- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
beloadjoker
őstag
Hali srácok ismét két paranccsal lenne problémám vagyis két feladattal tudnátok segíteni?
1.:
A /etc/passwd állományban a jelszó helyén * jelzi a letiltott felhasználókat. Hogyan tudná kiíratni a nevüket és a számukat?
Én így gondoltam:
cat /etc/passwd | egrep '*:*' | awk -F: '{print $1" "$3}'vagyis /etc/passwdben keres egy mintát ami bármilyen és bármennyi karakterrel kezdődhet majd : majd *nak kell következni viszont itt a gond hogy lehet bevédeni a második csillagot hogy azt keresse és ne úgy vegye hogy bármilyen és bármennyi karakter állhasson ott? próbáltam már ""-el ''-el \\-el de nem jön össze. Awk meg kiírja a végén a nevét és a számát.
2.:
Adott a nevek.txt állomány. Mely paranccsal tudná a fájlban található magyarosan írt neveket /nagybetűvel kezdődő utána kisbetű majd ismét/
angolosan megjeleníteni /felcserélni az első és a második nevet/?cat nevek.txt | egrep '[A-Z][a-z]+' | awk '{print $2 $1}'
-
beloadjoker
őstag
Hali srácok!
Kicsit off téma mert csak egy kérdés szóval ezt hogy lehetne egyszerűbben megoldani date és awk használatával?
Ez lenne a célom csak kicsit hosszúra sikerült a lenti paranccsal, és szerintem az egrepet is kilehetne hagyni csak nemsikerül sehogy sem nélküle. Szóval ez volt a célom: "Jelenleg x óra y perc z másodperc van"És ez sikerült:
j@ubuntu:~$ date | egrep -o '[0-9][0-9]:[0-9][0-9]:[0-9][0-9]' | awk -F: '{print "Jelenleg" " "$1 " " "óra" " " $2 " " "perc" " " $3 " " "másodperc" " " "van"}'
Jelenleg 11 óra 07 perc 37 másodperc van -
beloadjoker
őstag
válasz
llaszlo #43225 üzenetére
Azért amin elfutogatnak jelenleg nem mondhatók gagyinak http://www.ubuntu.com/phone/devices +persze nexusok és még van jó néhány telóra port /pl oneplusra is/. Ha "felső" kategória a cél akkor Meizu MX4 Ubuntu Edition igaz MT6595 van benne és 2gb ram, de ha elég a rendszernek akkor nem is kell több...
Ezt félretéve én még akkoriban az Ubuntu Edgere fizettem volna be azonnal ahogy kapni lehetett volna, de sajnos még kickstarteren megbukott a projekt :/ Pedig az tényleg nem semmi telefon lett volna /ubi touch+desktop ubi+android multibootal 4gb ram 128gb háttértár emlékeim szerint bővíthetőséggel, sajnos qwerty bill elmaradt, de legalább megfelelő méretben gondolkodtak. Nem mentek volna 5" fölé, mostani oneplusom már 5,5" és nem tudom leváltani mert amire befizetnék hw miatt az már 6" :/ Itt látszik hogy hol/mennyinél buktak meg, persze nagyon sok pénzt vártak de azért sajnálom nagyon, olyan telefon lett volna mint annó az n950 a nokiától /akkori nevén még n9-00 qwery billel egy gyönyörű telefon volt a képeken kép/ /a híres n900 utódja lett volna igen/ mielőtt még váltás lett volna az igazgatóságban /rohadn*l meg Stephen Elop..../, leredukálták a maemo/meego fejlesztőket, megváltoztatták a hardwert és persze fejlesztői telefont csináltak belőle, és hogy ne legyen panasz kidobták a mai n9et amiről jobb nem is beszélni közelében sincs a méltán híres n900nak amit manapság is jópárszor előveszek androidok mellett!! /
na jó ez már bőven off de ezek a csalódások még mindig bennem vannak így mobil frontonagy73p
volt ilyen úgy hívták maemo
-
beloadjoker
őstag
Sziasztok, először is Boldog Új Évet kívánok minden fórumtársnak!
Ezen kívül lenne egy problémám nexus 7re tettem natív linuxot /ubuntu 13.04/ ezen unity van alapból feltettem egy xfcet azóta nem tudok fényerőt állítani csak xbacklightal próbáltam lenne más ötletetek?
Másik kérdés van még egy ilyen nexusom arra pedig feltettem szintén egy natív ubit 12.04et ebben elvileg a legfrissebb tegrás nvidia driverek is integrálva lettek innen van: github.com/gabrielrcouto/nexus7-ubuntu-12-04
Szépen települt is viszont itt nincsen GUI ami nem probléma mert így legalább unityt nem kell törölni viszont nem tudok feltenni más GUIt se mert nem tudok csatlakozni a wifimhez githubos linken írja az illető hogy hogyan állítsam be a wifit:"wpa_passphrase the_name_of_your_wifi_network the_passphrase > wpa.conf
$ wpa_supplicant -B -Dwext -iwlan0 -cwpa.conf"viszont nekem nem csatlakozik hibákat dob tudnátok segíteni hogy mit ellenőrizek mi lehet a megoldás?
És még egy dolog én egy az egyben xfceben gondolkozom esetleg lxdeben gui szinten 13.04re is xfcet raktam és a sebességgel semmi problémám sincsen, de esetleg tudok javasolni valami még használható guit ami kevesebbel is beéri? /mindkét nexusban 1gb ram van/ /és bill+egér kombóra kell gui nem érintőre szóval nem kell kde setb!/*még egy kérdés közben erről a PLASMA ACTIVE 4.0 linuxról tud nekem valaki mondani valamit? milyen alapokból építkezik esetleg ubuntu vagy milyen rendszer ez egyáltalán? Ez is lenne nexusra kipróbálnám ezt is ha erre is lehetne valami xfcet vagy valami normálisabb guit tenni
Előre is köszi!
Itt van pár kép a hibáról mikor csatlakoznék a wifihez:
-
beloadjoker
őstag
válasz
Lathronos #42546 üzenetére
Szia!
Én pont hogy töröltem, valahol ezt írták megoldásnak:
sudo apt-get --purge autoremove virtualbox-guest-*Penty
Köszi bár ezzel nem igazán lennék előrébb sose szerettem a KDE-t viszont termináloknak van egy --geometry kapcsolójuk amivel szépen lehet helyezgetni az ablakot, más ablaknál nem kell hogy középen legyen csak ennél és itt is csak indulásnál /nem volt fontos dolog, egyszerűen így nekem jobban tetszik hogy középen van/
szóval nekem most így tökéletes:
terminator --geometry +320+150
/nyilván csak szemre, de jó 1280x800as kijelzőn/ubyegon2
Köszi szépen, igen erről van szó, átolvasom hátha tényleg van megoldás!
Mindenkinek köszi a válaszokat!
-
beloadjoker
őstag
-
beloadjoker
őstag
válasz
Lathronos #41699 üzenetére
hát lehet hogy ezt inkább mégis kihagyom, nem tudom a videó nem fut kockásan egyszer kétszer a videó második felében a csíkok aljánál van egy kis csúszás, arra gondolsz?
Egyébként file letöltve /root/compton.conf
és ha indítanám:
compton
Another composite manager is already runningDe nem hiszem hogy ezzel sokat fogok szórakozni, kali nem filmezni, videózni kell
-
beloadjoker
őstag
válasz
beloadjoker #41692 üzenetére
Most beállítottam a kettest és így jó, de azért jó lenne tudni mi a különbség a kettő között
update-alternatives --config x-session-manager
There are 3 choices for the alternative x-session-manager (providing /usr/bin/x-session-manager).Selection Path Priority Status
------------------------------------------------------------
0 /usr/bin/startxfce4 50 auto mode
1 /usr/bin/gnome-session 50 manual mode
* 2 /usr/bin/startxfce4 50 manual mode
3 /usr/bin/xfce4-session 40 manual mode -
beloadjoker
őstag
válasz
Lathronos #41689 üzenetére
Gondolom itt a 3as?
update-alternatives --config x-window-manager
There are 3 choices for the alternative x-window-manager (providing /usr/bin/x-window-manager).
Selection Path Priority Status
* 0 /usr/bin/mutter 60 auto mode
1 /usr/bin/metacity 60 manual mode
2 /usr/bin/mutter 60 manual mode
3 /usr/bin/xfwm4 60 manual mode
Press enter to keep the current choice[*], or type selection number: -
beloadjoker
őstag
Hali srácok, defaultra állítanám xfcet, melyiket kell választanom hozzá? És ha már itt vagyunk mi a különbség a kettő /kettes és hármas opcióra gondolok/ közt?
root:~# update-alternatives --config x-session-manager
There are 3 choices for the alternative x-session-manager (providing /usr/bin/x-session-manager).
Selection Path Priority Status
* 0 /usr/bin/gnome-session 50 auto mode
1 /usr/bin/gnome-session 50 manual mode
2 /usr/bin/startxfce4 50 manual mode
3 /usr/bin/xfce4-session 40 manual mode
Press enter to keep the current choice[*], or type selection number: -
beloadjoker
őstag
válasz
_Dumber_ #41146 üzenetére
Köszi, bocsi a késői válaszért csak most volt rá időm
root@-:~# /etc/init.d/ntp stop
[ ok ] Stopping ntp (via systemctl): ntp.service.
root@-:~# systemctl start ntp.service
root@-:~# systemctl enable ntp.service
Synchronizing state for ntp.service with sysvinit using update-rc.d...
Executing /usr/sbin/update-rc.d ntp defaults
Executing /usr/sbin/update-rc.d ntp enable
root@-:~# systemctl status ntp.service
● ntp.service - LSB: Start NTP daemon
Loaded: loaded (/etc/init.d/ntp)
Active: active (running) since Sat 2015-10-24 03:18:58 EDT; 1min 12s ago
CGroup: /system.slice/ntp.service
└─20308 /usr/sbin/ntpd -p /var/run/ntpd.pid -g -u 108:114
Oct 24 03:18:58 - ntp[20297]: Starting NTP server: ntpd.
Oct 24 03:18:58 - ntpd[20308]: proto: precision = 0.101 usec
Oct 24 03:18:58 - ntpd[20308]: Listen and drop on 0 v4wildcard 0.0.0.0 UDP 123
Oct 24 03:18:58 - ntpd[20308]: Listen and drop on 1 v6wildcard :: UDP 123
Oct 24 03:18:58 - ntpd[20308]: Listen normally on 2 lo 127.0.0.1 UDP 123
Oct 24 03:18:58 - ntpd[20308]: Listen normally on 3 wlan1 192.168.1.104 UDP 123
Oct 24 03:18:58 - ntpd[20308]: Listen normally on 4 lo ::1 UDP 123
Oct 24 03:18:58 - ntpd[20308]: Listen normally on 5 wlan1 fe80::12fe:edff:fe23:b164 UDP 123
Oct 24 03:18:58 - ntpd[20308]: peers refreshed
Oct 24 03:18:58 - ntpd[20308]: Listening on routing socket on fd #22 for interface updates
root@-:~# ntpq -p
remote refid st t when poll reach delay offset jitter
==============================================================================
+admin1.debrecen 193.225.55.3 2 u 43 64 1 24.068 2.163 1.682
-www.kapos-net.h 84.2.46.19 3 u 42 64 1 27.313 2.693 1.280
*84.2.44.19 10.20.75.140 2 u 41 64 1 14.102 -0.851 0.995
+tilia.zsx.hu 192.53.103.108 2 u 13 64 3 15.927 1.853 0.775És most mi a további teendőm hogy jól mutasson?
-
beloadjoker
őstag
válasz
_Dumber_ #41142 üzenetére
root@:~# /etc/init.d/ntp status
Active: inactive (dead)
root@:~# /etc/init.d/ntp start
[ ok ] Starting ntp (via systemctl): ntp.service.
root@:~# /etc/init.d/ntp status
Active: active (running) since Fri 2015-10-23 17:57:24 EDT; 5s ago
Process: 21325 ExecStart=/etc/init.d/ntp start (code=exited, status=0/SUCCESS)
CGroup: /system.slice/ntp.service
└─21332 /usr/sbin/ntpd -p /var/run/ntpd.pid -g -u 108:114
Oct 23 17:57:24 ntp[21325]: Starting NTP server: ntpd.
Oct 23 17:57:24 ntpd[21332]: proto: precision = 0.110 usec
Oct 23 17:57:24 ntpd[21332]: Listen and drop on 0 v4wildcard 0.0.0.0 UDP 123
Oct 23 17:57:24 ntpd[21332]: Listen and drop on 1 v6wildcard :: UDP 123
Oct 23 17:57:24 ntpd[21332]: Listen normally on 2 lo 127.0.0.1 UDP 123
Oct 23 17:57:24 ntpd[21332]: Listen normally on 3 wlan1 192.168.1.104 UDP 123
Oct 23 17:57:24 ntpd[21332]: Listen normally on 4 lo ::1 UDP 123
Oct 23 17:57:24 ntpd[21332]: Listen normally on 5 wlan1 fe80::12fe:edff:fe23:b164 UDP 123
Oct 23 17:57:24 ntpd[21332]: peers refreshed
Oct 23 17:57:24 ntpd[21332]: Listening on routing socket on fd #22 for interface updates
root@:~# -
beloadjoker
őstag
válasz
CPT.Pirk #41122 üzenetére
Köszi a beállítást még nem találtam meg vagy rosszat állítok nemtudom :/
_Dumber_
dpkg-reconfigure ntp
update-rc.d: warning: start and stop actions are no longer supported; falling back to defaults
insserv: warning: current start runlevel(s) (empty) of script `ntp' overrides LSB defaults (2 3 4 5).
insserv: warning: current stop runlevel(s) (2 3 4 5) of script `ntp' overrides LSB defaults (empty).Lathronos
köszi még meg kell találnom a menüpontot
ubyegon2
Végülis az Orage preferencesben találtam meg az időzónákat
Az időzónát beállítottam Budapestre de
az ég világon semmi nem változott terminalban date parancsra rosszat ír, és persze jobb felül a dátum
mellett is rossz az óra... újraindítom hátha...
és igen, az idő még mindig rossz
Hol a ****** tudom beállítani az időt? -
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #40814 üzenetére
ba*******
Le volt húzva a master.... A panelen lévő kis ikon meg az égvilágon semmit nem állít rajta.....
Illetve az előbb volt most már elnyomkodtam... Valaki tudna segíteni abban hogy mire kell menni hogy legyen hangom?
Ahogy látom a Master a Speaker meg a PCM hármassal kell valamit alkotni mert azokat némítgatom meg engedélyezem és egyszer csak ha helyes sorrendben csinálom lesz hang
bár nemtudom melik a helyes sorrend
az is fura hogy kb csak a master csúszka felétől van hang
*Igen csak user error, én voltam a hülye tök logikus az egész... Bár az nem értem hogy reboot után miért kell némítani mindent, de m1
-
beloadjoker
őstag
válasz
Lathronos #40803 üzenetére
Hát igen, lett volna
De karácsony volt ez volt olcsó 2év garival, bevállaltam
Végül is lett megoldás, hdd tempre:
crontabban:
*/10 * * * * /sbin/HDSentinel -r /root/report.txt
+ adtam hozzá kis zenity-t
head -n 195 /root/report.txt | tail -n 1 | zenity --text-info --title "HDD_TEMP" --width=400 --height=100
ez ment egy hdd_temp.shba és egy rejtett mappába, kapott egy Launchert meg egy ikont amit feldobtam panelra és ennyiKözben rájöttem hogy fényerőt sem tudom állítani, szóval annak is lett egy ilyesmi persze crontab nélkül:
#! /bin/bashvalasztas=$(zenity --list "10%" "50%" "80%" --column="" --title="Brightness Control")
case "$valasztas" in
"10%")xbacklight = 10;;
"50%")xbacklight = 50;;
"80%")xbacklight = 80;;
esacez is ment egy .shba, rejtett mappába kapott egy Launchert, ikont és annyi
Már csak hang kéne, meg ha lesz időm beállítom hogy az óra is a valós időt mutassa
Jobb felül hangerőszabályzó mellett van két kis ikon elég sötétek de ezeket találtam most neten majd világosítok rajtuk kis napocska lett a fényerő szabályzó, mellette a hőmérő a hdd temp és az ablakok is látszanak
De közben elfogyott a sorozatom úgyhogy fekszem, ha valakinek van ötlete a hangra akkor írjon majd
-
beloadjoker
őstag
válasz
spammer #40799 üzenetére
Köszönöm uram, csak a sentinel teljes elérési útja kellett és működik is
Most már csak conkyba kell valahogy beleszülni, de ha nem jön össze akkor csinálok rá egy parancsikont/Launchert aztán ha kíváncsi vagyok rá 1 katt és látom is
Tényleg most 40nél jár, hol a határ ahol már félnem kell, vagy hűtésen gondolkodni? -
beloadjoker
őstag
válasz
géeles #40797 üzenetére
A probléma az hogy nálam nincs ott a fájl ahol nálad igen
SSD-n egyenlőre ubi van, de sajnos váltani fogja egy win .. :/ /szóval használva van/lesz/spammer
Találtam egy ilyet, most csak próbára:
"A */3 -al tudjuk azt jelölni, hogy az adott parancs 3 percenként fusson le.
Például, ha azt szeretnénk, hogy egy mappa és az abban lévő összes fájl jogosultsága percenként megváltozzon akkor a következőt kell beállítani:
*/1 * * * * chmod -R 775 /home/username/mappa/"Szóval én így módosítottam a fájlomat, a probléma az hogy nem változik percenként, legalábbis ls -lel nézegetem a legutolsó módosítás dátumát, de semmi változás
-
beloadjoker
őstag
válasz
beloadjoker #40788 üzenetére
Esetleg valami kiíratás+ beolvasással?
Nem vagyok valami jó ebben /sem/ szóval csak azt néztem hogy ki lehet íratni adatokat a
HDSentinel -r paranccsal
és megnéztem hanyadik a hőmérséklet ami nekem kell, a 195ös sor lenne az, azt meg így kitudnám íratni:
head -n 195 report.txt | tail -n 1Szóval ezt esetleg lehetne valahogy automatizálni? Mondjuk 15 percenként csináljon egy fájlt, aztán olvassa be
a 195ös sort, jelenjen meg nekem conkyban, újabb 15 perc elteltével megint csináljon egy fájlt, írja felül az előzőt, conkyban változzon az érték stb stb..
Persze ha van egyszerűbb mód arra is nyitott vagyok -
beloadjoker
őstag
válasz
#82679040 #40776 üzenetére
Egy hddről lenne szó, maxell etank 1tb usb 3.0 ennyit tudok róla
#smartctl -i /dev/sdb
smartctl 6.4 2014-10-07 r4002 [x86_64-linux-4.0.0-kali1-amd64] (local build)
Copyright (C) 2002-14, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
/dev/sdb: Unknown USB bridge [0x2109:0x0701 (0x107)]
Please specify device type with the -d option.
Use smartctl -h to get a usage summaryKing Unique
hddtemp /dev/sdb
/dev/sdb: Maxell: S.M.A.R.T. not available/sudot lehagytam mert alapból root vagyok/
PSensor-t akkor kihagyom ha nálad sem jó akkor szerintem nálam se lesz, főleg ilyen noname hddnél
Vicces hogy a Hdsentinel sem akar működni
/vagy mrá nagyon késő van és valamit ennyire elnézek??/
#gunzip Downloads/hdsentinel.gz
# chmod +x Downloads/hdsentinel
# ./Downloads/hdsentinel
bash: ./Downloads/hdsentinel: No such file or directoryAha rossz volt amit a leírásban linkeltek, így már jó:
unzip hdsentinel_008_x64.zip
Archive: hdsentinel_008_x64.zip
inflating: HDSentinel
~/Downloads# ls -1
BETA-SuperSU-v2.52.zip
grouper-M-TWRP_v1.1.zip
HDSentinel
hdsentinel_008_x64.zip
~/Downloads# chmod +x HDSentinel
~/Downloads# ./HDSentinel
Hard Disk Sentinel for LINUX console 0.08 (c) 2008-2011 info@hdsentinel.com
Start with -r [reportfile] to save data to report, -h for help
Examining hard disk configuration ...
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : SAMSUNG SSD PM830 2.5" 7mm 256GB
HDD Serial No: S0TZNSAD306278
HDD Revision : CXM03D1Q
HDD Size : 244198 MB
Interface : S-ATA II
Temperature : Unknown °C
Highest Temp.: Unknown °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 2 days, 7 hours, 38 minutes
Est. lifetime: more than 1000 days
HDD Device 1: /dev/sdb
HDD Model ID : TOSHIBA MQ01ABD100
HDD Serial No: 94RBSECLS
HDD Revision : AX101U
HDD Size : 953870 MB
Interface : Oxford/SAT USB/ATA
Temperature : 34 °C
Highest Temp.: 48 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 68 days, 10 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
smartctl --all /dev/sdb1
smartctl 6.4 2014-10-07 r4002 [x86_64-linux-4.0.0-kali1-amd64] (local build)
Copyright (C) 2002-14, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Vendor: Maxell
Product: External USB 3.0
Revision: 0101
Compliance: SPC-4
User Capacity: 1,000,204,883,968 bytes [1.00 TB]
Logical block size: 512 bytes
Device type: disk
Local Time is: Thu Oct 15 14:52:23 2015 EDT
SMART support is: Unavailable - device lacks SMART capability.
=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
Error Counter logging not supported
Device does not support Self Test logginggéeles
Ezt nem igazán értem pontosan, tudnál segíteni benne?
A kérdésem márcsak az lenne hogy hogyan tudnám conkyba tenni az aktuális hőmérsékletet végülis
És köszi mindenkinek az eddigi helpeket
-
beloadjoker
őstag
Köszi srácok mindenkinek, pont megjött a pizzám, szóval kaja után nekiállok próbálgatni, és válaszolgatni
-
beloadjoker
őstag
válasz
Yllgrim #40771 üzenetére
Magát kalit meg előtte backtracket használom most már elég régóta, de csak a toolokhoz "értek" valamennyire, linux egyéb dolgaiban amivel kezdeni kellett volna pl alap használat kis bash stb még mindig sügér vagyok
HA kell a conky itt megtalálod: [link]
Hogy tudnám megnézni a külső hdd-m /arról fut a rendszer/ hőfokát?
Nyilván csak az sdb-k jönnek szóba bár nemtudom melyik melyik... /két partíció van rajta egy ~250gbos meg a fennmaradó az 1tbból az ntfs/ -
beloadjoker
őstag
Már csak egy hdd temp kéne és annyi, majd kiegészítem ezt amit találtam
Van grafikon is a hdd használatáról szóval ennyi nekem elég
Még egy dolog, hogy tudom eltüntetni a terminal és minden más ablak fehér/fekete keretét? Vagy ez a téma sajátja, esetleg a terminálé? /terminatort használok szinte mindig/ /bár az utóbbit nem hinném /
pl itt egy téma aminél a terminálnak nincs kerete
/ja és persze az idő sincs beállítva de azt már írtátok egyszer majd visszakeresem/ -
beloadjoker
őstag
válasz
King Unique #40765 üzenetére
Hali!
Igen utólag lett rátéve alapból gnome 3 van rajta
A hddvel akkor megbarátkozom, conkyt meg akkor majd beállítom -
beloadjoker
őstag
Hali!
Feldobtam linuxot external hddre, megy is róla szépen, viszont vannak problémák
feldobtam az xfce-t és a hang megszűnt létezni
Ezen kívül leállításkor nem választja le a külsőt hanem csak elveszi a külső hddtől az áramot a gép ami nemhiszem hogy hosszútávon jót tenne neki /hallani lehet ahogy szegény megy aztán egyszer csak "elmegy" az áram és megáll/
Szóval ezeket hogyan lehetne orvosolni?
/és még egy dolog linux alatt mivel tudnám nézni a hdd kihasználtságát? /nem hogy mennyi foglalt belőle hanem mennyire van igénybevéve, pl mint winen ahogy grafikonnal mutatja, vagy százalékosan esetleg? az lenne a legjobb, meg egy hőfok is jó lenne, ha conky ezt tudja akkor viszont csak mondjátok és megkeresem/ -
beloadjoker
őstag
válasz
King Unique #40707 üzenetére
Hali!
Koszi a sok infot :-)
Kulson csak linux lenne meg adatok, win gepen lenne ssdn, nem cserelgetnek semmit! Szerintem tud de majd lecsekkolom :-)Az sajnos nem jon ossze egy maxell terras kulso vinyom van fekete muanyag hazzal :-/ Szerinted meddig birna? Elozo karacsonykor vettuk onnantol van 2 ev gari ra szoval meg kicsit tobb mint egy evem van.
-
beloadjoker
őstag
Hali!
Nagyobbik laposomra wint kell telepitenem igy ugy dontottem hogy linux /debian jessie/ koltozhetne kulso hddre elkeritenek neki 200-250gbot azzal tokeletesen meglennek. Tehat 8.1 esetleg 10 es jessie kombo lenne a kerdes az hogy kulso nem lenne mindig nalam, nem olne meg az egeszet hogy egyszer kulso hdd be lenne dugva maskor meg nem? Nyilvan amikor nem lenne nalam hdd nem a linuxot valasztanam grubbol, ezen kivul szerintetek eleg gyors lenne a rendszer a mukodeshez? 3.0as a kulso van is 3.0 a gepemen, es ha a fentiek twljesulbek twljesulhetnek hogy kellene nekiallnom /nyilvan kulson elkeritek akkora reszt formazom telepitem ra a rendszert stb, de utana, fontos e hogy wint rakham elobb vagy ezesetben m1/? Mit hogy allitsak majd be stb, nemtudom bekavar e y510pm van annyi a lenyeg hogy biosban mar van legacy es hasonlo szutykok
Szerdan allnek neki csak addig gyujtogetem az infokat -
beloadjoker
őstag
Hali!
Linuxra keresnék egy programot direkt laptopokhoz le kellene mérni hogy teljes töltéstől lemerülésig mennyi időt bírt bekapcsolva, használva a gép, mit tudtok ajánlani? Ja és most be van állítva hogy 85%nál ne töltsön tovább szóval attól kellene.
-
beloadjoker
őstag
Hali!
Valami nagyon könnyű facebook chatet keresek linuxra, tudtok ajánlani? Elsősorban olyan érdekelne ami terminalban fut, nem kell semmi csicsa stb, minél könnyebb legyen, minél kevesebbet egyen a hardwerből, és persze legyen biztonságos is amennyire lehetséges
-
beloadjoker
őstag
Hali!
Tudtok valami jó vírusirtó programot ubira? Nem linuxra kellene mindennapokra hanem egy külső vinyón lévő 40gbot átnézni, újra kell tennem egy wines gépet de menteni kellett róla egy csomó dolgot és tisztán szeretném visszamásolni telepítés után
esetleg malwarebyte? -
beloadjoker
őstag
Systemback visszaállítás sikeres volt!!!
-
beloadjoker
őstag
-
beloadjoker
őstag
Hali srácok!
Megpróbálkoztam archal, hát eddig nagy hibának tartom, fel sem tudom tenni normálisan, illetve de, de na
Szóval leszedtem az isot aztán bootoltam és fogalmam nem volt hogy mit kellene itt csinálni, szóval keresgéltem neten és megtlaáltam ddrnyi.hu/a1.sh-ját és azzal tettem fel az archot hát az xfce amit nem is akartam feltennibe sem enged, illetve miután megadtam a loginomat kiírja hogy nem tudta lefuttatni a login scriptet vagy vmi hasonló fas**mságot.. /elnézést de elég ideges vagyok, gondoltam én ba*zok el valamit ezért már megcsináltam 3x..../
Szóval ha tudtok segítsetek kérlek, igen kezdő vagyok arch témában életemben nem volt még, nem is kezeltem stb
Amit szeretnék, vmi telepítő script, teljes hddm formázza le, partíciók mérete egy kicsit sem érdekel /tanuli szokni kell most a rendszer/ ha van alapbeállítás jó lesz, eddig balfa*z linux user lévén mindig azt választottam hogy teljes lemezem használja nem én partícionáltam nem állítottam be mi mekkora legyen, nem is tudopk erről sokat /debian is ubi is/ és akkor magától megcsinál mindentés szeretném még feldobni rá az i3wmet, utána majd sok googleel megpróbálom kiterjeszteni a tudásom
Ha tudtok segítsetek kérlek -
beloadjoker
őstag
Hali srácok!
Gondoltam megpróbálom arch linuxot kis x200amon amíg el nem adom, szóval lekaptam az isot /archlinux-2015.09.01-dual.iso/hivatalos oldalról majd gondoltam még csak bebootolok róla, hát nem jött össze
Egyébként a végcél arch+ a most megszeretett i3wm lenneKép a hibáról
-
beloadjoker
őstag
válasz
ubyegon2 #40097 üzenetére
Nekem Oneplusomról, Nexus 7emről de régebben Nexus 5ről is gyorsan telepített /oké usb3.0ás pennél nyilván nem gyorsabb../ az elkészítése meg annyi hogy rámásoljuk az imaget vagy azon töltjük le egyből, minden más usb-s telepítő készítőnél viszont ha enm is sokat de perceket kell várni hogy elkészítse a telepítőt, de live linuxnak is tökéletes, lehet hogy pen nincs mindig az embernél teló viszont majdnem mindig szóval nekem nagyon bejön ez a cucc, meg is vettem a fizetős verziót is hogy támogassam a fejlesztőt, és egyébként nemcsak linuxot de wint is lehet vele telepíteni
http://softwarebakery.com/
-
beloadjoker
őstag
válasz
CPT.Pirk #40083 üzenetére
Szerencsem volt, 40ert volt hirdetve beprobaltam 30ert aztan 35ert belement, de mondta hogy nem ert hozza es ha lementek rola neki mindent akkor enged meg egy ezrest belole :-) /en meg hat egyetemista, sot kolis vagyok ugyhogy hogyne, akkor mar van egy korso sorom is abbol az ezresbol
/
A dokkolot meg nem hasznalta, oldalan meg a folia is rajtavolt, szerintem azt sem tudta mire valo, mire jo, abban is cd/dvd iro, szoval jo vasar volt nade azert az se semmi hogy mostmar x220akat dobalnak 50ert! Es azert az mindenben jobb, msata is fer bele ugy mar lehwtne egy hdd msatassd kombo stb stb
-
-
beloadjoker
őstag
hát most elvagyok vele, beállítottam terminatort alapértelmezettnek, így jó viszont ez a mod key cucc meg hogy mindent billkombóval kell csinálni, nemtom mennyire lesz jó majd telón, egyenlőre tanulgstom a dolgokat gépen
-
beloadjoker
őstag
válasz
beloadjoker #40055 üzenetére
Hát akkor nekiállok olvasgatni, hagytam defaulton szóval escet nyomtam, még egy terminalt sem tudtam behozni utána
-
beloadjoker
őstag
válasz
spammer #40053 üzenetére
Rendben köszi elvileg a kali támogatja az i3-wmet, [link]
egy sima
apt-get install i3wm paranccsal tudom telepíteni?
Most lxde van szóval i3wm telepítése után
update-alternatives --config x-session-manager-el kiválasztom alapértelmezettnek és ennyi?Mert ha ennyi akkor mingy ki is próbálom, bár előtte azért csinálok egy mentést
-
beloadjoker
őstag
válasz
N0zer0 #40045 üzenetére
Köszi!
Persze, van rájuk alternatíva csak így negyed annyit kéne gépelni telón illetve tableten..
Arch számomra ismeretlen terep de meg fogom próbálni, köszi a tippeket, akkor egy arch + frankenwm lesz próbálva ha felmegy frankenwm telepítéséhez egyébként hol találok infókat? mert feldobom lxdevel aztán feldobnám akkor a frankenwmet beállítanám alapértelmezettnek és annyi lenne/amúgy pl cobaltstrike, 3vilTwinAttacker, stb stb akkor van olyan program ami külön ablakot nyit futás közben ott dobja az infókat stb... ezt mind letesztelem majd hogy mennek e, bár most ahogy nézegetem elég fura ez a frankenwm, de nem gond kipróbálom valamikor, persze amiket ezek csinálnak mind lehet parancssorból csak az 3szor 4szer annyi idő vagy több mire beírogatom, ezt csináltam egy darabig gui nélkül de azért az kemény ilyen kis eszközön
egyébként frankenwmet debianra nem lehet feltolni? Ha igen donátok egy linket a telepítéshez?
ubyegon2
Talán írok, de ez szerintem nem érdekelne túl sok embert meg ez egyáltalán nem egy nehéz vagy tudást igénylő dolog egyébként
-
beloadjoker
őstag
válasz
N0zer0 #40041 üzenetére
Köszi szépen a választ, most ugye LXDE is openboxos, ezek szerint IceWM kevesebbet eszik? /ja és nekem csak környezet kell distro az fix kali sana esetleg moto/
Nem wines szemmel nézem pár éve használok már linuxot, parancssorban is elvagyok, csak van pár app aminek gui kell, szóval szerinted melyikkel érhetnék el érzékelhető gyorsulást, vagy ha nem is gyorsulást, hanem hogy kevesebb ramot, procit egyen? És még egyszer a kinézet másodlagos, most csak szórakoztam az Acvamarin témával!Köszi, megvan egy xml fájl az,
lxde-rc.xml
/home/felhasználó/.config/openbox/ az elérési út ha esetleg valakit érdekel a későbbiekben -
beloadjoker
őstag
válasz
beloadjoker #40038 üzenetére
Illetve még annyi hogy cursor helyett egy x van, csak akkor kapom vissza a normális egeret ha megnyitom a Customize Look and Feelt akkor hirtelen eszébe jut, találtam rá egy megoldást, amit azt mondja hogy ezt szerkesszem:
./vnc/xstartup
és hogy ez lenne a kulcs a probléma megoldására:
xsetroot -solid grey -cursor_name left_ptr <-- és a vastagon szedett a megoldás
csak ahol eztt találtam ott a xstartup file így néz ki:
#!/bin/sh
xrdb $HOME/.Xresources
xsetroot -solid grey -cursor_name left_ptr
autocutsel -fork
lxsession -s Lubuntu -e LXDEcsak nekem ez így néz ki:
csatolok róla képet: -
beloadjoker
őstag
Hali!
Milyen környezetet tudtok ajánlani ami kevesebbel is beéri mint az LXDE, egyáltalán van ilyen? És persze gui-s kell, androidon szórakozgatok most linuxal, eddig csak ssh+tmuxal használtam de most próbálgatom a gui-t is, Oneplus One LXDEvel teljesen jó, végre felbontás is megvan, ami gyors de még jó minőségű képet is ad, bVNCvel a telón teljesen jól irányítható és használható, pedig a proci is vissza van véve /underclock 1958MHz/, viszont nexus 7 2012esen nem az igaz LXDEvel sem, először XFCE-t próbáltam, annál talán gyorsabb így LXDEvel, persze ez régebbi készülék tudom, de azért még nem adtam fel
És még egy olyan kérdésem lenne hogy LXDE-ben az ablak vezérlőit /nem jut eszembe a nevük../ szóval az átméretezőket /lerak tálcára, kinagyít, bezár.../ hogy tudnám nagyobbá tenni? /most Onyx a Window Border ha ez számít/
-
beloadjoker
őstag
válasz
beloadjoker #40026 üzenetére
Közben megoldódott minden, nemtudom mi lelte, megpróbáltam megint és most jó lett O_o
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Proxmox VE
- Személyesen Zuckerberg toborozza a szuperintelligenciát építő AI-csapatot
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Gyermek PC játékok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged