- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
Hirdetés
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DjTomboy
csendes tag
Sziasztok!
Telekomos optikai internetem van IPTV-vel. A Sagemcom 5655 ONT után van kötve egy Mikrotik HAP AC2, ez csinálja a PPPoE kapcsolatot. Az IPTV boxok jelenleg az ONT-be vannak kötve. Mikrotiken hogyan lehetne azt megcsinálni, hogy az ONT-től jövő ethernet forgalmat rárakjam egy vlan-ra?
Az egyik set-top-box elé beraknék egy menedzselhető switchet, annak egyik portjára kötném a boxot, a többire pedig egyéb eszközöket, amiknek a LAN-t kell látniuk. -
DjTomboy
csendes tag
válasz
Beniii06 #8105 üzenetére
Sziasztok!
Mindenkinek köszönöm a segítséget, végre volt időm foglalkozni a problémával és sikeresen megoldódott.
Valószínűleg a mangle szabály volt a ludas, azt eltávolítottam. PPPoE kapcsolatnál az MTU mindenféle beállítás nélkül 1480-ra áll rá. Így már a sebesség is rendben van.Viszont most egy másik problémám van:
2,4 GHz-es wifi működik rendesen, azzal nincs semmi problémám, ellenben az 5GHz-essel van.
Csatlakozok rá egy eszközzel, akkor minden rendben, majd órák múltán felkiáltójelesre vált a wifi ikon "nincs internetkapcsolat". Ilyenkor ha bontom a wifi kapcsolatot, majd újra csatlakozok, akkor megint rendben megy. Biztos valami beállítási probléma lehet a Mikrotikben, kérlek segítsetek, hogy hol van a hiba.Beállítások
Beállítások
Beállítások
Beállítások
Beállítások
Beállítások
Beállítások
Beállítások -
DjTomboy
csendes tag
válasz
Beniii06 #8088 üzenetére
MTU-ra egy ilyen van beállítva:
Most néztem a Sagem-ben 1492-re van állítva az MTU.
Próbáltam ezzel-enélkül de sehogy sem volt jó.
A csomagomban 1 Gbit/s letöltési, 1 Gbit/s feltöltési sebesség van.. Ez majdnem mindig meg is van a Sagem-mel. A házban összesen két lakásba van bekötve Telekom net, így ketten osztozunk az 1,25 Gbps-on.
Ha Speedtest-et csinálok, akkor mindig több különböző szerverrel szoktam mérni egymás után és a feladatkezelőben nézem a hálózati csati sebességet. Rakok majd fel képeket, csak most nem tudok mérni.
-
DjTomboy
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy Mikrotik hAP ac^2-t. Telekomos optikai internetem van.
Ha úgy állítom be, hogy a Sagemcom ONT csinálja a PPPoE kapcsolatot és a mikrotik a wan-nak beállított portján dhcp kliensként kap ip-t, akkor a mikrotikra kötött eszközökön rendben van az internet sebessége (~900 Mbit le, 980 Mbit fel). De ez így nekem nem jó, így dupla NAT-olás van...
Ha a mikrotik csinálja a PPPoE kapcsolatot, akkor a letöltési sebesség rendben van, viszont a feltöltési sebesség csak 200 Mbit.
Mit állítok be rosszul? Az alábbi képeken láthatóak a jelenlegi PPPoE-s beállításaim. Lereseteltem a routert úgy, hogy ne legyen alapból beállítva semmi, utána állítottam be ezeket. (a képek készítésekor nem volt bedugva a hálókábel, amin keresztül meg a pppoe kapcsolat). -
DjTomboy
csendes tag
válasz
Beniii06 #7569 üzenetére
Az rb4011 kicsit drága nekem, annyit nem akarok rászánni.
A wifi sebesség annyira nem fontos, két telefon, egy tablet, egy klíma, egy levegőszűrő és egy laptop lesz rajt, minden más vezetékkel kapcsolódik.
Nem ragaszkodom a Mikrotikhez, gondolkodom másban is, pl. a pfsense egy lehetséges alternatíva számomra, azt már ismerem is. A hardver hozzá be tudnám szerezni 25-30 ezerért + ahhoz kell még egy AP. De a PC-nek a fogyasztása jóval több lenne, mint egy Mikrotik routeré, ezért gondoltam inkább erre. Meg hát jóval kisebb helyen elfér, és csendesebb is.
Padavan-t még nem ismerem, de utánanézek annak is.Az USB-s nyomtató/scanner megosztással mi a helyzet, működik a Mikrotiken?
Valószínűleg rendelek egy hap ac2-t, megnézem mit tud. Max ha nem elég, akkor visszaküldöm, ahogy mondtad.
-
DjTomboy
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék saját routert rakni a szolgáltatói eszköz után (Sagemcom F@st 5655v2). A Sagemen beállítanám a PPPoE passthrough-t, és a leendő routerem csinálná a kapcsolatot.
Telekomos internetem van 1Gb/1Gb sebességgel. Olyan routert keresek, ami ezt a sebességet képes NAT-olni.
Mit tudnátok ajánlani? Érdekelne olyan variáció, hogy csak vezetékes router + külön 5 GHz-es AP, illetve másik variáció, hogy maga a router wifis (szintén 5 GHz-es).
Kezdetben csak alap dolgokra szeretném használni (tűzfal, port továbbítás különböző eszközökre, DHCP szerver, DynDNS kliens), de a későbbiekben szeretném VPN szervernek is használni (max 5 felhasználóval).
Illetve vennék még egy Mikrotik routert egy ugyanilyen internetkapcsolathoz, és a kettőt szeretném interneten keresztül összekapcsolni, hogy legyen átjárás a két alhálózat között. Remélem ez lehetséges, főként ezért akarok Mikrotik routert.A router USB portjára kötött nyomtatót vagy scannert képes megosztani a hálózaton?
Mikrotik-kel még csak most ismerkedem, de meg akarom tanulni a kezelését.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- TCL LCD és LED TV-k
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Magic Trackpad legújabb fajta, lightning csatlakozóval
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P52s - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" FHD I W11 I Cam I Gari!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest