- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- One mobilszolgáltatások
- VoLTE/VoWiFi
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ubuntu, illetve ez esetben Kubuntu megpróbálható, de az LTS kiadásában régi a KDE, a nem LTS kiadása meg kérdéses mennyire jó napi használatra.
Fedora-t én feladtam, a sok év rutinommal sem tudtam túljutni a telepítőjében a partícionálón mikor Virtualbox alatt ki akartam próbálni.
Ami nekem nagyon bejött, az az EndeavourOS KDE.
-
-
törölt tag
Próbáld meg a PoPOS! nVidia specifikus kiadását. Ubuntu alap, snap nélkül.
[link]
Kis szériában gyártatnak Linux only laptopokat, PC-ket. Válogatott hardware elelemkből és a rendszert összereszelik a drájverekkel. Egy próbát megér. Gnome felületet adnak, ha ez nem szimpi neked, az hátrány lehet. Viszont a game-kre is odafigyelnek. -
szucs54
csendes tag
Köszi a segítséget!
1, Én is néztem már beállítások alatt, de nem találtam, lehet átfutottam rajta, megnézem újra.
2, Azt hol tudnám megnézni? Terminálban, ha ott milyen paranccsal? Sajnos erről fogalmam sincs. Én ott leragadtam, hogy asztali környezetek vannak.
3, Ez volt a tippem nekem is, csak nem álltam neki, mert az merült fel bennem, hogy csatolási pont nélkül nem fog megjelenni.Két dolog az előző kérdéseim közül lemaradt.
1, Milyen alternatívát ajánlanál hdsentinel helyett? Próbáltam feltenni ezt is a linuxos telepítővel, de csak megjelenik a programok között, de nem indul el.
2, A bal alsó sarokban a menü gomb mellett van egy mappa ikon. Az nekem a /home -t nyitja meg, vagy azt a könyvtárat amit utoljára bezártam. Ezt lehet módosítani, úgy, hogy a csatolási pont nélküli partíciót nyissa meg? Amennyiben nem, akkor oda valahogy fel lehet venni erre egy "hivatkozást". Mert én csak az asztalra tudtam egy (mondjuk windows-osan) parancsikont kitenni egy adott mappára.
-
KDE verziót még nem próbáltam, maga az MX nekem érthetetlen egyébként, ugyan nagyon kezes akar lenni, mégis kezdők számára érthetetlen saját fejlesztésű komponensekkel van telerakva. Egyébként fél éve le van töltve az iso-ja, de idén még semmit nem telepítettem a pár megszokott disztrómon kívül. Nincs disztrohopperkedés egy ideje és nincs okoskodás, mindenki örömére.
(#80723) GreenGoblin
Gondolom azóta már eldőlt, hogy Carbon vagy XPS 13.....majd jelentkezz itt, hogy mit raktál fel végül és fut-e a kiválasztott gépen.
-
darkhorse
tag
Szia!
Szóval én udev szabállyal oldottam meg, ehhez két dolgot kellett tenni. Létre kell hozni egy fájlt a /etc/udev/rules.d mappában (legalábbis Debian alatt itt van), ez nálam a "99-external-display.rules" nevet kapta, tartalma pedig:
ACTION=="change", SUBSYSTEM=="drm", ENV{HOTPLUG}=="1", RUN+="/home/dark/display"
Ez a szabály annyit fog csinálni, hogy amikor csatlakoztatod/leválasztod a monitort, a RUN-nál megadott parancsot fogja futtatni. A másik fájl pedig a home könytáramban lévő "display" nevű. Ennek a tartalma:
#!/bin/bash
xenv="env DISPLAY=:0 XAUTHORITY=/home/dark/.Xauthority"
status=$( $xenv xrandr --listmonitors | grep eDP-1 )
if [ "$status" = "" ]; then
$xenv xrandr --output eDP-1 --auto
else
$xenv xrandr --output eDP-1 --off
fiEz meg azt csinálja, hogy a status-ba lekérdezi a laptop kijelző állapotát, ami üres string lesz ha épp ki van kapcsolva, és ettől az értéktől függően kikapcsolom/bekapcsolom. Biztos lehet egyszerűbben meg ügyesebben, nekem ez volt az első ilyen jellegű próbálkozásom.
-
-
-
-
Ahogy olvasgattam régi probléma ez bizonyos hardverkonfigurációk és Mint esetén.
Ja, sajna előfordul jó pár hw-kombóval, hogy egyszerűen nem passzolnak egymáshoz x disztróval. Anno nekem meg szinte csak a Mint 13 működött egyből meg a Debian egy nap kűzdelem után, sok más csak blackscreen-ig jutott, ez még a régi fglrx-es ATI VGA-s időszak volt. Erre a HP 8570p-re is felraktam nemrég egy nem LTS Ubuntu-t és első boot után fejjel lefelé jött be a kép. Manjaro is szívat mindig valamivel.....szóval ja, létezik optimális hw/OS páros és az ellentettje is.
Nvidiás VGA-val szerelt HP meg Dell WS gépeknél meg mondták, hogy elég nyűgös lesz a használata, aztán elsőre totál jól működik minden. Féltem kicsit ettől, mivel egyik ilyen gépet hamar oda is adtam a usernek, de azóta is használja, minimum 2 éve. Aztán vannak nagyon egzotikus hardverek/gépek, no azokkal tényleg hetekig lehet szórakozni....
-
Ez volt a működő megoldás!
Juhúú! Tényleg igazán nincs mit! Még ezután b*sztasson valaki, mikor emlegetem látóasszonyi mivoltomat!
Igazából elég sok leírást átnéztem és azt vettem le az eddigiekből, hogy jórészt már minden ki lett próbálva ill említve lett, kivéve ez az egy csomag.
(megint az van egyébként, hogy ha Mint-en alapból ez is fenn volt, akkor okkal érezzük, hogy tényleg kevesebb gonddal szembesül az, aki ezt rakja fel Ubuntu helyett)
-
-
-
Akkor valóban a ledeket szabályozza le.
Erre csak kerülő megoldást tudok, azt nem tudom az alap fényerőt hol tárolja, de nálad ez se lenne jó, írtad hogy oké a fényerő, majd leveszi magától kicsire.
Telepítsd fel a gddccontrol nevű programot.
Ez egy gui, de hozza magával a cli-t is.
Ha guin jól működik, állítható a fényerő (meg kontraszt stb) akkor jelezz visza, addig megszülöm a kis szkriptet ami vissza kéne hogy állítsa a fényerőt.
Mégegy, a bejelentkező képernyő, nincs valami állítási, beállítási lehetőség és az van elállítva? Nálam az SDDM nem rendelkezik ilyennel de a fene tudja, nincs-e valami eldugva nálad. -
Nem olyan biztos az.
Próba,
xrandr | grep " connected" | cut -f1 -d " "
Itt kiadja a megjelenítőd kimenetét, pl. LVDS1, HDMI-0 vagy akármi Ezt beírva ebbe,
xrandr --output LVDS1 --brightness 0.5
változik a fényerő? pl. 0.5 és 1 értékkel? 1-nél nagyobbat ne írj be, pl. 45 mert csak fehéret fogsz látni . H a működik, beállítod a neked tetsző fényerőt, pl. 0.7 és az egészet sleep-pel késleltetve elmented szkriptbe. Ennek megadod a jogokat és bevágod a szkriptet, illetve az elérési útját az indítópultba, automatikus indítás. PL: neve: default_brightness.sh Lehetőleg a Home alá tedd a saját mappádba, bár elstartol bárhonnan de jobb a békesség. Ha hosszú a sleeep 10, későn világosodik ki, akkor átírod 8, 5, 3 stb másodpercre.#!/bin/bash
sleep 10 ; xrandr --output LVDS1 --brightness 0.7
Ha valóban a backlight ledeket szabályozza, akkor másfelé megyünk tovább.
Először is, mi van a/sys/class/backlight
könyvtáradban? -
-
-
Leesett, a 20.04-re kell külön telepíteni, értem. Amíg nem találod, rakd fel a Slimbook Battery-t. Kb ugyanaz.
Tényleg nem találni 20.04-re ezt a csomagot(mármint a 21.04 csomag felügyeskedését), amúgy legesélyesebb a PoP OS-nél keresgélni, ők szoktak friss Gnome csomagokat integrálni, itt említik is azt, ami neked kéne, de megoldást nem látok:
The future of power management on pop os
kb 1 hete sikerült feltelepítenem egy leírás alapján 20.04 alá is.
Nincs már meg az a telepítés ezek szerint, mert akkor vissza tudnád keresni az alkalmazott parancsokat....
(.)
-
Jogos, mondjuk csoda volt, hogy emlékezni véltem, mivel a 21.04-et szerintem még nem láttam. Viszont ezek a leírások new featuresről írnak, ahol ott van, amit Te is beraktál imént és a második linknél írják is, hogy Without installing any third-party application, Ubuntu now has built-in option to change the power mode. Szóval ez nem külön utólag telepítős akkor, ezért nem találod sehol.
Ubuntu 21.04 is Releasing This Week! Take a Look at the New Features
Changing Power Mode Is Easy Now in Ubuntu 21.04
Szóval sorry, tényleg semmi értelme nem volt ezek szerint ma ide beírni bármit is.
-
lev258
veterán
Ez így akkor is furcsa. Azokon a disztrókon, amiket én ismerek, egymás mellett jelenik meg 2 monitor "rajz" és az egymáshoz képesti méretük mutatja, melyik az elsődleges. Gondolom oldalra elhúzva nincs alatta még egy rajz.
Ha itt váltogatod, mindkettőre elsődlegest jelöl be? -
lev258
veterán
Szokott lenni egy Nyelvi beállítások menü. Ott automatikusan fel szokta dobni, ha telepíteni kell még valamit.
A területi, nyelvi beállításoknál arra figyelj, hogy ha egy lista van előtted a jelenleg telepített nyelvekből, akkor a legfelsőt tekinti a rendszer a kiválasztottnak. -
-
growler
őstag
Szia !
Mivel írtad ki a KDE Neon-t ?
Indítás után elő tudod csalogatni a boot-választót ? (Pl. F12)
Ha igen, ugyanazt az eszköz kiválasztható UEFI: előtaggal és e-nélkül (Legacy)
Van olyan kiadás, mely nálam is csak Legacy módban indul - annak ellenére
hogy más kiadások UEFI módban is indulnak -live-ként. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Írja is, hogy bios bug. Ha lehet frissíteni bioszt, azt csináld meg. Viszont a KDE Neon az nem kifejezetten napi használatra való disztró, inkább csak egy preview a tényleg legújabb KDE csomagokhoz. Ha friss KDE-s disztrót keresel ami stabil is, akkor pl. a Manjaro KDE-t javaslom.
Skullwipe: nem tűnik komolynak, szerintem először a biosz-t nézd meg mielőtt bármit állítanál az acpi-nél.
-
lev258
veterán
Megnézhetnéd az 5.10-es kernellel is. Nálam épp az megy és tudom a fényerőt szabályozni (már nem emlékszem, hogy az 5.8-cal is ment-e). Ha nem válik be, akkor a laptop a ludas, illetve annak a speciális billentyűzete. Valószínűleg egyedi scipt-et kell majd készíteni.
Ja, nálam is a 4000-es sorozat egyik modellje dolgozik.
Azt nem igazán értem, hogy hardver komponens probléma hogyan lehet olyan rendszeren, ami eleve a 20.04-re épül (pl. a Mint). -
akkor legközelb a --gyítepaci paraméterrel indítsd
Itt írnak pár paraméter tuningról, lehet neked is segít.Karmko
Nem írtad bele, hogy hova csatolja fel. Ugye mondtam, hogy kell az egész!
Ip címemet az whatismyipaddress.com-ról szedtem
Nem a publikus IP-d kell, hanem a Windows-os gép belső hálózati címe. -
-
attka
Legközelebb valami szövegmegosztóra tedd a kimenetet! Köszi!
A SMART adataival mi a helyzet? Pl. HDSentinel mit mond más?
Melyik lejátszó? Másik lejátszóval is? Minden filmnél( olyannál is ami csak kis bitrátájú)? -
Rimuru
veterán
Minden videot mpv+youtube-d parossal nezek.
Ami problema lehet, nem a video url-t adja at amit hasznalsz (hanem pl thumbnail, ezert csak 1 kepkockat jelenit meg).
Regi youtube-dl / az oldalt nem tamogatja ezert nem jatszik le semmit.
Valami youtube-dl / lejatszo beallitas - pl nem lezetik olyan minosegu videot amit lejatszana es nincs fallback mod, rossz cache beallitas, stb. -
Rimuru
veterán
firefox addons
Csinalsz egy mpv -> vlc aliast es mukodni fognak (vagy hasznalsz mpv-t)
A lenyeg hogy nativ messaginges host alkalmazast is fel kell rakni.
-
Keem1
veterán
Amíg esetleg végleges megoldásra vársz, vagy vállalkozó kedvű és/vagy programozó vagy, van egy tippem.
Én, ha mindenképp offline videóra van szükségem, a youtube-dl nevű CLI programot használom, a -g kapcsolóra kiköpi a VLC-ben is lejátszható direkt URL-t.
Ha programozó vagy, írhatsz rá/fölé addont is.Az elavult addonok azért nem jók, mert a YouTube is folyamatosan változtat az API-n, amit egy régebbi addon nem követ, így működésképtelen lesz. Ez a program is 1-3 havonta frissül, sok esetben az API-k változása miatt, ritkább esetben új streaming szolgáltató támogatása miatt (nem csak YouTube videóhoz jó, sok máshoz is).
Amúgy én sok esetben jobban preferálom a CLI megoldásokat (speedtest, ffmpeg videókonvertálás, youtube-dl, stb).
-
leviske
veterán
-
Ez is létező dolog, egyes hardverkombinációk csak x disztró+De felállást szeretnek. A Cinnamonnál nincs igazán compositor variálási lehetőség, compizzal meg nem is mennek a Gnome3 alapú DE-k, ha jól tudom. Ez a compiz nálam a Mint XFCE-n hozza rendbe a dolgokat, mással meg vízszintes sorcsúszások vannak, tearing meg úgy általában gáz az egész. KDE kompozitálásával is szívtam már sokat. Középkorú gépekkel Cinnamon meg jól kijön. Mármint amikkel én eddig dolgoztam.
-
törölt tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
leviske
veterán
Őszintén szólva nekem olyan bajom, hogy feltelepített fontot nem használt az oldal, csak Snap és Flatpak formában feltett böngészőnél volt. Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy valamiért az Xfce nem engedi elérni a rendszerben telepített fontokat.
Amúgy a disztró a licenc kérdések miatt mindenképp számít. openSUSE alatt pl elérhető több olyan Adobe, Google és Microsoft font, amiket mondjuk Fedora alatt csak .ftt-ből lehet telepíteni.
-
leviske
veterán
Firefox alatt megtudod nézni, hogy milyen fontot igényelne alapból az adott tartalom. Az MS font nem elég, mert emlékeim szerint pl a Tahoma nincs benne. Én úgy oldottam meg, hoigy .ttf formátumban leszedtem a Tahoma Regulart és az Arialt és minden rendszer újrahúzást követően felrakom őket. Ez Gnome és KDE alatt megoldott, nem tudom az Xfce-nek van-e erre kezelő progija.
-
# journalctl # systemd - leállás vizsgálata
Ha folyamatában szeretnéd látni mi okozhat gubancot, érdemes nyitva tartani egy terminalt és futtatni benne
journalctl -f
parancsot.Ha megáll a rendszer, akkor systemd - leállás vizsgálat
akár időalapú keresést is végezhetsz:
-
törölt tag
A minap másik fórumtársnak ajánlottam a PoPOS!-t. Ubuntu nem nagyon szuparált nála, pedig es is arra épűl. Viszont gyártanak (gyártatnak) notikat is, így vannak optimalizációs dolgaik is bizonyos hardverekre. Az isoik vga specifikusak. Neked tetsző Gnome3-at használnak. Nézz rá, lehet bejön.
[link] -
Nem fura ez, mivel a Mint talán a legtöbb hardverrel jól működik együtt, de mint minden disztró ez is hardverfüggő. No meg a kolléga javaslata alapján lehet, hogy DE probléma lesz, remélem legalábbis.
Az én hardvereim a KDE-vel nincsenek kibékülve, de évek óta, pedig amúgy mostanában bejönne, a Cinnamon+plasma kísérlet eredménye például tök jó lett, sajna az az SSD most tartalékba lett helyezve.
-
TLP tényleg elég jó, Manjaroban default benne van és egész jó üzemidőket hoz, én régen próbáltam a Toshiba laptopon és reboot után azon is érezhető volt, hogy jöbb lett a helyzet.
TLP_PS_IGNORE=BAT
A leírásban látok ilyen parancsot, eszerint gondolom lehet ignorálni az AC-t is, érdemes konfigolgatni, csak ennek tutira kell a reboot.
(#71502) Horvi
Nem utál a gép, csak olyan, mint a betöretlen mustáng, érzi, hogy nem nagyon uralod! Akartam is már kérdezni, miért erőlteted azt a dd-t, mert egyelőre ő a főnök az egyenletben. Pont aon a szinten vagy most, ami a legveszélyesebb tudásszint, már érzed magadban az erőt, hogy megy itt már minden, no ilyenkor dob a Linux pár felkiáltójelet és megkérdi, hogy biztosa vagy magadban?
Ez alól az egyik legbarátságtalanabb kivétel a dd. Na az aztán nem figyelmeztet, kiadod a parancsot, megcsinálja. Aztán kampeca adatok.Stress Linuxot is megpróbálnám valamelyik GUI-s kiíróval, hátha, de az is lehet, hogy azon a hw-en virgonckodik csak. Ez teljesen normális.
-
A snapd csomagot gyökerestől irtottam ki, első lépésként
Systemd services-ből is kiiktattad? Nekem Ubuntunál néha úgy visszahúzta a bootot, hogy hajam téptem. Ha kompozitorral nincs gondod, akkor az nem lényeg. Nekem ez a compiz Mint XFCE alatt nagyon tuti!
Egyébként sokkal komfortosabb a Mint ebben a DE-ben, amit például Mate esetén nem tapasztaltam, kifejezetten az Ubis változat jön be.
-
-
-
growler
őstag
Konkrétan azt még sehol nem láttam leírva, hogy ez a meltdown / spectre
és ezzel összefüggő sérülékenységek távolról kihasználhatóak-e ?
Mert ha csak helyileg, akkor még a kernel frissítés is meggondolandó.
Vagy tartaléknak meghagyni egy régi kernel verziót - és alkalom adtán
ha nagyobb teljesítményre van szükség, erre ideiglenesen visszaváltani. -
Pano
addikt
Nálam ez lett a Geekbench eredménye.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest