- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lordjancso
senior tag
Na ez az app tökéletesen működik a leírtak szerint. Köszönöm szépen!
3 darab eszközt mértem be 5Ghz-n, amiből az egyik az enyém. Mindhárom eszköz külön csatornán van:
channel 36
channel 52
channel 100Ebből az 52-es vagyok én, tehát nem zavar senki jelenleg és a speedtest is 256 megabit letöltési és 242 feltöltési sebességet mutat, ami gondolom nem rossz. Gigabites digi kapcsolatom van egyébként és kábelen bőven 900/200 fölött mérek mindig.
A következő alkalommal, amikor újra belassul a wifi és ilyen 1 megabit alatti értékeket mérek, újra le fogom futtatni ezt a scannelést és hátha fény derül a problémára.
Köszi szépen a segítséget!
-
lordjancso
senior tag
Ezt töltöttem le, de elindítás után azt írja, hogy vennem kellene egy "WiPry" nevű eszközt, ami egy fizikai hardver és 6-700 dollár körül van az ára. Ennyit azért nem szeretnék rá költeni most.
Az app leírásában:
* You'll need WiPry 2500x by Oscium connected to your phone.
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
A MIKROTIK RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN routeremen be van kapcsolva a 2.4, illetve az 5 Ghz wifi is. Az SSID mindkét interfészen megegyezik. A regisztrált eszközöknél látom, hogy a telefonom az 5Ghz-es wifi-re csatlakozik fel, a többi eszköz pedig a 2.4-esre. Ez jól is van így.
A problémám az, hogy egy bizonyos idő után (pár óra, esetleg 1-2 nap) az 5Ghz-es wifivel történik valami és "elfárad". A telefonomon ha futtatok egy speedtestet, akkor maximum 10 megabit-es letöltési sebességet tud produkálni. Ha letiltom az 5Ghz-es wifit és a 2.4-esre vált át a telefon, akkor ennél bőven nagyobb sebességet tudok elérni.
Ha újraindítom a routert és megvárom, amíg visszacsatlakozik a telefon az 5Ghz-re, akkor újra méret a 200 megabitet, de pár órán-napon belül ugyanúgy visszaesek a 10 megabit alá és annyira belassul a kapcsolat, hogy egy youtube videót is csak nagy szenvedések árán hajlandó letölteni.
Teljesen tanácstalan vagyok. Mi okozhatja a problémát? Hogyan tudnám kideríteni, kimérni, hogy mi és merről jöhet a probléma? Lehetséges, hogy valamilyen eszköz (pl szomszéd router) zavarja az enyémet?
Köszi előre is a segítséget!
-
lordjancso
senior tag
Ohh valóban, köszönöm, megtaláltam.
Szerencsére én azt látom most, ahogy azok az eszközök, amiket az 5Ghz wifi-n szeretnék tudni, azok ott is vannak. Van egy Raspberry Pi-om, amin egy Linux fut. Elméletileg itt a wifi kártyának meg tudom valahogy valamilyen konfigban mondani, hogy ő az 5Ghz wifi-re csatlakozzon, ha van. Ennek még ma mindenképpen utánanézek, hogy így biztosan tudjam, hogy a kliens is azt preferálja.
Sajnos a legtöbb okosotthon kütyü nem ismeri az 5Ghz-es wifit, így kénytelen vagyok a 2.4-eset is bekapcsolva tartani. Külön SSID-t én valamiért nem szeretnék, sőt, annak örülnék legjobban, ha el tudnám rejteni, viszont olyan eszközöm is van, ami a rejtett wifire egyszerűen valamiért képtelen csatlakozni...
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
5 és 2.4 Ghz-s wifi is be van kapcsolva a routeremen. Az SSID megegyezik, így a kliensre van bízva, hogy ő melyikre szeretne csatlakozni. Hogyan tudom megnézni a RouterOS-en belül, hogy az adott eszköz melyik band-ra csatlakozott?
Előre is köszi a választ!
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék egy alkalmazáshoz egy dedikált szervert futtatni a gépemen. Csak egy rövid időre, teszt jelleggel, szóval nem szeretnék semmit 0-24-ben üzemeltetni.
A szerver futtatásához nyitnom kellene portokat a routeren, hogy a kliensek tudjanak csatlakozni. Na most én nem szeretném a teljesen jó bekonfigurált routerem beállításait széttúrni, plusz annyira bonyolultnak találom a portforwarding részt, hogy jó sokat kell meditálnom rajta, hogy most mi a destination ip és társai.
Viszont eszembe jutott, hogy van ez az UPnP beállítás a routeren. Ha simán csak bekapcsolom (mondjuk a quick set oldalon), akkor ez jól tudom, hogy azt eredményezi, hogy az összes szolgáltatás, aminek portra van szüksége, addig kinyithatja magának, ameddig fut?
Ez a beállítás akkor megoldaná a problémámat? Arra a rövid időre, amíg kipróbálnánk ezt a szóban forgó szerver alkalmazást, bekapcsolnám az UPnP-t és akkor minden működne, majd ha végzünk a teszteléssel, akkor kikapcsolom?
Vagy milyen egyéb megoldást választanátok?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
lordjancso
senior tag
Nem értem el, amit akartam, mert ha jól értettem, akkor ha a szolgáltató NAT-olt hálózatán vagyok, akkor nem is tudnám elérni. Vagy nem ez lett volna a lényeg?
A dyn dns szolgáltató oldalán látom, hogy a domainhez mappelt ip cím megváltozott és mostmár megegyezik a publikus ip címemmel, amit a whatismyip.com -on látok.
Ha engedélyezem a NAT szabályt, amit eddig sikerült összerakni, akkor az alkalmazást is elérem a 8080-as porton, szóval sikerült a dolog. Nagyon köszönöm!
-
-
lordjancso
senior tag
válasz
adika4444 #9748 üzenetére
Igen, megnéztem a pppoe interface-t és 100-zal kezdődik a local address-em.
És most látom a dyndns oldalán, hogy ezt az ip címet mappelte a domainemhez, szóval ez így biztosan nem is jó...Viszont ha a lekérdem a publikus ip-met a whatismyip.com -ról, és azt próbálom használni a böngészőn keresztül a 8080-as porton, akkor sem érem el az alkalmazást.
Ez összefügghet a szolgáltatói beállítással?
-
lordjancso
senior tag
válasz
Beniii06 #9743 üzenetére
Gigabites DIGI csomagom van.
Első körben úgy próbálnám meg elérni az alkalmazást, hogy nem is a dyndns címet használom, hanem simán a publikus ip-met, pl: http://94.21.x.y:8080
A canyouseeme.org oldalon lecsekkolva azt látom, hogy nem érhető el a 8080-as portom kívülről.
-
lordjancso
senior tag
Egy gyakorlatilag teljesen alap konfigurációval futó routerem van.
Az, amit írsz, mondhatni eddig is világos volt és készítettem is egy szabályt a Firewall -> NAT fül alatt, amit a gyári masqurerade szabály alatt és fölött is kipróbáltam, de továbbra sem érem el az alkalmazást.A szabályom szinte teljesen megegyezett az általad leírttal, annyi különbséggel, hogy az in-interface feltételt eddig nem szerepelt benne. Most beállítottam ether1-re, mert azt használom wan portnak.
Viszont továbbra sem érem el az alkalmazást. Mi lehet még a gond?
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Van egy szerverem, amin fut egy webalkalmazás. Belső hálózaton a 192.168.0.100:8080 -as címen érhető el.
Beállítottam egy dyndns szolgáltatást, így van egy fix domainem, amin keresztül el tudom érni a routert.
Azt szeretném, hogy a mydomain.hu:8080 -as címen el tudjam érni a szerveren futó webalkalmazást.
Találtam több leírást, de elvesztem a firewall filterek és nat chainek között.
Tudna valaki segíteni és elmagyarázni, hogy hogyan tudnám beállítani a routerem?Előre is nagyon köszi!
-
lordjancso
senior tag
válasz
Pyttawrx #8936 üzenetére
Ohh, ha tudom használni a gyári adaptert, az lenne a legjobb. Mindenképpen gigabites megoldás kell. Szóval ez kell nekem, ha jól sejtem: [link]
(#8937) bambano: Miből gondolod ezt? Akkor úgy építették bele a PoE meghajtási lehetőséget a routerbe, hogy azt valójában nem lehet megfelelő teljesítménnyel kiszolgálni?
Szerk: Nyilván oda tudnék húzni egy hosszabbítót a routerhez, de egyelőre esztétikai okok miatt ez nem kivitelezhető.
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Volt egy MIKROTIK RB2011UiAS-2HnD-IN routerem, amihez vettem egy PoE adaptert. Konkrétan ezt: UBIQUITI POE-24-12W-G
Teljesen jól működött a két eszköz együtt. Nem volt random újraindulás, nem volt semmi hiba.
Később lecseréltem a routert egy MIKROTIK RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN modellre. A PoE adapter maradt a régi. Nagyritkán azt tapasztalom, hogy a router újraindul és a logban csak annyit látok, hogy "router was rebooted without proper shutdown". Amikor elkezdtem jobban felfigyelni a jelenségre, azt tapasztaltam, hogy jellemzően akkor történik ez, amikor nagyobb a terhelés, nagyobb a forgalom a hálózaton. Feltételezem hogy jobban dolgozik a router processzora, így több áramot vesz (venne?) fel.
Megnéztem a Mikrotik oldalán és a régi modellhez azt írják, hogy "Max power consumption: 11 W", míg az újhoz "Max power consumption without attachments: 23 W". Nem tudom, hogy itt pontosan milyen attachmentre gondolnak, de én nem használok semmilyen kiegészítőt a routerhez. Kivettem a dobozból, bekonfiguráltam és használom.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek lehetséges, hogy a fenti jelenség a random újraindulások forrása?
Ha igen, milyen PoE adaptert lenne célszerű vásárolni? Annyira nem értek hozzájuk. Ezt a kettőt néztem:
UBIQUITI POE-24-24W és UBIQUITI PoE-48-24W
Viszont ötletem sincs, hogy mi a különbség, hogy az egyik 24VDC @1.0A, a másik pedig 48VDC @0.5A.Előre is nagyon köszi a segítséget.
-
lordjancso
senior tag
válasz
Zwodkassy #8573 üzenetére
Igen, valóban DFS lesz, mert azt írja miután talált megfelelő frekvenciát, hogy "detecting radar" és gondolom ezért vár pluszban még 1 percet.Ha jól látom, már nincs is a "wlan" beállítások alatt "DFS mode" menüpont. Hogyan lehet kikapcsolni a radar keresést?Szerk: Kikapcsoltam a country beállítást. Így tökéletes. Köszi!
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Tudna valaki küldeni egy wlan1 és wlan2 konfigot? Eddig tökéletesen működött az 5ghz (wlan1) és a 2.4ghz (wlan2) interfész, de miután futtattam egy package és routerboard update-et, újraindulás után csak a 2.4ghz wlan2 indult el, a másik nem...
Lehet, hogy valami frekvencia probléma lenne?
A mostani konfigom így néz ki:
A General tab mindkét interfésznél azonos:
MTU: 1500
Actual MTU: 1500
L2 MTU: 1600
ARP: enabledWireless tabon az azonos elemek:
Mode: ap_bridge
Frequency:auto
Frequency Mode: regulatory-domain
Country: hungary
Installation: any
Antenna Gain: 3A wlan1-nél a Band 5Ghz-A/N/AC, a másiknál 2Ghz-B/G/N.
Channel Width: 20/40/80MHz-XXXXX és 20/40Mhz XX
SSID eltérő.A többi tabod pedig minden default.
Előre is köszi a segítséget!
UPDATE: na mire leírtam elkezdett futni az 5Ghz is. Viszont ez kb a router indulása után 20 perccel történt meg, míg a 2Ghz 1 percen belül elkezdett futni. Mitől lehet ez?
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Van rá lehetőség, hogy az RB4011 routernél a LED-eket kikapcsoltam? A System / LEDs menüpont alatt mindent disabledre állítottam, de nem kapcsoltak ki. Újraindítás után sem.
Köszi!
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Már egy jó ideje egy MIKROTIK RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN routert használok és eddig lusta voltam beállítani a wifit. Pontosabban az 5Ghz-es wifi működik és azt használom, de szeretném úgy beállítani, hogy a 2.4-es is működjön, de természetesen az 5Ghz-es legyen az elsődleges.
Lehetséges az, hogy egyetlen SSID-t mutasson csak a router és amikor csatlakozik rá egy eszköz, a router el tudja dönteni, hogy ha képes az eszköz 5Ghz-es wifi-re akkor azt használja, egyéb esetben a másikat?
Ez jó megoldás lenne, vagy adjak külön SSID-t a 2.4-es wifi-nek?
Előre is köszi a segítségeket!
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
A meglévő MIKROTIK RB2011UiAS-2HnD-IN routeremet cserélném le a közeljövőben egy MIKROTIK RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN, csupán az 5 Ghz wifi miatt.
Viszont több helyről hallottam, hogy nem igazán vannak megelégedve a wifi minőségével és sebességével. Ezt ti is tapasztaljátok (látom, pont az előttem hozzászóló is ezt a témát feszegeti).Szóval megéri ez a váltás, vagy inkább keressek más márkát, másik routert az 5 Ghz-es vonalról?
Valaki összefoglalná a tényállást?
Előre is hálás köszönet!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- E-roller topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Kuponkunyeráló
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B460M i5 10400 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Xbox Series S 512gb 2 kontroller
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest