- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
DjTomboy #8809 üzenetére
- Mivel Slave interface-re nem tudsz PPPoE kapcsolatot felépíteni így össze kell kötnöd még egy portot a HAP-on az ONT-tal. Ennek a portnak a PVID-je legyen pl 100 és add hozzá a bridge-hez.
- A Bridge-hez hozzáadod az 1-es és a 100 VLAN-okat ahol a 100-asnál a Switch felé menő port "tagged" legyen. Az 1-esnél ne állíts semmit.
- Kapcsold be a VLAN filtering-et a bridge-en.
- A Switch-en a STB portját beállítod 100-as PVID-re.
- A Switch-en beállítod a 100-as VLAN-t a tagged port a HAP felé néző, a többi portot az 1-es VLAN-ban hagyod. -
-
Beniii06
addikt
válasz
DjTomboy #8100 üzenetére
Szerintem rossz helyen állítottad be az MTU-t.
Nem a tűzfalnál kell, hanem az Interface List -> interface-n belül, ott neked pppoe-out1, katt kettőt rá és a general fül alatt állítsd be!
Ha máshol megvan a sebesség(sagemen+ PC-ről felépített pppoe kapcsolat esetén is), akkor biztos vagyok benne, hogy valami apró beállítási probléma lehet vagy éppen a mangle rule-od kavar be.General fülnél
Actual MTU 1480
A többi MTU,MRU,MRRU mező üres, de ha kell manuálisan állítsd be a Max MTU-t 1480-ra!A Dial Out fülön,
keepalive timeout:10
Alül
Allow: mschap2 pipa be, mschap1 pipa be, chap pipa be, pap pipa beNálam a pppoe status-a így néz ki:
[kép]
Nem nevet az Active AC Name: adsl-n, automatikusan ezt töltötte ki a központ vagy a sagem!Nekem így simán jön a ~800/950 sebesség ezekkel a beállításokkal.
-
Beniii06
addikt
válasz
DjTomboy #8084 üzenetére
Milyen csomagban vagy? Mert ha jól emlékszem a régebbi 1000-es csomag nem volt szimmetrikus és az a pontosan 200 Mbps központi korlátnak tűnik vagy leterhelt környék miatt lehet. Azért jó lett volna kb. pár speedtest eredményt is csatolni 3 különböző időpontban(reggel, délben,este) különböző magyar szerverekre(Telekom, antenna hun, stb.) és itt nem a speedtest eredmény a lényeg(sokat win10 appra esküsznek), hanem hogy elindítod a speedtestet és screenshotolod az interface listát!
PPPoE-nél MTU 1480 legyen!
-
uno20001
csendes újonc
válasz
DjTomboy #8084 üzenetére
Ha tényleg nem jó a dupla NAT, akkor esetleg csak simán AP-nak konfigurálhatnád a Mikrotiket. Tehát a Sagemcom ONT osztaná mindenkinek az IP-t DHCP segítségével, a hAP ac^2 pedig csak access point-ként működne. (Ez valóban nem oldja meg a PPPoE problémát a Mikrotiken, de kompromisszumos megoldásnak jó lehet.)
-
Beniii06
addikt
válasz
DjTomboy #7578 üzenetére
A Padavanon kívül még érdemes lenne megnézned az openwrt/lucl-t. Ezeket azért írtam mert jó pár ilyen 20-30-ezres routerekre rámegy és felépítésre, elvben hasonlóan működnek a mikrotikhez, viszont sokkal kevesebb beállítási lehetőség van bennük, de legalább minden mezőhöz van magyarázat openwrt-n, míg itt nincs. Maradna a videózgatás, fórumok böngészése és kitartó próbálkozások, Nem is az alap beállítás a nehéz, hanem a saját műveletek megalkotása és kivitelezése, ahhoz nem nagyon van segîtség fórumokon kívül.
A winboxot nézd meg hogy működik, mert cli-ben programozni esélytelen(egyedi logikája van), annak aki naponta nem ezzel foglalkozik(többek között én sem és én is kezdőnek tartom magam).
Az usb-s megosztásra nem tudok mit mondani, mert a 4011-en nincs usb. Tudtommal smb-re lehet felcsatolni az usb-t, de az is primitív, max konfigok/logok kiírására lehet jó, ha nem tévedek.
Amíg megjön a hap ac2, olvasd át a korábban topiktárs által linkelt leírást. Van benne quick set(up), de azért kár ilyen eszközt venni. Max tanulásra alkalmas, hogy megnézed mit kellett volna neked beállítani kézzel. Sok videós anyag is megtálálható YT-n, érdemes lehet azokat is megnézegetni.
-
Beniii06
addikt
válasz
DjTomboy #7567 üzenetére
Ha egyidejűleg szeretnéd használni az 1/1-et vagy később váltani akarsz net XL-re, akkor minimum rb4011 fog kelleni(ez biztosan működik tapasztalatból mondom), bár a keretet nem írtad, de ezt te el tudod dönteni.
Kezdésnek a hap ac2-t szokták mondani(megrendeled online, kipróbálod és ha kevésnek találod visszaküldöd, ismerkedésnek jó)
A wifi sebesség nem túl acélos Mikrotik eszközöknél a cap ac ~270-et tud, de itt a topikban a wifis rb4011 is kimerült ~400 Mbps-nél. Ha fontos a sebesség és tudod, hogy csak 1db ap lesz, akkor érdemes más márka után nézni AP tekintetében(U)Szétnéztél padavan fw-s routerek között is? Mert amiket leírtál, tudtommal ahhoz bőven elég lenne az is(árban biztosan jobban jönnél ki és némi fejfájást is spórolnál magadnak) + még nincs UDP-s OpenVPN Mikin, de ha mindenáron ragaszkodsz a Mikrotikhez akkor nem szóltam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest