- iPhone topik
- Google Pixel topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Apple Watch
- Elérhető az alvási apnoe funkció a magyar Samsung órákon
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
whbear #44301 üzenetére
Bezárt az Arch topik, hogy az abszolút kezdőben dicséritek egymásnak az Archot?
Arch azért tökéletes mert csak az van benne ami tényleg kell valamint kénytelen vagy megismerni a rendszert ezért könnyebben találod meg a megoldásokat is. Valamint az sem hátrány, hogy nem a tizedik forkot faragja valami önjelölt Linux developer és szórja tele n a tizediken számú hibás kóddal.
Ugyanezt írhattad volna Debianról is, ha nem lennél te is archoskodó!
(#44300) Lathronos Országvédeni nem csak nyáron kell ám! Bár most ez az országvédelem a csútitörpnek a kedvenc kifejezése.
(#44299) Raynes
De gyorsan Archon is csapom magam, és megtörök, mert igazából a Mint Cinnamon a nyerő, csakis 10 másik disztró mellé telepítve, mi más, aki mást gondol, az hülye. Nem is értem hogyan tévelyedhettem el ennyire.
Én sem.
(vettem egy másik SSD-t, arra is teszek vagy 8 disztrót és mivel két gépem is van, Archot fogok telepíteni valamelyik hétvégi fél napon, unalmas már 10 perc alatt külön gép nélkül bepötyögések órákig tartó olvasása nélkül telepíteni a szuper Debian alapú rendszereket)
(#44302) Raynes
Igen, mert htopnál aztán nagyon kell a stabilitás. Ne szédítsél már a hülyeségekkel.
Igazad van, egy ilyen htopnál a folyamatos verzió frissítgetés a lényeg! Mennyivel informatívabb, nem? Hetente egy frissítés nélkül el se indíts semmilyen programot!
Látom ma harapós itt a hangulat. Lehet mégis csak megérné időt szorítani a gentoora, mi menne akkor itt, hajjaj.
Gyere majd 2 hetes gentoosként is ide az abszolút kezdő topikba dícsérgetni, milyen faja az a Gentoo, nem is érted, hogy Archozhattál ilyen sokáig, mikor az nem is jó semmire, Gentoo a tökéletes.
Aztán beleunsz és 2 hét múlva jön az LFS! -
Raynes
tag
válasz
whbear #44241 üzenetére
Oksa, kösz szépen az infót. Mondjuk gyurmafigura reportjára még számítottam, de biztos ottfelejtette magát fegyverszakérteni, nem ér rá szaktanácsadni
Amúgy kérdeznék még a KDE5-ről. Benne maradt az a két KDE4-es bug, mikor az asztal megjelenítésére nyomsz, és a tálcára leteszi az összes ablakot, akkor kiszürkülnek a tálcán az ablakcímek. Meg a KDE4 néha üres asztallal meg egy görgetősávval indult, ez a bug bentmaradt a KDE5-ben?
-
válasz
whbear #43131 üzenetére
No, ez jó hír, ez a megerősítő visszajelzés! Melyik volt az pontosan, mert akkor azt megjegyzem jobban, mert most nincs a gépben az SSD és nem tudom leolvasni az fstab-ját! Vagy arra gondolsz ami a blogban van? (hülyén hangzik, hogy nem tudom miről van szó, de utóbbi időben sajna legalább 70 %-ot romlott a Linux tudásom, pedig nem volt túl sok-felsőbb erők így akarták)
(#43129) qamu74 Jajjajj! Lesznek itt még kérdések nemsoká!
-
válasz
whbear #40347 üzenetére
Hát igazán nincs mit. Ha mélyebben érdekel, a Flash SSD topikban jól el lehet merülni ebben a témában, a szakik között elég sok vita alakul ki időnként, ami miatt néha nem tudom, most mi az igazság, de próbáltam eddig a home user számára fontos dolgokat kiszűrni, ami ráadásul nem win specifikus. Szerencsére a mostani Linuxok és a mi SSD-ink (Samu, Intel) esetén nem sok hibát tudunk elkövetni.
(#40347) whbear Igazából nem szoroztam 512-vel, hanem mindig átkonvertáltam MB-ba, mert úgy kellett megadni Gparted-ben a kezdő értéket. (még az is lehet, hogy ugyanaz jön ki úgy is, nem számoltam utána sosem
)
(#40349) Vidual001 Ha újratelepítesz, akkor minden új lesz a /root-on, ha az adataid és a /home külön partíción van, akkor azokat nem érinti az új telepítés.
-
válasz
whbear #40345 üzenetére
Erre gondolok a 4096-os osztásnál. az Első szektor-nál szereplő számot osztod
Itt látod az sda8 előtt kellett variálni, hogy jól kezdődjön, mert erre is oprendszer került, így az első partíción hiába jó az align, ha az oprendszer az sda8-ról fut.
Kicsit zavaros ez az elrendezés, azt ne is nézd, sok variáció volt már az SSD-n.
-
válasz
whbear #40340 üzenetére
Intel 520
Disk /dev/sda: 119.9 GB, 119897805824 bytes
255 fej, 63 szektor, 14576 cilinder, összesen 234175402 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesEz a GB tippelés akkor felesleges is, bár úgy tudtam a 830 csak 128 GB-os van. Az Intelnél meg ilyen fura értéket ír nekem, a tied az normális byte-ban is.
OP mi nyugodtan elfelejthetjük.
A kezdeti 2048 az fontos az alignálás miatt, HDD-nél is ugyanúgy, mint SSD-nél. Ha később több partíciót csinálsz, akkor figyelj a kezdetére, oszd el 4096-tal és egész szám jöjjön ki. Ez alól kivétel, ha extended/kiterjesztett partícióról van szó.
Érzésre gyorsabbak az I/O műveletek noop-al. Lehet hogy csak placebó hatás.
Lehet placebo is akár, nekem a másik Mint 17.2 4.1.x kernellel fenn van a normál kerneles mellett, de csak a régi van noop-ra állítva, különbséget nem veszek észre.
Lehet, hogy ezt a Bonnie++ programot kipróbálom mégis, bár ha kijönnek microsecundum különbségek, akkor mit fogok csinálni?(#40335) Vidual001
Az érdekelne még, hogy a 32 bites rendszert le lehet cserélni adatvesztés, és minden egyéb vezérlőszoftver újratelepítés nélkül?
Ez alatt mit értesz pontosan? Telepített rendszert nem lehet átállítani 32/64-re. Újra kell telepíteni 64 bitest.
Mi lenne az a vezérlőszoftver? -
válasz
whbear #40317 üzenetére
Az Intel 520 120 GB-o t 119897805824 byte-nak írja az fdisk -l, nem sokat számít, a 830-as az 128 GB. Jó neked, ha észreveszed a különbséget, miben érzed gyorsabbnak?
(#40323) sz.j Az csak a torrent fájl volt, ezek szerint nem töltöttél még le torrentet soha. sorry
Akkor válaszd valamelyik letöltő linket innen.Görgesd le az Europe mirrorokhoz.
-
válasz
whbear #40251 üzenetére
Pont emiatt említettem, hogy nem mindegy a méret, ha 120 GB, akkor gyárilag már le van foglalva a hiányzó 8 GB op-nak! Ez esetben, ha teleírod, akkor se lesz tele.
A 128 GB méretűeknél már érdemes odafigyelni a teleírásra. Az, hogy adsz 5% op-t neki és partícionálatlan vagy partícionált, az nem számít a vezérlőnek, így logikusabb egy partícionálatlan helyet hagyni x GB méretben, így az biztosan szabadon marad.
Épp minap volt erről egy thread core2 ft-vel:
[link] [link] [link] [link] -
válasz
whbear #40215 üzenetére
Berus.berus javaslatára a noop-ra állítottam, de hogy őszinte legyek én képtelen vagyok megítélni, hogy jobb-e így, mint a deadline-nal.
Ő nagyon mondja, hogy jobb azzal, így biztosan igaz.
Alapból minden deadline-on volt, így átállításnál igencsak figyelni kell, nehogy a HDD-t is átállítsa a zember, mert annak nagyon nem jó a noop!Samsung 120 Gb 830
Most akkor van ilyen, a múltkor mint ha arra jutottunk volna, hogy 830-as csak 128 GB-os van, épp az overprovisioning volt a téma. Nézd már meg pontosan és kíváncsi vagyok, hogyan oldod meg az op-t?
discard, noatime, deadline beállítva, trim ellenőrizve,
-ha ennyit tettél, az már bőven elég az optimális működéshez, memóriafüggő, hogy mennyire tudod/érdemes a tmpfs-be pakolni dolgokat
Windowssal nem volt érdemben használható, most viszont öröm nyomkodni
bocs, de ezzel nem nagyon tudtál meglepni! -
Lathronos
őstag
válasz
whbear #39500 üzenetére
Abban egyetértek, hogy az Ubuntu és Mint hálózatkezelése LAN és Wi-Fi oldalon egyaránt hagy némi kívánnivalót(nálam legalábbis). Néha 2-3 percet várok mire bejön egy pár kB-os oldal, és olykor frissítéskor is 20-30 kB-s sebességgel jönnek a csomagok. De ez nem mindennapos szerencsére. De hogy az Ubuntu tárolóiban 5 éves csomagok lennének azt kétlem. Bár debian esetében igaz, hogy 2 éves a csomagok többsége, de akkor sem 5.
-
Lathronos
őstag
válasz
whbear #39487 üzenetére
Nem tudom mi bajod a Debian vonallal, én Ubuntu-t/Mintet használok 2 éve és semmi bajuk. Nem omlanak össze, gond nélkül feltelepül minden csomag, függőségi hiányosságok miatt nem sír, a sudo védelmi hiányosságaiba most ne menjünk bele, de aki netezésre és multimédiára használja a PC-jét/laptopját és nem munkára/programozásra netán szerverre keres os-t, annak tökéletesen megfelel szerintem(hangsúlyozom szerintem).
-
törölt tag
válasz
whbear #39471 üzenetére
A Manjaro szimpi cucc (most próbáltam először). Öreg Linuxosként már nem szeretek sokat kínlódni a telepítés/konfigurálás témával, de amennyit ezzel kell, még belefér.
Az Arch Wiki alap, de a Manjaro sajátja is ügyes.Ha pisztolyt tartanának a fejemhez, hogy valljak, melyik a kedvenc terjesztésem, a Debian és a Mageia között vacillálnék, és végül a Mageiat mondanám!
A Mageia nem friss, ellenben elpusztíthatatlan!A "kiadjuk ha készen van" elvet követik, ezzel el is mondtam róla minden lényegeset azt hiszem!
Szóval nekem Ő a szívem csücske, és remélem a Mandriva halála sok okos fejlesztőt jelent a Mageianak (bár létezik openMandriva is, és persze ne feledjük a ROSA-t, akik komoly támogatást nyújtanak a rendszereikhez).Grafikus felület azért kell, mert kényelmes, és Mageia alatt nincs gond vele (és a YAST-tal se nagyon SUSE-n), és mert az eredeti kérdező kezdő, és könnyen akar boldogulni.
-
törölt tag
válasz
whbear #39464 üzenetére
Az openSUSE tovább-tovább-késszel felrakható (kis túlzással, de legalább telepítés után nem kell hegeszteni), a Mageia pedig évek óta nem függ a Mandrivatól...
Ha pedig fent vannak a legjobb grafikus eszközöket adják a konfiguráláshoz (meg amúgy is a legjobb terjesztések közül valók, különösen a Mageia jó választás, ha stabilitás, megbízhatóság a cél).
A Fedorat nem minősíteném, de az utolsó disztró amit egy kezdőnek ajánlanék (meg úgy általában bárkinek), de ezen nem veszünk össze, ez is csak egy személyes vélemény...! -
inf3rno
nagyúr
válasz
whbear #39413 üzenetére
Ó én nem a személyre szabásra gondoltam, hanem hogy odáig eljutok, hogy látom az asztalt.
Úgy döntöttem, hogy általában egyszerre csak 1 disztrot nézek meg eltérő asztali környezetekkel. Ha nincs meg a 6 asztali környezet, akkor kipótolom olyan disztrokkal, aminél csak 1-2 asztali környezet van. Összesen 6 db fog rámenni az SSD-re. Egyelőre még küzdök a leformázásával, windows csak olyan táblát enged, ami csak 4 primary-t tud. Elvileg Linux mást használ, aminek 128 is megy, úgyhogy felteszek egy Linux telepítőt a pendrive-ra, aztán meglátom, hogy mit tudok kihozni belőle.
Az Mint-es akadással kapcsolatban lehet, hogy van fejlemény. Kéne adat tőletek is. Ha veszettül mozgatjátok az egeret valamelyik processben, akkor felmegy nálatok a CPU használat? Nálam windows és linux alól is 30%-ra ugrik. A process az mindegy, asztalon az explorer.exe, a firefox-ot nézve a firefox.exe processzor használata ami felugrik. Úgy cseréltem a CPU-t, hogy az oprendszert nem telepítettem újra. Elképzelhető, hogy ez okozza a jelenséget, és hogy a Mint is emiatt szaggat. Ami még problémás, hogy a benchmark szerint 1 hét alatt esett a teljesítménye egy csomót a processzornak, úh akár az is lehet, hogy a 771-es cpu a 775-ös alaplappal mégsem kompatibilis, vagy hogy a cpu eleve hibás volt, amit vettem, vagy hogy az alaplap hibás. Szóval minden lehet.
A CPU teljesítményét ez az egér mozgatás kb 5%-ban befolyásolja a benchmark szerint. Minimális a hatása a GPU-ra, 1%, illetve az IO-t is befolyásolja, ott 3-4% a lassulás. Egyelőre kipróbálom, hogy mi van, ha újrateszem a Cinnamon-t, meg beteszek mellé egy Mate-t is. Aztán ha így is jelentkezik a jelenség, akkor visszateszem a régi processzort, és megnézem azzal. Ha úgy is, akkor meg megnézem, hogy a tápból a helyes feszültség jön e ki. Ez még eltart egy darabig szerintem a disztrok tesztelése előtt. Néztem DPC-t meg interrupted-et a processzor-nál windows alatt, azok rendben vannak már amennyire meg tudom ítélni.
-
válasz
whbear #39422 üzenetére
Hát ha megvannak a konfigfájlok, egyebek akkor tényleg simán lehet csak fél óra, de aki most találkozik vele először, biztos nem lesz annyi (szóval lehet jobban jár Kororával ha nem akar sokat bíbelődni, nekem azzal sem volt gondom, bár én még a 21-est próbáltam, 22-esről nem tudok nyilatkozni érdemben), Antergossal telepítés közbeni/végi failed-el meg még nem találkoztam, csak, hogy nem indul el vmiért automatikusan a telepítő, bár olyan nagyon sok gépen még nem próbáltam az is igaz.
-
válasz
whbear #39413 üzenetére
Hát Fedora Xfce-et azért nem fél óra beállítgatni, hogy minden flott legyen, jópár tároló, progik, whisker menu hozzáadása/telepítése és panel testreszabása, beállítgatása, betű simítás beállítása, tearnigmentesítés ami egy első körben eszembe jut, Kororával jóval kevesebb a tennivaló, Antergosnál meg írja is a telepítő, ha nem indulna el automatikusan vmiért, akkor csak add ki terminálból a cnchi --force opciót és már indul is telepítő csont nélkül, legalábbis én csak minimal installal próbáltam és ott ez volt a megoldás, ha vmiért vmelyik gépen nem indult.
-
Lathronos
őstag
válasz
whbear #39338 üzenetére
Igaz, hogy 3 éves, de talán segít ez az útmutató. Arch fórumokon nem találtam használható információt erről a témáról.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
whbear #39338 üzenetére
Zsír. Még jó, hogy nem sűrűn használom windows alól. Valszeg hosszú távon törlöm az egész windows-t, vagy meghagyom csak játékra, és mindent leszedek róla, ami fent van linuxon. Attól függ, hogy wine hogy reagál origines játékokra.
Feltettem a legújabb 3.16-os kernelt, de még mindig van akadás néha. Nem tudom írtam e ide, de beállítottam az óra appletet, hogy másodpercet is mutasson, és ilyen akadásoknál 1-4 másodperc ki is esik rajta akadásonként. Egér, billentyűzet megy, csak a képernyő nem frissül, illetve buffereli az inputot. Szerintetek feltegyek 3.19-es kernelt a 3.16 helyett?
-
Lathronos
őstag
válasz
whbear #38987 üzenetére
Na jó, mivel a kérdés felém irányult így talán a legjobb ha én válaszolok rá. Ugyebár mindenki elkezdi valahol a linux-szal való ismerkedést, és nem úgy, hogy már születése pillanatában profi linux guru mindenki. Általában előszőr hallunk egy szót: linux. Nem tudjuk mi az: étel, ital, valami új ruhamárka, ezért nem is sokat foglalkozunk vele. Majd telik az idő és egyre többet halljuk, olvasunk róla, és világossá válik, hogy egy alternatív OS-ről van szó, melyet manapság több százezren használnak világszerte. Na de miért? Aztán megtudjuk azt is, hogy ingyenes, sok mindenre lehet használni és a legnépszerűbb disztribúció esetében ami az Ubuntu, szinte gyerekjáték a használata és telepítése. Kíváncsiságtól hajtva letöltjük, kipróbáljuk. De jaj, nincs codec pack, kéne chrome, VLC is jól jönne meg valami Banshee-nél funkciógazdagabb zenelejátszó, Spotify, Skype és az a rohadt wi-fi vagy nyomtató se működik. Jaj de gáz, fújj, takarodj a gépemről te használhatatlan selejtes borzalom. Aki viszont jobban utánaolvas a témának, rájön, hogy van egy Mint is, ami a legtöbb firmware-t és codec-et, flasht és java-t tartalmazza, megismeri a szoftverközpotot/synapticot, a PPA fogalmát, és máris tetszeni kezd neki(na meg a GNU filozófiával is megismerkedik, amiből világossá válik számára miért hiányoznak bizonyos dolgok egy alap linux disztribúcióból). Viszont aki nem olvas utána rohan vissza a fain Windows-hoz, mert az a tuti. És ezek az emberek mindenkinek elmesélik tragikus kálváriájuk történetét persze megfelelő drámai hatást adva káromkodásokkal és nagy sóhajokkal, fejcsóválással szemléltetve mérhetetlen kínjukat, melyet a linuxnak köszönhetnek. Viszont ha rögtön olyan Ubuntuba botlanak, ahol minden működik, és el van látva jó pár windowson is közkedvelt alkalmazással, felismeri a Wi-Fi sticket, androidos "okos" telefont és Nokia/Microsoft Lumia-t, működik rögtön a nyomtató, van flash, java és mindenféle formátumú videot gond nélkül meg tud nézni, és még Steam játékokat is tud futtatni(persze nem mindet), és a böngésző könyvjelző eszköztárában talál hozzá fórumot ahol segítséget kérhet ha valami gondja van, máris nagyobb az esélye annak, hogy nem fog sírva menekülni a Windows-hoz. Remélem sikerült szemléltetnem miért jó egy linuxot életében először használó személynek ilyen összeállításokat ajánlani.
-
válasz
whbear #38989 üzenetére
Semmi baj nincs a több szemszöggel, trollkodást se sütné rád senki, ismerik már itt a régi arcokat.
Még a fő remasterkirálynak is vannak jó meglátásai! sy cpt
Én inkább azt nem szeretném, ha elvennénk másoknak az innovatív kedvét, más fórumon én is jártam már így, szerintem indokolatlanul belekötöttek abba, amit csináltam, persze abban a témakörben azóta sincs semmi infó.
Ma már alig jelenek meg ott, jó is ,hogy eszembe juttatttad! Ideje kilépnem onnan, nem bírom, ha vélt szakmai kivagyiság elrontja a segítő kedvét másnak!
Tényleg ne vedd fentieket magadra, de valamiért engem jobban zavarnak az ilyenek, biztosan alacsony az ingerküszöb a farheat miatt.
-
válasz
whbear #38987 üzenetére
Lásd Debian - Ubuntu - Mint. Ez a használhatósági sorrend is.
Ezt mantrázod már régóta, nem tünt fel, hogy nem sokan osztják ebben a véleményed?
Tudtad, hogy kérdéssel ugyanazt el lehet érni, mint állítással? -sőt!
A hsz-ed mégis csak a Linuxról szól részben, így minek kéne törölni?
-
joecontra
addikt
válasz
whbear #38974 üzenetére
Egyet értek ubyegon2-vel. Szerintem is van létjogosultságuk az ilyen remastereknek. Megesik, hogy egy disztrót némileg módosítani kell, hogy könnyebben használható/demonstrálható legyen.
Ha már itt tartunk nekem van egy Xubuntu remasterem, amolyan kezdő próbálkozásféle.
Üdv,
J -
Dhampir
félisten
válasz
whbear #38680 üzenetére
Egyébként ja, de a Mint Cinnamonnal nem rossz "konkurrencia".
(#38685) Lathronos
Na meg a 4.1 kernel hozzáadása sem árt ha valaki teljes mértékben ki akarja használni a rendszer képességeit
Mit tud?
Pár kernelt kipróbáltam, hátha a wifi gyorsgomb-kombinációt be tudom izzítani laptopon, de alapból azokkal sem ment. A Network Managerből lehet kapcsolgatni, csak hardveresen nem kezeli.
-
Lathronos
őstag
válasz
whbear #38684 üzenetére
Ugyan, nem történt semmi.
A Mint egész jó, de a KDE vonal hagy némi kívánnivalót. Ha valaki Mintet használ akkor azt Cinnamonnal tegye ha nem akar szívni. Az úgy van összerakva ahogy kell. Na meg a 4.1 kernel hozzáadása sem árt ha valaki teljes mértékben ki akarja használni a rendszer képességeit
-
válasz
whbear #38355 üzenetére
450mb
, tapasztalatom alapján zárt driverrel eszik nagyon sokat+lassú (vmi bug lehet, meg procit is nagyon pörgette zárt nv-vel, de Arch alapot amúgy sem túl szerencsés zárt driverrel használni, nem biztos, hogy mindig le tudja követni a kernel és X változásokat, nameg aki xfce-et használ valószínűleg nem túl új hardverrel rendelkezik, szóval jó lesz a nyílt is, legalábbis Amd és Intel esetében biztos, Nv-nél inkább csak 2D-re, alap 3D-re), nyílttal nálam a 64 bites 220 körül a 32bites 180 mb körül fogyaszt, igaz vmelyst ki van gyomlálva pár automatikusan induló dolog de az max ilyen 50-70 mega lehet...
agy73p: Jó lehet az OpenSuse is, de Minthez, Manjarohoz, Kororához képest messze kevésbé kulcsrakész, főleg az xfce változat, amiben még ráadásul a 4.10-es verzió van, szóval a tearingementesítésre is kevesebb opció van (csak compton, ill. újabb amd karik esetében zárt driver vagy nyílttal a xorg.conf állítgatása). -
spammer
veterán
-
-
agy73p
senior tag
válasz
whbear #37130 üzenetére
Igazad van, siettem, elkapkodtam. DE akart lenni az ED.
-
_Dumber_
őstag
válasz
whbear #34927 üzenetére
én még nem váltottam. Januárra ígért egy frissítést, melyben lesz egy tesztmodul amely átveszi a régi számláimat, de sajna egyenlőre elmaradt....
Talán 2016 januártól... nem szeretek évközben váltani.
egyenlőre a CAD program miatt tartok egy vmware-w7-et. (Napi 8 órában üzemszerűen megy).. mellette elfér bármilyen számlázó
-
spammer
veterán
válasz
whbear #34656 üzenetére
Why use SUDO instead of SU?
Why to use sudo?
+nem kell oda-vissza váltogatni sem, főleg mert ha rootként véletlenül a user home-ba dolgozol, akkor root lesz a tulajdonos stb.--
(#34654) agy73p: nem használok Fedorát, se Maxthont, így passzolom. Guglizni kell ilyenkor, a linux erről is szól, ha probléma van, guglizni kell.
De ezekből tanulsz, főleg, ha sikerül megoldani. Telepíts repóból, terminálból, olyankor kiírja, hogy mi a gondja, sokra nem mész vele, ha a grafikus telepítő nem ír ki semmit. Esetleg a log fájlok között kell turkálni ilyenkor, hátha van ott valami.
-
spammer
veterán
válasz
whbear #34600 üzenetére
Nulla tudással nem ajánlott, de Uborkának meg a Debiannak is "menüs" telepítője van, utána meg csak be kell pötyögni pár csomagnevet és már van is grafikus felület. Onnantól kezdve meg szinte mindenre van GUI-s megoldás is. Annyira azért nem nehéz, legalább tanul is az ember közben. Persze ha valakit nem érdekel vagy nincs ideje foglalkozni vele, csak gyorsan egy kulcsrakész rendszert akar (akár egy rakás feleslegesen telepített program árán is), akkor nyilván a mini install nem megfelelő módszer. De mint alternatíva, nem árt tudni róla.
-
spammer
veterán
válasz
whbear #33679 üzenetére
Kész (és frissebb) disztróknál lehet, de pl. Crunchbangnél nem így van, és Ubuntu (minimál)+Openbox kombónál sem.
De ha már van automatikusan menübe pakolás, akkor tényleg nem nehéz használni egy kezdőnek sem, maximum csak elsőre furcsa lesz, hogy csak egy jobb klikkes menü van csak.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
whbear #33397 üzenetére
whbear
Nekem az az LXDE megtelelő, ha átlátható, könnyen megtalálok és be tudok állítani mindent amit szeretnék, a Lubuntu, a Peepr ilyen. Az Arch elég nagy falat még nekem, egyébként néztem ilyen alapú disztrótkat, persze grafikus telepítővel, de sajna vagy 64 bitesek vagy KDE voltak. -
teleahocipöm
senior tag
-
Rimuru
veterán
válasz
whbear #32549 üzenetére
Nem mindegy hogy ezt milyen környezetben teszi. Gyorsaságban kb egyforma, a szépben vitatkoznék, az én szememnek elég csúnya az amit Chromium csinál.
Szolgáltatásokban pedig elég nagy a különbség (végül ezért lett Firefox a választott Opera után -azt megölték-).
(#32550) Vladi: Tegnap raktam fel, azt a démonmennyiséget amit alapból indít.
(sok)
-
N0zer0
senior tag
-
-
korobi
aktív tag
válasz
whbear #32367 üzenetére
sudo chown korobi /usr/bin/hdsentinel
nincs hiba, az ls paracs ugyan azt mutatja és nem megy...egyébként az sbin vagy a usr/bin kell nekem? melyiket futtatná mikor kiadom a hdsentinel parancsot?
(#32368) berus.berus :
conky hoz kell. merevlemez állapotát kiíratni.
de nyitott vagyok ha dobsz egy linket a másikhoz..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Nubia Z60S Pro - Cyan - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TURBO RTX 3090 24GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged