- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Skót
aktív tag
Üdv újra itt mindenkinek.
Sraff:
Jó sokára válaszolok csak, de próbálkoztam a felmerülő gondjaim megoldásával.
Sajna nem nagyon akart összejönni, bár ahogy ez szerintem a legtöbbünknél van az időm sem annyira engedte a projektorral való foglalkozást.A helyzet az, hogy mint a képen is látszik a sarkok nekem is életlenek és sötétek. Ezen sajnos egy jól kifeszített lepedő sem segített (jobb híján a szobán átfeszítettem egy madzagot és rácsíptettem egy sima fehér lepedőt az alját meg lesúlyoztam.
A méretet ugye a távolsággal megpróbáltam megoldani (hellyel-közel összejött) de sehogy nem sikerül a sarkokat élesre állítani. Ez filmnézés közben nem akkora gond, mert a legtöbb szélesvásznú filmnél a sarkok amúgy is feketék, és nincs bennük semmi érdemi információ. A nagyobb gondot inkább a játékokban jelentette, meg akkor ha bármely ablak teljes képernyőn volt. Konkrétan nem tudom bezárni, mert nem látom az X-et a sarokban.Na meg persze az én szememet böki, hisz tökéletes munkát akarok végezni, ha már ennyi idő meg pénz benne van
Próbáltam hajlítani a fresnelen de az csak minimálisan segített.Kérdésedre válaszolva az lcd és az F2 között kb 1,5cm van. Az F1-lcd távolságot kitapasztaltam (addig eresztettem míg a fénykör pont jól befogta a teljes fresnelt, mindenhol erős fénnyel megvilágítva.
Visszaolvasva azt láttam (meg annó amit kijegyzeteltem a fórumból abban azt olvastam), hogy a legjobb ha a vetítőlencse és a fresnel fókusztáv egybeesik.
Dr Smoke írta: "A második fresnel fókusztávja pedig azért fontos, mert az optika fokusztávjával közel azonosnak kell lennie. Ha jóval kisebb az optika fókusza, akkor a teljes képet nem tudja kivetíteni."Esetemben ez azt jelenti, hogy F2: 550mm Triplet 415mm --> tehát 135mm-nyi fókusztávval _kisebb_ a tripletem és lehet ezért nem vetül ki a teljes kép.
Ez alapján megpróbálom majd azt, hogy felcserélem a két fresnelt. Látom most ugyanis, hogy milyen az 550mm-es fresnellel és kipróbálom a 330-assal.
A fenti idézet alapján akár jobb is lehet. Persze a puding próbája az evés.
Az a lehetőség is fennáll, hogy az episzkóp ugye csak A/4-es méret vetítésére volt képes, ami azért gáz, mert a 17"-os monitor az bőven nagyobb mint egy rajzlap. Akkor viszont vagy kisebb monitort kell szerezni, amit a felbontás miatt nem szeretnék, alapból is amiatt indultam ki 17"-ból, vagy egy 500mm+-os fókusztávú vetítőlencsét. Az meg nem lesz olcsó mulatság.Ha bárkinek van egyébként ötlete arra nézve, hogy hogyan tudom csökkenteni a vignettálást, a meglevő lencsék állításával (F1:330mm, F2:550mm, triplet:415mm) akkor azt ne tartsa magában
Amit eddig próbáltam az a fresnel hajlítása volt és az nem jött be. A másik tapasztalat az, hogy a "vászon" sarkát közelítettem a projektorhoz, és bizonyos állásban a sarok is egész éles lett.Szívesen veszek egyébként ajánlatokat. Pl ha valakinek van 500mm-es fókusztávú vetítőlencséje, azt szívesen megveszem.
Sanyaaa26:
Egy sima átlagos írásvetítőre még egy 15"-os monitor sem fér rá teljesen tudtommal. Ha megengedheted vegyél egy olcsó gyári vásznat a megfelelő méretben. Ha nem akkor marad a fal / lepedő / felületkezelt farostlemez / pvc anyag.Apropó pvc: utánakérdeztem egynek aminek folyómétere ~3000ft csak nekem a 140cm-es szélesség kicsit kevés volt, mert 2*1,5m körüli képre gyúrok. De ilyen áron 6-9e ft körül összehozható egy használhatóbb vetítőfelület ha valakinek elég a 140cm képmagasság.
A piros-kék 3d-nek elméletileg működnie kéne ott egymásra van vetítve a két kép piros és kék tónussal és a szemüveg "rakja össze"
Üdv: Skót
-
nooker
csendes tag
Hogy érted azt, hogy érdemes?
Raknék én bele nagyobbat is.
Viszont elszámoltam egy nullával80 000 lumen lenne a kezdő fényerő az izzónál. Elvetem a nagyobbat és így szimpatikus a 400w is, ami ezzel a számolással kb 30 000 lumen lenne.
A 400 w még olcsó is. Mennyi a veszteség, mire átmegy a lencséken?
Holnap letesztelem a lencse fókuszát úgy, hogy letakarom az egyik felét. Lehet, hogy "L" alakban fogja tovább vinni a fényt?
és egyébként addig is elmennék, hogy konkrét klíma szerű megoldás menne rá, megbízható cuccnak kellene lennie.
A kontraszt ilyen fényerőnél is ugyanúgy viselkedik? Jó kontrasztú lcd-nél a fekete mennyire lesz fekete mondjuk 1000wattnál? -
Skót
aktív tag
Rossz hír, az áraik csillagászatiak. Akkor éri meg rendelni, ha nagy tételben kérjük, amúgy több 100e ft-os nagyságrendekről írt a válaszlevélben a kapcsolattartó. Amúgy persze bármilyen lencsét meg tudnak csinálni, csak nekünk marhára nem érné meg
Ennyit erről, marad a vadászat mindenre. -
Skót
aktív tag
Köszi, hogy keresgéltél, nekem sajna nem nagyon volt még rá szabad kapacitásom (nem mélyedtem el a triplet átalakításban). Írok szerintem majd este egy e-mailt nekik érdeklődve az iránt, hogy egyáltalán vállalnának-e ilyet és ha igen mennyiért. Legalább van min elindulni
Talán még triplet gyártását is vállalnák, hisz azt írják, hogy egyedi és kisszériás gyártással foglalkoznak.
Ha az áraik nem túl elszálltak akkor ránk mosolygott a szerencse, hisz akkora és olyan tripletet gyártanak amilyen csak jól esikAmúgy nincsenek is messze a lakásunktól (~15km) úgyhogy ha végeztem ez is felkerülhet a to-do list-re
-
Skót
aktív tag
Mondjuk gondoltam, hogy tájékoztató jelleggel fog csak hőmérsékletet mutatni, de az is több a semminél.
Az világos, hogy az lehet forró a lámpa, az a dolga neki. Azért kérdeztem, mert kíváncsi lettem volna, hogy mekkora teljesítménnyel hűsíted (bár Ödön mondta, hogy nem kell sok), ugyanis nekem egyre biztosabb, hogy álló házam lesz, és nem akarok a majdan nagy nehezen beszerezett fresnelljeimmel a doboz aljára folyva találkozni.
Arra gondoltam még, hogy ha már úgyis lesz kondenzor lencsém akkor elzárom az egész fényforrást "egy külön dobozba" a dobozon belül, és azt aktívan hűtöm. Onnan a fény meg csak a 13cm átmérőjű batár nagy lencsén fog átjutni
Jut eszembe, a hőálló fekete festéket úgy kell érteni, hogy bemész az Obi-ba és leveszed a polcról, vagy valami spéci anyag? -
Skót
aktív tag
Jól néz ki a paneled
Amúgy a hőmérő pontosan hol mér? Mármint az lcd-n hova helyezted el? Vagy csak úgy belógattad a környékére? Az lcd-t és a fényforrást külön-külön hűtöd? Itt csak mintha az lcd hűtése lenne a képeken.
A tesztvetítésed óta nem is foglalkoztál egyébként vele? Vagy csak összeraktad kipróbáltad, működik, pipa és ment a sarokba?Nem nagyon emlékszem, hogy a részletekről csináltál-e képet, csak a tesztről talán.
Érdekelnének a megoldásaid, hogy mit hogyan raktál össze. Esetleg újak, megoldva a sok fény elszökését, AG levételt?
Mint mondtam nekem egyelőre marad a fejben vetítés amíg a vizsgaidőszakom tart. Bár ma túlvagyok az elsőn és már csak 4 van hátra. -
Skót
aktív tag
Szabolcsi vagy?
Csak mert én eredetileg nyíregyházi lennék csak Pesten tanulok és viszonylag ritkán járok haza.(Mondjuk jövő hét végére pont megyek
)
Az episzkópom a leírása szerint A/4-ig való vetítésre volt jó (már ha lehet hinni egy vaterás leírásnak), de azt nem tudtam kipróbálni mert hiányosan (nem volt kábel, kapcsoló gombja, a vetítendő képnek való tálca) vettem, de cserébe egészen olcsón
Na majd ha már sikerül valamit összebarkácsolnom és eldől a fresnel kérdése akkor kipróbálom és meglátom, hogy jó-e. Fókusztáv alapján ígéretesnek tűnt, de lehet hogy befürödtem vele ehhez a képmérethez.
Amúgy a szélek homályosodására talán Csapos2 írta, hogy a fresneleket kicsit megdomborította és az segített neki.
Jövő hét közepére várok egy free írásvetítőt selejtezésből, hogy elkezdhessek akárcsak tesztelni, hogy mégis mi, hogy mit lát mert a fórum végigolvasása csak némi elméleti hátteret adott, gyakorlati tapasztalatom nulla.
Meg várok még hátha valaki más is rendelne a diybeamerről
-
Skót
aktív tag
Ja igen a tupplur rolóról még annyi jutott eszembe, hogy van IKEA family kártyám, ha budapesti vagy, elmehetünk veszünk egyet, kipróbáljuk és ha nem jó visszavisszük, ugyanis 90 (family tagoknak 120) napig visszaveszik a nem szükséges termékeket ha bontatlan/hiánytalan a csomagolás magyarul ha vigyázunk és vissza tudjuk vinni közel teljesen ép csomagolással akkor visszajár az ár. Ha meg a csomagolás teljesen elveszett akkor 25%-ot levonnak a visszaadott árból asszem, mint újracsomagolás vagy ilyesmi.
Ha még mindig így van ikeáéknál akkor legrosszabb esetben letesztelni a rolót 2125 ft-ba kerülne (~8500ft körüli ára van most), a legjobb esetben meg működne jól és akkor lenne vele tapasztalatunk.
És az egészben azért fontos, hogy budapesti légy, mert neked már van hellyel-közel működő projektorod
-
Skót
aktív tag
Hello!
Köszönöm az üdvözletet, már azt hittem teljesen kihalt a topic, de mégse
Ennek örülök.
A képméretről annyit, hogy valóban érdekesen alakul, de épp ezért érdekelne, hogy hogyan lehet esetleg állítani/változtatni a fókusztávon.
Nem tudom mennyire pontos az allinbox-os számoló program, de ha beírtam a meglévő/kapható (diybeameres fresnellel számolva) alkatrészek adatait, és a vetítési távolságot úgy változtattam, hogy jó legyen a képméretem akkor 2,7m-ről jött ki a kb 2*1,5 méteres kép (500-as fókuszú ugyancsak diybeamer-es lencsével 3,25m-ről jön ki ugyan ez a képméret.)Ez nekem kicsit közel van pont a filmnézős fotelek közé kéne tennem a projektort, a ~80cm-el hátrébb tolás vagy az 500-as körüli fókusztáv nagyon sokat segítene. A képmérethez azért ragaszkodom ennyire, mert a falunk zöld, arra vetíteni, nos igazán érdekes lenne
A másik, hogy egy nagyobb vászon drága, és helyigényes, a tupplur rolóból meg max. 2m*1,9m-es van, már ha az egyáltalán használható.
A fémhalogén hőtermeléséről még nincs személyes tapasztalatom, tegnap sikerült ugyanis Őrült Ödönnel találkozni, tőle vettem egy 400w-os izzót és egy kondenzátort (hálás köszönet ezúton is
) a többi szükséges alkatrész megvolt már. Ő is mint szakértő
annyit mondott, hogy nem is igazán hűtés mint szellőztetés kell ezeknek. Viszont hétvégén nem vagyok otthon, így nincs időm sajnos összerakni a világítást és kipróbálni.
A fresnelek hőre való viselkedése is érdekelne, mert ha álló "házat" szeretnék építeni ami praktikussági szempontokból nekem ideális lenne, akkor tudnom kell, hogy nem fog-e meghasasodni a fresnel és egyszerűen ráfolyni a lámpára/kijelzőre
Azt írtad, hogy az episzkóp lencse nem volt jó. Miben nyilvánult ez meg? Vinyettált? Az a helyzet, hogy nem hittem volna, hogy egy 12cm-es átmérőjű lencse nem tud kivetíteni egy a/4-nél nagyobb felületet, hogy nincs akkora látószöge.
A fresnel mivel teljes képet akarok marad rendelősre valszeg (hacsak nem adta fel valaki és akarja nekem eladni a megfelelő méretűt, de erre kevés esélyt látok). Ha netalán valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban, esetleg ugyancsak rendelni szeretne akkor szóljon, és lehet, hogy tudunk közösen a postaköltségeken faragni.
Még annyi a triplet varióssá alakításról, hogy volt valahol egy ismertető-szerűm az optikák működéséről, abban volt leírva, hogy egy triplet hogyan működik, igyekszem megkeresni és belinkelni valamilyen módon. Persze mondjuk attól, hogy ezt leírták, még egyáltalán nem biztos, hogy házilag kivitelezhető, és tartok tőle, hogy fikció marad, de gondolatkísérletnek nem rossz
Esetleg arra van ötleted/ötlete valakinek, hogy fix módon hogyan növelhető a fókusztáv?
Üdv: Skót
-
Dellorto21
tag
Jah haladok tegnap megcsináltam a lámpának a dobozát fémből bár nem veszi körbe 100%-an de még venti is kell oda mert most van lencse előtte és nem tudom mennyi hőt bír el. Hihetetlen mennyit számít a lencse a lámpa előtt sokkal kontrasztosabb. Tegnap előtt már gameltem is csak mivel írásvetítős fresnel van előtte nincs feszített kép és csak 800-600-ba tudok vetíteni és így nem olyan jó a grafika.
Rendes nagy fresnel kéne 310mm meg valami 400 körüli.
-
Grabovsky2
tag
Keressetek vissza, mivel megosztottam a tapasztalataimat. Igaz a képeket már le szettem a linkekről..
De, zanzásítva: (power led alapokon indultam el mivel a fémhalogének fogyasztása meghökkentett illetve a hőleadás is igen tekintélyes. Illetve sokalltam a lumen számokat is, mivel az ember, már aki dolgozik nem nappal akar filmeket nézni. (gondolom rémlik a 20w os ledes mini projektor).
Alkatrészek (amik részben eladóak):
-12V os kis lcd tv 10'' méretben. (TV, antenna,illetve AV bemenet ag eltávolítva..)
-írásvetítő fresnelek ketté szedve méretre vágva (fresnel/lcd/fresnel)
-50W os powerled (5800K 8000lumen)
- egy amd-s proci termetes hűtője(szükség volt a halkságára)
-szabályzó elektronika(saját gyártmány, mely a stabil 12V ot, illetve a led és a ventilátorok szabályzását látja el)
- a már említett optika.
- alu szelvényekből és műanyag házzal
- erősítő (szintén házi) 2*20WÍgy kaptam egy olcsó, sokáig élvezhető, hordozható méretű projektort, ami nem zabálta az áramot. Ha karom Tv-t nézek, de filmet is akár.
A méretezést és a lencsék elhelyezését nem számolgattam, mivel inkább próbálgattam, és mindent állíthatóra szerkesztettem meg, köszönhető az alu profiloknak.Tapasztalatok:
-már a próbavetítések igazolták a megközelítésem helyes vólt, élvezhető képet értem el egy gyűjtő lencse és egy 20Wos halogén izzóval is(120 lumen), igaz játszanom kellet a szín kitöltéssel és a kontraszttal.. a leddel, meg tökélj lett. Ha akartam tv-t, Comedy centralt néztem 2.5m*1.2m, de akár filmeket is. De a fiam is behalt az 1m-es micimackón...Megérte no....
-
dress
csendes tag
Köszönöm válaszod!
Igen mindkettő recés fele lcd-felé nézett és két ugyanolyan fressnelről van szó
mert abban a méretben nem találtam a párját valamiért ahonnan rendeltem,de amúgy mivel lenne másabb?
17" os monitorom van amit 1280X768 ban hajtottam meg vagyis nem az egész monitor képét világítom át. Szóval akkor mindenképp sötétebb a szélei sajnos, nálam az a baj hogy annyival sötétebb hogy homályosnak is látszik.
Fojtó meg az előtét az tiszta sor azzal együt rendelem az izzót. -
viktor0312
csendes tag
szia. Az AG nem szívesen bántanám mert ,ég ilyen téren szűz vagyok
de ha megéri akkor nekilátok! Persze ezt terveztem az utolsó lépésnek ! A fresnelből még csak 1db van mert még nem tudtam beszerezni a második írásvetítőt amiből kiszerelném. De már olvastam valahol hogy az lcd mögé a saját fóliát teszik vissza ami van gyárilag az lcd modulban!
Lehet megpróbálom én is ezt első lépésben. Ha nagyon nem jó akkor majd bedobom a fresnel oda is. -
kovi831
aktív tag
"A projektornál sem szórja szét a fényt, éppen ellenkezőleg. Egy pontba fókuszálja, kb az első fresnel fókuszpontjába."
Igazad van,csak annyi nálam a különbség, hogy kevesebb hely miatt kisebb pontra kell fókuszálni/szórni a fényt.A vetítőm foncsorának átmérője 5 centi, kb. ilyen vagy nem sokkal nagyobb lencsére volna szükségem.Meg az nem mindegy hogy mennyire púpos/lapos, tehát az átmérő csak egy dolog.Valahol volt egy nekem pont ilyesmi méretű, majd megnézem milyenre volna szükségem.Úgy is most készül a táp a ledhez, de még kísérletezni kell, még pontosat nem tudok mondani.
De neked milyen átmérőjű van?(esetleg egy képet ha tudsz)
-
kakarotto24
csendes tag
szia. hát figy. villamosságiból kicsit kezdő vagyok, de azért annyira nem hogy agyonvágjam magamat
lehet akkor összerakom a monitort, azt hagyom, és szerzek másikat. 4-5 ezerért lehet, sőt multkor 3 ért láttam piacon MŰKÖDŐ, mondjuk fénycsüvei elággá szét voltak fingva, de működő lcd monitort, 15 colosat, dvi, vga val. szóval lehet inkább akkor azt szerzem be, és akkor ahoz elvileg jó lesz az írásvetítős freshnel is. nem?
-
Songo
senior tag
-
D33juice187
csendes tag
Tisztaba vagyok aval hogy keves a 35 wattos xenon, de egyenlore ez lesz a feny. mig ra' nem szanom magam hogy kicsereljem.
oldalt? oszinten semmire..a monitort egy fe'm va'z ve'di.. tehat kart nem tudsz tenni benne... amire oda kellene figyelj az a gomboknal a panelbol kijovo kabel... de az is viszonylag hosszu tehat feszitheted nyugottan..
en gitar pengeto"vel szedtem szet meg 2 csavarhuzoval, de ha nem surgos, teszek fel hetvegen kepeket...
megmutatom mit hogy hol..
par jo tipp:
1) ne szedd csak "mert"
2) akkor szedd szet ha mar keszen alsz az AG reteg leszedesere.
3) ha nem elo"zol be akkor majd adok en tippet hogy mit hogyan mire ugyelj... egyenlore a tarto ra'ma'kat keszitgetem fa'bol.. a freshneleknek meg az lcd nek.. de nekem is keves idom van,... minden delutanom ra'megy most...egyenlore ennyi...
-
r0leee
csendes tag
A kihívás volt a lényeg, hogy meg tudom csinálni, szeretek barkácsolni. Hogy miért nem fejeztem be? A horoszkópom miatt, az ikrek ilyen.
Komolyra fordítva a szót a tükör be lett állítva a helyére, a triplet is fel lett lógatva a helyére kipróbálás erejéig, szép képe van. Mivel nekem úgyis csak a port fogná, inkább megörökítem és megválok tőle. Ha más is lel örömöt az építésben, akkor kis munkával nagy sikerélményt érhet el.
Persze ha valaki csak készen vevő rá, akkor rászánok egy fél napot és befejezem. -
reweptor
csendes tag
jah, így már értem...
Sraff, Te milyen megvilágítást fogsz alkalmazni?
nagyon érdekes adatokat néztem Wikin [lumen per watt]
a fémhalogén izzók hasonló hatásfokkal világítanak, mint a LEDek..
így nagyon úgy tűnik, hogy leteszek a LEDes világításról, és fémhalogénezekarra még nem kaptam választ, hogy akárki is tud-e valamit a tervezett fresnel rendelésről?
nem sürgetésből kérdezem így, csak nem akarok lemaradni rólaÜdv
-
reweptor
csendes tag
"A két fresnel tulajdonképpen nem két fresnel, hanem egy fresnel szétszedve."
Ezt h érted? mi van azon szétszedve?
Én idáig azt hittem, h 2 normál fresnelt raktok bele, és abból az egyik széttartó fényből párhuzamost, a másik a párhuzamosból összetartót csinál.
És úgy gondoltam, h ha nem a fókuszpontba rakjuk az izzót, hnem úgy, hogy a fresnel a széttartóból rögtön összetartót csináljon, akkor kihagyhatunk 1-et.
Tény, hogy így a széleken nem merőlegesen megy a fény az LCD panelre, hnem szögben, csak nemtom, h ez így mennyire zavaró.A fémhalogén izzó mennyire fűt?
A két fresneled mekkora? 17"oshoz jó?
Üdv
-
arpii
tag
Nem indul az izzó. Sima neoncsővel leteszteltük az elektronikát, az működik tökéletesen. Hogy a sok próbálgatástól a projektor eredeti ballasztjával nyírtuk ki, vagy gyári hibás lehetett már alapból a BLV, nem tudom, de talán ez utóbbi a valószínűbb. Most aztán tényleg tanácstalan vagyok, hogyan tovább, ez a szaros izzó 10 ezrembe került és használhatatlan.
Az még a baj, hogy mivel van most már elektronikám, de izzóm nincs, hát vehetnék is egyet éppenséggel, csak ha nem csupaszítom le azt is, akkor nem fér be a gépbe sem, nemhogy a reflektorba. Ha lecsupaszítom, akkor meg megvan az esély, hogy ismét tönkremegy, bár szerintem csak pechsorozat, ami velem történik és hibás darabot fogtam ki, hiszen az allinbox-on majdnem minden elkészült moddolt projektorba a lecsupaszítottat rakták bele, az eredeti helyére. Nem tudom mi legyen :S A fenébe, pedig karácsonykor már mozizhattam volna. -
Grabovsky2
tag
Nos, nézz körül a környékeden ,ahol inox edényeket árulnak. Talán ezzel lenne a leg kevesebb gondod. De csodákra képes a víz és az 1000- es polir vászon (barkács bolt) is. Ha ezzel felület kezeled a fémet és lefújod hőálló színtelen lakkal (festék bolt) akkor kapsz egy gyönyörű tükörfényes felületet. Melyről nem pereg a foncsor.... [link]
-
Grabovsky2
tag
Nos, nem tudom, hogy menyi idő alatt ég le a foncsor, de ha belegondolsz az autókban ha erősebb izzót raksz bele mint, ami megengedett, akkor előbb be mattul, majd elkezd leperegni a fémről. Lehet, hogy órák, de lehet, hogy napok....
De mivel itt nem egy 12V 55W os izzóról beszélünk, hanem egy 400W vagy 250W os fém-halogén izzóról, így inkább előbb, mint később.A legtöbb megoldás amit, láttam az a rozsdamentes konyhai tálak, edények és szűrők felhasználása volt, melyek anyagukban vannak polírozva. Ezeknek az alakja viszont, gyakorta tökéletlenek ilyen célokra. Próba szerencse....
Egyre kell feltétlenül vigyázni, hogy az izzó körül nagyobb legyen a kivágás mert a közvetlen hő sugárzása ezeket is el feketíti. És mindenféle képpen hűteni kell, de ez esetben ez megoldott lesz, mivel a projit is hűtöd ventilátorokkal...Sok sikert a vadászathoz...
-
Achilles209
tag
Nehéz jó minőségű tükröt beszerezni. Fontos a görbület mértéke, igazodnia kell a fresnel fókuszpontjához, különben felesleges, máshová küldi a fényt, mint kéne, és szellemképes lehet a végeredmény. Az enyémben egy írásvetítős felülfoncsorozott (ez fontos) kis tükör van, de kiiktattam, mert nem vettem észre, hogy növelte volna a falra került fény mennyiségét. A felülfoncsorozott tükrök eléggé hőérzékenyek, úgy vettem észre. Le is égett a közepe.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
A 12V-os tápra sorban egy ellenállás, párhuzamosan egy 6,2-es Zener. Marad 5.8V, ami tökéletes a lassú járatáshoz. Tápegységgel megnéztem, kb. 5mA-t fogyaszt ilyen körülmények között a ventillátor, tehát R=U/I, R=6V/5mA, R=1,2KOhm. A Zener meg ilyen körülmények között nem kell hogy túl nagy teljesítményű legyen, 1W több mit elég.
Zener:
[link]12V - 6V:
[link]Ha valamit elcsesztem szólj mielőtt megépítem
J.
szerk.: persze egy 7805-ös IC-vel pikk-pakk megoldható, de az asszem 5V-ot vág, ami neked sok. Érdemes kicsit túrni utánna, de fontos a kívánt áramot fejben tartani, mert tudod, hogy minden füsttel működik. Ha a füst kijön, nem megy tovább.
(bocs, régi poén...)
-
Grabovsky2
tag
A védő földelés mint olyan a 230-as dugalyban az a két szabad szemmel is látható fém nyúlvány. Háromeres hálózati csatlakozó kábelen a sárga zöld csíkoos vezeték az.
De ha nem kötöd be akkor sem történik semmi, mivel a legtöbb háznál be sem kötik, kötötték a földelést az aljzatokba....
Elméletileg a kóboráram és az érintés védelem miatt kell.De javítsatok ki, ha tévedek.
-
Dr Smoke
aktív tag
Ha E40-es foglalatú az izzód, akkor valószínűleg olyan üvegből készült, ami kiszűri az UV hullámokat. Ezt úgy tudod megállapítani, hogy bekapcsolod az izzót és szaglászol. Ha érzel egy ilyen szúrós szagot (pontosabban nem tudom megfogalmazni), akkor nem UV szűrős az izzó, mert ózon keletkezett az oxigénből az UV sugárzás hatására. Az IR meg gyakorlatilag hősugárzás, azt nem tudod kiszűrni.
-
Athiss
csendes tag
Ez egész jonak hangzik, de igy utánanéztem nem olcso dolgok ezek
Amik neked is vannakAmugy néztem énis fémhalogént aminek csavaros a vége (mint az izzo) 35 ezer lumennel bir
Mondom az máár kemény:... Szerintem már sok is
Akkora volt a foglalat mint maga az izzokerámia) Szal azt nemtudom kivitelezni
Esetleg ha valaki tudja milyen tipusut használ megköszönöm ha leirja -
Dr Smoke
aktív tag
Az úgy van, hogy az ízzóhoz egy 12-es fújja be alulról a levegőt egy másik meg szippantja ki felülről. Az LCD-nél ugyanez a megoldás csak két 8-as alul és felül is. De még így se tudom pont a pont jó helyre húzni az izzót, mert akkor az lcd közepe elkezd feketedni. Szerencsére az izzó csúsztatható előlre-hátra. De persze ha hátrébb húzom, akkor a sarkokba sötétebb lesz a kép. Nem tudom mi a megoldás, de az én izzóm nagyon fűt az biztos.
-
csapos2
addikt
Szia!
Akkoriban amikor építetem, még kicsit magasabban voltak a vetítő árak. Amikor elkezdtem, úgy nézett ki, megéri megcsinálni. Mire készen lettem, a hibák miatt többre rúgott a költség, mint terveztem, de az élmény megérte, legálábbis nekem... :-)
Az én igényeimet maradéktalanul kielégíti. Nem mondom, hogy nem látom, a gyári és az enyém között a különbbséget, de szerintem, hozza amit el lehet tőle várni.
Igen, mai napig használom, szinte minden este megnézek egy-két filmet, ha időm engedi,de sokszor volt, hogy szabad hétvégén egész nap ment 10-12 órát is akár.
Az izzót még nem cseréltem ki, de már beszereztem a cseredarabot, mivel lassan feszegeti a gyári adatok szerinti élettartamának lejártát. Úgy tippelem - mivel nem mértem - kb. 7000-8000 üzemóra lehet benne már.
ferkoboy:
Szia!
A kijelző megvan még, de, hogy életet lehet e bele lehelni azt nem tudom, félre lett téve a műhely mélyére.
Mire vagy kíváncsi egyébként vele kapcsolatban?
-
Dr Smoke
aktív tag
Pedig a tapétavágóval mennie kellett volna. Egyik sarkánál be kell nyomni a hegyét az illesztésbe, nagyon nehéz, de utána jön szét rendesen.
A triplet meg úgy működik, hogy a fokuszpontjának közel kell lenni az első fresnel fókuszpontjához, akkor ad jó képet. Ha kisebb, akkor nem jó, mert csak a kép közepe fog látszódni. Ha viszont nagyobb a triplet fókusza az jó. Nekem 305 a fresnel fókusza és 415 az optikájé, teljesen jó. -
bzoley
veterán
Azért ez nem olyan bonyolult dolog, hogy ne tudd kivitelezni. Bármelyiket megpróbálhatod. Az elsőt - ahogy itt többen is - kisflex-szel, egyes koronggal vágtam. Nagyjából fél centi volt az összeragasztott rész. A másodiknál már minden milliméterre szükség volt, úgyhogy azt szikével "vágtam" ketté oldalról. Itt igazából mint ék funkcionált a szike, feszítés hatására szép lassan kettévált a két fél.
-
yankoo
tag
-
miki002
tag
ha monitort veszel elötte mindíg nézd meg az adatbázist ,hogy szívás nélkül jó e erre a célra szerintem tök felesleges lett volna ez a moncsi amit belinkeltél mert a széle amúgy is lelógott volna amire még figyelj az a válaszidő és a kontraszt arány .nekem pl: hp-1506-os moncsi vált be 8ms válaszidővel és 400:1 kontraszt aránnyal . a többit menet közben addig is minden jót neked !!! üdv
-
miki002
tag
üdv a csapatban ! alkatrész ügyben figyeld a v......erát és ha találsz valamit ozd meg velünk és segítünk kitalálni jó e neked .de bármi kérdésed van állunk elébe ne stresszelj nem nagy dolog az egész főleg ha van jó kis barkács vénád akkor csak fele annyit anyázol mint ha nem van
a lényeg ,hogy nyugi van vazze! mégegyszer üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest