Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Skót

aktív tag

válasz Drumozi #4334 üzenetére

Szia!

Figyelőn van a topic, bár mostanában használtam úgy ahogy volt aztán kész, a filmek esetében nem zavart a sötét sarok :)

Amúgy az oké hogy 60% a határ de sztem a "használhatóságra" érti. Ugye ott azt írja, hogy a centerhez képest hány % a fényerő a széleken.
    Tehát ha a középpont 100% akkor a sarokban 80% esetbemben és az lenne a jó ha a sarokban is 100% lenne (90 körülinek is örülnék). Ha 60% vagy alatta lenne akkor egy világos folt lenne középen és kész, kb semmit nem látna az ember a sarkokból.
    Legalábbis szerintem.

Üdv

• Skót

aktív tag

válasz Sraff #4328 üzenetére

Üdv újra itt mindenkinek.

Sraff:

Jó sokára válaszolok csak, de próbálkoztam a felmerülő gondjaim megoldásával.
    Sajna nem nagyon akart összejönni, bár ahogy ez szerintem a legtöbbünknél van az időm sem annyira engedte a projektorral való foglalkozást.

A helyzet az, hogy mint a képen is látszik a sarkok nekem is életlenek és sötétek. Ezen sajnos egy jól kifeszített lepedő sem segített (jobb híján a szobán átfeszítettem egy madzagot és rácsíptettem egy sima fehér lepedőt az alját meg lesúlyoztam.
    A méretet ugye a távolsággal megpróbáltam megoldani (hellyel-közel összejött) de sehogy nem sikerül a sarkokat élesre állítani. Ez filmnézés közben nem akkora gond, mert a legtöbb szélesvásznú filmnél a sarkok amúgy is feketék, és nincs bennük semmi érdemi információ. A nagyobb gondot inkább a játékokban jelentette, meg akkor ha bármely ablak teljes képernyőn volt. Konkrétan nem tudom bezárni, mert nem látom az X-et a sarokban.Na meg persze az én szememet böki, hisz tökéletes munkát akarok végezni, ha már ennyi idő meg pénz benne van :D
    Próbáltam hajlítani a fresnelen de az csak minimálisan segített.

Kérdésedre válaszolva az lcd és az F2 között kb 1,5cm van. Az F1-lcd távolságot kitapasztaltam (addig eresztettem míg a fénykör pont jól befogta a teljes fresnelt, mindenhol erős fénnyel megvilágítva.
    Visszaolvasva azt láttam (meg annó amit kijegyzeteltem a fórumból abban azt olvastam), hogy a legjobb ha a vetítőlencse és a fresnel fókusztáv egybeesik.
    Dr Smoke írta: "A második fresnel fókusztávja pedig azért fontos, mert az optika fokusztávjával közel azonosnak kell lennie. Ha jóval kisebb az optika fókusza, akkor a teljes képet nem tudja kivetíteni."

Esetemben ez azt jelenti, hogy F2: 550mm Triplet 415mm --> tehát 135mm-nyi fókusztávval _kisebb_ a tripletem és lehet ezért nem vetül ki a teljes kép.
    Ez alapján megpróbálom majd azt, hogy felcserélem a két fresnelt. Látom most ugyanis, hogy milyen az 550mm-es fresnellel és kipróbálom a 330-assal.
    A fenti idézet alapján akár jobb is lehet. Persze a puding próbája az evés.
    Az a lehetőség is fennáll, hogy az episzkóp ugye csak A/4-es méret vetítésére volt képes, ami azért gáz, mert a 17"-os monitor az bőven nagyobb mint egy rajzlap. Akkor viszont vagy kisebb monitort kell szerezni, amit a felbontás miatt nem szeretnék, alapból is amiatt indultam ki 17"-ból, vagy egy 500mm+-os fókusztávú vetítőlencsét. Az meg nem lesz olcsó mulatság.

Ha bárkinek van egyébként ötlete arra nézve, hogy hogyan tudom csökkenteni a vignettálást, a meglevő lencsék állításával (F1:330mm, F2:550mm, triplet:415mm) akkor azt ne tartsa magában :)
    Amit eddig próbáltam az a fresnel hajlítása volt és az nem jött be. A másik tapasztalat az, hogy a "vászon" sarkát közelítettem a projektorhoz, és bizonyos állásban a sarok is egész éles lett.

Szívesen veszek egyébként ajánlatokat. Pl ha valakinek van 500mm-es fókusztávú vetítőlencséje, azt szívesen megveszem.

Sanyaaa26:
    Egy sima átlagos írásvetítőre még egy 15"-os monitor sem fér rá teljesen tudtommal. Ha megengedheted vegyél egy olcsó gyári vásznat a megfelelő méretben. Ha nem akkor marad a fal / lepedő / felületkezelt farostlemez / pvc anyag.

Apropó pvc: utánakérdeztem egynek aminek folyómétere ~3000ft csak nekem a 140cm-es szélesség kicsit kevés volt, mert 2*1,5m körüli képre gyúrok. De ilyen áron 6-9e ft körül összehozható egy használhatóbb vetítőfelület ha valakinek elég a 140cm képmagasság.

A piros-kék 3d-nek elméletileg működnie kéne ott egymásra van vetítve a két kép piros és kék tónussal és a szemüveg "rakja össze"

Üdv: Skót

• Skót

aktív tag

Nos, jelentkezem itt újra, némi információközlés céljából.
    Mint annó mondtam talán itt a fórumon is, hogy amint végeztem a téli vizsgaidőszakkal, nekilátok a projektornak.
    Így is tettem, mert már minden készen állt.
    Előzőleg kb 3-4 hónapig vadásztam a hozzávalókat, sőt Sraff kollegával együtt rendeltünk Kínából megfelelő méretű fresnelt.
    A tapasztalat az, hogy fedex-el gyorsan ideértek a lencsék, a vámkezelésük viszont lassú volt (és sajnos az egyiknek a szélét le is pattintották, de nem veszedelmesen).
    Az hogy megérte-e azt mindenki döntse el maga, mindenesetre az aktív keresés alatt Magyarországon nem találtam fresneleket,az EU-n belül pedig ugyan annyiba került volna mint Kínából vámmal, és nem volt minden méret és fókusztáv sem...
    Aki esetleg szeretne most nekilátni, annak ajánlom jó barátságba kerülni a vaterával, expresszel egyéb ilyen oldalakkal.
    A projektor építésekor fontos szempont volt a felbontás, és a megfelelő képminőség, a méret másod(harmad)lagos szempont volt.
    A vetítési távolságom 3m +/- 30cm. Mivel a méret nem számított és a felbontás fontos volt, egy 17"-os monitorból indult a projekt.

Tehát amiből építkeztem:
    -17"-os Samsung monitor (720n) - gyerekjáték szétszedni, és nincs a kijelző mögött olyan kábel ami zavarna. Méretei: szé:341mm* ma:274mm.
    -400w-os fémhalogén szett - elektronika a vateráról, az izzó maga ŐrülÖdön fórumtárstól.
    -fresnelek (f1 f:330mm lámpa felé, f2 f:550mm a triplet felé méret:400mm*320mm) - optoliferól
    -vetítő triplet ~12cm átmérővel - 415mm fókusztávú lencserendszer a vateráról szerzett episzkópból valamint ugyan ebből egy optikai tükör, mérete: 205mm * 165mm.
    -4db 1 méteres és 2db 25cm-es M8-as menetes szár. és hozzá való anyacsavarok ~80db)
    -farost lemezek (430mm*350mm méretben) a fresnel méreténél kicsit nagyobbra vágva, mert a fresnelt nem akartam nyesni, nehogy baja legyen
    -kondenzor lencse fotóelőhívóból ~12cm átmérővel - volt otthon is de sajnos hamarabb megvettem vateráról.
    -IKEA-s tál a fényvető felépítéséhez, az egyik fórumtárs ötletét elcsenve. (bocsánat már nem emlékszem kitől is láttam). Meg van még az episzkóp fényvetője is, azzal is ki fogom próbálni.
    -tükör leszorító
    -sok-sok pozdorjacsavar mindenféle méretben.

Az egész a majdani borítással együtt cirka 45e ft-ba került, ha valakit esetleg érdekel ez az adat.

Álló házat terveztem, mert az elfér a szekrény melletti kis kihasználatlan térben (:DDD), kerekeken görgethető, nem kell semmilyen állvány a megfelelő vetítési magasság eléréséhez.
    Összerakás:
    Kellett hozzá 3, hellyel közel szabad nap és viszonylag sok hely.
    Szerencsés helyzetben vagyok, mert a farostlemezeket tudtam barátnőméknél a garázs-műhelyben vágni, de a panelben sem megoldhatatlan, ha van az embernek egy kis erkélye.
    Kimértem először a lehető legnagyobb pontossággal a farostlemezek közepét és úgy rajzoltam fel a lencsék helyeit, hogy az ő középpontjuk is ezekre a központokra essen.
    Utána kimértem a 4 furat és egyben 4 menetes szár helyét és igyekeztem minél több lemezt pontosan összefogatni(a gyorszorító elengedhetetlen).
    Ez után egyszerre minél többet próbáltam átfúrni, hogy biztosan egy vonalba essenek a furatok. Kivágtam a fresneleknek, monitornak, kondenzornak megfelelő lyukakat és
    tükörleszorítóval rögzítettem az alkatrészeket.
    Utána összeraktam a világítást az "alaplapra" és onnantól folyamatosan fűztem fel az épp soron következő alakatrészt.
    A képeken természetesen az a ronda karton borítás csak az ideiglenes ház, amint szereztem megfelelő vásznat, és beállítottam az egészet véglegesre, kap egy bútorlap borítást.
    Így legalább majd hasonlítani fog a szekrénysorra :)

Következő lépésként kiszámoltattam az allinbox-os programmal, hogy nagyjából mit és hova kéne helyezni.
    Nos a program a képméretet találta el egész pontosan, a többi adat csak közelítő, de nagyon jó kiindulási alap.
    Ha a kiszámolt távolságokra állítottam be az alkatrészeket akkor egy homályos paca volt az egész.
    Addig kellett játszadozni míg megtaláltam a beállításokat. Azért nem írok adatokat (csak ha valakit nagyon-nagyon érdekel) mert mindenkinek más és más lesz valszeg.

Tapasztalatok az első próbavetítésekkel:

Aki azt mondta a 400w-os fémhalogénre, hogy egy kályha, az valamit nem csinált jól. Nem mondom, hogy hűvös, de 2db 8cm-es ventivel megtámogatva a fresnel közelében eddig épphogy langyos levegő volt csak kb 2 óra járatás után is (5v-on a ventik).
    Kondenzor lencse nélkül az egész kép egyenletesen fényes, de ha a beállításokon nem változtatok csak beteszek egy kondenzort akkor a közepe élesebb/kontrasztosabb, látványosan jobb lesz a sarkok pedig egészen elsötétednek, tehát a kondenzor használatához az egészet át kell állítani alaposan. Az antiglare réteg még rajta van a monitoron ezt is kéretik figyelembe venni a tesztképek nézésekor.
    A tesztképeket kondenzor nélkül készítettem még. A tesztképen a jobb sarok sötétsége és életlensége egyébként a felület hibája, mert a lambéria ott beljebb van a többinél jó 8-10 cm-el
    Jelenleg az ideiglenes burkolatot akárhogy celluxozom, toldom-foldom, rengeteg a veszteségfény.
    Elsőre természetesen rosszul raktam be a monitort így a feliratok és az egész kép fordítva volt (tesztkép). Ja és igen a monitor mozgatásával óvatosan, nekem sikerült a ráforrasztott
    fóliát kicsit megtépni, így van egy sárga csík a kép szélén, ami tuti, hogy kontakt hiba mert ha megszorítom ott a nyákot akkor visszaáll a normál szín és kép.
    Az egészen pontos beállítást nem lehet elvégezni egy korrekt méretű vászon nélkül, így sajnos a sarkok élességéről egyelőre nem tudok nyilatkozni.
    Ahol jó volt a lambéria ott egészen élesre lehetett állítani, és a fényerő is használható volt. A szemes képen látszik a sárga csík és a sarok is (bal oldalon)

És természetesen jöjjenek a képek:
    [Adatok]
    [teszt1]
    [teszt2]
    [teszt3]
    [teszt4]
    [teszt5]
    [teszt6]

Köszönöm, hogy végigolvastatok, és ha valamire még kíváncsiak vagytok akkor kérdezzetek, ha tudok a tapasztalataim alapján akkor válaszolok.

Mindenkinek további jó építkezést/ projektor átalakítást.

• Skót

aktív tag

válasz tomyoy #4311 üzenetére

Hello!

Ez volna az az oldal: [link]

Ami megadható az a fresnelek, és az optika fókusza, a kijelző mérete, fresnelek távolsága a kijelzőtől, felbontás, valamint a vetítési távolság.
    Ezek függvényében mondja meg a számoló a képméretet, pixelek méretét, ideális távolságot a fényforrástól stb-stb.

Remélem erre gondoltál. :)

• Skót

aktív tag

válasz BITBOYS #4306 üzenetére

Hello!

Miért lenne gond, hogy nem épített? Egyáltalán nem gond. Nem mindenki akarja magát úgy megszivatni mint egyesek (pl mi) :DDD

Csak hogy témába is vágjak, sztem előbb szerezz egy jobban kifeszített/ egyenes vásznat vagy felületet, és azon is próbáld ki, mert az is sokat számít.
    A fresnelnél a recés résznek kell a kijelző felé nézni a simának a lámpa felé, emlékeim szerint.

• Skót

aktív tag

válasz BITBOYS #4304 üzenetére

Hello!

Üdv a projectorral küzdők soraiban. :)
    Nos a kérdésedre egyből kérdéssel válaszolok.
    A kép szélein úgymint hosszanti vagy vízszintes szélen életlen a vetített kép, vagy a sarkokban?
    Ha a sarkokban akkor az lehet a fresnel hibája, volt itt az egyik építőnek (tán pont csapos2-nek) ilyen gondja és az a fresnel kismértékű meghajlításával kompenzálta. Esetleg lehet, hogy a gyári hűtés elégtelen volt (elég gyári kinézete van a cuccnak, de cáfolj rá ha tévedek) és megolvadt/ deformálódott kicsit a lencse.
    Nem lehet esetleg az, hogy a vásznad nem teljesen sík? Ha falra vetítesz van benne egy kis kanyar, ha meg vászonra lehet a széle fel van kicsit pöndörödve ami alig észrevehető, de a képen már bezavar.

• Skót

aktív tag

válasz Sraff #4297 üzenetére

Rossz hír, az áraik csillagászatiak. Akkor éri meg rendelni, ha nagy tételben kérjük, amúgy több 100e ft-os nagyságrendekről írt a válaszlevélben a kapcsolattartó. Amúgy persze bármilyen lencsét meg tudnak csinálni, csak nekünk marhára nem érné meg :D
    Ennyit erről, marad a vadászat mindenre.

• Skót

aktív tag

válasz Sraff #4297 üzenetére

Köszi, hogy keresgéltél, nekem sajna nem nagyon volt még rá szabad kapacitásom (nem mélyedtem el a triplet átalakításban). Írok szerintem majd este egy e-mailt nekik érdeklődve az iránt, hogy egyáltalán vállalnának-e ilyet és ha igen mennyiért. Legalább van min elindulni :R

Talán még triplet gyártását is vállalnák, hisz azt írják, hogy egyedi és kisszériás gyártással foglalkoznak.
    Ha az áraik nem túl elszálltak akkor ránk mosolygott a szerencse, hisz akkora és olyan tripletet gyártanak amilyen csak jól esik :P

Amúgy nincsenek is messze a lakásunktól (~15km) úgyhogy ha végeztem ez is felkerülhet a to-do list-re ;)

• Skót

aktív tag

válasz Sraff #4295 üzenetére

Mondjuk gondoltam, hogy tájékoztató jelleggel fog csak hőmérsékletet mutatni, de az is több a semminél.

Az világos, hogy az lehet forró a lámpa, az a dolga neki. Azért kérdeztem, mert kíváncsi lettem volna, hogy mekkora teljesítménnyel hűsíted (bár Ödön mondta, hogy nem kell sok), ugyanis nekem egyre biztosabb, hogy álló házam lesz, és nem akarok a majdan nagy nehezen beszerezett fresnelljeimmel a doboz aljára folyva találkozni.
    Arra gondoltam még, hogy ha már úgyis lesz kondenzor lencsém akkor elzárom az egész fényforrást "egy külön dobozba" a dobozon belül, és azt aktívan hűtöm. Onnan a fény meg csak a 13cm átmérőjű batár nagy lencsén fog átjutni :)
    Jut eszembe, a hőálló fekete festéket úgy kell érteni, hogy bemész az Obi-ba és leveszed a polcról, vagy valami spéci anyag?

• Skót

aktív tag

válasz Sraff #4293 üzenetére

Jól néz ki a paneled :)
    Amúgy a hőmérő pontosan hol mér? Mármint az lcd-n hova helyezted el? Vagy csak úgy belógattad a környékére? Az lcd-t és a fényforrást külön-külön hűtöd? Itt csak mintha az lcd hűtése lenne a képeken.
    A tesztvetítésed óta nem is foglalkoztál egyébként vele? Vagy csak összeraktad kipróbáltad, működik, pipa és ment a sarokba? :D

Nem nagyon emlékszem, hogy a részletekről csináltál-e képet, csak a tesztről talán.
    Érdekelnének a megoldásaid, hogy mit hogyan raktál össze. Esetleg újak, megoldva a sok fény elszökését, AG levételt? :D
    Mint mondtam nekem egyelőre marad a fejben vetítés amíg a vizsgaidőszakom tart. Bár ma túlvagyok az elsőn és már csak 4 van hátra.

• Skót

aktív tag

válasz arpii #4291 üzenetére

Gondoltam :) De legalább lett egy kis élet a topicban hisz van miért hozzászólnunk :P
    Legalábbis addig amíg vizsgaidőszakom van mert addig parkolópályán van az építés. Ha meg végeztem akkor untatlak titeket a saját tapasztalatokkal. Majd jól elbeszélgetek magammal :D

• Skót

aktív tag

válasz D33juice187 #4287 üzenetére

Hmm-hmm 39,5*39,5 cm ? Az nagyon jó! :)
    Az a karc hol van rajta? Képet kaphatok róla? A méret több mint elegendő lenne nekem, és nyilván a hiba helyétől függően lehet be se kerül a képbe :)
    Átvétel hogyan megoldható ha érdekel?

Amúgy a tripletet ma se könnyű beszerezni, de innen elméletileg rendelhető a megfelelő fókusztávval : [link]

Amúgy kipróbáltad egyáltalán a "rendszert" egy egyszerűbb lencsével?
    Most kicsit nyilván magam ellen beszélek, mert ha nem, és kipróbálod, és bejön akkor nem adod el a fresneleket, de ha már megvan a nagy része a projectornak akkor lehet érdemes kísérletezni.

• Skót

aktív tag

válasz D33juice187 #4284 üzenetére

Szia!

A fresnel lencsék mekkorák? Úgy értem milyen alakúak/hányszor-hány cm-esek?
    Monitort szétszedted, meghosszabítottad a kábelt, és a háza már nincs meg? (esetleges postázásnál érdekes ez).
    Nekem jöhet mindkettőről infó akár privátban is, bár a fresnelek jobban érdekelnek, tekintve, hogy nekem azok hiányoznak már csak :)

Ejj, hogy a vizsgaidőszak kezdetén csillan meg a remény némi fresnel felhajtására :DDD

• Skót

aktív tag

válasz Sraff #4282 üzenetére

Szabolcsi vagy?
    Csak mert én eredetileg nyíregyházi lennék csak Pesten tanulok és viszonylag ritkán járok haza. :) (Mondjuk jövő hét végére pont megyek :) )

Az episzkópom a leírása szerint A/4-ig való vetítésre volt jó (már ha lehet hinni egy vaterás leírásnak), de azt nem tudtam kipróbálni mert hiányosan (nem volt kábel, kapcsoló gombja, a vetítendő képnek való tálca) vettem, de cserébe egészen olcsón :) Na majd ha már sikerül valamit összebarkácsolnom és eldől a fresnel kérdése akkor kipróbálom és meglátom, hogy jó-e. Fókusztáv alapján ígéretesnek tűnt, de lehet hogy befürödtem vele ehhez a képmérethez.

Amúgy a szélek homályosodására talán Csapos2 írta, hogy a fresneleket kicsit megdomborította és az segített neki.

Jövő hét közepére várok egy free írásvetítőt selejtezésből, hogy elkezdhessek akárcsak tesztelni, hogy mégis mi, hogy mit lát mert a fórum végigolvasása csak némi elméleti hátteret adott, gyakorlati tapasztalatom nulla.

Meg várok még hátha valaki más is rendelne a diybeamerről :P

• Skót

aktív tag

válasz Sraff #4279 üzenetére

Ja igen a tupplur rolóról még annyi jutott eszembe, hogy van IKEA family kártyám, ha budapesti vagy, elmehetünk veszünk egyet, kipróbáljuk és ha nem jó visszavisszük, ugyanis 90 (family tagoknak 120) napig visszaveszik a nem szükséges termékeket ha bontatlan/hiánytalan a csomagolás magyarul ha vigyázunk és vissza tudjuk vinni közel teljesen ép csomagolással akkor visszajár az ár. Ha meg a csomagolás teljesen elveszett akkor 25%-ot levonnak a visszaadott árból asszem, mint újracsomagolás vagy ilyesmi.

Ha még mindig így van ikeáéknál akkor legrosszabb esetben letesztelni a rolót 2125 ft-ba kerülne (~8500ft körüli ára van most), a legjobb esetben meg működne jól és akkor lenne vele tapasztalatunk.

És az egészben azért fontos, hogy budapesti légy, mert neked már van hellyel-közel működő projektorod :D

• Skót

aktív tag

válasz Sraff #4279 üzenetére

Hello!

Köszönöm az üdvözletet, már azt hittem teljesen kihalt a topic, de mégse :)) Ennek örülök.
    A képméretről annyit, hogy valóban érdekesen alakul, de épp ezért érdekelne, hogy hogyan lehet esetleg állítani/változtatni a fókusztávon.
    Nem tudom mennyire pontos az allinbox-os számoló program, de ha beírtam a meglévő/kapható (diybeameres fresnellel számolva) alkatrészek adatait, és a vetítési távolságot úgy változtattam, hogy jó legyen a képméretem akkor 2,7m-ről jött ki a kb 2*1,5 méteres kép (500-as fókuszú ugyancsak diybeamer-es lencsével 3,25m-ről jön ki ugyan ez a képméret.)

Ez nekem kicsit közel van pont a filmnézős fotelek közé kéne tennem a projektort, a ~80cm-el hátrébb tolás vagy az 500-as körüli fókusztáv nagyon sokat segítene. A képmérethez azért ragaszkodom ennyire, mert a falunk zöld, arra vetíteni, nos igazán érdekes lenne :D A másik, hogy egy nagyobb vászon drága, és helyigényes, a tupplur rolóból meg max. 2m*1,9m-es van, már ha az egyáltalán használható.

A fémhalogén hőtermeléséről még nincs személyes tapasztalatom, tegnap sikerült ugyanis Őrült Ödönnel találkozni, tőle vettem egy 400w-os izzót és egy kondenzátort (hálás köszönet ezúton is :R ) a többi szükséges alkatrész megvolt már. Ő is mint szakértő ;) annyit mondott, hogy nem is igazán hűtés mint szellőztetés kell ezeknek. Viszont hétvégén nem vagyok otthon, így nincs időm sajnos összerakni a világítást és kipróbálni.

A fresnelek hőre való viselkedése is érdekelne, mert ha álló "házat" szeretnék építeni ami praktikussági szempontokból nekem ideális lenne, akkor tudnom kell, hogy nem fog-e meghasasodni a fresnel és egyszerűen ráfolyni a lámpára/kijelzőre :D

Azt írtad, hogy az episzkóp lencse nem volt jó. Miben nyilvánult ez meg? Vinyettált? Az a helyzet, hogy nem hittem volna, hogy egy 12cm-es átmérőjű lencse nem tud kivetíteni egy a/4-nél nagyobb felületet, hogy nincs akkora látószöge.

A fresnel mivel teljes képet akarok marad rendelősre valszeg (hacsak nem adta fel valaki és akarja nekem eladni a megfelelő méretűt, de erre kevés esélyt látok). Ha netalán valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban, esetleg ugyancsak rendelni szeretne akkor szóljon, és lehet, hogy tudunk közösen a postaköltségeken faragni.

Még annyi a triplet varióssá alakításról, hogy volt valahol egy ismertető-szerűm az optikák működéséről, abban volt leírva, hogy egy triplet hogyan működik, igyekszem megkeresni és belinkelni valamilyen módon. Persze mondjuk attól, hogy ezt leírták, még egyáltalán nem biztos, hogy házilag kivitelezhető, és tartok tőle, hogy fikció marad, de gondolatkísérletnek nem rossz :)

Esetleg arra van ötleted/ötlete valakinek, hogy fix módon hogyan növelhető a fókusztáv?

Üdv: Skót

• Skót

aktív tag

Tehát ismét üdv mindenkinek!

Sikerült végigolvasni a teljes topicot (mind a 4000+ hsz-át).
    A rengeteg „előtanulmány” után én is úgy döntöttem, hogy nekiugrok egy házi projektor építésének.

Célkitűzésem a nagy felbontás (1280*1024), és nappal (besötétítés mellett) is használható fényerejű vetített kép. A kijelző teljes képét ki akarom vetíteni, nem csak mozizásra használnám, de nem menne egész nap. A projector doboz fizikai mérete (még) nem annyira fontos, így egy 17”-os monitort vettem alapul. 3,5m távolról szeretnék vetíteni és 2m*1,5m körüli képméret a cél. A doboz kialakításán még gondolkodom, mert tetszik a szekrény alakú, magas doboz, de olvastam, hogy valakinek megmelegedett benne a fresnelje és kicsit ellágyult.
    Arra lett végül megoldás?

Ami már megvan vagy tervben van a beszerzése:

-Samsung syncmaster 720N (1280*1024, 600:1 statikus kontraszt, 5ms válasz, noFFC ;) legalábbis az adatbázis szerint. )

-Episzkóp vetítőlencséje (triplet) 3,6/415 (12cm-es átmérő)
    ( [link] )
    ( [link] )

-Optikai tükör az episzkópból (20*16,5cm)
    ([link] )

-400w-os fémhalogén a világítás (ez még folyamatban) 4,5-5000K közötti színhőmérséklettel. A topicban és egyéb helyeken látott képek alapján ez jött be a legjobban, de ha a képek csalnak és van más tanácsotok akkor nem zárkózok el. (Őrült Ödönról van infó, foglalkozik még fémhalogén lámpákkal?).

-Fresnel lencsék. (De honnan?) Mivel a monitor teljes képét szeretném kivetíteni ezért az írásvetítős megoldás nem játszik. A DIY-beamer-ről rendelt manapság valaki? Mennyire megbízhatóak? Emlékeim szerint a legutóbbi rendelés is legalább 1 éve volt a topic alapján. Jelenleg csak 220mm-es fókuszú fresneljeik vannak a nekem kellő méretben. Ezzel nem lehet gond? Ahogy olvastam még senki nem csinált azonos fókuszú fresnelekkel projektort. Valakinek van mégis esetleg tapasztalata?
    A számító program nem ír nagy változást azonos és különböző fokuszú fresnelek között, így nem tudom eldönteni, hogy keressek tovább hosszabb fókusztávú után, vagy vehetek két egyformát?

-Ikea-s rolóval (tupplur) van valakinek tapasztalata? Mennyire jó? A fehér, vagy a szürke a nyerő?
    Fix vetítőfelületre nincs lehetőségem, fontos az „összecsomagolhatóság”. Voltam megnézni, és tényleg elég vastag, nem enged át fényt, de örülnék a személes tapasztalatnak.
    ([link] )

-Hűtés: vagy 12 illetve 8cm-es számítógép ventilátorok (AT táppal hajtva, az van itthon) vagy az episzkóp hűtője: ([link] )
    Erről sajnos semmi infóm nincs csak bekapcsoltam, és nagyon erősen fújt, használható vajon?

Kérdés: érdemes-e felhasználni a „parabola” tükröt az episzkópból ([link] )?

Kondenzor lencséről mi a vélemény? Mekkora lenne ideális ? Jelenleg kb akkorát tudok szerezni mint a triplet átmérője, tehát ~12-13cm átmérő és közel 3cm vastag a lencse.

Meredek ötlet: Tripletem szétszedhető. Ebből jött az az ötletem, hogy beviszem egy optikába és rákérdezek, hogy át tudják-e csiszolni úgy, hogy a fókusza a lencserendszernek 500mm vagy afölötti legyen? Az allinboxos számolgatós program hatalmas képméreteket dob, amit nem tudnék hova kivetíteni.
    Másik ötlet, hogy nem lehetne-e variofókuszossá alakítani. Azok egész pontosan hogy működnek? Külső és középső lencse mozgatásával vajon változna a fókusztávolsága?

Szerintetek mennyire életképes az ötlet, és az elrendezés, van-e valami tanácsotok/ötletetek, valami amin átsiklottam, de fontos lenne?

A válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv: Skót (Roni)

Mod: a linkekkel kicsit szenvedtem, remélem már jók lesznek.

• Skót

aktív tag

válasz md16 #4270 üzenetére

Üdv mindenkinek!

Új projector-építő fórumtársatok szolgálatra jelentkezik - ha megengeditek :). A fórumtémát majdnem végigrágtam, épp az anyagbeszerzésnél tartok. Már van egy elképzelésem, hogy miből, hogyan fog felépülni a projectorom, néhány alkatrész már meg is van. És itt jön képbe a kedves fórumtárs, akinek válaszként írtam!

md16: Először is sajnálom, hogy úgy jött ki a lépésed, hogy nem tarthatod meg. Másodsorban:
    Érdekelne a 400w-os fémhalogén szetted, hogy mi van benne (milyen izzó, gyújtó, stb-stb), mennyit volt használva, uv szűrős-e az izzó stb-stb. Privátban írd le kérlek az adatait és hogy mennyire gondoltál érte, valamint hol lehetne átvenni ha tetszik? Ugyan ezeket leírhatnád a 250w-os-ra vonatkozóan is :)

Ha teljesen végigolvastam a témát és még nem kaptam választ az esetleg felmerülő kérdéseimre akkor titeket foglak velük zaklatni :))

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés