- BlitzWolf termékek topicja
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
Hirdetés
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szpilu__25
tag
válasz
Zwodkassy #7008 üzenetére
légvonalban,köszi
Viszont, más: Sajnos a ház amiben élünk könnyűszerkezetes és tele van az oldalfalak mennyezet hőtükör fóliával, plusz a gipszkarton fém U profilokon ül.
mit ajánlotok a Wifi kiterjesztésére? Azon kívül hogy nem szeretném behgozni a routert a Rackszekrényből.
Amin gondolkodtam, hogy a nappaliban vagyunk leginkább így ide hoznék be kábelen/ egy AP-t ami aztán itt szórja tovább. Ez? vagy CAPsMan HAP AC-val? -
válasz
Zwodkassy #6967 üzenetére
Hát úgy néz ki user error volt a dolog. RSTP miatt (pusztán tesztelés, kíváncsiság) játszottam kicsit itthon a Mikikkel (RB3011 , WapAc , HapAc). Ennek kapcsán belefutottam a Bridge témakörbe, azon keresztül a CAPsMAN témába. Volt 1-2 dolog ami nem tetszett, számomra nem úgy volt logikus, szép megoldás. Kijavítottam, átalakítottam. Ez volt néhány napja. Most másolok Wifi-n keresztül a NAS-ra/NAS-ról és 40-44 MB/s :-)))
Amit nem tudok (nem emléxem), hogy eleve "rosszul" konfigoltam évekkel ezeleőtt a CAPsMAN részt anno a 2011-ben, vagy amikor áttértem a 3011-re, akkor kutyulódott el valami. 95%-ban szépen átment a konfig, de néhány apróságot kézzel kellett helyre tenni.
Ez a sebesség most ezen az útvonalon ment :
1. Dell Precision 7710 (laptop), Intel Wireless-AC 8260
2. HapAc mint CAP a laptoptól 1-2 méterre
3. RB3011-RM
4. NAS : Synology DS218Play -
ekkold
Topikgazda
válasz
Zwodkassy #6654 üzenetére
Csak úgy kíváncsiságból hadd kérdezzem meg:
- A tanfolyamonkénti több mint 70000Ft-ot saját zsebből fizetted? Vagy mondjuk a munkáltatód fizette? Esetleg neked, mondjuk mint vállakozó, befektetett költségként merült fel?
- A tanfolyamon megszerzett tudást napi szinten (pl. munka) használod, vagy csak alkalomszerűen? -
ekkold
Topikgazda
válasz
Zwodkassy #6484 üzenetére
Azért ezzel vigyázni kell, mert a backup a MAC address-eket is felülírja (az összes ethernet portét)! Ha az új eszköz bármikor a régivel közös hálózatba kerül, akkor MAC address ütközés lehet, ami okozhat némi anomáliát.. Szerintem jobb megoldás export-al menteni a konfigot, kiszedni belőle azokat a MAC address-eket amelyeket nem akarunk felülírni, illetve ha más olyan eltérés van a két eszköz között ami miatt változtatni kell, akkor az megtehető a .rsc fájlban. Utána az új eszközön törölni a default config-ot, és import...
-
törölt tag
válasz
Zwodkassy #6333 üzenetére
Én meg azt gondolom, hogy a ROS dokumentációja a mintapéldákkal érthető, ha valami nem kerek ott a saját fórumuk. Ha vannak alapjaid akkor gyorsan meg lehet találni az információt. Én jobban tanulok a saját élő példáimon mint a tanfolyamok kötött tematikája szerint. Amit meg a következő hónapban nem használok azt el is felejtem (hála Istennek) így nincs értelme tanfolyamra mennem .
A hálózati alapokat meg pl. SzabiLinux oldalain meg lehet tanulni, ha valakinek kimaradt
-szerintem!-
PS.: A fórumos segítség kérés-nyújtás meg kinek, kinek vérmérséklete, ideje szerint. Nem kötelező adni, nem lehet követelőzni. A feltett kérdésen mérgelődni meg nincs értelme, tovább kell lépni... sajnos ezen a fórumon nem tudsz tiltani nick-eket, hogy ne lásd a hozzászólásit!
-
bacus
őstag
válasz
Zwodkassy #5916 üzenetére
Én majd szerdán távvezérléssel reseteltetem a routert, megnézem mi volt majd, ha elmenti a konfigot a router.
Kíváncsi vagyok, hogy tudom e majd frissíteni.
Nekem az fura, hogy egy reset után megmaradnak scriptek a routerben. Egy ilyen hard reset után olyan állapotba kellene kerüljön a router, mintha friss netinstallal feltett verzió lenne, minden üres, nincs régi konfig sem.
Én azt gondolom, hogy a felprogramozása egy ilyen routernek az az igazi érték, ezt védeném. Ha a tulaj reseteli, programozza újra elölről, mert ez így nem tisztességes teljesen, hogy reset, jelszó vált és ..
-
Sly\'s
csendes tag
válasz
Zwodkassy #5894 üzenetére
A szkriptelést én is csak javallani tudom, jó dolgokat lehet összehozni vele...
Viszont egy kérdés mennyire jók(beváltak) az általad ajánlott oldalak(menyire tesztelted), mert amit én eddig ipaddresslocation.org használtam, és amit ajánlottál, erőteljesen diferál? Az álltalad mutatott oldalak "csak" kb. fele annyi IP-t / IP tartományt adtak vissza.
-
válasz
Zwodkassy #5791 üzenetére
Erről egyébként "bacus" már írt egy rövidke szösszenetet.
Pl: küldeni akarsz levelet Kala Pálnak. Akkor meg kell adnod a pontos címet. Ha nem adod meg, a postás nem tudja melyik Kala Pálra gondoltál. Annyi eltéréssel, hogy az IP világában, ha a helyi Kala Pálnak (a saját hálózatodon belül) akarsz üzenetet küldeni, akkor "nem kell minden adatot" megadni, vagy legalábbis nem annyit . -
ekkold
Topikgazda
válasz
Zwodkassy #5718 üzenetére
Az EOIP-hez ha titkosítani akarod akkor meg kell adni a local és a remote addresst is, és mindkettő dinamikus IP. Viszont az EOIP csak a remote address mezőben kezel domain nevet, viszont a local address mezőben csak IP-t kezel. Ezt csak egy scripttel lehetne áthidalni, ami szükség esetén frissíti a IP címet. A másik (ami jelen esetben nem probléma), hogy a VPN-el ellentétben itt mindkét oldalon publikus cím kell.
Azóta kipróbáltam a BCP Bridging-et is, működik az is, de itt is előjönnek számomra megmagyarázhatatlan vagy kezelhetetlen problémák. Ha a VPN mindkét végén beállítok IP címet, akkor nem jön át rajta a DHCP (és ez pont jó így), de a többi ethernet csomag átjön (tehát a mikrotik cuccok elérhetők MAC address alapon).
Viszont a virtuális gépen futó XP esetében (de nem csak azzal) különféle anomáliák jönnek elő.
Nem kap IP címet, azaz a log szerint a DHCP szerver oszt neki IP-t, de a kliens visszautasítja, erre oszt neki másik IP-t, azt is visszadobja. Ha bármilyen fix IP-t beállítok az XP-n, akkor sem működik, olyankor IP cím ütközésre hivatkozik (pedig nincs IP ütközés). Viszont ha a layer2 kapcsolatot megszüntetem, és csak a layer3 marad, akkor a probléma azonnal megszűnik. Jelenleg nem csak azt nem tudom hogyan szüntessem meg a problémát, hanem az sem teljesen világos, hogy pontosan mi, és hogyan okozza. Így csak kísérletezni tudok, de az eddig még nem vezetett eredményre. Nyilván ha azonos IP tartományban lenne a két LAN akkor jobb lenne a helyzet, de az egyik oldal 192.168.x.x a másik oldal 10.10.x.x -
ekkold
Topikgazda
válasz
Zwodkassy #5519 üzenetére
6.41 verzióval (tehát nem olyan régen) változott. Google fordítóval, de azért érthető:
A RouterOS v6.41-től olyan felhasználói felületi változások vannak, amelyek a RouterBoard master-port konfigurációt átalakítják egy hidat hardveres leszereléssel. Mostantól a hidak kezelik az összes Layer2 továbbítást, és a kapcsoló chip (hw-offload) használata automatikusan bekapcsolódik, ha megfelelő feltételek teljesülnek. A többi RouterOS kapcsoló funkciója érintetlen marad a szokásos menükben. Alapértelmezés szerint az újonnan létrehozott hídportok hw = yes opcióval rendelkeznek, és lehetővé teszik a hw-offload engedélyezését, ha lehetséges. Ha az ilyen funkciók nem szükségesek, akkor a bridge / porthíd hw = no kapcsolóval kikapcsolható, hogy teljesen szoftveres áthidaló legyen.
Since RouterOS v6.41 there are user interface changes which convert RouterBoard master-port configuration into a bridge with hardware offloading. From now on bridges will handle all Layer2 forwarding and the use of switch chip (hw-offload) will automatically turn on if appropriate conditions are met. The rest of RouterOS Switch features remain untouched in usual menus. By default all newly created bridge ports have hw=yes option and it allows enabling of hw-offload when possible. If such functionality is not required, it can be disabled by /interface bridge port set hw=no on bridge port to have completely software operated bridging.
Tehát automatikusan a hardvert (switch chip-et) használja - amennyiben lehetséges, kivéve ha letiltod ezt a funkciót.
-
-
válasz
Zwodkassy #5210 üzenetére
Persze.
En is csak azert irtam ezeket mert azert arban nagy kulonbseg van egy Gr3 meg egy 1100AHx4 kozott.
Ha valaki lemond arrol a 100-180 megarol amivel kevesebbet kepes kitolni magabol a hex (arban persze fele annyibol mint amennyi az rb1100) annak az is megfelelo lehet.
Amugy nemreg jott ki az RB450Gx4 amiben mar a nevebol sejtheto a laikusoknak is, hogy 4magos es arban sem veszes, igy aki nem akar 70-80-at adni egy erosebb eszkozert annak az alternativa lehet.
En most fogok venni egyet par heten belul letesztelem gugan mit tud. -
janos666
nagyúr
válasz
Zwodkassy #5055 üzenetére
Igen, tegnap megtaláltam én is. Nem az első eset, hogy csak akkor találom meg az ilyesmit, ha már félig-meddig reprodukáltam a problémát itthon, és az alapján keresgélek. Látatlanban valahogy nem jut eszembe úgy utánanézni a kiszemelt kütyünek, hogy "hap ac2 slow wifi".
Gondolkozom is, hogy mit csináljak vele, mert nálam is elfogadhatóan működik a legújabb RC-vel, de igazából az az AP is tűrhetően üzemelt, amit erre cseréltem, és pont az lett volna a cél, hogy hosszú távon egy jobb és stabilabb WiFi-t építsek ki itthon (pár darab ilyen AP-vel CAPsMAN alatt), ne az hogy babrálgathassak vaktában és működjön épp elég jól (na meg így nincs kedvem venni még 1-2 darabot ebből, így maradna a vegyes-felvágott ASUS, TPLink, stb...).
Lehet, hogy visszapofátlankodom a boltnak és levásárlom Ubiquti AC-Lite AP-re, csak van már pár Mikrotik kütyüm, így nagyjából ismerem, míg az Ubi-ba bele kéne tanulnom, de nem szimpi a "szuperfullautomata" hozzáállásuk (úgy sincs mindenkinek tökéletes alapbeállítás és hibátlan auto-konfig).
-
bacus
őstag
válasz
Zwodkassy #4618 üzenetére
két szabály kell szerintem, egy a redirect, a másik meg visszafele. Gondolom bejön a kérés, megy a redirect, majd a router úgy válaszol, mintha az eredeti kérés a normál porton jött volna, innentől meg kell a kinyitott tűzfal...
ha belül lenne egy szerver a 80 as porton, ott a router tudja, hogy visszafele is kell csináljon valamit, de itt szerintem nem...
lehet kell még egy redirect az output chainbe is.
-
bacus
őstag
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Zwodkassy #4582 üzenetére
Én is így tudom, hogy manapság már a külön freki dívik és nekem is így működik egy hálózat. Az rssi-vel kellett csak cseszekedni, meg egy helyre be kellett rakni még egy AP-t, azóta nyugi van.
Igaz én Ubi AC Lite-vel dolgozok, de mivel pont az egyetlen cuccuk, ami nem támogatja a zero handoff-ot, és igazából már nem is ajálnják annak a használatát, úgyhogy a Mikrotik vonalon is szerintem hasonló lesz a jó forgatókönyv.
Sőt, azt olvastam, érdemes lenne rajz alapján az 1, 6 és 11-es csatornákat úgy szétosztani, hogy egymástól minél távolabb legyen két azonos csatorna beállítva, valamint 20 MHz-s sávszélességen maradni. -
bacus
őstag
-
-
bacus
őstag
válasz
Zwodkassy #4069 üzenetére
A regexp-re van sok jó leírás, sőt találsz rá appot ami wizard szerüen össze rakja neked. például
A layer7 lényege, hogy az egész csomagot megvizsgálja, és mintákat keres, azaz nem csak a fejlécet nézi, hogy ki a címzett, vagy melyik porton jött, vagy milyen típus, hanem fogja és a teljes csomagot összerakja és abban keresel, mint mondjuk a saját számítógépen egy fájlt a totál commanderrel (ott is van regexp), és persze jobb szövegszerkesztők is ismerik*. Ez rettenetesen erőforrás igényes feladat, nem véletlen próbálnak minél alacsonyabb szinten forgalom irányítani, mert kevesebb számítási igény, kevesebb idő, több csomag..., amivel normál esetben dolgozunk itt, az a layer2 illetve layer3, vagy a kettő között elhelyezkedő pl. bgp protokoll (ha internet szolgáltatónál dolgozol/tál biztos használtál már ilyet is)
*a regexp egy intelligens módja egyébként a keresésnek, pl keresem azokat a részeket, ahol megtalálható "win", ezt a buta keresők is tudják, de regexpben megmondhatod, hogy csak azok érdekelnek, ahol a következő betü nem "d" és "t" igy pl kiejted a windows és winter szavakat, stb., és a következő betű sem lehet numerikus kiejtve a win7, win8 szavakat.
Érdemes foglalkozni a regexp-el, nagyon hasznos tud lenni.
A layer7 persze csak akkor működhet, ha nem titkosított a csomag.Nyugodtan pontosítsatok, nem sértődöm meg, ha tanulhatok belőle.
-
cszolee79
tag
válasz
Zwodkassy #4061 üzenetére
Itt egy példa, valamikor régen nagyon púposkodott ez a szar aztán beállítottam rá szűrést, elvileg ez semmit sem enged amiben a "bslrpg" szöveg szerepel.
Lehet finomhangolni meg szépíteni persze./ip firewall layer7-protocol
add name=bslrpg.com regexp="'bslrpg.com'"/ip firewall mangle
add action=mark-packet chain=prerouting comment="L7 Torrent Packet" disabled=\
yes layer7-protocol=*3 new-packet-mark=p2pl7 passthrough=yes
add action=mark-connection chain=prerouting comment="L7 Torrent Connection" \
disabled=yes layer7-protocol=*3 new-connection-mark=p2pl7 passthrough=yes/ip firewall filter
add action=drop chain=input comment="Drop Layer7 marked packet" packet-mark=p2pl7
add action=drop chain=input comment="Drop Layer7 marked connection" connection-mark=p2pl7 -
-
válasz
Zwodkassy #3881 üzenetére
Például :
add action=masquerade chain=srcnat comment="Digi Net" out-interface=Digi-Gtw src-address=192.168.0.11-192.168.0.22 to-addresses=0.0.0.0
add action=masquerade chain=srcnat comment="Telekom Net" out-interface=Tele-Gtw src-address=192.168.0.33-192.168.0.44 to-addresses=0.0.0.0
-
csusza`
senior tag
válasz
Zwodkassy #3880 üzenetére
Köszi szépen.
Ezek alapján eddig én capsman forwardoltam... Bár, a cap-ok hardveréből kiindulva ez nem olyan nagy gond...
Ehhez nem kell bridge-t felhúzni az AP-kon ugye? Egyébként ennek van valami előnye - mármint a bridge-nek, ha csak egy ether interfész van?Egyébként az úgy helyes config, ha két wifit szóratok az AP-kel (master & slave config), az egyik datapath a hotspot bridge-re mutat, a másik pedig egy office bridge-re? Két külön tartomány. Pont a bridge miatt kérdezem.
-
bakonyip95
tag
válasz
Zwodkassy #3538 üzenetére
1, Csatorna belövés még nem történt meg, csak beüzemeltem, de a 7-es csatornára állt rá automatán, ami úgy nézem, hogy a legtisztább, szóval ezzel elvieleg nincs gond.
2, RoutesOs: 6.35.4, Capsmann: wireless-cm2.
3, Local forwarding és Clint to Client Formwarding van most bekapcsolva, eddig ki volt kapcsolva a Client to Client, de semmi változás.
Valamikor 1-2 magára is leesik, ami már tényleg használhatatlan és nem értem miért lehet ez.. :S
-
bakonyip95
tag
válasz
Zwodkassy #3492 üzenetére
Pontosan erre a két típusra még nem volt válasz és mivel ez van számunkra a megfizethető kategóriába, emiatt tettem fel a kérdést.
A héten be is szerzem az eszközöket és megkezdem a konfigurálgatásukat, végleges beüzemelés csak a nyár elején várható, de remélem minden rendben lesz!
Köszönöm a válaszokat és segítésget! -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Zwodkassy #3426 üzenetére
Windowsupdate esetén lehet jobban járnál egy WSUS-al vagy egy inteligensebb proxy-val. Esetleg olyan QoS szabályt létrehozni, ami a nagyobb letöltéseknél lassítja az adott kapcsolatot Connection Bytes rész
Én azt csináltam, hogy külön vettem a webes forgalmat, azt egy külön proxy/tűzfal disztribúció kezeli (virtuális gépen), ami a netről tud frissíteni kategóriák szerint rendezett címadatbázist és a reklám kategóriát alapból blokkolom, de tud még különféle frissítéseket begyűjteni és továbbítani a kliensek felé helyi gyorsítótárból.Ha nincs sok kliens és nem akarsz sokat pöcsölni, nézz utánna jobban a QoS-nek és ahelyett, hogy a webes forgalmat szednéd szét oldalak szerint, inkább adnál nagyobb prioritást pl a DNS szolgáltatásnak, valamint az ACK-kat priorizálod, valamint még esetleg az elsőnek említett connection-bytes házatáján nézelődsz, hogy a nagy letöltések ne lassítsanak sokat és az oldalak hamar elkezdjenek betöltődni még nagyobb terhelésnél is.
Valamint Windows 10 esetén a csoportházirendben vissza lehet fogni a Delivery Optimalization-t (Kézbesítés optimalizációt), hogy csak a helyi gépek között osztozzanak meg a letöltésen, valamint korlátozzák a le (és esetleg fel)töltések sebességét.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Zwodkassy #3401 üzenetére
Azért pl a 2011-esnél a gigabites portoknál nem is az a gond, hogy terheli a procit, hanem, hogy a switch chip 1 darab gigabites kapcsolaton van a CPU-val. Tehát míg a switch chip-en belül jóval gyorsabban kapcsolódnak össze a portok egy magas sebességű háttérbuszon, addig ha a RouterOS bridgel, minden forgalomnak át kell mennie a cpu-switch közötti 1 gigabites kapcsolaton, ami szűk keresztmetszet, pláne ha éppen több szerver és több kliens kommunikálna egymással.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Zwodkassy #3388 üzenetére
Mobilnet (4G) mindkét oldalon és VPN.
Amúgy az a 300m nem tűnik még rossz rálátás mellett sem olyan eszeveszett soknak. 450MHz környékén lévő adókat nézegettem régebben, de max soros porti adatátvitelt tudtak. 2.4GHz-n lehetne irányított (esetleg szektor) antennával és esetleg kisebb (5MHz, régebben támogatta pár RB, most passz) csatornával. Legalább is ha jól értelmeztem, kisebb sávszéllel jobb az energiaeloszlás, mert ugyan ugyanaz a max teljesítmény, ami hivatalosan használható, de kisebb spektrumon oszlik el. Már ha tényleg jól értelmeztem annak idején az erről szóló fórumokat. -
bacus
őstag
válasz
Zwodkassy #3123 üzenetére
Olyat írtam volna, hogy nem tetszik? Egyszerűen nem értem, hogy működik.
Először is klónozni kell a dmz porta rakott MAC addresst, majd beírni a vigorba, reboot után a vigor wan ip megjelenik a dmz hoston..
El se tudom képzelni, hogy hogy csinálja a vigor. De most komolyan, valamit kitaláltak a fiuk, remélem Bambano megfejti..
, mert nekem nem megy.
-
poli27
veterán
válasz
Zwodkassy #3012 üzenetére
nincs dhcpv6 szerver, anélkül megy az ipv6. amúgy ez a 6.38.1 et nagyon megbántam, ez egy búghalmaz, azóta nem megy a dhcp se rendesen, folyamatosan ez a dhcp offer üzenet van, és nem tudnak az eszközök ipcímet kérni... meg ez is érdekes :
Komolyan azóta csak xopok mióta frissítettem a boardokat... lehet kéne egy teljes reset és újra beállítani? nah ennek nem akarok nekiállni...
-
-
mgy
senior tag
válasz
Zwodkassy #2997 üzenetére
Azt hiszem a géppel lesz valami "gond", lehet céges biztonsági beállítás nem engedi a winboxot (se a dude-ot) futni (McAffee tűzfal). Viszont ugyanezen a gépen futó virtuális gépen (XP) simán megnyílt a legfrissebb winbox is. Ahogy mondtam új vagyok, nem ment elsőre a frissítések letöltése, mármint hogy hol keressem, de végül meglett a packages alatt (nyilván, ugye
).
Szóval most, azon kívül, hogy kicsit kényelmetlen a vm alóli használat, úgy látszik minden ok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- SSD kibeszélő
- Elektromos autók - motorok
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Mesterséges intelligencia topik
- MotoGP & WSBK
- BlitzWolf termékek topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra Ultra White Használt, karcmentes állapot, Kamerás csúcsmobil
- PS4 Slim 11.00 GoldHEN 500GB - Telepített játékokkal
- LG 48B4 - 48" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Microsoft Surface Pro 6 fekete
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest