- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- iPhone topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
totron #41074 üzenetére
A Mageia nem LiveCD, hagyományos csomagkezelő alapú telepítője van.
Mondjuk gyakorlatban annyi a különbség, hogy az Ubu féle lemezképmásolós telepítőnél telepítés után szöszmötölsz a beállításoknál, míg a csomagkezelő alapúaknál már telepítés közben beállíthatsz gyk. mindent.
Többek között ezért is nagy kedvenc nálam a Mageia. -
spammer
veterán
válasz
bicajoskema #41085 üzenetére
Testdisk
__(#41074) totron: Arch, Debian, Gentoo, konzolból felrakod, lehet velük szöszölni. Ubuntut is lehet netinstallal felrakni. Nem kötelező a live+GUI installer.
(#41078) Lathronos: nulláról nem írnak kerneleket csak úgy, maximum testre szabott verziót forgatnak, meglévőkből.
-
bgabi87
újonc
válasz
Próbáld a Hiren's bootcd - t.
Azzal majdnem mindent meg lehet oldani. Használd a mini XP- t.
Sok sikert. Gábor -
bgabi87
újonc
válasz
totron #41071 üzenetére
én ezt ajánlom csak alap utána úgy alakítod ahogy akarod.
A KDE minme kell Neked.
http://www.pclinuxos.com/get-pclinuxos/kde/
Letölteni meg innen lehet.
http://ftp.nluug.nl/pub/os/Linux/distr/pclinuxos/pclinuxos/live-cd/
Én egyből telepítettem nem vacakoltam a live verzióval, ha valamin elakadtál akkor jelezd és szivesen segítek.
Üdv. Gábor -
lev258
veterán
-
yusukee
aktív tag
Sziasztok!
Megint én
Az előző problémát sikerült megoltani, köszi a tanácsokat.Most Video lejátszással kapcsolatban lenne kérdésem. Linux Mint 17.2 64bit -en egy sima kis 1280x720-as h264 videót nem tudok lejátszani rendesen, mert a proci 50%on megy (i5 4Ghz) és a kép olyan mint amikor egy játékban nincs bekapcsolva a v-sync. Valamint hardveres gyorsítás nem érhető el itt?
Már az is elég lenne, ha a kép nem akarna szétesni.Köszi
-
lev258
veterán
válasz
Linuxon csak ez van/ez a legjobb. Windows alól kifejezetten ntfs-re fejlesztett programokkal még tehetsz egy próbát, de ehhez a lemezt kellene kiszedni és egy Windows-os géphez csatlakoztatni. Továbbá, a probléma valószínűleg inkább ott van, hogy a feltelepült Mint adatai felül is írták már a lemez egy részét. Tehát a korábban ott levő adatok már tényleg eltűntek. Azt lehet csak visszahozni, ami még nem lett felülírva (leszámítva a Kürt-öt).
-
bicajoskema
tag
2200 kepet sikerült visszaallitani, ebböl 20 olyan amelyiket kerestem, tehat hianyzik meg legalabb 1600 kepem. Ezekre van valamilyen modszer, a photorec-en kivül?
-
lev258
veterán
válasz
bicajoskema #41081 üzenetére
A photorec elsősorban ki szokta listázni a fájlokat. Ehhez átnézi a lemezt. Ilyenkor még nem másol semmit át. A kapott listából lehet mazsolázni, mi kell neked és azt hova mentse ki. Én legalábbis így használtam legutóbb.
Reméljük a legjobbakat! -
Gyb001
senior tag
válasz
bicajoskema #41081 üzenetére
SSD nél szerintem nem.
-
bicajoskema
tag
válasz
lev258 #41080 üzenetére
Köszönöm a gyors segitseget. Gyorsan atleptem Live modba, utanna leszedtem a photorec-et es beallitottam, hogy az egesz lemezt nezze at, es csak JPG fajlok utan kutasson. Igy lehet hogy meglesznek a kepeim? Kerdezte hogy eredetileg hol voltak a kepek, es mondtam neki, hogy FAT/NTFS fajlrendszeren. Egy 256 GB-os SSD- röl van szo, es mindig 1 particiot hasznalok. Tehat volt egy nagy Windowsos particio es most 1 nagy linuxos van. Azt irja a program, hogy 12 perc mulva vegez a visszaallitassal, nem keves ez?
-
lev258
veterán
válasz
bicajoskema #41079 üzenetére
Első dolog. A feltelepített rendszert (merevlemezt) ne használd. Mindent Live telepítővel intézz (kipróbálás mód).
Ott telepítsd fel a testdisk/photorec párost. Előbbivel akár a korábbi partíciókat is van esély visszaállítani, utóbbi pedig konkrét fájlok helyreállítására való. -
bicajoskema
tag
Sziasztok!
Feltelepitettem a Linux Mintet a Windows 7 helyett, mind a 2 64 bit-es. Elfelejtettem lementeni a kepeimet, es formataltattam a Linnux Mint telepitojevel. Valahogy vissza lehetne szerezni azokat a kepeket?
elöre is köszi -
Lathronos
őstag
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
FreeBSD (pfSense) alatt szeretnék lemezkvótát beállítani a samba felhasználók csoportjának. Millió leírást átolvastam, hozzáadtam az fstab-hoz a usrquota,grpquota opciót, az rc.conf-ba pedig beírtam a quota_enable="YES" check_quotas="YES" sorokat. Mellesleg hiába írom ide be pl. a samba_server_enable="YES" parancsot, nem indul el magától, de ezt kiküszöbölöm egy indítóscripttel, viszont ebből kiindulva gyanítom, hogy a kvótára vonatkozó opciók is hatástalanok. Akármilyen opcióval állítanám be a kvótát, csak az alábbi választ kapom:
usage : setquota [-u | -g] [-f fs] [-bhval] [-bsval] [-bgval] \
[-ihval] [-isval] [-igval] user/group ...Ezeket próbáltam: setquota -g csoportnév; setquota -u felhasználónév; setquota -u felhasználónév 10000 10000 0 0; 10000 10000 0 0 /home/oszt
Milyen formában kellene megadnom, és hogyan tudnám lekérdezni?
Köszönöm.
-
herdsman12
őstag
Nem bánnám, ha Jessie automatikusan bejelentkezne.
Ez a "2. Automatic Login for LightDM" a jó megoldás? -
totron
addikt
Erre most nem tudok semmi frappánsat reagálni. Az szerintem nem járja, hogy azonnal ott figyel a rendszer (live), minden érdemi useroldali előzmény nélkül. Sokkal finomabb a jutalom, ha meg kell dolgozni érte. Az jó vitaalap lehet, hogy mennyiben valós igény az ilyen és mennyiben unatkozás, ez nyilván egyénenként változik. Nemrég említették itt a Mageiát, ki is ment a fejemből rég, ezért jó a fórum, mivel más másra fókuszál(hat) rávilágít elfeledett részekre. Meg ki tudja mikor miből tanul az ember? Fejlődés, látókörszélesülés csak újdonságok/másfajta ferdültségek befogadásával érhető el, ehhez viszont nem ár a "minél betegebb, annál jobb" elvet követni, néha.
(#41072) spammer, köszi, döfi. -
totron
addikt
Windows van a gépemen már pár napja. Meddig bírom? Ki tudja. Van még itt Mageia, Funtoo, Knoppix. Melyikre térjek vissza-át? Esetleg egyéb? Új/elborult szemléletmódok felfedezése a cél. Van-e olyan disztró, ami filozófiájának kifejezetten része, hogy no live media? Nem tudom érti-e valaki egyáltalán, mit hiányolok.
Hol az izgalom, a várakozás, az építkezés?
-
Lathronos
őstag
válasz
Sub-ZeRo #41065 üzenetére
Nálam nem, simán belép a jelszó mentése után(Ubuntun). Az olykor-olykor bekövetkező összeomlás betudható annak, hogy még nem 100%-os kész böngészőről beszélünk.
(#41066) Tim82
Azért annyira nem rossz, mint a januári verzió, azt túlzás lenne állítani, hogy egy használhatatlan bug gyüjtemény.
-
-
Lathronos
őstag
válasz
CPT.Pirk #41056 üzenetére
Vannak akik nem vigyáznak ennyire a laptopjukra.
(#41053) ubyegon2 OSX-en virtualboxban Ubuntu ThinkPad-en(OSX-et nem is lehet telepíteni rá, még hackintosh-t sem). Valakinek nagyon elgurult a gyógyszere
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #41054 üzenetére
Dehogy új, csak újszerű. Nagyon vigyázott rá az előző tulaj, meg mint az itthon kapható TP gépek egy jó része, ez is Németországból importált gép. Ott valószínűleg nem volt túl sokat használva.
ubyegon2: Szerintem nincs ilyen gond. Az előző 3 TP gépemnek se volt nagyobb betekintési szöge.
-
válasz
Lathronos #41054 üzenetére
Csakrá telepít valamit.
Amúgy ez a t410-es csak Kapitánynak új!
Itt aszongya, hogy a A világ egyik legjobb minőségű laptopja! Már nem is kell a 8560p akkor nekem.
(#41056) CPT.Pirk Te ismered, én csak a cikkben láttam, gondoltam, hogy túlzás, attól még, hogy nem IPS, lehet akár látható is!
Ahogy nézem, minden jó minőségű laptopot németo-ból hoznak, biztosan nem véletlen, ott sűrűn cserélhetik a komolyabb cégek flottában ezeket. 8560p-t is ilyen helyről szerzi be a laptopsystem.
-
válasz
CPT.Pirk #41052 üzenetére
Ha kibírt két telepítést, akkor már majdnem megérte, azért nyugodtan maradhatott volna a nagyszülék gépében, de tudom, miért szedted ki.
Egész jókat írnak arról a TP-ről, főleg ha valami fix helyre teszed, különben folyamatosan csavargathatod a kijelzőt, hogy láss valamit. Állítólag ez az egy gyengéje van.
Kíváncsi vagyok, mit telepítesz az új szerzeményre!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Joccc07 #41044 üzenetére
Az xfce egy könnyűsúlyú DE, még régi gépen se normális ha az ilyet használó disztró 2 percig tölt.
Tegnap vettem új TP T410-et, benne egy Core i5 meg tettem bele egy kínai dzsunka ssd-t, az eredménye az lett, hogy a boot alig 10 másodpercig tart, pedig KDE-s disztróról van szó ami nem pehely DE.
-
Joccc07
addikt
válasz
Lathronos #41043 üzenetére
Hát köszi.
Akkor annyira nem is szar ez a laptop?Most Ubuntu studio van rajta xfce-vel.
Már be is laktam de nem igazán győzött meg pl. Kell vagy 2 perc mire bekapcs gombtól számítva teljesen betölt a rendszer. Ez normális?
Meg ami kiidegel, hogy minden bekapcs után rendezhetem az asztalon újra az ikonokat mert mindig visszaállítja az alapértelmezett helyre.
Evvel lehet valamit kezdeni egyáltalán? -
Joccc07
addikt
Sziasztok!
Egyszer már jártam itt és most is segítséget szeretnék kérni tőletek.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek erre a gépre melyik linuxot ajánlanátok Linux mint és valamelyik ubuntu distro közül:
CPU: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8400 @ 2.26GHz
Ram: 6GB
VGA: Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics ControllerVálaszokat köszönöm
-
-
Sonja
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #41037 üzenetére
Ext4 írás van Win alatt is a Paragon ExtFS programmal.
-
yusukee
aktív tag
Sziasztok!
Mostanában kezdtem el használni linuxot a win mellett. Az lenne a kérdésem, hogy van olyan filesystem amit a win(7/8/10) és a linux is támogat, nagy fileok is mehetnek rá és nem ntfs?
-
Gyb001
senior tag
Üdv. Valahogyan lehet kényszeríteni a debiant arra hogy a swap ban lévő adatokat másolja vissza a memóriába?
Előbb kb 80% on volt a ram használat. Gondolkodás nélkül elindítottam 2 virtuális gépet. Így kevés volt a ram. Mire sikerült leállítani a virtuális gépeket addigra 4 Gb-ot kilapozozza háttértárra.
Mikor már bőven volt memória akkor sem lapozta visszaDebian testing + gnome
-
válasz
Rimuru #41027 üzenetére
Még opera alatt van flash youtube-on. Igaz nem sok videó, de ha van akkor hibát ír ki rá. Még ilyen problémám nincs chrmiuom, maxthon és midori alatt.
Hogyan tudom a flasht tiltani yt-n? mert hiába lövöm be a böngészőben hogy a youtube html-ben játszon le, ha flash is játszik még. Persze ez csak opera alatt van.
-
Rimuru
veterán
-
Hali!
Elementary os + opera 32 alatt sok youtube videónál errort ír és nem játsza le. Mitől lehet? Chromium és maxthon alatt minden oké. -
IstvánLászló
őstag
válasz
spammer #41015 üzenetére
Köszönöm a segítségedet és jobb reggelt kívánok mert esik az eső nálunk.
A GRUB a boot szektorba írja be magát a külső HDD-re, remélem jól értem.
A gépemre egyenlőre csak külső HDD-t csatlakoztatok és a belső HDD csatlakozó kábeleit lehúzom és így bitósan tévedés kizárva.
A megoldás biztosan gyermeteg de fontos dolgokat tartalmaz nem titkos adatokat természetesen.
Az én számomra fontosak csakis és ezért csinálom most így mert nehéz lenne pótolni mindent.(#41016) berus.berus
A kollégának teljesen igaza van én is beszéltem erről csak másképpen írtam, megbízhatóság a szempont nálam de nem részletezem mert nem vagyok szakérője SSD-knek. -
törölt tag
válasz
King Unique #41008 üzenetére
A helyzet az, hogy a TRIM és minden más okosság arról szól, hogy tartsuk életben a NAND modulokat, miközben az SSD-k nagy része a vezérlő elhalálozása miatt végzi a kukában...
-
spammer
veterán
válasz
IstvánLászló #41010 üzenetére
Tudja kezelni a plusz memóriát simán.
Tudsz külső HDD-re telepíteni. Telepítésnél azt a HDD-t válaszd ki, plusz figyelj rá, hogy a GRUB is a külső HDD-re települjön. -
válasz
lev258 #41003 üzenetére
Köszi! Ezt nem találtam, csak ilyen 2003 körüli meg 8-as Ubihoz való dolgokat
@Lathronos : Vezetékes telefonból nem fog üzenetet rögzíteni a hálókártya
Sem automata választ bemondani...
Faxot sem fog küldeni. (Na jó, azt igen, csak másképp.)
@berus.berus : A külső is az volt
Amúgy fura volt, kb. az első régi hardverek ezek, amik nem mentek pöccre Linuxon
Micsoda probléma
-
válasz
lolka1980 #41012 üzenetére
Mint-nek ha 15 GB-ot adsz a max biztonság kedvéért, az biztosan elég lesz bőven, de külön /home esetén 10 GB is elég lenne. Ha megnézed, az sda1-en a van a fő rendszerem több, mint egy éve, nincs külön /home, ami egyébként nálam csak 2,5 GB. Nem töltök oda nagyobb állományokat csak a napi apróságok vannak ott.
Az 5,6,7,9-nél is láthatod mennyit foglal a disztró.
-
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
Újrapakolnám a linuxmint-et
Arra gondoltam a HOME.t kűlön partícióra raknám.
A cserehelynek hagynák annyit amennyi memory van a pc-ben.
Na de a többinek(rendszernek) mekkora hely kell?
A maradékra meg lenne a home. -
törölt tag
válasz
hódmaci #41000 üzenetére
Dzsézász ezt meg mi lelte!Hogy állsz most?
Ha gond van még mindig lehet kell majd kis log vadászat,hogy milyen csomagműveletek történtek [apt-get log] mert lövésem sincs mi történt ha semmi mást nem alakítottál a rendszeren. -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #40999 üzenetére
Tiszteletem és üdvözletem.
Köszönöm a linket és a príma érthető szavaidat is.
A kérdésem gépembe még 2 GB pluszt tennék gondolom a Linux kezelni tudná ha jól emlékszem mert sokat olvastam már sok mindenről.
A másik kérdésem bután hangzik elnézésedet érte előre is, Usbs külső hdd-re tudok Linux telepíteni hogy arról bootol-jón.(#41009) sss A válaszom Köszönöm a linket megfogom nézni, csak Linuxot kell telepítenem még.
-
sss
őstag
válasz
IstvánLászló #40998 üzenetére
Windowsos gépről linuxosra másolni legegyszerűbben winscp-vel tudsz. Vagy ez nem elég, akkor a korábban említett samba: link
Játékok: steam van linuxra is, egy halom játék alapból működik. Ami mégsem, ahhoz meg wine kell. -
törölt tag
válasz
King Unique #41004 üzenetére
A modern vezérlőknek van egy rakás rutinja, ami dolgozik a háttérben, és rendezgeti az SSD működését.
Persze ha megy rendesen a TRIM, az nem baj... -
King Unique
titán
válasz
#21078528 #40995 üzenetére
Igen, csak a neten van annyi leírás, megerősítő/ cáfoló infó, hogy muszáj volt magamnak megnézni.
ReiserFS, elég egzotikus....de vajon mi a helyzet Win & NTFS, Ext4 OS futtatás, vagy épp sima adattár (sok írás, törlés) használat alatt? Mert azért előbb-utóbb gondolom betesz, ha nem működik a TRIM... márpedig ez mindenképpen egy negatívum, hiányosság.Köszönöm az infót.
-
Hello!
Sikerült valakinek mostanában 56k softmodemet életre kelteni Linuxon?
Konkrétan két Conexant-om van, egy RS56 és egy HSF 56K HSFi cucc, mind a kettő PCI-os. Ubuntu 14.04 -en akarnám tesztelni őket, de semmi értelmes leírás nincs... -
válasz
hódmaci #41000 üzenetére
Érdemes egy kiválasztott módszert végigvinni, de ahogyan te csinálod, úgy sokkal izgalmasabb.
Most már csak a vga drivert kell visszaügyeskedned, ha nyílt volt azt, ha nem akkor az fglrx-et.
ha nem jól mondom, sorry, de kicsit blokkolva van már az agyam, úgy értem, lehet, hogy más is kellWinUSB-t még nem használtam, ha már működött a linkelt 494-es is, meg nem tetszik a nevében a win.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Autós topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elektromos cigaretta 🔞
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- bambano: Bambanő háza tája
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest