- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- iPhone topik
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Google Pixel topik
- Ne felejtsd el a páncélt lemeríteni!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Új telefont és tabletet mutatott be a Telekom
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HUNited
őstag
válasz
user12 #24819 üzenetére
Szerintem a gyártó ráfeküdhetne a supportra. És akkor sokkal nagyobb szeletet tudna kihasítani a tortából. Igen, van aki next next finist kedveli, sőt, amit most vettem házat és ahova építem a hálózatom évek óta full default beállításokkal fut egy TP-link... De vannak olyan felhasználók akik szeretnek kísérletezni, de nem jutnak megfelelő minőségű és mennyiségű információhoz. Pl. a termékadatlapon a készülék használati útmutatója talán másfél A4 oldalnak felelne meg. És persze csak angolul érhető el magyarul nem (azt hagyjuk hogy ez jogszabályilag mennyire szabályos). Igen, valaki linkelt egy másik oldalt ahol elvileg minden le van írva, megmondom őszintén nem néztem meg, már csak az angol nyelv miatt sem, illetve nem eszközspecifikus. Pl. belefutottam hogy engedett olyat is beállítani amit a hardver nem is támogat...
-
HUNited
őstag
válasz
ekkold #24816 üzenetére
Deklarálnám hogy én NEM a Mikrotik minőségét és megbízhatóságát kifogásolom, a termékkel semmi bajom, és ahogy kezdem beleásni magam, tényleg nagyon jó. Csak az a problémám, hogy ha ennyire pilótavizsgás, hogyhogy nincs hozzá elérhető (ingyenes vagy olcsó) anyag ami naprakész is. Mondok egy direkt nem kapcsolódó témát: Python oktatóanyaggal Dunát lehet rekeszteni, pedig kicsit jobban keres egy programozó mint egy hálózatüzemeltető (ráadásul igen, esélyes hogy komolyabb helyeken, ahova erre dedikált embert tartanak, leginkább nem a Mikrotik eszközeit használják).
Kicsit olyan érzésem van hogy a Mikrotik két szék között van. És szerencsére fennmarad, de az igazán profiknak "ciki", a halandóknak meg túl komplex. Pedig ilyen tudású routert más márkából sem kaptam volna olcsóbban, sőt. Szerintem Asusban (én azt ismerem viszonylag mélyebben) jóval drágább lett volna.
És hogy kicsit egyértelműbb legyen miről beszélek: a leghasználhatóbb anyag a témában magyar nyelven, amit te is linkelsz a topik leírásban, 7 éves. Feltételezem ha lenne újabb, akkor azt is linkelnéd. A többi ami van csapongó (pl. 2HB videói a témában), nem teljes (esettanulmányok), vagy megfizethetetlen otthoni használat mellett.
Ha van ilyen anyag magyar nyelven, ne tartsd magadban
-
Tamarel
senior tag
Ddns hiba van épp, nem frissülnek be az új ip-k.
-
válasz
Ejelhar #24825 üzenetére
"VLAN-t utáltam régebben, de mióta nem kell switch chipet még külön masszírozni, sokkal barátibb és komolyabb az egész"
Annyit azért hozzátennék, bár hiába lehet megmasszírozni mindent a bridge menü alól, és működni is fog, azért van caveat.
A hardveres offload nem megy ugyanis minden esetben. CRS106-1C-5S esetében például biztosan nem, csak akkor ha a switch menüponton keresztül konfigurálod fel. -
Ejelhar
senior tag
válasz
ekkold #24824 üzenetére
Én úgy látom mostanában igen pozitív irányba változtak Mikrotikék, a hardver és a szoftver is.
Már pl. nem ötezer fajta platform jellemző, úgy tűnik lehorgonyoztak az ARM mellett.
A soft pedig már nem tűnik gányolásnak bizonyos részeken, én pl. a VLAN-t utáltam régebben, de mióta nem kell switch chipet még külön masszírozni, sokkal barátibb és komolyabb az egész. -
ekkold
Topikgazda
-
Ejelhar
senior tag
válasz
user12 #24820 üzenetére
Hát majd máskor az ilyen hsz.-eim végére rakok pár vigyorgót, mert nem jött át az irónia.
Ugye arról írtam hivatkozott hsz-emben:
- túl drága a Mikrotik, ezért lehet az, hogy nem találkozunk vele SOHO területen, ellentétben a Ciscoval, Palo Altoval, Fortigate-el, Juniperrel.
ps. akinek esetleg ismeretlenek ezek az eszközök, az keressen rá ezen termékek listaárára és liszenszek árazására.
ps. A MindenamiMikrotik árairól pedig:
Én olyan 6-8 hónapig fizettem elő ott, de arra sem vettem a fáradságot, hogy céges számlát kérjek tőlük, pedig a munkahelyem valszeg kifizette volna, mivel munkakörömbe tartozik a Mikrotik eszközök konfigurációja. -
-
user12
őstag
válasz
Ejelhar #24815 üzenetére
Mikrotik egyszerűen túl drága, túl van árazva, ezért.
Ja mert az évi 1000 usd licence nélkül a forti is csak levélnehezék…ráadásul még akkor se garancia, hogy a beállított L7 routing vagy dns filtering hibátlanul megy
+ ha egy Rb5009 áraba tudsz hozni egy hasonló tudású junit, azonnal veszek kettőt -
user12
őstag
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Ejelhar #24815 üzenetére
Kicsit másképp látom a dolgot.
(nem csak neked szól amit írok, csak egyszerűbb volt erre válaszolni)Egyrészt nem kötelező senkinek sem mikrotiket használni, ez csak egy lehetőség a sok közül. Vannak gyenge pontjai, de szerintem nem több mint más eszközöknek.
A mikrotik kicsit határeset a soho, és a profi kategória között. A soho felhasználást támogató QuickSet próbálja könnyebbé tenni. Nem tudom mekkora, (de valószínűleg nem túl sok) sikerrel.A mikrotik helyes konfigurálásához, és használatához több szakértelem kell, mint egy átlagos soho routerhez. Azaz előfordul, hogy utána kell nézni bizonyos dolgoknak, mert nem születik senki tudással a zsebében. De igazából minden elérhető az interneten ami kell hozzá, mindenre van példa beállítás, leírás. Ugyanakkor megértem azt is, ha valaki nem akar erre energiát, pénzt, időt, fordítani - akkor nyugodtan válasszon más eszközt, nem mindenkinek való a mikrotik, és nem mindenkinek "áll kézre", vagy passzol abba a logikába amivel a számítógép hálózatokat próbálja kezelni.
Az árazásról. A hasonló erősségű procival, RAM-al szerelt (azaz hasonló hardverű) más SOHO gyártmányok árai alig különböznek, nincs durva eltérés (bárki utánanézhet). A RouterOS, pedig inkább hozzátesz, mint elvesz a router értékéből.
Sok kritika éri amúgy a gyártót, a felhasználók részéről, és ebből nagy része valóban jogos, én is megfogalmaztam korábban jópár dolgot. A legdurvább talán a flash-el való, nehezen indokolható túlzott spórolás, ami megnehezíti a fejlesztést is. Hozzátenném, hogy a többi gyártó cucca is hasonló, csak kevésbé jelentkezik a dolog. A másik ami problémás a wifi. Persze ez összefügg az előző problémával, sok eszközben egyszerűen kevés a hely a flash-ben. A wifi sebessége sosem volt erőssége a mikrotiknek (a stabilitása szerintem amúgy rendben volt), és az utóbbi időben driver/csomag terén is sikerül a korábbi egységes megoldás helyett némi enyhe káoszt alkotni. Az x86-os verziók pedig: a RouterOs v7-ben bár ott a wifi csomag, gyakorlatilag semmilyen wifi interfésszel nem működik.Ennek ellenére mégis Mikrotiket használok itthon is, mert látom az előnyeit is, amiből szerintem több van, mint hibából. Bármit is választunk, az egy kompromisszum, ár, használhatóság, szolgáltatás, minőség stb... között.
Annak aki segítséget kér próbálunk segíteni (ha tudunk), vagy legalább tanácsot adni hol nézzen utána a dolgoknak. Viszont itt siránkoznia, annak akinek ez nem jött be, "hogy ez mekkora ócskaság" teljesen felesleges. Csak azt tudjuk ilyenkor tanácsolni, hogy ok. ott van pl. a hardverapró, add el, vegyél másmilyet. Semmi rossz szándék nincs ebben, egyszerűen van, amikor ezzel segítünk a legtöbbet... -
Ejelhar
senior tag
válasz
HUNited #24813 üzenetére
... nem csoda hogy egyáltalán nem terjedt el ez a termék a SOHO vonalon.
Ja, ja, csak megerősíteni tudlak.
SOHO vonalon még véletlenül sem rúg labdába a Mikrotik, mert ott vagy Cisco, vagy Palo Alto, vagy Fortigate van. De elsősorban Juniper, mert az olcsó.
A Mikrotik egyszerűen túl drága, túl van árazva, ezért. -
HUNited
őstag
Azért szerintem teljesen más egy előre felvett videós anyag. A tantermi/live oktatás más árkategória. 135 ezerért nagyon-nagyon komoly anyagokat lehet kapni lifetime az én szakterületemen, pedig ezzel pénzt is lehet keresni és nem csak egy router konfig. Közben udemy-n és társain egy komplett vizsgafelkészítő anyag (ha valaki olyan perverz hogy ezzel megélhetés szinten akar foglalkozni) 20-60 dolcsi, és nem 2024-es a legújabb anyag hanem pár hetes, ja és lifetime, nem havidíjas. No itt jön a képbe hogy magyar paraszt nem tanulni angol vessen magára. Amúgy már egész jól előre haladtam a témában, megleszek a méreg drága tanfolyamok nélkül is, csak kiakadtam pöppet. De szerintem ha nagyon elgurulna a gyógyszerem és megbíznék valakit hogy beállítsa az igényeimre (valaki olyat aki a korábbi deklarációnak megfelel), az is kijönne a töredékéből.
És ne érts félre, fizettem már ennél komolyabb pénzeket is oktatásra, csak azért az kicsit komolyabb dolog volt mint egy router setup.Közben néztem hogy jóval olcsóbban vannak tantermi képzések vizsgával.
Jó üzlet ez hallod, nem csoda hogy egyáltalán nem terjedt el ez a termék a SOHO vonalon.
-
Igen. Kinek mi a drága.
Nekem a saját időm már többet ér, főleg, hogy család is van.
Több oktatásra is elmentem.
Nekem ezekre már kevés időm van.
N+1 dolgom van, szeretek haladni, és ezek mellett pihenni, vagy éppen pénzt keresni.
Nem nagyon van két egyforma eset, és két egyforma ember. -
Ejelhar
senior tag
válasz
gabro0 #24809 üzenetére
Szia,
ránézésre okay a VLAN config, de én ezt teszt környezetben kipróbáltam, már érdekelt is, hogy mit nézek be, mitet nem veszek észre.Na most, nekem működik, annyi megkötéssel, hogy az Internetre nem talált ki, mert NAT-olás nincs a scriptben.
De ahogy hozzáadtam, helyreállt a világ rendje.
Kapnak IP címet a DHCP kliensek az adott porton és megfelelő VLAN-ból, tehát a VLAN konfig működik, a DHCP szerver is, valahol máshol kell keresni a problémát.A bridge VLAN konfigja rendben szerintem.
-
gabro0
őstag
Közben találtam egy klassz leírást: Tutorial: Home VLAN configuration (RB5009, cAP ACs, multiple SSIDs)
-
gabro0
őstag
Köszi a tippet. A router a szekrény tetején hesszel és sajnos most nem tudom dugdogsni, másfél hónapja volt egy balesetem és az egyik kezem alig mozog még
Úgyhogy a safe mode, vagy reset, ha félre sül. Esetleg kollégám javasolt még virtuális ROS-t, de eh. Nem kéne ennyire bonyolultnak lennie. Várom a tippeket mi lehet még a baja
Ti mivel szoktatok network infrát rajzolni?
-
mrots
junior tag
válasz
gabro0 #24801 üzenetére
"Amikor bekapcsolom a filteringet, akkor elszáll minden forgalom a routeren"
Ha nem vagy biztos benne, hogy a konfiguracio hibatlan (tehat fennall a lehetosege, hogy kizard magad) akkor celszeru az egyik switch portot kihagyni minden bulibol es csak ugy hagyni konfiguracio nelkul. Ha ki is zarod magad, ezen a porton mac cim alapjan winbox-szal vissza tudsz jutni barmikor.
Majd ha elkeszult, amit csinalni akarsz, a vegen majd ezt az egy portot is berakod a tobbi melle a bridge-be, ha mar tudod, hogy a kesz konfig jo.
-
mrots
junior tag
válasz
HUNited #24802 üzenetére
Nem teljesen ertem mi a problemad. Semmi olyat nem adnak a penzert, amit sajat magad ne tudnal egyedul megtanulni. Kitartassal. Laborral. Ujra es ujra probalkozassal. Internetes keresesekkel, kudarcokkal es vegul sikerrel.
Ha sok a 135k, akkor a fenti ut ingyen van, senki nem tart vissza, hogy onerobol megtanulj barmit, amit meg akarsz tanulni. Ha viszont az kell, hogy valaki mas, aki ezt vegigcsinalta (es ujra meg ujra vegigcsinalja, mert a dolgok valtoznak a verziokkal, az ember meg felejt) az fogja a kezed, segitsen esetleg meg tanitson is teged - nos, akkor azt fizeted meg, hogy neked mindezt a keserves melot nem kell beletenni. Ennek semmi koze a hardverhez, az, hogy vannak emberek akik lustak, nem egy konkret gyartohoz kotodik. Meglepodnel, ha tudnad, az en oktatasaim milyen aron mennek (hint: szorozd meg egy ket szamjegyu szammal).
-
Mindig a végén állítjuk be a filteringet, vagy jó eséllyel kezdheted újra egy resettel.
Untagged pedig nem a bridge vlan alá kell felvenni, ugyanis az automatikus, hanem a bridge portnak felvenni defaultnak.@hunited: nem a szolgáltatás drága, hanem a tudás. Két cégnek nincs sok köze így egymáshoz.
-
HUNited
őstag
válasz
Zwodkassy #24787 üzenetére
MindenAmiMikrotik Hát ez azért eléggé húzós áron van. El nem tudom képzelni hogy van aki ezt kifizeti, egy évre 135 ezer Ft, és még csak nem is tied a videó örökre... Az egész rendszerért (két router, pedig drágábbak nem alapok) nem fizettem ennyit hehe. Ez is tipik többe kerül a szolgáltatás mint a hardver undorító üzletpolitika?
-
gabro0
őstag
Köszi hogy ránéztél! Tudom nem egyszerű ez így fórumon keresztül, meg hosszú is a szkript... Amikor bekapcsolom a filteringet, akkor elszáll minden forgalom a routeren, kihúzom, bedugom, nem kap új címet DHCP-n egyik eszköz sem. Szerencsére a safe mode visszaállítja.
Most nézegetem, amikor a /interface bridge vlan menüben konfigolom a vlan-t, akkor meg kell adni az untagged interfészeket is? Lehet ez a baja.
/interface bridge vlan
add bridge=bridge tagged=bridge,ether5 vlan-ids=10 comment="Internal VLAN 10"Tehát ide még az untagged=ether2,ether3,ether4,ether6,ether7 ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S21 Ultra / 12GB RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia
- Eladó arany színű Apple iphone 7 128GB / 12 hó jótállással
- HP 15S FHD LED Matt i5-1135G7 4.2Ghz 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- Ha országosan a legmagasabb áron szeretnéd eladni a laptopodat, akkor az ELITRO a Te partnered
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest