Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• yle_greg

aktív tag

válasz gyapo11 #103666 üzenetére

Ezen én is nem keveset agyaltam. :-)

Volt (van) GX7 -em, ez után vettem a GX9 -et, és nagyon meglepődtem, hogy a GX9 belseje "lötyög". A szenzor stabi rugós felfüggesztése sokkal lazább mint a GX7 -é. Ha az ember jól megrázza, mindkét gépvázon érzi a szenzor blokk mozgását, de az a GX9 belső falának sokkal hamarabb nekicsattan, mint a GX7 -nél.

Persze normális ember nem játszik rumbatököt a gépvázzal, de nekem azért nagyon fura, hogy nem csináltak valami értelmes automata rögzítést, akár valami olyat mint a vinyókban, ahol a mágnes egyből leparkoltatja a fejet, ahogy elmegy az áram.

Én többek közt ezért is vettem egy GM1 -et, mert abban nem lötyög semmi, nem kell félnem bicajozás közben, hogy a traktornyomon, vagy a választási utak hirtelen aszfaltján kialakult kátyúkon nem csak a fogtömésem esik ki, hanem a szenzor blokk megszülető alienként kifúrja magát a hátsó LCD-n. :-)

Én ilyenkor fixet fiszek, Laowa 7.5 könnyű, talán jobban bírja a rázkódást, a Mitakon 25 meg zsírral kent menetekkel összetekert fém és üveg, nincs benne semmi mozgó alkatrész.

Mechanikailag két külön világ szerintem a kettő, mármint a szenzor blokk és az AF/zoom. A szenzor blokk mivel konkrétan lötyög, a durvább rázkódásnál, rántásnál először "hátra" csapódik, majd előre, ha hirtelen rántást és leállást feltételezünk. Ez a csapódás biztosan nem jó. Ha viszont csak kisebb remegésről beszélünk, akkor a rugók miatt lebegve nem ér hozzá semmihez, így nulla a károsodás mértéke. (Leszámítva a rugók használódását, de szerintem ez csak elméleti dolog, gyakorlatilag szerintem nem mérhető az élettartam rövidülésük.)

Az AF és/vagy zoom obik belseje viszont nagyon-nagyon finom mechanika, amit nem csak egy nagyobb rökkenés, rántás tud eldeformálni, például egy nagyobb tömeg okozta tehetetlenség egy huppanásnál képes egy finom fogasléc fokait eldeformálni. Hanem a folyamatos kis remegés is kárt tud benne tenni, mert az folyamatosan gyötri az érintkező, alakkal kötő részeket. Ezért fontos, hogy például a hátizsákban hogyan fekszik vagy áll az obi, talpon, vagy fejjel lefele, mert nem mindegy, hogy egy huppanásnál melyik része nehezedik melyikre. Én ha tehetem, az obikat fektetve viszem, szerintem így a legellenállóbbak a rázkódással szemben. Ha nem, akkor pedig talpon, hogy felfele nézzenek, mert a tubus általában könnyebb, mint a géphez csatlakozó rész.

Mindennapos hordásra szerintem a GX7 jó, mert abban alig lötyög a szenzor, ebben a tekintetben szerintem megbízhatóbb, strapább a GX9 -nél. Hozzá egy nem érzékeny, és a hordozhatóság miatt kicsi obi kéne. A Pana 12-32 palacsinta belsejében minden olyan könnyű hogy ott szerintem nem tud kialakulni akkora tehetetlenség, ami gondot okozna a mechanikában.

Mindennapos hordásra a GX7 + 12-32 szerintem egy teljesen jó párosítás minden szempontból.

Új hozzászólás Aktív témák