- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Google Pixel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Hívószám-hamisítás
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#59070464 #55325 üzenetére
Ez már volt téma, hogy nem az számít, hogy a felhasználó amúgy kezdőnek tartja-e magát. Nem is kötöttem bele, hogy itt kérdeztél, csak jelezni próbáltam, hogy kezdő topikban kapásból GUI-s javaslatok fognak érkezni. Akármennyire is nem akarják sokan érteni a különbséget, ettől még nagyon leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy a valódi kezdők GUI-s, a haladók inkább CLI-s megoldásokat preferálnak. Szerintem.
Ha úgy érzed, hogy inkább itt kérdezed meg, hogy ki használ CLI-s messengert, akkor tedd azt. Nem is vitatkoztam, nem is kötekedtem emiatt, bár gyanítom, ha már valamit hozzászólok, sokaknak olyan érzése támad, hogy na már megint...... Pedig nem kötöttem bele, miért ne próbálná ki valaki az általam linkelt cli-s messengert valódi kezdő létére. Semmi baj ezzel, legyen ilyen alternatíva is, direkt ezért linkeltem, legfeljebb én nem ezt javasolnám egy kezdőnek, neked annál inkább!Azért, amikor elfelejted, hogy kezdő vagy, kérdezel olyat a Haladó topikban, hogy én speciel egy betűt nem értek belőle.....
(#55326) colomb2
kommnetár nélkül (elismerve, hogy ez is erősen gumiszabály szagú)
Haladó topik Téma összefoglalója így kezdődik:
"A két legfontosabb topic a Linux - abszolút kezdőknek! [link] és A nagy Linux topic [link]. Az előbbi megfelelő hely azoknak akik frissen telepített rendszerrel rendelkeznek, valami problémába ütköztek és ezelőtt még nem foglalkoztak Linux rendszer üzemeltetésével. Azokat is ide várjuk, akik pusztán csak érdeklődnek , esetleg nem tudják, hogy melyik disztribúció lenne alkalmas nekik. A nagy Linux topic már a nagyobb lélegzető kérdések megválaszolását tűzte ki célul. Ide nem férnek bele az előzőekben felsorolt témakörök, a kérdésekre adott válaszok pedig bizonyos mértékű gyakorlatot/tapasztalatot feltételeznek. Meg kell említenünk a különböző disztribúciók saját topicjait is, itt egy adott terjesztéssel kapcsolatos kérdésekre kaphatunk választ. Kérünk tehát minden tagot, hogy ezeket a szempontokat tartsa szem előtt, hiszen mindenki érdeke, hogy minnél hamarabb kapja meg kérdéseire a választ, ez legkönyebben a fentiek betartásával lehetséges."
-
0xmilan
addikt
-
válasz
#59070464 #51068 üzenetére
a terminal szinezese teljesen helyen valo ebben a topic-ban.
Igaz, csak szerintem nem így:
urxvt-t szinezni szeretnem
...addig a lynx miert ilyen? De pld. a mutt is problemas, tehat nem csak a lynx-t erinti.
"hogy amit az
urxvt-re konfiguralok
az .Xresources
-ben, az mindenurxvt-ben
megnyitott programra ervenyes legyen."Ha szerinted ez kezdő szintű, akkor tényleg feladom. A kezdők, ha már terminalt akarnak szinezni, azt megteszik a konzol kezelő beállításaiban. Ez a kezdők terminal szinezése:
Látszik, hogy te haladó szinten próbálsz minden beállítást megoldani, nem kezdő szinten.
De rakd be ide a kérdésed, majd jönnek a haladó topikból és megválaszolják. -
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #48459 üzenetére
w3m-ben látnád a képet is.
Amúgy Parabola repóban van fbida csomag, benne az fbi, amivel tudsz konzolban is képeket megjeleníteni (hogy direkt url-t meg tud-e nyitni, azt nem tudom, de letöltött/lokális képeket igen).
szerk: oké, befejeztem a témát. Írj a haladó topikba ezentúl ezekkel a kérdésekkel inkább.
Vagy az offtopikba.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #48456 üzenetére
Hát ha már "Stallmanizálsz", akkor tmux helyett GNU Screen-t kell használnod.
Na meg GNU Emacs-et.
Egyébként szerintem nem érdemes TTY-jal vacakolni, ha már több programot kell futtatni, egy normális terminál multiplexer (tmux, gnu screen) nagyban megkönnyíti az életed. Lényegében egy tiling WM-et kapsz konzolban, session managementtel, statusbarral (alapjáraton ez most nálam 3 MB RES). Tessék egy példa scrot: 12 ablak (tab), utolsó például 3 részre osztva.
-
válasz
#59070464 #48337 üzenetére
"Ha be akarjatok tenni az osszefoglaloba, akkor vallalok egy bovebb listat, tenylegesen ellenorzott adatokkal."
Be, ha vállalod és kész vagy, szólj és berakom. Ha mindenki csak egy-két hasznos írást talál ez alapján, már megérte!
Plusz még utána bármikor bővíthető a lista, biztosan lesznek még, akik találnak jó Linuxos műveket.
-
Dave™
nagyúr
válasz
#59070464 #48229 üzenetére
Csak a RAM-nál van 16%-os plusz órajel amit a CPU miatt lehet ki sem tud használni, a 2x akkora SSD-nél meg dupla annyi cella, így többet tud (megfelelő CPU esetén) párhuzamosan megcímezni. Az SSD-k sebessége erősen függ a CPU-tól, érdemes teszteket nézegetni mennyit befolyásol.
-
-
Lathronos
őstag
válasz
#59070464 #48210 üzenetére
Nem kötekedésképpen kérdezem, de az általad felvetett témáknak nem a haladó topikban lenne a helye? A te tudásanyagod már messze túlnőtt az abszolút kezdő szinten és többségünknek fogalma sincs milyen nyelven beszélsz. Csak nézünk ki a fejünkből mint a
parasztmezőgazdasági üzletágazathoz tartozó kisvállalkozó a szántóföldön mikor drone-t lát és azt hiszi UFO. -
Rimuru
veterán
válasz
#59070464 #48208 üzenetére
A memoriaddal jatszol, ha kifogysz belole akkor kb kuka a live sessionnek (koltozi tulzas, de kezdo topicban vagyunk
), tehat ovatosan ha nincs eleg memoriad.
Amugy miert szorakozol live rendszrrel? telepithened az SD-re is.
A masik meg hogy csinalhatnal magadnak ISO-t is ami tartalmazza alapbol a szukseges dolgokat, nem nehez, Archiso
Ez is erdekes lehet szamodra: Archboot -
spammer
veterán
válasz
#59070464 #48148 üzenetére
Én a transmissiont azért hagytam régen a fenébe, mert nekem is ugrált a sebesség (bár én akkor a GUI-t használtam, de tökmindegy).
Marad az rtorrent, illetve az rtorrent-ps (rtorrent-pyro). Fusd át az rtorrent topikot, mert kicsit macerás belőni, cserébe nem annyira fapad, mint a vanilla rtorrent. Az ottani topikgazda viszont segítőkész és vannak konfigjai githubon.
-
törölt tag
válasz
#59070464 #47852 üzenetére
Ugy erzem hirtelen voltam es ezt vissza kell vonnom. Teszt 75 db feedel:
snownews
estop
ertekek:
VIRT startup: 30.4m > VIRT refresh: 59.7m (wget +34m)
RES startup: 7.1m > RES refresh: 24.0m (wget +7.5m)newsbeuter
estop
ertekek:
VIRT startup: 79.0m > VIRT refresh: 227.1m
RES startup: 15.1m > RES refresh: 23.5mKicsit ossze-vissza lesz, megprobalom osszefoglalni. A snownews-ban elsore a szerenyebb VIRT ertekek fogtak meg, majd kozvetlenul a feedet megnyitva annak vegtelen egyszerusege, pont amire szuksegem van. Mindezek ellenere igy nagyon kevesen olvasnak feedet, vagy inkabb olvasnak bele feedbe, ugyanis tizbol kilencszer annyira keves az informacio, hogy jobban jarsz ha azonnal a default bongeszobe nyitod a feedet, ha szimpatikus a cim. A snownews nagy hatranya, hogy wget-el kell letolteni az osszes https feedet, mert kulonben nem mukodik. Ezzel pedig meghaladja a newsbeuter a fizikai memoria hasznalatat pont annyival amennyibe a wget "kerul". Tovabba bizonyos feedek egyaltalan nem mukodnek (pl. ArchWiki Changes, Schneier blogja, The Register, Official Android Blog, The Verge, etc.). Filter script-el lehet, hogy igen, de ez mar sok volt. Egyaltalan nem azert mert megoldasra varo feladat, hanem azert mert nem akarok olyannal foglalkozni, aminek alapbol mukodnie kellene es ez valtozni sem fog, mert a snownews legnagyobb hatranya az, hogy mar reg nincs supportja, mig a newsbeutert mai napig fejlesztik. Azt mar nem tudom, hogy a snownews-t mennyire lehet formalni, de a newsbeutert config fileban nagyon jol. Amikor pedig mar kezdett elfogyni a snownewsban taplalt osszes remenyem rakerestem itt a forumon a ket nagy Linux es az Arch topicban is, de sehol meg csak emlitve sem lett. Az Arch forumon is csak egy-ket ember, de konkret kerdesre meg csak valasz is alig jott, ha jott.
Nem tudok tobb emlitesre melto cli RSS feed readerrol (AUR nalam nem jatszik), igy felve de kijelentem, hogy az ultimate RSS feed reader jelenleg a newsbeuter. Nem csoda, hogy van az a mondas, miszerint Newsbeuter is the Mutt of RSS feed readers.
-
-
Lathronos
őstag
válasz
#59070464 #47661 üzenetére
Csodás! Full CLI linux. Minek ide DeE és WM, a 80-as években is jól megvoltunk nélküle igaz? Hú de öregnek érzem magam, hogy én is még akkoriban a 8 bites korszakban ismerkedtem meg a számítástechnikával.
Én is manapság a minimalizmus híve vagyok, lásd OpenBox-ot használok, de ez még nekem is sok.
-
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #47473 üzenetére
dwm esetén a config.h fájlban vannak a beállítások, billkombók stb. (A C forrás headerje lényegében). Ott kell átírnod, beírnod és újrafordítanod a dwm-et.
Kijelző lehajtás beállítása: logind.conf (HandleLidSwitch)
-
Rimuru
veterán
válasz
#59070464 #47348 üzenetére
Fogsz egy rendszerbetoltot ami tud iso-t bootolni es kesz.
Legszerubb talan a grub2, azzal instant tudod titkositva is hasznalni.
Tehat roviden: pen formaz -> titkosit -> grub telepit -> conf letrehozas -> iso masol -> orulunk. ennyi eleg lesz?Szerk: egy "kis" segitseg, [grub], [Multiboot USB drive] + jobbra a "Related articles".
cli-ben(!) reszt pedig nem tudom ertelmezni, ki az aki nem abban csinalna ilyesmit?
-
törölt tag
válasz
#59070464 #47316 üzenetére
Egyebkent nem ragaszkodom a cmus-hoz. Barmilyen cli megoldas erdekel. Illetve meg annyit tennek hozza, hogy ami a Parabola GNU/Linux-libre (Arch) csomagkezelojebol elerheto.
-
-
King Unique
titán
válasz
#59070464 #47268 üzenetére
Állítottam én egy szóval is, hogy kell / szoktam...? Azért ez egy olyan alap dolog, amivel kb. mindenki tisztában van. Pusztán arra utaltam, még ha valaki csinál is ilyet, akkor sem nagyon fog az a + írás megártani, mivel nyilván nem több 100 TB lesz.
Meg amúgy egy teljes formázás sem fogja leamortizálni. Más dolog, hogy zsír új meghajtóknál eleve felesleges, én a HDD-t is csak simán gyorsformázom és nem fogok órákat vesződni a teljessel. Ha meg annyira tesztelni akarom a lemezt, akkor pl. W alatt inkább a HDS-t engedem rá. -
-
Sonja
nagyúr
válasz
#59070464 #47203 üzenetére
Szerk.: Igaz, "Does not ship to Hungary".
Szerk2: Ez nem felelne meg felyette?!
-
Rimuru
veterán
válasz
#59070464 #47066 üzenetére
A RAM-ba ir, csak nem ugy ahogy te gondolod. Ugy kepzeld el hogy betolt egy kepet ramba, ezen van egy fajlrendszer ami X meretu, tehat ami a ramba is van fajlrendszer az is X meretu lesz, nem a fizikia memoria hatara.
Igazabol nem nehez kiterjeszteni, termeszetesen az 1G tetszolegesen modosithato.mount -o remount,size=1G /run/archiso/cowspace
-
Rimuru
veterán
válasz
#59070464 #46978 üzenetére
A keepassx2 az egy teljesen uj cucc, nem a keepassx tovabbfejlesztese (szo szerint ertve, amugy pedig az utodja lesz), gondolom kompatibilitasi megfontolasbol marad meg egy darabig a keepassx tamogatasa is.
Egyebkent mi a mutt, newsbeuter, etc. password manager megfeleloje? magyarul cli password managert szeretnel, pass
-
Rimuru
veterán
válasz
#59070464 #46935 üzenetére
Egyetlen egy szemponbol lehet azt mondani hogy minimalista, megpedig az az amit a szemed elott latsz.
Nagy kod, nagy binaris, nagy memoria igeny, sok funkcio, stb. - ez nem jelenti azt hogy lightweight.
Hasznald egy kicist az eszed, ha mar azt megtalaltad hogy aC-t !
az exec (ami egy alias arun-shell-command
-ra), gondolom ki is probaltad, mit lattal a promptban?/bin/sh -c
na igy futtatja azt amit elinditasz.
Viszont kezdesnek olvasd el ezt, en az egeszet elolvastam mikor erre valtottam, ilyen alap kerdesek eszedbe se fognak jutni. -
spammer
veterán
válasz
#59070464 #46929 üzenetére
Nem tálca, addig bukkan fel egy sáv, amíg el nem indítasz valamit vagy be nem zárod (Esc gomb). Lehet egysorosként is használni, vagy megadni, hogy hány sor magas legyen. Beállíthatók a színek, betűméret, betűtípus, meg egy csomó egyéb dolog. Ennél lájtosabb és egyben nagyobb tudású launcher nincs. Van egy újabb cucc, ami több mindent tud, de nekem az már "too much": Rofi.
Ha nagyon-nagyon minimálra akarsz rámenni, akkor nézz körül a suckless oldalán, az ő cuccaik alapból nagyon minimalisták és minden extrát csak plusz patch-csel lehet belepakolni. A dmenu is az ő cuccuk, én a dmenu2-t használom, ami annak egy forkja, kicsit többet tud, de lényegében ugyanolyan lightweight.
szerk: bár a stumpwm nem minimalista.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #46925 üzenetére
urxvt-hez is van tabbed extension. Viszont a urxvtd-urxvtc-t érdemes használni, azaz daemon-client módot.
Egyébként ajánlom a dmenu2-t launchernek. Minimál, és nem csak programindítónak használható, hanem saját szkriptet vagy bármilyen parancsot bele lehet pipe-olni, azaz lehet egyéni menüket is kreálni vele.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #46913 üzenetére
w3m: alapból vim keybinding és karakterként is lehet mozogni, nem lép be automatikusan a szövegmezőbe scrollozásnál, van rendes egér támogatás, szerkeszthető context menüvel (ha ez számít), definiálható külső parancsok (extbrowser), képek megjelenítése (w3mimgdisplay, habár ez elég memory leak-es), pagerként is használható (akár man page-eket is lehet vele nézni és a benne lévő hivatkozásokat meg tudja nyitni azonnal). Lynx-be annyira mélyen nem ástam bele magam, lehet, hogy ezek egy része megvalósítható azzal is, de nekem a w3m jobban kézre áll. Egyébként nincs javascript a w3m-ben, elvileg valami js plugin volt hozzá, ami már nem is működik.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #46885 üzenetére
Kipróbáltam Trisquel Minivel (lxde) gyorsan live alatt:
1.
sudo apt install ratpoison xorg
2.nano ~/.xinitrc
és ezt írd a fájlba:exec ratpoison
2.1. Ha kell konfigolni valamit a ratpoisonon (pl. billkombók), akkor szerintem érdemes még most a ratpoision indítás előtt, az "alap" live gui alatt megcsinálni
3. válts konzolra (Ctrl+Alt+F1) aztánstartx
Vagy értelemszerűen kezdheted a konzolra váltással, aztán install ratpoison, xorg, xinitrc szerkesztés, startx. Igazából mindegy.
-
törölt tag
válasz
#59070464 #46626 üzenetére
Kicsit olvasgattam, amihez nem vagyok lusta. De az ember egy beszélgetés közben plusz dolgokat is megtanulhat. Nos, amíg vártam a választ, kicsit olvasgattam. Ami engem összezavart, az mint kiderült, bizonyára a disk caching lesz. Betettem alább egy screenshot-ot. Valószínűleg a htop mutatja azt, amit tényleg eszik a rendszer. Ugyanis a free -m után látom, a used (5926MB) és a cached (5193MB) értéket, aminél ha előbbiből kivonom az utóbbit (=733MB), akkor megkapom a htop-nál látott értéket (=718MB), vélhetően az aktuális, tényleges memória használatot. Erősítsétek, cáfoljátok, egészítsétek.
Kiegészítő kérdés. SSD mellett van értelme ennyi RAM-nak? Már a disk caching miatt? Láthatóan használja ha van, ebből kifolyólag jó az nekem vagy nincs jelentősége? Nyilván nem fogok RAM downgrade-t eszközölni, meg RAM-ból sosem elég, mondja a szabály. De na!?
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #46086 üzenetére
Nekem nem kell mondanod, így tolom én is, most awesome wm-et használok, de épp bspwm-et konfigolok (meg tmuxot).
urxvt-t remélem urxvtd-urxvtc módban használod. Állj rá a Vim-re és akkor mehet a kukába minden gui-s editor, meg a pcmanfm és mc helyett ráállhatsz a ranger-re, ha már megy a Vim.
-
Lathronos
őstag
válasz
#59070464 #46086 üzenetére
Nekem sem sikerült még az Openboxos Ubuntumon 1 GB RAM használat fölé menni, pedig olykor Firefox 5 megnytott lappal megy olykor flash tartalmommal, HD Youtube-bal, De még ha VLC-ben idítok HD MKV-t mellé akkor se. Elképesztő mennyire vissza lehet fogni a fogyasztást openbox alatt.
Cinnamon, KDE, Gnome esetén ilyenkor már rég 1.5 GB körül járnék.
-
King Unique
titán
válasz
#59070464 #45833 üzenetére
Nem is az NTFS feltétlen xar, hanem az ilyen flash eszközökre alapból nem ajánlott tartós használatra a naplózó fájlrendszer. Illetve ki tudja, hogyan volt használva, le volt-e mindig megfelelően választva stb...?
A TestDisk / PhotoRec ingyenes és multiplatformos, így Linux esetén is érdemes lehet megpróbálni.Windowsra a GDB már fizetős és csak keresni enged ingyen, menteni már nem. Az EaseUS is még nagyon jó és annak az ingyenes verziója 2 GB adatot enged lementeni. Aztán nemrég volt ingyenes promója az iCare-nek, de az pont lejárt...az IDR viszont még csaknem egy napig él és érdemes lehet regisztrálni rá. Illetve ott van még a megint ingyenes Recuva.
-
Sonja
nagyúr
válasz
#59070464 #44806 üzenetére
Megnéztem lynx-el, nálam ezt dobta!
Keresés krebsonsecurity.com
HTTP csatlakozás létrehozása ide: krebsonsecurity.com
HTTP kérés küldése.
HTTP kérés elküldve, várakozás a válaszra.
Figyelem!: Váratlan hálózati olvasási hiba, a csatlakozás megszakítva.
Nem lehet elérni `http://krebsonsecurity.com/'
Figyelem!: Nem lehet elérni a dokumentumot.
lynx: Nincs kezdőfájl! -
Penty
aktív tag
válasz
#59070464 #43756 üzenetére
Kicsit el vagy tévedve. Ha új startot akarsz adni egy programnak, akkor a home mappában lévő beállításait kell eltávolítanod. Az IceWeasel-nél pl. a ~/.mozilla mappát töröld, az IceDove-nál pedig az ~/.icedove mappát töröld, majd ezek után indítsd újra az adott programot.
Az apt-get purge meg hasonlók nem fognak neked a /home mappádból semmit sem törölni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Hobby elektronika
- SSD kibeszélő
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest