- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Athiss
csendes tag
válasz
miki002 #3822 üzenetére
Olvasd végig, hogy mit írsz mielőtt másokat kritizálsz!!!
Mert egyáltalán nem azt kérdeztem, hogy "miért teszi tönkre az lcd kijelzőt". Sőt nem is kérdés volt az a mondat hanem csak egy tapasztalat, részemrőlAmugy meg azért is van ez a forum, hogy megbeszéljük a dolgokat a projektor építéssel kapcsolatban. Mivel ha volt valami problémám igen precíz válaszokat kaptam a többiektől, ami nagy segítséget jelentett, számomra.
-
yankoo
tag
válasz
miki002 #3531 üzenetére
Megértem és tudom hogy a triplet a legjobb de igazábol a legfőbb gond hogy nem tudom mekkora átmérője lencse kéne pontosan mennyi a fresnelek fokuszpontja :S sajnos semmi adatom
az LCD átmérője 3.5" de mivel kifurtam a projektro elejét azaz most van ott egy 50mm-es furat ahol az objektivnek kéne lennie ott nem takar ki a képből semmit a furat szoval ha a lencsét ami a vetítőben volt odateszem akkor a teljes képet kitudom vetiteni elég nagy távolságba is és elég közelre is. Azt vettem észtre hogy a 2. fresnelt mozgatom előre akkor a kivetitt kép mérete változik ha kb 70mm-re teszem az LCD-től akkor 3m-ről egy 2mx2m es képet tudok kivetiteni az irásvetítő lencséjével
-
Devil Smile
őstag
válasz
miki002 #3498 üzenetére
ertem en a +dolgokat ezert is alltam neki epiteni en is
es biztos is h nem kerul a sullyesztobe a project
haverom ugyis jar nemetbe emg minden hova majd ha ugy vna akkro hozatok vele minosegi cuccokat es addigra olcsobb lesz egy hasznalt fullhd monitor is amit megbonthatok..
nekunk is vonzo az udvari filmezes foleg h egy nagy tuzfal van az udvaron 10m magas es vagy 30m szeles feherre meszelt..par ezer ft os medence meg jeghideg koktel es mar elviselheto a nyari este..
-
Devil Smile
őstag
válasz
miki002 #3495 üzenetére
igen tudom h jo dolog ez sot nagyon is erdekel a tema es sztm a kesobbiekben lehet h ossze is rakok majd egyet de egyelore nem erzem szukseget..
a TV meg fullHD es kb 3m rol nezem es hat lassuk be azert nem egy kategoria a kepminoseg es ha az ember jobban belemerul a proji epitesbe 100e korul siman benne van..
jo kijelzo jo fresnel stb stb minosegi cuccokbol osszerakva es akkor meg a vaszonrol nem is beszeltem... igy inkabb eladom es tegyen jo szolgalaltot masnal minthogy itt porosodjon v esetleg megseruljon...
fejben mar en is nagyon jol megcsinaltam a szerkezetet motoros taviranyitos vaszonnal szep dobozzal ami mobilis de ezek meg mind mind +5-10-15...ezreksajnos most ez van
-
hito
nagyúr
válasz
miki002 #3469 üzenetére
Igen, ezt a képet már láttam kb. 3 napja itt a topicban és mielőtt nekiálltam volna a dobozolásnak 1órán keresztül kerestem, de akkor már nem találtam
Én is ez alapján akartam összeállítani, le kellett volna már akkor menteni amikor először láttam
bzoley: azt tutti, hogy összeragasztott. Látom is és ha picit megtekerem a lencsét akkor finoman recseg is
Köszönöm, hogy segítetek, valamikor a héten szétkapom és nekiállok megint.
Persze jóval okosabban és türelmesebben. Pedig egyébként nem lett rossz a doboz
De hogy ez a panel hogy tud még egyáltalán működni???
Többször eldőlt, rázuhant a doboz aljára, nyúztam, rángattam...nem akar elhalálozni
-
bzoley
veterán
válasz
miki002 #3469 üzenetére
Jónak jó, de csak akkor, ha ugyanilyen paraméterekkel rendelkező elemekből építkezik. Legnagyobb baj, hogy nem is tudja, így nehéz bármiből is kiindulni. Minden esetre a legtöbb esetben ehhez közelít. Nálam pl. már eltér, mert az F1=160mm, és a legjobb pozíció kb. 150 mm-en van a képen látható 214-gyel szemben.
hito:
Ezzel a "csőlátás" jelenséggel én akkor találkoztam, amikor valamiért kivettem a második lencsét. Ekkor csak a képernyő közepét láttam a falon. Minden lencsét én sem ismerek, nem tudom neked mid van, csak a lehetőségeket soroltam fel. Azért kérdeztem, hogy biztos két lencséd van-e összeragasztva. Amúgy nem eladó, az egyik tartalék, a másikat használom, talán majd építek valami kicsit, nem is a te méreted lenne. -
Babar001
csendes tag
-
szbalogh
addikt
válasz
miki002 #3241 üzenetére
Köszi köszi, állandóan ezeket a képeket bújom
A dobozt is olyanra fogom csinálni mint Te. Ez a legegyszerűbb.Nemtom volt-e már ha igen akkor elnézést
Az izzó és az első Fresnel közé megy egy üveglap. Ha van ez izzó felett gyűjtőlencse (elvileg az is üveg) akkor is kell még egy üveglap? -
arpii
tag
válasz
miki002 #3228 üzenetére
Jaja
Ha eldobod, adom a címet, aztán lökd be ide. Hidd el, annyit kísérleteznék vele, hogy elkopna a vetítő a sokféle variációtól.
Amúgy nem tudom mennyit csalhat a fénykép és milyen erős lehet a fény valójában a háttérben, de nagyon gyengének tűnik a fényáteresztő képessége. Nekem kikapcsolt állapotban, mint egy ultra gyenge napszemüveg. (pedig elég tróger és öreg is az lcd) Bekapcsolt állapotban már nem ennyire rózsás a helyzet, ugyanis alig világítja át egy sima kislámpa fénye. (valami AG cucc még rajta van, de nem próbáltam még vele erőszakoskodni (kitelik tőlük, hogy egyben van a polár fóliával)Amúgy, ha tényleg kukába szánod, szívesen átveszem
-
Babar001
csendes tag
válasz
miki002 #3190 üzenetére
Megint csak azt tudom mondani,hogy nyugi...Mikor megláttam a reakcióját,az jutott eszembe hogy direkt csinállja...
Az én projektem még az FFC kábel és csatija beszerzésnél jár + még kell egy HQI izzó is...Persze folyamatosan tolják az agyam a gondolatok hogy milyen is legyen a ház,főleg a szendvics rész okozza a fejtörést mert ott a két lehajtandó panel.Elkapkodni nem akarok semmit.Viszont mivel hogy szekrény rendszer mellett döntöttem végül,ezért a nagy függőleges szerkezetben alul lévő fény és hő forrásnak csinálnék alul felül egy-egy szellőzőt és a kéményhatást kihasználva(ventikkel rásegítva),történne a hűtés...Remélem sikerül a megoldás...Akkor halkabb lenne,nem lenne annyi kiszökő fény,csak ez igen veszélyes mert egy picit is felszalad a hőmérséklet vége az LCD-nek ezért addigra megépül a kétmérőpontos hőmérőm is... -
arpii
tag
válasz
miki002 #3190 üzenetére
Már kezdesz kicsit elszállni magadtól. Szerintem szállj le a földre, mert túlzásba viszed, meg már fél oldalakat OFF-olsz.
Nem azért mondom, ha projektorépítési recepten ott van, hogy pl. 4. pont: ugorj a kútba, akkor te beleugrasz ugye?! Érdemes követni a korábbi beszámolókat, recepteket, de aztán meg csak csodálkozol, ha balogh addig kísérletezik, míg meg nem old egy problémát sokkal egyszerűbben, mint az eddig megoldható volt. Ő tudja mit akar, majd kikísérletezi, ahogy neki jó. Látod, hogy 100x megkérdezi, rá kell hagyni, addig úgysem nyugszik, amíg ki nem próbálja. -
Babar001
csendes tag
-
arpii
tag
válasz
miki002 #3153 üzenetére
Én mindent megtettem!!! Most Babarnak nem lenne, ha én megveszem a fixáras mediumot. A 3M-ről meg annyit, hogy valami rohadt köcsög nem tudom hogy csinálta, mert az utolsó másodpercben nyomtam rá a licitet. A licitlépcső 200 Ft volt és egyből felvitte a nyertes 6000-re. Szóval ennyi, buktam, pedig az igazán jó lett volna erre a célra. Maximum szólok a srácnak, hogy szóljon, ha akad még valami jó minőségű cucc.
Mindenesetre, nagyon csalódott vagyok... -
arpii
tag
válasz
miki002 #3123 üzenetére
Én aztán tudom
Nekem az előkészületi stádium volt 2 év. Minden lehetséges forrást felkutattam már. Bőven vannak tapasztalatok közvetve, ennek ellenére én mindig gondolkodom új lehetőségeken. Kb. 4 éve folyamatosan születnek a DIY projektorok és 4 év az elektronikában őrületes fejlődést produkált, lassan alternatív megoldások is születhetnek ebből kifolyólag.
Másrészt, ha eljutnák odáig, hogy pl. egy komplett filmet meg tudjak rajta nézni, és nagyjából az elégedettség érzése töltene el, akkor azon nyomban kezdenék agyalni rajta, hogy na akkor nem is lett ez olyan rossz, akkor milyen lenne, ha szerválnák bele egy full-HD monitort, jobb lencséket, stb. Ez egy nagyon hosszú folyamat része lesz a jövőben.
Egyelőre csak és kizárólag az ár ami számít. És ha sikerül tipikusan sz*rból várat építeni, nem fogom rá sajnálni a több pénzt. -
arpii
tag
válasz
miki002 #3121 üzenetére
Nyilvánvalóan tesztelni tökéletes. Ha annyira érdekelt volna, már leütöttem volna saját magamnak.
Egyébként amire pályázok, találtam leírást róla, és az egyik legjobb minőségű cuccuk a 3M-nek. Remélem sikerül megszerezni. Az izzó is hátha jó benne, aztán azonnal tudnák tesztelni. Ha viszont nem, akkor lövésem sincs, hogy mivel lehetne helyettesíteni ideiglenesen. Na majd lesz valahogy...
-
Babar001
csendes tag
válasz
miki002 #3114 üzenetére
Kösz Miki bocs Árpi én nem bírtam tovább...Egy pár hónapja mikor elkezdtem a projektet az ilyeneken ugyanitt 15ért gondolkodtam,a napokban is lecsúsztam egyről...Szóval boldog vagyok
Akkor már csak FFC csati+kábel egy 250w-os fémhalcsi(de csak az"izzó")mert áramkör van...Ekkor egy kis asztalosmunka,mert a szekrény rendszer lesz mégis csak...És már nézem is
Mégegyszer köszi Miki...
-
Tomitosz
aktív tag
-
bzoley
veterán
válasz
miki002 #3065 üzenetére
Akkor mégsem egyből a legjobbat akarod, ha már kettőt építettél. Én a doktor úr véleményét támogatom, szerencsésebb előbb egy olcsóbb prototípust építeni, mert kevésbé fájdalmasabb azzal hibázni. Hasznos dolog az elmélet, meg a különböző leírások, de ezekből nehezen derül ki, hogy egy-egy elemet nem árt hímestojásként kezelni, és mint mindennél, itt sem árt némi gyakorlatot szerezni.
Persze neki lehet állni egyből egy fullos darabnak, sikerélmény nem sokkal lesz nagyobb, mert ahogy írtad, már egy lájt verzió sikerénél is garantáltak az örömkönnyek, viszont ha a drága alkatrészeket vágja ha, a csalódás sokkal nagyobb lesz, talán a kedvét is elveszi örökre a építkezéstől. -
lhajdu
csendes tag
válasz
miki002 #2782 üzenetére
A nyaralas meg nem kezdodott el.... Johir, viszont hogy van egy-egy pici szabadido : ) ekkor epul a projektor : D
Legutobbi akcio: Szalagkabel problema athidalasa(ami a ket panelt osszekoti)
Egyik jobaratom elvallalta a szalagkapel atkoteset(Ezuton is koszi!!)
Keszitettem egy panelt ami 1,27mm es labtavolsagu szamitasteknikai(IDE vagy regi gepeken LPT port kivezetesere szolgalo) kabelhez kompatibilisse(forraszthatova) teszi a monitorom hatuljan talalhato 0,8mm labtavolsagu kabelt, a kepen 6db lathato, nyilvan tartalek es egyben probalkozas(labtavolsag, forrszem meret) is : )
ugyanez felonozva:
ezutan a szalagkabel elvagasa, es a ket fel felonozasa, majd kis panelokra leforrasztasa(masik panelon egyenkent kicsi tekercsdrottal atkotese) kovetkezett, na ezt a reszt szakemberre biztam : ) Nem bantam meg!
es leforrasztva: (az lpt kivezetokabel is ottfigyel mar rajta, kesobbi kep.. de ide is beillik : )
a masik oldala a kabelnek, ami a panelhoz van ragasztva ugyanigy jart... kep:
A konzol kifaragasa: (butorhatlap)
Ragasztas egy keves FBS-el (ezt mar biztos nem fogom leszedni errol a falaprol...)
A puding probaja: (hattervilagitas beuzemelese)
Megijesztettem 12V-al... es voala....MEG MINDIG MUKODIK : D szinte hihetetlen.... mit kibirt mar ez a panel...
irasvetitore radobva kiprobaltam, a "cable not connected" feliratot felfestette szepen a falra : )Ha tovabbjutok irom a fejlemenyeket.
-
válasz
miki002 #2778 üzenetére
Szerintem túl van lihegve ez az anti-glare réteg leszedés. Én is be voltam tojva tőle az elején, de nagyon egyszerű művelet. Ha betartod amit a leírásban írnak akkor nem lehet gond. A "véletlenül leesett a panel", "megkarcoltam a sniccerrel" és "megtörtem a lapkábelt" egyszerű figyelmetlenségből adódó balesetek. Ha nem kapkod az ember ezek elkerülhetők.
Szóval én is csak biztatni tudok mindenkit, hogy vágjon bele mert szerintem nem kicsi a különbség. -
lhajdu
csendes tag
válasz
miki002 #2766 üzenetére
Koszonom a kepeket! Remelem sokat segitenek majd. Eddig az irasvetito szerzesnel jarok, van 2 monitorom (sajna nem 15"osak) melyeket szivesen beepitenek egy projiba. Sajnos ugylattam hogy kell egy kicsit forrasztgatnom a monitorokon, a szllagkabel miatt : ), csak ez legyen a legnagyobb problemam! Az izzot epp most rendeltem Odontol ,a 400W mellett dontottem. Es egy kerdes: a femhalogeneket lehet dimmelni(sima fazishasitas?)? epitett esetleg mar valaki ilyet?
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
miki002 #2766 üzenetére
Ugyan!
Amúgy a monitorokkal már megjártam rendesen. Az elsőt szépen kibontottam vetítettem is vele frankón és gondoltam leszedem az antiglare-t, törölkedés közben megsértettem a szallagkábelt, úgyhogy kuka. Másodiknál még eddog se jutottam, szétszedésnél elpattant az lcd, hogy miért az máig nem tudom. Harmadik monitornál meg minden sikerült szallagkábelt szépen leragasztottam szigetelőszalaggal, hogy véletlenül se szakadjon el, gyorsan összedobtam épp ültem volna le filmet nézni, amikor véletlenül megrántottam a vga-kábelt, nagy csattanás, áram elmegy, valahogy rövidzárlat keletkezett és az lcd vezérlése megsült. Közel voltam ahhoz, hogy kidobom a kukába az egészet, de olcsón hozzájutottam egy ilyen minden lcd-plazma panel vezérlőhöz és újra életre kelt a projekt. Monitort többet soha. Pedig nem vagyok ügyetlen, csak minden balul sült el. -
Dr Smoke
aktív tag
válasz
miki002 #2762 üzenetére
Ez remekül fest! Jó masszívnak tűnik az a "vászon tartó"!
Brutálisak az a hangfal, biztos jól szól.
Nekem még egy két apróság kell és össze is tudom rakni. Triplet optikám van, azzal nincs gond (415/3,6), már vetítettem is vele, csak az lcd sajnos tönkre ment. Már megvan a 30pines lcd-m csatijának a kiosztása, úgyhogy ha lesz végre 3-4 nap szabadidőm össze is tudom rakni. Elvileg a 14-es lcd-ből szinte alig fog lelógni valami, de előszőr életre kell keltenem, az lesz még a varázslat, meg a zsákbamacska, mert a konrasztarányáról és a válaszidőről nem tudok semmit, de mivel a felbontása 1400*1050 nem hiszem, hogy gond lesz vele. -
lhajdu
csendes tag
válasz
miki002 #2738 üzenetére
szervusz
olvasgattam a forumot, viszont még mindig vannak homalyos foltok, vagy azert mert senki nem tert ra ki reszletesen, vagy azert mert en nem voltam teljesen beszamithato allapotban amikor olvastam, de elore is elnezest kerek ha hulyeseget, vagy olyat ami mar elofordult kerdezek
es egy kerdes: mekkora kepatlot erhetek el? nyilvan a vilagitason mulik a fenyero, de van mashol is buktatoja? pl a lencseknek van korlatja? vagy egy sima irasvetitovel elerhetek 3-4m kepatlot? -
arpii
tag
válasz
miki002 #2727 üzenetére
Valahogy ki kellene számítani mennyi a fényveszteség a szétszórást követően, azt hogy kellene nemtudom. Azért képzelem működtethető megoldásnak ezt, mert itt ez a LED-es proji: [link] Ebben 8mm-es 65 kandelás LED-ek vannak kb. 500. A LED-es háttérvilágítás megvalósításához a megfelelő sugárzási szögű LED-et kell megvenni, vagy úgy elrendezni (egymás hegyére-hátára) hogy egyenletesen fedje, de az én esetemben a terv szerint a háttér plexi elvégezné az egyenletes szórást, már csak egy közel akkora egy területre jutó fényintenzitás elérése a cél.
Ebay-en néztem 5 chipes 10mm-es LED 275000-285000 milikandela teljesítmény 40 fokos sugárzási szögben. Ez már meghaladja a 100 lument és darabja 90 Ft körül van. -
miki002
tag
válasz
miki002 #2724 üzenetére
a veszteséggel kapcsolatban még egy gondolat .Ha a fresnelt az általános módon szeded ketté,tehát levágod a széleit akkor tényleg drasztikusan több centi veszteség lessz oldalanként . én oldalról vágtam be középvonalban , ügyelve hogy ne vágjak túl mélyre . nem egyszerű és babramunka a javából ,mert a műanyag olvadozik meg igen törékeny rideg .nem szabad feszegetni ! vagy csak minimálisan .kitartó odafigyelt munkával egyszer csak szétválik és így minimális lessz a képveszteség.
-
kovi831
aktív tag
válasz
miki002 #2717 üzenetére
ami még jótanács és majd énis meg akarom csinálni hogy festek fekete keretet a széleire
Ezt már én is figyelembe vettem(fekete csík) , mert jelenleg a nagy fehér falat nem használom ki és néha képes a szemem azt hinni, hogy ferde a kép.
Akkor ez a fekete keret megoldás lenne rá?(persze gyárin rajta van)
Az új "hely" 3x5 méteres, szóval oda 2-2.2m képátló nekem is bőven elég volna. -
kovi831
aktív tag
válasz
miki002 #2709 üzenetére
Lehet nem említettem, de fix vásznat szeretnék, ha véletlenül rolós lesz azt is fixként használnám, nem gyűrném.
Van (még) fent kép róla?(mert a magyar képfeltöltőkön a képek fél év alatt eltűnnek a szerverről)
És ez jobb mint egy olcsóbb vászon?
Akkor nem is festetted le?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- SSD kibeszélő
- EA Sports WRC '23
- Parfüm topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Autós topik
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest