- Milyen GPS-t vegyek?
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Illusion1010 #40398 üzenetére
Lehet ilyet csinálni, de én még sosem próbáltam. Angol leírásokat találni róla a neten.
-
géeles
aktív tag
válasz
Illusion1010 #40398 üzenetére
Azt szerintem nem, de egy alkalmas WiFi -stick az USB-be; szerintem tudna saját hálózatot létrehozni.
-
Illusion1010
senior tag
Üdv!
Gigabyte B75N típusú alaplapom van. Ezen 2 darab ethernet csatlakozó található. Linux alatt megoldható az, hogy az egyiken bejövő netet (DIGI pppoe) a másik csatlakozón kiküldje?
A dolog apropója az, hogy gagyi routerem van, ami nem tudja átvinni a 200 megabites netet, sőt torrentezés közben le is szokott fagyni. De arra elég lenne, hogy a tabletet/telefont ellássa hálózati kapcsolattal. Tehát azt szeretném elérni, hogy a kábel egyből a gépbe megy, az elintézi a bejelentkezést, majd tovább adja a jelet a routernek ami szétszórja a levegőben
Igen, tudom hogy csak akkor van net amikor megy a gép, de ez nem probléma.
Kezdő linuxos vagyok, néhány hete váltottam
Előre is köszönöm a segítséget
-
beloadjoker
őstag
Systemback visszaállítás sikeres volt!!!
-
válasz
lev258 #40394 üzenetére
Igen ezt a leírást is próbáltam, de sajnos nem segített.
God Vazzeg: Basszus Google Chorme alatt tényleg csont nélkül megy, eszembe se jutott kipróbálni, mivel miután konstatáltam (Chromium alatt meg sem nyikkant), hogy a silverlight npapi only, így FF-re koncentráltam.
-
Sziasztok,
HBO GO (link) videolejátszást életre lehet vhogy kelteni Linux alatt, Silverlight only a drága, pipelight-os leírásokkal próbálkoztam, eddig egyedül OpenSuse 13.2 alatt jött össze a hang kép nélkül, többi próbált disztró (Fedora 22, Mint 13/17.2, Manjaro, Antergos) alatt mégcsak megsem nyikkan vele csak írja, hogy a Silverlight használata a böngészőben nem engedélyezett, holott az FF pluginjai között szerepel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Persze. Itt megvan, hogy a népszerű disztrókra miként kell feltenni a wine-staging -et: [link]
Aztán ha fent van, akkor csak annyi, hogy nem a wine-val, hanem a wine-staging -el kell indítani a játékot. Nem tudom milyen disztrót használsz.lev258: annál kicsit több, sok hasznos dolog került bele: [link] Amúgy a másik tippem nekem is a videokártya, vagy annak a drivere.
-
Apaxp
senior tag
wine problémában kérek segítséget.
Adott egy egyszerű kis windows program ami wine alatt tökéletesen, gyorsan elindul de futás közben akad rettenetesen.
Lehet-e neki plusz memóriát adni? Mintha a grafikus megjelenítés akadna.
Ez egy ulti játék. Ha valaki kipróbálná hogy nála is van-e ilyen akadás azt megköszönném. -
válasz
DrojDtroll #40384 üzenetére
Fel tudom tenni, ha mondasz egy gyors felhőt, jó ideje nem használtam már.
Ahogy időnként olvasom itt, némelyiknek vannak nyűgjei. -
DrojDtroll
veterán
Valaki tudna segíteni?
-
válasz
Lathronos #40376 üzenetére
Technikailag az a probléma, hogy a Systemback feljegyzi, hogy a beállított tárolási könyvtár egy csatolási pont-e. Pont azért, hogy amennyiben nem lenne elérhető a későbbiekben, akkor ne lehessen a mögötte levő szülőkönyvtárat használni (mivel eredetileg nem az lett kiválasztva, hanem egy másik fájlrendszer).
De a konkrét problémán a könyvtár sima újra kiválasztása segített volna, csak az OK gombra kellett volna kattintani és máris helyreállt volna.
Mindenesetre így lecsekkolva a dolgokat egy-két apróbb javítást eszközölök ezzel kapcsolatban. Egyrészt mivel a Systembackkel történő rendszermásolása után is fennállhat, másrészt pedig a már beállítottal azonos könyvtár kiválasztása esetén nem csekkolja újra, hogy csatolási pont-e (így helytelen marad a beállítása a konfigurációs fájlban). -
válasz
beloadjoker #40377 üzenetére
Ritka szerencsés helyzet, hogy egy programmal elakadunk és a legilletékesebb, maga a készítő segít bennünket!
Bár sok ilyen lenne, de nincs. -
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #40373 üzenetére
Nem a program hibája, volt, hanem mikor a remastert csináltam, nálam a home külön partíción volt, nálad meg nem, mivel automata telepítést választottál. Nem gondoltam, hogy ez gondot okozhat.
-
válasz
beloadjoker #40373 üzenetére
A manó csípje meg, jöhettem volna pár perccel később is!
A lényeg, hogy sikerült, mégis csak Kendek prof saját szülötte a systemback!
A linkeket azért olvasd át, hátha még egyszer meg akarod írni a /home áthelyezést GRUB2-re is!
Felraktam a Systemback-ot és így már fel is fogtam, miről volt szó! Sorry! Teljesen más csatornán voltam agyilag, én azt hitem elsőre, hogy a /home-ról akarsz mentést készíteni, miközben neked a tárolási könyvtár kijelölésével volt gondod!
illene már felébrednem!
(#40374) Lathronos
(fentiek szerint lehet, hogy hülyeséget írtam volna az elérési út helyes megválasztásával, pedig logikus volt- csak fel kellett volna tennem a programot, mielőtt járatom a számat)
Mindenből tanulunk, ebből is! -
válasz
beloadjoker #40355 üzenetére
Így elsőre azt mondanám, mivel olvastam a hsz-eket, hogy ha a /-en belüli /home mappát akarod menteni, akkor a /home/felhasználónév kell, hogy szerepeljen a tárolási könyvtár ablakban. Ha megnézed, a filekezelő is úgy éri el a /home-ot!
Most nincs fenn a Systemback, de ebből a PPA-ból nekem jóval frissebb verzió jön le, mint amit írtok, ráadásul a 0.7.7 nem támogatott, ha jól látom.
A /home áthelyezése épp pár napja volt téma, sajnos a tökéletes megoldás leírása GRUB-ra jó, nem GRUB2-re!
[link] [link] [link]Próbáld a friss PPA-s verziót és úgy jelöld ki az elérési utat, ahogy említettem! Utána írj, hogyan sikerült.
(B)(#40361) Lathronos(/B) Jöttem, idéztem is a hozzáértőktől! (OFF)már tiszta megmondóember leszek itt a végén(/OFF)
(#40369) Lathronos Jó, hogy mondod, a gambas3-at mint ha nekem is fel kellet volna raknom anno! Nem tudom, melyik verziójú systemback volt az.
-
growler
őstag
válasz
beloadjoker #40368 üzenetére
Igen, nálam (cinnamon-on) ez a 3 volt, és működött !
Több mint valószínű így törölheted...de ha PPA-t vettél fel, a forráslistában is kiveheted előlük
a pipát
Majd egy:
sudo apt-get update
és a biztonság kedvéért, egy:
sudo apt-get autoremove -
growler
őstag
válasz
beloadjoker #40365 üzenetére
Cinnamon-t használtam, arra ez a 3 kell. [link]
( Melyek után nincs kérdőjel ! ) -
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #40360 üzenetére
Vagy írj rá Kendekre, és megmondja, hisz ő írta a systemback-et. Nála jobban senki sem tudja, mi lehet a gond.
(#40362) growler
Mindketten ugyanazt a verziót használjuk, úgyhogy nem hiszem, hogy ez lenne a gond.
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #40360 üzenetére
Hát, hogy hogyan, azt nem tudom, majd jön ubyegon2 és mond valami okosat. Ha meg nem, írj rá.
-
Lathronos
őstag
válasz
beloadjoker #40357 üzenetére
-
growler
őstag
válasz
beloadjoker #40357 üzenetére
Csak mert, hasonlót egy Fat32-n lévő live-cd-n láttam.
Ez milyen kiadás ? -
growler
őstag
válasz
beloadjoker #40355 üzenetére
Lehet hogy hülyeséget kérdezek !
Ez egy telepített rendszer ? Ext4-en ? -
válasz
whbear #40347 üzenetére
Hát igazán nincs mit. Ha mélyebben érdekel, a Flash SSD topikban jól el lehet merülni ebben a témában, a szakik között elég sok vita alakul ki időnként, ami miatt néha nem tudom, most mi az igazság, de próbáltam eddig a home user számára fontos dolgokat kiszűrni, ami ráadásul nem win specifikus. Szerencsére a mostani Linuxok és a mi SSD-ink (Samu, Intel) esetén nem sok hibát tudunk elkövetni.
(#40347) whbear Igazából nem szoroztam 512-vel, hanem mindig átkonvertáltam MB-ba, mert úgy kellett megadni Gparted-ben a kezdő értéket. (még az is lehet, hogy ugyanaz jön ki úgy is, nem számoltam utána sosem
)
(#40349) Vidual001 Ha újratelepítesz, akkor minden új lesz a /root-on, ha az adataid és a /home külön partíción van, akkor azokat nem érinti az új telepítés.
-
válasz
whbear #40345 üzenetére
Erre gondolok a 4096-os osztásnál. az Első szektor-nál szereplő számot osztod
Itt látod az sda8 előtt kellett variálni, hogy jól kezdődjön, mert erre is oprendszer került, így az első partíción hiába jó az align, ha az oprendszer az sda8-ról fut.
Kicsit zavaros ez az elrendezés, azt ne is nézd, sok variáció volt már az SSD-n.
-
whbear
senior tag
válasz
ubyegon2 #40344 üzenetére
Én úgy tudom, az alignálást csak az első partíciónál kell figyelembe venni. Ha több van akkor közvetlen egymás után kell. Ennek azért nézzünk utána.
Szerk : Arra gondolsz, hogy pl a következő partíció kezdő szektor értékét szorozva 512 - vel és 4096 - al osztva egész szám jöjjön ki? -
válasz
whbear #40340 üzenetére
Intel 520
Disk /dev/sda: 119.9 GB, 119897805824 bytes
255 fej, 63 szektor, 14576 cilinder, összesen 234175402 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesEz a GB tippelés akkor felesleges is, bár úgy tudtam a 830 csak 128 GB-os van. Az Intelnél meg ilyen fura értéket ír nekem, a tied az normális byte-ban is.
OP mi nyugodtan elfelejthetjük.
A kezdeti 2048 az fontos az alignálás miatt, HDD-nél is ugyanúgy, mint SSD-nél. Ha később több partíciót csinálsz, akkor figyelj a kezdetére, oszd el 4096-tal és egész szám jöjjön ki. Ez alól kivétel, ha extended/kiterjesztett partícióról van szó.
Érzésre gyorsabbak az I/O műveletek noop-al. Lehet hogy csak placebó hatás.
Lehet placebo is akár, nekem a másik Mint 17.2 4.1.x kernellel fenn van a normál kerneles mellett, de csak a régi van noop-ra állítva, különbséget nem veszek észre.
Lehet, hogy ezt a Bonnie++ programot kipróbálom mégis, bár ha kijönnek microsecundum különbségek, akkor mit fogok csinálni?(#40335) Vidual001
Az érdekelne még, hogy a 32 bites rendszert le lehet cserélni adatvesztés, és minden egyéb vezérlőszoftver újratelepítés nélkül?
Ez alatt mit értesz pontosan? Telepített rendszert nem lehet átállítani 32/64-re. Újra kell telepíteni 64 bitest.
Mi lenne az a vezérlőszoftver? -
Vidual001
tag
válasz
growler #40339 üzenetére
Ez sajna ugyan az ami fent van a viber honlapján, és az nem műküdik.
Terminálban ezt írja, mikor megpróbálom futtatni:fixme:heap : HeapSetInformation (nil) 1 (nil) 0
fixme : ntdll : NtQueryInformationToken QueryInformationToken ( ..., TokenElevation, ...) semi-stub
err: ole : CoInitializeEx Attempt to change threading model of this apartment from multi-threaded to apartment threaded
fixme : heap : HeapSetInformation (nil) 1 (nil) 0
fixme : ntdll : NtQueryInformationToken QueryInformationToken ( ..., TokenElevation, ...) semi-stub
err : ole : CoInitializeEx Attempt to change threading model of this apartment from multi-threaded to apartment threaded
fixme:advapi : DecryptFileW (L"C : \\users\\zuzi\\Temp\\{e577cb09-2068-44fb-8eed-cfcc1617b010}\\", 00000000): stub -
whbear
senior tag
válasz
ubyegon2 #40325 üzenetére
[root@gigabyte gigabyte]# fdisk -l
Disk /dev/sda: 119.2 GiB, 128035676160 bytes, 250069680 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xe3f7cf75Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 2048 250068991 250066944 119.2G 83 LinuxHátha ez többet mond neked.2048 kezd, az jó ssd-nek? Úgy tudom jó, mert ha nem 2048 akkor kétszer annyi helyet foglalnak az állományok. Ez hdd-nél nem gond? Érzésre gyorsabbak az I/O műveletek noop-al. Lehet hogy csak placebó hatás. Kb 5x cserélgettem és határozottan ez a véleményem 1 hét után.
-
Vidual001
tag
Sziasztok pingvinesek!
Szeretném a tanácsotokat kérni, hogy 32 bites Linux Mint-re hogyan kell (ha egyáltalán lehet) Vibert telepíteni?
Fél órája, órája próbálkozom, nézelődök google-n, de eddig eléggé úgy tűnik, hogy a viber nem szereti a 32 bitet.
Ha viszont van valami "hekkelés" amivel mégis csak rá lehet tukmálni a vibert 32bitre, azt szívesen fogadnámAz érdekelne még, hogy a 32 bites rendszert le lehet cserélni adatvesztés, és minden egyéb vezérlőszoftver újratelepítés nélkül?
-
sz.j
nagyúr
Miután újra letöltöttem az uTorrentet (az AVG most nem blokkolt) gond nélkül sikerült kiírni az ISO fájl, majd ki is próbáltam. Mit mondjak .., kicsit szokatlan a felülete a Windows után.
@ spammer
Sajnos nem olvastam eléggé vissza (csak az utolsóra reagáltam), ezért nem vettem észre a hsz-t és a linket.@ ubyegon2
Köszönöm az infót .., a hiba oka az volt, hogy az uTorrent nem működött rendesen. Mint írtam az új letöltéssel már nem volt gond. -
sz.j
nagyúr
válasz
King Unique #40326 üzenetére
Lehet, hogy az okozta a gondot, hogy az uTorrent letöltésekor az AVG vírusirtó blokkolt valamit ...
Megpróbálom egy másik letöltési helyről újra letölteni -
King Unique
titán
Milyen .iso.torrent fájl
Ha letöltöd a torrentet uTorrent és társaival, akkor pl. az Xfce 32 bit egy 1,4 GB-os .iso kiterjesztésű fájl lesz. Azt márpedig szinte akármelyik íróprogram kezeli és ki tudja írni. Én ImgBurn-t használom. Illetve ehhez már DVD kell. Nem lehet, hogy magát a torrent fájlt akartad kiírni, mert az nyilván nem fog menni?
Pendrive-ra Windows alól meg Rufus és Win32DiskImager ajánlott. -
válasz
whbear #40317 üzenetére
Az Intel 520 120 GB-o t 119897805824 byte-nak írja az fdisk -l, nem sokat számít, a 830-as az 128 GB. Jó neked, ha észreveszed a különbséget, miben érzed gyorsabbnak?
(#40323) sz.j Az csak a torrent fájl volt, ezek szerint nem töltöttél még le torrentet soha. sorry
Akkor válaszd valamelyik letöltő linket innen.Görgesd le az Europe mirrorokhoz.
-
Gyurka6
őstag
Hali!
Debian 8... lett telepítve egy Asus ee pc-re (is), a gondom, ill. a kérdésem, nem található (nem találom) inittab nevű fájl. Ez nincs, v. nem jó helyen nézem (etc). (Pen-ről lett telepítve internetes frissítéssel, egy másik gépre is telepítettem, ott sem találom.) -
sz.j
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40120 üzenetére
@ ubyegon2
# 40120"Linux Mint 17.2 "Rafaela" - Xfce (32-bit)
Ezt érdemes kipróbálnod. download torrent"Ma volt egy kis időm és nekiálltam volna a Linux Mint telepítéséhez, de a a megadott linkről letöltött linuxmint-17.2-xfce-32bit.iso.torrent fájt (ami pillanatok alatt lejött) nem tudom kiírni CD-re ...
Win alól próbáltam InfraRecorder-el, illetve CDBurnerXP-vel kiírni, de egyik sem "látta" az iso.torrent fájlt.
Mit csináltam rosszul -
válasz
Thusor #40306 üzenetére
Downgradeld a Firefoxot, pár napja a Mint-es változat nekem is bugos volt, vissza kellett tenni egy másik verziót Synapticból a rafaela helyett a trusty-update volt a jó!
azóta a rafaela verzió ugrott egyet, arra még nem frissítettem
(#40313) nagyfejü
win32diskimager tökéletesen kiírja és live-ba bootlhatsz vele, ha nem megy, akkor más gond van. -
spammer
veterán
válasz
nagyfejü #40311 üzenetére
A Rufus is bootlható live rendszert csinál. Ha konkrétan telepíteni akarod a rendszert a pendrive-ra (mint ahogyan egy HDD-re tennéd), akkor azt másik pendrive-ról vagy lemezről célszerű. Vagy a másik megoldás, hogy perzisztens módban írod ki, akkor el tudja menteni a változásokat a live rendszeren is (A rufus nem biztos, hogy tud perzisztens módban írni, úgy emlékszem, hogy nem...). Akárhogyan is, hosszabb távon nem biztos, hogy jó ötlet pendrive-ról futtatni egy full rendszert (akár telepített, akár perzisztens live), de ha csak próbálgatni akarod, akkor talán megteszi.
-
inf3rno
nagyúr
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat
És köszönöm ezt a jó kis összefoglalót ezt ki is nyomattam Ezt meg spammernek.
-
lev258
veterán
válasz
nagyfejü #40301 üzenetére
Ezt értem, de én ezt nem kérdeztem. Nézd meg, minden rendben van-e az említett dolgokkal, illetve megpróbálhatod másik szoftverrel rátenni a pendrive-ra. Ha nem volt világos, az első kérdést azért tettem fel, mert UEFI módban két opció is van az egyes adathordozókra (sima és UEFI indítás).
-
nagyfejü
őstag
válasz
lev258 #40300 üzenetére
A pen ről bootolást meg tudom csinálni , mert a win is ugy megy. Ki szeretném próbálni a linuxot de nem akarom bekavarni a meglévő rendszert. Ezért lenne jó hogy a pen en van a linux rendszer és ha használni akarom csak bedugom és arrol bootolok.
De sajnos nem akar bootolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós kamerák
- Milyen GPS-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen alaplapot vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple asztali gépek
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Riasztó topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest