Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• HUNited

őstag

válasz mrots #24704 üzenetére

Mivel ahogy írtam költözök, a régi router itt marad, így kénytelen voltam előre lépni. Amúgy az Asus instabilitását tippre az entware adja, nem arra tervezték hogy házi szerver legyen.

• HUNited

őstag

válasz Tamarel #24703 üzenetére

Szia. Ma megjött a két router (Chetau AX Pro + wAP AX). Sikerült is elsőre úgy belőnöm a wifit, hogy nem akar netet adni (felcsatlakozik de nincs internet). Most elment a türelmem és mennem is kell, szóval lesz egy reset a kicsikének. Ugye majd CAPsMAN-t akarok belőni, hogy ne kelljen mindkettőt setupolni, de úgy tűnik meghaladja 25 év IT képességeit.

Nem tudsz esetleg valami értelmes magyar nyelvű videót a beállításokról?

• HUNited

őstag

Sziasztok!

Költözöm, és gondolkodok a hálózat modernizálásán. Elmondom a jelenlegi szitut, és köszi ha valaki releváns tanáccsal tud szolgálni. Bocs, lehet kicsit hosszú lesz.

Jelenleg adott egy Asus AC86U, AsusWRT Merlin szoftverrel, és rá telepített Entware szoftverrel (gondolom itt nem kell mondani, de ez egy lebutított Linux környezet amivel NAS és haladóbb funkciók is elérhetőek). Ezen jelenleg fut nekem egy Transmission, valamint rá van kötve egy USB3-as SSD amit egyféle házi szerverként használok (néhány biztonsági mentés, fájlok egyszerű mozgatása az eszközök között, de főleg sorozatokat nézek róla Androidos TV-n Kodi-val, Samba protokol). Van persze néhány hálózatmenedzsment szoftver is rátolva (Skynet, Scribe, Connmon, vnStat, RTMON, scMerlin, uiScribe, YazDHCP), illetve be van állítva hogy e-mailt küld ha egy letöltés befejeződött, vagy időnként elküldi emailen a használati adatokat, figyelmeztet ha baj van a nettel (pl. Jitter probléma). Szóval nincs kihasználva nagyon komolyan, de azért nem egy alap setup. Van szülői felügyelet, eszköz szinten beállítva.

Jelenleg a routerre nagyjából 25 eszköz csatlakozik, a zömének fenntartott IP cím van megadva (de azért DHCP elérhető). Sok "okos" eszköz (pl. konnektorok, klímák, hűtő, mosógép). Emellett bizonyos eszközöknek van egy vendéghálózat létrehozva ami csak 2,4 GHz (mert ezek nem hajlandóak felcsatlakozni olyan SSID-re ami párhuzamosan 5 GHZ is ad, de ezek apósom eszközei, esélyesen ez nem fog kelleni költözés után).

Az Asussal az a bajom hogy újra kell indítgatni néha mert eldobja a klienseket (azon túl hogy minden vasárnap éjjel automatikus újraindításra van programozva). Illetve nem tudom miért, de a jelerősség is eléggé harmat gyenge, de ez lehet elhelyezési probléma, mivel elvileg 3 antennás 20/40 MHz. Például a légvonalban 15 méterre lévő autó töltő éppen hogy látja a jelét, de a Tuya app már kapcsolatot nem tud vele létrehozni, vagy az emeleten csak jelerősítő módba kapcsolt routerrel megy, de a kb. 8 méterre lévő lányom szobájába is kellett tenni egy jelerősítő módba tett routert.

Állítólag a Mikrotik nagyon jó hardver és szoftver.

A kérdés hogy ugyan ezt meg lehet e valósítani Mikrotik routerrel. Elsődlegesen a hálózati figyelmeztetések, szülői felügyelet beállítások, SSH elérés Puttyból, Transmission üzemeltetése, Samba megosztás lenne a fontos, a stabil nagy lefedettség (a ház ahova költözöm nettó 185 m2 két szinten, falusi környezet minimális csatornaterheltség), optimális esetben a garázsig kiérő jellel.

Amit bővíteni szeretnék: Okos kapubejáró (kamerával) és okos garázkapu vezérlés. További okos eszközök pl. RCBO-k, kismegszakítók, tehát sokkal több, akár 50 eszköz párhuzamos zökkenőmentes kiszolgálása is elvárás lenne. LAN hálózatot csak az asztali gépekhez és a kamerákhoz (idővel) fogok kialakítani.

Jelenleg megkezdett projekt: vettem egy kis mini PC-t hogy feltelepítem házi szervernek, mert elkezdtem tanulni a HomeAssistantot (melyet előzetesen sikeresen rendszerbe állítottam egy virtuális gépen). Szóval a Router használata mint Házi szerver a végéhez közelít. Így ha esetleg a Mikrotik nem tudja ezeket a szoftveres mókolásokat amiket felsoroltam, átveheti tőle ez a Mini PC, viszont akkor be kell tudni állítanom hogy minden bejövő forgalmat (ami engedélyezett persze) átirányítson a szerverre. Ami viszont kell hogy maradjon: Fix IP kapcsolás, MAC címek naplózása (főleg ha nincs neki FIX IP kiosztva, tehát nem rendszeres résztvevője a hálózatnak), szülői felügyelet, és persze sok eszköz magas minőségű szimultán kezelése, nagy lefedettséggel.

Mennyire reális az elképzelésem? Működni fog? Milyen eszközt javasoltok?

Én a Chateau PRO ax (igen erős hardver) modellel szemezek, néztem a HAP AX2 (nincs benne USB, szerver kizárva) / HAP AX3 modelleket, de jobb alternatívákat is örömmel vennék. Pl. úgy tudom, hogy az AX már elavult WiFi szabvány. Illetve igen esélyes hogy egyetlen router nem fogja lefedni nekem az egész házat a perifériákkal együtt (lásd. kapuk, töltő). Melyik a legolcsóbb megoldás a router mellé, hogy lehetőleg wifin (ne kelljen átkábelezni ha nem feltétlen szükséges) normális minőségű roaming valósuljon meg? A hálózat sebessége ezeken a pontokon nem releváns, csak a stabilitás (a kamera esélyesen kábellel lesz csatlakoztatva és nem a kapunál hanem a ház sarkán).

Köszi ha valaki szán rám időt, és ad tanácsot: Sanyi.

Új hozzászólás Aktív témák