- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
E.Kaufmann #14719 üzenetére
-
válasz
E.Kaufmann #14716 üzenetére
Nem igazán.
Ez az Odroid H2+ azért tetszett volna, mert 2+4 2.5G portja van, és mikortiknak meg van ugye X86 rendszere. Csak így hogy sajna nincs még RTL8125B support nem lát egy portot sem, pedig nekem pont ez volt a lényeg, hogy relatív olcsón megoldható lett volna a home 2G-s hálózat. -
válasz
E.Kaufmann #14714 üzenetére
Nem néztem, de majd hétvégén megnézem, de jobban szerettem volna ha mikrotikkal meg tudom oldani.
-
Marcelldzso
tag
válasz
E.Kaufmann #14703 üzenetére
Ne nyiss portot!
Használj DNS-t.
DNS-01 challenge
https://letsencrypt.org/docs/challenge-types/ -
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #14703 üzenetére
En csak PC-n hasznalom a letsencryptet, igy abbol tudom mondani, hogy a 80-as port kell, mert azon keresztul hitelesit a letsencrypt, igy biztos, hogy kell engedni.
-
amargo
addikt
válasz
E.Kaufmann #14697 üzenetére
Mire nyomtam rá egy traceroute-ot már megy is, akkor ez gyors volt
szerk: még sem össze-vissza szarakodik.
-
iceQ!
addikt
válasz
E.Kaufmann #14690 üzenetére
Elolvastam, néztem is videót is egyébként. Sajnos nem tudtam váltani cellát :\
Még lehet hogy fogom egy kicsit próbálgatni.
-
iceQ!
addikt
válasz
E.Kaufmann #14675 üzenetére
Túlterhelt antennáról szeretnék egy másikra rá pattani. Lenne is csak mivel ez van legközelebb így erre csatlakozom fel. Egyébként Telenor B3 lenne a band.
Van még 1, kicsit messzebb, de arra nem akar felcsatizni az eszköz hiába irányítom rá az antennát.
-
Zoleee89
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #14603 üzenetére
Köszönöm a gyors válaszod.
PiHole jelenleg is megy(egyre több reklám jelenik meg sajnos), inkább közösségi és videó megosztó oldalak blokkolására gondoltam (időszakosan).
Külön wifi-t más helységekben megoldom egy tplink 1043-al(jelenleg is így van).Ha jól gondolom nekem nem lesz jó ez az eszköz...
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #14610 üzenetére
Nekem CCR1009 es Audience hibatlanul megy vele, stabil. Audiencen mar a wifiwave2 is stabil(, fel eve meg nem volt az).
Tightvnc is stabil ros7 router mellett.
Dockerbol meg azt tudja, hogy tudsz sajat kodot futtatni rajta, ami azert baromi nagy elony. Viszont a metarouter sosem volt stabil, az mar akkor unsupported volt, amikor megjelent, foleg, hogy tobbmagos eszkozokre nem is tudtak megoldani.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #14608 üzenetére
Fel tudod sorolni, hogy egy sima otthoni dhcp-s netmegosztas soran milyen hibakba fog belefutni egy juzer? Mert en nem tudok ilyet. Nem veletlenul release candidate mar.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #14606 üzenetére
Ujabb cuccokon mar nem tudsz 6-oson maradni, mert csak 7-essel van wifiwave2, 5011-en meg nincs is 6-os. Azert a 7-es mar hasznalhato egy atlag juzernek, az alfas nyuglodesek mar nem a home juzereket erinto alap funkciokat erintik.
-
válasz
E.Kaufmann #14600 üzenetére
Én is csak annyit állítottam, hogy linux kernel alapú a rendszer. Tudtommal ezzel az alappal már technikailag lehetséges a docker containerek futtatása mindenféle virtualizált linux megoldások nélkül.
-
snorbi82
senior tag
válasz
E.Kaufmann #14586 üzenetére
Azt csináltam már, de nem lett jobb, ezért írtam..
Fejlemény. Most meg jó lett!
Köszi -
Kenderice
senior tag
válasz
E.Kaufmann #14565 üzenetére
Innen szedtem le (utolsó post):
[link]##############Script Settings################## :local NOIPUser "your_no-ip_user" :local NOIPPass "your_no-ip_pass" :local WANInter "your_external_interface" :local NOIPDomain "hostname.no-ip.net" ############################################### # Get the current IP on the interface :local currentIP [/ip address get [find interface="$WANInter" disabled=no] address] # Strip the net mask off the IP address :for i from=( [:len $currentIP] - 1) to=0 do={ :if ( [:pick $currentIP $i] = "/") do={ :set currentIP [:pick $currentIP 0 $i] } } :if ([:resolve $NOIPDomain] != $currentIP) do={ /tool fetch mode=http user=$NOIPUser password=$NOIPPass url="http://dynupdate.no-ip.com/nic/update\3Fhostname=$NOIPDomain&myip=$currentIP" keep-result=no :log info "NO-IP Update: $NOIPDomain - $currentIP"
A hibákat -ha vannak- nem tudnám megtalálni mert nem értek a szintaktikájához. -
hunlipi88
csendes tag
válasz
E.Kaufmann #14537 üzenetére
Tényleg nem értek hozzá, ezért olvasok és kérdezek. Igazából az lenne a legjobb ha vki ezt össze tudná ácsolni nekem.
Valóban nincs az ax6000-ren sem dual wan port. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #14499 üzenetére
Elkiabálva
, csak szakadozik még
Jobb lesz, ha előröl kezdem a konfigot, hátha ott a gixer. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #13867 üzenetére
Na, kijött a 7.1 RC2.
Azonnal fel is lőttem a teszteszközömre, sima NAT konfig minimális QoS-el most már stabil(abbnak tűnik). Nem szakad meg percenként az RDP kapcsolat. -
válasz
E.Kaufmann #14478 üzenetére
Hát azért olyan sűrűn nem kell azt frissíteni. Max havonta egyszer, de szerintem még az is túlzás.
Nem nagyon változnak már az IPv4 kiosztások -
adika4444
addikt
válasz
E.Kaufmann #14459 üzenetére
+ #14460 Reggie0
Köszi!
-
Statikus
senior tag
válasz
E.Kaufmann #14421 üzenetére
Köszönöm, ez fantasztikus
IP alapján nem csatlakozik, az volt az első gondolatom, de a linkek segítettek.
Egy wifis kamera -
adika4444
addikt
válasz
E.Kaufmann #14183 üzenetére
Igen, én is várom, hogy min fognak reszelni. Igazából összességében elégedett vagyok vele, bár a wave2 csomagot felraktam, és le is szedtem, az általa nyújtott extra sebesség nem kárpótolta a CAPsMan hiányát, viszont a WPA3 hiányzik, azt azért remélem, implementálják a sima wireless csomagba és a CAPsMan-hoz is.
-
amargo
addikt
válasz
E.Kaufmann #14128 üzenetére
-
Marcelldzso
tag
válasz
E.Kaufmann #14124 üzenetére
Kaptam biztató választ MO beszerezésből, 1-2 hét úgyhogy türelemmel várok.
-
amargo
addikt
válasz
E.Kaufmann #14124 üzenetére
Én is wAP LTE(6)-ot alakítottam át külső antennásra. A házat is kicsit meg kellett fúrni én oda raktam az SMA konnektorokat.
-
Marcelldzso
tag
válasz
E.Kaufmann #14113 üzenetére
Sajnos kellene az LHG. Messze van a torony.
Nem tudom, hogy így ennek egy az egyben van-e egyáltalán alternatívája.
A legrosszabb, hogy most 4db is kellene belőle eladásra. -
xxxx.x
tag
válasz
E.Kaufmann #14083 üzenetére
Mivel a világ végén lakom és csak a netet kell szétosztani, szerintem sokáig elég lesz. Néha ránézek az NVR-re, ami max.60Mbit sebességet vesz le. NAS nem lesz a hálózaton.
(Az internet lépcsői a kis falunkban
2007-ben debütált az ADSL 0.5Mbit-tel.
2016-ban már 10-re lehetett szerződni, ami a 8,5-öt sem érte el.
2020 40Mbit a max. általában él is érte ezt a sebességet. - új szolgáltató
2021 100Mbit ami napközben 40-50 körül hasít) -
pitiless
senior tag
válasz
Nem napi szinten használom. Eddig 2-3 napig használtam, hogy ha megyünk anyámhoz a nyáron egy hosszabb időre, akkor legyen szeparált hálózatom (nem túl acélos 10/0.5-el rendelkezik).
-
jerry311
nagyúr
válasz
Hasonló, de 6.x-en.
IPSec VPN-en keresztül az első RDP kapcsolat megszakad pár másodperc után. Szépen újra csatlakozik és stabil marad. -
bacus
őstag
válasz
E.Kaufmann #13850 üzenetére
:local toaddress xxx@gmail.com
:if ([/ping 8.8.8.8 count=10 size=64 interval=4s]=0) do={
:interface lte set lte1 disabled=yes
:delay 5s
:interface lte set lte1 disabled=no
:delay 20s
#/tool sms send lte1 message="LTE if restart" phone-number=+3620xxxxxxxx
/tool e-mail send to=$toaddress subject="LTE if restarted"
}lionhearted: tavaly is itt volt, lakókocsi elősátor, nem tudom, hogy ez mennyire épület
Marcelldzso: nem pipálod ki azt a band-t amit nem akarsz használni..., ha a B7 be van, akkor arra áll be.., egyébként lte jelre max körülit ír, de elmegy többször is. Ma kb 10x már..
-
válasz
E.Kaufmann #13836 üzenetére
Hát így gyorsan átfutva a linket, egy kicsit megaták megoldás ez.
Cisnálsz egy user-tm aminek csak Read, Write és WebFig jogosultsága van, majd a WebFig-en csinálsz egy külön skin-t :-)
Hmmm -
pitiless
senior tag
válasz
E.Kaufmann #13744 üzenetére
A 7-esből:
*) other minor fixes and improvements;Nálam ez abban jelentkezett, hogy a Huawei E3372h-320-as modem végre megy vele. beta5-el nem ment.
-
ratkaics
senior tag
válasz
E.Kaufmann #13669 üzenetére
Egy Bridge van és igen AP-Bridge módban van maga az interface.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #13641 üzenetére
En IPQ4000-res szeriaju cuccokkal hasonlitottam ossze. Az egyik egy CAP AC wifi AP volt, a masik amivel kiprobaltam a Mikrotik Audience (az is IPQ4000-res), a harmadik pedig a CRS326-os szeriaju switchem.
Most nekem egyedul a NAS van bekotve a CCR routerre bondinggal, mert linuxos a NAS es a legolcsobb megoldas a savszel novelesere egy usb-gigabit ethernet adapter vasarlasa volt.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #13639 üzenetére
CCR routeren kb. nulla terheles
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #13637 üzenetére
Nekem mikrotik es mikrotik kozott hibatlanul megy. Elviekben TCP-nel lehet vele problema, ha a linkek kesleltetese elter, mert akkor a megvaltozo packetsorrend miatt elkezdi ujraadni, mert azt hiszi h elveszett.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #13496 üzenetére
Nem olyan alapveto szolgaltatas volt, mint ezek.
-
iceQ!
addikt
válasz
E.Kaufmann #13382 üzenetére
Erről a kinyomtat dologról jut eszembe, volt olyan kollégám aki úgy archiválta az emaileket, hogy kinyomtatta és lefűzte
Reggie0
Milyen rate limitekre gondolsz? -
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #13369 üzenetére
Pedig capsman is csak par kattintas alap szinten, csak nehany tabot kell kitolteni. Winbox az ilyen szempontbol szar, mert egy rakat tab kulon nyilo ablak, amitol osszefuggestelennek latszik. En nem is igazan ertem, hogy ez a winboxozas miert olyan meno mikrotikes korokben.
Unifiban pedig a controller a szivas, azt fel kell rakni valahova, ha a sajat gepere rakja, akkor meg anelkul szinten szivas lesz hozzanyulni, no meg annak a felulete is ilyen mobiltelora optimalizalt hanyadek, bar elviselni valoban el lehet. No meg azert az is kulon hianyossag, hogy magan az eszkozon semmit sem lehet allitani se weben, se konzolon.
Igazabol az lenne az igazi, ha az unifi hw-ra felmenne a routerosA juzert nem nagyon erdekli a kernel, az max jobb erzes, hogy nagyobb verzioszamot latsz, de egyaltalan nem biztos, hogy jobban is megy.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #13367 üzenetére
Nulla tapasztalattal az unifi ugyan akkora szivas mint a mikrotik, csak mashogy.
-
válasz
E.Kaufmann #13342 üzenetére
"Cert: kellett egy fő cert, amivel egy az SSTP-hez létrehozott cert-el írtam alá, majd a fő cert-et kellett telepíteni a kliensen, mert a Win10 nem fogadta el az önaláírtat"
Ezt a fő cert-et honnan szerezted be?
-
válasz
E.Kaufmann #13338 üzenetére
"Split tunelling-et ne felejtsd el"
Na ilyet még nem olvastam (emléxem) az SSTP kapcsán -
válasz
E.Kaufmann #13338 üzenetére
"Windows kliens a certet szigorúan csekkolja"
Az általam talált leírás nem használt kliens cert-et. Furcsáltam is. -
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #13333 üzenetére
Jaja, pedig nem rossz cucc. CF kartyabol meg van egy zsaknyi
-
vkp
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #13333 üzenetére
Szerinted a fórumon hány olyan ember van, akinek volt a kezében valaha?
-
válasz
E.Kaufmann #13325 üzenetére
Hmmm...
Pl :
/tool fetch url=http://www.iwik.org/ipcountry/mikrotik/HU -
válasz
E.Kaufmann #13323 üzenetére
"még ha lehet is optimalizálni a dolgokat, és csak az új kapcsolat kiépítésekor csekkoljuk, akkor is zabálja a CPU-t"
Hát én ilyet nem nagyon tapasztaltam.
Számomra ez is olyan dolog, mint a Mikulás : mindenki beszél róla, de még senki sem találkozott vele 😂
És ilyen listát használok HapAcLite-n is, ami nem egy erő bajnok. -
válasz
E.Kaufmann #13319 üzenetére
Hát én egy "Wap Ac Lte Kit" - el cumiztam meg tavaly a 16 mega flash-t. Ugyanis én szoktam használni a tűzfalban a Geo-IP szűrést. Ebben az esetben felvettem kb 3 (max 4) országot az Address-List-be, és már ki is futottam a flash méretéből : újra indítás és/vagy áramszünet után "elfelejtette" a listák kb 90‰-át 😭
Írtam is a MikroTik Support-nak. Válasz, ha ilyen sok mindent szeretnék, akkor nagyobb flash méretű eszközt válasszak 🤮
De ha jól emléxem, ezt írtam is itt a fórumon. -
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann #13319 üzenetére
Ez engem is érdekelne! Én kitettem pendrive-ra minden logot, DCHP leasae logolás kikapcsolva mégis növekedik az írott mennyiség. Még mi ír oda?
-
z67
őstag
válasz
E.Kaufmann #12869 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
betyarr
veterán
válasz
E.Kaufmann #12867 üzenetére
utána nézek,köszi!
a gyártó oldalán néztem a garit,de nem sokat tudtam meg belőle [link]
alzánál szerettem volna megvenni,mert ott azért nem szoktak cigánykodni és kapásból cserélik a cuccokat,de áttértek az új gariztatásra és 100k alatt 1 évet adnak.ipon 2 év,de azért vannak fenntartásaim velük kapcsolatban... -
betyarr
veterán
válasz
E.Kaufmann #12865 üzenetére
tudnál adni linkeket ezekhez?
-
betyarr
veterán
válasz
E.Kaufmann #12863 üzenetére
értem és köszönöm a választ!
ide lehet sorolni mondjuk a vowifi-t is?bár ennek valami ipsec passthrough kell.ehhez kell/van külön beállítás a router os-ben,amivel engedélyezni lehet? -
betyarr
veterán
válasz
E.Kaufmann #12861 üzenetére
aha,nagyjából világos.tehát az alap (pl. skori féle) ajánláson kívül nem nagyon van tennivaló.bár,akkor ez valahogy nem tiszta:
Amit lehet tenni, hogy új bejövő forgalom csak azt a szolgáltatást érje el, amit mi akarunk megengedni (port forward).
ha elboldogulnak az alkalmazások,ahogy az elején írtad,akkor itt tulajdonképpen mire gondolsz?torrent,vpn-en kívül persze,mert nyilván azoknak kell a port forward.de ezeket ugye (szerencsés esetben) én kezdeményezem kívülről (vpn),vagy a torrent esetében,hogy kapcsolódhassanak hozzám. -
Kenderice
senior tag
válasz
E.Kaufmann #12852 üzenetére
A net oldalra nem akarnak még egy eszközt.
-
Kenderice
senior tag
válasz
E.Kaufmann #12848 üzenetére
A másik oldalon egy tipli C5 ac1200 van, ami egy lhg lte-n veszi a mobilnetet (de ez nem lényeges).
A terület üdülőövezet, sehol nincs más hálózat.
Az egyik ház állandóan lakott, a másik egy nyaraló ami a szomszédé.
A kamerák a nyaralóházon lennének, oda kéne ez, hogy lássa a szomszéd a kamerák képeit.
Simán telefonnal sebességet mérve 15 megabit körül van, de kültéri egység kell. Meg persze üzembiztos.
Ezért gondoltam erre az eszközre. -
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #12839 üzenetére
Igen, scriptelni lehetne, ami levalogatja a 2.4G-s interfeszen azokat, amelyek adott jelszint felett vannak es periodikusan lerugdossa.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #12837 üzenetére
Persze, viszont ha a kerdben meg nincs 5G csak 2.4G, akkor a lerugdosas miatt szakadozni fog a kliens. Sajnos itt nincs igazan jo megoldas. Ahhoz, hogy tudja a router mely kliensek rughatoak le a 2.4G-rol, ugy, hogy el tudjak erni az 5G-t kene 801.11k protokol.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
E.Kaufmann #12824 üzenetére
Akkor már csak azt szeretném megtudni, hogy hogyan kell megadni a gatewayt az eszköznek.
Eddig bármit kamerát, nyomtatót nast akármit állítottam be kézzel mindegyiknél volt lehetőség az átjáró megadására.
Na most, a miki nél, hogy tudom az átjárót kézzel megadni ?
Logika szerint ott kéne lenne, ahol az ip beállításokat lehet elvégezni.Egy másik kérdés :
Ha vendég wifit szeretnék csinálni, akkor lehetséges -e, hogy nem a fő router, hanem a hap ac2 végzi a dhcp ét, ill. minden szükséges műveletet ?
A vendég wifi nek csak a netet kellene elérnie, értelem szerűen. -
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #12824 üzenetére
En megszoktam, hogy alaposan korbe kell jarni a kerdest, mert altalaban nem az elso megoldas a jo megoldas. De igazad van/volt.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #12811 üzenetére
Ehhez miert kene alapertelmezett atjaro?
-
akos86
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #12772 üzenetére
A céges környezetben nincs ugyanolyan alháló, én vagyok a rendszergazda és én állítottam be mindent 'bizonyára valamit rosszul'. Vica versa ugyan ez van ha pl hazaVPN-elek a fő céges hálózaton kívül ami legyen 'X' illetve az otthoni háló ami legyen 'Y' kívűl nem látok semmit, pedig céges hálón lenne még egy 'Z' háló is amit helyi hálón természetesen elérek.
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann #12755 üzenetére
A router milyen műveletek során ír a flash-be? Meg lehet ezt oldani, hogy pl pendrivera logoljon vagy mivel lehet csökkenteni a flash használatot?
-
mrzed
senior tag
válasz
E.Kaufmann #12755 üzenetére
Nekem van egy már tinédzser RB493AH-m, ami az elmúlt bő évtizedben folyamatosan üzemben van. Ezen 0,9%-os a bad block mutató, több mint 21 millió szektor írással. Félidőben kondikat kellett cserélnem benne, de köszöni szépen, jól van, azóta is teszi a dolgát, igaz az utóbbi időben már csak AP-ként.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #12742 üzenetére
Ha nem növekszik az érték akkor semmi gond. Nekem is van egy olyan 951-es routerem, ami 0,1% Bad Blocks-ot mutatott évekkel ezelőtt amikor vettem. Most anyóséknál megy mint wifi AP, meg ide VPN-ezik hozzám, hogy bármikor elérjem. Az előbb ránéztem, és most is 0,1%
Total Sector writes: 1 903 159Ha viszont szaporodnak a hibás blokkok akkor előbb-utóbb annyi....
-
yodee_
őstag
válasz
Mennyire kell erre odafigyelni? Eszembe nem jutott volna megnézni amíg ezt a posztot nem olvastam :-D
-
amargo
addikt
válasz
Erre én is kíváncsi lennék, a wAP-nál 0% a bad sector viszont a totál 1,3M. 12 nap alatt most csinált közel 420e írást, kb 4 hónapja van meg a router. Ez a CAP manager és vannak scheduled scriptek is.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
E.Kaufmann #11917 üzenetére
Na ha már belementünk, akkor menjünk bele mélyebben egy kicsit. Milyen költségoptimalizálás vezet oda, hogy egy nem túl jó SoC-ot, jelen esetben az IPQ-4018-t nagy mennyiségben megvegyék, vagy leszerződjenek rá? Mert 4 mag ide vagy oda, WiFi-n van a lényeg, azzal meg nem léptek előrébb, hAP ac2 esetén ezzel fel is sültek, az Audience-nél meg a hAP ac3-nál is inkább az IPQ-4019-et preferálták, igaz az sem nagy előrelépés WiFi téren, sőt abban semmi sem történt, pedig ott lett volna lehetőség a növelésre plusz SoC nélkül is, az Audience-nél ugye ezt plusz SoC beépítésével meg is tették, már ebben sem látok értelmet de mindegy, tételezzük fel hogy megvették ezrével ezt a SoC-ot, ami nem is lenne baj, ha tudnák hova használni, de már az is baj hogy egyrészt nagyszámban bevásároltak belőle, másrészt hogy most beleerőltetik minden hardverba úgy, hogy közben nem hogy előrelépést érnének el, hanem még hátrafele lépnek.
Én értem amúgy mit mondasz, de most azzal hogy WiFi terén is nem hogy előrelépés történt volna, hanem visszalépés, úgy a plusz hozzárendelt szolgáltatások értéke is csökken, mint a CAPsMAN-é, mert én azt mondom nem veszek ilyet, ahogy szerintem sokan mások sem, márpedig a vásárlótól függ a kereslet, ha nincs kereslet rá, hiába kínálja, nem fogják megvenni, legalább is annyian és ezzel együtt csökken a többi szolgáltatás értéke is, persze ezt jobban körbe lehetne járni.Abban igazad van egyébként, hogy a neves gyártók nem nagyon követik az új technológiákat, ezért sem alakulnak jobban a 2,5-5-10 Gbit/s eszközök árai, sőt ezért jelentek meg a 10 Gbit/s-nál kisebb, de 1 Gbit/s-nál nagyobb sebességet kínáló eszközök, mert ugye mivel a nagy gyártók nem kezdték el tucatszámra alkalmazni a 10 Gbit/s-t, nem lett rá nagy kereslet, nem csökkentek ezáltal az árak a nagy mennyiségre tekintettel és így a kisebb, inkább a SOHO piacra fókuszáló gyártók sem tudják olcsón beszerezni és integrálni a saját megoldásaikba, ezért kezdtek el olcsóbb megoldásokat keresni, pedig már a 10 Gbit/s sem új dolog, már nem is tudom hány éves, de ugye épp arról beszéltem, hogy amíg vannak olyan idióta laptopgyártók is, akik a mostani új laptopokba képesek 100 Mbit/s Ethernetet rakni úgy, hogy a Gigabit többszörösét kihajtanák ezek az eszközök, úgy ne várjunk fejlődést, vagy az újabb technológiák árainak csökkenését, ha beérjük a szarral is, de egyébként ugyan ez figyelhető meg a politika terén is, amíg az emberek elégedettek a minimálbérrel meg a szarral amivel kiszúrják a szemüket, addig azt nyomják tovább a politikusok, de ha már rájuk borítják az asztalt az emberek, akkor ugye mindjárt más, megnyílik a kánaán, szóval hasonló sztori mindkettő, csak ugye itt több olyan gyártó van, aki nem alkalmazza még a gigabites IC-ket sem, nem pedig egy párt, szóval itt több asztalt kellene borítani, hogy végre elinduljon egy nagyobb fejlődés a hálózati szegmensben.
A WiFi 6 egyébként nem csak a vezeték-nélküli és a vezetékes kapcsolat közötti magasabb sebesség miatt fontos, számos újítást tartalmaz még, amiért önmagában is megéri alkalmazni, de az a baj, hogy a Mikrotik eléggé le volt maradva mindig is WiFi terén, most is csak ekörül az IPQ-4018 SoC körül kattognak, így mit várunk. -
válasz
E.Kaufmann #11746 üzenetére
Hát be kell valljam, nem nézegetem nap mint nap 😊
-
iceQ!
addikt
válasz
E.Kaufmann #11743 üzenetére
Vonzáskörzete Budapestnek, de ettől függetlenül van hogy 5 Mbit a sávszél... Még 2 MIMO antenna fel fog kerülni( létrahánya miatt ez még nem jött össze
) azt meglátom, hogy mi lesz.
-
iceQ!
addikt
válasz
E.Kaufmann #11741 üzenetére
wAP AC egyelőre szépen dolozik otthon. Egyelőre a Telenor még nincs agyon terhelve, hónap végén azért kiváncsi leszek, amikor már az irodisták java otthonról fog melózni. Akkor várható lesz az 1-2 mbit/s. Amitől természetesen ki fogunk készülni
-
Pille99
tag
válasz
E.Kaufmann #11637 üzenetére
most látom, hogy UDP-re semmit.
Van ajánlatod? -
amargo
addikt
válasz
E.Kaufmann #11637 üzenetére
Itt a port scanneres megoldás ez innen van
# block port scanner
#near the top #5 add action=drop chain=input comment="Drop user that has tried blocked ports" in-interface=ether1-Wan log-prefix=\ FW_Drop_all_from_WAN src-address-list=FW_Block_user_try_unkown_port . . . . # at the bottom of the filter list #15 add action=add-src-to-address-list address-list=FW_Block_user_try_unkown_port address-list-timeout=1d chain=input in-interface=ether1-Wan #16 add action=drop chain=input comment="Drop all from WAN " in-interface=ether1-Wan log=yes log-prefix=FW_Drop_all_from_WAN
# block port scanner
Ez pedig egy script, amit pár percenként futtatok le (ha a két futtatás között volt probálkozás, akkor noveli a counter-t), lehet nem a legjobb, de teszi a dolgát, 5leteket fogadok#check if logging action exists, if not create action
:if ([:len [/system logging action find name=l2tp]]=0) do={
/system logging action add name=l2tp target=memory
}
#check if logging rule exists, if not create rule
:if ([:len [/system logging find action=l2tp]]=0) do={
/system logging add topics=ipsec,error action=l2tp
}
#l2tp failure attempts
:local attempt 3
:if ([:len [/log find where buffer=l2tp message~"phase1 negotiation failed"]]>0) do={
#get IP <=> log
:local getIP do={
# :log info "getIP - string: $string"
:if ([:type [:find $string "<=>"]]!="nil") do={
:local cut [:pick $string ([:find $string "<=>"]+[:len "<=>"]) [:len $string]]
:if ([:len [:find $cut "["]]>0) do={
:return [:pick $cut 0 [:find $cut "["]]
} else={
:return [:pick $cut 0 [:len $cut]]
}
} else={
:if ([:len [:find $string " "]]>0) do={
:return [:pick $string 0 [:find $string " "]]
} else={
:return ""
}
}
}
#read value from string
:local getKeyValue do={
# :log info "getKeyValue - string: $string, name: $name"
:if ([:type [:find $string $name]]!="nil") do={
:local cut [:pick $string ([:find $string $name]+[:len $name]+1) [:len $string]]
:if ([:len [:find $cut ";"]]>0) do={
:return [:pick $cut 0 [:find $cut ";"]]
} else={
:return [:pick $cut 0 [:len $cut]]
}
} else={
:if ([:len $default]>0) do={
:return $default
} else={
:return ""
}
}
}
#set key and value to string
:local setKeyValue do={
# :log info "setKeyValue - string: $string, name: $name"
:if ([:typeof [:find $string $name]]!="nil") do={
:local current
:local cut [:pick $string ([:find $string $name]) [:len $string]]
:set current [:pick $cut 0 [:find $cut ";"]]
} else={
:set current [:pick $cut 0 [:len $cut]]
}
:return ([:pick $string 0 [:find $string $current]]."$name=$value".[:pick $string ([:find $string $current]+[:len $current]) [:len $string]])
} else={
:if (([:len $value]>0) and ([:len $name]>0)) do={
:if (([:len $string]=0) or ([:pick $string ([:len $string]-1) [:len $string]]=";")) do={
:return ($string."$name=$value;")
} else={
:return ($string.";$name=$value;")
}
} else={
:return ($string)
}
}
}
#del key and value to string
:local delKeyValue do={
# :log info "delKeyValue - string: $string, name: $name"
:if ([:typeof [:find $string $name]]!="nil") do={
:local current
:local cut [:pick $string ([:find $string $name]) [:len $string]]
:set current [:pick $cut 0 [:find $cut ";"]]
} else={
:set current [:pick $cut 0 [:len $cut]]
}
:return ([:pick $string 0 [:find $string $current]].[:pick $string ([:find $string $current]+[:len $current]+1) [:len $string]])
} else={
:return ($string)
}
}
#check log for "phase1 negotiation failed"
:local retry
:global l2tpFailures
:foreach index in=[/log find where buffer=l2tp message~"phase1 negotiation failed"] do={
:log info [/log get $index message]
:set retry [:tonum [$getKeyValue string=$l2tpFailures name=[$getIP string=[/log get $index message]]]]
:if (($retry+1)>=$attempt) do={
/ip firewall address-list add address=[$getIP string=[/log get $index message]] list=l2tp_failure comment=([/log get $index message].", added at ".[/system clock get date]." ".[/system clock get time]) timeout=1d
:set l2tpFailures [$delKeyValue string=$l2tpFailures name=[$getIP string=[/log get $index message]]]
} else={
:if ([:len [/ip firewall address-list find where address=[$getIP string=[/log get $index message]] and list=l2tp_failure]]=0) do={
:set l2tpFailures [$setKeyValue string=$l2tpFailures name=[$getIP string=[/log get $index message]] value=($retry+1)]
}
}
}
#clear log
:log info "clear l2tp log"
/system logging disable [find action=l2tp]
/system logging enable [find action=l2tp]
:if ([:len $l2tpFailures]=0) do={
/system script environment remove l2tpFailures
}
:if ([:len [/ip firewall filter find comment="block address that reach maximum l2tp login attempts"]]=0) do={
/ip firewall filter add chain=input src-address-list=l2tp_failure action=drop comment="block address that reach maximum l2tp login attempts" place-before=0
}
}
-
Pille99
tag
válasz
E.Kaufmann #11629 üzenetére
Net rádió van benne, használom is.
-
Pille99
tag
válasz
E.Kaufmann #11624 üzenetére
Kiengedjem, vagy hagyjam letiltva?
-
vkp
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #11624 üzenetére
Pl. azért, hogy tudja, hogy hol van a TV területileg, hogy csak azok a szolgáltatások működjenek, amit a gyártó engedélyez az adott országban.
-
válasz
E.Kaufmann #11597 üzenetére
Sajnos most nem találom a forrást, leírást (és mobilon nincs is idegem megkeresni), így csak fejből írom :
1. GPS
2. NTP/SNTP - itt először a dinamikusan (pl DHCP-n) kapott címeket használja, aztán a kézzel megadottakat.
3. IP Cloud
Persze script alapon "minden" lehetséges -
noorbertt
őstag
válasz
E.Kaufmann #11438 üzenetére
Szia,
Mikrotik rendszerén belül milyen beállításokat érdemes csinálni hogy ne keljen nagyon foglalkozni vele? Pl auto update?
-
válasz
E.Kaufmann #11468 üzenetére
RouterOS 6.4x : Linux 3.3.5
RouterOS 7.0x : Linux 5.6.3
ha jól sejtem -
Kenderice
senior tag
válasz
Még egy kérdés.
Ha LTE passtrough módban van az eszköz akkor tudom használni a mikrotik saját ddns elérhetőségét? -
Kenderice
senior tag
válasz
Köszönöm.
Igen, LTE passtrough beállítás lesz. Akkor a WAN porthoz fogok csatlakozni.
A remote management-et nem lehet megoldani VPN-nel? -
user12
őstag
válasz
E.Kaufmann #11410 üzenetére
+1 a Mártonéknak
Én és a cég is mindig tőlük vásárolok, csak ajánlani tudom mindenkinek. -
Formaster
addikt
válasz
E.Kaufmann #11410 üzenetére
Nem reklámozni akarom őket. Az LACP-t konfigurálták nekem, kb azonnal, majd még pénzt sem akartak elfogadni (azóta is bombázom őket email-ben, hogy adjanak egy iban-t)
Szóval ennyit megérdemelnek, ha már itt a PH-n nem túlzottan segítőkész a community mostanában. Szerintem akár ebben, akár az Ubuntu topikban van egy tucat ember, aki annyit tudott volna böffenteni, hogy próbálj meg Layer 3+4-re is felmenni. Tisztelet a kívételnek és aki akár 2 karakter erejéig koptatta a billentyűzetét az én problémám miatt. Sajnos úgy érzem, egyre inkább olyanokkal segítőkész a PH közösség nagy része, aki az adott topikban topiklakó, letett valamit az asztalra stb. Jómagam is topikgazda vagyok, ezért sosem értettem meg ezt. A fórum egy olyan hely, ahol adok-kapok. Lehet, hogy ebben a témában én senkinek nem tudok adni semmit, de holnap, ha belátogat az autóápolás topikba, önzetlenül válaszolok minden kérdésére.
Maradok tisztelettel és kihangsúlyozom, köszönet mindenkinek, akiben egy lehelletnyi szándék is volt.
-
kopogo
tag
válasz
E.Kaufmann #11387 üzenetére
oké köszönöm szépen
-
iceQ!
addikt
válasz
E.Kaufmann #11379 üzenetére
Jaja
-
user12
őstag
válasz
E.Kaufmann #11328 üzenetére
-
anjani182
őstag
válasz
E.Kaufmann #11281 üzenetére
2 modemmel rendeltem!
A "lehet választani" az mit jelent? Kiesés esetén átáll a másikra automatikusan, van erre legalább egy alap beállítás szerinted?
-
válasz
E.Kaufmann #11256 üzenetére
"Ha a megrendelő vállalkozó vagy cég, ne kuruckodjon lakossági és mobil internettel, hanem legyen egy fix publikus IP címe."
Nem ismerem az összes céget, és a lehetőségeiket, csak a műszaki problémát.
Én azt mondanám, nem anyagi okai vannak. Rendelnek egy rendszert tőlünk több (tiz) milláért, de "normális" netre nincs pénzük? Fura lenne. Ettől még igaz lehet. -
válasz
E.Kaufmann #11247 üzenetére
Vezetékes NET esetén még csak, csak.
De mobil NET esetén már nagyon kicsi eséllyel.
Egyébként is. Ez a publikus IPv4 cím kérése, csak idő húzás. Nekem egy bármikor, bárhol használható megoldás kellene, ami időt álló. -
válasz
E.Kaufmann #11233 üzenetére
Windows alól kellene elérni IPv6-on keresztül MikroTik/RouterOS VPN Server-t.
Oka: egyre több szolgáltató nem ad már publikus IPv4 címet. Ellenben IPv6-ot egyre inkább. Így a tunnel-t IPv6-on építeném ki, és azon belül már mindegy 😁 -
Soma01
veterán
válasz
E.Kaufmann #11231 üzenetére
Köszönöm!
Jelen helyzetben már működő hálózat van, külön routerre nincs szükség. Ha csak a vezérlés miatt venni kell egy eszköz, akkor melyik lenne a minimum amit meg kellene venni? -
amargo
addikt
válasz
E.Kaufmann #11204 üzenetére
Néztem szerintem ott is, de mintha nem lett volna Mikrotik márkájú (tudom, nem kellene számítania)
Más: Itt a router, be is üzemeltem. Más ez a Mikrotik-es világ, nyilván tutorial-ok olvasgatása volt keményen, de tetszik, hogy mindent pöcre lehet állítani.
Viszont érdekesség, hogy a készülék azt mondja magáról, hogy IPQ-4019-es proci van benne. A honlap szerint 4018-nak kellene lennie, persze ennek csak örülök -
válasz
E.Kaufmann #11183 üzenetére
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=72506
Yes you are correct, you cannot connect to IPv6 addresses with any ppp client. This feature is not implemented.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #11129 üzenetére
ezekben az esetekben mi a speciális?
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #11103 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Oké.
Akkor egy ilyen antenna kábel elviseli, ha az ablak falcba teszem?
[link] -
Beniii06
addikt
válasz
"Valamint a többi leírás alapján a gigabites kapcsolatot se bírja, szóval még adatátvitelhez is gyengus."
Gondolom ez a csavart érpárok + az árnyékolás elhagyása miatt van. Az biztos, 100 Ft-ot nem adnék érte.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #11088 üzenetére
Lejárt a szerk idő.
Aki LTAP mini-t vesz és szeretné a beépített GPS panelantennát használni, az koppppppanni fog, mert semmilyen beállítással nem működik a belső antenna, még ha kiteszem a szabadba, akkor sem. A külső antennák már legalább az ablakban mutatnak valamit, de kívül muzsikálnak "jól". Jobb lett volna, ha kapásból antennacsatival árulnák, hogy ne kelljen furkálgatni. Csak mobilnethez amúgy elegendő a panelantenna, de ha már úgy is meg kell fúrni, akkor már érdemes a mobilnethez is külső antennát használni. -
noorbertt
őstag
válasz
E.Kaufmann #11003 üzenetére
Itt is kelleni fog ha jól értelmezem, pont van egy flex mini is amit fel tudok használni a dologra, bár más szerepe lett volna a jövőben de nah :)
-
válasz
E.Kaufmann #10944 üzenetére
Nekem műxik több helyen is NAT-olt hálózatban a külső NTP szerver elérése
Személyes kedvencem a már említett 148.6.0.1 😁
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Cyberpunk 2077
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen processzort vegyek?
- VoLTE/VoWiFi
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged