Hirdetés
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 14 - tavalyi termésből főzve
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
aujjobba
üzenetére
"De varjunk, a laptop pl. elvben 40Mhz szeles csatornan van"
Az, hogy egy Access Point 40 , 80 esetleg 160 MHz széles csatornát használ, az nem azt jelenti, hogy a kliens is így csatlakozik. Ez kliens függő. Ha az csak 20 MHz-t tud, akkor csak annyit használ.
Ez igaz a "/D : Dual" , "/T : Triple" esetében is! -
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
aujjobba
üzenetére
Én IPQ-PPE mellett a bridge konfigos módszert használom, és működik. Eredetileg meg, mivel csak egy trunk portom volt, simán létrehoztam a vlan-okat, arra az ethernet interface-ra kapcsolva és úgy is működött. Ez a bridge módszer nagyon hasonló az OpenWRT alatt a DSA bridge beállításokhoz, meg gondolom azért is jó, mert ha váltasz routert, akkor könnyen átvihető az exportált szöveges konfig és ha ott működik a hw VLAN filtering a bridge módban, akkor még azt is megnyered. A switch konfig viszont tényleg csak akkor, ha ajánlják és máshogy lassú.
-
-
-
válasz
aujjobba
üzenetére
Igazából, ha van ilyen normális menedzselt vlan képes switched, akkor célszerű ott végezni a switchelést (bár az L009 is képes mindenre magától, de ugye nincs elég port mégse), és a VLAN közötti, valamint a net felé menő forgalom alapján méretezni a bondingot.
2.5Gbps a CPU linkje, switch csak magában wire speed. Viszont az L009 csak L2 hasht tud hardveren gyorsítani, azaz 1 hostod forgalma mindig ugyanazon a linken megy ugyanazon másik host felé, nem tudsz mondjuk több TCP streamen se link sebesség felé menni. Ellenben 2 külön hostról elvileg tudhatod mondjuk a NAS-t nagyobb sebességgel elérni. -
-
Ejelhar
senior tag
válasz
aujjobba
üzenetére
mi történik ha a HGW-n DMZ-be teszem a mikrotik routert?
Csak annyi, hogy azontúl a Mikrotik tűzfala kezel minden befele, feléd irányuló kapcsolatot.
megspórolom a manuális portforwardokat a HGW-n
Megspórolod ott, majd ezt a Mikrotiken szükséges belőni.Igazabol azt nem ertem ezen felül milyen haszna van,
Semmilyen, ez parasztvakítás.
A DMZ -eredetileg- azért lenne, vagy a neve és az ötlet ebből jön:
az Internet felé szolgáltató szervereink egy külön zónában tanyáznak, ha azokat kompromittálják, fertőzik, feltörik az Internet felől, hát akkor is védve van a belső hálózat ettől, mert a DMZ zóna -> belső Hálózat forgalom tiltott.
Fordítva lehetséges a kapcsolat kezdeményezés.De a gyakorlatban a SOHO kategóriás routerek konfigja a DMZ elnevezést arra tartja fenn:
mutass egy IP címet, erre lökök át (NAT-ol) minden publikus IP címről kezdeményezett bejövő kapcsolatot.
És ennyi. -
-
-
válasz
aujjobba
üzenetére
Az a fura, hogy ha nem NAT-olsz, akkor az L009-ről kifelé megmaradnak a forrás címek. Természetesen, ha a HGW is ugyanabban a subnetben van, akkor nem fogja zavarni, de egyébként a visszaérkező csomagot nem fogja tudni hova küldeni, mert a HGW route táblájában nem szerepel az a subnet. Defaulton (net felé) nyilván nem küldhet privát címet, szóval elveszik.
Ezért homályos, hogy most mit is akarsz elérni/mondani. -
-
válasz
aujjobba
üzenetére
Valahogy így, de az L009-en a 99-ről az eth1 felé le kell egy untagged is. Ha nincs PPPoE akkor egyszerűbb 2 ethernettel összekötni, mivel mindkettő forgalmadról le kell venned a taget. És akkor az eth3 ugyanúgy, ahogy a hapon.
@dombila: Szerintem csak olyan helyen adnak, ahol megfelelő a jel a saját eszközükkel.
-
-
válasz
aujjobba
üzenetére
Kétféle megoldás van, mindkettőn túl vagyok:
1. Külön VLAN neki, és akkor egy L2-ben lesz a HGW-vel. Persze menedzselt eszköz kell az utolsó pontig. Hap ax2 is jó erre. Előnye a gyors konfiguráció, szeparált hálózat. Hátránya, hogy nem használható ki az azonos hálózat adta lehetőség. Persze csak ha az új androidos eszközről van szó.
2. IGMP proxy, melyhez a leírás a blogomon fent van. Mai napig működik. Nyilván a másik hiányosságait pótolja. -
Adamo_sx
aktív tag
válasz
aujjobba
üzenetére
Nálam egy cAP ax van. Nem az alapfelállás, mert capsmannal van vezérelve, de van 2,4 GHz és 5 GHz-es wifi, mindkettőn van guest wifi is. Ez a winboxban így néz ki:

Az ether2 jön a routertől, ez egy bridge-ben van az ether1-gyel (azon egy nyomtató lóg). A wifi-ből 4 interface van, 2 valódi ezeken van a fő wifi és 2 virtuális, ezen van a vendég wifi. A vendég wifinek általában egy külön virtuális interface kerül létrehozásra. Nem vagyok nagy mágus, alapvetően a Mikrotik leírása alapján csináltam: CAPsMAN - CAP VLAN configuration example -
Tamarel
senior tag
válasz
aujjobba
üzenetére
Ez leginkább attól függ, hogy mennyi az olyan eszköz, ami nagyobb forgalmú és mindig wifin lesz. Laptop, táblagép, ilyesmi.
Ha a tv, médialejátszó, iróasztal (laptop), stb kábelezett, akkor elég az 1-3.
Ha mindig lesz minden szobában nagy forgalmú eszköz (folyamatos 200+ Mbps), akkor kellhet az 1-2-4. -
-
stopperos
senior tag
válasz
aujjobba
üzenetére
Nekem is ilyen Telekom internetem van itthon.
Átrajzoltam magamnak. Eddig L009 (vagy L009-RM) elég. A nappali deco cAP ax-el lenne kiváltva (a kábelezés miatt), a switch talán maradhat. Emeleten wAP ax. De ki kell mérni, hogy kell-e több AP. Ez eddig olyan bruttó 120 000 Ft, ha kell managed switch akkor az +15 000 Ft kb.
2-3 VLAN fog kelleni (IGMP miatt is). A Wifi kezeléshez (+roaming, steering) pedig CAPsMAN az L009-en.
Ha valami ilyesmiben gondolkodnál, akkor folytathatjuk privátban. -
stopperos
senior tag
válasz
aujjobba
üzenetére
Szia wAP ax vagy cAP ax eszközöket használj.
A központi kezeléshez és a roaming/steering-hez kell egy központi eszköz. De ez lehet az egyik cAP/wAP is. Ha csak egy hálózatot szeretnél, akkor így elég.
Ha szeretnél vendég hálózatot is, akkor ahhoz már kell egy router a VLAN-ok miatt.De írd meg, hogy milyen környezetben lenne (hány szoba, milyen fal), hány AP-ra gondoltál, hogy tudjunk segíteni. Illetve a CAPsMAN beállításához majd kelleni fog segítség. Elsőre nem egyértelmű. Mikrotiknél nem next-next-finish.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bestbuy játékok
- Drasztikusan lassíthatja a játékokat egyes VGA-kon a Windows 11 új frissítése
- Death Stranding 2: On the Beach - Felbukkant a PC-s kiadás
- BestBuy ruhás topik
- Autós kamerák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kuponkunyeráló
- Lexus, Toyota topik
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4076, 100% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- magyar billentyűzet - 151 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5-12450HX, RTX 4060
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370-A i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T7 Zalman 500W
- Újszerű Playstation 4 Pro GoldHEN - 20db CSERÉLHETŐ PS4 játékkal (God of War, Cyberpunk, + sok más)
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

(de vannak jobb konstrukciók is)
) vettél TV-t az ingyenes adókat biztos fogja tudni, tényleg csak antenna híja.
Azt szűrni kell a 3,14csába

ekkold