- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- iPhone topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magisk
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
sh4d0w #67559 üzenetére
Lehet hülyeséget írok, de ha jól tippelem, akkor ez a proci lehet a gépében. VT-d-t nem tud, de VT-x-et igen.
-
válasz
RaZroX #67452 üzenetére
Beállítások -> Képernyő -> Kompozitor (? nem biztos, hogy ez a neve, angolban Compositor), és nézd meg, hogy a Renderelő Motor (Rendering Backend) mire van állítva. Ha OpenGL3.1-re, akkor állítsd vissza 2.0-ra. Sajnos a CPU-ban lévő iGPU ha jól tudom nem támogatja a 3.1-et, csak a 3.0-át.
Nekem i3-2120-nál volt hasonló gondom, ott ez volt a megoldás rá.
Nagyon tetszett a Kubuntu, nagyon fancy a KDE plasma, de idővel egyre több hátulütőjével találkoztam (pl. a Discovery szvsz. látványos, de rohadt lassu szoftverközpont), szóval én mentem Linux Mintre inkább róla. A Cinnamon sokkal kevésbé látványos, de amióta használom, én nem találkoztam olyan kellemetlenségekkel, mint amivel a KDE időről-időre szórakoztatott...
-
válasz
RaZroX #67435 üzenetére
Ezek alapján Kodi. Én OMV-vel kezdenék, de ott azért nem árt kicsit jobban tisztába lenni a háttérrel. A Kodinak van itt topicja, nézz át, olvasd el az összefoglalót, keress rá youtube-on.
-
-
válasz
Frawly #67320 üzenetére
A Debian ezt készen nyújtja. Ugyanezt egy Arch, Fedora, Ubuntu nem tudja nyújtani, azok már csak jellemzően x86_64-re vannak és kifújt, se x86, se semmi (jó, van Arch32 és Arch Arm is, de az külön disztró).
Az Ubuntu especiel pont igen, persze az egy Debian-lecsatlakozás.
Van x86_64, x86, arm64, armhf (arm 32bit / arm v7) és van külön Rpi féle kiadás, ppc64el és s390x. Oké, motorolla, MIPS és SPARC nincs...3) nagy szervezet áll mögötte, sok fejlesztő, sok csomagfenntartó, nincs az, hogy ha valaki kiesik, annyi a projektnek, meg holnaptól egyszer csak megszűnik. Persze már egy Arch-ot sem fenyeget ez a veszély, elég széles tábora van, már jelen van 17 éve, elég sok disztró épül már rá, nagyon nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben hanyatlásnak indulna.
Az Ubuntu és Ubuntu-flavored eléggé népes tábor azért, lássuk be. Plusz ugye többé-kevésbé ami megy Debianon, az megy Ubuntun is...
-
válasz
pube111 #67265 üzenetére
Az ArchWikin nagyszerűen le van írva az FSTAB és annak változói.
Csak egy kérdés: ha több USB pendrive-ot is beledugsz, akkor is biztos a /dev/sdb lesz az a bizonyos meghajtó? Ugye, hogy nem feltétlen.
Ezért jó dolog az UUID, mert akárhogy rakod össze, biztosan jól fogja felmountolni.
@ubyegon2: Én megvárnám, hogy milyen információkat oszt meg a kolléga.
Látatlanban már sokszor lehurrogtam dolgokat, aztán kiderült, hogy teljesen érthető okokból volt az úgy és pont úgy csinálva. Ezekből okulva nem akarok nekifutásból okoskodni...
-
-
válasz
pube111 #67259 üzenetére
Miért ne lenne jó az adott sor?
Ő UUID alapján csatol, ez biztosabb, mint a /dev/sda, hiszen akárhogy dugod rá a meghajtót, akkor is stimmelni fog.
@edari: Némi információ még kellene:
1.: Eddig működött, és most nem jött össze, avagy most próbálod először csatolni?
2.: Az fstab-ban lévő értékek stimmelnek? A pendrive UUID-je, a fájlrendszer, az elérési út?
3.: Pontosan milyen linuxról beszélünk egyébként?
4.: Ha nem a pendrive a boot eszköz (ugye nem?), akkor a linux alól fel tudod csatolni?Illetve nekem még az szúrja a szeme, hogy csak egy nulla van a végén. Kettőnek kellene ott lennie, valahogy így:
UUID=6fgfb33-96vf-d401-00d9-7a3396cfd401 /media/JF/32 ext4 defaults 0 0
-
válasz
anorche1 #67166 üzenetére
Ez oke, de mi van pl. az egyszerubb felhasznaloi programokkal? Firefox, chrome, spotify, libre office, ezek is csak felevente frissulnek?
Nem, folyamatosan, alaphelyzetben jobb oldalt alul a tálcán van egy 'pajzs' ikon, pipa ha naprakész a rendszer, felkiáltójel, ha van olyan alkalmazás, program vagy bármi, amit frissíteni kell.
Ilyenkor ráklikkelsz, feljön a frissítéskezelő, és megmutatja, hogy mihez található frissítés, például nálam most többek között a LibreOffice is frissíthető:
Rányomsz a telepítésre, beírod a root jelszót és már mennek is fel az új csomagok...
Ebbol nekem az kovetkezik, hogy a nem rolling disztrokon minden csomag felevente frissul, de ez eleg nagy butasag lenne.
Mint es tarsai eseteben ez hogy van?Nem, szó nincs ilyesmiről, arról van szó, hogy nagyjából fél évente jön egy nagyobb csomag, ami a mélyben lévő alapdolgokat frissíti, mint kernel, driverek, asztalkezelő, stb.
Az alkalmazások frissítése az adott tárolóktól függ, de általában viszonylag gyorsan frissülnek.
-
válasz
growler #67159 üzenetére
Én most például Kubunturól Linux Mintre való költözéskor anyáztam, mert fájlszerkesztőnél jön elő a probléma. Át kell költözteti a különféle alkalmazások könyvtárait, amíg csak a Home könyvtár alatt vannak ezek, nincs is gond. De amikor pl. az
/etc/Samba
könyvtárat akarom átmásolni, akkor kénytelen vagyok konzolparancshoz fordulni.Itt azzal van a bajom, hogy ez a Double Commander / Gnome Commander / stb. esetében még ha külön jóvá is kellene hagyatni, akkor is mondjuk két kattintás és egy enter lenne. De így meg gépelhetem be, figyelhetek a pontos könyvtárcímre és így tovább. Az egyik megoldás lenne két másodperc, a másik fél perc (ha el nem gépelem / szúrom)...
-
-
válasz
Frawly #67152 üzenetére
A lehetőségeket ismerem, én csak arra próbáltam reflektálni, hogy Cirbolyán nem fog segíteni a gksu, mert egyszerűen nincs ilyen csomag a Linux Mintben és csak úgy feltelepíteni sem tudja, mert az Ubuntu tárolókból is kivették. Vagyis az a megoldási javaslat, hogy használd a gksu-t, nem életképes...
-
-
-
válasz
Cirbolya_sen #67139 üzenetére
Milyen hardver esetén?
Induláskor a Grub-ban (bootoláskor
ESC
billentyűt nyomod) nem tudsz kiválasztani egy régebbi kernel verziót? Úgy próbáltad esetleg?Feltehetően driver vagy kernel gond, szerintem.
-
(& Cpt. Pirk)
Tisztában vagyok vele, hogy ez aligha a KDE hibája önmagában. Miután viszont alsó hangon is vagy 20-25 órát töltöttem, hogy rájöjjek, mi lehet az ok, feladtam (annyit értem el, hogy a bootolás nagyjából 1 percre csökkent, de ez zavart a kevésbé). Szóval ez csak a szokásos gond: user error.
Gondolkodtam a Manjaro-n, de most hétvégén volt kb. 3 órám az egész műveletre, és azért jó lett volna, ha holnap akár már távolról is el lehetne érni a gépet. Most egy számomra nem ismerős disztrót így nem mertem bevállalni. A Linux Mintet jól ismerem, a HTPC gépemen is az fut hónapok óta, teljesen meg vagyok vele elégedve.
-
válasz
leviske #67106 üzenetére
dmesg
illetvesystemd-analyze blame
kiíratással is nézted pontosan mi felelős a lassú bootért?Én pont most költözöm Kubunturól (KDE) Linux Mintre (Cinnamon), mert elegem lett a KDE nyűgjeiből. Az elején pikk-pakk felállt a rendszer, az utóbbi időben simán volt másfél-két perc. Aztán menet közben az egyre lassan reagáló felület is kezdett idegesíteni, amit az elején elintéztem annyival, hogy hát megjött a Meltdown és Spectre bugra a javítás, ami bekorlátozza az i3-as proci sebességét. De a végén mikor már az volt, hogy egy videó elindítása után 5 perc homokóra után eltűnt a tálcáról a VLC ikonja, majd egy perc (!) múlva indult el a videó. Találtam a neten minden félét, hogy a Baloo lassítja be, oké, akkor kapcsoljuk ki. Nem segített. Akkor távolítsuk el. Az sem. Ez így ment egy ideig, minden hétvégén órákat töltöttem azzal, hogy rájöjjek mitől van ez.
A vége a rendszer cseréje lett. Ami abszurd, de hát ez van...
-
-
válasz
Frawly #67030 üzenetére
A Mint előnye kétségtelen, hogy a leg-felhaszáló/ kezdőbarátabb disztró, hátránya, hogy LTS-alapú, nem valami friss csomagok.
Érdekes, én pont azért használok magam is LTS alapú disztrót, mert így meg szándékozom kímélni magam attól, hogy valami hirtelen váltás miatti frissítés utáni problémákat kelljen kézzel helyreraknom. Anno volt rá példa, hogy az Ubuntu 17.04 -> 17.10 frissítés után az nVidia driver miatt fejreállt. Találtam rá megoldást, de három napig szórakoztam vele, mire megtaláltam.
Nyilván aki játszani akar a gépén, meg új tech-dolgokkal kísérletezni, annak ideális lehet a rolling update meg az Ubuntu standard release, de especiel én pont ezért használok LTS Kubuntut a NAS / Linux gépen (amiről most is pötyögök), és raktam Linux Mintet a HTPC gépre - mert nyugalmat szeretnék azokon a gépeken, amiket nap-mint-nap használunk. (Ettől függetlenül a Kubuntus gépen most is vadászom, hogy egy ideje miért nyílnak meg az alkalmazások olykor fél perc után...)
Szóval persze, van, aki szereti a kihívásokat, de azért szvsz a friss felhasználók jó része élvezettel ugrik inkább egy "nyugalmas" OS-re...
-
-
-
válasz
RaPiDsHaRe #64585 üzenetére
A kérdés az, hogy mire.
Mert a felvetés alapján az OMV-től kezdve a Knoppixon át a Linux Mint-ig mindent...
-
-
-
-
Egy kis szakmai lektorálást kérhetnék, ez így ugye nem tartalmaz hülyeséget?
Ubuntu (és az azon alapuló distro-k esetében) a 17.10-es főváltozattól kezdve a hálózati beállítások megváltoztak, korábban a , a 17.10-től kezdődően az
etc/netplan/
könyvtárban van egy .YAML fájl (esetemben 01-network-manager-all.yaml, de amennyire tudom, ennek neve nem fix), ezt kell szerkeszteni, a fenti konfiguráció esetében így ahhoz, hogy a kártya IPv4 címe 10.0.0.1 legyen:sudo nano /etc/netplan/01-network-manager-all.yaml
network:
version: 2
renderer: networkd
ethernets:
enp3s0:
addresses: 10.0.0.1 -
válasz
sh4d0w #64301 üzenetére
Adott esetben ha megoldást akarnék az adott problémára (magyar nyelven, nem végbéltükrözéssel), akkor nem tudok jobbat.
A biztonságot lehet növelni úgy, hogy csak localhost-on engedélyezi az elérést (Webmin -> Webmin beállítások -> IP hozzáférés-vezérlés és itt bepipálni a "Csak a listában szereplő címekről engedélyezett", alatta az ablakba pedig beírni a 127.0.0.1-et...
-
válasz
hódmaci #64294 üzenetére
A jelszó változtatását kérdeztem,de mi a teendő ha a meglévő írási/tul. jogot akarom megvonni?
Az egész write list =... sort törölheted, legfeljebb majd később újra beírod.
Illetve még ajánlottad a webmint:
Próbáld meg ezt:
sudo wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.900_all.deb
Majd:
sudo dpkg --install webmin_1.900_all.deb
Utána a böngészőből a
//localhost:10000
címen éred el.Egyébként tévedtem, tud magyarul:
-
-
válasz
Frawly #64183 üzenetére
Nincs már kdesudo a 18.04-ben, és a kdesu is csak végbéltükrözéssel elérhető, kasztrált és ráolvasásokkal ördögűzésen átesett változatban. Egyszerűbben fogalmazva a GUI-s fájlkezelők nagy általánosságban páriák, ha neked bármiért olyan fájlt kell(ene) macerálni, amihez root jog kell, akkor ahogy nézem, a legtöbb, amit nyújtani tudnak az, hogy felajánlják a konzolban megnyitást opciónak...
-
@ubyegon2: Ez most dícséret vagy kritika?
@Frawly: Igazából a Linux vs. Windows viták fő kerékkötője az szokott lenni, hogy lehet-e GUI-ról kezelni a rendszert, vagy nem. Én még mindig csak tanulom a linuxot, de akármennyire is szeretek benne sok dolgot, azt nem lehet elvitatni, hogy konzol (terminál) nélkül bizony folyamatosan falakba ütközne az ember.
Amikor valakinek felrakok egy Linuxot (gyenge vas, vagy általános Windows-mentesítés miatt), mindig attól parázok, hogy valami olyasmibe fut majd a felhasználó, amit nem tud maga megoldani, mert általában ez, vagyis a terminálban való bírkózás az, ami az egyorrú Windows-felhasználókat elbátortalanítja.
Az elmúlt két napban azzal szivattam saját magam, hogy először ownCloud, majd Nextcloud telepítés és konfigurálást csináltam, mondván legyen saját felhőm! Aham. Az ownCloud még istenes volt, sikerült feltelepíteni, bekonfigurálni, még működött is, csak éppen a 10-estől kezdve nincs rá mód, hogy betallóz egy komplett meghajtótt (biztonsági okokból, az owncloud admin ugyanis így admin jogokhoz jut a linux alatt is). Na mondom itt a fork, a Nextcloud, na az majd... na, attól majdnem kihullot a maradék hajam, mert először nem sikerült megoldani, hogy az Apache beengedjen. Némi szívás után végre eljutottam oda, hogy localhost alól elértem a kezelőfelületet - ami közölte, hogy belső szerverhiba (internal server error), és ennyi. A logokhoz nem sikerült double commanderrel hozzáférnem (nincsjogodhozzáhaakarszvalamitmajdterminálbólelintézed...), és itt közöltem, hogy jó, az önszivatásból ez úgy elég volt...
-
@ubyegon2: Köszi, az első fájlkezelő, ami Kubuntu 18.04-en tud fájlt futtatni... Vakok között félszemű a király.
@lev258: Dolphin és Nautilus esetében, valamint Double Commandernél nem találtam ilyet. Nemo esetében igen.
-
-
Megint lenne egy naiv kérdésem: adva van egy Mellanox hálózati kártya driver. Kitömörítem, benne egy install fájl. Namost ezt hogy a hóbelevancba tudnám én futtatni fájlkezelőből? Igen, azzal tisztában vagyok, hogy konzol ->
sudo ./install
. De tényleg csak ez az egy megoldás van erre? -
válasz
hódmaci #64149 üzenetére
Az én példámban a [username2] ugye linux felhasználó volt, tehát neki a linux alatt célszerű megváltoztatni a jelszavát. Ezt konzolból így változtathatod meg:
sudo passwd [username2]
A [username1] esetében csak samba felhasználót csinálunk, ez megváltoztatható konzolból így:
sudo smbpasswd [username1]
Nem kell a -a kapcsoló, mert nem új felhasználót hozunk létre.
Igazából több megoldás is van, például lehet csak samba userekkel játszani, és az ő jogosultságaikat befolyásolni.
Egy javaslat:
Ha GUI megoldást keresel, tedd fel például a webmin nevű alkalmazást (
sudo apt-get install webmin
), abban mindezt meg tudod csinálni - csak sajnos angol tudás kell hozzá, mert magyarul nem tud... -
válasz
hódmaci #64130 üzenetére
Itt nem a gépeken lesz a hangsúly, hanem a megadott felhasználó / jelszó pároson.
Az smb.conf file-t kell megfelelően paraméterezni. Erre több opció is van, itt van egy példának, az smb.conf fileba valami ilyesmi kell
[share]
path = [könyvtár elérés, pl. /mnt/share]
guest ok = no
read only = yes
write list = [username2]
valid users = [username1], [username2]
create mask = 0755A [username2] tud majd írni a könyvtárba, a [username1] csak olvasni tudja. Először hozzuk létre a linux felhasználó [username2]-őt, konzolba tehát:
sudo useradd [username2]
Ez után állíts be neki egy jelszót:
sudo passwd [username2]
Aztán a könyvtár tulajdonosává változtatod az írásra jogosult linux felhasználót, konzolba:
sudo chown [username2] [könyvtár]
A csak olvasni tudó [username1] felhasználót a
sudo smbpasswd -a [username1]
konzolparanccsal hozod létre.
Így a [username2] felhasználóval lehet írni, a [username1] felhasználóval csak olvasni az adott könyvtárban.
-
Hoi!
Az utóbbi időben valami gubanc van a systemd illetve a Samba körül, ha telepítek vagy frissítek valamit szinte folyamatosan jön ez a hibaüzi:
Aktiválók feldolgozása: systemd (237-3ubuntu10.9) ...
Aktiválók feldolgozása: man-db (2.8.3-2ubuntu0.1) ...
Beállítás: samba (2:4.7.6+dfsg~ubuntu-0ubuntu2.5) ...
Samba is not being run as an AD Domain Controller.
Please ignore the following error about deb-systemd-helper not finding samba-ad-dc.service.
Job for nmbd.service failed because a timeout was exceeded.
See "systemctl status nmbd.service" and "journalctl -xe" for details.
invoke-rc.d: initscript nmbd, action "restart" failed.
● nmbd.service - Samba NMB Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/nmbd.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: timeout) since Sun 2018-12-09 08:36:17 CET; 12ms ago
Docs: man:nmbd(8)
man:samba(7)
man:smb.conf(5)
Process: 14142 ExecStart=/usr/sbin/nmbd --foreground --no-process-group $NMBDOPTIONS (code=killed, signal=TERM)
Main PID: 14142 (code=killed, signal=TERM)
Status: "nmbd: No local IPv4 non-loopback interfaces available, waiting for interface ..."
dec 09 08:34:47 CifuNAS systemd[1]: Starting Samba NMB Daemon...
dec 09 08:36:17 CifuNAS systemd[1]: nmbd.service: Start operation timed out. Terminating.
dec 09 08:36:17 CifuNAS systemd[1]: nmbd.service: Failed with result 'timeout'.
dec 09 08:36:17 CifuNAS systemd[1]: Failed to start Samba NMB Daemon.
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: samba (--configure):
installed samba package post-installation script subprocess returned error exit status 1
Aktiválók feldolgozása: libc-bin (2.27-3ubuntu1) ...Van valakinek ötlete, mi a franc lehet ez?
Leállítottam a Sambát frissítés előtt, nem segített. Újraindítottam, megvolt a szokásos autoclean meg autoremove, update, upgrade, de továbbra is fentáll a probléma. A Samba egyébként gyönyörűen működik tovább... -
válasz
stigma #63941 üzenetére
Az, hogy látja, az jó hír.
Ez alapján én a korábban felvázolt megoldást javasolnám, tehát az egész NAS-t felmountolod az fstab-ban (amennyiben a NAS egy gyökérkönyvtárként látszik kifelé, ami alatt akár ott lehet kismillió ékezetes alkönyvtár is), például
\mnt\NAS\
helyre, és az ownCloud-ban már erről a meghajtóról tudsz könyvtárakat tallózni. -
-
válasz
Victor Súgó #63937 üzenetére
Ha jól értelmezem, akkor egy routerre van rákötve a NAS és az rPi is, az rPi-n fut egy Linux (dietpi), és ezen fut az ownCloud. A NAS-t (fogalmam sincs, hogy épített vagy brand NAS) hálózati meghajtóként akarja felcsatolni a dietpi-n, hogy aztán az ownCloud-ra betallózva megossza a rajta lévő könyvtárakat.
-
válasz
stigma #63933 üzenetére
Az ownCloud-ot eddig nem említetted, csak hogy fstab-al akarsz felcsatolni egy hálózati meghajtót.
Azért nem értem a koncepciót, mert ha felcsatolsz egy nem ékezetes könyvtárat, ami a NAS-on lévő könyvtárakra mutat ( mondjuk \mnt\NAS ) és a NAS-on lévő ékezetes könyvtárak ez alatt lesznek (pl. \mnt\NAS\képek\ ) akkor annak működnie kellene, nem? Vagy lehet, hogy a dietpi nem tudja az ékezeteket lekezelni ilyen esetben sem?
Dietpi esetében tudod adott esetben a NAS-on lévő ékezetes könyvtárakat tallózni? Ha igen, akkor ez a megoldás működik.
Az ownCloud-ot nem ismerem, ezért nem is értem teljesen, hogy hol van a probléma.
Ott csak a felcsatolt könyvtárakat és meghajtókat látod? Ezért egyenként akarod a könyvtárakat felcsatolni?@Victor Súgó: Nem írta sehol, hogy windows-os lenne a NAS.
-
válasz
stigma #63931 üzenetére
Először is az, hogy az fstab-al felcsatolandó könyvtárat átnevezed, még nem okozhat szerintem akkora törést.
Ezzel együtt működhet, csak ASCII kódokkal kell megadni a speciális karaktereket - lásd itt.
Space =
\32
é =\130
ü =\129
És a többi...
Ezzel együtt szerintem egyszerűbb a könyvtárakat átnevezni ékezet nélkülire és space helyett _ karakterrel, mint ezzel szórakozni...
-
válasz
Victor Súgó #63916 üzenetére
Miért is halna ki?
Szerverek terén nagyjából egyeduralkodó. A Linuxra épül a legtöbb 3rd party OS és alaprendszer (Android, különféle NAS és hálózati OS-ek, beágyazott rendszerek, virtualizációs rendszerek stb.). Hogy desktopon nem nagyon tud elmozdulni a 2-3%-ról? Az sacc per kábé mellékes e téren.
-
-
"AMUGY erdekes latni, hogy hanyfele neven van regisztralva ugyan az a forum."
Azért ahhoz nem kell atomfizikusi diploma, hogy kikövetkeztesd: a Prohardver! lapcsalád (ott van fent minden eleme) a tagoldalak saját webcímeiről érhetőek el - de a mögöttük lévő fórum ugyan az. Most már több, mint 15 éve, legalábbis ha jól rémlik akörül indult a lapcsalád második tagja, a mobilarena.hu.
A fórummotor nem a legjobb, de például hiába jobb (szerintem) sok szempontból az sg.hu fóruma, ha ott sacc per kábé sohasem kapnál választ az itt feltett kérdéseidre.
Az internet már csak ilyen...
-
-
Egy kis tapasztalati hsz. csak.
A cél: feltelepíteni egy, a netről letöltött betűtípust (.ttf). A windowson nevelkedett embereknek ez csuklóból megy (jobb gomb, betűtípus telepítése), de Linuxnál persze nem így működik. A baj az, hogy fogalmam se volt, hogyan. Google skill elő, ám a találatok "meglepő" módon szinte kizárólag konzolparancsokban gondolkodnak. Én a Linuxnál eredetileg szerettem volna pusztán GUI-ra támaszkodni, persze nem tudok, úgy tűnik, hogy aki Linuxot akar használni, annak kell a konzolparancsokkal foglalkozni, vagy a folyamatos falbaütközések miatt hamar kiábrándul az OS-ből.
A probléma ugyebár az, hogy az
\usr\local\share\fonts
könyvtárba kellene csak kitömöríteni, és kész. Csakhogy az a könyvtár egyorrú felhasználóknak nem írható.
Itt jön az általános javaslat, hogy jah, sudo parancs konzolban, oszt az segít. Köszi...Miközben kerestem egy számomra is elegánsnak tűnő megoldást, hirtelen belefutottam a font-manager nevű alkalmazásba. Pont azt csinálja, amire szükségem lenne. Discover beizzít, megkeres (jé, benne van!
), telepít. Működik. Csak a pluszra kattintok, és utána telepítem a könyvtárból a .ttf-et. WoW. Van remény.
-
-
-
-
válasz
Victor Súgó #63675 üzenetére
Szerintem gpt-t kap mbr helyett, legalábbis ha most tippelnem kellene.
Azt én sem mondtam, hogy életbiztosítás, de azért nem is ördögtől való...
-
-
válasz
Victor Súgó #63670 üzenetére
A lenti képen ugye
/dev/sd*
volt a meghajtó célja, a VM-hez adni szándékozott lemez esetében. Feltételezem ő is ezt használta, ezért javasoltam, hogy ne azt válaszd ki, hanem próbáld meg ID alapján. Hátha.Hogy miért dos? Nos a Disk Pool-ra az érvényes azonosítók: dos, dvh, gpt, mac, bsd, pc98, sun és lvm2. Igazából gpt is lehet (a dos az mbr partíciós táblára utal), lehet, hogy itt van a kutya elásva amúgy.
Bővebben: erre
-
-
-
-
-
-
válasz
Flowtation #63537 üzenetére
A router és az általa biztosított sebesség 1Gb/s. A tervezett új (közvetlen) kapcsolat 10Gb/s.
De menet közben rájöttem, hogy túlgondolom a dolgot, mivel egyszerűen csak elérésnél a jelenlegi
\\192.168.1.224\nas
helyett a hálózati meghajtótt\\10.0.0.1\nas
hálózati meghajtóval kell majd csatolni, és azon keresztül használni. -
cp /usr/share/X11/xorg.conf.d/90-keyboard-layout.conf /etc/X11/xorg.conf.d/
illetve
/etc/X11/xorg.conf.d/90-keyboard-layout.conf
Itt valami ilyesminek kell lennie:
Section "InputClass"
Identifier "keyboard-all"
MatchIsKeyboard "on"
MatchDevicePath "/dev/input/event*"
Driver "evdev"
Option "XkbLayout" "gb"
#Option "XkbVariant" ""
Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp"
EndSectionA "gb"-t kell elvben "hu"-ra javítani.
-
-
Hoi!
Nem tudom, hogy ez kezdők vagy haladók téma, de kezdjük itt, aztán legfeljebb átmenekülök amoda.
A történet röviden annyi, hogy van egy 1Gbites hálózatom, ahol szeretnék a NAS (Kubuntu) és a játékgép (Win10) között kiépíteni egy 10Gbites kapcsolatot. Már folyik az eszközök beszerzése, de kicsit előre akarok rohanni, és az elméletet átlátni, hogy mit is kell szükség esetén átírnom.
Így nézne ki a hálózat:
Olvasok bőszen utána, és ha jól értem, az
\etc\network\interfaces
fájlt kell majd megbuheráljam, hogy ha a NAS és a nagygép akar kommunikálni egymással, akkor a második hálókártyát használják. Itt vagyok egy kicsit elakadva, mert a két NIC témáról rengeteget beszélnek, de pont ilyen helyzetre nem találtam példát. Külön nyomor, hogy van feltelepítve KVM, mert a NAS-on szoktam kísérletezni VM gépeken, ez most nem érdekes eme téren, csak belerondít ugye a hálókártyák képébe.Az interfaces-ben össze-vissza ennyi van:
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
auto lo
iface lo inet loopbackNem hazudik, mert van ugye a
\etc\network\
alatt négy könyvtár,if-down.d
,if-post-down.d
,if-pre-up.d
ésif-up.d
. Na itt már kezdek elveszni, mert ezekben mindenféle fájlok vannak (ethtool, openvpn, stb.), és amennyire próbálom megfejteni, ezek határozzák meg a hálózati csatlakozás viselkedését.A
$ route -n
ezt dobja ki, de még ugye csak 1db fizikai hálókártya, az alaplapi van bent:Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 100 0 0 enp2s0
169.254.0.0 0.0.0.0 255.255.0.0 U 1000 0 0 enp2s0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 100 0 0 enp2s0
192.168.122.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 virbr0Az
enp2S0
az alaplapi kártya ( AR8161 Gigabit Ethernet ), ennyit még feldolgoztam, de ennyi, ennél tovább nem jutok. Most alaphangon egyébként arra számítottam, hogy az Interfaces fájlban meghatározom, hogy a 192.168.1.149 felé irányuló adatforgalmat lesz szíves a második hálókártyán keresztül tolni, de itt ugye be kell állítani azon hálókártyák IP-jét is, és a többi.... -
válasz
lev258 #63289 üzenetére
Tudok én újat mutatni... pedig nem is akarok.
Mint kiderült, valami nem volt kóser a ppa purge esetén.
PPA-Purge rendesen megtörtént, újraindítás, steam elindít. Letölti amit kell. És működik.
Szóval én voltam a villamos. Arra már nem emlékszem miért és hogyan lett az oibaf csomag feltelepítve, de egy életre megtanultam, hogy kerüljem az ilyeneket...
-
válasz
lev258 #63287 üzenetére
Kubuntu 18.04
Cifu@CifuNAS:~$ sudo dpkg -i /home/cifu/Downloads/libgl1-mesa-glx_13.0.6-1+b2_i386.deb
A korábban ki nem választott libgl1-mesa-glx:i386 csomag kiválasztása.
dpkg: figyelembe véve a(z) libgl1:amd64 eltávolítását a(z) libgl1-mesa-glx:i386 javára ...
dpkg: igen, a(z) libgl1:amd64 csomag el lesz távolítva a(z) libgl1-mesa-glx:i386 javára
(Adatbázis olvasása ... 308925 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../libgl1-mesa-glx_13.0.6-1+b2_i386.deb ...
Beállítás törlése: libgl1-mesa-glx:amd64 (18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b) ...
Kibontás: libgl1-mesa-glx:i386 (13.0.6-1+b2) ...
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: libgl1-mesa-glx:i386 (--install):
a(z) libgl1-mesa-glx:i386 13.0.6-1+b2 csomag nem állítható be, mert a(z) libgl1-mesa-glx:amd64 eltérő verziójú (18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b)
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: libgl1-mesa-glx:amd64 (--install):
a(z) libgl1-mesa-glx:amd64 18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b csomag nem állítható be, mert a(z) libgl1-mesa-glx:i386 eltérő verziójú (13.0.6-1+b2)
Aktiválók feldolgozása: libc-bin (2.27-3ubuntu1) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor:
libgl1-mesa-glx:i386
libgl1-mesa-glx:amd64Szerk.: Hopp, mi a franc ez az oibaf verzió, amit le akar cserélni?!?
-
válasz
lev258 #63283 üzenetére
lev258 & Cpt.Pirk: Köszönöm szépen a segítségeket.
lev258: Ez egésznek az oka, hogy a Steam kliens a mai napig 32 bites. Így a 64 bites rendszereken kell neki pár 32 bites cucc is.
Ja hogy ja...
Ok. Itt egy kicsit elment a kedvem...A Synaptic általában kezeli a függőségeket (legalábbis egy részét), illetve a Steam a Szoftverközpontokban is ott szokott lenni.
A Discover-el telepítettem eredetileg. Leszedtem, megpróbáltam a Synaptic-al. A végeredmény ugyan az, a Steam maga feltelepül, de első indításnál telepíteni akarja a libgl1-mesa-dri:i386 és libgl1-mesa-glx:i386 library-kat.
CPT.Pirk: Valszeg egy sudo apt install --fix-missing megoldja. mondjuk biztos ami biztos, előtte adj ki egy sudo apt update parancsot is.
Amatőr vagyok, de nem ennyire.
Az --fix-missing és a --fix-broken-install már megvolt az elején. Egyik sem talál semmit.Most ott tartok, hogy oké, felrakom, felraknám neki a libgl-mesa-glx-et, de ugye akkor ugrik az amd64-es változat (lecseréli az i386-osra). Ez most komoly, hogy downgradelni kell, mert a Steam csak 32 bites?!?
-
válasz
lev258 #63279 üzenetére
Eltávolítottam, a ppa-s hivatkozások is a repogyűjteményből.
Eredmény:
Cifu@CifuNAS:~$ sudo apt-get install steam
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
steam:i386 : Függ ettől: libgl1-mesa-dri:i386 (>= 17.3) de az nincs telepítésre megjelölve vagy
libtxc-dxtn0:i386 de az nem telepíthető
Függ ettől: libgl1-mesa-dri:i386 de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: libgl1-mesa-glx:i386 de az nincs telepítésre megjelölve
Ajánlja: nvidia-driver-libs-i386:i386 de az nem telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.A sudo apt-get libgl1-mesa-dri esetében közli, hogy a legfrissebb van fent - csak az ugye amd64 és nem i386...
-
-
válasz
CPT.Pirk #63275 üzenetére
A Bionic kiadásra akarod a Cosmic csomagjait felrakni, azokból is a git-es úgymond nem végleges csomagokat. Biztos ezt szeretnéd?
Én feltelepítettem a Steam-et. Ő szeretné frissíteni a csomagokat, nem én. Én csak próbálom ezt a kulimászt összelapátolni, ha már a Steam telepítője képtelen erre.
Cosmic alatt 18.2-es Mesa van, ami már bőven jó hozzá és akkor nem kell kézzel összeborítanod a csomagadatbázist.
Ó, miután önmagától nem képes a Steam megoldani a problémát, illetve a különféle próbálkozásaim az apt-get-el sem vezettek eredményre, gondoltam majd google hoz valami eredményt. Hát találtam egy fórumbejegyzést, ahol egy nagy tudású azt mondta, hogy semmi gond, törölni kell a lib32stdc++, aztán letölti magának, és az jó lesz.
Én marha meg követtem, és rögtön utána szembesültem vele, hogy a lib32stdc++ nélkül nagyjából semmi sem működik. Még újraindítani se lehetett GUI-ból a gépet, nem megy az apt-get, sőt, még a Konsole (a kubuntu konzolja) se futtatható. Szerencsére a böngésző, az X console és a dpkg működött, így sikerült végbéltükrözéssel visszavarázsolnom a lib32stdc++ fájlt a gépemre, alig fél óra szenvedés árán.
-
-
Gondoltam feltelepítem a NAS-ra (Kubuntu 18.04) a Steam-et, hogy megnézzem egyáltalán. Hát... Nem sikerült.
A telepítés gond nélkül ment egy ideig. Aztán:
Steam needs to install these additional packages:
libgl1-mesa-dri:i386, libgl1-mesa-glx:i386
[sudo] cifu jelszava:
.........................E: Repository 'http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu bionic InRelease' changed its 'Label' value from 'Updated Open Graphics Drivers' to 'Updated Open Graphics Drivers - since 2011!'
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
libdrm-amdgpu1:i386 libdrm-intel1:i386 libdrm-nouveau2:i386 libdrm-radeon1:i386 libdrm2:i386 libedit2:i386 libelf1:i386 libgl1:i386 libglapi-mesa:i386 libglvnd0:i386
libglx-mesa0:i386 libglx0:i386 libllvm7:i386 libpciaccess0:i386 libsensors4:i386 libx11-xcb1:i386 libxcb-dri2-0:i386 libxcb-dri3-0:i386 libxcb-glx0:i386 libxcb-present0:i386
libxcb-sync1:i386 libxdamage1:i386 libxshmfence1:i386
Javasolt csomagok:
lm-sensors:i386
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
libdrm-amdgpu1:i386 libdrm-intel1:i386 libdrm-nouveau2:i386 libdrm-radeon1:i386 libdrm2:i386 libedit2:i386 libelf1:i386 libgl1:i386 libgl1-mesa-dri:i386 libgl1-mesa-glx:i386
libglapi-mesa:i386 libglvnd0:i386 libglx-mesa0:i386 libglx0:i386 libllvm7:i386 libpciaccess0:i386 libsensors4:i386 libx11-xcb1:i386 libxcb-dri2-0:i386 libxcb-dri3-0:i386
libxcb-glx0:i386 libxcb-present0:i386 libxcb-sync1:i386 libxdamage1:i386 libxshmfence1:i386
0 frissített, 25 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 10,3 MB/28,4 MB.
A művelet után 247 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] I
Hiba:1 http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu bionic/main i386 libdrm2 i386 2.4.95+git1810110630.21f117~oibaf~b
404 Not Found [IP: 91.189.95.83 80]
Hiba:2 http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu bionic/main i386 libdrm-amdgpu1 i386 2.4.95+git1810110630.21f117~oibaf~b
Hiba:3 http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu bionic/main i386 libdrm-intel1 i386 2.4.95+git1810110630.21f117~oibaf~b
Hiba:4 http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu bionic/main i386 libdrm-nouveau2 i386 2.4.95+git1810110630.21f117~oibaf~b
Hiba:5 http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu bionic/main i386 libdrm-radeon1 i386 2.4.95+git1810110630.21f117~oibaf~b
Hiba:6 http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu bionic/main i386 libglapi-mesa i386 18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b
Hiba:7 http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu bionic/main i386 libgl1-mesa-dri i386 18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b
Hiba:8 http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu bionic/main i386 libglx-mesa0 i386 18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b
Hiba:9 http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu bionic/main i386 libgl1-mesa-glx i386 18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b
E: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu/pool/main/libd/libdrm/libdrm2_2.4.95+git1810110630.21f117~oibaf~b_i386.deb 404 Not Found [IP: 91.189.95.83 80]
E: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu/pool/main/libd/libdrm/libdrm-amdgpu1_2.4.95+git1810110630.21f117~oibaf~b_i386.deb 404 Not Found [IP: 91.189.95.83 80]
E: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu/pool/main/libd/libdrm/libdrm-intel1_2.4.95+git1810110630.21f117~oibaf~b_i386.deb 404 Not Found [IP: 91.189.95.83 80]
E: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu/pool/main/libd/libdrm/libdrm-nouveau2_2.4.95+git1810110630.21f117~oibaf~b_i386.deb 404 Not Found [IP: 91.189.95.83 80]
E: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu/pool/main/libd/libdrm/libdrm-radeon1_2.4.95+git1810110630.21f117~oibaf~b_i386.deb 404 Not Found [IP: 91.189.95.83 80]
E: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu/pool/main/m/mesa/libglapi-mesa_18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b_i386.deb 404 Not Found [IP: 91.189.95.83 80]
E: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu/pool/main/m/mesa/libgl1-mesa-dri_18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b_i386.deb 404 Not Found [IP: 91.189.95.83 80]
E: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu/pool/main/m/mesa/libglx-mesa0_18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b_i386.deb 404 Not Found [IP: 91.189.95.83 80]
E: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu/pool/main/m/mesa/libgl1-mesa-glx_18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b_i386.deb 404 Not Found [IP: 91.189.95.83 80]
E: Nem lehet letölteni néhány archívumot. Próbálja futtatni az „apt-get update” parancsot, vagy használja a --fix-missing kapcsolót.
Press return to continue:Tévedni nem téved, az adott letöltési könyvtárban csak eggyel újabb verziók vannak, például a http://ppa.launchpad.net/oibaf/graphics-drivers/ubuntu/pool/main/libd/libdrm/ alatt nincs "
libdrm2_2.4.95+git1810110630.21f117~oibaf~b_i386.deb
" csak "libdrm2_2.4.96+git1811030630.0be850~oibaf~b_i386.deb
". Ha az újabbat letöltöm és telepíteni szeretném, akkor viszont a függőségeket nem tudja feloldani, és megint helyben topogás lesz a jutalmam.A Launchpad-on megtaláltam, hogy mi kellene nekem, csak éppen letölteni nem lehet.
És most csak pingvinezni tudok, hogy akkor merre tovább?
-
-
-
-
válasz
ArthurShelby #62505 üzenetére
Akkor vagy hagyd guest-en, vagy állíts be egy másik user-t, pluszba, hátha...
-
válasz
ArthurShelby #62503 üzenetére
Szerintem segítene, ha bemásolnád az smbv1-es SAMBA config fájlt.
De nekem így hirtelen két ötletem van:
1.: ha már így állítottad be a dolgokat, azzal próbálkoznék, hogy beállítom a guest lehetőségét a SAMBA-n, és akkor ugye nem lenne miért felhasználót/jelszót kérni.
2.: NFS használata, az adott meghajtót pedig nem SAMBA, hanem NFS módon csatlakoztatni. itt egy How-To erre.
-
válasz
ArthurShelby #62500 üzenetére
Amennyire én ebből ki tudom silabizálni, a következő eszközökről van szó:
Asus router No.1.: Samba smbv1
Asus router No.2.: Samba smbv2 (+v1 és +v3?)
Windows kliens (amin lejátssza)
Android kliens (amin lejátssza)
Linux kliens (amin nem játssza le a nagy fájlt)No, én especiel azzal próbálkoznék, hogy simán csatolnám hálózati meghajtóként. Pl. ez alapján.
-
válasz
ArthurShelby #62369 üzenetére
1.: Próbáld meg ezt:
2.1.: Milyen Windows-ról beszélünk? Win10-nél nemrég ugye lelőtték az SMB v1 támogatást, tehát újra fel kell telepíteni ([link])
2.2.: Nem akart lejátszani alatt mit értesz? El se kezdi lejátszani? Min nem játszotta le? Mert ugye azt írod, hogy Win alatt nem volt probléma.
-
válasz
CPT.Pirk #62473 üzenetére
Nálam ez az oldalt, amit linkeltél, valamiért csak a negyedik volt a 'linux rar' keresőszavakra, de ugye én az Ark és Rar szavakra kerestem rá, ezért nem találtam meg.
Töröltem a bemásolt fájlokat, és jött az
sudo apt-get install unrar
, ami után az Ark is teljes értékű RAR pluginnel bírt.Hmmm... így mondjuk a problémakör megoldható kulturáltan is, csak rossz felé indultam el.
-
@ubyegon2: Köszi, kipróbáltam, működik, legalábbis a
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gnome-commander
hatására elindult a Gnome Commander rendszergazdai jogosultságokkal.@CPT.Pirk: A probléma azzal van, hogy hozzászoktál valamihez, ami sosem volt biztonságos, csak kényelmes de most kivették.
...
Egyéb okod pedig nem igazán van rá, hogy rootként indíts egy fájlkezelőt vagy bármi mást, ha a könyvtáraid jogosultságai nincsenek összekutyulva.Köszi, akkor viszont oldják meg, hogy egy Kubuntu alatt az Ark képes legyen alapértelmezésben megnyitni egy átkozott RAR fájlt. Mert valami fájl hiányzott a boldogulásához (gondolom third-party probléma), én meg ott állok a csodás szituációban, hogy egy RAR fájl megnyitása problémát okoz.
Apt-get remove Ark
->apt-get install Ark
, ugyan az. Sebaj, google skill, meg is találtam egy fórumbejegyzést az Ubuntu fórumán, hogy hát ja, van ilyen, szerencsére a rarlab honlapjáról letölthető a tömörített mappa, amiben minden szükséges fájl benne van - és másoljuk ezt a /usr/bin mappába.Aha. Ja, azt nem lehet, mert ugye az /usr/bin szigorúan root:root.
Megoldottam,
sudo gnome-commander
, 'oszt csupasz fenékkel és lengő tekével rohanunk előre, mert a Linux miközben egyorrú user-friendly, közben egy aknamező ilyen problémák miatt. Egy hétköznapi user egy ilyen problémát vajon hogy oldana meg? Nem arrafelé kéne menni, hogy a felhasználónak meg se kelljen nyitnia a konzolt? Mert itt konkrétan így hirtelen ötletem sincs, mihez kezdjek, találtam parancsoros p7zip-et, de az se ment volna egyszerűen. Már az is átfutott az agyamon, hogy feltelepítek a KVM-en egy virtuális gépre egy Windows-t, és 7-Zippel szépen kitömörítem a fájlt...Szóval szépen hangzik, hogy nincs okod rá, de, sajnos folyton lesz okod...
-
Egy apró kérdés: hogy a fenébe lehet KDE / Kubuntu alatt GUI-s programot root joggal elindítani?
Nincskdesu
. Állítólag már a 17 idejében kiírtották, mert hát nem kell ilyen az egyorrú halandónak, lépjen be root-al, ha akar valamit (köszönjük, hogy 2 évesnek nézik a felhasználót).A
sudo apt-get install kdesudo
szerint van ilyen, csak hát nem telepíthető, mert a kért csomag hiányzik vagy elavult.Ugye az volt mondva, hogy
sudo
parancsal nem indítunk GUI-s programot, mert problémákat okozhat. Oké, szuper, akkor viszont mi a frászkarikát lehet tenni, ha én linux alatt GUI-s fájlkezelő programnak (double commander vagy gnome commander) szeretnék adni root jogot?!? -
válasz
eastsider #62257 üzenetére
Lehet szemezgetni, de párra rákattintva és végigolvasva őket én inkább simán konzolba beírnám a
sudo apt-get install webmin
. -
válasz
tonyrulez #62255 üzenetére
Nyilván az a kérdés, hogy mit akar az ember.
A Cockpit nekem jobban tetszik, mint a Munin, de nagyjából annyi a plusz, hogy van benne Terminal (legalábbis úgy rémlik, hogy a Munin csak monitorozásra van). A Webmin viszont egy svájci bicska, amiben mindent tudsz állítani, a Samba-n keresztül az Apache-on át tényleg egy nagy marék dolgot, van beépített File Manager, stb., stb...
-
válasz
eastsider #62224 üzenetére
Miért nem próbálod ki az Xpenology-t? Van topic is hozzá.
-
válasz
core i7 #62055 üzenetére
A "böngészés" kinek mit jelent, XFCE alatt nem lesz lassabb a gép, mint XP alatt, de akármit csinálsz, egyszerűen csigalassú lesz, ha Facebook, Youtube, Index.hu, stb. oldalakra lépsz. XP-n is és Linuxon is.
Egyszerűen erőforrás zabálók maguk az oldalak, a P4 meg hát vagy 15-18 éves....Én mondjuk biztos, hogy 32 bites Lubuntut vagy valami XFCE-s Linux distrot (pl. Linux Mint 18) raknék arra gépre, amit Cpt. Pirk is írt. Csak éppen csodát nem szabad várni tőle...
-
-
válasz
Frawly #62019 üzenetére
Biztos kell ide a Win10 vs. Linux mantra?
Tudod te is, hogy az otthoni (Home) Windows 10 valójában 42 ezer forint, már ha nem OEM-et veszel, mert az még pár ezressel olcsóbb.
Tudod te is, hogy mindkettőnek megvannak a maga nyűgjei, és a maga előnyei. Akár tetszik, akár nem, az átlag otthoni user feltehetően kényelmesebben ellenne egy Win10-el, mint Linuxxal (és akkor nem kéne ubyegon segítsége).
-
-
-
-
válasz
enginev3.0 #61947 üzenetére
Én is kétlem, hogy a qTorrent lenne a bűnös. Én qTorrentet és Deluge-t használok, de a qTorrent sokkal jobb.
-
válasz
enginev3.0 #61939 üzenetére
Milyen hardware? Van jogosultsága írni a HDD-re? Ír valamit a log?
Nálam Kubuntu 18.04.1 van, alatta egy Core 2 Duo E8500 alulfeszelve, 2.5Ghz-en kényelmesen elbírt 1000 csatlakozásos qTorrentet, 15-30%-os terheltség. Most egy i3-2120 lett berakva a helyére, 3-8% terheltség. Lefagyás nem nagyon fordult elő (a C2D esetén volt olyan, hogy a WaterFox behalt 4GB ram alatt, és folyamatosan tekerte a HDD-t...).
-
Hogy kicsit ON is legyek, lenne egy kis problémám...
Szóval balkezes volnék, alaphelyzetben tehát fel vannak cserélve a patkánygombok (jobb a fő kattintás, bal gomb a másodlagos). Eddig oké. De ha valami távoli eléréssel próbálkozok (Teamviewer és társai), ahol szintén bal kezesre van konfigurálva az élet, akkor felcserélődnek a szerepek. Tehát ha megnyomom a távoli eléréssel bíró gépen a fő gombot (ami szintén a jobb oldali), akkor az másodlagos kattintásnak van tekintve és vica versa.
A jelek szerint a legtöbb ilyen távoli elérést nyújtó program "csak" átviszi a kattntásokat, és a Kubuntu meg szépen "megfordítja" a beérkező kattintást, mert hát a bal kezesre van állítva az egérke.
Ilyen problémám Windows alatt soha sem volt, ott valószínűleg valami más trükk van, tehát nem megcseréli a gombokat, hanem átkonfigurálja talán? Whatever.
Szóval a kérdésem az, hogy van-e valakinek valami ötlete ilyen problémára? Esetleg van olyan segédprogram, ami az OS "értesítése" nélkül felcseréli az egér két gombjának feladatát?
-
válasz
safranyek #61748 üzenetére
A Valve-t nem lehet hibáztatni.
Megadták a lehetőséget, hogy a játékfejlesztők Linuxra és MacOS-re is kihozzák játékaikat. A realitás viszont az lett, hogy a játékfejlesztők döntő többsége nem foglalkozott az alternatív platformokkal - arra hivatkozva, hogy akár csak a Steam-et nézve is a Linux a közösség 0,5%-át hozza, még a MacOS is 2.66%-on áll hozzá képest - a maradék nem egész 97% meg Windowson van. Lássuk be, 0,5% olyan kevés, hogy ésszerűen nézve senki sem fog ennyi ember miatt multi-platform felé nyitni.
Ha a közvetlen út nem járható, de a Valve el akarja hozni a játékokat Linuxra (és SteamOS-re), akkor ez a megoldás marad.
Nézd a másik oldalról tehát: ha te szeretnéd a játékosokat kiszakítani a Windows-os környezetből, és az első nekifutás (vagyis a játékfejlesztők csinálják meg a Linux kiadásokat) nem megy, akkor kézenfekvő ez a megoldás, mert megadja a lehetőséget arra, hogy a játékokat futtasd Linuxon. Ha pedig már a Linux látható és valóban mérhető mértékű lesz, akkor jöhet újra a próbálkozás, hogy natívan Linuxra való fejlesztésre bírják rá a játékfejlesztőket...
-
-
-
Üdv mindenkinek!
Szóval ez amolyan önsegítő dolog, beírom, hátha más is találkozik vele, vagy esetleg később belefut.
Szóval Kubuntun mentek folyamatosan a frissítések, és szükség volt egy újraindításra. Gondoltam nosza, ebből nem lehet baj. Aha. Móricka-eset. A Kubuntu logo után fekete képernyő és egérkurzor, más semmi. A többi tty-be be lehet lépni, mindent lehet állítani, szóval nem fagyott meg a rendszer, csak megállt, mint tini srác a nudista strandon. Innen jött a próbálkozás a csomagok ellenőrzésével, aztán a lightdm / sddm váltással, purge-install párosok. Erre a problémára írták a videókártya drivereket is, de főleg nvidia esetén, itt viszont AMD volna, de azért ez is megvolt. Nézegettem a logokat, de sehol sem volt semmi látványosan kiugró probléma, szóval nem értettem hol a gubanc (ez annyira nem meglepő, de hát mégis).
Egyszer csak belefutottam egy olyan fórumbejegyzésbe, ahol kritikus fájloknál felhasználó jog helyett root jogot kapnak, és innentől se előre se hátra.
Szerk.: cigam javaslatára: szóval igen, ha nem automatikusan logol be a linux, akkor a lentiek a felhasználóként való belépésre (belogolásra) vonatkoznak. Ha rootként lépsz be mindig, akkor sose lesz ilyen gondod.
Szóval a megoldás:
Belogolás (vagy automata belogolás esetén egyből) betölt a fekete képernyő, egérkurzor, de itt ugye semmit sem lehet csinálni. Tehát
ALT + F2
(ezzel ugye a tty2-őbe lépünk át, akinek új: az ALT + F1-F6 gombokkal lehet ezek között váltani), itt kéri a felhasználónevet és a jelszót, amit adjunk meg.Most pedig
ls -lA
(I = l betű (mint lászló) és nem 1-es vagy nagy i betű), felsorol egy csomó fájlnevet, előtte a jogosultságokat, valami ilyesmi:-rw------- 1 [felhasználónév] [felhasználónév] [fájlnév] dátum
A lényeg az, hogy ha valahol a felhasználónév helyett
root root
látható. Mert az annyira nem jó. Potenciálisan a.Xauthority
a.ICEauthority
és a.gvfs
fájlok fognak ez esetben problémaforrásként feltűnni. Esetemben csak a .gvfs, de az elég volt erre.Itt jön a következő lépés:
chown [felhasználónév]:[felhasználónév] [fájlnév]
Esetemben:
chown cifu:cifu .gvfs
Ez után pedig mehet a
sudo reboot
.Ahogy az egyik hozzászóló megjegyezte, azért a T. fejlesztők lehetnének olyan kedvesek, hogy ilyenkor feljöjjön egy ablak vagy legalább logba megjegyezné, hogy
Hiba! XY fájlhoz nincs hozzáférés, nem tudunk továbblépni, tessék valamit csinálni!
Mert ilyen fogódzkodó nélkül eléggé vakrepülés a hibafeltárás...
-
-
válasz
CPT.Pirk #59291 üzenetére
A Kubuntu feltelepítése után a Beállítások -> Megjelenés alatt a Breeze Dark ill. Arc Dark kiválasztása után. Kiváncsiságból most csak az Asztal témát állítottam át Breeze Dark-ra, nos, a LibreOffice akkor már így néz ki.
A RiOS fehér háttér világos betű tippem szerint a színbeállítások (Beállítások -> Színek) hatása lehet, de belefáradtam a tesztelgetésbe (úgy vettem észre, hogy mintha a logout / login nem elég, reboot kell az érvényesüléshez).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Gyermek PC játékok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 és 22" Eizo FlexScan EV2216W monitorok szépek, talp nélkül
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged