Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
FEDman
addikt
Áááá, biztos nem sokkal nagyobb a 16/2,4-es palacsintánal.

Ami meg a 85/1,4-et illeti, olyanja van saját is AF-es a Samsungnak. Hogy mennyire illik bele a mirrorless koncepcióba azt mindenki döntse el maga.

-
sideburns
aktív tag
válasz
üzenetére
A Pana kitobit akarod tenni az NX gépre?
Az biztos nem fog menni, rövidebb flange-es obi nem fog működni, még adapter sincs erre. Fordítva oké, tehát NX lencse felmehet m4/3-re.Én amúgy ha nagylátót akarnék, ezt venném: Samyang 14mm f/2.8 . Ekv. 21mm.
Igaz, nem pancake és manuális és nem is annyirahűde olcsó, de szerintem el lehet lenni vele.Megemlítem még itt telére a Samyang 85mm f/1.4-et is, az is 200 font körül van és az is van NX-re.
A Samsung autófókuszos 85mm f/1.4 ezzel szemben 800 font körül mozog. -
rbalint88
veterán
válasz
fattyu
üzenetére
Igazság, csak még az aps-c-hez vagyok szokva, aztán ott nagylátó még
de a lényegen nem változtat, hogy az ekv 70-100 közötti tartományt használom leginkább. Meg nekem valahogy pont olyan senki földje ez az ekv 40, aztán lehet majd "megtanulok látni vele", de egyelőre vagy túl szűk vagy túl tág a látószöge
utóbbi a kisebbik probléma, de a túl szűk látószögre gyógyír lenne az esetek 90%-ában a 17-es. -
Studi
veterán
válasz
rbalint88
üzenetére
Oly 45/1.8 a leggyakoribb használtan, 60-70 között szokott lenni.
Igen, a 20 talán a legélesebb képű objektív az m43 rendszerben. Persze ki mit szeret, de ha már megvan a 20-as, nem érdemes cserélni szerintem.
Attól függ, mekkora telét szeretnél. A 45-150 is nagyon jó darab a hírek szerint, de a 100-300 is megéri a pénzét. Utóbbi viszont nagy, nehéz, nem az a mindenhova vele rohangálok obi szerintem.
Oly vázra még egy 40-150-en is érdemes elgondolkodni, az is jó, és olcsóbb is, mint a Panák. -
jjeahh
nagyúr
-
rbalint88
veterán
Oly 45/1,8 nem szokott használtan előfordulni, ezt jól sejtem, ugye? Ha mégis, akkor mennyi szokott lenni?
Oly 17/2,8 érezhető visszalépés lenne Pana 20/1,7 után képminőségben?
Illetve teléből mi a bestbuy? Pana 100-300? (ez csak távlati terv)A pénteki mókázás után kezd letisztulni, hogy kell a 45/1,8, mert a manuál obi nyűgös lopott, elkapott portrékhoz. Nagylátót meg annyira sokat nem használom, hogy ennyi pénz álljon benne, inkább becserélném a 45-ösre, mert azt jobban kihasználnám. És akkor mellé a 17/2,8, az "óccó", a 20-ashoz képest mindenképp.
-
FEDman
addikt
Már másodszor írod le hogy 17 1/8 Lassan kezdi bántani a szemem. Ilyen obi a m43 rendszerben szerencsére jelenleg nincs.

Ami a látószöget illeti, az ekv. 35mm perspektíva torzítása még simán uralható. Mint minden obi, ez is úgy viselkedik, hogy a kép szélei felé haladva egyre erősebb az ilyen jellegű torzítás. Ez jelen esetben azt jelenti, ha egy szellősebb fekvő mellportrét lősz és közben az alanyodat nem helyezed az extrém sarokba, akkor az ekv. 35mm sem fog zavaró torzítást mutatni. Ha viszont ugyanezzel az obival belemászol valaki képébe és egy szűk portrét lősz, esetleg még a szélére is komponálod, akkor ugyanez az obi erősen torzítani fog.
Azaz ahogy mondtam uralható, ha az ekv. 35mm-t rendeltetés szerűen használod akkor nem lesz vészes a torzítása. A nagyon belemászós portrékhoz meg nyilván nem ilyen obit érdemes használni.
Amúgy tele a net 17-es fix obival lőtt mFT-s képekkel.

Rákereshetsz ezekre, vagy akár fogod a 14-42-es kit obidat és fixen beállítod 17mm-re, akár le is ragaszthatod is itt, aztán lősz vele pár képet emberekről különböző helyzetekben. A mélységélességed kicsit nagyobb lesz, de a perspektívatorzításod amire kíváncsi vagy az pont ugyanolyan lesz, mint egy fix 17mm-es esetében. -
Studi
veterán
válasz
üzenetére
Nem. Néhány hete már szóba került itt is: a nagylátókat nem érdemes régi filmes fixek közül választani. Egyrészt elég kevés típus van, ami digitális szenzoron is megüti a mércét, másrészt a crop miatt a legtöbb nagylátó már nem is nagylátó. 28-29mm már 40 fölé megy, egy 24-es is ~35-ös lesz az NX vázon, jó 20-as pedig drága, nagy és nehéz lesz. (a 20-as Flektogont szokták digi vázra rakni, de az nagyon nem olcsó kategória)
-
-
-
törölt tag
Mert talán a stabi "olcsóbban" segít rossz fény mellett, mint venni egy jóval fényerősebb obit, amivel nagyobb záridővel lehet kompenzálni a bemozdulást.
Alapvetően én is kezdek biztosra menni, hogy kis pénzből jobb eredményt nem kapok más rendszertől sem. Csak érdeklődöm, ti még is csak több rendszert ismertek.
-
.mf
veterán
válasz
üzenetére
Akkor most miért kérsz stabit?

Amúgy szerintem de, ha a fényviszonyok nem a legjobbak.Én a helyedben kétszer is meggondolnám, de ha mindenképp váltani akarsz, s ezek szerint nagyobb gyútávra is tervezel és oda is kéne stabi olcsón: ennyiből (80 a rendszerért, +30-40) max. egy használt E-PL3 + kitobit és szerencsével egy Pana 14-est kapsz (mivel széleslátót és fényerőt is írtál, mint igény), valamint átalakítóval régebbi filmes manuális tele, s akkor így stabilizált nagylátód is lesz olcsón.
-
törölt tag
A múltkori 10e ft ráfizetés nem jött össze, mivel az eladó rájött, hogy rossz áron hirdette meg...

A gyári 20-50 et jó eséllyel 15e ft ért talán megvenné valaki, és a +30e Ft ot rá is fizethetném a 18-55 re.
És ahogy mondtátok is, sok előnyt nem jelent ekkora gyutávon a stabi. -
jszaz
csendes tag
válasz
Marseille199
üzenetére
Az OMD-vel újra rákaptam erre a műfajra
Nagyon élvezem! 
-
need
addikt
hát igen..csak milyen mértékben..?!
amivel én legalább is szenvedek de ezzel nem csak én vagyok így.. a 45 1/8 kiváló..szerintem..
viszont egy szobában..nem ér semmit..ott és oda kell 1 kisebb valami..ha én egy asztalt akarok fényképezni vagy is az ott ülőket..akkor ki kell mennem onnan mert nem látok csak fejeket..
a 14-42 azt meg hát olyan amilyen...de nincs más választásom..ezt vagyok kénytelen használni..!
figyelem a topikot már lassan 2 éve amióta gépem van..meg persze keresem a következő objektívet amit megakarok majd venni... csak fix és semmi más..!
persze vannak alternatívák amikkel lehetne embereket fotózni kis helységben és így jött a képbe a 17 1/8..
de az igazi szerintem a 12 f/2 lenne..horror áron..még használtan is.. 150.000 ft... -
törölt tag
Egy kis tanács, segítség kéne.
Mozgat a kíváncsiság hogy kipróbáljak valami mást is, ezért nézelődöm hogy a jelenlegi teljes szettem helyett valami másba fogjak, de ahogy összegszerűen a végét kiszámolom, nem lenne gazdaságos. Amim most van:
3 hónapos NX1000 kit, 20-50 el. Doboz gari stb...
+ 2 pótakksi, + töltő
+ 16gb SDHC
+ Napellenző direkt ehhez az obihoz
+ Barna tok, ilyen keresztpántos, retro designe.
+ fehér micro hdmi - hdmi adapter, csak egy ilyen fej, hogy bárki TV -jére ki tudjam tenni a képet egyből.Ez az egész szett nagyjából 80 pénzembe került. Ami hiányzik ebből, és kellene esetleg egy másikban:
-stabi. akár váz akár obi.
-esetleg kereső
-nagyobb látószög
-talán több fényerő
-dönthető lcd is érdekes lehet.Méretileg sokkal nagyobb, nehezebb gépet nem szeretnék. Ésszerű határok (30-40e ft pluszból) mellett lehet találni alternatívát?
Nagyon köszi

-
Mercutio_
félisten
Jövő szerdán meló után jön valaki Oly mintaboltba?
#28782 Studi: Jaja, EP5 és gondolom egyéb finomságok.
-
nord_
veterán
Mazsi, PÜ...
-
jszaz
csendes tag
-
Studi
veterán
válasz
üzenetére
4/3, mikro 4/3 adok-veszek De ne happoljátok már el András elől a cuccot.

-
törölt tag
1000 dollár körül már nem is rossz az OMD 12-50 kit
-
törölt tag
válasz
andersen10
üzenetére
hol van ez a topic az indexen?
-
válasz
n.andras74
üzenetére
Na, a jó sok válasz után én is egyet: ne foglalkozz, hogy sulykolják a 20-ast, ha neked a 14-es látószöge tetszik, azt szereted, ott fotózol, teljesen mindegy, hogy milyen a 20-as! A 14-el hatalmas előrelépés lesz, de "csak" méret terén. Persze kicsit jobb a fényerő, és talán a sarkokban is szebb lesz. Sztem szeretni fogod!
Írod: "szóval látom, hogy jobb a 20as, de több mint kétszer annyiba kerül" egy korábbiban meg mondod, hogy nincs 70eFt-od a 20-asra. Nos, ezek alapján 35e vagy az alatt van valahol a kisebbik palacsinta??? Fél percet se gondolkozz, 40 alatt még nem láttam...
-
Peethy
őstag
Igazad van, a reális ára 55ezer.. Az ilyeneken miért kell fennakadni?
Vedd úgy, hogy csak az E-PL1-et írtam.Szerk: érdeklődik, és egy rekeszelőválasztós mód megtanulása különben sem nagy kunszt, szóval legalább eddig el fog jutni. Akkor meg szerintem már jobban jár, mint egy kompakttal, ahol egyáltalán nincs ilyen mód. Rawozni nem hiszem hogy fog, de az Oly jpegben is jó.
-
madgie
titán
Azért nem volt az olyan komoly "teszt", csak lőttem párat

összeröff, látószög különbség közeli tárgytávnál.
-
Peethy
őstag
Sziasztok!
Bocsi, egy kicsit off lesz itt a téma, de kompakt fényképező vásárlásával kapcsolatban tettem fel kérdést itt, és örülnék ha az itteni szakik is vetnének rá egy pillantást
A kérdés annyiban nem off, hogy ennyiért érdemes lehet-e m43-ban is gondolkozni (e-pl1/gf-1 + kitobjektív), vagy maradjunk inkább a kompaktnál?Köszi!
-
Mercutio_
félisten
válasz
n.andras74
üzenetére
Kitobinak nagy a szórása, vannak nagyon jellegtelenek és olyan is, ami alig marad el a 14-45-től, de az a ritkább. Egyébként ugyanez igaz a 14-esre is, csak ott talán nem akkora a szórás/szélsőértékek mint a kitobinál.
A 4/3-os obikhoz hasonlítani pedig nem jó ötlet, egyrészt a "zsákutca" miatti zuhanó használtpiaci árak miatt, másrészt a közismerten jó minőségük okán.
-
HollyBoni
veterán
válasz
n.andras74
üzenetére
Hát igen, elég gagyi az építési minősége, azt nagyon nem szeretem benne.
-
b.vr
őstag
válasz
n.andras74
üzenetére
asszem erre gondoltok, legalábbis én erre emlékeztem
http://prohardver.hu/tema/micro_four_thirds/hsz_25170-25170.html
(részletes keresővel lehet egyszerre kulcsszóra és felhasználóra szűrni
)
(Viszont hogy a dropbox-link hogy volt javítva arra már sajna nem emlékszem, de anno lehetett látni a képeket) -
robi-k
őstag
Az Olympus új honlapot nyitott a PEN-nek: www.olympuspen.com
-
válasz
n.andras74
üzenetére
f6,3-on bitangul karcol az a kitobi is... divat lett szidni, de nincs semmi baja. akkor akard a 20-ast, ha fontos a kisebb méret és kell a nagyobb fényerő.
-
HollyBoni
veterán
válasz
n.andras74
üzenetére
Megtaláltad madgie összehasonlítását? Nekem is linkelte 1-2 hónapja itt a topikban. Ha majd benéz biztos szívesen belinkeli.
-
.mf
veterán
válasz
n.andras74
üzenetére
"nincs valakinek olcsóbb 20as panája? Szívesen átvenném mert elégé idegesít az életlen 14-42es kitobi:-("
Nem, nekem is csak a drágább 20-asból jutott, miért, van olyan is, hogy olcsóbb?

Tudod, mit ajánlanék? Szemészt
Nem életlen a kitobi sem, leginkább csak sötét.
Én is azt javasolnám: a kit mellé gyűjtögess még egy 20-asra. Nálam is ez a felállás van. -
n.andras74
aktív tag
ok olvasgatok...pl. idáig jutottam ha nagyoktól lehet idézni: ...."Megvan a 14/2.5... gyerekek, ez egy mestermű. Elsőre megijedtem tőle, forgatod az objektívet, olyan, mintha a lencsék mozognának benne (aszférikus a frontlencse) Gyors, halk, semmi köze a 20/1.7 traktorságához, végtelenben csak kicsit "lát nagyobbat" a 14-45 OIS 14mm-es állásához képest, közelképeknél viszont elég drasztikus a különbség. Eddig úgy érzem ,nagyon megérte..."
Ja és nekem a 14-42 van nem 14-45ös:-(
de gyűjtögetek...
-
Studi
veterán
válasz
n.andras74
üzenetére
Egyetértek HollyBonival: ha meg akarod venni, vedd meg. Ha érdekel a véleményünk, akkor szerintem az itteni többség azt mondja, hogy várj pár hónapot, tegyél félre amennyit csak tudsz, és vegyél egy 20-ast, vagy egy 45-öst. Nekem a legtöbb m43 fix volt már, a 14-es jó, de semmi több. Nem nyújt nagy előrelépést sem fényerőben, sem képminőségben a kitobikhoz képest. A 20-as és a 45-ös ellenben nagyon jó fényerejű, nyitva is éles képű, kitűnő ár/érték arányú objektívek.
-
HollyBoni
veterán
válasz
n.andras74
üzenetére
Keress kicsit vissza, madgie csinált egy összehasonlító tesztet azt hiszem 14-42 14-45 és 14 között.
-
HollyBoni
veterán
válasz
n.andras74
üzenetére
Most már nem véleményt kérsz hanem azt mondod meg akarod venni, szóval szerintem vedd meg.

-
n.andras74
aktív tag
-
Studi
veterán
válasz
n.andras74
üzenetére
Annyit nem, hogy megérje ez a tranzakció. A 14-es arra való, hogy ha valaki kifejezetten fixeket akar, el akarja felejteni a kitobit (tehát van már 20v25 és 45), akkor legyen egy nagylátója is. Ha szeretnél fényerős, kiváló képminőségű objektívet az alapzoom MELLÉ, akkor a 20/1,7-et, vagy a 45/1,8-at válaszd.
-
Schanyee
senior tag
válasz
n.andras74
üzenetére
20-as még fényerősebb, meg igen jó a képminősége, viszont lassabban fókuszál és hangos is. Meg persze drága.
Egyébként hozzátenném egyikkel sem rendelkezem és nem is volt egyik sem a kezemben, csak a hozzászólások/tesztek alapján írom ezeket, akinek volt akár mindkettő objektív az tud egyéb hasznosabb véleményeket is mondani, azért várd meg a többieket. -
Schanyee
senior tag
Egy kicsit mindenen nyersz. Kicsit jobb lesz a kép, jobb a fényerő, sokkal kisebb méret. Ha a használtpiaci árakat nézzük én nem gondolkodnék sokat a cserén ha szinte csak a 14mm kellene nekem.
-
n.andras74
aktív tag
sziasztok...az alap lumix14-42es alap zummot legtöbbször 14en használom...ezért arra gondoltam veszek egy 14 2,5ös papa fixet...nyerhetek a képminőséggel?
-
Gondwana
addikt
válasz
xtremetuning
üzenetére
Pentax Q-ra adapterezz manuális 50mm f/1.7 üveget, és meg is van az ekvivalens 280mm f/1.7

-
MLaca
őstag
válasz
xtremetuning
üzenetére
nem, nincs m4/3-ra. 4/3-ra van, tehát mindenképp kell átalakító. ez az objektív rettenetesen nagy az e-m5-re. használata gyakorlatilag manuálissá degradálódik a konverterrel, NEM ajánlom.
-
Studi
veterán
válasz
xtremetuning
üzenetére
Kicsit rövidebb, de olcsóbb és gyakoribb a 4/3-os Sigma 105/2.8 macro, az se rossz üveg.
-
Schanyee
senior tag
A fekete 17/1.8-as Oly-ról nem tudjátok mikortól lehet kapni itthon? Remélem sokan megveszik kit-ben ezt a színt, a szürkénél még a fekete pen is jobb (bocs, befejeztem
) és elárasztják vele a használt piacot. -
Mercutio_
félisten
Néztem az új PEN reklámot amiben ugye vannak "beollózva" elkészült képek demónak, na most lehet én vagyok béna, de ezen kép alapján vagy a videó készítői voltak bénák, vagy a túl nagy AF-mező hozta szokásos formáját

-
válasz
xtremetuning
üzenetére
szerintem első körben találd ki, hogy mit akarsz. 150/2,0-2,8 és ezek a sötét 100-300 mm-es nagyzoomok nem épp egy kategória. a pana 100-300 amúgy nem egy rossz üveg. és már készül a pana 150/2,8 is, kifejezetten m4/3-ra, jó drágáér'
-
Schanyee
senior tag
válasz
xtremetuning
üzenetére
A Pana fényerősebb. Meg van benne stabilizátor (ami mondjuk OMD esetében mindegy, mert a vázba épített hasonlóan jó), de Panasonic vázon ezen a tartományon elengedhetetlen kb. Az Oly kicsit gyorsabban fókuszál, 100 helyett 75-nél indul és drágább. Legalábbis a fórumokon olvasható véleményekről nekem ez jött le, egyik sem saját tapasztalat. Képminőségre meg majdnem minden tulajdonságukban elég kicsi a különbség.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
oly veru letemre itt a panat valasztanam en is, ld. Mercutio posztja
fenyero! -
Mercutio_
félisten
válasz
xtremetuning
üzenetére
Egyértelműen
fényerőben is, nomeg a beépített stabi miatt is.
75-300 egyetlen előnye, hogy 75-ről indul, az árazása is elég elborult még így akciósan is, az a 9 deka difi súlyban pedig nem vészes teleobi esetén. -
HollyBoni
veterán
válasz
n.andras74
üzenetére
Annyira nem életlen szerintem, inkább csak a nagylátó végén, 20mm-től egész jó. Persze nem olyan mint a Pana 20-as.

-
xtremetuning
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére

És mi a vélemény az oly 75-300-asáról ? Jobb a pana 100-300 ?
-
Mercutio_
félisten
válasz
n.andras74
üzenetére
indexen hirdetnek egy karcos frontlencséjűt, de a 20-as pana és az "olcsó" az sose egymás szinonimája

-
Mr.Csizmás
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
csak azt irtam volna le, hogy a sigma az oreg negyharmados, aminek mas a bajonettmerete, es a bazistavolsag (amugy ugyanaz a szabvany)

a 150/2 meg pro-pro obi, annak megfelelo arazassal, van par fajtarsa: [link] (90-250/2.8, etc
) -
n.andras74
aktív tag
nincs valakinek olcsóbb 20as panája? Szívesen átvenném mert elégé idegesít az életlen 14-42es kitobi:-(
-
Mercutio_
félisten
válasz
xtremetuning
üzenetére
Sőt, én is szívesen örökbefogadnék egy 100-300 - at ha nem lenne olyan drága

-
xtremetuning
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
??? azért kíváncsi lennék a véleményedre....

-
Mr.Csizmás
titán
válasz
xtremetuning
üzenetére
-del-
-
Schanyee
senior tag
válasz
xtremetuning
üzenetére
Ez a Pana 100-300-al készült 150mm-en, 5-ös rekesszel. Az obi tudott volna itt még tágabb rekeszt, szóval ha odafigyelsz (jobban mint én), akkor azért lehet kis DOF-ot elérni. De tény, 2.8-on kisebb lenne jóval a DOF
-
xtremetuning
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen egeret válasszak?
- Gitáros topic
- Elektromos autók - motorok
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Blackview Link 8 12,7" Tablet
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook Air M1 13" 16GB RAM 256GB SSD 27% áfás számla, (0228)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L490 - i5-G8 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

én viszont a 20-asnál nem adom majd alább, ha nagylátóra szánom magam...nekem nem csak az Oly 17/2,8-nál kellene jobban, hanem a 17/1,8-nál is...

)

Nem életlen a kitobi sem, leginkább csak sötét.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)