- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #44516 üzenetére
Asszonypajtás majdnemhogy 100%-ig informatikai analfabéta, mégis mesteri módon vágta haza 2 hete a laptopját, törölte a System32 mappát a Windowsból(persze véletlenül).
Mekkora az esélye, hogy valaki az ő szintjén elsőre megtalálja a Windows szívét és kitépje azt? 1:1.000.000.000 kb. ?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #44510 üzenetére
Amikor ilyeneket olvasok so-n, hogy "I stupidly ran “chmod 400 chmod” and now it appears forever broken", akkor egyáltalán nem csodálkozom, hogy a felhasználó a leggyengébb láncszem. :-) Azért lassan érdemes lenne összerakni egy toplistát, hogy mik azok az egyszerű parancsok, amikkel gallyra lehet tenni a rendszert. Szsvz ez a chmod tök vicces, nekem eszembe se jutott volna.
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #44506 üzenetére
"Ha a téma felmerül, megpróbálom sosem úgy beállítani, mintha nem létezne a probléma. Az viszont lényeges, mindent csak ésszel tegyen az ember. Ha a saját megnyugtatására kell neki egy vírusirtó ikon a panelre, tegye meg."
Az első kijelentésedet cáfolod a másodikkal. Szóval a vírusírtó jelenléte linuxon tök felesleges.
"Ha viszont tényleges veszély van, ez még mindig nem fogja garantálni a védelmet, ha rossz döntéseket hoz."
Ahhoz nagyon sügérnek kell lenni, hogy valaki lefuttasson egy ismeretlen eredetű scriptet, vagy adminisztratív jogokat adjon olyan folyamatnak amiről azt se tudja micsoda. Bár az is igaz, a ravasz bűnözők tárolókat támadnak és csomagokat cserélnek ki kártevőkre ha komolyak a szándékaik. Ez ellen pedig aligha lehet védekezni.
-
-
-
Raynes
tag
válasz
lev258 #44279 üzenetére
Nem tartok kernelversenyt, meg nem hajkurászom a legújabb verziókat, de szerintem a 4.0-nál korábbi verziók modern disztróknál gázosak. A 4.0-ban sok újdonság jelent meg. Sajnos én nem vagyok annyira stabilitásmániás, lehet azért, mert nálam eddig pont a Debiant kivéve minden más kellően stabilnak bizonyult akármilyen gépen. Előre is bocs azért, hogy nem hat meg a régi verziók hallatán ez a stabilitási érvelés. Ebben szerintem csak simán nem értünk egyet.
-
törölt tag
válasz
lev258 #44005 üzenetére
"Egyébként meg Terminál parancsokkal olyan részletes infókat kaphatsz, amibe belefájdul a fejed"
Tudnál linkelni oldalt ahol az említett parancsok részletezve vannak?
lm-sensor ennyit talál(prici azt kifújt)acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +32.0°C (crit = +100.0°C)k8temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Core0 Temp: +40.0°C
Core0 Temp: +38.0°C
Core1 Temp: +45.0°C
Core1 Temp: +34.0°Cnézzünk már pls egy vcore-t,mcp celsiust,HT órajelet,aktuális és SPD memória időzítéseket - első körben ezek jutottak eszembe.THX
-
Lasersailing
senior tag
válasz
lev258 #44071 üzenetére
Köszönöm!
Ha minden igaz, akkor most live USB-n vagyok. Tulajdonképpen minden ment simán (szuper a leírás!), azt leszámítva, hogy indítás után (helyett) bejött egy parancssor, amire írtam egy exit-et, erre elindult a linux (GUI-s képernyője)
Érteni nem értem, de működik, végül is ez a lényeg
Köszönöm még egyszer a segítséget!
-
Bicskás
senior tag
válasz
lev258 #44007 üzenetére
Multkor egy számítógépre ugyanezzel telepítettem, tehát feltételezésem szerint az iso jó.
Bár ha van valami javaslatotok egy lehelletgyenge laptopra azt szívesen meghallgatom.
A secure boot ugyanabban a boot menüben van ?
Közben javasolta valaki hogy az f12-vel próbáljak meg megnyitni valami menüt, de azzal nem nyit meg semmit.
Azt a secure boot dolgot írd le légyszíves hogy hogyan és mit kell vele csinálni, mert most így első blikkre nem találom.
Szivárvány Lótusz=Linux Live USB Creator
-
alvarezlopez
tag
válasz
lev258 #43941 üzenetére
Igen én is ezért furcsálltam, hogy ott van.
Egyébként van simán /root -om is, tehát nem helyeztem át home -ba. Most egyébként egyelőre letöröltem, a /home/root/ -ot, nagy baj nem lehet belőle, mert csak egy .dropbox-dist van benne. Ha újra megjelenik, vagy elromlik a dropbox app akkor maximum törlöm és felrakom ismét. A fura egyébként az, hogy simán sudo pacman -S dropbox -t használtam, mint mezei user.Köszi mindenesetre az eddigieket.
-
-
-
válasz
lev258 #43837 üzenetére
Természetesen el gépelés és a megfelelő file-ba írtam.
Nem ismerem a NetworkManagert-t azért is írtam ide.
(Grafikus felületen nincs)aquark jelenleg úgy van de ki szeretném váltani a madzagot
Drivert azért mertem feltételezni hogy nem kell, mert van wlan0-om és a leirt scan parancsra látja is a hálózatokat, csak nem tudok csatlakozni. Én a WPA2-PSK hitelesítésnél gondolom hogy el akad, de csak tippelem. -
GGAllin
tag
válasz
lev258 #43810 üzenetére
másik megoldás, OpenJDK eltávolátása. terminálba:
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo apt-get update && sudo apt-get install oracle-java8-installer
java –versionígy a normál java van fent, már csak azt kell kilőnöm hogy ne kérdezgesse mindig hogy akarom-e futtatni, a böngészőben hiába van engedélyezve.
illetve hogy régebbi dolgokat se tiltson biztonsági okokból.a segítséget köszönöm
még erre az utolsóra azért fogadok el tippeket! -
GGAllin
tag
válasz
lev258 #43808 üzenetére
köszönöm, így már előrébb vagyok
pepperflash firefox alá:sudo apt-get install browser-plugin-freshplayer-pepperflash
restart firefox és már megy is az oldal
de az OpenJDK-t hiába telepítettem a szoftverközpontból a böngészőben továbbra se megy amihez java kell. illetve a bővítmények között sem írja.
valamit még konfigurálni kell rajta? -
kovi831
aktív tag
válasz
lev258 #43797 üzenetére
[link] Innen töltöttem le a 14.0.x.xxx LTS verziót, mert ez stabil elvileg.
Bár nem akarom szét offolni a topicot de HD audió hangkártyát sem tudom feltenni. Igaz szól, de kéne az Eq mert igy gázul szól.
[link] Ezzel is az probléma, hogy kitömörítés után nem tudom hogyan kell telepíteni. Sajnos nem ismerem a linux fájlrendszereket, pl melyik olyan mint a windowsnál az .exe/bat/cam...stb.
Egyébként azt soha nem értettem miért lehet választani az AC97 és a HD audio között az alaplap biosában/uefijében. Melyiket érdemes választani?
A monitor egy 1650x1050-es felbontású több éves Benq monitor. Érdekes apum laptopján simán ment 1270x780-ban is.
-
Penty
aktív tag
válasz
lev258 #43692 üzenetére
Szerintem ha át is rakja a filmjét mondjuk mkv konténerbe – átkódolás nélkül persze –, nem biztos, hogy a lejátszója vinni fogja, ha az nem ismeri az mkv konténerek kezelését. Lásd pl. a régebbi windows-os média player verziókat, amelyek nem ismerték az mkv konténert, így aztán akármilyen őskövület xvid vagy divx codekkel is volt a film kódolva, a player elhasalt a lejátszásukon. Ha azonban át lettek rakva avi-ba ezek az xvid-es, divx-es cuccok, akkor már tudta kezelni őket, ha emlékeim nem csalnak.
@(#43691) oncsi
Ez a terminálos cat dolog persze csak akkor működik rendesen, ha feldarabolt avi-król van szó, nem pedig különböző forrásból származó, különböző felbontású, bitrátájú stb. avi-król.
-
Ice&Lime
veterán
válasz
lev258 #43534 üzenetére
Csak win-en érdekes, mert egy friss os install után rögtön rácsatlakozva már lehet is használni, külön telepítések nélkül a telót, de itt ez valamiért nem megy.
Vajon mit kell még beírni terminálba vagy leszedni, hogy kommunikáljanak egymással?A win7 meg már 2009-es rendszer, az sp1 2011-ben jött ki (sp1-es a telepítő is), 2 évvel régebbi, mint a most fent lévő linux disztró és hibátlan. Plusz a jelenlegi disztrónál feltette az összes létező frissítést hozzá, plusz drivereket meg nem talált.
-
Ice&Lime
veterán
válasz
lev258 #43530 üzenetére
Volt újraindítás. A teló egy a870s (win-en automatikus csatlakozásnál tökéletes).
"libmtp csomag fenn van?"
Az mi? Azt tettem fel eddig, amit az előbb írtál. (plusz volt egy teljes frissítés ahol talált 359db-ot, amit telepített).(#43532) ubyegon2: a telón az usb debugging-ot bekapcsolva is próbáltam, de ugyan az.
-
-
Ice&Lime
veterán
válasz
lev258 #43503 üzenetére
Légyszi írd le szóról szóra, mert nem vagyok képben, itt hogyan kell kideríteni milyen driverek vannak fent, milyenek hiányoznak, mik azok amik hibásak és hogyan kell javítani őket. (win-en olyan jól megvan csinálva, van egy eszközkezelő oszlop kijelezve a telepített és a hiányzó drivereket, itt miért nincs ilyen?, sokkal egyszerűbb lenne..)
Egyébként a gép régebbi téma, laptop, integrált intel hd4000 igp-s, tehát nem egy mai darab.Emellett még ugyan olyan fontos lenne, az hogy win-en csak csatlakoztattam az androidos telefont és egyből felismerte, lehetett a telefon tárhelyével rendelkezni,, itt viszont rácsatlakoztatom és nem csinál semmit, és nem lehet elérni a telefont.
#43514) lev258: nincs, ez csak integrált vga-s, csak az igp van benne. Jelenleg az elementary os 0.2 van tesztelve, ez volt, ami mindent szépen kezel a laptopon (hang, touchpad, fényerő és nem annyira fűtötte a kasznit bár ez is kicsit sajnos), a 0.3 már valamiért nem stimmel, jobban terheli-fűti a kasznit sajnos.
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #43506 üzenetére
Hát ez cumi, mert nem véletlenül használtam...nem is lehet rá sehogyan felrakni, vagy nincs valami hasonló program?
Udisks2? Arról még nem hallottam eddig, de meglesem. "udisks2 már a legújabb verzió." addig ok. De nem tusom elindítani, illetve úgy használni, mint a sima udisks programot.
Hát nem tudom mért szűnt meg, de nem volt vele semmi baj. Bizonyos DE esetében csak ezzel lehetett normálisan leválasztani USB-s háttértárakat. Kár érte... -
Sidorovich
senior tag
válasz
lev258 #43486 üzenetére
Lehet csak rosszul emlékeztem a verziószámra. Sima Ubuntut használnak, még 1 külön programot se használnak, az alap progik mindent tudnak ami kell nekik (Firefox, LibeOffice). Szóval a kernelhez sem nyúltam, csak a frissítés van beállítva, hogy automatikusan töltse le és telepítse őket, hogy ne anyáméknak kelljen ezzel foglalkozni.
Ezt amit írtál, hogy kernel törlés és csomagok zárolása, hogyan lehet megtenni?
-
oncsi
őstag
válasz
lev258 #43484 üzenetére
Nincs konkrét hiba. Ahhoz már érteni kellene hozzá. :-)
Jelenleg ez van.
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda3 during installation
UUID=1e0bdd8c-41bd-42a6-a26a-9591da6e73ee / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=69168f4d-d288-4c4b-8b2c-eced05587752 none swap sw 0 0
/dev/disk/by-uuid/BE50D8CB50D88B91 /mnt/BE50D8CB50D88B91 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0 -
Sidorovich
senior tag
válasz
lev258 #43482 üzenetére
Szia!
Köszönöm nagyon a segítséget!
Egy előző kernel betöltésével működik már, 4.0.23-ról egyel előzőre álltam vissza azt hiszem. Innentől mindig azt fogja, vagy ez csak a mostani indításra érvényes? Hogyan lehet kiírtani ezt a legutóbbi frissítést, ami mindent elrontott?
Az újabb kernellel elfelejtette a WiFi hálózatot, egy nem natív felbontást támogatott csak és nem működött az egér. Az egyel előzővel minden tökéletes.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #43366 üzenetére
Nekem ez mást mond: [link], bár ez 2008-as, de nem hiszem, hogy elveszett volna ez a feature azóta.
"The OpenOffice.org macros are written in OpenOffice.org BASIC, a macro language that uses the same programming logic as Microsoft Visual Basic. However, some elements differ, as for example the calls to software commands and object names. So you would have to rewrite the macros. Macros written for MS Word for instance cannot be executed via OpenOffice.org; you'll need to re-write them. This has its benefits - it makes OOo documents less virus prone.
OpenOffice.org 3 Calc can execute many Excel macros, but (for security reasons) you must manually enable this feature. Choose Tools > Options > Load/Save > VBA Properties and enable the Executable code checkbox. "
Miért nincs quote bbcode a fórum motorban?
-
-
-
válasz
lev258 #43099 üzenetére
Nem tudom.
A driver-ek fenn vannak,a telepítőről felraktam mindent.
Most közben elindult a telepítés.
USB-ről csinálom.Elsőre megint nem indult el. Újraindítottam,megnyomtam az f8-at és bejött a menü,ott kiválasztottam az " ubuntu telepítése" funkciót. Így elindult.
De elsőre simán bootolásnál megint ugyanott megállt.
Mindegy... Most telepít.
Majd beszámolok. -
-
llaszlo
veterán
válasz
lev258 #43044 üzenetére
Ezt megtaláltam itt [link] a 3-as pontban. Viszont a modprobe-ban nem volt ez az i935 conf fájl. Létre kellene hozni? Ha igen, akkor milyen tartalommal?
Próbáltam ezt is. Az intel driver feltelepült, viszont a beállításnál kiírta, hogy nem támogatott disztró. Az első két pontra még zöld OK-t adott.
[link]
Lehetséges, hogy csak sima ubuntuval működne? Még a xubuntut megpróbálom ezzel a módszerrel. -
-
válasz
lev258 #43013 üzenetére
Telepítéskor létrehozott egy admin-t. Létrehoztam egy új user-t(Fehasználók és csoportokban), ekkor a fiót típusa:egyedi (ez megérne egy külön kört, hogy miért nem rendszergazda, vagy asztali felhasználó). A jelszó beállítása után áttekertem asztali felhasználóvá. Belépek, bemegyek az avatar megadásához, és nem akarja elfogadni se az user, se az admin jelszavát.
Bár a Felhasználók és csoportokban pl. megadhatom a telefonszámot, az avatar-ra nincs itt opció. -
Anakin007
aktív tag
válasz
lev258 #42990 üzenetére
Köszi a linket, már kipróbáltam az ott leírtakat, igaz, purge nélkül. Nálam is konkrétan az ott írtakkal van a baj, device paired successfully, but a2dp connecting failed. Találtam egy ilyet is, de nem vált be. Arra gondoltam, nem-e lehet vmi jogosultság-gebasz... Csak hát: konkrétan milyen device-t keressek, aminek a jogait kéne változtatni? ..
-
Anakin007
aktív tag
-
-
ooszi
senior tag
válasz
lev258 #42869 üzenetére
Szia tegnap meg untam a 4 órás szop......-t, ezért marad a win7, szerinted fellehetett telepíteni, hát nem, mindenféle driverek, illesztőprogramokat kért, tehát no install win7, a win 8.1-t az simán megeszi, kell nekem új gép, hát tessék itt van.
Most egyenlőre szüneteltettem, majd januárba kezdődik előröl. -
kmisi99
addikt
válasz
lev258 #42846 üzenetére
Igen 14.4 re felfrissítettem rögtön jó lett. Most már be tudtam állítani amit korábban kiírtam, hogy küldje ki a hangszóróra a mikrofon jelét.
Csak be kell írni ezt a parancsot.
pactl load-module module-loopback latency_msec=1Nem lehet csinálni valami futtatható fájlt ebből, hogy csak rá kell menni és lefut ez a parancs? Mint windows nál a .bat fájl. Mert anyumnak kellene aztán csak nem várom el, hogy terminálban pötyögjön.
-
válasz
lev258 #42594 üzenetére
Köszönöm a megerősítést, a biztonság kedvéért 17.3 helyett az XFCE változatot raktam második próbálkozásra a pen-re, csak elfelejtettem pénteken odaadni. Ha azzal is van valami, inkább elhozom a gépét, valahogy az ilyesfajta távgyógyítás most nem jön be, de eddig erősködött, hogy ő, az asszony meg az após majd felrakják.
(#42591) Freel A daily-t én is kerülném, ha nem akarsz sűrűn telepíteni. Ritka jól kifejezi az elnevezés is, mivel mit érdemes kezdeni.
long time/daily
-
spammer
veterán
válasz
lev258 #42564 üzenetére
Nem. A netinstall != minimál install (legalábbis nem feltétlenül). Debian 8 esetén a netinstallnak ugyanilyen GUI-s telepítője (is) van, mint itt a leírásban: [link]
A végén fel lehet dobni vele bármelyik DE-t vele.Egyébként a minimál installok a base cuccokat felrakják, Ubuntunál is, de még Archnál is, mármint annyira, hogy bootolható alaprendszert kapsz (persze X nélkül).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest