- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Magisk
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mirci18
addikt
válasz
ubyegon2 #58813 üzenetére
Köszi a választ akkor sajnos a hűtőpad a megoldás.
Egyébként sűrített levegős sprayel nyomtam meg a ventillátort a procit és a környékét.
Kiszedtem a burkolati bordákból a koszt ami a levegő áramlást megszűrte.
Igazából ez a gép jövőre 10 éves lesz nagyon már nem akarok rá költeni mert nem napi használatra kell. -
-
mirci18
addikt
Sziasztok.
A segítségetekkel elkezdtem használni a Linux Mint-et XFCE változat.
De a problémám a túlmelegedés és gépleállás még mindíg fent áll.
Facebook megnyitásánál egy 20-30 perc után youtube dettó.
Ilyenkor a proci használat 95-100 százalék. És verdesi a gép a 100 fokot.
Egy sima böngészés általában 40 százalékos terheltséget jelent és 75-85 fokot.Csak az érdekelne hogy gyengébb oprendszerrel is ugyanúgy túlmelegedne netezés közben?
A gép:
[link]3 gb rammal.
-
mirci18
addikt
válasz
Frawly #58328 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Jelentem sikerült üres jelszóval megoldanom a problémát.A laptop hűtés:
Régebben vásárolt sima hűtő pasztát használtam olyat amit injekciós tubusban árulnak.
de esetleg adhatok egy újjabb kenést neki egy frissebbel.
Mikor a gépet szétszedtem nem csak a ventillátort takarítottam le hanem kivettem az előtte levő műanyag lamellás levegőbeömlőt is ami 60 százalékban kb el volt tömődve.
Plussz levettem a rézhűtő csövet ami végigfut a gépen is.
Arra is gondolok nem e esetleg már a rézhűtő nem a régi kezd bedögleni vagy valamiért egyáltalán nem teszi a dolgát.Még egy kérdés mára.
Kikapcsolás és hibernálás.
Meglepődtem hogy a laptopot lecsukva nem hibernálja a gép magát.
Ha a hibernálásra lépek pedig nem hibernál hanem kikapcsol.
Közben megtaláltam a felfüggesztésre kell menni.
Másik.
Akárhányszor ki akarom a gépet kapcsolni bejön kikapcsoláskor a Mint logója de a gépet nem kapcsolja ki csak ha a bekapcsoló gombot hosszan nyomom.
Mi lehet a gond? -
mirci18
addikt
Még egy kérdés.
Eddig a böngészőnél vettem csak észre.
Chromium.
Kiraktam egy indítóikont belőle az asztalra.
El szeretném indítani de ott is jelszót kér.
Legalább ennek a programnak a jelszókérését nem lehet valahogy kikapcsolni? -
mirci18
addikt
Köszönöm mindenkinek a válaszát a youtube-os témában.
Próbálkoztam a programokkal.
Be is tudtam a youtube-ot hozni.
De mivel ugyanannyira magas a hőfok és nagy a processzor használat maradok a böngészőnél.
Ráadásul míg tesztkén majd 40 percig mint a böngészőből a youtube most programból használva 5 perc sem kellett és levágta a gépet. -
mirci18
addikt
válasz
ubyegon2 #58297 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Nem bántásként vettem hanem jó tanácsként.
Mivel zöldfülű vagyok de fejlődőképes.
Ha már annyit el tudok érni hogy még legalább egy két évig a mostani gépemmel egy stabil biztonságos rendszeren tudok böngészni youtubeozni írni stb anélkül hogy szívnék a folyamatos lassú rendszerrel ami a Win 7-nél volt nekem már megérte áttérni. -
mirci18
addikt
válasz
lev258 #58292 üzenetére
Pont most a héten.
Szétszedtem a laptopom újra is pasztáztam.
Bár több éves paszta volt nem hinném hogy változtat valamin már egy újjabb paszta.
Mert előtte is ilyen értékeket dobott a gép.
Valamiért már egy ideje nem tud normálisan hűlni a gép. régen me volt ennyire túlmelegedve.Magát a gépet már ritkán használom de letöltöm a progit amit írtál a Youtube használatához.
Egyébként köszönöm a válaszokat.
-
mirci18
addikt
válasz
ubyegon2 #58285 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Na szóval sorjában válaszolok a kérdéseidre és a gondolataidra.Nekünk már említetted, hogy nem Windowst használsz, most már neked kell ezzel szembenézned! Ne Winként kezeld a Linuxot.
Eddig cirka 15 évig windows-os voltam. XP majd Windows 7.
Kényszerűségből átléptem A linux rendszerre.
A mai nappal.
Ugyanis eddig az elmúlt egy hétben csak telepítgetni próbáltam és egy két dolgot megérteni.
Hosszabb távon meglátom mennyire tudok eggyütt élni a rendszerrel de szerintem mivel alap dolgokra használom a gépet nagy probléma vagy éppen nagy hiányom nem lessz.Ellenben mivel windows-os voltam 15 évig biztos volt és lessz is jó pár hülye kérdésem hiszen a rendszert eggyáltalán nem ismerem.
De szeretném az idők folyamán ezt pótolni.Mivel telepítesz programokat?
Csakis a gépen található szoftverkezelő programmal.A psensor-t feltelepítettem teszi a dolgát.
Teszt képpen (mivel mostanában folyamatosan túlmelegedtem és kikapcsoltam Windows 7alatt) beraktam a youtube-ot a chromium böngészőből.
480p-ben indítom a videókat. A processzorra pontosabban a két magjára folyamatosan 95-99 C-ot ír.
A proci terhelésre pedig 60-90 százalékot.
gondolom jobb eredményeket pontosabban számokat nem tudok a gépemnél elérni egy másik oprendszerrel sem. Egy pepperminttel sem ugye?Most Linux Mint XFCE-t használok a legfrissebb kiadást.
-
mirci18
addikt
válasz
CPT.Pirk #58284 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
(#58283) colomb2
Akkor vírusirtót nem keresek.
A rendszerem magyarul használom magyar billentyűvel.(#58284) CPT.Pirk.
Tudomásom szerint a Windows-nál is kell kodek pack a vlc-túl de akkor ezek szerint rosszul tudtam.
A jelszókérés alapból zavar.
Szerencsére a gépnél belépéskor nem kéri mivel automatikus belépésre állítottam.
De minden rendszergazdát igénylő folyamatnál kéri:
-Telepítés
-Beállításokon változtatás
-StbMindenesetre eddig az első benyomások alapján tetszik a rendszer.
Egész gyorsan lehet vele netezni a korához és a specifikációjához képest ami a gépemről elmondható. -
mirci18
addikt
Hirtelen lenne is pár kérdésem amire örülnék ha tudnátok válaszolni.
Elősször is.
Ahhoz hogy neten vagy a gépen filmet nézzek mire van szükségem?
Értem ezt úgy hogy windows-nál kellett a böngészőnél flash player meg egy két kiegészítő.
A gépre meg helyi videózáshoz egy vlc és egy kodek pakk.Eddig telepítettem a chromium-ot. A VLC-t és egy kodek csomagot (multimédia kodekek néven találtam).
Másik: Ki lehet kapcsolni a jelszó kérését ha telepíteni akarok valamit vagy engedélyezni?
Megint másik.
Lehet valahogy a Chromiumot magyarítani?
Nem életbevágó mert elvagyok vele angolul is.Harmadik:
Szükséges e valamilyen vírusirtó vagy tűzfal a gépre? Ha igen ki mit ajánl.Utolsó:
szeretem figyelgetni a rendszeremen a hőfokokat és a proci memória terhelését.
ezt hogyan tudnám kivitelezni Linuxon? -
mirci18
addikt
Hirtelen lenne is pár kérdésem amire örülnék ha tudnátok válaszolni.
Elősször is.
Ahhoz hogy neten vagy a gépen filmet nézzek mire van szükségem?
Értem ezt úgy hogy windows-nál kellett a böngészőnél flash player meg egy két kiegészítő.
A gépre meg helyi videózáshoz egy vlc és egy kodek pakk.Eddig telepítettem a chromium-ot. A VLC-t és egy kodek csomagot (multimédia kodekek néven találtam).
Másik: Ki lehet kapcsolni a jelszó kérését ha telepíteni akarok valamit vagy engedélyezni?
Megint másik.
Lehet valahogy a Chromiumot magyarítani?
Nem életbevágó mert elvagyok vele angolul is.Harmadik:
Szükséges e valamilyen vírusirtó vagy tűzfal a gépre? Ha igen ki mit ajánl. -
mirci18
addikt
válasz
Rimuru #58273 üzenetére
Azért így próbáltam mert pendrive-ról való telepítésnek más megoldást nem láttam live Linuxos pendrive menüjében.
Tegnap próbáltam telepíteni úgy ahogy ti írtátok:
Beléptem a Live rendszerbe majd az asztalon a telepítés ikonra kattintottam de valamiért hibát jelzett telepítés közben és kevés memóriát is írt.
Valószínűleg user error de akkor nekifutok újra a telepítésnek ahogy ti írtátok.Köszönöm a válaszokat.
Maga a Linux rendszer nagyon új még nekem. Egyenlőre bonyolultabbnak tűnik mint egy windows de hátha ezen túl tudunk lépni idővel és megszokom.
-
mirci18
addikt
(#58170) growler
(#58171) Frawly
Köszönöm a segítséget és a tippeket.
Jelenleg ott tartok Linux ügyben hogy Rufussal kiírtam pendrive-ra a Linux mint-et.
Feltelepítettem OEM módban.
Utána regisztráltam volna magam.
Közben elvileg net csatlakozásra az Ethernet vagyis a kábeles megoldást választottam ki.
Beléptem a rendszerbe de most ott tartok hogy nem tudok wifire csatlakozni. Ugyanis nem látom az elérhető wifi hálózatokat. S a rendszer sem jelzi őket.
Mi lehet a gond.
Tudnátok segíteni? -
mirci18
addikt
válasz
lev258 #58164 üzenetére
Köszi a választ.
Live módban mpróbáltam az xfce-t és a Peppermint-et.
Próbáltam a billentyűt átállítani de sikertelenül.
Böngészést szerettem volna kipróbálni de ott lassú volt a gép eléggé gondolom mivel egy ősrégi lassú pendrive-ról ment a szoftver.
Közben újra is indult a gép is.De tehetek egy próbát holnap is mivel ha egyszer valóban telepíteni akarnám a Linuxot onnan már nincs vissza út. A billetyűt átváltás kipróbálom mindenképp.
-
mirci18
addikt
Sziasztok.
Egy kis iránymutatásra lenne szükségem.
Adott egy [Asus laptop.]
Leírással ellentétben 3 gb rammal.
Eddig Windows 7-el használtam de mára már túl lassú a gép hozzá ráadásul hosszabb rövidebb időközönként a gép túlhevülés miatt leáll.
Nyilván a rendszer pontosabban a böngészés nagyon terheli a gépet emiatt túlmelegszik.
Szétszedtem kitakarítottam újrapasztáztam mégsem akar tovább működni a gép normálisan.Gondolkoztam hogy telepítek rá xp-t de az az igazság hogy már se biztonsági frissítés nincs rá s nyártól normális böngésző se.
Így elkalandoznék a Linux felé.
Mivel nekem youtubeozásra filmnézésre böngészésre meg írásra kellene nincsenek nagy igényeim.
Tudnátok segíteni abban hogy egy ilyen laptop ami a fenti linken található milyen rendszerrel lenne használható.Boot pendrivvel kipróbáltam már a Peppermintet meg a Linux Mint XFCE-t.
De mivel boot pendrive-os indítással nem tudtam a billentyűt magyarra és az oprendszert magyarra állítani hagytam a francba.
Gondolom mivel nem telepítettem csak futtattam nem engedte a változtatásokat a rendszeren.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Stellar Blade
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Renault, Dacia topik
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Eredeti játékok OFF topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged