- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Apple iPhone Air - almacsutka
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 17 - alap
- Kijelző került a kamerasávra a Xiaomi 17 Pro és 17 Pro Max hátulján
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor Magic V2 - origami
- Kedvcsináló videó is jött a Vivo X300 szériához
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
user12
őstag
válasz
Ejelhar #24815 üzenetére
Mikrotik egyszerűen túl drága, túl van árazva, ezért.
Ja mert az évi 1000 usd licence nélkül a forti is csak levélnehezék…ráadásul még akkor se garancia, hogy a beállított L7 routing vagy dns filtering hibátlanul megy
+ ha egy Rb5009 áraba tudsz hozni egy hasonló tudású junit, azonnal veszek kettőt -
ekkold
Topikgazda
válasz
Ejelhar #24815 üzenetére
Kicsit másképp látom a dolgot.
(nem csak neked szól amit írok, csak egyszerűbb volt erre válaszolni)Egyrészt nem kötelező senkinek sem mikrotiket használni, ez csak egy lehetőség a sok közül. Vannak gyenge pontjai, de szerintem nem több mint más eszközöknek.
A mikrotik kicsit határeset a soho, és a profi kategória között. A soho felhasználást támogató QuickSet próbálja könnyebbé tenni. Nem tudom mekkora, (de valószínűleg nem túl sok) sikerrel.A mikrotik helyes konfigurálásához, és használatához több szakértelem kell, mint egy átlagos soho routerhez. Azaz előfordul, hogy utána kell nézni bizonyos dolgoknak, mert nem születik senki tudással a zsebében. De igazából minden elérhető az interneten ami kell hozzá, mindenre van példa beállítás, leírás. Ugyanakkor megértem azt is, ha valaki nem akar erre energiát, pénzt, időt, fordítani - akkor nyugodtan válasszon más eszközt, nem mindenkinek való a mikrotik, és nem mindenkinek "áll kézre", vagy passzol abba a logikába amivel a számítógép hálózatokat próbálja kezelni.
Az árazásról. A hasonló erősségű procival, RAM-al szerelt (azaz hasonló hardverű) más SOHO gyártmányok árai alig különböznek, nincs durva eltérés (bárki utánanézhet). A RouterOS, pedig inkább hozzátesz, mint elvesz a router értékéből.
Sok kritika éri amúgy a gyártót, a felhasználók részéről, és ebből nagy része valóban jogos, én is megfogalmaztam korábban jópár dolgot. A legdurvább talán a flash-el való, nehezen indokolható túlzott spórolás, ami megnehezíti a fejlesztést is. Hozzátenném, hogy a többi gyártó cucca is hasonló, csak kevésbé jelentkezik a dolog. A másik ami problémás a wifi. Persze ez összefügg az előző problémával, sok eszközben egyszerűen kevés a hely a flash-ben. A wifi sebessége sosem volt erőssége a mikrotiknek (a stabilitása szerintem amúgy rendben volt), és az utóbbi időben driver/csomag terén is sikerül a korábbi egységes megoldás helyett némi enyhe káoszt alkotni. Az x86-os verziók pedig: a RouterOs v7-ben bár ott a wifi csomag, gyakorlatilag semmilyen wifi interfésszel nem működik.Ennek ellenére mégis Mikrotiket használok itthon is, mert látom az előnyeit is, amiből szerintem több van, mint hibából. Bármit is választunk, az egy kompromisszum, ár, használhatóság, szolgáltatás, minőség stb... között.
Annak aki segítséget kér próbálunk segíteni (ha tudunk), vagy legalább tanácsot adni hol nézzen utána a dolgoknak. Viszont itt siránkoznia, annak akinek ez nem jött be, "hogy ez mekkora ócskaság" teljesen felesleges. Csak azt tudjuk ilyenkor tanácsolni, hogy ok. ott van pl. a hardverapró, add el, vegyél másmilyet. Semmi rossz szándék nincs ebben, egyszerűen van, amikor ezzel segítünk a legtöbbet...
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- iPhone topik
- Nintendo Switch 2
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gaming notebook topik
- Okos Otthon / Smart Home
- sziku69: Szólánc.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox tulajok OFF topicja
- Billentyűzet gondom van
- További aktív témák...
- Teljesen új Samsung S21 FE 5G DS 5G 6/128GB Graphite eladó (bontatlan)
- Teljesen új Honor 90 5G DS 5G 8/256GB Emerald Green eladó (bontatlan)
- Nintendo Switch 2 újszerű állapotban
- Új 2K Gamer PC Ryzen 5 9600X/RTX 3070 Ti 8Gb/2x8Gb DDR5 6000Mhz/500Gb NVME SSD/2-3Év gari
- Asztali PC , R5 8400F , RTX 3070 , 16GB DDR5 , 512GB NVME , 1TB HDD
- 151 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5-12450HX, RTX 4060
- Bomba ár! Dell Latitude 5300 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2253,95% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S22+ 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest