- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
rin33
senior tag
válasz
inf3rno #81650 üzenetére
Sztem egy SSD-t megérdemelne. Legkisebb, legolcsóbb (5-7 ezer ft-os kategória) akár Kínából, teljesen jó, ha telepítéskor a /home könyvtárat a régi HDD-re állítod be, így a rendszer SSD-n lesz, gyors lesz, viszont nem fog betelni mert az adatok (Letöltések, Dokumentumokok stb) a HDD-n lesz.
-
válasz
inf3rno #81658 üzenetére
de ha van igény rá, akkor végülis szeretem csinálni.
Van ezekre igény még bőven és láthatóan szereted csinálni.
Én rühelltem a desktopomat fejlesztgetni, valami fizikailag soha nem akart stimmelni és kb amit egy-két perc alatt nem sikerült a helyére raknom, azzal gondok voltak mindig. A drasztika itt elég nyűgös volt. Sűrített levegő meg rohadt drága, érdemes valami mást venned helyette. Notihoz még elég is egy 600ml-es flakon sokáig, de desktopot takarítani nagyon nem érte meg a spray.
-
válasz
inf3rno #81655 üzenetére
Anno desktopban nekem is kellett CPU-ra is külön hűtő és ezekben azt utáltam én is, hogy arra a tipusú foglalatra volt csak jó, hiába volt szuper a teljesítménye annak is. VGA-ra is kellett külön hűtő, még jó, hogy HP Elitebooknál meg a Dell 4700M-nél ezekkel nem kell foglalkoznom. Viszont időnként sűrített air nagyon hasznos tud lenni!
-
válasz
inf3rno #81650 üzenetére
Aham, így már értelek, Win, HDD és kevés RAM, ez így összesítve persze, hogy gyenge...
Nagyon klassz munkát végeztél azzal a géppel, le a kalappal!
Most jut eszembe, a CPU hűtés az A10-nél is katasztrófa volt(főleg a gyári), ugyanilyen tekerős ventiszabályzót vettem én is hozzá, bár az Asus lapon kellett valamit állítani ill nem volt mindegy, hová csatlakoztattam, de hasznos nagyon ez a kis vezérlőketyere.
(#81653) inf3rno
Igaz, ZFS sokkal jobb azokban, amiket említesz, de nálam se LUKS se RAID nem lesz.
Kicsit megint újra utána kéne olvasnom a fájlrendszereknek meg az ütemezőknek, mert utóbbiak is sokat változtak....
-
válasz
inf3rno #81643 üzenetére
Jobb ha jelszavazol, valami egyszerű passw is elég, de a screensavert teljesen inaktiváld, valami bug van mostanában vele és amúgy se nagyon érdemes használni, jobb az energiakezelőben beállítani a display kikapcsolást. (lehet, hogy a screensaver kavart be nálad is valamit, de nem Mint bug ez sem)
AMD A8-5600K szerintem sem gyenge, desktopon nekem A10-5800K van és mindent bírt, igaz már nem használom egy ideje.....
-
válasz
inf3rno #81634 üzenetére
Persze, nálam más DE van, de kb ugyanaz mind lényegében, tényleg valamit elbarkácsolhattál, mert én évente egyszer rakok fel új user logint és annyira sima, hogy nem emlékszem rá, hogyan csinálom. Ha törlöd ezt és új usert csinálsz és azzal sem megy, akkor valami a telepítés során el van barkácsolva, másra nehéz gondolni most már...
Azt nem tudom hirtelen, hogy a ki-be jelentkezésnél ugyanaz-e a login manager Mate és Cinnamon DE-nél....
Cinnamonnál elég furán lehet kiválasztani az aktuális usert, ahogy emlékszem.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
inf3rno #81629 üzenetére
Igen, arra írtam. A snap csomag az egy olyan dolog ami mindent tartalmaz az adott programhoz ami neki kell, de egyébként egy homokláda és ezért később egyben el is távolítható, úgymond nyom nélkül.
Na meg ugye a Teams az nem szabad szoftver, így egyéb úton nem is igen kerülhetne be egy disztró saját csomagjai közé. -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
inf3rno #81623 üzenetére
Tehát szeretnél magadnak egy rendes usert aki telepíthet is, meg egy külön, jogok nélküli usert a gyereknek és mindkét usert a hozzá tartozó jelszó beírása után lehessen használni?
Mintre Snap csomagból van Teams. Másik disztrón használtam Teams-et Linuxon, ment minden gond nélkül.
FF, Thunderbird mindre van. MS Office viszont (legalább is egyszerűen) nincs Linuxra. Érdemes megbarátkozni az ingyenes alternatívákkal, pl. LibreOffice. Tisztább, szárazabb érzés.A Core2Duo mondjuk kicsit karcsú már minden alá is. Főleg hdd-vel együtt, gyors az nem lesz, a teams meg hasonló progik azért nem pehelysúlyú cuccok. Mondjuk Mint Cinnamon vagy Mate egyébként teljesen jó, mert legalább ramból van elég a gépben.
-
válasz
inf3rno #81623 üzenetére
Linux Mint-el próbálkoztam eddig, de nem tudok beállítani nem privilegizált felhasználói fiókot, mert mindig azt írja, hogy "login incorrect". Valami kevésbé bugos stabil disztrót szeretnék.
De ugye az nyilvánvaló számodra is, hogy ez egy kövér user error, nem a Mint bugja. Install után első bootot követően célszerű terminalban lefuttatni a
setxkbmap hu
parancsot és akkor tuti azok a karakterek kerülnek beírásra, amire számítasz.ez Mint-nél nem bug, hanem features
Egyébként add oda a pendrive-ot a gyereknek, hamarabb végez.
-
válasz
inf3rno #54992 üzenetére
Korabban linkelte valaki a DW-kereses eredmenyet a non-systemd-s disztribuciokrol. Azok kozul a Slackware lesz a leghasznalhatobb, vagy esetleg atvaltasz valamelyik BSD-re. Az Ubuntuval az lesz a bajod, ha nem is most, de hosszu tavon mindenkepp, hogy az Upstart scripteket egy ido utan nem fogjak karbantartani, tehat vagy megcsinalod magadnak, vagy nem csinalja meg senki, maradsz az utoljara karbantartott verzional - vagy systemd.
A poen jo
-
válasz
inf3rno #54989 üzenetére
Itt az író előbb kifejti, mennyivel jobb security szempontból az init, aztán néhány mondattal később homlokegyenet az ellenkezőjét állítja.
Továbbá a systemd már nem csak init rendszer, hanem sokmindennel foglalkozik, ami nem egyszerűvé, hanem bonyolulttá teszi a kódmenedzsmentet, ami nem kisebb, hanem nagyobb attack surface.
Gyanítom, hogy még ezt is benyelné a közösség, ha Poettering nem úgy kezelné a hibákat, ahogy.Ráadásul a rendszer különböző elemeinek nem a fejlesztők szempontjait kellene figyelembe vennie, hanem a sysadminokét, akik használni fogják azt.
Legyen itt wgy valós példa: vmiért nem indult el az iptables, de a networköt simán elindította a systwmd anélkül, hogy szólt volna a sysadminnak. Ő meg biztonságban hitte a rendszert, ha nem üt be valami hiba, sosem veszi észre, hogy nyitott a hálózat.
-
Freel
tag
-
subset
senior tag
válasz
inf3rno #44524 üzenetére
Ubuntu szervernél esetleg tudsz ajánlani valami különösebb óvintézkedést?
Ubuntu specifikusan nem tudok mit mondani, csak általánosan....
Ha lehetséges kerülni kell a common portokat.
Pl. ssh-server-t nem hagyunk a 22-es porton + root-ként nem engedélyezzük a belépést (jó ideje már ez a default beállítás)
Titkosított csatornák preferálása a szolgáltatásokhoz : https, pop3s, imaps, ssmtp, ftps stb.Tűzfalon minimum a teljes bejövő forgalmat tiltjuk, majd a kívánt szolgáltatásoknak megfelelően engedélyezzük a bejövő kéréseket. Rengeteg doksit találsz iptables ügyben.
VPS-ek használata - ha csak lehetséges - szvsz
Hosszú távon is érdemes beletanulni, de főleg a szárnypróbálgatós időszakban jöhet jól...
Több virtuális szervert futtathatsz (akár különféle disztrókat), különféle szolgáltatásokkal. Ha elcseszel valamit "csak" a vps megy a levesbe nem az egész szerver.
Iptables (routing, forward) és LXC ismeret kell hozzá. Wikiket is találsz bőven a témában.Tervezem kitenni netre, de talán csak VPN-el vagy SSH tunnel-en keresztül.
Ezek szerint csak privát használatban gondolkozol, akkor egy jól konfigolt vpn-en vagy tunel-en keresztüli elérés már extra biztonságosnak mondható.
Ha meg tudod csinálni jó úton jársz -
Lathronos
őstag
válasz
inf3rno #44537 üzenetére
De ő gondolom az nVIDIA oldaláról letöltött run drivert akarja telepíteni. Sokan nem tudják főleg Windows-ról frissen érkezett felhasználók közül, hogy van további illesztőprogramok menüpont a beállításoknál, ahonnan egyszerűen telepíthető a zárt driver.
(#44536) ToMmY_hun
Beállítások menüpontnál keresd meg a További illesztőprogramokat
-
Penty
aktív tag
válasz
inf3rno #44527 üzenetére
"(...) Esetleg akkor lehet probléma, ha asztali levelező klienst használsz, ami letölti a gépre a spam-et (...)"
Nem ismerem mindegyik asztali levelező klienst, de a legtöbbnél szerintem be lehet állítani, hogy ne az egész levelet, hanem csak a fejlécet töltse le, így az egész levél letöltése nélkül láthatod, hogy kitől jött és mi a tárgya a levélnek, ami alapján el tudod dönteni, hogy kell-e az neked. vagy sem. -
King Unique
titán
válasz
inf3rno #44527 üzenetére
"Szerintem ha nem lenne vírusirtó fent, akkor néhány nap alatt totálkáros lenne a rendszer."
Azért ez így nem feltétlen igaz. Nagyon sok múlik a felhasználó szokásokon is. Aki kicsit is odafigyel, nem kattintgat összevissza, nem pakol fel mindenféle tört szemetet stb., nem tölt le + nyit meg mindenféle noname mellékletet, nem nagyon fog belefutni durva dolgokba. Max néhány PUP és lightos társai kerülnek a gépére, de attól még nem fog megfeküdni a rendszer.
"de az átlag Windows felhasználó van annyira sötét, mert egyszerűen nem érti a dolgok működését, és nem is akarja"
Na ez viszont maximálisan igaz és őket nem védi meg teljesen még a legjobb prémium AV/IS sem...
Felhasználói hülyeség ellen egyszerűn nincs gyógyír. Max a felhasználói jogok korlátozása.
-
King Unique
titán
válasz
inf3rno #44517 üzenetére
Nálam is ESS van fent, de ilyet még nem tapasztaltam... Leginkább az MBAM szokott egy csomó oldalnál összevissza riasztani, ha rezidens védelemként van használva. Illetve vannak itt a fórumon, akik nem is használnak AV-t, mégsem kaptak be semmi vírust Windows alatt. Továbbá manapság már a védelmi a programok is olyan szintre vannak fejlesztve, olyan funkcióik vannak, hogy sok esetben eleve user error kell ahhoz, hogy bekövetkezzen egy komolyabb probléma. Pl. a fájltitkosítós vírusok is legtöbbször e-mail mellékletként terjednek, amit le kell tölteni és futtatni kell. Azonban egy jobb AV már eleve blokkolja azt is. De, ha valaki annyira sötét, hogy ismeretlen címekről mindent letölt és megnyit, az valójában meg is érdemli...
-
Syl
nagyúr
válasz
inf3rno #44517 üzenetére
>néha kapok jelzést a vírusirtótól, amikor google-el képre keresek rá. Még csak az oldalt sem kell meglátogatnom...
Kb 20 éve internetezek, de ilyet még soha nem láttam. Pedig számos windowsos antivirus szoftverrel dolgoztam.
(#44521) subset
>Linux alatt azért elég bénának kell lenni a mai napig is, vagy akarnod kell, hogy összeszedj valamit,
Szerintem windowson is. UAC maxra húzva, böngésző bebiztosítva, frissítve, letöltött motyó virustotalra feltöltve, hetente MAM lefuttatva.
-
subset
senior tag
válasz
inf3rno #44513 üzenetére
A Linux.Encoder.1 "csak" a Magento keretrendszer bizonyos verzióin keresztül tudott működni - de elég hamar befoltozták ezt a rést. - (valahol még a Wordpress-t is említették, de ha ott lett volna/lenne nagyobb gond arról már hallottunk volna)
Tesz ajánlást is a lynis - persze nem kell minden Warning-ját annyira komolyan venni.
Nekem is az a véleményem, hogy az esetek döntő többségében a user a hibás a meggondolatlan kattintgatásaival a rendszer elcseszéséért, elvírusosodásáért (jujj de szép szó).
Linux alatt azért elég bénának kell lenni a mai napig is, vagy akarnod kell, hogy összeszedj valamit, szvsz - Mindezt desktopon, teszem hozzá.
De arra azért figyelnék, hogy milyen third-party repót használok, milyen non-free csomagokat telepítek - általában ezekkel sincs gond.
Illetve nem biztos, hogy szeretnék flash playert meg java vm-et a linuxos gépemre se, hacsak nem elengedhetetlen, de megemlítem még a skype-ot, vibert.
Wine alatt futó dolgokat sem használnék ha nem muszáj pl. teamviewer.Szervereknél már nem árt óvatosnak lenni...de az külön tészta.
-
subset
senior tag
válasz
inf3rno #44502 üzenetére
Az első linked-ben írtak csak speciális környezetben jelenhetnek problémát.
Ez az egyszerű desktop felhasználót abszolúte nem érinti - ezért sem értem ezt a nagy vírusirtó telepítést itt a topikban.
A másik linken "csak" linuxos biztonsági résekről olvashatunk. Erre megint csak nem vírusirtó telepítése hanemapt-get upgrade
dnf upgrade
pacman -Syu
és társai jelentik a megoldás - mint mezei user.
Szóval megvárnám Lathronos válaszát...Illetve vírusirtó helyett inkább ezeket nézegetném:
chkrootkit
rkhunter
lynis -
lev258
veterán
válasz
inf3rno #44502 üzenetére
Ha időről-időre rányomsz a frissítés gombra, akkor ezek nagy része már nem érint.
"Gondolom ahogy nő a népszerűsége ezeknek az oprendszereknek, úgy fog növekedni a vírusok száma is."
Ezt sokszor mondják és részben igaz is, de ne felejtsük el, mivel a szerverek (beleértve a fontosabbakat is) jó részén valamilyen Linux fut, így célzott támadások igenis komoly haszonnal járhatnak jelenleg is.
A Linuxos kártevők leírása pedig az esetek döntő többségében így kezdődik: "Once launched with administrator privileges". -
Lathronos
őstag
válasz
inf3rno #44457 üzenetére
ClamTK, fedora tárolójából telepíthető. Meg van még a COMODO ami tartalmaz GUI-t és magyar nyelvet, továbbá naprakész a vírusdefiníció adatbázisa melyet automatikusan frissít, valamint 32 és 64 bites csomag egyaránt van belőle, automatikusan a rendszerrel indul, na meg valósidejű védelme is van.
Van fedora RPM csomag is, a legördülő menüből tudod kiválasztani. Én a COMODO-t használom.
-
válasz
inf3rno #44431 üzenetére
gvfs-mount
Lehet, hogy a Haladóban hamarabb megválaszolnák ezt a gondodat!
(Így már nem tolhatnak le, hogy több topikba is beírod ugyanazt a kérdést)
(#44429) Raynes
akkor lehet mégis csak ubuntus vagyok én is, látensen, hiába kértem ki magamnak, meg hiába próbálom tagadni
Ugyehogy!
Bár még mindig jobb, mintha robokutyianos lennék.
Szerencséd, hogy ide nem jár! sas nem kapkod legyek után ill robotkutya nem kapkod kékgombák után!
-
Rimuru
veterán
válasz
inf3rno #44338 üzenetére
Nem a free erteke szamit hanem az elerheto. A tenylegesen lefoglalt memoria (amit hasznalnak a programok) van az used alatt, ezt az erteket szamonad ossze ps kimenetebol is (+kerekitesi elteresek). buff/cache olyan lefoglalt terulet amit barmikor hasznalhat mas is ha szukseg van ra, de a free szamitasanal ez is kivonodik (ezert ez lehet irrealisan kicsit a used-hez kepest). Available az a terulet amit tenylegesen elerheto, lenyegen ez jelenti a meg szabad memoria mennyiseget.
cc@cc> free -h
total used free shared buff/cache available
Mem: 7,7G 701M 5,3G 2,8M 1,8G 7,0G
Latszik hogy 701M-ot hasznalok, es 5,3G a szabad, ha ezt osszeadjuk az meg csak ~6G, valahol hianyzik meg ~1,7G ahhoz hogy elerjuk a total 7.7G-t. Na ez ott van a buff/cache-ben, szepen latszik ha osszeadjuk a used+free+shared+cache ertekekek akkor kijon a 7,7G. -
Atlantisz48
őstag
válasz
inf3rno #44069 üzenetére
Igazad van. Megpróbálom úgy, csak mivel olyat még nem csináltam, ezért kicsit tartok tőle. De majd megpróbálom.
Amúgy újraraktam a Linuxot, és utána is csak a Windows akart be bootolni, utána, USB-s Linuxon beírtam azt a 2 parancsot, amivel az sda-t a /mnt alá csatolom, és a Grub ot telepítem. Utána kikapcsoltam a FastBoot-ot Windows-on. De ezek után se jött be a Grub, csak a Windows indult el.
Mit hagytam ki? -
King Unique
titán
válasz
inf3rno #44059 üzenetére
Nálam volt már Windows + Linux dual-bootos gépen GRUB, de ilyen alvó mód problémát nem tapasztaltam. Igaz, csak rövid időre volt fent, mivel én ez esetben jobban szeretem a Windows rendszerbetöltőjét használni. Másik eszközön, ahol csak Linuxok vannak szaporítva, ott nyilván GRUB-ot használok.
Amúgy a Win10-nél folyamatosan jönnek ezek a nagy build upgrade-ek, amiknél panaszkodtak többen arra, hogy utána felülírta a Linux rendszerbetöltőjét...igaz live rendszerről könnyen helyre lehet állítani, de az EasyBCD megoldásnál nincs ilyen probléma. Bár azt úgy szoktam csinálni, hogy telepítésnél a Linux partíciójára rakom a GRUB-ot is, így utána könnyű hozzáadni. Ha nálam eleve nincsen, akkor lehet előtte telepíteni kéne a oda rendszerbetöltőt. Bár van a programnak saját betöltője is, amivel működhet.
-
King Unique
titán
válasz
inf3rno #44026 üzenetére
Például Grub Customizer, de a pontos mivoltát a szakiktól kérdezd!
@ colomb2 & ubyegon2: azért az USB Writer és a Win32 Disk Imager beállítási lehetőségei is elég puritánok. A BIOS és UEFI módot nem is lehet egyiknél se külön kiválasztani. Valamint mindkettő alapból dd módban írja ki az ISO-t, aminél utána a Windows nem látja a pendrive teljes méretét és újraformázni sem tudja az eredeti méretre... csak külső partícionáló programok képesek rá, vagy a parancssoros diskpart clean módszert kell bevetni. Ellenben a Rufus esetében normál írásnál nincs ilyen probléma és beállítások terén is többet tud. Szóval szvsz Windowsra utóbbi a tuti.
-
King Unique
titán
válasz
inf3rno #44019 üzenetére
Ej, mikor nemrég "alkottam", akkor én is csak F12-vel tudtam kiválasztani, hogy induljon HDD-ről a rendszer...
Bár, ha jobban elolvastam volna ezen lírás 10-es pontját, akkor lehet ki tudom törölni UEFi-ből a bejegyzést. De szerencsére egy BIOS frissítés azóta megoldotta. Illetve normális esetben, ha boot sorrend, USB boot és társai ok, akkor F12 nélkül is tudnia kéne bootolni pendrive-ról.
-
-
-
Lathronos
őstag
válasz
inf3rno #43968 üzenetére
Ha nem lesz kapcsolatban Windows-os pc-vel akkor ext4 a legoptimálisabb, ha igen, akkor NTFS.
(#43969) Iscariah
Na igen, azt elfelejtettem megemlíteni, hogy a debian nem egy "minden benne van ami kell" kezdőknek ajánlható disztribúció, kell hozzá némi tapasztalat. Na meg ott a Google Fordító ugye? Én beszélnek tökéletes nyelv magyar.
-
agy73p
senior tag
-
Tim82
félisten
válasz
inf3rno #43413 üzenetére
Ott minden alkatrész, ami a PC-knél (és kisebb mértékig a laptopoknál) cserélhető-bővíthető, gyakorlatilag forrasztva van az alaplapra.
Laptopoknál is amúgy az a trend pár éve, hogy egyre több alkatrész nem cserélhető, pl. beforrasztott CPU, RAM... A tableteknél meg kb. mindig is így volt, nem lehet kitolni a használhatósági élettartamát mondjuk SoC (kb. alaplapra integrált CPU + GPU) cserével.
Amúgy valamennyire érthető, agyonintegrált cuccokat sokkal egyszerűbb tablet méretű házba pakolni és megoldani a passzív hűtésüket.
-
távcsőves
senior tag
válasz
inf3rno #43321 üzenetére
2 hete cseréltem szüleim Acer 5310 laposában a Celeron 530M-et egy Core2-re.. (T5300) Meg a RAM is upgradelve lett, és a 80Gb-os HDD egy 500Gb-osra lett cserélve. Amikor visszaadtam nekik, és kipróbálták, apám elkezdte nézegetni, nem-e cseréltem ki egy újabbra. Teljesen vállalható kis gép lett belőle. Hardveraprón mindent be tudsz szerezni pár ezer Ft-ért ami kell.
-
HdRew
őstag
válasz
inf3rno #43362 üzenetére
Egyáltalán nem titkos, fel is tettem, előre is köszi.
-
CanibelZ
aktív tag
válasz
inf3rno #43356 üzenetére
Tablettel még nem nagyon ügyeskedtem, de több telefonon is cseréltem már androidot, igaz, csak másik, nem gyári andoidra, ami egyébként gyerekjáték. (Még nekem is megy, pedig elég kezdő vagyok linux téren.) Nagyon sokszor nagyot dob egy ilyen ROM a telefon gyorsaságán és használhatóságán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
inf3rno #43353 üzenetére
Jffs fájlrendszer szokott ezekben a cuccokban lenni, az van a flash memóriákra tervezve. Partíció sincs rajtuk, csak meg vannak különböztetve egyes területek benne, amikre nagyjából úgy hivatkozik a rendszer, mint egy memória területre a ramban.
Nem is annyira egyszerű dolog egy beflesselhető image fájlt csinálni ilyen rendszer számára. -
oncsi
őstag
válasz
inf3rno #43324 üzenetére
Itt nem csak az alapértelmezett programot lehet megadni? Mert a mint szépen be is állítja, mgának.
De a Gnome Commander ezt figyelmen kívül hagyta. pl filmeket szeretnék a VLC vel inditani a Gnome Commanderr alol, de az, ragaszkodik a videó lejátszóhoz. Nemo alól persze megy rendesen. -
válasz
inf3rno #43321 üzenetére
Laptopra válogatja, de procit, ramot, hddt, wifit, ált. a legtöbben lehet cserélni, persze az ilyen kisebb kompaktabb netbook tartományban előfordul, hogy tényleg még a ram is rá van integrálva, de szerencsére nem ez a jellemzőbb, az ilyen egy magos Cerka M-es laposok, meg kifejezettem megtáltosodnak egy belevaló Core2-es procitól (persze előtte nyilván utána kell nézni, hogy kell-e hozzá bios frissítés, ill. pontosan milyen típusokat támogat) és még hűvösebb is lesz a lapos (hosszabb akksi idő mellett), mivel a Cerkával (amiből nem tudom milyen megfontolásból kispórolták az energiagazdálkodást) ellentétben nem fog folyamatosan maxon pörögni a proci.
-
válasz
inf3rno #43287 üzenetére
Igen, a mobil eszközök más esélyekkel indulnak, de ez akár összefügghet a desktop jelzővel is. Sajnos amíg a jelenlegi helyzet fennáll, addig nem lesz optimális a driver-ellátottság a Linuxoknál, de vannak jó irányok és egyre jobb nyílt vga driverek, persze nem csak vga driverekről van szó, viszont ez a legfontosabb.
Még várjuk, melyik esztendő lesz a Linux Éve! -
-
N0zer0
senior tag
válasz
inf3rno #42897 üzenetére
Elvileg megoldható, hogy külön HDD-kon azonos legyen a jelszó, viszont nem úgy, ahogy te gondolod. Létre lehet hozni LVM-et, ami alá be lehet szervezni nem csak több kötetet, de úgy tudom, hogy több HDD is alkothat egy kötetet, mégse ajánlom, mert szerintem csak megbonyolítja jobban az életed, mint egyszerűsítene.
Nálam úgy volt, hogy volt egy titkosítatlan boot partíció (ez nem lehet titkosított, mert a rendszer nem tudna elindulni), aztán egy LUKS partíció, ami lefedte az egész maradék tárterületet. Aztán ezen a LUKS partíción lett egy LVM, rajta egy root, egy home, és egy adatokat tartalmazó kötet (logical volume). Így csak egy jelszót kellett beírnom a rendszer indulásakor. Működött Kubuntu és Arch alatt is. Persze ez csak egy HDD-s történet volt, és csak annyit nyertem vele, hogy nem kellett minden partícióhoz újra a jelszót beírni. Még az is lehet, hogy kitrükközhető, hogy csak egy jelszót írsz be, de azt az összes titkosított partícióra alkalmazza a rendszerbetöltő.
A VeraCrypt nem olyan jó megoldás, mint a LUKS, ha már nem fogsz windowsozni.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
inf3rno #42875 üzenetére
Hát, ha Linux topikban kérded, akkor adja magát pl. az Ext4. Vannak külső driverek, amikkel a Windows is tudja kezeli az ExtFs-t. Viszont a beépített LUKS meghajtótitkosítással már nem nem birkóznak meg. Hasonlóan a Windows gyári Bitlocker titkosítása sem igazán férhető hozzá Linux alatt. Én próbáltam többször is, vannak a neten leírások, de sehogy nem akart működni egyik sem... Ha titkosított partícióhoz akarsz mind2 rendszeren hozzáférni, akkor —► NTFS | Ext4 + VeraCrypt.
A Veracrypt Linuxra történő telepítéséhez van leírás a neten, legegyszerűbb terminálból: [link]. -
kovaax
őstag
válasz
inf3rno #40433 üzenetére
Azt akartam pont érzékeltetni, hogy ritkán van ilyesmire szüksége az embernek, szóval tök mindegy, hogy mit ír be domainnek.
Mindamellett, hogy annak idején, amikor még a 150 Ft-os Matávos netezéssel 56k-s modemen toltuk, és a Debianom osztotta tovább a netet, kellett volna akkor is dnsmasq-ot használnunk a lekérdezések cachelésére. Mondjuk akkor sem voltak egy domainban a gépek...
-
kovaax
őstag
válasz
inf3rno #40427 üzenetére
A localhost inkább gépnév, mint domain. Igazából akkor van előnye, ha ezek szerverek, és tényleg ebben a domainban vannak, egy otthoni gépnél tök mindegy mit adsz meg. Ha több otthoni géped van, és valami hangzatos domain név alá akarod rakni őket, akkor is inkább csak kozmetikai jelentősége van. Persze ha akarsz dns szervert üzemeltetni otthon a gépeidnek, akkor már több értelme van, de ezek már nem kezdő témák szerintem.
-
válasz
inf3rno #40193 üzenetére
Auto loginon vagyok, így én a GRUB-ban történő kiválasztástól/indítástól tudok számolni.
Nem, a something else-ről van szó, azon belül meg a meghajtó zsugorításról.
Túl sok topikot olvasok egyszerre, Win rendszer zsugorításról volt szó, így egyértelműen igazad van, sorry!
Én nem sokat kísérleteztem anno, Wint átraktam Gparteddel egy az egyben SSD to HDD, még megvan ott, ha igaz.Moto Defy miatt fenn hagyom, hátha gyári rom recoveryre lesz szüksége.
-
válasz
inf3rno #40188 üzenetére
Ja, hogy az auto telepítésről első sor van szó, nem a valami más opcióról!?
Amúgy biztosan igazad lehet, Winhez jobban értesz.Login időket néztem a saját gépemen.
Én is néztem már, Debian Jessie Cinnamon 3,5 se, Mint Cinnamon 11 sec system boot, ettől még használat közben nulla különbség, igaz SSD-n vannak. A Debiant csak az Antergos tudta beelőzni - fél secundoval.
Mate-t amúgy alig használtam még, de a rangsorban XFCE felett van. Utóbbi meg jóval pörgősebb, ha nem lennék cinmanóbuzi, biztosan az lenne a fő kedvencem!
F.B.I.
nincs mit!
Az a 15 GB amúgy kevésnek tűnik lev258 ft-nak szerintem.
-
válasz
inf3rno #40177 üzenetére
Linux telepítővel ugyanez már kétséges lenne.
sok helyen olvastam hasonlót, mégsem értem
A mint + xfce jó, de lehet, hogy azt is lassúnak találja majd. Érdemes mint + mate-val is egy próbát tenni, bár az elég kezdetleges xfce-hez képest, de gyorsabb.
Ha XFCE lassú, Mate még lassúbb lesz, kicsit több a rendszerigénye, emiatt kétséges az is, hogy kezdetlegesebb!
(olvastad ezt vagy saját rövidtávú tapasztalat amit írtál?)
-
-
válasz
inf3rno #40061 üzenetére
Nem volt vita, neked nem jó, sokaknak ez a megfelelő. Amiket leírtál, nálad jelentkeznek, eddig OK, de amiket arról írtál, hogy milyen módon szeretnéd használni, azzal az volt a baj, hogy úgy írod le, mint ha az említett asztali kezelőfelületekkel nem lehetne úgy használni.
Ez azért gond, mert aki nem ismeri ezeket a DE-ket, erősen megtéveszted a leírásoddal!Ha valamit nem ismersz, ne azt írd, hogy nem jó erre vagy arra, hanem kérdezd meg, hogyan lehetne így vagy úgy használni.
Gondolni kell az abszolút kezdőkre is.
Ne rakj be ekkora képet
, mert az egy dolog, hogy asztali nézetben megakasztja a böngészőt, de van aki mobilnézetben olvassa a fórumot. Az más kérdés, hogy a kérdésre ez mennyire volt válasz.
Ha valamit így elszúrsz, írj a modker-be, moderátor tud szerkeszteni, mi TG-k csak törölni tudunk!
Ennek a hátránya, hogy törölni kéne a kapcsolódó válaszokat is. -
válasz
inf3rno #40051 üzenetére
Nem kinézettel volt a gond
Ezt írtad, ezért gondoltam, hogy mégis.
"nem használnám unity-vel (valszeg xubuntu lesz a nyerő, kde nem jön be és mate sem"Mint-nél meg rá kell szánni az időt az átállításra, compositor beállításra
( nem derül ki, milyen DE-ről írsz-így, hogy Mint...)
A legtöbb kezdő felhasználónál ez pont fordítva van, mint nálad, tehát csak felrakják a Mint-et és használják. Emiatt lett pár év alatt olyan népszerű.
Megvannak azok a GUI útvonalak, amiket általában használok, pl meghajtókat asztalról szeretem megnyitni, nem menüből, alkalmazásokat launcher-ből nyitom meg tálcáról, illetve szeretek keresni a menüben, és így tovább.
2 éve Mint Cinnamont használok és ezeket pont így is lehet használni, bár meghajtókat célszerűbb Nemoból megnyitni.
Olyan érzésem van, hogy hirtelen feldobsz valamit, tíz perc alatt nem tudod úgy használni, ahogyan elképzeled és már nem is tetszik. ez valóban a DE hibája lenne?
Ha szánnál egyre kicsivel több időt, talán megismernéd, hogyan működik, mert amiket leírsz, az mindegyik jobb DE-vel megy. -
válasz
inf3rno #40047 üzenetére
Bocs, félreértettelek. Akkor add ki az sudo grub-install /dev/sdb && sudo update-grub parancsot és akkor arról a meghajtóról már lehet, hogy jól fog bootolni a GRUB és be tudod állítani, mi bootoljon alapból, ill választani tudsz x mp-ig, grub beállításokat már biztosan átolvastad párszor.
Ezt egyébként a mostani sda-n lévő grub-ban is kéne tudni használni, eddig erről nem esett szó, hogy F12-vel kell meghajtót választanod.
A Mint nem volt szimpi, az ubuntu tetszett
Ismerve ezeket, inkább a kinézetekkel lehet problémád, mert e kettő között aztán tényleg nincs igazán alapvető különbség kezdőknél, de ha a wayland-es fedorara vágysz...
Arch vagy Arch alapot nem próbáltál még?(#40044) beloadjoker
Írhatnál ezekről blogot, elég ismeretlen terep és biztosan érdekes lehet pár ft-nak! -
válasz
inf3rno #40020 üzenetére
Érdekes ez a tábla, de az sda1 az nem valószinű, hogy Linux kreáció a neve alapján: Microsoft Reserved Partition [link] [link]. Nem értek a Win-hez GPT-t UFEI-t még nem használtam eddig, de mint ha hiányozna az EFI partíció.
Az msftres előtt kéne lennie.
Sokat nem tudok segíteni, de érzésem szerint Win oldalról lehet megoldani ezt a sleep problémát. -
-
válasz
inf3rno #40006 üzenetére
"A GRUB szerintem másik HDD-n van rajt"
Ahová telepítetted, ott van, ha ezt írod, hogy
sudo grub-install /dev/sda && sudo update-grub,
akkor az sda-ra kerül. Az nem érdekli annyira, hol vannak a Linuxaid, itt egy régebbi grub-update kiírása, amiből látszik, hogy szépen felsorolja az SSD-n és a HDD-n lévő oprendszereket:~ $ sudo update-grub
GRUB beállítófájl előállítása…
Figyelem: A GRUB_TIMEOUT beállítása egy nem nulla értékre, ha a beállított GRUB_HIDDEN_TIMEOUT többé nem támogatott.
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.13.0-39-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.13.0-39-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
No volume groups found
grub-probe: hiba: nem található GRUB meghajtó ehhez: /dev/sde1. Ellenőrizze a device.map bejegyzéseit..
Megtalált Linux Mint 17.1 Rebecca (17.1) ezen: /dev/sda5
Megtalált Ubuntu 14.10 (14.10) ezen: /dev/sda6
Megtalált Manjaro Linux (0.8.12) ezen: /dev/sda7
Megtalált Windows 7 (loader) ezen: /dev/sdb2
Megtalált Chakra Linux (2015.03) ezen: /dev/sdb5
Megtalált Linux Mint 17.1 Rebecca (17.1) ezen: /dev/sdb6
készAz sdb-n lévő GRUB is ugyanezeket sorolná fel, persze kicserélve az ottani alaprendszert az ittenivel.
"és úgy nézem a GPT-s partíció után a második egy párszáz megás, gondolom az lehet a GRUB"
Nincs párszáz megás, sőt semmilyen GRUB partíció nincs. Egyszer felrakhatnál a gparted-ről egy képet, ahol ezt látod.
-
_Dumber_
őstag
válasz
inf3rno #40006 üzenetére
A Grub-nak azon a hdd-n kell lenni amit először elér a bios (vagy hogy is hívják az utódját) . Vagyis amirol először bootolni akar a rendszer. Ez nem kötelező a linuxos hdd. A win viszont csak az elsődlegesnek megjelölt hdd bootflag-el megjelölt particiójáról (altalában c:, vagy az a 100Mb-s s*ar amit létrehozott) azon keresztül képes felállni.
Egyébként lev258 linkje is ezt mondja
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Filmgyűjtés
- Félórányi videón a Dying Light: The Beast
- Elemlámpa, zseblámpa
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest