- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én már nem tudom követni a verziókat, de a Sidben benne van:
stretch-ben nincs benne valóban.
Piszok régen néztem már Debianra, a Strech a stable most, a Sid a testing, a Buster meg az experimental, vagy utóbbi kettő fordítva. (-nál még tudtam ezeket elég jól......
Most is a Sid-et gondoltam hirtelen stable-nak.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #57097 üzenetére
Kimeneten lathatod hogy a sleep parancs panaszkodik, de amugy a masodik parancsbol is kihagytal egy off szot (ha ezt akarod).
sleep 2 && xset dpms force off
-
válasz
ubyegon2 #57050 üzenetére
Én feladtam.
Mindenre hibákat dobál, próbáltam simán terminálból futtatni:
tibi@tibi-mint ~ $ sleep 2 xset dpms force
sleep: érvénytelen időtartam: ”xset”
sleep: érvénytelen időtartam: ”dpms”
sleep: érvénytelen időtartam: ”force”Minden variációt kipróbáltam, a saját helpjét 100x elolvastam, semmi.
Minden google találatba sleep előtag nélkül szerepel, úgy le is fut és ki is kapcsol a monitor, de így semmi késleltetés nincsen.3 órája szívok ezzel, háát... mi lesz komolyabb dolgokkal?
-
Debian 9.3 + KDE-ből hiányzik a "picture of the day" háttérkép lehetősége. Jól tippelek, hogy a a régebbi kiadásokban (jessie) még benne volt, az újban(stretch) meg majd csak lesz?
-
amstro555
tag
válasz
King Unique #57092 üzenetére
Az utóbb említett gépen Debian van, nem Kali.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #57081 üzenetére
Előfordul, hogy valami kicsit megakasztja a leállítási folyamatot. Ilyenkor kb. 90 másodpercet vár a leállására, aztán kilövi. Nálam csak ritkán fordul elő, így még nem foglalkoztam vele, hogy ezen az időn rövidítsek.
-
törölt tag
válasz
Rimuru #57088 üzenetére
Kicsit alaposabban körülnézve: ubuntu, synaptic package manager, a Status gombra bökve választható az "Installed (manual)" lista, ott úgy tűnik, valóban csak az általam telepített csomagok és függőségeik vannak.
De ebben a függőségek is ott vannak, nem lehet kiválogatni azokat, amik ezeket magukkal hozták. -
King Unique
titán
válasz
amstro555 #57091 üzenetére
Ha a pendrive-ra a telepítő nem megfelelően lett kiírva, a boot mód nem a telepítésnek megfelelően van beállítva, akkor nem meglepő, ha gondok vannak.
Viszont az utolsó bekezdésben említett dolog érdekes, mert én is használok 8.1 + Linux dual-boot megoldást, de ilyet nem tapasztaltam. Igaz nem ilyen egzotikus Kali Linuxszal, de akkor is abnormálisan hangzik. Max. olyan szokott előfordulni, hogy a Windows a boot menüben berakja magát az első helyre alapértelmezettként, de a sorrendet utólag is könnyen lehet módosítani, vagy akár fixálni. Szükség esetén pedig újratelepíteni a GRUB-ot, mint már említve volt.
-
amstro555
tag
válasz
King Unique #57089 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Telepítés közben, amikor megkérdezi, hogy "Hová szeretné telepíteni a windowst?", szóval ott egy olyan partíciót választok, ami üres (RAW/vagy törlöm), akkor azt írja ki, hogy "A windows nem telepíthető erre a lemezre. A kijelölt lemez UEFI partíciós táblát tartalmaz"
Amúgy most a rufus-al a GPT/UEFI-t választottam, így már boot-olt az USB-ről és tudom telepíteni arra a partícióra.
Sajnos egy másik gépen az sem segített, amit írtál: "Előbb a win, aztán a linux". A winletöltött egy frissítést, majd átírta az MBR-t, onnantól a linux nem indult.
-
válasz
#73749248 #57087 üzenetére
Azt én sem tudom, melyik csomag csinál olyat, amit említesz, minden esetre egy
systemctl list-units --type=service
parancs nem árt, hogy lásd a futó szolgáltatásokat. Jó, azt is érdemes tudni, melyik mit csinál.....
Ha valaki nem használ nyomtatót, bluetooth-t, akkor is fut a cups meg a bluez...
-
King Unique
titán
válasz
amstro555 #57080 üzenetére
Egyrészt a sorrend már korábban sem volt jó, mert dual-boot megoldásnál először célszerű a Windowst telepíteni, majd utána a Linuxot. De akár a fordított eset is megoldható, aminél utána értelemszerűen újra kell telepíteni a GRUB-ot és akkor jó esetben mindkét rendszer indítható lesz azzal.
Aztán ugyanarra a lemezre mindkettőt célszerű nyilván azonos boot mód szerint telepíteni és nem megkavarni a dolgokat. Az, hogy a Windows most mért nem hajlandó települni a kijelölt partícióra, annak oka megint nem derült ki. Az üres partícióról sincsenek infók, de nyilván nem szükséges előre particionálni és formázni, lehet unallocated is és majd a Windows telepítője megoldja a formázását. A partíció pedig elsődleges legyen, illetve nyilván az is fontos, hogy a telepítési módhoz igazodjon a lemez MBR / GPT vonatkozásában is!
-
törölt tag
válasz
Ha kicsit is hasonlít az ősére, akkor egy ilyen lassú leállás alkalmával nyomj egy ESC-t!
Lehet, hogy csodát látsz. Utána szidd nyugodtan a systemd kitalálóinak a felmenőit! -
válasz
Annál a gépnél sok oka lehet a lassú leállásnak. Ha biztos, hogy inaktív a hibernálás és az alvó állapot, akkor még egy dolgot megnézhetsz ebben a fájlban:
cat /etc/systemd/system.conf
ezt a sort keresd meg:
#DefaultTimeoutStopSec=90sha nincs előtte a #, akkor rakd be, ha ott van, vedd ki és állítsd át az értéket mondjuk 2 sec-re.
A szerkesztéshez az alábbi parancsot add ki terminalban vagy az ALT+F2- lenyomva a kis ablakban:
gksu xed /etc/systemd/system.conf
A cups csomag is szokott 1:30 leállási késleltetést csinálni, ha nincs nyomtatód, akkor ezt a csomagot le is szedheted:
sudo apt remove cups
ha kell a cups, akkor állítsd le és inaktiváld az alábbi parancsokkal:
sudo systemctl stop cups-browsed.service
sudo systemctl disable cups-browsed.serviceez a parancs ellenőrzi a szolgáltatás állapotát:
sudo systemctl status cups-browsed
Remélem valamelyik használni fog.
-
Rimuru
veterán
válasz
amstro555 #57080 üzenetére
Ne keverd a modokat, a legtisztabb szerintem az lenne ha mindent elorol kezdenel, fix beallitasokkal.
Elsonek rakd fel a win(eke)t, ugy hogy hagysz szabad ures helyet a linux(ok)nak.(#57081) tordaitibi: kikapcsolasnal megjelenik egy szamlalo es uzenet hogy mi tartja vissza.
(#57078) nahaggyámár: pl portage, apk
-
Az mitol van , avagy termeszetes hogy neha nagyon lasan all le a Mint?
Semmi koze a hasznalathoz, pl. volt hogy 40 orat ment a gep egyfolytaban es a leallitasra kattintas utan 8-10 masodperc mulva mar kapcsolt is ki a monitor,
maskor meg nehany orai hasznalat utani leallas ket percig is eltart.A wines multamba nem egyszer elofordult hogy leallitas, latom hogy al le gep es el is mentem otthonrol, mikor fel nap mulva hazertem ugyanugy a leallitas felirat volt, ezert berogzodott higy mindig megvarom amig szabalyosan kikapcsol a pc, es igy tunt fel hogy neha 2 pernel is tovabb mazsolazik.
-
amstro555
tag
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget! Teljes a káosz a fejemben: UEFI, Legacy, GPT, MBR, CSM, EFI?
2 éve egy oprendszer nélküli 64 bites új gépre felraktam a Kali Linux-ot, majd mellé egy 8.1-es win-t. A win persze átírta a boot partíciót, így már csak az indult. Most szerettem volna egy újabb partícióra egy másik win-t felrakni. Nem hajlandó az USB pendrive-ról bootolni. Átállítottam a BIOS-ban az UEFI-t Legacy-ra, na így már a Kali Linux elindult, az USB-ről is boot-olt, de a win nem hajlandó települni az üres partícióra. Azt írja, nem lehet oda telepíteni.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
válasz
#73749248 #57078 üzenetére
Mi ehhez nem értünk......majd én fogok talán, ha a Dzsentóóóó-t feltelepítem, de ez ma még nem valósulhat meg......
Abban van gondolatolvasó csomagkezelő is, legalábbis arra kell következtetnem colomb2 válasza és ALFA kérdése alapján:
Egyszerűen tudni akarom, melyik az a néhány program, amit újra kell telepítenem
Sajnos ma már az emberek a hagyományos, -megjegyzem, felírom dolgokat nem ismerik, mindenre legyen egy program, naná, hogy gondolkodjon is helyettem.
Akár a superhűtő, ami berendel neten 20 üveg pezsgőt, ha kifogy a készlet, de mi van akkor, ha mondjuk kirúgtam azt a csajt, aki a pezsgőt vedelte? -
törölt tag
De ez az, amit így nem fogsz tudni kiszedni, mert a csomagkezelő nem így működik.
Egyébként itt fentebb valaki ajánlott pár programot, ami többé-kevésbé megmutatná amit akarsz, csak végig kell futni rajta. Vagy akár az általam említett debtree is segíthet, csak azzal is dolgozni kell valamennyit.Ez normál esetben fordítva működik: telepítesz egy minimál rendszert és dokumentálod, hogy mit telepítesz.
-
törölt tag
Nem lehet, hogy alapvető problémáid vannak a csomagkezelés környékén?
Nincs olyan, hogy "fő"csomag. Függőségek vannak.
Vannak még ú.n. meta csomagok (meta-package), amik nem tartalmaznak (szinte) semmit, csak függőségeik vannak, amivel egy lépésben tudsz pl. komplett gnome-ot telepíteni, ahelyett, hogy csomagonként tennéd fel.
Olyan létezik, hogy felraksz egy csomagot, ez magával hoz millió függőséget, de maga a csomag nem tartalmaz csomagokat. -
ALFA
senior tag
válasz
#73749248 #57064 üzenetére
Tudnád valahogy szemléltetni, hogy mire is gondolsz? Mert én végképp nem értem.
Az ottani fórumban láthatod, miket válaszoltak.
A dkpg lekérdezés eredménye több ezer soros csomag lett.Én azt akarom látni, hány "fő csomag" van.
Ha még mindig nem érted:
Amikor telepíteni akarsz egy programot, meg kell adnod a "fő" csomag nevét, mire jön egy válasz, hogy ehhez hány csomagot és milyen méretben kell telepíteni.Ilyesmit szeretnék látni, nem a teljes listát, hanem olyan struktúrált listát, hogy pl:
kutyafüle
tartalmaz 241 csomagot
macskafüle
tartalmaz 557 csomagot
stb.
a végeredmény ugyan az lenne, csak tételes felsorolás nélkül, viszont azonnal láthatóvá válna, hogy mely programok - "fő csomagok" - telepítéséről van szó.Ha nem érthető, majd holnap folytathatjuk, most megyek offlineba.
-
törölt tag
válasz
okoska74 #57070 üzenetére
Köszi, bár költői volt a kérdés. Csak arra utaltam, hogy nem mindegy, milyen környezetben kell függőségek közt kutatni.
Slackware nagy csalódás számomra. Azt hittem, mára már eljutottak odáig, hogy van valódi csomagkezelőjük.(életem első linuxa valami ős-slackware volt)
-
okoska74
senior tag
válasz
#73749248 #57068 üzenetére
Arch mit használ? slackware? stb.
Arch: pacmanSlackware:
installpkg: Új szoftver telepítéséhez korábban telepítenie kell a függőségeket.
upgradepkg: Telepített csomag frissítése egy új verzióra
removepkg: A nem kívánt telepített csomag eltávolítása.
Nincs függőség kezelője.makepkg: lefordított programból csomagot készít
-
válasz
#73749248 #57065 üzenetére
Azt nem tudom, listát csinál-e, de a függőségi fát egész jól meg lehet nézni az aptitude-ban. Igaz ez nem új csomagkezelő.
Anno látam valami GUI-s fa-felépítésű csomaglistát, de nem ugrik be mi volt a neve......
A gtkorphan is használható hasonló célokra. Listát viszont nem csinál, csak végig lehet böngészni a telepített csomagokat.
Xara is jó kis nézegető deb csomagokhoz:
-
ALFA
senior tag
Mindannyian másról beszéltek, de már kezdek hozzászokni, mint linux fórumos "fícsőr".
Mindössze azt nem értem, ha telepítéskor meg tudja határozni, hogy egy adott csomaghoz mely további csomagok kellenek, akkor később, amikor teljes csomaglistát csinálsz pl. dkpg-vel, miért nem tudja megtalálni, melyik a "főcsomag", és melyek tartoznak hozzá?
Miért csak csak egy abc listára képes, miért nem tud struktúrált listát csinálni? -
törölt tag
Másról beszélsz te is, meg én is.
Nekem az volt a bajom, hogy olyan csomagokat nem akart eltávolítani, amik egyébként függtek tőle.
Ha van egy bd telepítve, aminek egyetlen függősége a bash és leszedem a bash-t, akkor illene vagy megakadályoznia az eltávolítást vagy vinni vele együtt a bd-t is.
Az apt-get üzenetéből úgy tűnt, a bd-t békén hagyja. Csak később derült ki, hogy hülye voltam, a bd nincs is telepítve, így eltávolítani sem kell. -
GGAllin
tag
élőháttérképet próbáltam beállítani LMDE 2 Betsy disztró alatt, a szükséges lépések után amikor futtatni akarom az alkalmazást a következő üzenetet kapom:
d@d-lmde ~ $ himawaripy
Traceback (most recent call last):
File "/usr/local/bin/himawaripy", line 5, in <module>
from pkg_resources import load_entry_point
File "/usr/lib/python3/dist-packages/pkg_resources.py", line 2876, in <module>
working_set = WorkingSet._build_master()
File "/usr/lib/python3/dist-packages/pkg_resources.py", line 449, in _build_master
ws.require(__requires__)
File "/usr/lib/python3/dist-packages/pkg_resources.py", line 745, in require
needed = self.resolve(parse_requirements(requirements))
File "/usr/lib/python3/dist-packages/pkg_resources.py", line 639, in resolve
raise DistributionNotFound(req)
pkg_resources.DistributionNotFound: pillowha jól értelmezem nincs teljesítve minden függőség, mit és hogyan kell telepítenem még hogy ez megszünjön?
Köszi előre is!
-
törölt tag
Hm??
Van egy bd nevű csomagom (fogalmam sincs, ki hozta és miért)$ apt-cache depends bd
bd
Depends: bash
bash:i386Ha ezek után megpróbálom a bash-t leszedni:$ sudo apt-get --dry-run autoremove bash
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following packages will be REMOVED:
bash bash-completion chromium-browser chromium-browser-l10n lightdm ubuntu-desktop
WARNING: The following essential packages will be removed.
This should NOT be done unless you know exactly what you are doing!
bash
0 upgraded, 0 newly installed, 6 to remove and 2 not upgraded.
Remv chromium-browser-l10n [63.0.3239.84-0ubuntu0.17.04.1]
Remv chromium-browser [63.0.3239.84-0ubuntu0.17.04.1]
Remv ubuntu-desktop [1.379.1]
Remv lightdm [1.22.0-0ubuntu2.1]
Remv bash [4.4-2ubuntu1.1] [bash-completion:amd64 ]
Remv bash-completion [1:2.1-4.3ubuntu1]Lehet, hogy én értettem félre az autoremove működését, de ez így egy rakat törött függőséget hagy maga után.O.K., az apt-cache depends/rdepends működését értettem félre. Ez nem a telepített csomagokról szól, hanem az összes ismertről. Persze, hogy nem akarja leszedni, ha egyszer nincs is fenn.
-
törölt tag
Lehet, hogy megírtad, de nem vettem észre
Ubuntu topikban függőségekkel kapcsolatos kérdést találtam.
Elvileg van olyan, hogy apt-cache depends <csomag> és apt-cache rdepends <csomag> de... hogy úgy mondjam, nem pont azt csinálja, mint amire emlékeztem, pláne nem azt, amire számítottamArra gondolok, hogy elvben az rdepends megmutatja, hogy kik függenek a kérdéses csomagtól.
Például az apt-cache rdepends bash megmutatja, hogy mely csomagok függősége a bash.
De... ha azt mondom, hogy apt-get --dry-run autoremove bash, akkor a függőségként felsorolt csomagok közül alig néhányat akar eltávolítani, holott vinnie kellene mindent, ami bash függőségben szenved. -
válasz
tordaitibi #57049 üzenetére
A „chmod” parancs rövid ismertetése
Ezen a példán keresztül próbáld megérteni a parancsot, én is így szoktam, bár általában angol nyelvű leírásokból, az kicsit nehézkesebb.
Terminálban futtathatóvá kell tenni a telepítő szkriptet, majd futtatni kell:
sudo chmod +x install.sh && ./install.sh
A Kapitány által írt chmod-os sort terminalban kell futtatnod majd.
Terminál lett a vége mert a deb telepítő nem tudta felpakolni a függőségeit.
Lehet, hogy te se a megfelelő verziót választottad ki amúgy, mint az első hsz-ben én is rosszat jelöltem ki.....de legalább látod, mennyi telepítési mód van.Sajna PS-t még életemben nem láttam.
http://letix.hu/ - ezt érdemes tanulmányoznod a parancsokkal kapcsolatban, például nézd meg itt mit ír a chmod-ról.
Ugyanaz a legjobb Linuxos wikiben. Chmod
-
Azt én értem, de mivel 3 napja linux mintezek,
mi az a chmod parancs, hogyan kell hozzáadni, vagy úgy futtatni, hova kell beírni, egyáltalán mit kell vele csinálni, elé írjam, a fájlnévbe, vagy milyen parancsba adjam neki...?
Kissé szájbarágósabban kérném, teljesen tök vagyok.
Mondjuk te 17 évig linuxoztál, tegnaptól windowsozol, én meg leírom neked, ami nekem teljesen magától értetődő,
pl. regedit, HKLM/system/Current control set new dword "nemertem az egeszet" hex=0x00000001 rebootEhhez te is úgy állnál mint a tyúk a piros kukoricához.
Ubyegon2, a youtube-dlg tökéletesen szuperál, kissé fapados de 1 perc alatt sikerült bekonfigolnom,
köszi szépen a szájbarágós leírást.
Terminál lett a vége mert a deb telepítő nem tudta felpakolni a függőségeit.Következő nyavajám,
PCSX playstation emulátor, bekonfigolva minden, RUN ISO után beadja szépen a játékképernyőt, ez viszont fekete marad és 3 másodperc múlva simán kilép, minden hibaüzenet nélkül.
Először fullscreenbe indítottam, mikor kilépett az asztal 640x480-ba maradt, de legalább már tudom hol van a
monitor beállítás -
ALFA
senior tag
válasz
tordaitibi #57044 üzenetére
Szerintem 57039-re utalt.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #57041 üzenetére
Csinálj egy új szövegfájlt valamivel, nevezed el ahogy írtam és másold bele amit írtam. Aztán csináld meg a chmodos lépést és kész.
Ha mindent jól csináltál, akkor egy ./dpms.sh parancsra lefut a script és állítja a fényerőt, ha nem, akkor kiírja mi a gondja. Ha lefutott, akkor már be tudod adni a parancsikonnak.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #57040 üzenetére
Erre írtam korábban, hogy már nem emlékszem: linuxot vagy csak DE-t cseréltem miatta.
Sajnos nem nagyon szoktam megjegyezni az ilyeneket, megelégszem vele, hogy működik. -
-
válasz
#73749248 #57035 üzenetére
De ennek nincs köze a fényerő szabályozásához. Az valamelyik Xorg csomagban lévő hiba miatt nem működik.
Ok, és ezt hogyan tudnám orvosolni?
Tudom agyf...aszt kaptok a windowstól, de ugye dualbootba megy a gép, van viszonyítási alapom,
a winen se működik a fényerőszabályozás, még az Intel grafikus vezérlőpultba sem,
deviszont egy külső app, konkrétan a Desktop Lighter nevű meg simán szabályozza a fényerőt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #57038 üzenetére
Pipáld be, hogy termiálban fusson. De az lenne a célszerű, ha helyette csinálnál egy dpms.sh fájlt ami így néz ki:
#!/bin/sh
sleep 2
xset dpms force...és ezt a fájlt add be a Parancs: mezőbe.
szerk:
chmod +x dpms.sh
parancs kell hozzá, hogy le is futhasson a script.
-
válasz
Frawly #57012 üzenetére
Megcsináltam, de nem működik.
Kérdez hogy legyen végrehajtható, mondom legyen, így se semmi, mit rontok el?
Ha ez nem megy, gyorsgombot se fogok tudni, amúgy azt hogyan kell?Szerk,
ha nyitok egy terminált abban hibátlanul lefut, de ha az ikon szerkesztésénél bepipálom a
"Terminálban fusson" opciót, akkor semmit nem csinál.
Mi nem jó neki? -
csixy
addikt
Hogy a fene essen bele, ugyanezt megcsináltam az USB-s SSD-re de a bootba mindig belehal : Amikor a /slax mappát akarja olvasni akkor csak teszegeti a pötyikéit és a végén Something went wrong .... ilyen még newer happend! ...
Már újra megcsináltam pendrájvra és át DD-ztem : Úgy is ugyanez van. .... nem baj a tréning fokozza a jókedvet ... hajrá! Csak még el tudjak aludni ! Jaaaajjjj! -
ALFA
senior tag
Már 1998-ban javasoltam hasonló megoldást ez e-ügyintézésre, mert még most is hiába van olyan azonosítód, ami bizonyítja, hogy te vagy te, ha ellopják az irataidat, csakis szeméyesen jelentheted be - és csak akkor foglalkoznak veled, ha bemutatod az irataidat, hogy te vagy te. Szóval a hülyeség az örök.
Azonban megmaradok a magánéletem szabadsága mellett, senkinek semmi köze ahho, mit csinálok, amikor szabaidőm eltöltéséről van szó, hivatalokat messze kerülve.
Részemről itt a .
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #57023 üzenetére
Itt nézted? Mert a jobb felső sarokban van némi útmutatás.
Szóval elsősorban BIOS frissítéssel célszerű ezeket telepíteni, nem az inteltől letöltve. (magyarán az alaplapod gyártója kellene, hogy adjon frissítést, ez csak egy kerülőút, ha jól sejtem, a /etc/firmware alá kell kicsomagolni - de ebben nem vagyok biztos.)
És ahogy itt előttem említette valaki, ezek többnyire bekerülnek az op.rendszerek repojába, firmware-update vagy hasonló néven, szóval nem sok dolgod van az intel.com-ról leszedhető cuccokkal.De ennek nincs köze a fényerő szabályozásához. Az valamelyik Xorg csomagban lévő hiba miatt nem működik.
-
csixy
addikt
Mit gondolsz, ezek a kis mini distrók mire vannak kitalálva?
Na jó , még akkor is ismert az IP címed , meg a vas amin használod, meg a netezési szokásaid összessége (ez felér egy ujjlenyomattal).
De ne aggódj eljöhet még az idő midőn majd, ha bedugtad a digitális személyidet a kártyaolvasóba ,akkor majd elindíthatod a böngésződet. Nyugodj meg , ez bizonyos szakmákban ma már valóság. -
ALFA
senior tag
válasz
#73749248 #57009 üzenetére
Nem álltam neki kotorászni, ránézésre böngészőindításonként gyűjti, hogy merre jártál a weben.
Másfelé se álltam neki kotorászni, csak feltűnt, hogy jelentősen megnőtt a foglaltság, és a korábban egyszerűen pár fájlból álló cache2 alatt az entries-ben már ezer feletti, csak hexa kódokból álló fájlok vannak.ps:
nem leszek rosszul, nem vagyok paranoiás, csak nem szeretem, ha hülyének néznek. Megértem, hogy 9/11-re hivatkozva - és a hülye fogyasztói mentalitás miatt - már mindent meg mernek tenni a szolgáltatók, de én szeretném megtartani a magánéletemet magamnak. Tudom, hogy ezrével kurjongatnak emberkék örömükben, hogy milyen jó, hogy weben megnézheti, hogy az ismerőse/rokona merre jár a bunkofonja nyomkövetése miatt, meg milyen jó, hogy hangmintát adhat a kuglinak, és hogy a gmail, a yt, a fb, linkedin és egyebek automatikusan össze vannak kapcsolva, de azért én még emlékszem József Attila verseire és egyetértek velük. -
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #57029 üzenetére
Köszi sikerült!
A /root .bashrc fájl végére nanóztam be , mert /userben csak egy guest van , azt meg lex@rom.
Érdekes, most már a helyesírás ellenőrző sem méltatlankodik a beírt magyar szövegen. Nem húzza alá hullámos pirossal. Hogy is van ez? Igaz, hogy a hleyesírráááássy hibákat sem veszi észre. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #57023 üzenetére
Ezeket a dolgokat nem kézzel kell feltenned. Van olyan csomag, hogy microcode update, az tartalmazza ezeket.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #57020 üzenetére
Köszi sikerült!
Ezt már firefoxból írom.
Az indító bash ablakot bezárhatom?Szóval érdemes vele foglalkozni, de egy pendrájv kevés hozzá. Külsős SSD, vagy HDD -vel érdemes nekiállni.
A keyboard magyarítást mindenesetre elfelejti, bootolás után a parancsot újra ki kell adni.
Kíváncsi vagyok, hogy ha újra bootolom meg lesz-e a róka?
Na mindjárt ...(#57022) nahaggyámár:
Ez a slax már debian alapokon nyugszik. -
válasz
#73749248 #57018 üzenetére
itt ami van, az jo lenne, ha igen akkor ezt hogyan kell felimadkozni
a Mint alatt?
Gondolom nem ugy mint egy setup.exe, 1 kattintas.
Ahogy nezem friss, 2017 vegen adta ki az INTEL. Es ezjoa Minthez, mi az a red hat ami irva van?
Bocsi a lamasagom miatt, de igy sokkaljobban megertem amit visszairtok mintha googleznek, es az angolom se valami fenyes. -
gdebi sincs? Az hátha fenn van a tárolóban, ha nem akkor....
.deb kiterjesztésű fájlok telepítése Ubuntu szoftverközpont, vagy GDebi nélkül
(Pl. mondjuk a Steam, vagy a Virtualbox telepítőfájljai).
Parancssorban lépjünk be abba a könyvtárba, ami tartalmazza a telepítendő .deb kiterjesztésű fájlt. Pl. cd ~/Downloads/ paranccsal.
A telepítéshez futtassunk egy ehhez hasonló parancsot:
sudo dpkg -i ./steam.deb
Majd a program függőségeinek telepítéséhez futtassuk a következő parancsot:
sudo apt-get install -fÉn is lusta voltam felgörgetni az Összefoglalóig.
(ott nem pont ez a leírás van)
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #57017 üzenetére
Köszi! Már csak a deb fájlt kell valamivel megnyitni. Haha...
Szóval ennek csak akkor lesz értelme (egy délután alatt rájöttem) ,majd ha valaki a skamilunux oldalra feltölt belőle egy sültgalambot (értsd alatta a remastert, avagy puppletet) magyarítva és azt egy kis penre tolva bootoláskor betolható a RAM-ba ... és úgy jó lesz.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #56998 üzenetére
Fényerő: ez részben driver hiba, nekem egy notebookon volt ilyen gondom, már nem emlékszem, hogy KDE-Gnome váltás vagy másik linux használata oldotta meg.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #57013 üzenetére
Konkrét segítséget nem tudok adni, de talán valamit segít:
1. Egyes BIOS-okban van Sleep móddal kapcsolatos beállítás. (Deep sleep és hasonlók), ha a gépeden van, érdemes lenne próbálgatni.
2. Meg kellene nézni a vonatkozó kernel paramétereket (elsősorban az acpi paramétereket)
3. Közben próbáltam keresni a témában: esetleg az itteni válaszok. Ugyan arch linux, de esetleg ez? -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #57011 üzenetére
Köszi ! A magyar billentyűzet már megvan .
Mostmár Ext4-re formázott pendrájvon van.
Természetesen a pendrájvot pofán kellett vágni egy sudo chmod 777 -R {a meghajtó UUID-je}
utána rámásoltam a slax mappát
a slax/boot mappában kiadtam a sudo chmod a+x bootist.sh káromkodást és
./bootinst.sh
és kész bootolható müxik
Ahogy írtad lett magyar billentyűzetem. -
válasz
Frawly #57012 üzenetére
Koszi, menni fog.
A kesleltetest is megertettem, ha nulla akkor meg pl. mozog az eger amivel kattintottam, esetleg azonnal vissza is kapcsolja rogton es ebbe belezavarodik.
Tudom a hibernalas es sleep modokat, de ez a gep valamiert nem tud visszajonni sleepbol,
maga a gep tokeletesen visszajon, vinyo felporog, meg a hangok is hallatszanak a rakotott hangszorobol, de a videokartya nem ter magahoz, nincs kep, mar olvastam masnol is errol a hibajarol, drivergond de megoldas sajna nincs.r
Mindegy, mivel egy 10-15 wattot fogyaszto mini pc, nem altatom, ezert kertem segitseget monitor off ugyben.Maradok a grafikus feluletnel egyelore...
Off, win vonalon a 4k downloader nagyon jo letolto app, semmi kamu, frissitik rendszeresen es jol teszi a dolgat.
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #56999 üzenetére
Erre a parancsra tudsz asztali ikont csinálni vagy hotkeyt rendelni:
sleep 1 && xset dpms force offEz kikapcsolja a monitort 1 másodpercnyi várakozás után, játszhatsz az értékkel. Elvileg lehet 0 is, de az rendellenes működéshez vezethet.
A hibernáláskor a RAM tartalmát kiírja lemezre és úgy teszi stand by-ba a gépet. Felfüggesztéskor (sleep) a RAM-ban hagy mindent és úgy megy le stand by-ba, viszont ha áramszünet van, vagy lemerül az akksi, és emiatt elveszik a RAM tartalma, akkor nem tud visszajönni a rendszer, hanem újra kell bootoltatni.
A youtube-dl használata terminálból tényleg körülményes, de én pont azért szeretem, mert nagyon jól meg lehet adni, hogy mit töltsön le, és ez mindig jól szedi le a videót, a megfelelő változatot, nem úgy mint a különböző kamu downloader meg one-click szoftveres baromságok, és mindig leköveti a Google variálásait, sose avul el. Ha annyira zavar, hogy kényelmetlen, akkor van hozzá grafikus frontend youtube-dl-gui néven vagy van egy másik megoldás youtube-dlg.
-
slax 9.3.0
Ezzel sajna nem sokan foglalkoznak kezdő topikban, lévén DE-mentes disztró!Fluxbox window manager-es Linuxot akarsz valóban?
Ha amúgy megtalálod a terminalt, nincs nehéz dolgod, Firefoxot tudsz már telepíteni terminalból (sudo apt-get install tűzróka) , a magyar bill beállítás meg
setxkbmap hu
parancs. -
csixy
addikt
Na az uj slax 9.3.0 fel lett teve egy 16 gigas pendrivere NTFS alapra < majd meg fogom probalni Ext4 re is, azert nem Fat32 re , mert igy az egesz particio hasznalhato perzistens modban. Kerdes ez most debian alapon van, hogy tudok magyar billenty-zetet es firefoxot ide varazsolni kerdojel
-
törölt tag
Nézz be a blogomba (mai kétsoros), szerintem rosszul leszel
Erről hol találtál egyébként infót? Azt épp tegnap este vettem észre, hogy van a profile könyvtárban egy datareporting könyvtár, amiben fogalmam sincs, valójában milyen adatok vannak, de ez elvben letiltható.
Másról is tudsz? (úgy értem: amit kifejezetten a böngésző gyűjt, nem a webes szolgáltatások) -
ALFA
senior tag
válasz
tordaitibi #57005 üzenetére
Én a 16-os verzió óta használom, de most az 5x-esektől kezdem unni, hogy mindenképpen gyűjti a böngészési adataimat és adja a kuglin keresztül mindenkinek.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #57005 üzenetére
Örülök, hogy segíthettem. Én a rókát szeretem , de ez az újabb hülyesége http hiteltelenségével kezd az agyamra menni , tudom hogy egy tollvonással egy true érték false-ra állításával
meggyógyítható, de ezt a tőlem okosabbak nem ajánlják, mert esetleg a bankom helyett egy hamisítvány oldalán kötök ki. -
-
csixy
addikt
válasz
"A Mozillába hogyan lehet a Google keresőjét hozzáadni, a duckduck go helyett?"
Majdnem ugyanúgy mint widowsban.
Tehát jobb katt a + mellett az üres fejlapba és pipa a menüsorhoz:duckduckgo keresőbe beírod google.hu és enter
Megnyitod a google.hu oldalt
Katt a menüsoron a szerkesztésre és a lenyílón a beállításokra.és itt a kezdőlapnál az aktuális oldal használatára és kész.Ha van egy éppen nyitott google.hu oldalad , akkor fent a címsorban tedd a kurzort a sor végére és püff egy entert neki, ezután mindig vissza tudsz ide találni.
-
válasz
growler #57000 üzenetére
Köszi,kipróbáltam de többet sose, mert ez a gép nem tud aludni, azaz tud de ha elaltatom akkor nem tudom felébreszteni.
Semmilyen usb eszközre nem reagál, lehet ez bios probláma, de még nem találtam beállítást erre.
A gép power gombjára reagál, látom hogy indul, a háttérvinyó felpörög, csak éppen kép nincs. Monitor kikapcsolva marad és ebből csak power gomb hosszú nyomással kikapcsolás, majd reboot segít.
vagy videodriver gond, vagy ez a hardver ilyen.
Hozzáteszem ez nem Mint hiba, a w10 alatt altatásra ugyanez a tünet.
Megoldás szerintem nincs. Mivel ez egy mini pc, ezért nem is kell altatni, de a monitor_off parancs továbbra is érdekelne Mint alatt (win alatt a startmenübe ott van ez az opció) -
válasz
ubyegon2 #57001 üzenetére
Egyébként az első képen rossz
.deb
verzióra kattintottam, de ehhez kicsit ismerned kell a Mint alapját, az Ubuntut, ill annak verzió elnevezéseit.Itt látod a jó változatot, ami a 16.04 verziószámú Ubuntun alapuló Mint 18.x-ben lévő tárolója is :
Firefoxban itt alul kattints a linkre és legörgetve az oldalon be tudsz rakni keresőket az ikonjaikra kattintva:
-
válasz
Tök alap kéne, semmi csicsa és sallang, megfelel a primitív megjelenés sőt ez a legjobb.
A fapados változatok kevésbé felhasználóbarátok sajna.
Az XFCE is beállítható ezért elég jól, érdemes próbálgatni a beállításkezelő-t, azt gondolom megtaláltad már.
Sok dolog alapból fenn van, sok dolog a tárolókból érhető el, de van olyan is, amire ha rákeresel, találsz PPA-kat, ezek személyes csomagtárolók, amiket itt ajánlunk vagy Linuxos honlapokon találhatók, megbízhatóak.
youtube-dl - ez a terminalos változat a yt letöltőnek, de ha beírod a keresőbe a csomagot és hozzáírod hogy gui, találsz egyből egy GUI-s változatot.
PPA-t úgy tudsz használni, hogy a terminalba egyenként használod ezeket a parancsokat:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install youtube-dlgAz első felveszi a tárolók közé a PPA-t, a második frissíti a rendszer által használt tárolókat, a harmadik telepíti az install után beírt csomagot. Ez a linkelt leírásban is le van írva.
Nem árt amúgy, ha az Összefoglalókat átolvasgatod, mert sok dolgot kimazsolázhatsz belőlük. Ha valami programot akarsz használni, amit Win alatt megszoktál, ezzel rákereshetsz, többnyire van valami alternatíva.
A hsz-ek között is érdemes nézelődni, rákeresni szavakra, például 2-3 napon belül a yt letöltés is szóba került 2x is. [link] [link]
Az egyik linkben láthatod a .deb változatát annak a csomagnak, ami PPA-n is fenn van. A .deb változat telepítése még egyszerűbb, letöltöd és rákattintva egy gdebi nevű telepítő automatikusan telepíti is (ez nem minden disztórban van így, de Mint-ben igen) csak a jelszót kell megadnod.
Sajnos van, hogy a csomag valami függőség miatt nem települ, ilyenkor másik verziót keresünk vagy a függőségként jelzett fájlt próbáljuk telepíteni. Egyelőre célszerűbb az első módszert választanod.
Ennél a yt downloadernél viszont a PPA a szerencsésebb, mint látod, gond nélkül fogja telepíteni a terminal:
~ $ sudo apt-get install youtube-dlg
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
libwxbase3.0-0v5 libwxgtk3.0-0v5 python-twodict python-wxgtk3.0
python-wxversion
Ajánlott csomagok:
libav-tools | ffmpeg
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
libwxbase3.0-0v5 libwxgtk3.0-0v5 python-twodict python-wxgtk3.0
python-wxversion youtube-dlg
0 frissített, 6 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 10,6 MB.
A művelet után 51,2 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]---------------------------------------------------------------------------------
Ezt próbáld most végigcsinálni, aztán nézegesd az Összefoglalóba a linkelt írásokat, próbáld a beállításokat és ami nem megy, írd le. XFCE-t nem nagyon ismerem, de ezek a telepítéssel kapcsolatos dolgok általánosak mindnél.
A Menü keresőjébe alul beírod a yt betűket és már ott is lesz a letöltőprogram.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Antivírus szoftverek, VPN
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest