- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #81654 üzenetére
Köszi!
Ja én a régi Thermaltake hűtőmhöz használtam egy időben, abból maradt vissza. A hűtő még mindig megvan, most már az a bajom vele, hogy a következő gépben már nem támogatja a foglalatot. Amúgy megtartanám még tovább, mert mindent fagyosra hűt és már 10 éves, és mégsincs semmi hangja.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #81649 üzenetére
A btrfs-nél a szoftveres raid nagyon jó. Lehet több teljesen eltérő méretű meghajtóval is mirrort csinálni, aztán ő kiszámolja automatikusan, hogy mit hol tároljon, hogy meglegyen mindenből a két példány. Ami gagyi benne a zfs-hez képest az a block checksum, azt hiszem crc-t használ, az zfs meg talán sha1-et integritás ellenőrzéshez. Ezen kívül, ami hátrány, hogy nincs natív meghajtó titkosítás, legalábbis legutóbb amikor néztem még nem volt. Én azért inkább zfs mellett tettem le a voksot, mert nem akarok külön luksozni is még pluszban. Régebben úgy emlékszem, hogy a btrfs nem támogatta a swapot, de azt hiszem most már lehet arra is használni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #81647 üzenetére
Úgy értve gyenge, hogy a winfos 10 lassú vele. Plusz ugye ott a HDD, amit szintén szeret 100%-ra pörgetni. Nem akarom beáldozni erre valamelyik SSD-met, azért annyit nem akarok költeni rá. Vettem bele még 4GB RAM-ot, meg betenném a régi n-es wifi kártyámat, ha megtalálnám, meg raktam bele egy új hűtőt, mert rossz volt a ház hűtője. Még elemet kell cserélni benne, de már szinte ki van maxolva. Az új hűtőt egy kicsit belegányoltam, mert CPU hűtő 12V-os és nagyon pörgött majdnem 3000-es fordulatszámon folyamatosan, és a hőfok alapján sem szabályozta le rendesen az alaplap, úgyhogy tettem rá egy tekerentyűt, amivel le lehet venni 1000 környékére, az alaplap meg valamit szabályoz hőfok alapján is rajta. Úgyhogy bár ronda, de működik így, aztán csavargathatja a ház hűtést, aki úgy gondolja, hogy zajosabb gép kell neki. Előtte fixen 5V-ra volt rágányolva molexre. Azt hiszem ez azért tisztességesebb megoldás.
-
inf3rno
nagyúr
Töröltem a régi felhasználót, csináltam újat. Először nem engedi jelszó nélkül létrehozni, zárolja, aztán ha feloldom, és mégis jelszó nélküli felhasználót akarok, akkor megengedi. Ugyanígy próbálkoztam előtte is. Most sikerült. Fogalmam sincs, hogy mi volt eddig a baja.
Talán az lehetett, hogy benyomtam neki extra jogosultságokat nyomtatásra, fájl megosztásra, pendrive használatra, ilyesmi. Mindjárt megnézem.
Van itt más is. A screensaver pl nem enged jelszó nélküli feloldást, és oda elfogadta a régi jelszót, amit a jelszó törlés előtte adtam meg.
Szerintem jobban járok, ha mégis jelszavas lesz ez a fiók is.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
böng ész ő #81637 üzenetére
Sima next-next-finish. Nem emlékszem már, hogy van e titkosítás a home könyvtárra, de azt hiszem nincsen.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sh4d0w #81639 üzenetére
Próbáltam már.
A journalctl alapján úgy néz ki, hogy belép, aztán eljut a következő sorig, utána meg automatikusan logoutol.
error writing x authority: failed to open x authority: /home/felhasznalo/.Xauthority: permission denied.
Ha csekkolom ls-el, akkor nem létezik a fájl. Viszont elvileg ha van írásra joga, akkor simán létrehozhatja a saját mappájában, úgyhogy ez így elég fura. Megpróbálom törölni a felhasználót, aztán csinálni másikat.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #81628 üzenetére
Ja online oktatásban divat amcsi meg kínai kémszoftvert feltenni, Teams és Zoom néven futnak. Bár úgy tudom, hogy a fiataloknak valami Kréta rendszer van, ami böngészőben fut, de sosem láttam, nem értek ahhoz. Nem tudom milyen korú gyereknek lesz, nem én intézem a gép kiosztását, hanem a családsegítő szolgálat. Nekem csak a gazdája adta, amennyire tudtam minimál költségvetésből felújítottam, aztán megy adománynak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #81624 üzenetére
Nem ütöttem be egyetlen karaktert sem. Sem batmant, sem spidermant, még csak miki egeret sem. Egyszerűen beállítottam egy "asztali fiókot" jelszó nélkül. A neve az lett, hogy "felhasznalo", aztán a login screen-en rányomtam erre a névre, és bumm visszadobott a login screenre. Ha jelszóval állítom be ugyanígy visszadob. Terminalból csak ennyit írt, hogy "incorrect login". Az én könyvemben ez masszívan bug, hogy nem tudok belépni egy ilyen GUI-ban összekattintott felhasználói fiókba.
-
inf3rno
nagyúr
Tudnátok ajánlani Linux disztrót abszolút laikusnak? Firefox, Thunderbird, MS Teams, OpenOffice, ezek kellenek csak. Gyereknek online oktatásos gép vagy ilyesmi lesz. Linux Mint-el próbálkoztam eddig, de nem tudok beállítani nem privilegizált felhasználói fiókot, mert mindig azt írja, hogy "login incorrect". Valami kevésbé bugos stabil disztrót szeretnék. Ilyen core 2 duo erősségű cpu, igp, 8gb ram, hdd jellegű a gép, úgyhogy mate vagy még alacsonyabb igényű DE lenne jó. Kimondottan ezért döntöttem ennél a Linux mellett, mert a winfos nem megy el HDD-vel és a CPU is gyenge. Systemd nevű lehallgató szoftver lehet benne, nem gond.
-
-
inf3rno
nagyúr
Nézd meg a monitort mindegyik kimenettel, amit kettőnél használsz, lehet, hogy az egyik kimenettel lesz a gond. Nekem is volt ilyenem, de nekem amikor hálózatról játszottam le filmet DLNA szerveren keresztül. Szerintem kicsi lehetett a buffer, vagy gagyi a router, nem derült ki azóta sem. A szűk keresztmetszet szóba jöhet, ha gyenge a videokártya.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Oneironauta #55154 üzenetére
"Ami a trágárságot illeti, a gamestreamek nagyrészében jelen van és nem csak magyar nyelven, mondhatni a műfaj velejárója...:-)"
Én egyáltalán nem mondanám, hogy a műfaj velejárója lenne. Annak idején, amikor aktívan toltam rengeteg nemzetközi clanwar-ról láttam közvetítést angolul és magyarul is, és szerintem aki ilyen stílusban dumált volna bennük, azt másnap már nem kérték volna fel. Még azt sem mondanám, hogy életkor függvénye lenne, mert a meccsek jelentős részét tizenévesek közvetítették. Egyszerűen valakit megtanítanak kommunikálni, másokat meg nem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ArthurShelby #55074 üzenetére
Ha partícionálva van, és felismeri a fájlrendszert, akkor alapértelmezetten egy meghajtóhoz csatolja a partíciót a Windows, aminek az alapértelmezett címkéjét megadhatod a formázásnál. Ha több azonos címke van, szóval már foglalt a meghajtónév, akkor odaadja neki az első szabadot az ABC-ből. A Windows-nál is meg lehet adni nekik egyébként mappát, legalábbis láttam erről egy írást talán 1 hónapja.
-
inf3rno
nagyúr
Egyébként most már több helyen olvasom a témában, hogy a Solaris SMF framework volt a tuti ebben az init témában. Ennél az Alpine-nál is azt írják, hogy valami hasonlót akarnak a jövőben. [link] meg hogy szervernek ez a tökéletes systemd nélküli OS. Belekóstolok szerintem. Ha nem jön be, akkor még mindig ott lesz az Ubuntu b tervnek. Adok neki egy hetet.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sh4d0w #54993 üzenetére
Igazából csak docker lesz fent a hoszt gépen meg ssh, minden más container-ben fog menni, aminél persze ugyanúgy ubuntu 16 + upstart lesz, ha már így alakult. Kicsit rákerestem, hogy milyen is egy ilyen script, egyáltalán nem tűnik vészesnek, és szerintem nem is lesz szükségem rá, hogy megírjam vagy karbantartsam, mert annyi a találat gyakorlatilag mindenre, hogy valszeg csak le kell tölteni majd vagy eleve elküldi pull request-ben, akinek szüksége van rá és megírta. Jobban aggasztana, hogy más disztrók nem annyira naprakészek, mint az ubuntu, pl a slackware-nél 4 major verzióval korábbi nodejs-t tudok letölteni repoból. Befordítgatni mindent meg egyáltalán nincs se kedvem se időm. Kibackelem a 16-os ubuntu-val, aztán 2019-re, mire lejár az LTS, addigra csak bedönti ez a potter micsoda a systemd-t és kénytelenek lesznek mást használni helyette.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sh4d0w #54990 üzenetére
Esetleg van valami lehetőség a kiváltására? Én szerverre szeretnék btrfs-t, docker-t felszórni, de nem nagyon találtam systemd vagy a forkjai nélkül épkézláb disztrót, amit sokan fejlesztenek és naprakész. Találtam egy oldalt, amin nagyjából össze van szedve minden a témában: [link], nekem talán az ubuntu 16 + systemd törlése + upstart telepítése tűnik a legjobb ideiglenes megoldásnak, amíg az LTS kitart.
Egyébként valaki felhomályosított, hogy a systemd mégiscsak követi a KISS principle-t: "Systemd is just following the "do one thing well" mantra. It's making new vulns every day."
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sh4d0w #54940 üzenetére
Sajnos én nem értek az init lelkéhez, meg hogy pontosan mit kellene csinálnia, sokkal magasabb szintű problémákkal szoktam foglalkozni, ahol evidens, hogy normálisan megy a rendszer a program alatt. Itt hoznak fel érveket fejlesztői szempontból a systemd mellett: [link]. Esetleg tudnál valamit hozzászólni, hogy ez szerinted mennyire felel meg a tényeknek?
Egyébként elég gyorsan javítják a biztonsági hibákat ez alapján: [link], már ha elismerik a létüket.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sh4d0w #54940 üzenetére
"Poettering szerint ez nem bug, hanem feature. És szerinte a 0day név amúgy is invalid és pont. A hibajegyet meg lezárták, nem javítják, pedig az egyik user még meg is jegyezte, hogy akár invalid, akár nem, nem a root-ra kéne revertelni."
Ezek után érdemes elgondolkodni, hogy mivel váltsuk ki...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #54936 üzenetére
Szerintem teljesen érthető, már ha az ember szoftver fejlesztéssel foglalkozik. Általában az az alapelv, hogy kicsi modulokból építsük fel a rendszert, amiket egy csomag kezelővel tudunk telepíteni. Minden modul egy témakörhöz ért. Ha szükségünk van abból a témakörből valamire, akkor a csomagkezelővel kikeressük a hozzá való modult, letöltjük, aztán importáljuk a kódunkba, hogy tudjuk használni. Nagyjából arról szól az írás, hogy ezt az elvet totál felrúgja a systemd. Emiatt végső soron szerintem biztosan más lesz helyette majd, mert ahogy nő, úgy fog elrohadni jobban és jobban a kódja. Feltéve, hogy igaz az írás, én sem igazán értem, hogy hogyan lehetett alapértelmezett bárhol is. Utánanéztem a forkjának, aminek az a célja, hogy kiszórja belőle a szemetet, de már 3 éve nem fejlesztik, bár ilyen névvel nem is csodálom, hogy érdeklődés hiányában abbahagyták. Senki nem fogja felhozni semmilyen körülmények között, hogy egy useless nevű rendszert fejleszt...
Hogyis van az, egyél szart, egymillió légy nem tévedhet.
Egyébként én is Ubuntu-t használok, és kicsit sem érdekel, hogy milyen init rendszer van alatta, amíg nem jelent biztonsági kockázatot.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Flowtation #54887 üzenetére
Hirtelen lett ilyen a HDD? Előtte nem nézted sentinellel vagy ilyesmivel a smartot?
-
inf3rno
nagyúr
Btrfs-nél raid1-be lehet tenni valamit (btrfs szoftver raid-et használva), ami már eleve btrfs, de még nincs raid-ben? Vettem egy másik meghajtót egy már létező mellé csak hogy ki tudjam használni az önjavító fájlrendszert, de nem nagyon van hova pakolni a meghajtóról az adatot. Van pár HDD, tele hibás szektorral. Esetleg ha azokra is btrfs-t tennék, akkor jelezné a rendszer, ha nem sikerül másolni rájuk/róluk?
-
inf3rno
nagyúr
Valahogy így. Úgy emlékszem mountolás előtt létre kell hozni a mappát. Illetve mint már írtam célszerű fstab-ba betenni, hogy indításkor automatikusan felcsatolja. Ezen kívül még ownership-et is át kéne adni a felhasználódnak a mappára. Szerintem, bár az nekem zavaros, hogyha egy mappát helyezel át egy létrehozott mappára, akkor mi fog történni az ownershippel. Még én is kezdő vagyok.
-
inf3rno
nagyúr
A /dev/sda6 nem mappa, hanem meghajtó azonosító, vagy ilyesmi. Ezt szokták felmountolni egy mappára valahogy úgy, hogy "mount /dev/sda6 /media/blah". Utána tudod azt a mappát használni. Érdemes fstab-ba betenni, hogy automatikusan mountolja fel, legalábbis gondolom nem szereti a rendszer, ha nincs home mappája.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
subset #44543 üzenetére
Nekem az a bajom az fstab+cifs-es megoldással, hogy hardcodeolni kell bele a samba usert és a jelszót. Legalábbis Fedora alatt a Nautilus csak így csatlakozik fel rá. Nem kapok jelszó prompt-ot vagy bármi hasonlót. Ezen kívül valamilyen mount fájl-on is állítani kellett chmod-al, hogy ne csak root-al tudjak mountolni, mert arra szintén nem hozott fel prompt-ot, hogy bekérje a sudo jelszót. Az nfs-hez nem értek, meg nekem amúgy is Windows-os a kliens, úgyhogy nem is lenne jó. Ezekre a fentiekre van valami megoldás?
Azért próbálgatom egyébként ezt az fstab-ot a Gnome3-nál hagyományos GVFS-es mountolás és hálózatfelderítés helyett, mert ez utóbbi átviteli sebessége sokkal lassabb. Próbáljuk kinyomozni a GVFS fejlesztőkkel, hogy miért, de eddig nem sokra jutottunk. Azt mondja a srác, hogy lehet, hogy GVFS fusion-el mountolja be a Nautilus, és azért lassabb, az én verzióm viszont az, hogy 4KB stream buffer-t használ a 64KB helyett, és az a szűk keresztmetszete. Meglátjuk kinek van igaza. Egyelőre nagyon pang az ügy. Mindenesetre érdekes, hogy CIFS-el mountolva fstab-ból 86MB/s az adatátvitel, GVFS-el mountolva meg 19MB/s az adatátvitel Fedora 23 + Gnome 3.18.x-nél kábelen keresztül. Ha esetleg van rá időtök és használtok Gnome-ot, akkor örülnék, ha más is lemérné esetleg más disztrón, hogy nála mik a sebességek. Ide lehet küldeni az eredményeket, hátha jobban foglalkoznak vele, ha kiderül, hogy többeknek lassú: [link]. Ha meg kiderül, hogy csak nálam van ilyen anomália a rendszerrel, akkor lecserélem a Fedora-t mondjuk egy Xubuntu-ra az asztali gépen. Az is tetszett, amikor próbálgattam disztrókat.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
subset #44542 üzenetére
Igen, egyelőre mindenképp csak privát használatra kell. Később esetleg publikálnám róla a blogomat vagy ilyesmi, de sokkal valószínűbb, hogy ahhoz is inkább írok egy adaptert, ami szinkronizálja a mostani szolgáltatójával a tartalmat, ahelyett, hogy itthonról hostolnám. Nem értek az üzemeltetéshez, nincs szükségem rá, és sajnálom rá az időt, hogy megtanuljam, illetve arra is, hogy ezügyben folyamatosan foglalkozzak a szerverrel, hogy nehogy feltörjék. Az SSH-ra már kaptam jó tippeket innen is, alkalmazni fogom őket. A VPN-t még nézegetem, kérdezgetek róla máshol is, hátha az jobban passzol ahhoz, amire nekem kell.
Az SSH tunnel és a VPN egyébként azért is tűnik jónak, mert meg tudom spórolni velük a titkosítást, beléptetést, stb. minden alkalmazásnál. Mivel csak egyedül fogom használni őket, így kapásból nem kell több felhasználósra megvalósítanom őket, stb... Persze ha megtörik ezt az SSH-s vagy VPN-es védvonalat vagy esetleg helyben a wifi jelszót, akkor semmi nem fogja védeni az adataimat és belső szolgáltatásaimat. Biztonság terén az ilyesmit mérlegelni sem egyszerű, hogy mi a felesleges ráfordítás, és mivel kell tényleg foglalkozni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ToMmY_hun #44536 üzenetére
Már a zárt forrású driver-re gondolsz? Hát elméletileg annyi kéne hogy legyen, hogy driver manager-ben bekattintod, hogy azt akarod használni, és magától megcsinálja. Nyílt forrású nvidia driver nekem sosem működött rendesen, a zárt forrásút két kártyával teszteltem, az egyik egy GT240 a másik egy GTX750Ti, egyikkel sem volt gondom. A 750-el még nem néztem Mint-et, csak Fedora-t, hát azon nem volt egyszerű a driver csere, de azon alapból nem az.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
King Unique #44528 üzenetére
Hát nekem trojan downloader meg hasonlók voltak sima böngészésnél nem egyszer, néhány előugró ablak, hogy töltsek le xy exe fájlt, plusz a router jelszavát is megpróbálták már bekérni tőlem. PUP előfordult már pl PDF nézegető telepítőjében, mint választható alkalmazás, érdekes módon amikor megtisztításra mentem, akkor is végigtolta rendesen a telepítőt, és azóta is Foxit reader-t használok, mert amúgy jó. :-)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
King Unique #44526 üzenetére
Érdekes, nekem teljesen más a tapasztalatom. Régen nem találkoztam napi szinten böngészés közben ennyi vírussal, mint manapság. Szerintem ha nem lenne vírusirtó fent, akkor néhány nap alatt totálkáros lenne a rendszer.
Email szerintem veszélytelen, minden ilyesmi spam-be szokott menni gmail-en, azt meg megnyitás nélkül törlöm. Esetleg akkor lehet probléma, ha asztali levelező klienst használsz, ami letölti a gépre a spam-et, de gondolom Linux-nál akkor is x-et kellene rá tenni, vagy biztonsági rés kell a levelező kliensbe.
Lehet, hogy meglepő dolgot fogok mondani, de az átlag Windows felhasználó van annyira sötét, mert egyszerűen nem érti a dolgok működését, és nem is akarja. A Linux-nál sajnos/szerencsére rá van kényszerülve az ember a tanulásra, különben még egy alkalmazást sem tud telepíteni normálisan. Ezekkel a Mint-es desktopos Linux-okkal lassan azért begyűrűzik ezekbe a körökbe is a tudatlanság. Gondolom én.
Egyébként tök fura, én talán pár hónapja Linux-ozom csak, és egyre jobban szeretem a parancssort. Az asztali disztró helyett gyakran használok még Windows-t, de a házi szerver beállítását tök jó parancssorból csinálni SSH-n. Egyáltalán nem hiányzik a GUI, sőt úgy érzem, hogy jobb így parancssorból hívni a dolgokat, megadni a paramétereket, mint valami GUI-ban űrlapot töltögetni. Fél éve még a totál ellenkezőjét mondtam volna. :-)
-
inf3rno
nagyúr
Ez konkrétan ESET Smart Security, régi nevén Nod32. Nekem sem túl gyakori, néhány havonta futok bele ilyesmibe. Eddig egyszer volt csak 5 év alatt, hogy nem fogott meg valamit, azt a végén azt hiszem MalwareBytes-al szedtem le a gépről. Összességében nem rossz, bár rangsorolásban már csak tizenvalahányadik a vírusirtós toplistán. Régen volt első is.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
subset #44521 üzenetére
elvírusosodásáért (jujj de szép szó)
Szerintem nyugodtan hívhatjuk a rendszer elfertőződésének.
Ja hát Wine nekem sem szimpatikus, flash-t sem szerettem soha, a video lejátszásnál meg talán elkaszálja a HTML5 hosszú távon. Asztalinál ha ilyesmi kell, akkor már talán több értelme van egy dual bootnak.
Java-t sajnos kénytelen vagyok feltenni a szerverre, mert adatbázishoz kell, de ezt még lehet, hogy a későbbiekben átértékelem, mert idle eszik 10%-ot az erőforrásokból, és egyre valószínűbb, hogy nem lesz szükségem többre, mint egy postgresql. Ubuntu szervernél esetleg tudsz ajánlani valami különösebb óvintézkedést? (Tervezem kitenni netre, de talán csak VPN-el vagy SSH tunnel-en keresztül. Egyelőre még tanulmányozom a témát. Nagyjából tudom, hogy mit szeretnék, csak az nem világos, hogy megoldható e ezekkel az eszközökkel.)
-
inf3rno
nagyúr
Komolyan, néha kapok jelzést a vírusirtótól, amikor google-el képre keresek rá. Még csak az oldalt sem kell meglátogatnom... Gondolom mindig a talált oldalról tölti a képet, nem a google-nek valami kesséből, aztán azért tudnak betenni vírust is melléje. Egyébként google top 10-ben is nem egyszer találkoztam vírussal.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #44510 üzenetére
Amikor ilyeneket olvasok so-n, hogy "I stupidly ran “chmod 400 chmod” and now it appears forever broken", akkor egyáltalán nem csodálkozom, hogy a felhasználó a leggyengébb láncszem. :-) Azért lassan érdemes lenne összerakni egy toplistát, hogy mik azok az egyszerű parancsok, amikkel gallyra lehet tenni a rendszert. Szsvz ez a chmod tök vicces, nekem eszembe se jutott volna.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
subset #44504 üzenetére
Ez a kell vírusirtó vagy nem kell vírusirtó kérdés mindig fel fog merülni szerintem, mert a Linux felhasználók körében is nagyon kevés aki kifejezetten biztonsággal foglalkozik. Így egy átlag felhasználó nem látja át, hogy mi az, amire egy hacker/vírus képes Linux-on, és mi az, amire nem, összehasonlítva mondjuk egy Windows-al, ahol azért egyértelmű, hogy vírusirtó kell, különben elég egy google keresés ahhoz, hogy tönkremenjen a rendszer. A helyzetet tovább árnyalja, hogy mint minden szoftver, ez sem mentes a biztonsági résektől, amit linkeltem is. Így szerintem egyértelmű, hogy van lehetőség vírusokat írni, amik ezeket a réseket használják ki. Természetesen kell frissíteni a rendszert, hogy foltokat tegyünk be, de azért azt is tisztán kell látni, hogy a hackerek mindig egy lépéssel a foltok előtt járnak, tehát egy új vírus egy bizonyos ideig mindenképp működőképes marad.
Az első linked-ben írtak csak speciális környezetben jelenhetnek problémát.
Ezt kifejtenéd bővebben?
Illetve vírusirtó helyett inkább ezeket nézegetném:
chkrootkit
rkhunter
lynisTetszik ez a lynis, kipróbálom ha lesz egy kis időm. Ha esetleg talál valamilyen biztonsági rést, akkor segít abban is, hogy hogyan lehet kijavítani? Egyébként nálam, meg gondolom sokaknál is össze van mosva az összes ilyen jellegű kéretlen program a vírus gyűjtőnév alá, illetve, ami segít ezeket felderíteni és eltávolítani, azt is mind vírusirtónak hívjuk.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
subset #44501 üzenetére
Szerintem erről lehet szó: [link]. Azt mondják nem kevés exploit van, amit ki lehet használni, ha valaki vírust akar írni Linux-ra: [link]. Gondolom ahogy nő a népszerűsége ezeknek az oprendszereknek, úgy fog növekedni a vírusok száma is. Amúgy ezekben a cryptolocker-ekben az a geci, hogy nem is kell nekik root jog, bőven elég annyi, hogy a felhasználó elindítja őket, mert csak a home meg hasonló mappákban "dolgoznak". Szvsz mindenképp érdemes rendszeresen biztonsági mentéseket csinálni a fontosabb fájlokról.
-
inf3rno
nagyúr
Vírusokat mivel szoktatok felderíteni? Van egy ilyen jelenségem Fedora-nál, hogy a Firefox néha megnyit valami reklámot egy új ablakban. Gyanítom, hogy a Firefox témában van benne, legalábbis másnak abban volt, de jó lenne azért egy vírusellenőrzést nyomni a teljes rendszerre, ha ez lehetséges valami jobb eszközzel ingyenesen.
-
inf3rno
nagyúr
A nautilus valami GVFS virtuális fájlrendszert használ. Azzal van a gond. Az is CIFS mount-ot használ de valszeg túl kicsi buffer méretet, azért ilyen lassú. Küldtem bug report-ot, hátha javítják. Egész konkréten én 1M-es read buffer-el mountoltam, és úgy 11.5MB/s körüli sebességet hozott. A gvfs_mount-al meg 5.3Mb/s körülit csak. Elvileg az max 64K-s buffert tud, de szerintem 4K-sat használ, legalábbis konkrétan láttam a kódban, hogy egy helyen ennyivel tolták, illetve a CIFS mount, ami gyors nálam, az ugyanúgy gyors 64K-s bufferrel is, nem csak 1M-essel.
Egyébként érdekes ez a wifi. Egy napot elcsesztem mire rájöttem, hogy hiába nincs más router a 6-os csatornán, csak az 1-es és a 11-es csatornák, amiken 150Mbps kapcsolatot tudok létesíteni, minden máson csak 65Mbps a kapcsolat sebessége. A valóság persze 90Mbps körül van. Tableten még érdekesebb, mert annál is sikerült 1-2x elérni dual band-el, hogy 150Mbps-t írjon sebességnek a Windows a 65Mbps helyett, de bármit csinálok mindig csak 40-50Mbps körül megy rajta az adat, szóval neki tökmindegy, hogy dual band vagy sem. Át fogok húzni egy kábelt legalább a PC-hez, hogy legyen normális sebesség, mert ez nekem így nem elég, egy ac-s wifi kártya meg nagyon drága és nem biztos, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket.
-
inf3rno
nagyúr
Van valakinek tapasztalata a gvfs-el? Fedora-nál (de ahogy nézem másnak Ubuntu-nál is) a nautilus alapból gvfs-mount-al és nem sima mount-al mountolja a hálózati meghajtókat. Az a gondom vele, hogy 10MB/s helyett 4MB/s-el megy így az adat wifiről. Azt gyanítom, hogy valahol túl apróra választja a gvfs a buffer méretét, és ezért csak csordogál az adat.
Egyelőre fstab-ba beraktam az smb szervert, hogy cifs-el mountoja, de nem tetszik ez a megoldás hosszú távra több okból se.
Érdekelne, hogy be tudom e állítani valahol, hogy gvfs-el az smb kliens nagyobb buffer méretet használjon. Nem igazán találtam semmit ezzel kapcsolatban. Van egy config file a /usr/share/gvfs/mounts/smb.mount alatt:
[Mount]
Type=smb-share
Exec=/usr/libexec/gvfsd-smb
AutoMount=false
Scheme=smbÚgy sejtem, hogy ebbe kellene beleírni valamit, ha van olyan szerencsém, hogy nincs bedrótozva a bufferméret a kódba. A másik lehetőség, hogy a samba szerveren állítok valamit, hogy kényszerítse ki a nagyobb buffer méretet, már ha ez lehetséges. Mit javasoltok? Találkoztatok már ezzel a problémával?
-
inf3rno
nagyúr
Én közben fellőttem az Ubuntu 14.04-el az Odroid XU4 szerverem. Nagyjából mindent sikerült beállítani rajta, amit akartam, most már csak csiszolgatom. Ma kábelen 680Mbps-t mértem Samba-val 50% CPU terhelés mellett. Azt mondják ezen még lehet javítani, úgyhogy majd utánanézek a Samba konfigolásnak jobban. Wifi-vel is próbáltam, aztán elég megdöbbentő eredmény jött ki. Nem tudtam, hogy a 150Mbps-nek reklámozott n-es wifi valójában 50Mbps vagy még annyi se Windows-on. Ami ennél is jobban szíven ütött, hogy Fedora alatt extrém lassú volt; 24Mbps. Jó nagy átverés ez a wifi "sebesség", csodálom, hogy az USA-ban még nem perelték be emiatt a cégeket. Van fent ezen kívül node.js webszervernek, illetve postgresql adatbázisnak. Ezek alig esznek valamit idle, ugyanúgy, mint a Samba. Ezen kívül raktam még rá egy neo4j-t, az idle 5% CPU-t és 10% memóriát eszik, szóval nem egy lightweight valami. Nem biztos, hogy fent hagyom, attól függ mennyire lesz szükségem gráfra specifikus lekérdezésekre. Hát nem volt egy egyszerű menet mindent beállítani rajta, nem egy next-next-finish, 350 sorba szedtem össze a lépéseket, hogy legközelebb ne kelljen mindent a nulláról kezdeni, ha kiégne az SD kártya.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Rimuru #44339 üzenetére
Nem csak a free-t néztem, hanem a used-et is, és a kettő együtt nagyjából adta a 2g-t (2xx vs 17xx volt). Mindegy, már újraindítottam, log-ba meg nem hiszem, hogy került, úgyhogy majd ha legközelebb lesz, akkor szólok újra.
root@odroid-server:~# free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 1991 697 1293 11 29 239
-/+ buffers/cache: 429 1561
Swap: 0 0 0most ilyen.
egyébként fura, hogy elég széles a képernyő, mégsem tudja normálisan copy-pastelni a kódot róla. :S
szerk: na érdekes, most mégis jól másoltaVan más is, amiről kérdeznék. Érdemes root helyett más felhasználót létrehozni? Konkrétan nodejs, pgsql meg neo4j megy a gépen, és ha ezeket megtörik, akkor gondolom root jogokat kapnak. Be lehet állítani, hogy ezek a service-ek ne root jogkörrel fussanak, vagy hogy működik ez?
-
inf3rno
nagyúr
Ubuntu miért írhat több memóriát, mint amit fogyasztok?
A free -m azt írta, hogy 1.8GB-ot eszik a 2GB-ból a gép, ehhez képest ps aux-al alig 10% memória használattal tudtam elszámolni. A kettő között elég nagy a diffi. Újraindítottam a gépet, most 500MB-ot ír, illetve 10%-ot a process-ekre, ami nagyjából stimmel is. A 10% amit a neo4j eszik, az 200MB, a maradék 250-300MB meg a rendszeré. Lehet, hogy a rendszer evett meg 1.5GB memóriát? Talán egy hete nem volt rebootolva, de Ubuntu 14.04 server, úgyhogy nem szabadna, hogy igényelje...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
petersonal #44077 üzenetére
Igen, elvileg azt kell átírni ahhoz, hogy működjön, mert valamiért a környezeti változók mások cron-nál. Már amennyire 2 perc olvasással meg tudtam állapítani. Szerintem viszont ne írd át, mert error prone. A legjobb, ha a cron-t állítod úgy be, hogy a felhasználói környezet változóit átvegye. Google alapján ezeket érdemes nézegetni: [link] [link] [link] [link]. Sajnos most többre nincs időm, de szerintem bennük lesz a megoldás első ránézésre.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Atlantisz48 #44068 üzenetére
De minek ehhez újrarakni? Tudtommal bármikor ki lehet terjeszteni partíciókat nem használt helyre.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
petersonal #44066 üzenetére
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
King Unique #44058 üzenetére
Csak halkan jegyzem meg, hogy nekem win7 esetében grub-ból indítva nem működik az alvó állapot funkció. Gyanítom, hogy ennél a telepítésnél is ez lesz majd a helyzet, de kíváncsian várom a fejleményeket, hátha másnak más rendszerrel összejön.
Egyébként próbáltam jelenteni a grub fejlesztőinek, de nem lehet megtalálni, hogy ki tartja karban a projektet. Azt hiszem valami gnu-s oldalra kerültem a végén, ott megpróbáltam bejelenteni a hibát, de annyira nem működött a dolog, hogy a végén az hiszem email-ben elküldtem nekik, ami gondolom a levélszemétben landolhatott. Nem vagyok ezek után meggyőződve, hogy a grub a legjobb rendszerbetöltő.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Bicskás #44040 üzenetére
Érdemes lenne egy crystaldiskmark-ot futtatni a pendrive-on, hogy megnézd mekkora sebességre képes. [link] Innen le tudod szedni, nekem USB2-n is 23MB/s-et tudott a seq. Ha 1.58GB-ra nézzük, akkor valamivel több, mint egy perc lenne seq sebességgel kiírni. Nyilván lassabb, de általában néhány perc alatt azért meg szokott lenni. A 4.5 óra irreális még a leglassabb pendrive-tól is.
Érdemes lenne checkdisk-et is futtatni rajta Windows alól. Rámész jobb gombbal a meghajtó ikonjára, tulajdonságok, eszközök fül, ellenőrzés. Bepipálsz mindent, amit lehet, aztán elindítod. Elvileg megmondja, hogy minden stimmel e vele vagy sem. Ezen kívül megnézheted mondjuk ezzel: [link], hogy az írás és a visszaolvasás is megfelelően működik e rajta. Ez eszik valamennyi írási ciklust a pendrive-on. Legalább 1000 ciklust bírnia kell, szóval nagy jelentősége nincsen, ha nem 24 órában futtatsz ilyen teszteket rajta, csak 1x próbálod ki.
Közben olvasom, hogy valami régi mintet próbáltál felrakni. Ennek van valami különösebb oka? Szerintem mindenképp jobban járnál egy újabbal.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Bicskás #44040 üzenetére
Ha windows-ról próbálod és mintet, akkor ezek az isok: [link] jók ezzel a kiíróval [link]. Kipróbáltam, mindegyik működött, de ezek telepítőt tartalmaznak. Ha neked live rendszer kell, amit csak bedugsz, és tudsz dolgozni rajta, akkor olyat még nem próbáltam ezzel.
Ha nvidia GPU van a gépben, akkor előfordulhat, hogy telepítés közben le fog fagyni, főleg ha ilyen sokáig tart nálad, mert gagyi az opensource driver. Telepítés után mindenképp érdemes lecserélni. Ha Intel vagy AMD van, akkor maradhat az opensource. Egyébként azt mondják, hogy laptop terén már nem nagyon szoktak driver gondok lenni, inkább ilyen tablet meg kisebb kütyük, amik még nem mennek.
A pendrive mérete eléggé határeset. Próbálkozz egy nagyobbal. Nekem a mint+mate 1.58 GB. Kiírva nem tudom, hogy nagyobb e, vagy van e valami kitömörítés, de el tudom képzelni, hogy van.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
King Unique #44021 üzenetére
Nem néztem utána, de ha már szóba került. A GRUB-nál be lehet állítani valami default bootot, amit azonnal betölt, és nem kell minden indításnál kiválasztani, illetve az x másodpercet se kell feleslegesen végigvárni? Nincs erre valami megoldás?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Bicskás #44009 üzenetére
Boot-nál kéne a boot menübe belépni, az alaplap függő, hogy milyen gombra jön be, nálam F12, de lehet a te gépeden más. Ott ki kell választani, hogy melyik eszközről akarsz bootolni. Ha neadjisten nincs a listán, akkor lehet, hogy a BIOS-ban ki van kapcsolva az USB bootolás, azt meg del billentyűvel lehet elérni ugyanúgy rögtön, amikor elindul a gép, és feljön valami logo, akkor kell nyomogatni. BIOS-ban esetleg beállítható boot prioritás is, hogy legközelebb ne kelljen F12-ezni, hanem alapból a pendrive-ot vegye előre, és csak utána próbálkozzon a HDD-vel, ha arról nem megy.
Hát ha már nem garanciás, akkor meg lehetne próbálni fejleszteni rajta, betenni új processzort, több memóriát, ilyesmit. Típusfüggő, hogy erre van e lehetőség, viszont azt mondják megéri megcsinálni, mert sokat javul a komfortérzet tőle, és csak pár ezresbe kerül.
-
inf3rno
nagyúr
Ha máshogy nem, akkor marad a mostani megoldás, szóval hogy pendrive-ra másolom, aztán rádugom a TV-re. Egyébként Samba-val szerettem volna, mint megosztott mappát, de vannak kétségeim ezzel kapcsolatban, hogy működne e. Hallottam olyat, hogy valakinek összejött, de ez inkább csak legenda szintű.
Azt mondják, hogy SMB-t és CIFS-et támogatni kellene a TV-nek hozzá. Nem tudom ebben mi az igazság.
Most szopok ezerrel. Partícionáltam és formáztam egy HDD-t gparted-del, de képtelen vagyok valami miatt írni rá. Azt írják, hogy take ownership kell. Próbáltam takelni az ownershipet, de ugyanúgy nem tudok írni rá. Bármi ötlet, hogy mi lehet a kínja?
Így próbáltam:
[inf3rno@inf3rno ~]$ $ sudo chown -hR inf3rno /dev/sdc2
Az sdc1 GPT-nek fenntartott 100MB. Egyébként 1TB-os vinyó, az sdc2 gyakorlatilag a teljes terület. Ext4-et raktam rá és primary-t választottam (mást nem lehetett). Utána elsőre be sem akarta mountolni. Újraindítottam, akkor bemountolta, van benne egy lost and found mappa, de új mappát nem tudok létrehozni, és fájlokat sem tudok másolni rá.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Lathronos #43990 üzenetére
Alapból Ubuntu fogja használni, amivel felteszem hálózatra Samba-val. Szóval a Windows is tudni fogja olvasni sima hálózati meghajtóként, nem kell hozzá semmi extra. Közvetlenül Windows-os géphez sosem fogom hozzácsatolni. A nehezebb része az lesz, hogy valahogy be kell lőni, hogy a smart TV is lássa a fájlokat, és le tudja játszani őket. DLNA-t nem akarok használni hozzá, próbáltam sokszor, mindig akadt vele a film.
-
inf3rno
nagyúr
Közben utánajártam, Samba-val érdemes megosztani, és tökmindegy milyen fájlrendszer van alatta, mert a Samba protocol elfedi. Úgyhogy menni fog rá az ext4.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Van egy új HDD-m, 1TB-os, szeretném elsősorban tárhelynek használni NAS-hoz. Milyen fájlrendszert ajánlotok hozzá? Vagy nem számít ez annyira? Ubuntu 14 LTS fog kommunikálni vele USB3-on keresztül. (Nem tudom, hogy a rack beleszól e, hogy milyen fájlrendszer lehet rajta, de gyanítom, hogy nem.)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
agy73p #43664 üzenetére
Esetleg próbáld meg úgy, hogy dnf install gstreamer1* Elvileg valahogy hozzá lehet csapni paraméterként azt is, hogy a dev csomagokat ne tegye fel, de már nem tudom hogyan. Meg érdemes a non-free repot is felvenni előtte rpm fusion-ről, nem csak a free-t. Nekem nem volt így gondom mp4 lejátszással. Ha mégis van gondod így is, akkor valszeg nincs mentség.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #43366 üzenetére
Nekem ez mást mond: [link], bár ez 2008-as, de nem hiszem, hogy elveszett volna ez a feature azóta.
"The OpenOffice.org macros are written in OpenOffice.org BASIC, a macro language that uses the same programming logic as Microsoft Visual Basic. However, some elements differ, as for example the calls to software commands and object names. So you would have to rewrite the macros. Macros written for MS Word for instance cannot be executed via OpenOffice.org; you'll need to re-write them. This has its benefits - it makes OOo documents less virus prone.
OpenOffice.org 3 Calc can execute many Excel macros, but (for security reasons) you must manually enable this feature. Choose Tools > Options > Load/Save > VBA Properties and enable the Executable code checkbox. "
Miért nincs quote bbcode a fórum motorban?
-
inf3rno
nagyúr
Ubuntu-t mennyire ajánljátok szervernek? (Csak itthoni LAN-os szervernek kéne, nem akarok zéró tapasztalattal másoknak hostingolni, ha ez a kérdés.
)
-
inf3rno
nagyúr
Én próbáltam tavaly az Ubuntu 14 unity-t, ha jól tudom az az LTS. Nem tapasztaltam semmi ilyet. GT 240-el teszteltem a zárt drivert, ami 340.x-es verzió volt. A nyílt az nyilván kuka nvidiánál. Meg tudom nézni másik kártyával GTX 750Ti is holnap, ha be tudok bootolni vele, mert ehhez tök másik driver kell. Te Milyen drivereket próbáltál?
-
inf3rno
nagyúr
A kitömörítés rendben ment winrarral, viszont a "._"-al kezdődő nevű doc fájlokban ilyen krix krax van, meg valami mac osx szöveg. A rendes nevű doc fájlok jók nálam. Szóval ez szerintem valami mac osx specifikus dolog, lehet, hogy valami ikon leíró fájl vagy valami hasonló, ami bekerült a mappákkal együtt a rar-ba.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
CanibelZ #43357 üzenetére
Én nem vonom kétségbe, hogy rootkit-tel egy kezdő felhasználó is megcsinálja, viszont én szeretem érteni, hogy mit csinálok, illetve az ilyen rootkites témába csak nagyon extrém esetben mennék bele, ha nincs más út és nagyon kell. Előbb szedném szét a kütyüt és csatlakoznék rá direktbe a tárhelyére.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
CanibelZ #43351 üzenetére
Akárhogy is nézzük, nem látsz bele a programba, hogy mit csinál, vagy legalábbis az emberek döntő többsége nem ellenőrzi, és a tudása sincs meg hozzá. Innentől azt raknak bele, amit nem szégyellnek.
Közben járkálok utána. Azt írják, hogy ezekbe a kütyükbe valami különleges bootloader van beleégetve, amit nem lehet lecserélni, nincs bennük BIOS, és USB-n keresztül sem tudnak bootolni. [link] Azért még nyomozok. Ötletnek mondjuk elsőre az ugrik be, hogy mobilokra tervezték a rendszert, és azoknál előny, ha nem lehet csak úgy formázni az eMMC-t (vagy mi van ezekben), és rátenni egy másik rendszert. Legalábbis minden lopott mobillal ez lenne az első gondolom én.
-
inf3rno
nagyúr
Android-nál miért van az, hogy rootkit kell, ha valaki root felhasználói jogokat akar? Ez nekem nagyon fura...
-
inf3rno
nagyúr
Mert a mint szépen be is állítja, mgának.
De a Gnome Commander ezt figyelmen kívül hagyta.Ha benne van a fájlban, akkor elvileg nem szabadna figyelmen kívül hagynia. Ha mégis, akkor lehet, hogy régebbi verzióról olvastam, hogy így kell.
szerk:
Yepp, azt írják, hogy azóta többször is változott, hogy melyik fájl. Az /etc/gnome/defaults.list volt 2014-ben, lehet, hogy még ma is az, legalábbis stackoverflow szerint. Érdekes módon máshol meg még mindig a ~/.local/share/applications/defaults.list -et írják. Most nincs időm Mint-et indítani emiatt, máson dolgozom. -
inf3rno
nagyúr
Jó tudni, azt hittem ezek beégetett dolgok, mert annyira kompaktak.
Ha már szóba került. Megkértek, hogy egy ilyen kis tablet izére: [link] telepítsek valami rendszert, mert az android, ami rajta van nagyon lassú, és a hozzá való böngésző néhány oldalt meg sem jelenít. Nem lehetne ezen valahogy gyorsítani másik oprendszer használatával? Az egész ilyen érintős 7 colos cucc, és van rajta egy mikro usb, amin keresztül talán perifériát lehetne rácsatolni micro -> normál adapterrel meg usb hubbal. Tutira nem nyomok végig telepítőt érintőképernyőn.
Bármi ötlet, javaslat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- E-roller topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Kuponkunyeráló
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- DELL T40 EMC Szerver
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged