- Honor 400 Pro - gép a képben
- Netfone
- One mobilszolgáltatások
- VoLTE/VoWiFi
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Rimuru #55323 üzenetére
"Protocol: Facebook (NOT Facebook (XMPP))"
Facebook protocol plugin for libpurple: purple-facebook + man finch
Nalam mukodik ez is, pidgin is.
-
törölt tag
válasz
Rimuru #55323 üzenetére
pidgin-nel nalam megy a Messenger.
(#55324) ubyegon2
Kezdo vagyok en is. Nem attol lesz valaki linux zealot, mert CLI vagy ncurse programot hasznal. En is talalok ilyen programokat, inkabb arra lennek kivancsi, hogy hasznal-e valaki ilyesmit, ami mukodik is. De mar megint azon "vitatkozunk", hogy helytallo-e itt a kerdesem. -
törölt tag
Hasznal valaki valami kliens programot Facebook Messenger-nek? A Pidgin-t hasznaltam, de kulsore annyira nem tetszik. Akkor mar inkabb valami CLI cucc erdekelne. irssi-xmpp-vel mukodik? Nem tudja valaki?
-
törölt tag
Ha urxvt-t szinezni szeretnem, akkor a terminal igy nez ki:
...addig a lynx miert ilyen? De pld. a mutt is problemas, tehat nem csak a lynx-t erinti.
Szoval szeretnek egy kis iranymutatast kerni a terminal szinezese temaban. A jelenlegi celom pedig nem titkoltan az lenne, hogy amit az urxvt-re konfiguralok az .Xresources-ben, az minden urxvt-ben megnyitott programra ervenyes legyen.
-
törölt tag
válasz
KunEmber #48853 üzenetére
Megoldast ugyan nem tudok, de jo tapasztalataim vannak ilyen teren Arch-al, WM-el. Peldaul vimeo-rol letoltott (
youtube-dl
) 2732x1152 vagy akar 2560x1440 felbontasu videot jatszok le (mpv
) a 8 eves laptoppal, amiben Intel P8600 CPU van. Nem igazan eroltetnem a bongeszobol valo lejatszast sem, ami szinten sokat dobhat a helyzeten. -
törölt tag
válasz
Rimuru #48567 üzenetére
Ez igaz, de a Trisquel speciel Ubuntu-based. Ezen felul mar tobben kijelentettek, hogy nem igenyel csak alig tobb kitartast egy Debian vagy Arch distro hasznalata. Szerintem is csak arrol van szo, hogy akiben ott van az a kicsi es teljesen el tud rugaszkodni a Windows szemlelettol, az hamar es relativ konnyeden rajon a dolgokra.
-
törölt tag
válasz
spammer #48458 üzenetére
Az emacs-rol tudtam. De valahogy a vim nepszerubb. Egyszer, majd ha mar nem lesz mit csinalnom, melyebben elmerulok a ketto kozti kulonbsegekben. Az lenne a szivas, ha kozben nagy vim-master valna belolem, de megtetszik az emacs. Amugy szep es jo ez a screenshot, de szerinted en ezt most latom?
Kesobb megnezem egy masik gepen.
-
törölt tag
válasz
spammer #48441 üzenetére
Mert meg nem hallottam rola. Na jo, ez hazugsag, mert hallottam mar rola, de csak futolagosan. Most par napja ugy hasznalom, hogy nem hasznalok WM-t sem. Csak a tmux nyujt megoldast, ha nem eleg a 6 tty? Bar igy meggondoltabban cselekszem, raadasul nem mindent ossze-vissza. Stallman lynx-t hasznal, szoval nem lehet a w3m rulz.
Nem megoldas masik bongeszo, ha az erdekel, hogy miert nem nyitja meg a lynx. Egyebkent be lehet lynx-el jelentkezni olyan oldalakra, ami a nyomorult JavaScript fuggvenye? Nyilvan nem, de hatha.
-
törölt tag
Probalok rajonni, hogy lynx alant ha kozel 200 website-t elerek, a securelist.com, threatpost.com es venturebeat.com-t nem, es miert nem? elinks-el mukodik. Illetve ha mar itt vagyok, tty csak 6 lehet hasznalatban? A konyvek nincsenek elfelejtve, azota bovitettem a listat es csak azert nem publikaltam az eredmenyt, mert szeretnek minel pontosabb es bovebb informacioval szolgalni.
-
törölt tag
dwm
alatt epp olvasom a feedet (newsbeuter
), a leveleimet (mutt
), kozben online baroque zene szol 320 kbit/s (cmus
), valamiert nyitva maradt a fajlkezelo (mc
estop
), bongeszoben felbe hagytam a privoxy user manual-t (lynx
). Gondoltam bezarok valamit, de afree -h
azt mondja, hogy a total 7.7G, a used pedig 199M. Nem kell valakinek RAM? -
törölt tag
-
törölt tag
Kiadok szerint osszeegyujtottem a topic temajaval foglalkozo, magyar vonatkozasu konyveket. Adott konyvnek ha tobb kiadasa volt, elvileg a legutobbit listaztam. A nagyon dummies es erdektelen konyveket igyekeztem kerulni. Ha valami elkerulte volna figyelmem, vagy erdemes lehet idot szentelni ra, azt az ajanlast szivesen veszem!
1 # KISKAPU
2 A Linux hibaelhárító: Brian Ward (2001)
3 GNU/Linux rendszerek üzemeltetése I.: Pere László (2005)
4 GNU/Linux rendszerek üzemeltetése II.: Pere László (2005)
5 Linux - Felhasználói ismeretek I.: Pere László (2002)
6 Linux - Felhasználói ismeretek II.: Pere László (2002)
7 Linux - Zene és hang: Dave Phillips (2002)
8 Linux asztali gépen - Tippek, trükkök a felhasználói felület beállításához: Jono Bacon, Nicholas Petreley (2006)
9 Linux bevetés közben - Második küldetés - Kapcsolatok, megfigyelés, hibakeresés: Brian K. Jones, Bill Von Hagen (2006)
10 Linux bevetés közben: Rob Flickenger (2003)
11 Linux hálózatok: Fred Butzen, Christopher Hilton (1999)
12 Linux iptables zsebkönyv: Gregor N. Purdy (2006)
13 Linux kiszolgálók teljesítményének fokozása: Badari Pulavart, Gerrit Huizenga, Sandra K. Johnson (2006)
14 Linux rendszerfelügyelet: Marcel Gagné (2002)
15 Nagios a gyakorlatban - Hálózati felügyeleti rendszer építése Nagios segítségével: David Josephsen (2009)
16 UNIX - GNU/Linux - Programozás C nyelven (2003)
17 Unix/Linux héjprogramozás: Büki András (2002)
18 Válts Linuxra! - Búcsú a kékhaláltól: Marcel Gagné (2004)
19
20 # KOSSUTH
21 A Linux alapjai: Molnár Hajnalka (2004)
22 Linux a vezeték nélküli világban: Ed Dumbill, Brian Jepson, Roger Weeks (2005)
23 Linux biztonsági eljárások: Daniel J. Barrett, Richard E. Silverman, Robert G. Byrnes (2004)
24 Linux hálózati adminisztrátorok kézikönyve: Olaf Kirch (1998)
25 Linux: Stefa Elling, Volker Strobel (2000)
26 Linux: Stefan Strobel, Thomas Uhl (1996)
27 Samba - Fájl- és nyomtatószerver heterogén hálózatokra: Collier Eckstein, Kel Brown (2001)
28 Sendmail Linuxra: Richard Blum (2002)
29 Szerverek védelme Linuxszal: Michael D. Bauer (2003)
30
31 # PANEM-MCGRAW-HILL
32 LINUX Referenciakönyv: Richard Petersen (2000)
33 Red Hat Enterprise Linux és Fedora: Richard Petersen, Ibrahim Haddad (2005)
34 Unix - Bevezetés: Hahn Harley, Morgan Rachel, McGilton Henry (1996)
35 Unix - Haladó: Hahn Harley, Morgan Rachel, McGilton Henry (1996)
36
37 # SZAK
38 Linux programozás (Második, átdolgozott kiadás): Asztalos Márk, Bányász Gábor, Levendovszky Tihamér (2012)
39
40 # TYPOTEX
41 Egy korty GIMP: Carey Bunks (2004) -
törölt tag
Tegyuk fel, hogy nem vagy FSF elfogult es rajossz, hogy a
python3
is szamol olyan pontosan, mint abc
.Indokolja barmi is, hogy kulon telepits cli calculatort?
(#48285) berus.berus
Akarod mondani Qubes-Whonix? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #48222 üzenetére
Velemenyem szerint ma mar annyira nem helytallo, hogy ha nagyobb az SSD, akkor gyorsabb. Persze gyorsabb, de mennyivel? A kimutathato erteket nem gondolom nehany %-nal tobbre. A gyakorlatban erzekelheto hatasa pedig nullaval konvergal. Termeszetesen nem a 32GB-os megoldasokra gondolok. Konkretizalva egy 850 Pro 128G-t nem mondanek lassabbnak egy 850 Pro 256G-nal.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Rimuru #48207 üzenetére
Igen, emlekszem a valaszra. Ma meg is talaltam es utana kerdeztem. A cowspace-t novelted. Ezt en is tudom novelni. Azonban akkor nem oldotta meg azt a problemat, hogy mennyi programot tudok telepiteni, nem volt eletbevago, igy hagytam. Most viszont egy newsbeuter 100 feed-bol allo refresh felzabalja az egesz root particiot (azt a maradek 100MB-t). Ha a root meretet sikerul novelem az alabb javasolt modon (most nem tudom lekapcsolni), akkor ez megoldja azt a problemat is, hogy tovabbi programokat tudok telepiteni, ugye?
Ha novelem a root meretet, az mibol fog elvenni, ha megnezed a fenti particio kiosztast? Most meg nem szempont, de kesobb az lesz, mert nem csak egy iso lesz az SD-n.
-
törölt tag
Van lehetoseg liveSD alant root particio meretet modositani? Feltetelezem nem, mert nem lehet hasznalatban levo particion barmit is, igy meretet sem modositani. Ha egeszen eddig jol gondolom, nem lehetne valahogy a dd-vel kiirt root partitio meretet modositani akar ugy, hogy nem ezen a driveon levo live rendszer fut, hanem bootolok valami masrol, de ezen az SD-n levo root particio meretet novelnem? Valahogy csak lehetseges. Nem akarokom novelni draga SSD-vel vagy nehez HDD-vel rontani a noti sulyan.
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
dev 1.5G 0 1.5G 0% /dev
run 1.5G 22M 1.5G 2% /run
/dev/sda1 580M 580M 0 100% /run/parabolaiso/bootmnt
cowspace 2.2G 898M 1.3G 41% /run/parabolaiso/cowspace
/dev/loop0 248M 248M 0 100% /run/parabolaiso/sfs/root-image
/dev/mapper/parabola_root-image 1.6G 1.5G 106M 94% /
tmpfs 1.5G 0 1.5G 0% /dev/shm
tmpfs 1.5G 0 1.5G 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 1.5G 8.0K 1.5G 1% /tmp
tmpfs 1.5G 1.5M 1.5G 1% /etc/pacman.d/gnupg
tmpfs 300M 0 300M 0% /run/user/0Egyebkent ha megis kerulne egy SSD a gepbe, varhato sebessegnovekedes a live rendszerhez kepest? Azt gondolom, hogy a live-nal semmi nem gyorsabb (RAM), de majd cafoltok.
-
törölt tag
Van az rtorrent es a transmission-cli-n kivul ajanlott cli/ncurse torrent kliens? Utobbival meggyulik a bajom folyamatos timeout was reached hibauzenettel (transmission-remote). Ilyenkor bizonyos idore megall a letoltes es amikor mukodik, hektikusan, a letoltesi sebesseg instabil, le-fel ugral. Beallitasokhoz nem nyultam, minden default. Szoval bevallom nem foglalkoztam vele.
Hasznalja valaki a transmission-cli-t egyeb mas cli/ncurse-al szemben? Erdekelne, hogy miert. Es persze forditva.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #47940 üzenetére
De a hibernalas nem opcio, mert nincs disk a gepben, ergo nincs hova hibernalni.
(#47941) Istju
Volt egy Logitech G100s egerem, de eladtam. TrackPoint-ra csereltem, ami annyira nem kenyelmetlen, de annyira sem kenyelmes, hogy ne motivaljon a mindent billentyuzettel elmelet. -
törölt tag
Ugyanigy latom, pedig eleg amator szinten vagyok. Erre azonban hamar rajottem es nagyon gyozkodni sem volt miert, mert ezeket azonnal belattam az elso hasznalat utan. Szerintem kuka az osszes DE.
Aztan nem am megbantok valakit.
(#47938) spammer
Pont ezt akartam en is mondani. -
törölt tag
Megtornem a vitat egy
dwm
ajanloval. Garantaltan nem ronda es enni sem ker. RES 7m, VIRT 59m.Masirant szeretnem kideriteni, hogy az X mitol doglik meg ~4-5 nap Arch live hasznalat utan. Amikor megfagy a ThinkPad, mindig suspendbol visszahozva fagy meg. Eloszor a lockscreen-re gyanakodtam, de azt lecsereltem
slock
-ra es a suspendbol visszajott gep par nap utan tovabbra is random befagy (nem tudom mihez kotni), szoval eros a gyanum, hogy az X a ludas. -
törölt tag
Ezt Arch-on szeretnem megcsinalni:
dpkg --add-architecture i386
apt-get update
apt-get install libstdc++6:i386 libgcc1:i386 zlib1g:i386 libncurses5:i386Soha tobbe nem veszek nem Nexust. Ja, ma total felidegesitett, hogy azon a szaros NTFS particion mukodeskeptelen a chmod. Tovabba, hogy mennyire kenyelmetlen es lassu a magyar layout gyakori terminal hasznalat mellett. Borzalmas.
-
törölt tag
válasz
#59070464 #47852 üzenetére
Ugy erzem hirtelen voltam es ezt vissza kell vonnom. Teszt 75 db feedel:
snownews
estop
ertekek:
VIRT startup: 30.4m > VIRT refresh: 59.7m (wget +34m)
RES startup: 7.1m > RES refresh: 24.0m (wget +7.5m)newsbeuter
estop
ertekek:
VIRT startup: 79.0m > VIRT refresh: 227.1m
RES startup: 15.1m > RES refresh: 23.5mKicsit ossze-vissza lesz, megprobalom osszefoglalni. A snownews-ban elsore a szerenyebb VIRT ertekek fogtak meg, majd kozvetlenul a feedet megnyitva annak vegtelen egyszerusege, pont amire szuksegem van. Mindezek ellenere igy nagyon kevesen olvasnak feedet, vagy inkabb olvasnak bele feedbe, ugyanis tizbol kilencszer annyira keves az informacio, hogy jobban jarsz ha azonnal a default bongeszobe nyitod a feedet, ha szimpatikus a cim. A snownews nagy hatranya, hogy wget-el kell letolteni az osszes https feedet, mert kulonben nem mukodik. Ezzel pedig meghaladja a newsbeuter a fizikai memoria hasznalatat pont annyival amennyibe a wget "kerul". Tovabba bizonyos feedek egyaltalan nem mukodnek (pl. ArchWiki Changes, Schneier blogja, The Register, Official Android Blog, The Verge, etc.). Filter script-el lehet, hogy igen, de ez mar sok volt. Egyaltalan nem azert mert megoldasra varo feladat, hanem azert mert nem akarok olyannal foglalkozni, aminek alapbol mukodnie kellene es ez valtozni sem fog, mert a snownews legnagyobb hatranya az, hogy mar reg nincs supportja, mig a newsbeutert mai napig fejlesztik. Azt mar nem tudom, hogy a snownews-t mennyire lehet formalni, de a newsbeutert config fileban nagyon jol. Amikor pedig mar kezdett elfogyni a snownewsban taplalt osszes remenyem rakerestem itt a forumon a ket nagy Linux es az Arch topicban is, de sehol meg csak emlitve sem lett. Az Arch forumon is csak egy-ket ember, de konkret kerdesre meg csak valasz is alig jott, ha jott.
Nem tudok tobb emlitesre melto cli RSS feed readerrol (AUR nalam nem jatszik), igy felve de kijelentem, hogy az ultimate RSS feed reader jelenleg a newsbeuter. Nem csoda, hogy van az a mondas, miszerint Newsbeuter is the Mutt of RSS feed readers.
-
törölt tag
Ugy erzem nincs miert hasznalni a
newsbeuter
-t, ha vansnownews
is. -
törölt tag
Megszakitottam a DDoS tamadast, mert egy-ket "fontos" kerdesben szeretnem a segitsegeteket kerni. Jo megoldos eseten nem inditok tobb ilyen tamadast a lapcsalad ellen.
Kulon hotkey-t kapott a slock + screenoff es a slock + suspend. Elobbi regota jol mukodik, de utobbi nem megfeleloen. Az
xbindkeys
config file-ban az erre eso sor"slock && pm-suspend"
. Mukodik, de a problemam, hogy amikor visszater a gep suspend-bol durvan fel masodpercre latom mi van a kijelzon es csak utan zar a slock. Szeretnem elerni, hogy ne legyen lathato semmi, amikor visszajon a gep suspend-bol.Ez egy ThinkPad, nem biztos hogy van szerepe, de suspend-bol miert az Fn gombra jon vissza a gep? Ezen tudok valahol modositani?
A kijelzofedel lecsukasaval megszuntettem a suspend allapotot. Ket okbol, az egyik, hogy nem jottem ra, hogyan erhetnem el azt, hogy amikor kijelzofedelet lecsukva visszajon suspend-bol, akkor a slock zarjon. Addig is a
systemd
logind.conf file-ban kapcsoltam ki a megfelelo sorban egy uncomment-el es ignore-al. -
törölt tag
Az vajon megoldhato, hogy a
newsbeuter
feed-t megnyitva alynx
egybol oda ugorjon, az legyen a legelso sor, ami a feednek a cime? Ezer eves notebookon lenyegeben azonnal, toltes nelkul olvashato barmi. -
törölt tag
Pendrive-t csatlakoztatok, a /dev/sdc-n megjelenik, pedig a /dev/sdb "szabad". Csatolom a drive-t /dev/sdc1 /mnt/usb-re, mikozben a
cat /proc/mounts
:/dev/sdb1 /mnt/usb vfat rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,errors=remount-ro 0 0
/dev/sdc1 /mnt/usb ext4 rw,relatime,data=ordered 0 01. Ezt az okozta, hogy korabban nem lett lecsatolva az az eszkoz es ezert beragad? Okozhatta egyeb?
2. Mivel az az eszkoz szinten az /mnt/usb-re volt csatolva, mint a mostani, ami tenyleg ott van, ez okozhat valamilyen galibat a jelenlegi pendrive-ra nezve, gondolva adatvesztes, vagy barmi egyebre?Termeszetesen sikerult lecsatolni a /dev/sdb1-t miutan a valos eszkozt lecsatlakoztattam az /mnt/usb-rol es igy kihuzva, visszadugva a pendrive-t az mar a /dev/sdb kiosztast kapta.
3. Van jelentosege? Mit szokas lecsatolni? A /dev/sdxx-t vagy az /mnt/folder-t? En az utobbit szoktam, de csak abbol kifolyolag, hogy azt elobb tudom, hogy micsoda, foleg tobb eszkoz eseten.
-
törölt tag
Hogy jo-e? Tokeletes.
Illetve kivancsi volnek, hogy mi vezerli default Arch main (+dwm) eseten a default mukodo billentyukombinaciokat? Beallitanam, hogy sleep-be kuldott gep ebresztes utan jelszot kerjen.
Meg egy dolog ami nem hagy nyugodni es nagyon erdekel. Mi felel azert, hogy iksz ido utan (direkt nem irtam X-t
) lekapcsol a kijelzo. Ha a fentieket beallitottam, akkor ezt az opciot kukaznam. Gondolom ugyanitt lesz az is, hogy mi tortenjen ha lehajtom a notebook kijelzojet.
-
törölt tag
Beallitottam egy multimedias gombra az
xbindkeys
-ben ("xset dpms force off"
) hogy arra a gombra kapcsolja le a kijelzot. Majd beallitottam egy billentyukombinaciora, hogy aslock
("slock"
) zarja a gepet. Viszont ha lezartam, mar ertelemszeruen semmilyen egyeb utasitast nem tudok vegezni, tehat kijelzot kapcsolni sem. Az lenne elegans, hogy ha az adott billentyukombinacioval zarom a gepet, az egyben a kijelzot is kapcsolja le. Na de hogyan? -
törölt tag
válasz
Dr.FantastiK #47441 üzenetére
Feladom.
-
törölt tag
válasz
Dr.FantastiK #47435 üzenetére
Nem kovetem a divatot, kantaros farmert hordok es a borotva arat is RAM-ra koltom.
-
törölt tag
Kerdesem azoknak szol, akik szeretik a cli softwareket. A standard calc helyett hasznalja valaki a bc-t, esetleg mast es ha mas, miert azt? Vagy a cal helyett a when-t, esetleg mast es ha mas, miert azt?
-
törölt tag
Mivel tudnek cli-ben(!) egy only Linux multiboot pendrive-ot csinalni, ahol ha valamibol van friss verzio, csak a megfelelo helyre kell tennem az uj .iso-t? Ennek lenyege az lenne, hogy tobb distro lenne egy drive-on, de egy friss distro miatt nem szeretnek a tobbihez hozzanyulni, csak frissiteni a meglevot. Tetoznem, hogy titkositani szeretnem a pendrive-t. Elofordulhat, hogy olyan gepben bootolnek vele, amiben nincs HDD/SDD. Kivitelezheto? Distrokon kivul mas nem lenne a drive-on. Eleg egy kis iranyadas, a tobbit megoldom. Tobb megoldas is erdekel!
-
törölt tag
válasz
#59070464 #47316 üzenetére
Egyebkent nem ragaszkodom a cmus-hoz. Barmilyen cli megoldas erdekel. Illetve meg annyit tennek hozza, hogy ami a Parabola GNU/Linux-libre (Arch) csomagkezelojebol elerheto.
-
törölt tag
Megoldhato lenne valahogy zenet streamelni Qobuz account-al? Esetleg Tidal-al. A cmus kedvemre valo zenelejatszo, de nala csak Spotify supportot lattam a spotify-dl extension-el. Nem szeretnem a web player-t hasznalni es a sajat klienset sem hasznalnam, ha lenne neki.
-
törölt tag
Mi okozhat beragadast pendrive mount/umount utan?
Felcsatolom:
mount /dev/sdb /mnt/usb
Miutan vegeztem, levalasztom:umount /mnt/usb
Es itt ennyi, nem csinalja meg hibauzenet nelkul. Vartam ra ket percet, aztan kihuztam a drive-t. Az sdb ennek ellenere is meg mindig ott vilagit az
lsblk
-ra. Csak egy 2 MB-os .pdf kerult ra. Mas gep latja azota is a drive-t, azzal a .pdf-el egyutt. Azota felcsatolni sem tudom, ugyanaz tortenik, mint elobb azumount
-ra, hibauzenet nelkul csak all a terminal. C-c-re sincs megszakitas. (ArchParabola liveSD) -
törölt tag
válasz
King Unique #47272 üzenetére
Nem es en sem neked mondtam. Tudom, vagy legalabb sejtettem, hogy te tudod. Csak azert reagaltam a te hozzaszolasodra, hogy legyen valami elozmenye az en hozzaszolasomnak. Ha felreertheto vagy serto volt a feltetelezes, akkor elnezesed kerem.
-
törölt tag
válasz
King Unique #47266 üzenetére
Teljesen felesleges toredezetsegmentesiteni az SSD-t. Legjobb tudomasom szerint formazni sem illik (>hdparm) ebben a topicban.
https://wiki.archlinux.org/index.php/SSD_memory_cell_clearing
-
törölt tag
Hogyan tudnek hidden SSID-hoz csatlakozni az alabbihoz hasonlo modon?
wpa_supplicant -B -i interface -c <(wpa_passphrase SSID passphrase)
-
törölt tag
Szeretnek egy olyan kulso USB WLAN adapter-t, ami mukodik non-free driverrel. Tehat csak Atheros AR9271 chipset johet szoba. Ha nem egy subnotebookhoz kellene, akkor eselyes, hogy egy konnyen beszerezheto es kozkedvelt TP-Link 721/722-es lenne. Esetleg D-Link DWA-126 vagy Netgear WNA1100. Persze nekem megint valami kulonlegesebb darab kell: Penguin Wireless N USB Adapter for GNU / Linux (TPE-N150USB). Ennyit nem adnek erte, eBay-en pedig nincs talalat. Valakinek otlete egyeb beszerzesi forrasra? Mas AR9271-es chipset-el nano adaptert nem igazan talaltam.
-
törölt tag
LiveUSB eseten mennyire szamit a pendrive sebessege onnantol, hogy mar latom az asztalt? A leghitvanyabb drive is nagyon gyorsan bootol. RAM-ba dolgozik az OS, de ugy veszem eszre megis hasznalja az USB-t, csak nem tudom milyen szinten. Volt mar errol szo, de igy meg nem.
-
törölt tag
Jelenleg egy 8GB-os pendrive-ra irtam ki a Parabola GNU/Linux-t (Arch) a dd if=./parabola.iso of=/dev/sdX bs=8129 paranccsal. Live hasznalom. Miert kapom a bal oldali terminalban talalhato hibauzenetet? Persze ertem, a masik terminal megmondja. De miert ir a pendrive-ra? Mi lenne ha SD kartyarol hasznalnam, ami a hw-es kapcsoloval lockolva lenne? Es miert hozta letre ezt a szerkezetet es ilyen kis particiokkal? De nem is ez a fo gond, hanem miert nem a RAM-ba ir? Ott a 8GB. Korabban mintha megerositette volna valaki, hogy csak RAM-ba ir a live rendszer.
-
törölt tag
válasz
F.B.I. #46987 üzenetére
Puppy Linux-ra egy tipp, amig nem vesz egy rendes gepet (Intel grafikaval). Tabletet biztos nem vennek. 20-25 ezerert mar uzleti (ThinkPad, EliteBook) Core 2 Duo-os gepeket lehet venni, kifogva raadasul szep allapotban. Ezeken szaguldanak a GNU rendszerek, az elvart feladatra kulonosen.
-
-
törölt tag
válasz
Rimuru #46979 üzenetére
A legjobb cli-s pw manager-t keresnem, szubjektivitastol eltekintve. A kerdest azert tettem fel ugy, mert a newsbeuter-t is ugy hirdetik, hogy Newsbeuter is the Mutt of RSS feed readers. What is the Mutt of pw manager?
A pass mellett meg a pwsafe-t "ismerem".
https://www.parabola.nu/packages/?q=password
A masik, amit nem kifejezetten neked cimzek, hogy van egy elfelejtett Kingston R500-as pendrive-om, amit visszahoznek az elok soraba. Regi dolog, kicsit kodos, hogy mi lett vele. Backup-t masoltam ra es kovetkezo alkalommal mar nem mukodott. Azt hiszem rendesen le lett valasztva, de olyan reg volt, hogy nem eskudnek meg ra. Nem tudom, hogy Linux alatt lehet-e bantani olyan szinten pendrive-t, amit hasznalat kozben ha kihuzok, az kesobb nem fog mukodni. Anno gnome-disks(?) felismerte marka szinten (tehat nemi eletjele volt), de amikor usb eszkozoket listaztam sehol semmi nem volt. Innen mivel tudnek probalkozni?
https://www.parabola.nu/packages/?q=partition
-
törölt tag
Mi az oka, hogy a keepassx es a keepassx2 ket kulon csomag? Par honapja ugrott 0.4-rol 2-es verziora, de miert nem az elozo csomag frissult le ra?
Egyebkent mi a mutt, newsbeuter, etc. password manager megfeleloje?
-
törölt tag
colomb2: bevallom faradt vagyok, nyomok is egy sudo poweroff-t, mert erdemben elore ma mar nem haladok. A megoldas rettento elegans: C-t C! (exec). Kerdes, hogy ertsem, ilyenkor mi vegzi el az inditast?
spammer: az ajanlatod felirom a tobbi ajanlott csomag koze (neztem screenshot-t). Valahogy te mindig olyasmit ajanlasz, amivel eltalalod, amit keresek. Es amikor problok annak jobbat talalni, ritkan vagy nem jon ossze.
-
törölt tag
válasz
Rimuru #46927 üzenetére
Szerintem felreertettel (keybind panelt ismerem). A C-t C-t kombinacioval az aktualis es elozo ablak kozott tudok ugralni. Szeretnek programot inditani ugy, hogy ne kelljen hozza a terminal. Legyen az a legegyszerubb, egy grafikus bongeszo. Fogalmam sincs hogy kepzelem a dolgot, ezert kepzelem, egyaltalan lehetseges-e. Egyebkent te ezt a wm-t hasznalod vagy csak jol ismered?
(#46928) spammer
Az urxvt daemon-t mar ajanlottad (bevallom meg nem probaltam ki). Viszont talcat nem akarok. Minden pixel aranyat er. Raadasul Windows-ra emlekeztet, amit felejteni akarok. -
törölt tag
stumpwm alatt van lehetoseg valahogy software-t inditani terminalbol valo inditas nelkul? Nem akarok ikonokat az desktopra, mar ha egyaltalan tonkre lehet igy tenni ezt a wm-t (
). Ertelemszeruen az xterm urxvt-re cserelodne. Mig elobbinel van tabbed terminal, utobbinal nincs es igy minden egyes hasznalatban levo software plusz 1-1 terminalt jelentene.
-
törölt tag
ratpoison es stumpwm eseteben is C-t paranccsal operalsz, ha barmit akarsz csinalni. Azonban GUI bongeszoknel is ez a gyakran hasznalt kombinacio nyitna az uj tabot. A WM termeszetesen ezt felulirja, teljesen logikus okbol kifolyolag. Van arra mod, hogy billentyuzettel nyissak uj tabot GUI bongeszoben, ha nem szeretnem a WM-t atprogramozni?
(#46912) spammer
A w3m mocsok gyors. Mar csak ezert is szanok idot a megismeresere. links es elinks szerintem csunya, a default formazasok miatt nem jol olvashato, de biztosan beallithato. Ebbol a szempontbol a lynx a legjobb, de a w3m is remek. Szerintem jelenleg a legjobb text-based browser a lynx es a w3m. Nem hiszem, hogy a links es elinks barmiben is jobb lehet naluk. Ebbol kifolyolag nem is ertem, hogy miert jottek letre, amikor a lynx a legregebbi (1992). -
törölt tag
válasz
spammer #46912 üzenetére
Jezus.
Kozben megtalaltam egy szetkommentezett config file-t is az etc/lynx-cur/lynx.cfg alatt. A w3m-t bar nem probaltam, de mar hallottam rola. Csak is azert nem probaltam ki, mert van javascript supportja, mig a lynx-ben meg veletlen sem lehet beallitani, mert hogy abban egyaltalan nincs js support. Egyebkent erdekel a velemenyed a lynx vs w3m kapcsan.
-
törölt tag
Ha hireket olvasok a newsbeuter-el, azt lynx-el nyitom meg, ha valami bovebben erdekel. Azonban ha a lynx/Options-ben barmit modositok, minden visszaall default-ra. Igen, access changes megvolt.
Az pedig mindegy, hogy C-c-vel lepek ki vagy q es yes-el. Ha sudo-val inditom a lynx-et es ugy allitom be, akkor is elfelejti. Mindegy hogy aztan lynx vagy sudo lynx-el inditanam es ellenorzom.
-
törölt tag
Linux Journal Archive: 1994 - 2015
Nagy tudás, kis pénzért >> $13.50 -
törölt tag
válasz
spammer #46887 üzenetére
Nagy köszönöm a kipróbálásért, okosításért. Délután ki is próbálom!
(#46888) colomb2
Tetszik a neve.Viccet félretéve, cli software-ek után kutakodtam és openbox-ról láttam indokoltan usereket ratpoison-ra váltani. Fel is keltette az érdeklődésemet egy próbára. Azt viszont nem tudtam, hogy a stumpwm egy utód. Természetesen így ez is felkeltette az érdeklődésem, hamarosan ezt is kipróbálom. Köszi neked is az ajánlót!
-
törölt tag
válasz
spammer #46884 üzenetére
Jó ötlet, de ez nem lenne túl kényelmes a jelen helyzetemben. Kényszerítve vagyok még egy darabig a Live OS használatára. Utólagosan nem is bánom, mert gyakorlottabban kezelem egyre több dologra a mindennapokban. Szóval Live OS esetén nem lehet DE-ről valami WM-re váltani?
-
törölt tag
Egy HDD/SSD nélküli gépen szeretném egy Ubuntu fork alól kipróbálni a ratpoison WM-t. A Live OS Gnome DE-t futtat, ha számít. Az apt-get install ratpoison parancson túl vagyok, csak át kellene valahogy váltani rá Gnome alól, mert ugye kijelentkezés után nincs opció DE/WM váltásra Live OS-nél.
Egyébiránt ha Live OS-nál a /home almappáiba file-okat pakolok, az fizikailag hol helyezkedik el? A RAM-ban? Tehát valahol a RAM mennyiség határozza azt meg, hogy mennyi adatot tudok ilyenkor forgatni egyéb adathordozó igénybevétele nélkül?
-
törölt tag
Rendszer frissítés esetén (sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade) okozhat bármilyen problémát, anomáliát ha aktív, általam fut egy adott csomag, ami a frissítés esetén kapott új frissítést? Pl. egy böngésző, de lehet valami komolyabb dolog is. Leegyszerűsítve, rendszer frissítés esetén mindent bezárunk?
-
törölt tag
Adott egy notebook (nem tudom milyen típusú) SDHC olvasóval. Első blikkre kinéztem a SanDisk Ultra 8GB (up to 40 MB/s read) kártyáját. Csak Live rendszer futna róla read only módban. Az írási sebesség nem érdekel, mert egyszer fogok rá írni (vagy fél évbe kétszer). Adódhat olyan szituáció, hogy bármi gyorsabb lenne egy gyorsabb kártyával? Nyilván itt már csak olvasási sebességre gondolhatok. Ebből következik egy ehhez kapcsolódó kérdés.
Ha Live használok egy disztrót és már látom a desktop-ot, onnantól kezdve használja még bármi is a CD/pendrive/SD kártyát? Disztró függő (használhatja még a médiát és számít a továbbiakban annak olvasási sebessége) vagy garantáltan minden a RAM-ba kerül (és ha átvészelem a boot időt, akkor az olvasási sebességgel sem kell foglalkoznom)?
Előfordulhat, hogy többet használnék, így a SanDisk a címkézhetősége végett nagy előnyt élvez, például a másik nagyokkal a témában, a Samsunggal szemben.
Apropó, pendrive-ot, microSD/SD kártyát mivel lehet ténylegesen törölni? HDD-re ott a zero vagy random dd parancs, SSD-re a secure erase hdparm...
-
törölt tag
válasz
lev258 #46629 üzenetére
Akkor nem csináltam hülyeséget, hogy abban a hitben vettem ennyi RAM-t, kimaxolva a ThinkPad X200-t, hogy úgyse fogom használni, meg hogy a P8600 CPU mellé úgysem kell ennyi. Használja ez.
Szuper!
Közben rájöttem, hogy a free -m parancsnál is látható a tényleges usage, nem kell matekozni. A -/+ buffer/cache sorban a used fül alatt. Kell egyáltalán nekünk ez a htop?
-
törölt tag
válasz
#59070464 #46626 üzenetére
Kicsit olvasgattam, amihez nem vagyok lusta. De az ember egy beszélgetés közben plusz dolgokat is megtanulhat. Nos, amíg vártam a választ, kicsit olvasgattam. Ami engem összezavart, az mint kiderült, bizonyára a disk caching lesz. Betettem alább egy screenshot-ot. Valószínűleg a htop mutatja azt, amit tényleg eszik a rendszer. Ugyanis a free -m után látom, a used (5926MB) és a cached (5193MB) értéket, aminél ha előbbiből kivonom az utóbbit (=733MB), akkor megkapom a htop-nál látott értéket (=718MB), vélhetően az aktuális, tényleges memória használatot. Erősítsétek, cáfoljátok, egészítsétek.
Kiegészítő kérdés. SSD mellett van értelme ennyi RAM-nak? Már a disk caching miatt? Láthatóan használja ha van, ebből kifolyólag jó az nekem vagy nincs jelentősége? Nyilván nem fogok RAM downgrade-t eszközölni, meg RAM-ból sosem elég, mondja a szabály. De na!?
-
törölt tag
válasz
lev258 #46614 üzenetére
Ezt látom, de akkor hogy megértsem, a htop egy értéket mutat, az pontosan mi is valójában? A sima top-ot nézve viszont így üresjáratban, szintén nem igazán értem. Openbox-t használok és most a used 6GB környékén van, ami képtelenség. A maradék free és buffered értékek nyilván nem mutatják a jelenlegi memória használot. Tudnál vagy tudna valaki egy kis gyorsatalpalóval szolgálni ez ügyben?
Azt szintén nem értem, hogy a swap-ba (ami 2GB) miért nyalt bele a rendszer Openbox mellett egy sima dd paranccsal. Fent ez a fenti screenshot-on még nem volt látható, de később 27MB-t mutatott az used.
-
törölt tag
válasz
growler #46390 üzenetére
Ez a decode-dmi lesz minden bizonnyal, de nálam sajnos ez lesz belőle:
> # decode-dimms version 5929 (2011-02-16 14:58:38 +0100)
>
> Memory Serial Presence Detect Decoder
> By Philip Edelbrock, Christian Zuckschwerdt, Burkart Lingner,
> Jean Delvare, Trent Piepho and others
>
>
> Number of SDRAM DIMMs detected and decoded: 0
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Linux kezdőknek
- Milyen egeret válasszak?
- Metal topik
- Dune: Awakening
- Bittorrent topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest