Hirdetés
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Picit késett, de befutott a Vivo V70 FE is
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Yettel topik
- Garmin Venu 4 - a nagy ugrás
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
csibe1
veterán
válasz
RandomName
üzenetére
A névadás az megint vidéktől, családtól függ, és nem mindig az étel valódi megjelenését mutatja, lásd töltött káposzta; ahol valamelyik változat nincs is káposztalevélbe tekerve...
Lehet nem volt káposztalevél, meg nálunk is például savanyú káposztával készül, rizses húsgolyókkal.
Ki mit szokott meg otthon, neki az az alap, még akkor is ha igazából nem úgy kellene elkészíteni.
Nekem is furcsa elsőre volt a levélbe tekert verzió, de finom volt, simán megettem.
Kicsit más volt az íze, mert nem volt olyan savanykás, mint az otthoni, de ezen nem akadtam fenn. A paradicsomos lével meg karajjal készült verziót azt most decemberben kóstoltam, de jó lett volna belőle még kétszer annyi a hűtőbe.
Nagyon jól el lett találva, nem lett túltolva benne a paradicsom.
"És sok évtizeddel ezelőtt emiatt létrejött az, hogy van ahol cukorral/cukros tejföllel eszik a szalonnapörcös csuszát."
Ugye kinek mi jön be, mit szokott meg.
A túrós tészta nálunk sima kockatésztából készül legtöbbször, cukros tejföllel vagy szalonnapörccel. Nem szoktuk keverni a kettőt.
"Francia saláta <-> "mivoltamirelitpultbanzacskóscucc" saláták, és még lenne sok."
Azt a fajtát inkább kihagyom, mert a fene se tudja hogyan sózzák, meg esetleg fűszerezik.
Ha eszembe van akkor inkább a levesbe megy jóval több sárgarépa meg egyéb zöldség, és abból lesz franciasaláta, meg hozzá egy kis alma vagy főtt hús.Nálunk van bacon szalonna is ugye.

Az életmód, meg étrend tanácsadókkal meg néha nagyon teli a hócipőm.
Ezt ne egyed, mert nem jó; 5-6 év múlva meg kiderül, hogy háát mégis.

Van tippem merre menjenek.
"De nekem a vegán kolbász/vegán hamburgerhús fogalma is karcos, pláne úgy, hogy virslit nem hívhatsz virslinek bizonyos hústartalom alatt."
A divatmajmokat is ütni kéne, péklapáttal a főtéren, az esti híradóban leadva.
Nagyon meg kellene reformálni az élelmiszeripart, meg az élelmiszer importot is!!!
Annyi szemét, ételnek nevezett dolog van a boltokban, hogy az már durva!
Azzal megy el fél óra, hogy végigböngésszem az összetevőket!
Negyven éve nem volt ilyen probléma. Tudom, ez a régen minden jobb volt duma...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Viccen kívül vagy belül; volt talán kettő féle Trapista sajt, volt BB üdítőből is pár féle, és mindegyik normális volt, fehér meg vörös szőlőlé meg almalé; és nem 86 féle italnak nevezett lófütyi minőségű akármi. A 40dkg-os darálthús konzerv az a dobozból kivéve olyan volt, mint a parizer; most meg nézegetheted, hogy milyen csontdarálék megy egyebek maradt benne, ha csak úgy lekapsz egyet a polcról.
A Globusnak volt a nagyon finom Sörsonka konzervje, szálkás husival, jó kis páclével,
ha a hűtőbe tetted zseléként vette körül a husit. Aztán egyszer csak eltűnt. Vajon miért?? Írtam a Globusnak, le se füttyentették.
Lassan jobban jár az ember, ha van rá keret; akkor magának termeli meg amit lehet.
Egyre több a szemét kaja a boltokban.
A hentesboltokban is a vackot árulják. Tíz éve majdnem vettem sonkát egy "Húsáruház"-ban. Szeptember eleje volt, mondom jó lenne az a nagy sonka.
Be volt zacskózva, rajta a címke, hogy november 30-ig őrzi meg a minőségét!

Na gondoltam, akkor ez annyit is ér. Tömegtermelt, gyorspácolt szutyok, a fene se tudja milyen húsból. Ezért adjak pénzt?
Nagyimnál régen december vége felé volt disznóvágás, összejött az egész rokonság.
A rokonoknak is ő nevelt disznót. Valamikor 3-4 disznó is le lett vágva, utána 2-3 napig ment a feldolgozásuk.
Nyáron - ha még maradt - akkor még mindig a decemberi sonkából, kolbászból ettünk; nem volt semmi baja. A boltban meg 3 hónapos minőség megőrzési időt írtak rá.
Vicc kategória. Egye meg aki kitalálta. -
RandomName
senior tag
Egyet is tudok érteni, meg nem is. Ahány ház, annyi szokás. Ízlésről nem vitatkozom, mert amit én nem szeretek, abból több marad neked, amit te nem szerretsz, abból több marad nekem.
de folyamatosan a névadáson rugózom. Ami gombócos az miért töltött káposzta, és miért nem pl húsgombócok gazdagon, káposztaágyon? Fizikailag sincs beletöltve....
De ilyen világfájdalmam, hogy emberek nem tudják megkülönböztetni a túrós tésztát ami jellemzően, laskatészta, és édes étel, a túrós csuszától ami csusza-, vagy lebbencstészta de egy sós étel. És sok évtizeddel ezelőtt emiatt létrejött az, hogy van ahol cukorral/cukros tejföllel eszik a szalonnapörcös csuszát. De tudnék még példát hozni hortobágyi palacsinta <-> Hússal töltött rántott palacsinta, borsos tokány <-> borsós tokány (felénk a brassói alapja), Francia saláta <-> "mivoltamirelitpultbanzacskóscucc" saláták, és még lenne sok.
Amúgy ezek neveltettésből, és megszokásból jönnek. Voltak kaják, amit a "80-as években nem lehetett normálisan megcsinálni, mert egyszerűen nem tudtál alapanyagot venni. De ha kölyökkorban az az íz ragad meg, akkor tudat alatt is azt keresed, és amikor egyszer megkóstolod az igazi receptet, akkor az sz*r. De ez nem a recept hibája, hanem a körülmények áldozatai vagyunk. Mi szoktuk meg a szart. Ráadásul ezt lehet súlyozni az egészséges étrend propagandával is. Rontanak el úgy recepteket, hogy nem azt mondják, hogy ez egy diétás/fogyni akarsz/gyúrni akarsz/laktózmentes/gluténmentes/kőolajmentes/stb lasagne, ami majdnem olyan jó, mint az igazi, de amit te akarsz csinálni, ahhoz ez tök jó lesz, és minimálisan lesz más, mint az eredeti. Hanem, hogy (a példánál maradva) EZ a LASAGNE! És manapság amikor a közösségi média kontextus nélkül feldob egy nekem új tartalomgyártót, akkor sok esetben nem értem először az elnevezés miatt, hogy mi is történik. De nekem a vegán kolbász/vegán hamburgerhús fogalma is karcos, pláne úgy, hogy virslit nem hívhatsz virslinek bizonyos hústartalom alatt. -
-
csibe1
veterán
Most nem olvastam még végig az egész cikket, meg az összes hozzászólást sem; de majd sort kerítek rá, mert szeretem ezt a sorozatot.
A brassói meg a lecsó, és még sok más étel; az olyan, mint a töltött káposzta.
Ahány ház annyi szokás. Megyénként, családonként is változó.
Töltött káposztát is ettem 3-4 félét csak a saját lakóhelyemen.
Valamelyik csak sima gombócos volt, a másik meg káposztalevélbe tekert.
Az egyik sima lével volt, a másik meg paradicsomos, a harmadikban meg volt a gombóc mellé egy szelet karaj is belefőzve.
Alapanyagtól is függ, hogy mi elérhető; rögtönzéstől ami megmaradt, mert jó volt.
Lehet sok mindenen vitatkozni. Ez van, más szokások alakultak ki
az ország különböző vidékein, és akár egyes városokban is; kinek mi jött be.
Jól legyen elkészítve; jó kedvvel egyed meg, mert szerinted jó íze van.
-
bambano
titán
válasz
RandomName
üzenetére
Egyébként itt válik el, hogy mit eszik az ember, amit az előbb mondtam, kiváló példa rá.
Ha elém teszel egy ilyen tál ételt, hogy ez az ebéd, megeszem, finom, szuper, kösz.
Ha elém teszel egy ilyen tál ételt (és jön hozzá a kaja önéletrajza), hogy ez az autentikus pörkölt, így kell, a juhászok is így csinálják, kiröhögöm, otthagyom.Ezt emlegetem már itt egy ideje. Illetve írtam vagy másfél éve a blogomban halászlét, ahogy én főzöm, ott az volt az első szabály, hogy az ételt magadnak főzöd. Tenni kell rá magasról, hogy ki mit mond rá.
-
bambano
titán
válasz
RandomName
üzenetére
Én a magam részéről soha semmilyen ételbe nem teszek egyszerre krumplit és nokedlit. Mindkettő köret, vagy egyik, vagy másik, de az csak arra jó, hogy elvegye a helyet a hústól, tehát minimalizálni kell.
Amit leírtál, annak nagy részét nem tesszük bele olyan ételbe, amit pörköltnek hívtunk. Répát, zöldséget biztosan nem. És persze krumplit se, mert akkor már gulyás leves, nokedlit se, mert akkor meg sertésragu.
Meg kell dinsztelni a hagymát (rendesen zsíron szokás, én olajon szoktam, mert utálok mindent, ami kövér), amikor már elpárolgott belőle a hagyma leve, akkor belerakod a felkockázott húst (szintén, én sovány húsból szoktam, semmi cupák). A húst egy kicsit pirítod, sütöd, majd alkalmas pillanatban megszórod darált pirospaprikával, és egy rövid ideig azzal sütöd. Javasolt gyorsan lehúzni a tűzről, hogy ne keseredjen meg. Ha úgy döntöttél, hogy már pörkölt, akkor felöntöd annyi vízzel, hogy éppen ellepje és lassú tűzön elkezded főzni. Lehet bele rakni paradicsomot, tv paprikát, de akkor már kicsit lecsós irányba megy a dolog. Időnként fel kell kavarni, hogy ne égjen le az alja. A sokszori kisadagos víz öntésnek nem látom értelmét, egyszerűbb ugyanazt a mennyiséget egyszer beleönteni, és majd ugyanúgy elfő.
Egyébként én nem vagyok hajdúsági, csak egyetem után ittragadtam. Én süteményt eszem, nem tésztát, a káposztás tésztát és a paradicsomlevest is cukorral ettem gyerekkoromban. Bobájkát ettünk (főleg karácsonykor), és még biztosan össze tudnék szedni pár dolgot, ami engem itt megdöbbentett.
-
RandomName
senior tag
Ok. Értem, és egyet is értek. A zsiradékos hagymaágy ereszt levet. Ezt elFŐZZÜK. És amikor a zsiradék megint kellő hőfokú, akkor lehúzzuk a melegről, belekerül a PIROSpaprika, és csak az edény egy részét rakjuk vissza a rá. És ott forgatjuk át, pont úgy mint amikor a bogrács alját éri csak a hő, csak itt oldalról, a zsiradékban feloldódott paprika nem annyira érzékeny a hevítésre, mint amikor a forró zsiradékba dobod bele, viszont rohadt hamar képes megégni, és keserű ízt adni.
De amit előtte írtam, az még áll. Ez UTÁN kerül be a hús. Amivel játszunk. Lepirítjuk, és amikor több mint kettő, akkor megy bele először paradicsom, amivel felkaparjuk a lesült részeket. Mivel lesült, de még nem puha, minimálisan felöntjük VÍZZEL, lefedjük, nem kell semmi fancy alaplé. A hangsúly a minimálison van, fél deci alatti mennyiségről beszélünk 4 személyre. Ez megint lesül. Fedő alatt is, csak lassabban. Akkor megy bele a NEM por hanem valami zöld paprika. Amivel ugyanúgy felvakarod az aljáról a lesült húst/hagymát, és már paradicsomot is. Megint pár cent víz, fedő, várás..... Ilyenkor puhítunk. Ha megint lesült, akkor kóstolsz hogy mennyire puha, és érzésre vagy kap még egy vizes/fedős kört,* vagy mehet bele a répa-zöldség kombó, amit hámozás után jellemzően vízben tartunk, így ez megoldja a hozzáadott víz esetét, és ugyanúgy fel tudod vele kaparni a lesütött részeket. Azaz ne leszárítva tegyük bele. Ez megint le fog sülni, megint kell alá valamennyi víz, a zöldségek miatt több, de még mindig szemre indokolatlanul kevés..... Fedjük le. Ezt addig ismételjük, amíg a répa ropog a fogam alatt. Ha ez elmúlik, akkor megy bele a burgonya, mivel ez is vízből lett kivéve, fője is el. Ezután egyszer, utoljára, még pici folyadékot adunk mellé, hogy a burgonya a konfitálódás/fővés után puhuljon. És ekkor még valami raguszerű úszik a fazék alján. Na ezt kell felönteni hideg vízzel, és utoljára felvakarni az alját. Itt már semmit nem csinálsz, csak figyeled hogy átfőjön a hús, és amikor úgy érzed mehet bele a nokedli.... Mire a nokedli kész, tálalhatsz.*Itt válik el a pörkölt a gulyástól. Utóbbit még pár körben lesütjük, puhítjuk.
Ez fater receptje amit juhászoktól tanult amikor a hortobágyi csárdában volt szakács. Én elégedten használom, akit megkínáltam vele, annak még nem fordult ki a szájából....
De amúgy kíváncsi vagyok a te receptedre is.
-
bambano
titán
válasz
RandomName
üzenetére
Ez az, amit nem értek, mert a pörkölt alapeleme, hogy megpörköljük a PAPRIKÁT!
Hogy a bánatba lehet pörköltet csinálni úgy, hogy az alapvető, megkülönböztető műveletet nem végezzük el főzés közben? Ha egy étel attól lesz pörkölt, hogy pörköltem a paprikát, akkor amit enélkül csinálok, az nem pörkölt.
Erre szokták azt mondani, hogy a paprika könnyen megkeseredik, ami igaz, de nem is állította senki, hogy pörköltet készíteni egyszerű.A zsiradékos hagymaágy elég sok lét ereszt ahhoz, hogy nem lehet rajta pörzsanyagot csinálni a húsra. Másrészt a hagyma, a hús, és ha tesznek bele paradicsomot, paprikát, az önmagában elég lét enged ahhoz, hogy egyáltalán ne kelljen vizet ráönteni. Ezt a FördősZé is bemutatta abban a streetkitchen videóban.
A húst abban a tévhitben szokták pörkölni, hogy akkor képződik egy kéreg rajta, ami bent tartja a hús levét a húsban, és sütés közben nem szárad ki. Ami, természetesen, téves, akkor sem jön ki a húsból a lé, ha nem pörkölöd körbe. A kéreg készítésnek az az értelme, hogy egy édeskés anyag készül a hús kérgében, és az javítja a kész étel ízét. Az tény, hogy ezt (hogy kérgesíted és akkor nem szárad ki) a szakácsok 98%-a vallja és rutinszerűen alkalmazza. De volt 1-2 blogbejegyzés szakács blogokban a neten, ahol leírták, hogy ez nem igaz.
-
-
RandomName
senior tag
Felénk a pörköltkészítés alapeleme (a talán deglazírozás?) azaz van a zsiradékos hagymaágy, ezen pörzsanyagot csinálsz a húson, majd amikor már elveszett belőle majdnem minden nedvesség, akkor ilyen fél deci vízzel felöntöd, lefeded, abban puhul, majd megint lesül, és zsiradékot ereszt. És ezt addig ismétled, amíg alatta a hagyma szaftalappá nem válik. És azért rakunk paprikát, meg paradicsomot a pörköltbe, mert a letapadt pörzsanyagot ezekkel lehet felszedni az edényről a lepírítási fázis után. Fater kb "78 körül volt a Hortobágyi csárdában szakács, a receptkönyves/iskolás/étlapos kajáit kiröhögték, és a helyi juhászok meghívták és megmutatták neki, hogy a hajdúságban hogyan is kellene kinéznie egy pörköltnek. Na ez kb az.
De tudod mi a durva? Hogy pl gyümölcsleves receptet nem találok olyat, ami nem megúszós, hanem "80-as évek, amikor még nem tettek bele pudingport, és akkor is súrú volt. És a palacsinta. Az akkori tejes-szódás, vékony palacsinta recept is kb az enyészeté lett... Mindenki tésztát akar enni, pedig a régi magyar palacsinta tészta csak azért van az amerikaival ellentétben, hogy ne a kezedből kelljen enni a tölteléket.
-
miqlas
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Pontosan, guanciale az eredeti, de ha nincs alapon az olaszok is használják a pancetta-t. Sõt! Tegnap láttam YT-on egy receptet, amit - talán tényleg, de svédország van megjelölve az impresszumában - egy olasz youtubber tett ki a csatornájára és õ a Pecorino Romano sajtot keveri parmigiano-val!
-
bambano
titán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
A halmazállapot-változás elviszi az összes energiát, tehát amíg víz van a fazékban, addig nem tud 100 Celsius fok fölé melegedni. Ezért főzés.
A kajákról meg annyit, hogyha elém tesznek egy kaját, megeszem, finom. Ha elém tesznek egy kaját, és elkezdik magyarázni, hogy ez meg az a neve, amit kimondani se tudok, akkor magasabb lesz az elvárás, és lehet, hogy azt mondom rá, hogy nem jó kaja. Ezért írtam, hogy nem kell önéletrajz (a kajáé), és akkor oké.
-
"Mert amit a posztban írtál, hogy gyakorlatilag végig vízben fő"
Akkor ez lehet a gond, hogy nem jól írtam/nem jól értelmezted amit írtam.
Akkor kerül rá folyadék, ha elkezdene leégni (mert végig közepes lángon készül) és akkor is csak kevés.A többiről annyit, hogy láthatóan más elképzeléseink vannak bizonyos főzési eljárásokról és azok elnevezéséről, de ahogy írod, ez valójában mellékes. Ami jó az jó, ami nem, az nem és teljesen mindegy hogyan készül, vagy minek nevezzük (legalábbis bizonyos keretek között). Ráadásul a főzésben az a jó, hogy bármelyik receptet a saját ízlésedhez/szokásaidhoz alakíthatod.
-
bambano
titán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
"Hogyha ez szerinted pörkölt": melyik az az ez?
A posztban szereplő étel, vagy amit ebben a #27-es hsz-ben leírtál ("hogy magas hőmérsékleten körbepirítjuk, majd valami folyadék és alacsony hőmérsékleten hagyjuk puhulni,")?
Mert amit a posztban írtál, hogy gyakorlatilag végig vízben fő, az biztosan nem sütés.
És, szerintem, ennek sincs sok értelme, hogy körbepirítod, és utána vizet öntesz mellé, max. annyi, hogy a víz csökkenti a hőmérsékletet.Egyébként meg én ahhoz tartom magam (szerintem másnak is érdemes
) hogy a kaját magamnak főzöm, és nem számít, más mit mond róla, illetve hogy nem kell önéletrajzot kérni a kaja mellé, és akkor rendben van. -
-
Nálunk (is) családilag egy sült hús (ami nem hirtelen sült, vagy grillezett) úgy készül, hogy magas hőmérsékleten körbepirítjuk, majd valami folyadék és alacsony hőmérsékleten hagyjuk puhulni, és a végén zsírjára sütjük.
Hogyha ez szerinted pörkölt, vagy főtt hús, akkor nem tudok vitázni veled. Mondjuk nem is akarok, mert a főzés az, ami szinte mindig családi/egyéni. -
Hát ez kurvajó
Hogy mi minden nincs ezen a logout-on... !
-
Jó cikk volt, élvezettel olvastam. A káposztásat szerintem el is készítem, persze szám íze szerint. Teszett a cikken, hogy az étel élvezetének öröme érződött benne! És ez a lényeg...
-
miqlas
őstag
válasz
RandomName
üzenetére
Mindenki azt hisz, amit akar!

Szerettem volna én is ezt hinni, de a szöveges leírásban is kolozsvári van, innentõl pedig már nem poén ...

-
miqlas
őstag
-
bambano
titán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Ha van alatta folyadék, akkor pörkölt.
A fizikát nem tudjuk megváltoztatni. -
miqlas
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Zé-t meg kellene dorgálni egy péklapáttal!
Azóta nézek ferde szemmel a faszira, amióta megjelent az eredeti carbonara receptje. Itt benyögte, hogy az eredeti recepthez kolozsvári szalonnát kell használni, és még az olasz öregasszonyok is ezzel csinálják, ha hozzájutnak!
-
A paprika és a paradicsoma valóban csalás, de azt írtam is. Ugyanakkor nem pörkölt, mert mindig csak nagyon kevés folyadék van alatta, így inkább sül és nem fő és a végén vissza van pirítva.
Manapság nagy divat pörköltnek hívni, amit Zé is csinál. Az a vicces, hogy arra is van szavunk: paprikás.
-
bambano
titán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Ez a fajta brassói egy brassói pörkölt.
Mifelénk úgy csinálják, hogy feltesznek egy nagy tálban olajat a tűzre, felmelegítik, és utána kockára vágott krumplit, majd húst raknak bele.
A krumpli az pont úgy készül, mint a sültkrumpli, csak lesz közötte hús.
Szó nincs semmiféle kockára vágott paprika, paradicsom, hagyma, semmi, mert az mind levet ereszt és a forró olajban nem jó.
A végén apró kockára vágott fokhagymát rakunk rá.Másik kedvenc morgolódásom, mikor Fördős Zé úgy csinált a streetkitchenen pörköltet, hogy nem pörkölte meg a húst. Az úgy max. gulyásleves.
Ettől persze még lehet finom, én azt szoktam mondani, hogy a kajához nem kérek önéletrajzot, és akkor rendben van.
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
Én is imádom a lecsót! A szalonna alap, még itthon is, bográcsban meg kötelező. Nálam egy kevés kolbász és sok tojás, de legjobban a tökös/cukkinis változatot szeretem.
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Fuh a lecsót ne is említsd, imádom! Főleg ahogy anyósom csinálja. Sok tojással és szalonnával ÁÁÁÁ
-
+ mefisto
Mivel ez is egy olyan étel, aminek nem ismerjük az eredeti receptjét, tényleg csak azt tudjuk, hogy ez egy pirított/sült hús, amit borssal és fokhagymával készítenek és jellemzően kockára vágott sült krumplival összekeverve tálalják.
Szerintem ebbe még a szuvidált és pirított nyúl is belefér.
Az a biztos, hogy ez nem pörkölt.Pont annyira lehet ezt is változtatni, mint a lecsót, amiben lehet cukkini, vagy gomba, lehet kolbásszal, vagy virslivel és lehet tojásos, rizses, vagy eheted nokedlivel. Az a lényeg, hogy az alapelv legyen ugyan az.
-
miqlas
őstag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Igazad van, meg nem is - attól függ, hogyan definiálunk egy ételt.

Ráadásul ilyenkor figyelembe kell venni azt is, hogy egy receptnél mi jelenti az eredetit. Például az elsõ lejegyzett írás, ami megemlíti vagy az ahogyan most a jelenben a többség készíti?
A legegyszerûbb példa erre a lecsó. Már csak itt kicsi hazánkban ezer variációja van ennek az egyszerû ételnek.
-
-
miqlas
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Olvastam, de te is egy elfajzott verziót készítettél - persze jó értelemben!
Én is egy elfajzott verziót szoktam készíteni, de más irányba korcsosul az enyém! Csirkemellbõl készítem, olívaolajjal, majorannával, feketeborssal, kakukkfûvel. Hagyma nincs, a fokhagyma csak akkor kerül rá, ha már elkészült a hús. Pirospaprika szintén nincs, nálam a hús adja a színt, nem a paprika
Amikor elkészült a husi, megy a felkockázott krumpli a serpenyõbe, az felszedi a maradék fûszert és olajat. Ezt is alaposan átpirítom, aztán összekeverem, mert a kölköknek csak úgy jó! Gondolom ez valami menzáról beragadt izé lehet ...
A hús nálam még lehet sertés tarja is, ahhoz én is használok szalonnát.Egy orfûi szakács ismerõsöm szuvidálva is készített brassóit nyúlból. Ö adta a mediterrán fûszerezés ötletét.
-
RandomName
senior tag
Felénk a borsós verzió megy, és úgy egytálétel, hogy nagyon minimálisan összerottyantod a húst, és a burgonyát tálalás előtt. Azaz fel nem merül a gondolat sem, hogy nem nagy darabosra vágott sült burgonya van mellé.... Kb az adja meg az étel állagát, hogy a pecsenyeszaft tálaláskor enyhén beivódik a burgonyába, és egyes részei még ropogósak, míg mások már szafttól puhultak.
Ez ilyen Hajdú-bihar style....
-
-
miqlas
őstag
Azt tudtátok, hogy a Barassói aprópecsenye az a hús pirítva és nem egy egytálétel? Persze a többség ma pörköltesen csinálja, de nem ilyen volt ez sem eredetileg. A pirított burgonya csak az egyik köret típus, amivel fogyasztható. A burgonyát lehet helyettesíteni rizzsel, pirított csicsókával, esetleg pirított zellerrel is.
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
Na, ha jön egy borsós brassói rajongó, jól megkapod a magadét!
Részemről is a sok fokhagyma és a sok bors.
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Fúú a brassói a kedvenc kajáim egyike és a tiéd is nagyon guszta!
Ami említesz a borsóval ilyen brassóiról nem is hallottam még. A tiéd az nagyon oké, én rengeteg fokhagymával szeretem. -
A diétázós posztok mellé itt van egy nem egészen olyan. Bár az első két recept beleférhet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Milyen routert?
- Ilyen olcsó sem volt még egy Apple notebook
- Linux kezdőknek
- Pedzegeti az új Xbox irányát a Microsoft
- Linux Mint
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Avast! Antivirus topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- iPhone 17 Pro 256 GB Kozmosz - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök - Számlás
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Apple iPad mini 3 (Wi-Fi) 16GB, Ezüst
- LENOVO ThinkPad T14s Gen 2i touchscreen - i7-1185G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)