- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #101246 üzenetére
Köszi.
Tapasztalatom van, csak inkább szerver oldalon/shell. Különböző DE jellemzőit annyira nem ismerem, hogy ha ilyen témáról van szó és csak sima desktop PC-n használtam, ahol ez nem volt szempont. Vagy olyan notin néztem még ami ősrégi volt és amúgy se tudott már akkuról érdemi üzemidőt.
Lehet egy Fedora KDE-re akkor rápróbálok vagy érdemesebb lenne egy ubuntu?
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Egy újgenerációs laptopra keresnék olyan disztrót, ami kihasználja az adottságait és Windows közeli akkuidő érhető el vele (de ne úgy, hogy a végletekig van leszabályozva minden és a teljesítmény látja kárát).
Jó lenne ha megfelelően működne a DE skálázás és egy 125-150%-on lehetne a kijelzőt használni.
Tudtok valamit ajánlani? -
Pano
addikt
Üdv!
Végre úgy néz ki -kop, kop-, sikerült megtalálni a hardvereimhez és igényeimhez legjobban passzoló disztrót.
Ez pedig a Fedora 37 (KDE - X11).
Úgy néz ki az ubuntu alapú disztrók a GPU-mal nem igen akarnak normálisan működni még zárt driverrel se.Csupán egy apró dolog merült fel amit egyelőre nem tudtam kigyomlálni. Ha teljes képernyőn nézek 4K tartalmat a böngészőkben (pl youtube), akkor néha olyan mint ha random eldroppolna 1-1 frame-t (pedig nézve a youtube statisztikát ott nincs eldobált frame) és nagyon picit megakad a kép, vagy olyan mint ha lecsökkenne az fps és nem annyira fluid, mint mondjuk windowson.
Nem vészes, de amennyire pici, annyira zavaró tud lenni (csöpögő csap)Környezetről:
- 4K monitor (150% desktop skálázás)
- RTX 3060Ti
- Legújabb zárt nvidia driver
- Firefox, Brave, Chrome-nál is előfordul. Hardveres gyorsítás működik (chrome alapban a rendering list felülbírálása is bekapcsolva)Esetleg lenne tippetek mivel próbálkozhatnék? Ha ezt sikerülne megoldani, akkor szinte tökéletessé válna az egész (legalábbis eddig).
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Tudtok nekem ajánlani olyan disztrót, ami normálisan használható nvidia kártyával (3060 Ti) és 4K kijelzővel?
Tudom, "fuck nvidia" meg a driverei, de nem hiszem el, hogy abszolút turha az egész.Próbáltam Ubuntu-t, de az totál kuka. A legújabb 525-el és a régi 470-el is. Ha a rendszer jó is, akkor meg a böngészők hardveres gyorsítása nyeklik meg és lesz az egész netezési élmény egy gusztustalan valami.
Ha pedig találok valamit, ami aránylag normálisan működik, akkor ott meg a skálázás borzalmas (mint cinnamon). 4K kijelzőn sajnos a natív az nagyon nagyon nagyon apró.MX Linux KDE egész jól működne, de ha ott felteszem az nvidia drivert semmilyen hardveres gyorsítást nem tudok bekapcsolni. Még a DE animációk se működnek.
Kubuntu úgy ahogy működne is, de sok helyen az is átmegy darabosba (pl ha egy app úgy van megírva hogy használni akarna hardveres gyorsítást akkor vagy darabos tőle az egész, vagy csdak szoftver rendering megy és attól lesz olyan mint ha egy 64mb-os VG próbálna magából fps-t kipasszírozni és közben eldobálja a felét.
-
Pano
addikt
válasz
szucs54 #82197 üzenetére
Hali!
Én sose voltam híve annak, hogy egy DE specifikus disztróra ráhúzni egy másik DE-t. Az esetek többségében okozhat anomáliákat.
Igaz, én linux mint cinnamont használok, de ott a beállításokba, a bejelentkezési ablak alatt tudsz autologint beállítani. Nem kell config fájlban hegeszteni hozzá:
2..- Melyik fájlkezelő települt?
3.- Simán létrehozol egy általános ext4 fájlrendszerű partíciót, csatolási pont nélkül. Ezután úgy használod, ahogy akarod. Attól, hogy a home könyvtáradban van egy Letöltések mappa, még nem kell azt használnod.
Maximum annyit kell még ezután megtenned, hogy -ha nem teszi bele- fstab-ba bele kell írni, hogy minden induláskor csatolja fel. Erre is találsz számtalan leírást, de lehet egyszerűbb lesz számodra a gnome disks utility:sudo apt install gnome-disk-utility
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Van köztünk TLP mágus?
Olyan helyzetbe keveredtem, hogy ha a notimra fel van téve a TLP, akkor lényegesen visszaesik a teljesítmény, hiába van bekonfigolva az AC mód. Amit nem szeretnék. A wifi teljesítménye is kisebb lesz (fura módon csak a weboldalak betöltése lesz kicsit lassabb, nem maga a sávszél).
Azt akarom elérni, hogy ha hálózaton használom a notit, akkor minden feltétel legyen olyan, mint ha fenn sem lenne.
Ha nincs fenn a tlp sokkal jobb a rendszer teljesítménye és semmi nem indokolná a leszabályozásokat. Utóbbira akkor van szükségem, ha akkuról tolom. Nem is értem, hogy miért kavar bele a hálózatról való üzemelésbe.Neten kimondottan ilyen célra konfigurációs tippeket nem találtam, de lehet nem jól kerestem. Nehéz követni, hogy AC módban mit állít át a rendszer alapértelmezett értékeihez képest.
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis beállítási segítségre.
Rendszer: Linux Mint 20.2 Xfce
Ablakkezelő: Xfwm4 és CompositingA probléma elsősorban esztétikai. Bizonyos alkalmazásablakok szép, keret nélküli módban jelennek meg, vetett árnyékkal.
De vannak olyanok, amik ormótlan, ronda vastag kerettel (pl spotify, chrome) vagy keret és vetett árnyék nélkül (és ilyenkor ha valamilyen ablak előtt vannak sokszor annyira beleolvadnak, hogy nem tudom most melyik apphoz tartozik a tartalom).Példa:
Ebben az esetben, mint látható a visual code-nak és a spotify-nak jó vastag kerete van, miközben a firefox és a fájlkezelő meg keret nélküli és vetett árnyékos.
A kompozitálás alatt pedig minden ki van maxolva:
Compiz, mint ablakkezelő használata sajnos nem alternatíva, mert attól bugzik mindkét böngészőm (vibrál itt-ott).
Ha valaki tud segítséget/ötletet adni azt elsőre is köszönöm!
Pano
-
Pano
addikt
Hali!
Lenne egy megoldandó dolog, amire még nem találtam igazi kényelmi megoldást.
Ugyanis ha monitort kötök a notira, HDMI-n keresztül a kimeneti tartomány korlátozottként jön be (ugye ez elég shit black levelt jelent).
Ezt át lehet állítani a következő paranccsal:xrandr --output DP-1-1 --set "Broadcast RGB" "Full"
(A DP ne tévesszen meg senkit, nem display port csak dokkoló és a hdmi-t is dp-nek nevezi)
Betettem, hogy indításkor is lefusson, ami működik is ha nem veszem le a monitort. Viszont többször fordul elő az, hogy még futó rendszer alatt csatlakoztatom le a monitor majd vissza és ilyenkor visszaáll és mindig kézzel kell lefuttatni a fenti parancsot, hogy full rgb-t kimenetet kapjak.
Meg lehet oldani valahogy, hogy ezt megjegyezze és minden csatlakozáskor lefusson?Linux mint 20.2 cinnamon
Intel UHD -
Pano
addikt
Egy kis torrent kliensben kérném a segítségeteket. Olyan gondom van már régóta, hogy ha transmissiont használok, akkor az égnek nem hajlandó egyetlen egy torrentet se 5-10 MB/sec-nél többel tölteni az 1 gigabites net mellett. Ugyan azt a torrentet mondjuk qbittorrenttel letöltve fullon jön (99 MB/sec), ahogy a csövön kifér.
Ugye jön az, hogy akkor miért nem használok qbittorrentet: Még mindig van az az idegesítő bug, hogy ha bármilyen asztali értesítésre kattintok megnyílik a qbittorrent ablaka. Konkrétan elviselhetetlen bug, de a mai napig nincs megoldás rá, még a legújabban sem.
Deluge gyagi mint a rohadt élet, Ktorrent borzalmas, állandóan kifagy. -
Pano
addikt
Sziasztok!
Egy thinkpad T14-et használok (mint cinnamon 20.2) és egy olyat olvastam, hogy a lenovo nem ajánlja a tlp használatát linux alatt. Ennek mennyire van valóságalapja, tudja valaki?
Azt is megfigyeltem, hogy a touchpad valamiért érdekes módon működik. A "koppintás a kattintáshoz" használat AC alatt nagyon kemény, meglehetősen erősen kell koppintani a touchpadon hogy bevegye kattintásnak, akku alól meg full jó.
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Tudtok nekem abban segíteni, hogy a TLP-t miként érdemes konfigurálni? Sajnos valamiért úgy érzem mióta feltettem, hogy AC módban is visszavette a noti teljesítményét kicsit (legújabb LM C). Lehet hozzá kéne igazítani a Ryzen 5 Pro 4650U-hoz. Elég szerteágazó leírásokat találtam róla, egyik se volt olyan ami kimondottan ezt a témakört /jelenséget feszegette volna.
-
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #79084 üzenetére
Szeretném a Mintet, de az a baj, hogy a hangminőség az alatt valami katasztrofális nálam. Vállalhatatlan. Ahogy olvasgattam régi probléma ez bizonyos hardverkonfigurációk és Mint esetén. A fellelhető megoldásokat végig próbáltam, de nem segített és így előbbieket figyelembe véve (hogy már konkrétan 6 éve jelenlévő gond), elengedtem a disztrót a notimon. Asztali PC-men az van, ott remekül megy.
-
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #79076 üzenetére
Ez volt a működő megoldás! Hálásan köszönöm!
Leszedtem a iio-sensor-proxy csomagot és megoldódott. Már nem sötétül el a kijelző loginnál.
Neked is nagyon köszönöm tordaitibi az eddigi segítséget!Azt nem mondom, hogy nem lesz még nyomozgatós probléma, mert van még 1-2 megoldandó dolog hardver szinten.
-
Pano
addikt
válasz
tordaitibi #79072 üzenetére
Áh, akkor inkább hagyom bugosan, de nem ragasztom le.
-
Pano
addikt
válasz
tordaitibi #79068 üzenetére
Oda vitt az első utam, de sajna nem. Ki lehet szinte mindent kapcsolni, de azt pont nem.
Tegnap kipróbáltam este, hogy minden lámpát leoltottam és vaksötét szobában indítottam el a notit. Nem vitte le a fényerőt bejelentkezésnél, maxon volt. Kicsit fordítva működik.
Szóval, tuti ez okozza a gondot.
Közben megnéztem, Manjaro alatt azért nem jött elő ez, mert abból a Gnome DE-ből ki van véve ez a funkció. Valószínűleg ezért. -
Pano
addikt
válasz
tordaitibi #79051 üzenetére
Úgy néz ki sikerült rájönnöm mi okozza a problémát, tök véletlenül. Persze, ettől még megoldásom nem lett, de most a hiba elhárításához kiindulópont:
A notimon van környezeti fényérzékelő. Ez linux alatt nagyon nem működik jól és a gnome beállítások, energiagazdálkodás alatt ki is kapcsoltam az automatikus fényerőszabályozást. No de ezt a beállítást (hogy az automatikus fényerő ki van kapcsolva) a bejelentkezési képernyőn valami oknál fogva nem veszi figyelembe és azért veszi le csutkára a fényerőt, mert azt hiszi túl sötét van.
-
Pano
addikt
válasz
tordaitibi #79051 üzenetére
Köszi a segítséget.
Igazából ráérsz, mert most hétvégén sajnos nem fogok tudni foglalkozni a dologgal."Mégegy, a bejelentkező képernyő, nincs valami állítási, beállítási lehetőség és az van elállítva?"
Nincsen. Csak azt lehet választani, h xorg vagy wayland ablakkezelővel akarsz-e bejelentkezni. Plusz ugye a fényerő állítás (amit ugye lecsap 0-ra).
-
Pano
addikt
válasz
tordaitibi #79045 üzenetére
Hali.
xrandr-es megoldásokat próbáltam már. Már kínomban xgamma-t is bevetettem. Ezért is írtam, hogy a háttérvilágítás a gond.
Teszt jelleggel megnézem a manjaro gnome-ot. Ott érdekes módon ugyan úgy lenn van a csúszka, de gyakorlatban nem sötétedik el a kijelző./sys/class/backlight
könyvtáradban?amdgpu_bl0
Ezt is próbáltam, de ez is zsákutca:
ls /sys/class/backlight/
gedit /etc/default/grub -> GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=amdgpu_bl0"
sudo update-grub
-
Pano
addikt
válasz
tordaitibi #79041 üzenetére
Biztos nem a gammával szórakozik.
-
Pano
addikt
Hali!
No, ismét egy megoldandó probléma.
Ubuntu 20.04 alatti fényerő kezelési gond. Minden egyes restartnál a fényerő lemegy 0%-ra. De az a fura, hogy bejön a login képernyő, akkor még normális a fényerő, majd kb 1 másodperc múlva teljesen levágja és manuálisan kell felnyomni (mint amikor tapogatsz a sötétben a villanykapcsoló után), hogy legalább a password mezőt lásd.
E probléma tekintetében sok helyen ajánlják az alábbi megoldás, de ez nálam nem működik.Kéne valamilyen működő megoldás erre. Biztos van, mert csak ennél a disztrónál probléma ez.
-
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #78960 üzenetére
Tudom, hogy a 21.04 része, de egyszer kb 1 hete sikerült feltelepítenem egy leírás alapján 20.04 alá is. Ezt keresem és egyszerűen már szét túrtam a google-t de nem lelek rá megint.
Azt sikerült kigesztenyéznem, hogy power-profiles-daemon a csomag. Csak még azt nem, hogy 20.04 alá miként varázsoltható fel. -
Pano
addikt
válasz
lev258 #78896 üzenetére
Igazából ezeket végig zongoráztam. A noti rá van kötve egy usb-c dokkolóra, arra van rádugva a hdmi is. Próbáltam úgy is, hogy közvetlen a notihoz kötöm, de a jelenségek megmaradnak.
Azt viszont észre vettem, hogy ha mondjuk itt külső monitoron, a böngészőben görgetek egy oldalt pl touchpaddel, a görgetés sokkal simább, mint mondjuk az egér görgőjével. Utóbbival néha meg-meg akad.
A skálás meg ahogy utána olvastam sajnos nem teljesen megoldott X11 alatt, hogy mindkét kijelzőnek más legyen (pl notin 125%, monitoron 100%) -
Pano
addikt
Vega. Egy AMD Ryzen Pro 5 4650U-hoz tartozik.
Menüben csak ezt látom ilyenkor:
A skálázás is probléma. Noti kijelzője 14", azon kényelmesebb a 125%, de a monitoron ormótlanul nagy és azon 100% kéne, de nem tudom kijelzőként állítani. A külső moncsira is ráteszi a 125%-ot is.
Ja és a bemenet nem display port, hanem hdmi. Valamiért annak jelzi.
A böngészőkben a görgetés smoothsága függ az eszköztől is: toucpadot használva smooth, de egeret használva sokszor akad.
-
Pano
addikt
válasz
lev258 #78879 üzenetére
Még így is sok helyen angol, de mindegy. Ezen tényleg nem fogok fennakadni. Ha nagyon zavar, akkor átrakom teljesen angolra és kész.
Már csak azt kéne valahogy megoldanom, hogy a notit monitorra kötve ugyan olyan smooth maradjon minden, mint ha csak a noti kijelzője lenne aktív (ha külső monitor van, ilyenkor a noti kijelzője off). Nem tudok rájönni ez miért van...
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #78876 üzenetére
Oké, megpróbálom.
Amit még akartam kérdezni KDE ügyében, hogy nagyon hiányos a magyar lokalizáció. De ez régen is probléma volt. Ezek szerint ez továbbra is probléma, vagy esetleg fel kell tenni még valamit? A területi beállításoknál megadtam elsődleges nyelvnek a magyart, de nagyon sok helyen angol maradt (vagy vegyes).
Szerencsére csak a szépérzékemet bántja, mert beszélek angolul. -
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #78870 üzenetére
Bocs, csak közben lejárt a szerk, a figyelmem meg elkalandozott.
Fenn van a kubuntu, többé kevésbé jó is. De van 1-2 bosszantó dolog, amit megakartam nézni, hogy újabb KDE alatt is megvan-e:
- Ha böngészőben videó fut, van hogy az asztali animációk akadnak. (Chrome vagy Firefox. Mindkét esetben megnéztem úgy, hogy be van lőve tweakkel a hardveres gyorsítás és alapértelmezett beállításokkal is)
- Ha a noti kijelzőjén, touchpad-et használok a böngészőben (firefox), a görgetés isteni smooth módon működik. De ha monitoron, egérrel akkor elég sokszor akad a görgetés és nem érzem a dolgokat annyira smoothnak, mint csak noti kijelzőn.Meg itt be lett lengetve, hogy az új 5.22 mennyire smooth, meg hiccup mentes lett+ mennyivel jobb experience. Azt is meg akartam lesni.
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #78867 üzenetére
Legfrissebb a BIOS. Minden más disztró tökéletesen bebootol és megy. Kubuntu, Fedora, Debian...
Manjaro-val szemeztem, csak sajna mindenképp debian alapúra lenne szükségem. Tudom, hogy a KDE Neon amolyan "tech demo", csak mivel nagyon új a hardverem, gondoltam megnézem azzal mit alkot (pl a Kubuntu 21.04 összehasonlíthatatlanul jobban fut, mint a 20.04 vagy bármelyik más ubuntu fork. Hiába cserélem ki a kernelt alattuk, akkor is).
#78868 growler
Igen, elő tudom. Rufus, ROSA, Ubuntu starup disk creator. Mindegyiket megpróbáltam, ugyan az az eredmény. S mint említettem ebben a hsz-ben feljebb, csak a neonnak van valamiért kínja. -
Pano
addikt
Sziasztok!
Szeretném megnézni a KDE Neon disztrót, de valami oknál fogva egyszerűen nem tudom a live rendszert elindítani, nem hogy még a telepítőt.
A hibaüzenetet nem tudom teljesen értelmezni. Igazából megpróbáltam már azt, hogy kikapcsoltam a secure bootot, mindent de ugyan ezt a hibát kapom mindig. Itt megáll a folyamat. Kubuntu csont nélkül megy, szóval nem értem... -
Pano
addikt
válasz
lev258 #78843 üzenetére
Az a baj, hogy a pulseeffect nem ír semmit, hogy miért nem működik.
Ezt értem alatta, pontosabban:
Audio:
Device-1: AMD driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 03:00.1
chip ID: 1002:1637
Device-2: AMD Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor
vendor: Hewlett-Packard driver: N/A bus ID: 03:00.5 chip ID: 1022:15e2
Device-3: AMD Family 17h HD Audio vendor: Hewlett-Packard
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 03:00.6 chip ID: 1022:15e3
Device-4: Realtek type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
bus ID: 3-1.1.3:7 chip ID: 0bda:482a serial: 201405280001
Sound Server: ALSA v: k5.8.0-55-generic -
Pano
addikt
Hali!
Bocs, előbb utóbb lefogok állni.
Már jó pár dolgot sikerült megoldanom magam, de vannak amikben elakadok.
Kellene nekem nagyon egy működő equalizer linux mint 20.1 cinnamon alá (ALSA chip), mert a hang minősége nem a legjobb. Feltelepítettem a pulseaudio equalizer csomagot, de az égnek se sikerült előcsalogatnom a grafikus felületét, hiába volt telepítve. Legutóbb a PulseEffects-et raktam fel, de az equalizer valamiért le van tiltva (ki van szürkülve) és nem lehet engedélyezni. -
Pano
addikt
válasz
lev258 #78835 üzenetére
Korán örültem, mert sima ubuntun is előjött a hang probléma, hogy hirtelen elkezd torzítani és recsegni. Ahogy utána olvasgattam ALSA hang kodeket érintő probléma és csak firefox esetén jön elő.
Szívesen használnák Chrome-ot, mert lényegében az az elsődleges böngészőm, de linuxon miért működik ilyen trágya mód?A finomgörgetés darabos, akad: konkrétan mint olyan nem létezik. Ha végig csinálom a tweakeket, hogy menjen a hardveres gyorsítás nem javít, csak ront a helyzeten. A szoftveres renderelés felesleges széthatja a noti erőforrásait és még sz*r is. Olyan, mint ha egy 40.000 Ft-os szutyok androidos telefont kellene használnom.
Kezdek oda jutni, hogy lehet elengedem a linux témát. Egyszerűen semmi nem képes nekem rajta normálisan működni. Se notin, se desktopon. -
Pano
addikt
válasz
lev258 #78828 üzenetére
Sajnos mindegyiknek van valami kínja valamelyik hardver komponensemmel.
Marad az Ubuntu 20.04.2 gnome. Ott csak a következő problémát kéne megoldani: a laptop kijelzőjének fényereje minden restartnál visszaáll minimumra és a fényerő szabályozó gombok sem működnek. Utóbbi még túlságosan nem is hiányozna, de az rohadt idegesítő, hogy a minimum háttérvilágítás miatt alig látom a bejelentkező képernyőt, aztán manuálisan fel kell tolnom hogy lássak valamit. -
Pano
addikt
válasz
lev258 #78808 üzenetére
Köszönöm, ezekkel sikerült úgy néz ki megoldani a problémát. De sajnos, hozott magával újabbakat (nem ezzel összefüggőt).
Linux Mint cinnamon alatt recseg, torzít a hang. Ezt sikerült orvosolnom, de ha fejhallgatót csatlakoztatok jacken, akkor nem vált át rá automatikusan és nem szól. Nekem kell manuálisan átváltani a noti hangszóróiról, ha kihúzom meg vissza. Van, amikor a váltás között újra elkezd torzítani és erősen recsegni a hang.Ubuntu 20.04 alatt jó a hang, fejhallgató csatlakozáskor is átvált, illetve vissza. Plusz az a kényelmetlenség, hogy az USB-C dokkolón van egy jack csatlakozó és ezt USB audioként érzékeli és mindig visszavált rá kijelentkezéskor és/vagy újraindításkor. Tehát az USB Audio lesz újra az alapértelmezett. A dokkoló jack csatlakozóját nem használom egyáltalán, így annak akár a letiltás is szóba jöhet.
Szívesebben használnék Mintet, mert sajnos -bár szép és szeretem is használni- a gnome-tól valamiért jobban melegszik a noti és többet megy a venti is (5.8-as kernel, itt is), LM cinnamon alatt meg a legtöbbször teljes csend van.
Bár, Windowshoz képest még így is sajna némileg magasabb az átlag hőfok.HP Elitebook 845 G7 (Ryzen 5 Pro 4650, AMD VEGA, 16GB RAM)
-
Pano
addikt
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Van egy elitebook 845 g7 amd-s noti (ryzen 5 pro 4650, vega grafika). A nyílt, kernelben lévő drivert érdemes inkább használni, vagy varázsoljam fel inkább valahogy a zárt amd drivert?
Úgy veszem észre, hogy a nyílt driverrel mint ha túl sokszor pörögne fel a venti (még csak live próbáltam).Linux mint 20.1 cinnamon
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy Linux Mint XFCE alatt a tálca jobb oldalán lévő, indikátorok méretét miként lehetne csökkenteni?
Szerintem aránytalanul el van nagyolva és nem tetszik. Ha változtatom a panel méretét, akkor is sokkal nagyobb marad, a panel beállítások -> elemek alatt nem ad rá ki beállítási lehetőséget.
-
Pano
addikt
válasz
Rimuru #72560 üzenetére
Köszi.
Sajnos nem működik rendesen. Hol lejátsza MPV-vel hol nem a kiegészítő (mindent feltettem amit kért). Az a baj, hogy legtöbbször nem veszi át a videót rendesen. Megnyitja a videót, de lemegy max 1-2 másodperc, vagy csak felvillan 1 képkocka és annyi volt. Mindegyik böngészőben.
Hasonlót találtam VLC-re, de az meg főbb helyeken (pl youtube) abszolút nem működik.
(#72558) Keem1 Öö.. köszönöm, de az ismereteim jelenleg ilyet nem tesznek lehetővé. -
Pano
addikt
Sziasztok!
Használ valaki közületek streamlinket?
Jó lenne használni, mert sajnos linux alatt ha videót nézek a böngészőben nagyon megterheli a procimat rendes hardveres gyorsírás hiányában és az egész rendszerre kihatással van ha mondjuk megy egy stream vagy youtube videó.
Azt szeretném megoldani, hogy mondjuk böngészőből automatikusan VLC-ben nyíljon meg a videó, vagy hasonló kényelmesebb megoldás, hogy ne kelljen URL-t másolgatni konzolba.-
Találtam 1-2 böngésző kiegészítőt, de egyiket 2017-ben frissítették utoljára a többi nem igen akarnak működni (vagy csak én vagyok a béna). -
Pano
addikt
válasz
leviske #72523 üzenetére
Feltettem, kifejezetten pozitív csalódás eddig. De ezek a rohadt böngészők linuxon, tiszta szégyen. Ha megy egy videó a böngészőben laggos lesz minden továbbra is.
A snap vált viszont az alapértelmezett forrássá, csak snapes appokat lehet feltenni az áruházból. Nem értem miért erőltetik ennyire, ritka szar: 5x-6x több idő mire egy snap-es szoftver elindul.Inkább syanptic-ban maradtam a normál repóknál. Érdekes, onnan telepítve minden szoftver gyors.
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Tudjátok, hogy honnan lehetne letölteni az ubuntu 20.04 final freeze állapotát? Vagy esetleg egy release candidate?
-
Pano
addikt
válasz
Necronom #72394 üzenetére
Kérdéseket vet fel bennem, hogy egy Kínában fejlesztett nyílt forráskód alapú OS (aminek a teljes szerkezete ismert és igény szerint szabadon módosítható) mire van használva valójában.
Mivel gondolom elsősorban kínai felhasználóknak szánják, ehhez mérten van alakítva: Kína szereti "óvó tekintetét" minden állampolgárán rajta tartani, főleg ha internetezésről van szó. Nagyon durván és high-tech módon van náluk kiépítve a nyomkövetés, beazonosítás rendszere. Ez nem összeesküvés elmélet -amiket utálok-, tények.
S bár ugyan nincsen másra ráerőltetve a DeepIn, én személy szerint lehet meggondolnám, hogy önként bele akarnék-e ebbe ugrani. Ezen utóbbi gondolat késztetett "felszisszenésre".
Lehet nincs igazam, de amíg az ellenkezője nem bizonyosodik be (pl valaki teljesen átnézni és figyelemmel kíséri az egész kódot), azért meghagyom magamnak a gyanakvás jogát. -
Pano
addikt
Bár nem szoktam felülni az ilyen témának (Huawei-nél sem), de azért a Deepin kínai gyökerét és jelenét látva én azért kicsit felszisszentem.
-
Pano
addikt
Üdvözletem!
Ti tapasztaltatok valami érzékelhető változást, most hogy wayland alatt kapott a Firefox VAAPI támogatást? Bekapcsoltam about:config alatt de annyira nem éreztem javulást (windowshoz képest még mindig fényévekre van).
Már ha valaki próbálta. -
Pano
addikt
Üdv!
Lehet linux alatt esetleg olyasfajta futtatható scriptet írni, hogy konzol parancsokat hajtson végre sorban?
Pl: cd-vel navigáljon egy megadott könyvtárba, utána ott sudo paranccsal hajtson végre egy utasítást stb. -
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #72053 üzenetére
Köszi.
Feltettem a Manjaro Gnome-ot, ez részben megoldotta a problémát. Sokkal tűrhetőbbek a fontok. Még így is vannak eltérések (főleg pl twitchen), de talán szokható.
Én szeretem a gnome-ot, csak kevés distron tud normálisan futni. Pl fedorán tök jó, úgy néz ki manjaro is elég jó,Már csak arra kell rájönnöm, hogy linuxon miért nyújtanak ilyen tré teljesítményt a böngészők. Az Intel 520-nak azért még bírnia kéne ilyeneket, de chromiumben/chrome-ban, Firefox-ban (itt még a layer.acceleration bekapcsolásával javítható valamit, de messze nem végelges megoldás) pl a finomgörgetés is darabos, ha háttérben megy egy youtube videó akkor kb isten kegyelmezzen.
Plusz ha Chromiumot/Chrome-ot kell használnom a notim ventije szinte folyamatosan járPedig sajnos nagyrészt rá vagyok erre a böngészőre kényszerülve, mert a cég Gsuite alapokon működik.
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #72049 üzenetére
Jó neked, eléggé szembeötlő (nem csak szerintem, ismerősöm is majdnem elsírta magát amikor mutattam neki. Jó, mondjuk ő webdesigner, jobban rááll a szeme).
Prohardver nekem is jól jelenik meg. De sok oldal nem, vagy csak részben. Teljesen mindegy melyik disztróról van szó.
-
Pano
addikt
válasz
leviske #72047 üzenetére
Köszi, megpróbálkozom vele.
Megnéztem hogy milyen fontot igényel az adott honlap, pont ezért nem értettem, mert az igényelt font fenn volt a rendszerben. Ha megvizsgáltam devtoolba ott is azt írta, hogy az a font van használatban (pl Verdana) mégis teljesen máshogy jelenik meg. -
Pano
addikt
Sziasztok!
Szeretnék javaslatot kérni, mert már nem találok rá semmi működő megoldást.
A böngészőkben megjelenő fontok sokszor katasztrofálisak a Windows-ban megjelenítettekhez képest. Teljesen mindegy milyen disztrót próbálok.
Amit tudni kell:
- Xubuntu 18.04 jelenleg
- Ms Fontok fel vannak telepítve.
- Böngészők ugyan azok csak más OS alatt (Firefox)
- Böngésző font beállításai is ugyan azok.Megvizsgálva az elemet a böngésző által megjelenített font ugyan az, mint Windows alatt, mégis teljesen másként néz ki.
Win 10 alatt
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy linux mint xfce alatt feltelepítettem a MS fontokat (ttf-mscorefonts), de a böngésző mégsem hajlandó használni az olyan weboldalakon, ahol ms fontok vannak beállítva (pl Arial vagy Verdana) és szövegszerkesztőkben sem jelenik meg. Pedig synaptic-ban és a szoftverkezelőben is telepített csomagnak jelzi.
Mit kell tennem?
Köszi -
Pano
addikt
Sziasztok!
KDE ügyben lenne kérdésem (kubuntu). Miként lehet azt beállítani, hogy normál méretben jelenjenek meg az új ablakok? Mindig olyan, mint ha nem méretezné a tartalomnak megfelelően az új ablakokat és mindig szét kell húzni a legtöbbet, hogy normálisan látszódjon ami benne van, mert összetolja.
-
Pano
addikt
válasz
st3v3np3t3r #71794 üzenetére
Cégnél Gsuite ökoszisztéma van és bizonyos dolgokhoz nélkülözhetetlen a Chrome/Chromium. Ezért munkafolyamatokhoz muszáj használnom.
-
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #71658 üzenetére
Nálam meg a Gnome ilyen. Én azon ritka kivételek közé tartozom, akik imádnák a Gnome szerkezetét, de egyszerűen a notinak nem tetszik. Fedora alatt még egész tűrhetően viseli a noti, de nekem meg a fedora nem annyira bejövős (volt egy-kétszer hosszabb távon, de mindig oda jutottam, hogy egyszer csak nem bootolt. Úgy, hogy semmit nem telepítettem, buheráltam.
). Nekem az az elvárásom a linuxtól, hogy ha egyszer beállítom úgy ahogy kell, onnantól kezdve álljon biztosan a két lábán és ne kelljen buzerálnom, csak használni.
(#71657) fradi81 : Köszi, megtaláltam én is, de sajnos ez se oldotta meg (meg inteles GPU-m van, de kipróbáltam azért). Már nem keresem a megoldást, visszaraktam az előző rendszeremet képből (xubuntu).
-
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #71655 üzenetére
Fura amúgy, hogy sokaknak a mint jelenti a megoldást, de nekem a laptopomon pl állandóan bebugzik.
Eddig ubuntu variánsok közül a minttel volt a legtöbb gondom. Most legutóbb feltettem az xfce verziót, másnapra elkezdte azt, hogy nem jelent meg az asztal. A panel igen, lehetett használni, de se a háttér, se az asztali ikonok. Állandóan ki-be kellett jelentkezni. Újrahúztam, aztán után megint elkezdte, nem tudtam rájönni miért. -
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #71500 üzenetére
Onnan nem hiszem, bár én boot lassúságot nem tapasztalok. Nálam az Intel HD-m valamiért nem szereti a compizt ha böngésző is fut.
Lehet teszek egy próbát mint xfce alatt is most közvetlen xubuntu után, hogy érezzem a különbséget. Csak megint beállítgatni mindent az új rendszeren...
TLP: Ezt már akartam kérdezni. Lévén, hogy egy notebookról van szó kellene üzemidő is akkuról. Erre ugye jó a TLP, csak egy nagy gond van vele, amit nem tudtam kiküszöbölni: AC módban is visszavesz a teljesítményből, nem csak BAT módban. Olyan megoldás kellene, hogy AC alatt abszolút ne fusson a rendszertől eltérő profilozással a TLP. Ez kivitelezhető?
BAT alatt is finomhangolni kellene, mert szerintem úgy is túlságosan visszaveszi a teljesítményt (egy Windows akkus üzemmódhoz képest). Nézegettem a súgót, hogy konfig fájlban milyen beállítások elérhetők, de nem igen tudom melyik okozhatja ezt a jelenséget. -
Pano
addikt
Sziasztok!
Szeretném tőletek megkérdezni, hogy a Linux Mint 19.3 XFCE-nek van-e valamilyen előnye a Xubuntuval szemben (most az előre telepített dolgokat nem számítva, amit amúgy is feltelepít az ember xubuntun)?
Xubuntu mint ha valamivel gyorsabbnak tűnne, de lehet csak placebo, viszont kicsit talán a mintnek mint ha az "ökoszisztémája" összeszedettebb lenne, kevésbé fapados. -
Pano
addikt
Nálam ez lett a Geekbench eredménye.
-
Pano
addikt
válasz
growler #69174 üzenetére
Nem értem, hogy miért nem lehet egyszerűen eldönteni, hogy akarom-e a javítást avagy sem. Az intel megérdemelne egy rohadt nagy gigapert a nyakába.
A régi dekstop és az ULV procik szívták a legjobban meg ezt az egészet. A notim teljesítménye is kb 60%-ra esett ezek miatt a szarságok miatt. Az segített, hogy a BIOS-t downgradeltem a security patchek előtti verzióra, de sajnos már mindenhol kikerülhetetlenül beleintegrálják. Emiatt, meg sok más miatt váltottam linuxra, de úgy néz ki nem menekülhetek már sehova. A pénzemet meg d***am fel. Nagyon megérte drága notit venni így.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Reklámblokkolók topikja
- Autós topik
- Milyen autót vegyek?
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged