- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
whbear
senior tag
válasz
Raynes #44280 üzenetére
Amióta vanilla KDE-t használok Archon azóta nem találkoztam az általad említett hibákkal egyszer sem. Előtte beszéltünk már erről még NoZero korodban. Emiatt is az a véleményem, hogy az Arch azért tökéletes mert csak az van benne ami tényleg kell valamint kénytelen vagy megismerni a rendszert ezért könnyebben találod meg a megoldásokat is. Valamint az sem hátrány, hogy nem a tizedik forkot faragja valami önjelölt Linux developer és szórja tele n a tizediken számú hibás kóddal.
Szerk: Az AUR-t nézegesd még át, minden ott van x64-re is ami meg nincs azt forrásból is lehet telepíteni. -
whbear
senior tag
Én egy Gigabyte S1080-ra tettem Arch Linuxot XFCE desktopot és egy Onboard billenyűzetet. A telepítés alatt USB billentyűzetet használtam. Be kellett állítani az SSD-t, az Intel videót tearing ellen, a háttérvilágítás sem ment de az Archwiki alapján sikerült minden. Érdemes Linuxit tenni rá mert azóta öröm használni.
(windowssal)egy szenvedés volt. Most is ezen írok. -
-
whbear
senior tag
válasz
ubyegon2 #41786 üzenetére
Semmi extra. Kiírod a Plop boot managert bedugod a pent bootolsz a CD (én mini DVD) -ről kiválasztod a pent és örülsz. Tapasztalatom szerint csak a dd / Win32diskimager -rel kiírt lemezkép bootol és egyik notimon ha be van dugva a töltő akkor megakad. 1 évembe telttelt míg rájöttem. Van még a Supergrub2 az is jó lehet igaz az nem pont arra való.
-
-
whbear
senior tag
válasz
ubyegon2 #40344 üzenetére
Én úgy tudom, az alignálást csak az első partíciónál kell figyelembe venni. Ha több van akkor közvetlen egymás után kell. Ennek azért nézzünk utána.
Szerk : Arra gondolsz, hogy pl a következő partíció kezdő szektor értékét szorozva 512 - vel és 4096 - al osztva egész szám jöjjön ki? -
whbear
senior tag
válasz
ubyegon2 #40325 üzenetére
[root@gigabyte gigabyte]# fdisk -l
Disk /dev/sda: 119.2 GiB, 128035676160 bytes, 250069680 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xe3f7cf75Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 2048 250068991 250066944 119.2G 83 LinuxHátha ez többet mond neked.2048 kezd, az jó ssd-nek? Úgy tudom jó, mert ha nem 2048 akkor kétszer annyi helyet foglalnak az állományok. Ez hdd-nél nem gond? Érzésre gyorsabbak az I/O műveletek noop-al. Lehet hogy csak placebó hatás. Kb 5x cserélgettem és határozottan ez a véleményem 1 hét után.
-
whbear
senior tag
válasz
ubyegon2 #40199 üzenetére
Neked mi vált be SSD -hez, noop vagy deadline ütemező? Egyelőre annyit tettem az SSD érdekében, hogy discard, noatime, deadline beállítva, trim ellenőrizve, supported 8 blocks. Samsung 120 Gb 830. Egy tábla gépben van Gigabyte S1080. Arch+XFCE 64bit. Windowssal nem volt érdemben használható, most viszont öröm nyomkodni
-
whbear
senior tag
válasz
#21078528 #40023 üzenetére
Én használtam Neptune OS-t btrfs és 64bit, de nekem lassabb volt sokkal mint az ext4 és állandóan kernel pánikolt. Fedora 20 KDE 32 bit másolás közben penre lefagyott, pen gparteddel magához tért de a rendszer partíciót elvesztettem. Ezután marad az ext4 +1,hogy Windows tudja olvasni dokannal.
-
whbear
senior tag
Aki KDE Plasma 5-öt használ érdemes tenni egy próbát a Qupzillával, valami eszméletlen gyors és szépen integrált a Breeze témában. Csodát tettek vele
-
whbear
senior tag
Lumiára legjobb megoldás valóban egy FTP szerver telepítés.
A Linpus Linuxot inkább le kellene gyalulni mielőtt megutálod a Linuxot mert tapasztalat alapján nem lehet megjavítani. Tegyél fel egy Ubuntut ismerkedés gyanánt. Ez csak tanács / vélemény. -
whbear
senior tag
WMware player vagy VirtualBox? Melyiket érdemes feltenni 0 tapasztalattal a virtualizáció területén? LG G2 firmware frissítés és Garmin GPS frissítésére kellene. Van valami hivatalos MS ISO is amivel az IE - t lehet tesztelni. Az jó lenne erre?
-
whbear
senior tag
Köszönjük a részletes leírást. Annyit tennék hozzá, hogy Linuxot inkább a Win32diskimager -el érdemes kiírni, Rufussal a Fedora nem indul el. A Windows boot menü szerkesztéséhez érdemes az EasyBCD - t használni, mert lehet mentést is készíteni és tud visszaállítást is csinálni.
-
whbear
senior tag
válasz
Lathronos #39506 üzenetére
Jó hogy írod ezt a hálózatkezelési problémát. Azt hittem csak nálam van az, hogy 4 különböző gépen is Ubuntu, Mint, sőt Debian alatt ha megnyitok egy linket akkor gondolkodik pár másodpercig, néha tovabb. Nem mindig, de zavaró. Valamint néha elmegy a WiFi és akkor reboot gép, reboot router. Na ez Arch alatt sohasem fordul elő. Fedora alolalól sem, ott viszont volt adatvesztésem sima másolás közben. Lehet vitatkozni, de ha az Archi jól be van lőve (több hónap, év tapasztalata alapján) akkor atombiztos. Persze ésszel kell frissíteni, előtte utánanézni nincs-e valami gond. És ott az angol tudás elengedhetetlen.
-
whbear
senior tag
Hátha valakinek jól jön, ismerősnek ez volt a gondja amit sikerült megoldanom végül. Antergos telepítő a csomagok integritásának vizsgálata után hibával kiszáll. Ez többször előfordult mostanában ezért nem használtam. Az oka, hogy a mirrorlist nem jól generálódik le elsőre. Nem kell újraindítani a gépet, csak a cnchi-t, a / felcsatolva van ezért majd reklamál hogy nem tudja formázni de ez nem baj sőt jó mert rajta vannak a letöltött csomagok már. Ezután csinál egy rankmirrort ami kimaradt elsőre. Majd letölti a sérült vagy hiányzó csomagokat és ezután már rendben lefut a telepítés.
-
whbear
senior tag
válasz
Lathronos #39494 üzenetére
Semmi bajom nincs vele, csak nem tetszik hogy 5 éves csomagokkal van tele és nekem, hangsúlyozom nekem, mindig volt valami nyűgöm a Debian vonallal. (A mintet inkább hagyjuk mert kitiltanak engem innen. Lassú, lagos és olyan mint az állatorvosi ló. De van akinek ez bejön.) Lehet azért mert nem értek eléggé hozzá. De attól még lehet jó, ez csak az egyéni véleményem. Kötetlen beszélgetést folytattunk, nem akartam senkit sem meggyőzni. Viszont ismét adok egy esélyt a Mageia - nak. Az rpm vonal mindig is sokkal profibb volt mint a deb.
-
whbear
senior tag
válasz
#21078528 #39480 üzenetére
Openmandriva az Rosa alapú. Én sokat foglalkoztam velük. Vannak gondok azért. Szórakozásra jó, de napi használatra nem ajánlom. Mageiával kapcsolatban teljesen igazad van. Most álltak át csak systemdre. Viszont pacman után az urpmi a kedvenc csomagkezelőm. Yum / dnf elmegy, de az APT től mentsen meg az ég, ezt pár év Ubuntu és Debian után mondom. A Mageia francia eredetű, emiatt nincs nagy bizalmam felé. Pedig beszélem a nyelvet és dolgoztam fr - ben. Lehet pont ezért
Rosa pedig orosz állami többségi tulajdonú cég. Talán ott nem az nsa figyel, hanem a kgb?
-
whbear
senior tag
válasz
#21078528 #39467 üzenetére
Nem veszünk mi össze
Kicsit nyomnám az Arch vonalat is, mert nekem az a szívem csücske. Manjaro vagy Antergos jó lenne kezdetnek is. És az Arch Wiki legendásan jó. Utána egy év múlva lehetne telepíteni Archot CLI. Mageia nekem nem jött be. Nem a frissességről híres. Miért kell grafikus felület a konfiguráláshoz? Abból csak gond van.
-
-
whbear
senior tag
A 22 - es Kororában hibás az Anaconda, tegnap éjjel szívtam vele. Nem jelennek meg a done és a begin installation gombok amire nem mindig megoldás az alt +d. Ment fel sima xfce Fedora és fél óra alatt be is állítottam. Ezt nézzétek meg : PostinstallF. A 08.16 Evolution hibás, a júniusival érdemes próbálkozni, vagy CLI. Antergos nálam állandóan valami hibával elszállt.
Inf3rno : De megéri több mint egy órát rászánni. Pl az Archra több hónapot szántam rá és nekem az vált be a legjobban. Utána a Fedora, családban azt használják általam
Ha meg ismerősnek kell akkor Xubuntu.
-
-
whbear
senior tag
válasz
Rimuru #39030 üzenetére
Én egy időben foglalkoztam ilyen RAM csodákkal de az volt a tapasztalatom hogy érdemben nem hoz annyival többet mint amennyivel jobban terheli a procit és amiatt még jobban belassul. Ahol lenne értelme ott van erős procit és inkább érdemes fizikai ramot növelni. Aztán lehet más gépen jó lehet, de eleve a celeron a szűk keresztmetszet.
-
-
whbear
senior tag
válasz
ubyegon2 #38988 üzenetére
Szerintem nem árt ha más szemszögből is megvizsgáljuk a dolgokat. Ha valaki olvassa a hozzászólásaimat akkor látja hogy van ilyen tapasztalat is. Azt is látja, hogy nem csak trollkodok hanem segítek is ha tudok. Egyébként mindenki azt használ amit szeret, én csak leírom a tapasztalataimat. Elnézést kérek mindenkitől akit megbántottam.
-
whbear
senior tag
Kérlek szépen Titeket, olvassátok el még egyszer a hozzászólásomat. Kérdeztem. Nem fikáztam és nem támadtam senkit és semmit. Egyébként én sem Arch -al kezdtem, de minél több disztrót kipróbáltam, annál jobban tudatosult bennem, minél közelebb van valami az eredetihez annál jobb. Tapasztalatom szerint csak problémát okozott a mindenféle remaster. Lásd Debian - Ubuntu - Mint. Ez a használhatósági sorrend is. Vagy ott van a Xubuntu. Sokkal stabilabb egy Ubuntu minimal install + XFCE. Igaz ezt konfigurálni kell de ott a Google és ez a jó kis fórum is. Téma off, lehet törölni a hozzászólásomat.
-
whbear
senior tag
Nem akarok senkit sem megsérteni, de mi értelme van ennek az ilyen olyan stewe blood special edition utánérzés Linuxnak? Nincs elég disztró? Már minden bokorban Linuxot faragnak és rakják bele a millió sor bugokat. Aki meg nem tud egy Double Commandert feltelepíteni és egy háttérképet kicserélni az minek használ Linuxot? Vagy egy Ubuntu minimal vagy Debian netinstallra egy DE-t feltenni. Vagy használni egyet a distrowatch.com top 100-ból. Még egyszer elnézést kérek. Csak halkan kérdezem.
-
whbear
senior tag
Elnézést a Mintesektől. Tegnap este egy ismerősöm Mint KDE-t telepített és hosszú volt az éjszaka telefonos helpdesk üzemmódban.... Minden eddigi kinyilatkoztatásom személyes tapasztalatra épülő vélemény.
-
whbear
senior tag
Nem értem miért szenvednek emberek ezzel a (minttel). Szerintem saját maguk is össze tudnák gányolni az Ubuntut ami magában egész használható el kell ismerni. Nehogy már egy téma, háttérkép és pár amúgy is szükségtelen program miatt egy teljesen elfuserált terjesztést kelljen felrakni mikor ott van a jól működő alap is.
-
whbear
senior tag
-
whbear
senior tag
Saját tapasztalat alapján azt mondhatom, hogy az új Manjaro xfce sok memóriát kíván és elég lassú. A 32 bites 450 mega körül áll fel. Ez azért sok úgy, hogy Arch + KDE Plasma 5 max 320 mega igaz rendesen optimalizálva. Szerintem egy Xubuntu jobb lenne.
-
whbear
senior tag
Arch Linuxon a Spotify natív linuxos klienst érdemes feltenni vagy wine + windowsos klienst?
-
whbear
senior tag
Amúgy ez a valamin alapuló valamilyen disztró engem a Windows Black XP Steve Blood Ultimate Pirate Edition-ra emlékeztet. Ott is az untouched windows volt csak használható.
-
whbear
senior tag
És az Arch + KDE tisztább szárazabb érzés
A 32 bites rendszeren még a KDE 4-et használom a 64 bitesen a Plasma 5-öt. De a régi valahogy jobban bejön. Egyébként nekem az a tapasztalatom, hogy egy alaprendszer pl. netinstall + egy WM vagy DE sokkal stabilabb mint egy valamin alapuló valami ami szét van moddolva és teli van hibákkal. Igaz, hogy sokat kell állítgatni de legalább tudom mi mit csinál és miért van fent. Nekem nem kell octopi meg pamac meg mhwd-tool stb és ezek ne is induljanak automatikusan.
Szerk : Amúgy mit kell fullra integrálni? A KDE az KDE. Az meg hogy mi megy alatta tökéletesen mindegy. -
whbear
senior tag
válasz
Sas madár #37575 üzenetére
At the konsole, stopping plasma desktop:kquitapp plasma
a) renaming plasma-appletsrcmv ~/.kde/share/config/plasma-appletsrc ~/.kde/share/config/plasma-appletsrc_backup
b) or removing plasma-appletsrc
rm ~/.kde/share/config/plasma-appletsrc
c) Applications that are not using plasma system will start with: Alt+F2: application name. Use your file manager (dolphin/konqueror - show hidden files) and go to the ~/.kde/share/config/. Rename/remove the plasma-appletsrc.
Note !
~/.kde/share/config/plasma-appletsrc is same as /home/<YOUR_USERNAME_HERE>/.kde/share/config/plasma-appletsrc#3
Restart the plasma desktop -
whbear
senior tag
Javaslom az Adguard - ot.
-
whbear
senior tag
Nem tudja valaki, hogy KDE-nél hogy lehet ki/bekapcsolni a legutóbb használt alkalmazások/dokumentumok megjelenítését az alkalmazásindítóban? (Recently Used / Application Launcher) Egyszer már sikerült letiltani a dokumentumokat de sehol sem találom a menüpontot. Lehet hogy frissítéskor kivették volna?
-
whbear
senior tag
Ezek az ilyen olyan reklám blokkolók helyett érdemes lenne a privoxy-val tenni egy próbát?
-
whbear
senior tag
Ha már KDE és 64bit akkor nekem a KaOS jobban bejött.
-
whbear
senior tag
válasz
agy73p #34200 üzenetére
Én sokáig Fedorát használtam, ezért bátorkodom írni. Nem nagyon szereti az asztali környezetek váltogatását. Próbáltam, de nem véletlenül adnak ki Gnome, KDE, stb. spineket. Mind Live rendszer, letöltöd, kipróbálod és azt telepíted amelyik megtetszett. Mostanában a KDE nagyon jó, érdemes annak is ránézni aki megutálta régeben, mint pl. én. Fedorához is van Plasma 5 és nagyon szép, gyors és stabil. Fedora egy jó választás, nagyon professzionális cucc. Nekem az a tapasztalatom, minél inkább alap egy disztró annál jobb. Azaz nem egy disztró forkja, vagy annak a forkjának a forkja. Tehát nem alapul csak önmagán. Mint pl. Fedora, Arch, Gentoo.
Terminal: fel-le nyíl, copypaste pedig ctrl+shift+c/v
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Cyberpunk 2077
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen processzort vegyek?
- VoLTE/VoWiFi
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest