- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
Ez érdekes, mert MBR alapon és is telepítettem külső HDD-re több Linxot és a Grub is oda települt (direkt úgy csináltam), de nálam semmilyen problémát nem okozott. Bootoláskor csak átállítom UEFI-ben első helyre az USB HDD-t és probléma nélkül indul a Grub és betölt a külső vinyóról a Linux. A notebook HDD-n több Windows is van és a Windows Boot Loader az alapértelmezett. Illetve van fent Linux is, de azt Easy BCD-vel lett hozzáadva az indítómenühöz.
-
Apaxp
senior tag
válasz
Anakin007 #39597 üzenetére
Total kezdőként nem tudom a megoldást, de nálam azzal sikerült a grubot életre kelteni hogy egy supergrub2 diskkel indítottam a linux mintet recovery módban.
Röviden a történet: Win10 a laptop belső vinyón, külső usb-s vinyóra felrak linux mint.
Grub alapból kinyírta a win10 indítót, ráadásul a grub is halott.
win10 telepítővel fixmbr fixboot ezután win10 indul.
megcsináltam a supergrub2 disket és azzal indít a laptop.
kiválasztottam a linux mint recovery indítást, ami teleírt vagy 4 képernyő oldalt és elindult a linux.
Leállítottam és indítani akartam a win10-et, ekkor csodálkozva láttam hogy a grub indítót láttam ahol választhattam linux és a win között. Azóta is működik.
Igaz nekem MBR partíció van.
A "miért és hogyan javult meg" kérdésre nem tudom a választ. -
Anakin007
aktív tag
válasz
inf3rno #39590 üzenetére
Közben találtam valamit hála nektek, úgyhogy már most mindent köszönök mindenkinek a jó iránymutatásért!
Szóval: visszatértem a jó öreg konzolhoz és kiderült, valóban GPT partíciós táblás-UEFI-s bolondság van:
1, a win7 GPT part.táblát csinált, hiába van biosban a legacy mód beállítva (nem tudom, mitől függ ez amúgy)
2, valszeg a grafikus felületen a telepítő fdisk-et használ. Konzolon az fdisk -L listázza a partíciókat, de jelzi,hogy GPT partíciós táblát talált, amit viszont az fdisk nem támogat. Más fórumokon a gparted használatát javasolják, hát teszteltem. A gparted is üresnek látja a hdd-tVégül elindítottam újra a telepítőt a Mint desktopon, hagytam fizikailag a hdd elején helyet a win7-nek ahogy mondtátok és megcsináltam a telepítést, végül restart, ahogyan a Mint kérte. Erre indításkor ott figyel a grub indítómenüben a win7 bejegyzés, amire ha rámegyek és elindítanám a win7-et, becsíkoz a kép és kifagy
Jó, ezen nem csodálkozom, a Mint installere tök üres hdd-nek látta és kezelte.
Ezután elindítottam (megint) a win7 telepítőt, szépen felmászott, persze, ugrott a grub, win7 indul kapásból.
Jött a Mint telepítő (megint), szokásos indítás, teszi a dolgát, de alighogy elindult az X, visszaváltott konzolra egy jó kis kernel panic-os hibával. Konkrétumot nem tudok, nem hiányzó rootfs v. ilyesmi, csak valami hexa-kódsorral okádta tele a fél képet majd kifagyott.
Laptop kikapcs/bekapcs, indítási paraméternek beírtam a nomodeset kapcsolót ahogy feljebb javasolták, úgy szépen elindult dvd-ről a live rendszer.Viszont előjött az ősi problémám: ilynekor hogyan rakjam vissza a grub-ot?
-
-
Apaxp
senior tag
válasz
IstvánLászló #39592 üzenetére
-
IstvánLászló
őstag
válasz
inf3rno #39582 üzenetére
Tisteletem, inf3rno
A cd-n van adat erős-fényben láttam is amit javasoltál külső szélén láthatóan világosabb 5 miliméter lehet körübelül.
A gépemen sajátgépet megnyitva és a dvdmeghajtóra kattintva üresnek látszik, dvdmeghajtó tulajdosági-ra kattintva látszik hogy a fájlredszer ismeretlen.
Arra határozottan emlékszem hogy a fájlredszer Cdfs vólt.
A kérdésem mi a megoldás mert régebbi oprendszernél volt-rá valami megoldás de nem-jut az eszembe mivolta az??
Előbb válaszoltam neked is amit javasoltál de láttam hogy a válaszom nem jelent meg a fórum oldalán, meglepődtem hogy hóvá tűnhetett el.
Most újra küldöm válaszomat és remélem odaér.
Látom megvan végre mi történ előbb fogalmam nincsen. -
lev258
veterán
válasz
inf3rno #39590 üzenetére
Intellel nem szoktak gondok lenni (itt most a használhatóságra gondolok, nem speciális igényekre), ha támogatott. Azért is érdeklődtem, mert a Mint le van maradva.
Általában a legacy-hoz társítják a hagyományos MBR-t, a GPT-t pedig az UEFI-hez. Ha egyszer meg van csinálva, akkor onnantól működik. Csak keverni nem érdemes. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Anakin007 #39588 üzenetére
Intellel is ugyanúgy vannak driver problémák azt mondják.
Azt nézd meg még, hogy GPT vagy MBR e a partíciós stílus. Win7-nél a rendszereszközök között van olyan azt hiszem, hogy rendszerinformáció vagy lemezkezelés vagy kettő az egyben, mindegy, ilyesminél lehet megnézni. Esetleg még jobb gomb egy meghajtóra, és talán ott is kiírja, de erre kevés az esély. Ha GPT van, akkor azt nem fogja legacy BIOS-ból bebootolni, csak EFI-t támogatóból, pl UEFI vagy hybrid EFI BIOS, amit asszem csak Gigabyte csinált. Valszeg MBR lesz, de jobb biztosra menni.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
inf3rno #39585 üzenetére
Nvidia nem lehet, mert inteles. A másik két variácón már túl vagyok, ahogy írtam feljebb. Igen, "B" verzió, ha előbb linux Mint, majd aztán a win7, de ettől miindig óckodom, állandóan bajos volt a lilo v. grub visszaállítása (számomra legalábbis) windows alól, ezért sem telepítettem még linuxot erre a laposra. De hát, mindennek eljön az ideje és járhatok majd a nyakatokra nyavajogni, ha valami gebasz lesz
Mindenesetre akkor megpróbálom amit a fenti kollega is mondott, hagyok helyet a hdd elején a win7-nek, aztán hajrá...
Köszönöm mindenesetre
-
lev258
veterán
válasz
Anakin007 #39586 üzenetére
Amikor bejön a Mint képernyője, ott kellene neki egy nomodeset paramétert beállítani. Nem tudom, ez mennyire magas neked. UEFI-nél a hangsúly azon van, hogy minden eszközről UEFI módban is kell bootolni, a merevlemezen ehhez EFI partíció kell (természetesen telepítéskor ezt létre lehet hozni).
Ja, és úgy értettem, a letöltött ISO volt-e ellenőrizve (md5sum). -
Anakin007
aktív tag
válasz
lev258 #39584 üzenetére
A választóképernyőt még igen. Ha ott is legacy módot választok, akkor is meghal rögtön, feketére vált. 64 bites verzót használok win7-ből és Mint-ből is
Telepítő-ellenőrzés alatt mit takar? A linuxos telepítő médát (esetemben dvd) ellenőrzését v. valami mást? Ha igen, nem ez a baj, előszőr 17.1-es kde mint volt kiírva, azzal próbáltam, de mivel ugyanez volt, letöltöttem a 17.2-t és kiírtam egy másik lemezre. U.a. sajnos.Az UEFI-t azért hoztam fel, mert furcsa dolgokat művel, nem tudom, lehet-e köze hozzá: uefi-ben ha boot után előcsalom a boot menüt, üres. Bios-ba belépve ott van a két eszköz szépen, látja a dvd meghajtót és a hdd-t is. Ha átváltom legacy-re, egyből megjelenik minden.
UEFI-módban tök fölösleges a boot menü, mivel üres. Fixen át kell állítanom a boot seqence-t, ha mondjuk dvd-ről szeretnék indulni.... -
inf3rno
nagyúr
válasz
Anakin007 #39583 üzenetére
Nekem ez egy kicsit zavaros, hogy mit csináltál eddig és mit nem. Ha nem tudod az installer-t bebootolni, akkor hagyd inkább. Alapból nuveaou vagy hogy írják nvidia driver van fent rajta, ami bármikor lefagyhat telepítés közben, ha éppen úgy gondolja. Elképzelhető, hogy nálad még rosszabbul viselkedik, és azért nem sikerült telepítened.
Ha már telepítetted, akkor a GRUB2-t már úgy rakja fel rá, hogy benne van a windows7 loader is. Ha nem így tesz, akkor nem sikerült megfelelően telepíteni. Amíg megy az installer, addig a /var/log/installer amibe írja az install logokat elvileg. Ott meg tudod nézni, hogy mi történt telepítés közben. Ez a memóriában van, szóval ha rámész, hogy reboot telepítés után, akkor elveszik.
Próbálj először windows alól külön partíciót csinálni vagy szabad helyet hagyni, amire fel tudod tenni a Linux-ot, akkor nem fogja véletlenül törölni a windows-t.
-
lev258
veterán
válasz
Anakin007 #39583 üzenetére
A legacy/UEFI részletkérdés. Ha üresnek látja, az azért lehet, mert néha a Windows nem éppen szabályos partíciós táblát csinál. Ilyenkor én úgy szoktam, Linux Live-val két részre osztom a merevlemezt, majd mehet a Win az elsőre, aztán majd a Linux a másikra (továbbá lehet tovább alakítani az egyes rendszerekkel). A telepítő lett ellenőrizve? A Mint választóképernyőjét még látod, vagy már azt sem?
-
Anakin007
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Install problémám van win7 kontra linux mint 17.2 kde és elakadtam. Van egy acer aspire e5-571 laposom, amit gyárilag linpus linux-borzalommal adtak. Maga a gép elég egyszerű gép, bios-ban nincs fastboot meg ilyenek, csak UEFI/Legacy mód választható.
Legacy-ba állítottam, telepítetem egy win7-et, majd ment volna a Linux Mint 17.2 KDE, de az installer üresnek látja a hdd-tTermészetesen simán bootol a win7, hagytam sokszáz giga partícionálatlan helyet linuxnak is, de nem ez a gond.
UEFI-ben win7 felmegy, de miután bebootol a linux mint dvd, ám miután elindítom a boot-ot dvd-ről, fekete kép fogad és megáll.
Mit kéne tennem szerintetek?Minden segítséget előre is köszönök!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
IstvánLászló #39581 üzenetére
Először nézd meg, hogy van e adat a lemezen. Kiveszed, és belül, ahova írtál legalább egy vékony sávban világosabbnak kell lennie, mint a kívül a CD alján. Ha teleírtad, akkor lehet, hogy csak egy kis vonal sötétebb a szélén. Ha félig írtad, akkor fele-fele lehet az arány. Akár össze is hasonlíthatod egy íratlannal, hogy melyiknek világosabb vagy sötétebb az alja. Ha nincs írva, akkor tényleg nincs írva, és másik lemezt nézel. Ez 5 év után nem lenne meglepő. Ha írva van, akkor én nem tudok segíteni, mert a recovery részéhez nem értek a dolognak. Azt mondják, ha kiteszed a napra 5 percre, már attól elveszik róla az adat, úgyhogy nem csodálkoznék, ha nem bírta volna ki az 5 évet.
Ezt esetleg meg lehet próbálni, ha jó a vírusirtód. [link]
-
IstvánLászló
őstag
Segítségeteket kérem.
Van egy archivált CD-m 700MB körüli adattal 5- éve régebben készítettem normál cd-íroval, tegnap vettem elő tokjából és kellemetlen meglepetés ért,
A kérdésem és kérésem a következő lenne, lemezemen semmilyen sérülés szemmel is láthatóan nincsen karcolás nem-látható egyáltalán semmi sem, dvd olvsom van már mert lecseréltem régebben normál cd-íromat.
A problémám az hogy beteszem dvd-íroba a cd-met és csak pörgeti mint ha centrifugálnék és 2-perc elteltével ki is irja a win.... hogy nincs adat lemezemen.
A cd-m biztosan jóvólt megírva 100% biztosan mert sokszor használtam más gépekhez, hogyan tudnám és lehetséges az adatokat vissza nyernem egyáltalán. -
Penty
aktív tag
válasz
DittyCat #39576 üzenetére
Az audio CD nem ugyan az, mint egy DVD lemez. Ha belegondolsz egy DVD 4.7GB, míg egy CD 700MB körül van, így a lézernek másképp kell fókuszálnia a DVD-re, mint egy CD-re a nagyobb adatsűrűség miatt. Ha azt mondod, hogy már tegnap is csiga lassúsággal tudtál egyszerű .avi fájlokat másolni egy DVD-ről a gépre, akkor én kizárnám azt, hogy bármiféle libdvd hibád lenne; annak nincs köze az avi fájlokhoz. Szerintem ez a hiba a lézerfej elkoszolódását, vagy más egyéb lemezolvasó (mechanikus) hibát feltételez.
-
DittyCat
tag
Na, most még rosszabb. Beraktam két másik lemezt, de egyik sem megy. Ráadásul ha megnyitom a tulajdonságokat, még a kettővel előbbi lemez adatai látszanak.
Tegnap még használtam ezt a lejátszót, .avi fájlokat másoltam DVD-ről a gépre. Az is nagyon nehezen ment, sok esetben csak második-harmadik próbálkozásra, mert hibát jelzett. Újraindítottam a rendszert többször, újraindítás után mindig sikerült, már nem jelezte a hibát.
A gépem egy jó gép (Acer V5-431), másfél éves. Audio CD elindul benne (VLC-vel).
-
Penty
aktív tag
válasz
DittyCat #39573 üzenetére
Ha tudod, nézd meg asztali lejátszóval, vagy egy másik számítógépen/laptopon azt a lemezt. Ha ott működik, akkor a gépedben lévő olvasó lehet a hibás. Lehet, hogy elkoszolódott már a fej, emiatt nem tudja rendesen olvasni a lemezt. Megpróbálhatnál egy másik DVD lemezt is berakni a gépedbe, hogy azt viszi-e a vlc, totem stb.
-
DittyCat
tag
Nem működik egyik sem. Elkezd forogni a lemez, de ahol írja, hány perces a lemez, ott ez látszik: --:--, illetve ha a Play gombra kattintok, végigfut a mp törtrésze alatt a lejátszást jelző csík, majd nem történik semmi.
A Totem sem játssza le... Brasero meg Banshee van még, de azok sem csinálnak semmit.
-
DittyCat
tag
Helló Mindenki! Gyári DVD-t szeretnék megnézni, de nem sikerül VLC-vel. A disc megnyitása után audio_ts és video_ts mappákat látok csupán, az audio_ts üres, a video_ts .IFO, .BUP és.VOB fájlokkal van tele. Egyik sem indul.
Libdvdcss2 telepítve van (repositoryban megnéztem). Légyszi segítsetek, hogyan nyissam meg, illetve miért nem sikerül nekem ez...
(Linux Mint 17.2)
-
PapaMaci
őstag
Jó reggelt!
Tudnátok segíteni? Letöröltem egy ext4 particiot, és kellene egy olyan progi, ami végignézi a vinyot, milyen adatok vannak rajta, és ki tudnám másolni! Tudtok ilyet?
-
Madara-san
aktív tag
Na, az 5.1 problémám úgy néz ki megoldódott. Ha valakinek hasonló baja lenne, az /etc/pulse/daemon.conf fájlban a következőket kell módosítani:
enable-lfe-remixing = yes
default-sample-channels = 6 -
hódmaci
senior tag
válasz
CPT.Pirk #39541 üzenetére
Így kellene kinéznie?
~ $ service tftpd-hpa restart
stop: Rejected send message, 1 matched rules; type="method_call", sender=":1.123" (uid=1000 pid=12993 comm="stop tftpd-hpa ") interface="com.ubuntu.Upstart0_6.Job" member="Stop" error name="(unset)" requested_reply="0" destination="com.ubuntu.Upstart" (uid=0 pid=1 comm="/sbin/init")
start: Rejected send message, 1 matched rules; type="method_call", sender=":1.124" (uid=1000 pid=12987 comm="start tftpd-hpa ") interface="com.ubuntu.Upstart0_6.Job" member="Start" error name="(unset)" requested_reply="0" destination="com.ubuntu.Upstart" (uid=0 pid=1 comm="/sbin/init")Syl
Sajnos sehogyan nem tudom összehozni,hogy lássa a DKU-5 kábelt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
whbear
senior tag
WMware player vagy VirtualBox? Melyiket érdemes feltenni 0 tapasztalattal a virtualizáció területén? LG G2 firmware frissítés és Garmin GPS frissítésére kellene. Van valami hivatalos MS ISO is amivel az IE - t lehet tesztelni. Az jó lenne erre?
-
whbear
senior tag
Köszönjük a részletes leírást. Annyit tennék hozzá, hogy Linuxot inkább a Win32diskimager -el érdemes kiírni, Rufussal a Fedora nem indul el. A Windows boot menü szerkesztéséhez érdemes az EasyBCD - t használni, mert lehet mentést is készíteni és tud visszaállítást is csinálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyről beszéltek, mert Windows alatt minden komm. port COMxy lesz, független attól h. tényleg kiépített soros port, párhuzamos port, vagy valamilyen USB-soros átalakítóról van szó.
Vagyis ha az USB eszköz át van adva a vendég OS-nek, akkor menni fog a kommunikáció rajta keresztül, látszani fog a COMxy eszköz Windows alatt. - már ha van hozzá driver telepítve ofc. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #39538 üzenetére
Akkor a /dev alatt is ott lesz valószínűleg.
tftp-re meg nézd meg ezt, valszeg megy Mintre is a leírás: http://www.cyberciti.biz/faq/install-configure-tftp-server-ubuntu-debian-howto/
-
Exom
tag
Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel
Sokat küzdöttem vele kezdőként, leírtam, hátha másnak is problémája volt vele. A problémám az volt, hogy miután elindítottam a Windowst, eltűnt mindig a GRUB indítómenü.
Az installálást egy 250 GB -os SSD -re végeztem, amin már korábban volt egy Windows 7. Ezt megfrissítettem Windows 10 -re, ezáltal jogot nyertem arra, hogy akár tiszta telepítést is végezzek, amely esetben törölhettem a meglévő partíciókat, és kialakíthattam a helyet a Linuxmint -nek.
Mi a [GPT] és miért van rá szükség?
Röviden: 2 TB -nél nagyobb vinyó esetében, illetve ha 4 -nél több elsődleges partíciót szeretnénk csinálni, szükségünk van GPT -re.
Először a Windowst 10 kell telepíteni, majd az követően a Linuxot. A Windows 10 installkészlet létrehozása:
Le kell tölteni a https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10 címről a MediaCreationToolx64.exe programot. Ezzel lehet letölteni ISO formátumban a Windows 10 installkészletet.
Az ISO image -t ki kell írni egy Rufus 2.2 -es programmal USB pendrivére.
(A partíciós rendszer és fájlrendszer legyen: „GPT partíciós séma UEFI -s gépekhez.”)
A gép újraindítása után ki kell választani, honnét bootoljon a gép.
Meg fogjátok találni az USB pendrive hivatkozását 2 példányban. Az egyik úgy kezdődik „UEFI:” Utána következik a pendrive neve. Esetemben egy „Kingston datatraveller 100 G3” eszközről beszélünk.A bootolás során mindenképpen az „UEFI:” kezdetűt kell választani, mert ha az „USB:” kezdetűről bootoltok, akkor nem lesz UEFI -s a gépetek.
A gép elindulása után feljön az első képernyő, amin bármilyen választás és módosítás nélkül először is nyomjatok egy SHIFT + F10 -et. Ennek hatására kaptok egy parancs promptot.
Ki kell adni a alábbi parancsot:
diskpart
list disk
A 2. parancs kilistázza a számítógépben levő lemezeket. Ezek után ki kell választani egy lemezt, amire a telepítést szeretnéd végezni! (a felhasználni kívánt lemez azonosítóját kell odaírni)
A parancsok a következőek:
select disk 0
clean
convert gpt
FIGYELEM !!! EZ mindent töröl az adott lemezről !Erre a műveletre szükség van, ugyanis egy MBR rendszerű formatált lemez esetén, az hogy töröljük a meglévő partíciókat, és újakat hozunk létre, még nem változtatja meg a korábbi MBR -t GPT -re! Kilépéshez a parancs:
exit
Folytathatjuk a Windows 10 telepítését. Válasszátok az egyedi particionálást.
Én létrehoztam egy 112 GB -os partíciót (a 250 GB -ból), a Windows 10 pedig létrehozott mellé automatikusan további 3 -at.Ne felejtsétek el későbbiekben custom telepítést választani és kikapcsolni minden információmegosztást a Microsofttal.
A Windows 10 telepítését követően megnézhetitek a számítógép BIOS- ában a bootlolási sorrendet. Azt fogjátok látni, hogy az elsődleges boot eszközötök a „Windows boot manager”. Ez a későbbiekben sem fog megváltozni.
Le kell töltenetek a kedvenc Linux disztribúciótok install lemezét. Ki kell írni ismét a Rufus -al
(A partíciós rendszer és fájlrendszer legyen: „GPT partíciós séma UEFI -s gépekhez.”)
Lehet bebootolni róla (UEFI módban), és utána elindítani a telepítést.
Én Linuxmint 17.2 -et telepítettem. NE lepődjetek meg, amikor azt írja, hogy „Ezen a számítógépen nem található operációs rendszer”Válasszátok a „Valami más” opciót
Létre kell hoznotok minimum 2 partíciót a szabad területből.
partíció típusa: cserehely, mérete: memória mérete + egy kicsi (4GB RAM esetén: 5GB)
partíció típusa: ext4, csatolási pont: „/”, mérete: amennyit szeretnél, (de javasolt min 30 GB, akár a rendelkezésre álló összes)A rendszerbetöltő erre az eszközre kerüljön: (sajnos a képen nem ez látszik)
nálam /dev/sda2 – ez az a partíció, aminek a típusa efi (mindenki ellenőrizze)A Linux installálása után az újraindítást követően látszani fog a GRUB indítóképernyője. Itt válasszátok a Windows indítását. A Windows elindulását követően szüksége lesz egy rendszergazdai parancssorra.
Windows gomb + x
Parancssor (rendszergazdai)Adjátok ki az alábbi parancsot
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\ubuntu\grubx64.efi
Készen is vagyunk. Sok sikert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #39536 üzenetére
Hát, putty az van, a tftp-re is vannak progik Linuxon. A DKU-5 adatkábel már érdekesebb, de mivel csak egy egyszerű USB - RS232 átalakító van benne, így elég valószínű, hogy azonnal működik ha rádugod a gépre, mert kernel szinten támogatott.
Az lsusb parancs kilistázza mint eszközt, azt próbáltad már? Valamint ha minden rendben, akkor létrejön egy soros port a /dev alatt, ami vagy /dev/ttyUSB0 lesz, vagy valami speciális nevű, de meg fogod találni ha megnézed a mappát mikor ki van húzva, meg mikor be van dugva a kábel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #39534 üzenetére
Csak egy partíciót kell csinálnod, ahová tud települni. Viszont a grub-ot újra kell majd raknod, ha ugyanarra a háttértárra akarod telepíteni, mert gyalulni fogja az MBR-t. Amúgy miért pont XP-t? Azzal netezni ön és közveszélyes cselekedet, tele biztonsági hibával.
colomb2: Mit mond rá a df -h? Nekem most egyik gépemen sincs swap partíció.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok valami leírást ajánlani ha lehet Magyarul,hogy hogyan tudnák rendszersérülés nélkül linuxmint mellé winxp-t telepíteni? -
inf3rno
nagyúr
Tervben van, hogy felteszem a 14-es és 15-ös ubuntukat. Gondolom akkor ki tudom próbálni, hogy mennyire jók azok a driverek. Ha esetleg beválnának, akkor megpróbálom, hogy mint-re fel tudom e tenni őket.
Nekem alap funkciók terén sosem volt gondom a wifivel. Egyedül DNLA szerverről nem tudtam vele akadás mentesen lejátszani, de azt hiszem ez nem is elvárható egy 10.000ft-os routertől.
-
csiki_92
aktív tag
Sziasztok!
Ubuntun érdemes vírusirtót használni? És ha igen, melyik ajánlott?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#89874944 #39522 üzenetére
Mivel a swap egy partíció, így csak partíció managerrel tudod átszabni. Azt is egy live rendszer alól, az hozzá tud adni helyet egyik partícióról a másikra, ha egymás mellett vannak.
Amúgy ez a mennyi swap kell, ez urban legend szintű téma. Ha van olyan programod aminek nem elég a 8GB ram, akkor kell mert ő még írna valahová, ha nem, akkor a 0 is elég.
Ha megnézed a swap kihasználtságodat most, akkor kb. 0 bájt lesz. A parancs hozzá: df -h
-
Froclee
őstag
sziasztok. (OpenMediaVault - Debian alapú)
az normális, hogy a page cache állandóan nő nekem? összesen kb 2 szolgáltatás fut: samba és transmissionha nyomok neki egy: free && echo 1 > /proc/sys/vm/drop_caches, akkor lenullázódik szépen, majd újra elkezd nőni. be is tettem egy daily cron job-ba. nektek free -m parancsra mit dob?
-
törölt tag
Linux mint 17.2-nek 9 giga swap-et adtam, 8 giga ram mellé. Azt olvastam egy oldalon hogy 2 is elég lenne, ha ennél több van feleslegesen swappel, meg feleslegesen foglalja a helyet...
Van vmi egyszerű módja annak hogy kisebbre vegyem a swap-et és a rendszerhez csapja a fölösleget, vagy partition managerrel kéne játszani?
-
válasz
inf3rno #39519 üzenetére
Fentebb linkeltem a 331-es deb fájlt amiből fel tudod tenni, csak előtte akkor válts vissza 3.13-as kernelre, Vivides driverek pedig a 3.19-es kernellel kijött nyílt driverek, X és Mesa, ami a 14.04.3/15.04-es Ubi-ban is van, viszont ha ezeket felteszed csak aptitude-el tudsz visszaállni alap Trusty-ra vagy Utopic-ra;
sudo apt-get install --install-recommends libglapi-mesa-lts-vivid libgl1-mesa-glx-lts-vivid xserver-xorg-lts-vivid xserver-xorg-input-all-lts-vivid xserver-xorg-video-all-lts-vivid libgl1-mesa-dri-lts-vivid libglapi-mesa-lts-vivid:i386 libgl1-mesa-dri-lts-vivid:i386 libgl1-mesa-glx-lts-vivid:i386 libgles2-mesa-lts-vivid libglapi-mesa-lts-vivid mesa-vdpau-drivers-lts-vivid xserver-xorg-dev-lts-vivid mesa-common-dev-lts-vivid libgles2-mesa-dev-lts-vivid libgles1-mesa-dev-lts-vivid libgl1-mesa-dev-lts-vivid libegl1-mesa-dev-lts-vivid libglew-dev
Wifis net meg szvsz inkább az adott chipsethez tartozó driver minőségétől, mintsem a disztrótól függ.
-
inf3rno
nagyúr
Ha végigteszteltem a disztrokat, akkor xfce-n kipróbálom a 331-es driver-t, hátha. Gondolom van valami repo, amiből le lehet tölteni?
A vivides rész nekem most kínai. Ha az is valami driver, akkor megköszönném a repo címét. 3.19-es kernellel jönnek ki alapból disztrok vagy csak kernel frissítéssel lehet oda eljutni?
-
Apaxp
senior tag
Sziasztok!
Adott egy TP-LINK TL-WR2543ND router. Vargalex firmware van rajta.
Ehhez kapcsolódik egy zyxel nsa310 nas amit a windows10 lát a hálózatban. A linux mint fájlkezelő hálózat részében nem jelenik meg. Böngészőben IP címmel be tudok lépni és látom is hogy mi van rajta.
A kérdésem: hogyan lehet a linux mint fájlrendszerében megjeleníteni a nas mappaszerkezetét.
Találtam egy (nekem) nagyon komplikált leírást zyxel nsa310 linuxra telepítéséről de ott kezdésnek kernelcserét írtak, de ahogy néztem, a jelenlegi kernelem újabb mint amit a leírás fel akar rakatni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #39514 üzenetére
A wine-nak csak egy grafikus konfig felülete van, ahol pár alapvető dolgot lehet beállítani, pl. az emulált Windows típusát, ez a winecfg.
A winetricks ezzel szemben egy grafikus progi, ahol kiválasztod, hogy mi legyen feltelepítve a a wine által létrehozott virtuális gépbe.Pl. egy aknakereső meg egy pasziánsz megy magától is a wine-vel, de játékoknak kell .net, visualc++, directx, stb. Ezeket felrakja.
-
-
válasz
IstvánLászló #39511 üzenetére
PlayOnLinux van integrálva ebbe is: Linux Mint 17.2 Cinnamon 64bit HU remaster
POL magyar ismertető -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #39511 üzenetére
A wine-t nem szokták az alap telepítés részévé tenni, viszont telepíthető bárhova. A wine könnyebb használhatóságát a winetricks telepítése segíti, ott be lehet kattintani összetevőket, amiket a wine felrak a virtuális gépre, mint pl. a directx, .net, stb.
-
IstvánLászló
őstag
Segítségeteket kérném szépen hogy melyik Linux líve disztribúció verzióját tudnám telepíteni is konkrétan játékra is használni amiben wine is van integrálva.
A wine fórumot néztem sajnos angol és angolom is gyenge elakadtam hogy mit kell csináljak.
Minden segítségnek örülnék.
-
whbear
senior tag
válasz
Lathronos #39506 üzenetére
Jó hogy írod ezt a hálózatkezelési problémát. Azt hittem csak nálam van az, hogy 4 különböző gépen is Ubuntu, Mint, sőt Debian alatt ha megnyitok egy linket akkor gondolkodik pár másodpercig, néha tovabb. Nem mindig, de zavaró. Valamint néha elmegy a WiFi és akkor reboot gép, reboot router. Na ez Arch alatt sohasem fordul elő. Fedora alolalól sem, ott viszont volt adatvesztésem sima másolás közben. Lehet vitatkozni, de ha az Archi jól be van lőve (több hónap, év tapasztalata alapján) akkor atombiztos. Persze ésszel kell frissíteni, előtte utánanézni nincs-e valami gond. És ott az angol tudás elengedhetetlen.
-
Lathronos
őstag
válasz
whbear #39500 üzenetére
Abban egyetértek, hogy az Ubuntu és Mint hálózatkezelése LAN és Wi-Fi oldalon egyaránt hagy némi kívánnivalót(nálam legalábbis). Néha 2-3 percet várok mire bejön egy pár kB-os oldal, és olykor frissítéskor is 20-30 kB-s sebességgel jönnek a csomagok. De ez nem mindennapos szerencsére. De hogy az Ubuntu tárolóiban 5 éves csomagok lennének azt kétlem. Bár debian esetében igaz, hogy 2 éves a csomagok többsége, de akkor sem 5.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nyilván nem működik jól a jelszó tároló. Ubuntu topicban kérdezz rá. - bár a kapcsolódásnak sikerülnie kellene elsőre is, ez lehet valami kábelezési / kontakt hiba. Láttam már csúnya dolgokat a digis szerelőktől.
Amúgy ha veszel egy olcsó routert, akkor többet nem kell betárcsázást állítgatnod a gépen. Ez a legegyszerűbb megoldás.
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Egy totál bagatel kérdésem lenne, amiben szükségem van segítségre, de nagyon zavar.
"Betárcsázós" internetem van (diginet) és ubuntu 14.04 alatt, ha mondjuk rendszer indítás van csatlakozni szeretnék, körülbelül 5x-6x bekéri a felhasználónév/jelszó párost, mire létrejön a kapcsolat. Nagyon bosszantó dolog és régebben nem volt ilyen.
Ezt hogyan tudnám megoldani? -
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
NOIP Dynamic Update klienst szeretnék telepíteni linuxmint 17.2 cinnamonra.
Ezt kapom vissza:
noip-2.1.9-1 # make install
gcc -Wall -g -Dlinux -DPREFIX=\"/usr/local\" noip2.c -o noip2
noip2.c:136:19: fatal error: stdio.h: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
#include <stdio.h>
^
compilation terminated.
make: *** [noip2] Error 1Tud valaki esetleg segíteni?
-
Romvr
őstag
Sziasztok,
Kis segítséget kérnék abban hogy már jó régen követtem utoljára a Linux Disztrók alakulását, viszont most szükségét érzem hogy újra belefolyjak a témába. Ezt a posztot is Ubuntu alól írom már.
Viszont némi keresgélés után sem találtam nekem megfelelő alternatívát hogy kiváltsam az itthoni Server 2013 r2-met valamilyen egyszerű Linuxos alternatívával. Igazából amire kellene az FileServer (SMB mivel Win kliensek lennének főleg), AD, illetve virtualizálni 3 egyéb OS-t amik párhuzamosan futnának.
A szerver távolról legyen elérhető Win és Linux alól is valami módon, eddig RDP-t használtam Win-ek között ugyebár.Ha erre tudtok nekem valami ingyenes megoldást azért hálás lennék. Persze keresgélek még igényeimnek megfelelőt, de lényegében a sötétben tapogatózom.
Minden segítséget előre is köszönök!
Romvr -
whbear
senior tag
Hátha valakinek jól jön, ismerősnek ez volt a gondja amit sikerült megoldanom végül. Antergos telepítő a csomagok integritásának vizsgálata után hibával kiszáll. Ez többször előfordult mostanában ezért nem használtam. Az oka, hogy a mirrorlist nem jól generálódik le elsőre. Nem kell újraindítani a gépet, csak a cnchi-t, a / felcsatolva van ezért majd reklamál hogy nem tudja formázni de ez nem baj sőt jó mert rajta vannak a letöltött csomagok már. Ezután csinál egy rankmirrort ami kimaradt elsőre. Majd letölti a sérült vagy hiányzó csomagokat és ezután már rendben lefut a telepítés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest