- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei P30 Pro - teletalálat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4247 üzenetére
Szia!
Alakul, alakul. Hátha még nem fog ennyi fény elszökni. Akkor lesz a látványos javulás.
Nem értettem pontosan, hogy milyen fresnel kellene, de írásvetítősöm van 2db is, az egyik félig meg van nyitva, de még nincs szétszedve. Ezek fókusztávját nem ismerem. Ha érdekel, akkor dobj egy pm-et.
Sraff
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4236 üzenetére
f = 310-360mm (http://diyprojectorkits.com)
Ha esetleg rendelsz valamelyik külföldi oldalról, akkor írj már egy pm-et, mert lehet, hogy engem is érdekelne egy-kéz dolog.
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4234 üzenetére
A fix fókuszosnak mindig ugyanakkora a fókusztávja, vagyis minél hátrébb viszed a projektort, annál nagyobb a kép. Az állítható fókusztávolságúnál a lencsék egymáshoz viszonyított távolsága változik és így változik a triplet fókusztávolsága is. Tehát ha hátrébb viszed, akkor adott esetben tudod csökkenetni a képméretet.
Én azt tapasztaltam eddig, hogy a fixnél is szerencsésebb, ha eltolható páér centit a triplet, mivel ez kell az élesség beállításához.Kb. ugyanakkora az LCD-énk. Én 2,5m-ről fogok kb 2,6m x 1,5m-es képet vetíteni. Ahhoz, hogy 5-6m-ről vetíts 2x3-as képet saccra kellhet egy 500-600mm-es triplet. Olyat még csak külföldi oldalon láttam.
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4227 üzenetére
Akkor változtatható fókuszos tripleted van? (A triplet tekerésével lehet a fókuszpontot változtatni.) Vagy kézzel változtatod a távolságokat? Nem igazán értem.
Pár képet tényleg dobhatnál fel valahová, én már nagyon kíváncsi vagyok. -
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4225 üzenetére
Gratula! Képeket a népnek.
Én meg arra jöttem rá a napokban, hogy a 1,5-m-re nagyjából beállított projektorom a 2,5m-nél nem jó képet ad (homályos). Úgyhogy most próbálom az arany középutata megatlálni.
Sraff
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4222 üzenetére
Szia!
Egy-két képet dobhatnál fel valahová, lehet, úgy könnyebb lenne segíteni.
Először mindenképpen a kondenzor lencse nélkül kell megcsinálni. A távolság az izzó tengelye és az első fresnel között akkora legyen, mint a fresnel fókusztávolsága. Így 100%-ban jónak kell lennie. Utána kell az izzó elé betenni a kondenzort és nézni, hogy javít-e rajta. Nekem fényerőben csak egy kicsit javult, de sokkal homogénebb lett a kép. Az izzó lámpa nem látszik annyira.
A belinkelt kép egy kicsit zavaró így, mivel esetünkben egyáltalán nem pontszerű a fényforrás, a kondenzor lencse fénygyűjtőként funkcionál.
Sraff
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Dellorto21 #4219 üzenetére
Ugye úgy raktad a fresneleket, hogy mind a kettőnek a recés oldala van az LCD felé? Én ezekkel vetítettem, gond nem lehet velük. Meg az is lehet, hogy a kondenzor nem jó, nekem nem volt, szedd ki és próbáld anélkül.
-
Achilles209
tag
válasz
Dellorto21 #4215 üzenetére
Nekem vannak még megmaradt készleteim a saját projiból. Többek között lencsék is. Holnap küldök pár képet. ;-)
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4213 üzenetére
Annak jónak kell lennie.
Én egy 15,9"-os 16:9-es monitorhoz egy kb. 110mm-es kondenzor lencsét fogok használni. Az már lefedi a teljes vetítési felületet.
Sraff
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4211 üzenetére
Szia!
Ezt a lencsét nevezik kondenzor lencsének. Feladata, hogy minél több fény gyűjtsön össze az első fresnel számára.
Mekkora az lcd-d mérete?
Nekem egy ilyen van éppen eladó.
Sraff
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Dellorto21 #4199 üzenetére
Na meghajlítani azt meg se próbáld, mert eltörik, nem gumiból van.
Ha lentről vetítesz, akkor előrefelé kell dönteni, a fresnelt, ha felülről, akkor hátrafelé dönteni a függőleges felé. Persze így a fókuszpontja eltolódik le vagy fel és így a vetítő objektívet is hozzá kell igazítani. Sok vele a gond, jobban jársz, ha olyan 1,5m magasról, szemből vetítesz és akkor simán be lehet ülni elé. -
kovi831
aktív tag
válasz
Dellorto21 #4199 üzenetére
Azt hiszem a fresnel hajlításával lehet "visszafele" torzítani.
Vagy anamorf prizmával. De az is lehet, hogy keverem a dolgot.Szerk:
Trapézkorrekcióra lenne szükséged?
Mert azt fresnel hajlításával biztosan lehet. -
arpii
tag
válasz
Dellorto21 #4169 üzenetére
Azért ezt ne vegyétek készpénznek, nyugodtan küldjetek előre e-mailt nekik, hogy nehogy aztán meglepetést hozzon a postás
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4166 üzenetére
Nem valami bőbeszédű az oldal, de legalább az kiderül, hogy a postával vagy a GLS-sel is tudják küldeni a csomagot.
Szerintem az a legegyszerűbb, ha beregisztrálsz, elkezded a vásárlást és nézed, hogy a fizetés előtt mennyi szállítási költséget írnak. De csak óvatosan a nyomkodással, nehogy megrendeld véletlenül.
Mindenesetre szerintem 2-3-4000 Ft-os költséggel lehet számolni.Mit szeretnél rendelni? (Lehet, hogy van nekem is.
)
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4161 üzenetére
Szia!
Amit fent linkeltél az biztosan nem jó. Fresnelt írásvetítőből tudsz kinyerni, vagy veszel külföldről. Például: DIY-Beamer.com
Ha nem kis méretű projektort építesz, akkor 2db kell belőle. (Az írásvetítős fresnel lencse szétszedhető, úgyhogy az is két darabnak tekinthető.)
Egy pici off és jó tanácsok az új építőknek:
1. Használd a szerkesztés gombot, ha még megteheted.
2. Olvass vissza a fórumban, mert ezekről már sokszor volt szó, ráadásul ötleteket is lehet szerezni a későbbiekre.
3. Az lcd-t közrefogó két lencse az fresnel, a vetítőlencse az triplet. (Elnézést a nyelvtannáciskodásért, de ezek zavarják a szemem.) -
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Dellorto21 #4151 üzenetére
Privátot akartam.
-
BlackPriest
őstag
válasz
Dellorto21 #4153 üzenetére
szerencsére van egy fém lapátos 12-14 centis venti, ami hűti a cuccot, nem halk
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest