- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Fotók, videók mobillal
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Yettel topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
HUNited #24737 üzenetére
Annyival kiegészíteném az előttem írókat, hogy rengeteg "szájbarágós" youtube videót is lehet találni, mindenféle beállításról, mikrotikhez, és több weboldalon is le van írva, hogyan kezdjünk bele... Javaslom kezdetnek pl. a téma összefoglalójának átnézését is.
Gyakorlatilag ha előtte olvasol, akkor
egyszer semsoha sem kellett volna "factory-ba tenned". Sőt, ha többet akarunk, mint amit egy mezei soho router tud, akkor általában a default beállítások törlésével kezdünk...
Sokféle soho routerrel szenvedtem már, amiket a beállítások módosításakor pl. mindíg újra kellett indítani, majd várni stb... A mikrotik már több mint 10 éve is olyan volt, hogy pl. nem kellett újraindítgatni mindenhez (kevés kivétellel: ilyen pl. a konfig teljes törlése). Ezt manapság talán már tudja néhány soho cucc is, de közel sem az összes...
Amit a számítógép hálózatokról tudok, abba a képbe jól beleillik a mikrotik logikája, de tagadhatatlan, hogy nem azoknak való akik next->next->next.... kattintgatással gyorsan letudják a beállítást... Bár ez egyszerűsített felület, a quick set erre való, de aki ezt használja annak meg minek a mikrotik? Annak semmi szüksége nincs mikrotikre, jobban jár egy Asus, vagy bármilyen soho cucc használatával... -
-
Tamarel
senior tag
válasz
HUNited #24729 üzenetére
Beállítottam a capsmant, de még nincs második eszközöm, így tapasztalatom sem.
Igazából statikus helyett configuration és channel használata elég, utóbbi is inkább csak kényelmi okból. A helyi interfésznek manager = capsman or local és kézzel csatolod rá.
Próbálj minél kevesebb paramétert használni, a többit megoldja a driver.A roaming pedig néhány opció bekapcsolása (ezt használom 2.4 és 5 GHz között):
connect-priority=0/1
ft=yes
ft-over-ds=yes
steering.neighbor-group=dynamic-xyz
rrm=yes
wnm=yesLefedett terület maximalizálása:
- fő ssid 2.4-5 Ghz-re, wpa3 és ax
- második ssid csak 2.4 Ghz, wpa2 (management protection frame disabled) és n, az iot / régi eszközöknek -
mrots
junior tag
válasz
HUNited #24697 üzenetére
"Állítólag a Mikrotik nagyon jó hardver és szoftver."
Nezopont kerdese, vannak akik szerint a wifi eszkozeik nem tul jok - en is hajlok erre. A szoftver olyan tekintetben jo, hogy valoban sok dolgot lehet konfiguralni, de azok amiket leirtal szerintem vagy csak nagyon eros scriptelessel oldhatoak meg, vagy talan meg ugy sem. Szoval a szoftvere jo, de nem biztos, hogy minden jelenleg megoldott funkciot ugy ahogy van egy az egyben meg fogsz tudni oldani egy mikrotikon is, mert a szoftvere nem erre van tervezve. Biztosan van aki lescriptelne minden funkciodat amit leirtal de szerintem pont ezek egy szabadabb OS-en (egy nativ linuxon) konnyebben megoldhatoak, mint RouterOS-ben.Par gondoloat:
- en nem migralnek addig, amig ki nem deritettem, hogy mi okozza a jelenlegi problemakat (az, hogy "eldobja a klienseket" az nem muszaki leiras, nem lehet vele mit kezdeni). Ha nem tudod mi a problema, honnan tudod, hogy egy masik eszkozzel nem lesz ugyanez?- 25 eszkoz az semmi, de meg 50 se sok, attol fuggoen, hogy mit csinalnak. Halozati eszkozoknel a session szam, a kapcsolat per masodperc, a csomag per masodperc es a savszelesseg az ami szamit, nem az, hogy hanyan vannak
- en elkepzelheto, hogy lepesenkent migralnek. Ugy latom jelenleg ket problemad van. az egyik, hogy az asus valamit nem csinal rendesen es emiatt ujra kell inditani. A masik a wifi lefedettseg. En lehet, hogy szetszornek par AP-t a hazban, amik csak AP-k, javitva a lefedettseget, az asust pedig akkor cserelnem, ha kitalaltam, hogy 1) mi az ami a mostaniban nem mukodik es egy uj hardverben mukodni fog, 2) minden funkciot tudom, hogy mikepp fogok megvalositani
- a szuloi felugyelet is sok mindent jelent, nem tudom nalad mi van megvalositva. Nalam a szuloi felugyelet a kovetkezoket jelenti es ezeket mikrotik nem tudja sajat maga mind, kulso szerver kell hozza (szerverek, mert peldaul a radius szerver hibaja eseten is kell tudni internetezni):
* 802.1x van radius szerverrel, ami felhasznalotol fuggoen sorolja az eszkozt a gyerek vagy a felnott VLAN-ba, attol fuggoen ki jelentkezett be az eszkozon
* bizonyos accountok csak bizonyos mac cimeket hasznalo eszkozokrol tudnak bejelentkezni
* a veletlenszeruen generalt mac cimek nem tudnak csatlakozni
* a radius szerver session accountingot csinal, azaz minden heten van egy adott ido, amit online lehet tolteni, valamint egy adott MB mennyiseg, amit forgalmazni lehet, ennek elerese utan az autentikacio sikertelen (hetfon nullazodnak az ertekek)
* van idoablak is, amin kivul az autentikacio sikertelen (peldaul este 9 utan es reggel 8 elott)
* van transzparens proxy, amin blacklist van URLekrol, IP cimekrol amik nem toltodnek be
* van SSL decryption MITM-mel megvalositva, a csaladi eszkozokon a sajat PKI CA-ja trusted
* sajat DNS ami nem gyerekbarat domaineket elterit egy landing page-re- az AX nem elavult szabvany, jelenleg a masodik legfrissebb, sot, ha okos otthon eszkozeid lesznek valoszinuleg egy csomo nem is tudja meg az AC-t sem, hanem legfeljebb az N-et (tehat bar regi, lathato, hogy az N sem elavult meg).
- a chateau biztos jo, de szerintem a legtobb funkciot nem o fogja vegul megvalositani, igy igazabol egy olcsobb is megteszi szerintem
- szerintem a router legyen router es csinalja azt amire terveztek: intezze a halozatot. a szoftveres dolgokat meg csinalja valami, ami amugy is lesz: a home assistant sem fog routerOS-en futni, tehat kulso szerver mindenkepp kell
-
Tamarel
senior tag
válasz
HUNited #24697 üzenetére
Szia.
Mikrotik eléggé más, így a logikai felépítésed is más lesz.
A mini pc jó irány, így csak a hálózati részhez szólnék hozzá:
1. Az ax (6) nem elavult szabvány, a be (7) csak idén lett végleges. Mikrotiknél jelenleg az ax az elérhető maximum, amúgy meg az értelmes minimum is.
2. Egy eszköz nem fogja lefedni azt a területet. Egyrészt van egy megengedett törvényi sugárzási teljesítmény, másrészt a csatlakoztatott eszköz jele vissza kell jusson a router-hez.
Feltételezem két eszközzel meg lehet oldani, de ezt vakon nem lehet megmondani és "normális minőségű roaming"-hoz nagyon kellene kábel a kettő közé.
3. Úgy általában érdemes kábelen csatlakoztatni azt, ami helyhez kötött. Tv, kamera, stb.
Számítógépet szintén, már olcsó a 2.5Gbit-es hálózat (pl. usb adapter).
4. Szülői felügyelet: mikrotik mindent is tud, de nem 2 perc next-next-finish lesz beállítnod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Tesla topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- E-roller topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Mini-ITX
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 10 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 12 Mini 64GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest