- Bluetooth-headsetekről általában
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
e90lci
senior tag
-
LaCeeN
tag
Ha a 192.168.1.254-es IP cim a routerede, akkor nem kell megadnod mint DNS szerver. A DHCP-ben kell megadnod, hogy a kliensek a routered cimet hasznaljak es ha router nem ismeri fel a cimet, akkor tovabbitani fogja a konfiguralt DNS szerverek fele a kerest. De ugye onmaganak elvileg nem tovabbithatja.
-
Kis infót vagy ötletet adjatok már nekem srácok.
Adott egy elég régi eszköz (sőt igazából kettő is, az egyik egy RB750G, a másik egy 750GL) és azt csinálja, hogy egy idő után random 100% lesz a prociterhelés. (van hogy pár nap, van hogy 1-2 héten belül valamikor)
Logban nincs semmi különleges dolog, portok átírva, minimális a próbálkozások száma a bejutásra. Egy dolog van ami érdekes, hogy az egyik portján lógó ágba lehet kábel gond, ott ugyanis rendszeresen megjelenik a logba, hogy eldobja a gigás kapcsolatot, majd rögtön vissza is jön, de előfordul az is, hogy levált 100mbit-re és úgy marad. Viszont minden tökéletesen működik látszatra, ugyanúgy van internet stb. Ha letiltom a portot majd engedélyezem visszavált 1G-re. Ha átdugom a kábelt másik portba a hibát viszi magával így nem port vagy eszköz hiba, főleg hogy tegnap rádugtam a másik eszközt is azzal is megvan a hiba, szóval eszközt kizárnám.
Az a problémás ág okozhat ilyesmit?A szünet azért van, mert itt volt rádugva a másik eszköz, és most rakattam vissza az eredeti eszközt.
-
mcll
senior tag
válasz
ekkold #22743 üzenetére
Mármint arra gondolsz hogy egy hostban a MAC address átállítódik? Ez esetben egyszerűen az adott hoston tűnik el a netkapcsolat nem az összesen, ami csatlakozik a routerhez. Pontosabban ha egy hoston megváltozik a MAC, akkorf ezt a router úgy fogja érzékelni hogy egy új eszköz próbál csatlakozni, melynek a MAC-je számára ismeretlen, így nem kap hozzáférést.
-
mcll
senior tag
Hát valami továbbra sem kerek. Már másnap kezdte ez a router is a "ledobálást", pontosabban megy a router, csak épp a hostok nem kapnak netet. Látszólag meg minden ok. Újraindítás után minden ok megint. Tök ugyanezt csinálta az előző routerem is. Amivel ezek szerint akkor semmi baj, mert valami konfig hiba lesz ez. Csak épp az a fura, hogy éveken át semmi gond nem volt, aztán egyszer csak elkezdte a ledobálást, annak ellenére hogy MAC cím felvitelen kívül semmilyen módosítás nem történt sehol.
Szóval nem értem most akkor mi a baj megint. Log-ban persze semmi. -
gabro0
őstag
Meggyűlt a bajom a ROS konfigurációval
Korábban Asus AX58U routert használtam router módban, most RB5009 mögé került WiFi AP módban. A korábbi vendég SSID izolációt szeretném reprodukálni Mikrotikben, mi a legegyszerűbb módja ennek?
Sajnos az Asus nem tud VLAN taggingot és az OpenWRT se megy rá. Mondjuk nem bánom, mert Merlinnel nincs vele gond.
-
mcll
senior tag
válasz
lionhearted #22736 üzenetére
Köszi, most már ok.
-
-
mcll
senior tag
Feltettem Files-ba a wireless csomagot, majd reboot. Meg is jelent most:
[admin@MCLL-MikroTik-AX3] > /system package print
Columns: NAME, VERSION, BUILD-TIME, SIZE
# NAME VERSION BUILD-TIME SIZE
0 routeros 7.15.3 2024-07-24 10:39:01 11.6MiB
1 wireless 7.15.3 2024-07-24 10:39:01 884.1KiB
[admin@MCLL-MikroTik-AX3] >
Viszont a Wifi szekció tök üres továbbra is.
A log-ban meg ezt találtam:
installed wireless-7.15.3
DefConf gen: Unable to find wireless interface(s)
package wireless is unscheduled by mac-msg(winbox):admin@58:A0:23:FE:xx:xx ()
-
mcll
senior tag
Viszont abszolút nincs Wifi-m, tök üres a a rész:
[admin@MCLL-MikroTik-AX3] /interface/wifi> print
[admin@MCLL-MikroTik-AX3] /interface/wifi>
Hogy tudnám visszavarázsolni?
Ok van a házban több AP is, csak gondoltam megnézem miben tud többet az AX3 5G-s wifije, mint az AP-im.A System/packages-ben is csak egy opció van, a routeros. Elvileg nem itt kellene lennie a wireless csomagnak?
-
mcll
senior tag
válasz
Kicsirics77 #22732 üzenetére
Köszi ez segített. Eredetileg 4 masquerade szabályom volt. Töröltem az AX3-ból mind a 4-et és a hEX alapján egyesével vittem fel. Már az elsőnél elindult a net. 3 szépen fel is ment a negyediket nem fogadja.
Ezek vannak most:[admin@MCLL-MikroTik-AX3] /ip/firewall/nat> print
Flags: X - disabled, I - invalid; D - dynamic
0 chain=srcnat action=masquerade src-address=192.168.1.0/24 out-interface=pppoe-out-DIGI log=no log-prefix=""
1 chain=srcnat action=masquerade protocol=tcp src-address=192.168.1.0/24 dst-address=192.168.1.250 out-interface=bridge1 log=no
log-prefix=""
2 chain=srcnat action=masquerade src-address=192.168.1.0/24 out-interface=WAN log=no log-prefix=""
A negyedik ez lenne:
chain=srcnat action=masquerade dst-address=82.144.1xx.xxx out-interface=WA
És erre ezt a hibát dobja nekem:
"Couldn't add New NAT Rule - incoming interface matching not possible in output and postrouting chains (6)."
Most megy a net a gépeken, de nem tudom így mennyire marad működöképes (biztonságos) a MAC cím szűrésem.
-
mcll
senior tag
válasz
Kicsirics77 #22730 üzenetére
igen én is erre tippelek, de pontról pontra hasonlítom össze a régi routerrel és minden ugyanaz.
-
mcll
senior tag
válasz
Kicsirics77 #22728 üzenetére
Ugyanazok a beállítások vannak itt is mint a régi routerben.
-
mcll
senior tag
Így már sikerült. Gyakorlatilag le lett most klónozva a régi router az újba (a MAC címek persze nem), de valami nem ok.
A router felcsatlakozik a netre, a dyndns is befrissül, látszólag minden ok. Kifele a megnyitott portok mennek. Terminálból meg tudok pingelni külső címeket, tehát kilát a netre. Azonban egyik hoston sincs net, ami fura. A hostok szépen felcsatlakoznak a routerre (MAC cím szűrés van, ARP lista és DHCP leases aktív, sőt szépen látom is hogy a host megkapta az IP-t, de net nincs. Minden opciót átnéztem összehasonlítottam a két routert (2 külön laptopon) de nem látok különbséget.
Hol lehet a bibi? -
Kicsirics77
veterán
eth1 port marad aktív és Mac alapján tudsz belépni ha a default conf-ot letörlöd.
-
pedig de, az a megoldás.
remove config, no default config, aztán bemászol MAC alapján valamelyik porton és úgy importálsz.mert az összes interfészt is törli.
dehogy törli, a bridgeket meg egyéb virtuális interfészeket fogja törölni, de a fizikai eth1, eth2, ethX ugyanúgy ott lesz -
mcll
senior tag
válasz
LaCeeN #22720 üzenetére
Ha letörlöm a configot, akkor sehogy sem fogom elérni, mert az összes interfészt is törli. Winbox-al megyek be MAC alapján, és így sem érem el ilyenkor.
A system backup sajnos nem jó.[admin@MikroTik] > system backup load filename=MCLL-MikroTik-20240905-1422.backup
expected end of command (line 1 column 20)
És mivel bináris a fájl, nem tudok belenézni.
(előtte a hEX-beől mentettem ki így:
[admin@MCLL-MikroTik] > system backup save
Saving system configuration
Configuration backup saved
-
mrots
junior tag
Amikor en migraltam mikrotikrol mikrotikra, akkor egy fizikai interfeszt fenn tartottam magamnak a konfiguralasra, ahol IP cim sem volt, MAC cim alapjan csatlakoztam csak. Ezt a fizikai interfeszt kihagytam a bulibol a kezdeti konfiguralaskor, mivel vlanokat, bridge-eket is erintett a konfiguracio, szoval menet kozben tuti elvesztettem volna a kapcsolatot.
Ha nincs felesleges interfeszed amit erre dedikalhatsz, akkor csak hagyd ki azt az egy portot, konfiguralj fel minden mast, es a vegen mikor mar elered az eszkozod uzemszeruen, akkor azt az egy fizikai interfeszt is hozzaadod a bridge-hez, vagy vlan-hoz vagy amihez akarod.
-
mrots
junior tag
Vannak kulonbsegek. Nem tudom teged erint-e. En amikor ax2-rol ax3-ra valtottam (hasonloan 6.49-rol 7.x -re) akkor megkuzdottem peldaul azzal, ahogy a BGP redisztribucional a filterek megvaltoztak, es a 7-es ROS nem hirdette azokat a halozatokat amiket korabban a 6-os igen.
Ezen tulmenoen ugy emlekszem a VPN-nel is valtoztak dolgok, a wifinel is megjelentek a profilok, vagy nem tudom mar minek hivjak oket. Szoval az alap dolgok (ip cim, dhcp pool stb) azok ugyanazok, de jo sok dolog teljesen mas.
-
hyrex
tag
Sziasztok!
Olyan OpenVPN szerverre szeretném csatlakoztatni a Mikrotik eszközt (RouterOS 6), ahol nincs user/pass authentikáció. Ezt meglehet valahogy oldani? -
LaCeeN
tag
Bar nem vagyok Mikrotik expert, de szerintem azert hasal el, mert a default-configban mar leteznek azok az interfacek amiket be szeretnel importalni.
Ha a letorlod a teljes default configot akkor utana WinBoxxal tudsz csatlakozni a MAC cimre es ilyenkor az admin userhez nem kell jelszo. Ha van default, akkor kell a kis kihuzhato kartyan levo jelszo.
Szerintem config restorera inkabb probald meg a kovetkezo parancsot:
/system backup load filename=[backup_filename.backup].
-
mcll
senior tag
Sajnos nem akar összejönni sehogy.
Régi hEX routert upgradeltem ROS7-re, sikeres volt, nem halt le, működik minden. Cofigot lementettem. AX3-at felupgradeltem utolsó ROS7-re, így mindkét router ugyanazon a verzión fut (7.15.3.). AX3 configját is leszedtem, hogy onnan az első pár sort átrakjam a hEX lementett configjának elejére (software ID, mode, serial, meg a MAC címet is átírtam. De hiába akarom betolni AX3-ba, csak hibát dob, rögtön az elején:[admin@MikroTik] > import myconfig_hEX_ROS7_oldconfig.rsc
failure: already have interface list with such name
Aztán elkezdtem soronként átvinni, de jöttek a hibák szépen sorban:
[admin@MikroTik] > /interface bridge
[admin@MikroTik] /interface/bridge>
[admin@MikroTik] /interface/bridge> add admin-mac=D4:01:C3:72:xx:xx arp=reply-only auto-mac=no comment=\
\... "created from master port" name=bridge1 port-cost-mode=short \
\... protocol-mode=none
failure: already have interface with such name
[admin@MikroTik] /interface/bridge> /interface ethernet
[admin@MikroTik] /interface/ethernet> set [ find default-name=ether2 ] arp=reply-only name=LAN
[admin@MikroTik] /interface/ethernet> set [ find default-name=ether1 ] name=WAN
[admin@MikroTik] /interface/ethernet> /interface pppoe-client
[admin@MikroTik] /interface/pppoe-client> add add-default-route=yes disabled=no interface=WAN keepalive-timeout=\
\... disabled name=pppoe-out-DIGI use-peer-dns=yes user=baloghlaszlo-nbj
input does not match any value of interface
[admin@MikroTik] /interface/pppoe-client> /interface lte apn
[admin@MikroTik] /interface/lte/apn> set [ find default=yes ] ip-type=ipv4 use-network-apn=no
[admin@MikroTik] /interface/lte/apn> /ip dhcp-server
[admin@MikroTik] /ip/dhcp-server> add add-arp=yes always-broadcast=yes authoritative=after-2sec-delay \
\... interface=bridge1 lease-time=3d name=DHCP-SERVER
[admin@MikroTik] /ip/dhcp-server> /ip pool
Értem, vannak ilyen IF-ek, próbáltam kézzel átnevezni, de csak arra panaszkodik hogy azn a néven már létezik. Ha meg törlöm az Inetrface/Interface List/Ethernet táblákból akkor meg ledob a router és onnantól el sem érem már, mehet a full reset...
Apropó reset. Ez után az első belépéskor feldob a Winbox egy ablakot amiben felajánlja hogy kitörli a default confot (Remove Configuration gomb). Ha erre bökök onnantól meg nem érem már el a routert. Akkor ez minek van? Kábelen csatlakozok közvetlenül a laptopról a routerre. A Wifijét nem is látom, de a Wifi LED nem is világít a router elején.
Hogyan tudnám egy az egybe áttenni a hEX interface konfigjait az AX3-ba? Mert emiatt hasal egy csomó minden sajnos.
-
-
mcll
senior tag
válasz
silver-pda #22714 üzenetére
jogos pár dolog tök más lesz. jó kis meló lesz kb 1200 sort bevinni...
-
mcll
senior tag
Vajon az mennyire fog működni ha a régi routeren (hEX ROS6.4) nyomok neki egy tenminálban egy szimpla "export file=myconfig" parancsot, majd az új routeren (hAP AX3 ROS7) pedig egy "import myconfig" parancsot? Gondolom kinyírni nem tudom így az új routert.
-
mcll
senior tag
A 2017-ben vásárolt (7 éves) hEX routerboardom lehet kezd megzakkanni, az utóbbi időben egyre többet tapasztalom hogy "megáll" a net. Rebootolom és ok megint. Most beraktam egy schedule-t ami minden éjjel újraindítja. Lehet már öreg. Gondolkodok a cserén, és lehet egy hAP AX3 lesz az utódja. Viszont látom hogy az AX3, már ROS7-es. Ez sokban különbözik a hEX ROS-étől? Valahogy át kellene vigyem a konfigot, bár tudom hogy ez nem lesz egy ctrl-c/v művelet.
-
-
dombila
őstag
válasz
dombila #22699 üzenetére
Na, a Mikrotik fórumon is sok a kérés az új Winbox kapcsán. A mai napig felvetett problémák itt olvashatóak: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=210505
Pl..:
- Kontrasz növelése
- a tab-okat többen preferálják, mint a lenyílókat
- az oldalsó menük felugró ablakai (pl. IP,...) túl gyorsan eltűnnek, ha mozog a kurzor
- nincs safe mode
- desktop-ra kihúzás nem működik (drag and drop)
- nincs undo/redo
- jó lenne vertical grid
- ....ezeket úgy listázzák, mint "Known issues to be addressed", szóval valószínűleg megcsinálják őket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Bluetooth-headsetekről általában
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen autót vegyek?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Chieftec Hunter 3: Több, mint evolúció
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Parkside szerszám kibeszélő
- További aktív témák...
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- SzoftverPremium.hu
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest