- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grabovsky2
tag
Keressetek vissza, mivel megosztottam a tapasztalataimat. Igaz a képeket már le szettem a linkekről..
De, zanzásítva: (power led alapokon indultam el mivel a fémhalogének fogyasztása meghökkentett illetve a hőleadás is igen tekintélyes. Illetve sokalltam a lumen számokat is, mivel az ember, már aki dolgozik nem nappal akar filmeket nézni. (gondolom rémlik a 20w os ledes mini projektor).
Alkatrészek (amik részben eladóak):
-12V os kis lcd tv 10'' méretben. (TV, antenna,illetve AV bemenet ag eltávolítva..)
-írásvetítő fresnelek ketté szedve méretre vágva (fresnel/lcd/fresnel)
-50W os powerled (5800K 8000lumen)
- egy amd-s proci termetes hűtője(szükség volt a halkságára)
-szabályzó elektronika(saját gyártmány, mely a stabil 12V ot, illetve a led és a ventilátorok szabályzását látja el)
- a már említett optika.
- alu szelvényekből és műanyag házzal
- erősítő (szintén házi) 2*20WÍgy kaptam egy olcsó, sokáig élvezhető, hordozható méretű projektort, ami nem zabálta az áramot. Ha karom Tv-t nézek, de filmet is akár.
A méretezést és a lencsék elhelyezését nem számolgattam, mivel inkább próbálgattam, és mindent állíthatóra szerkesztettem meg, köszönhető az alu profiloknak.Tapasztalatok:
-már a próbavetítések igazolták a megközelítésem helyes vólt, élvezhető képet értem el egy gyűjtő lencse és egy 20Wos halogén izzóval is(120 lumen), igaz játszanom kellet a szín kitöltéssel és a kontraszttal.. a leddel, meg tökélj lett. Ha akartam tv-t, Comedy centralt néztem 2.5m*1.2m, de akár filmeket is. De a fiam is behalt az 1m-es micimackón...Megérte no....
-
Grabovsky2
tag
Nos, egy megépített projektor bontásából, illetve egyeben az egész.. Csak érdeklődés képp tettem fel a kérdést, de ha érdekel valaki, akkor lemérem és teszek fel képeket...
-
Grabovsky2
tag
Carl Zeiss jena triplet érdekel valakit?
-
Grabovsky2
tag
válasz
zsombor1985 #3915 üzenetére
Szia!
Nos, ez így ebben a formában nem igazán fog rendesen működni.
Egy 500W halogén lámpa, mert gondolom ez egy reflektor, minden szempontból rossz választás.
-ahogy írtad rettenetesen meleg.
-rossz a szín visszaadása.
-túl nagy egy 7" colos utazós dvd számára. Nem hinném, hogy az a kis panel rendelkezik olyan kontraszt aránnyal, hogy ne mosódjon el a kép 400w-os halogéntől.Fresnel híján is lehet építeni projektort, de valószínűleg fókuszálási problémáid lesznek.
Illetve ha a teljes képet akarod majd kivetíteni "hatalmas" átmérőjű lencsékkel kell rendelkeznie az obiektívnek.
Olvasgass inkább és utána gondold végig ismét.
Sok sikert! -
Grabovsky2
tag
válasz
MaBaker #3911 üzenetére
Optika tisztítás:
Minden külsö és belső lencsének van egy fészke, ha úgy tetszik foglalata. Minden ilyen foglalat szélén az utolsó pár miniméterén található egy menet. (Írdatlan finom, úgyhogy vigyázva minden művelet elvégésével) A menetbe be van tekerve egy feszítő gyűrű, aminek akét átellenes oldalán van egy-egy bemetszés.
-A feszítő gyűrű eltávolítása: Fogsz egy nem rajtolódó rongydarabot és belefeszíted a gyűrű belső falához, hogy a bemetszésekbe bele akadjon a szövet, majd szorítva kitekered a gyűrűt.
(ez általában 80%-ban mükszik)
Másik és egyben veszélyesebb módszer: Fogsz egy csavarhúzót, ami beleillik a vájatba és lassú kocogtatással kioldod a gyűrűt úgy hogy valamilyen tárgyal ütögeted a csavarnyúzót.
DE ÜGYELJ, HOGY MEG NE SÉRTSD A LENCSÉT!!!!!
Ha kilazult a folytatás az első módszerrel.Most jön a röhely: szinte mindegyik lencse elött találsz egy ilyen gyűrűt. Nekem a Zeis optikában 8db lencse volt és 9db feszítő gyűrű. Szanaszét oboáztam megam, mire szétkaptam...
Ha meg vannak a piszkos lencséid:
Gyógyszertári tiszta alkoholt kell venned.
Egy nem rojtolódó és foszló anyagot.Sorrrend:
-Mosogatószeres langyos vízben kézzel elmosogatod a lencsét.
-A rongyal áttörlöd
-Tiszta alkoholba mártod.
-Egy másik rongyra fekteted száradni.
-Addig ismétled a 2. és 3. valamint a 4. pontot ameddig nem éred el a kívánt hatást.Lehetőleg szintén a gyógyzertárban beszerezhető gumikesztyűben végezd ezeket a műveleteket, hogy a bőröd zsírtartalma ne kerüljön a lencsére. Ügyelve csak a szélét fogd!
Ez a módszer csak üveg lencse esetén működik!!!!!! (alkohol)
Összeszerelés:
-Fordított sorrendben, gumikesztyűvel. Ügyelve hogy se szösz se por ne kerüljön a lencsére és az objektív testébe se.
Kb ennyi.Esetleg kérdezz meg egy optikust, hogy vállalná e. Nekem nem volt ilyen szerencsém....
Sok sikert az építéshez, és a mosogatáshoz! -
Grabovsky2
tag
-
Grabovsky2
tag
válasz
D33juice187 #3897 üzenetére
Nos, azon kívűl, hogy a tft, lcd panel mögött ott van a kis vezető fólia még több gondal nézel szemb, ha ezzel a panellal képzeled el a projektorodat.
-1- Sajnos nem elég egy átalakító hozzá, hanem a laptop alaplapjára rá van integrálva a panel vezérlése. Nos, ahhoz hogy a panel élvezhető képet adjon, ezt kell reprodukálni...
Nem kis fejlesztő munka van az ilyenekben.-2- Netán mégis erre voksolsz figyelembe kell venned a költségeket. Régebben volt fent egy srác aki csinált volna más hasonló, de kisebb panelhez vezérlést, de jutányos áron is 20000.- lett volna.
-3- Keresel a neten hozzá vezérlést, de szintén aranyárban adják és még ott a szállítási költség.
Minden szempontból jobban jársz, ha itt a ph-n keresel használt 15"-17" os monitort használtan 10000-15000Ft -ért.
A te döntésed, rajtad múlik.
Minden esetre sok sikert! -
Grabovsky2
tag
Ja! Mégvalami. Rámértél a led driverére, hogy nem vezérli e túl a led-et?
Gondolok itt a mA-re.. -
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3866 üzenetére
Nem rossz a cumó. Gratulálok!
Látod megmondtam, hogy elég lesz az 50W-os led.
Mondjuk én személy szerint érdeklődnék a projektorod többi technikai megoldása iránt is míg be nem fejezed az építést.
A led előtt van lencse? 120fokos avagy 140 fokos a fény szórása a lednek? Mivel hűtöd a kicsikét (led) ? És milyen kelvin és Lm számmal teker?
Milyen a felbontása az lcd nek?
STB. Stb....Még egyszer gratula!
-
Grabovsky2
tag
Mivan srácok? Mindenkinél behúzták a kéziféket?
Egyébként Boldogabb, Gazdagabb és Egészségesebb , sikerekben és projektorokban gazdag, gazdagabb Új évet kívánok!
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3853 üzenetére
Johny!
Te vetted, rendelted a meghajtó elektronikát a led-hez, vagy építed?
-
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3854 üzenetére
Sziasztok!
Én az elektronikával szívok! Kicsit elszámoltam magam, több időt kellet volna rá hagynom....
Legfelyebb nem 24.-én debütál a kicsalád előtt.Tomitosz:
A hód levágja ingyé mm. pontosan
Alig várom a képeiteket az elkészült projikról.
Az utóbbi időben egy kissé behalt a fórum ezen topikja, hátha ettől majd feléled! -
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3840 üzenetére
Ha, ezt szavazásra bocsájtod, akkor én a kisebbikre szavazok, habár nem egészen ilyen kiképzésűre gondoltam, amikor ezt tanácsoltam.
Mert, ha jól látom akkor az edények alja több szögben meg van préselve.
Ki is próbáltad őket?
Esetleg a próbákról tudsz feltenni képet?
Egyébként, ahhogy elnézem ezeknek az edényeknek elég lenne egy kis fémtisztító és polírozó. -
-
Grabovsky2
tag
Huh!
Nos, ez édes kevés lenne 17"-hoz!
A 100W-os led modul, mint a barom eladó is írta 6500Lm-t képes leadni, de vannak nagyobb Lumen számmal rendelkezők is. DE!!! 6500Lm vs 22000Lm!!!!!!!!! Biztos, hogy kevés 17"-hoz.....De több probléma merül fel, ezek üzemeltetésénél:
-1- A 100W-os modul olyan 150-180 foknyi hőt is produkál, amit igen nehéz elvezetni, mert a modul mérete kb 6X5,2 cm. Igaz a nagyobb proci hűtők 120W-os tdp-vel rendelkező procikat le tudnak ugyan hűteni 50-60 fok környékére. De semmi féle képpen nem elegendő az a hűtés, amit a mélyen tisztelt és túlképzett eladó állít!
-2- Nos, nézzünk egy 50W os modult. Max üzem mellet ez is termeli a hőt, de méretét tekintve ugyan akkorára gyártyák, mint a 100W-os modult. Sokkal könyebb ezt az 50W (kb 80-100 foknyi) hőt elvezetni, a fentebb leírt módon. Ráadásul, ha jobban utána jársz ezek a modulok 4500Lm-5000Lm -nyi fényt képesek leadni.
Technikailag tehát további 50W-ot táplálsz hogy még 1000-1500Lm-t nyerjél????-3- A ledek élettartama összefüggésben van a modul üzem közbeni hőmérsékletével.
Általában 20000 H élettartamot jelőlnek meg 80 fokos üzemi hőmérséklet mellet, de a dataseet-jükben jelőlve is van, hogy 40 fokra lehűtve ez gyakorlatilag a végtelen felé tendálódik.......-4- Ja a legédesebb menj, menjetek fel az ebay-re és nézzetek utána, hogy menyibe is kerülnek ezek a modulok valójában, úgy hogy még az is nyer rajta, aki felrakja eladásra a kelti országokban.
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3830 üzenetére
Johny!
Ne aggódjál!
Azok a képek, amiket én készítettem a vetítésekről egy 50W-os halogén izzóval készültek.
Simán élvezhető fényerőt produkált! Itt jegyzem meg, hogy utána ártam az izzó pontos fényerejének. Nos, az izzó dobozának a hátoldalára rosz adat vólt feltüntetve, a gyártó oldalán kiderült, hogy 800Lm és 920Lm környxékén mozog. Ha az én ledem 1400Lm- t telyesít valószínüleg ez is elég lesz egy besötétített mozizáshoz.
De a te 50W-os leded szerintem meg bőven elég lesz, mivel 3000-4000Lm-t produkál.A ledemet még nem tudtam ráuszítani az lcd-re mert még nem hozta a srác, mert csak Vasárnap jön fel Pestre...
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3823 üzenetére
Szeva!
Én egy kicsit megtorpantam a be fejezéssel, mivel most a kari a fontos, no nem nekem mert én nagyon nem szeretem a sok anyagiaskodás miatt.
Sok forrasztgatás (csatlakozók,kivezetések, elektronika) és a burkolat elkészítése van hátra. Egyébként, megszületett egy proji II. a bukómban. Kihasználva az eddig tapasztaltakat. De erről majd később.
Ja! Sikerült egy alig használt 20W-os ledet beszereznem kemmény 5000.- ért egy proci hűtő társaságában.Remélem összejön a szilvesztered a haverjaiddal! Sok sikert hozzá!!!
-
Grabovsky2
tag
válasz
Achilles209 #3826 üzenetére
Tiszteletem mindenkinek!
Észrevételek:
-szerintem ezt a fajta beszólok a másiknak dolgot nyugodtan lehetett volna prv-be intézni...
-semmi féle buta kérdést nem tett fel senki senkinek...
-tudod én is végigolvastam ezt a fórumot, majdnem kétszer mert másodjára én is csak a lényeget kerestem. Így én is elkezdtem megépíteni és be is fejeztem azt a saját kútfőmből. DE!!!
Te is írtad egy pár hsz-el ezelőtt, hogy eltérő adatok szerepelnek az ideális kelvin szám mellett. Hol 4800K, 6000K, vagy esetleg 5000K.......
Mivel itt nem 15 Forintos alkatrészekkel, hanem igen is valakinek a negyed vagy félhavi fizetése is benne feküdhet az éppen épülő vagy már kész projektorában szerintem nyugodtan kérdezze meg akár másodjára is....Abban igazad van, hogy elolvasva a fórum hsz-eket többször találkoztam ugyan azzal a válasszal és kérdéssel.
De könyörgöm ez nem tudástár, hanem egy FÓRUM!!!Itt jegyezném meg, hogy senkit nem akartam megsérteni, de ezeket az offolásokat intézze mindenki inkább privátban!
-
Grabovsky2
tag
Athiss!
Szerintem több probléma is fenn állhat a te esetedben. Szerintem sem az optikád, sem a fényforrásod nincs a középpontban. A körkörös alakok a kivetített képen pedig arra utal, hogy fresneled túl közel van az lcd-d hez...
A hővel meg vigyázz mert, ha 75 fok fölé megy a modul hőmérséklete tartós színvesztéshez, vagy pixel beégéshez vezethet..
-
Grabovsky2
tag
válasz
Achilles209 #3817 üzenetére
Achilles209!
Köszi a pontosítást a kelvinekkel kapcsolatban!
Szerencsém van, mert a led data sheet-je 4800K-6200K közötti színhőmérsékletet ír megadott fesz kitöltésekhez.. így Tudok majd vele játszani, betudom majd lőni, hogy milyen kelvinszámmal dolgozzon a modul. -
Grabovsky2
tag
válasz
Grabovsky2 #3807 üzenetére
Gondolom Nagyon kékes beütése lenne a képnek nem?
És 6000K -nél mik a tapasztalatok?
Gondolom a 4000K az idális...
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3804 üzenetére
Köszönöm! Király egy gyártó. Az adatokat és a menyiséget elnézve.
Szerintem a proji kiteket árusító oldalak is innen rendelhetnek....Logikusa így megkerülöd őket és közvetlenül a gyártótól rendelsz!
Rafkós!!!!! -
Grabovsky2
tag
válasz
Achilles209 #3806 üzenetére
Lenne hozzád, hozzátok kérdésem!
Mivan ha a fényforrásom 8000 Kelvines? Milyen lesz a proji képe?
-
Grabovsky2
tag
Igen.
Adott egy lcd monitor, amely 28X21-es kijelző mérettel rendelkezik. (15")
legyen az x tengely a 28cm-es és legyen a 21cm-es az y tengely.
Amikor leírják, hogy a kép felbontása 800X600 -as akkor az x tengelyen 800 képpont tud megjelenni és az y-on pedig 600 képpont.
így megkapod a következö arányt 28/800 és 21/600
Így az x tengelyen 0,035 centiméterenként van egy képpontod az y tengelyen pedig ugyan ennyi.De! Egy 1280X1024 -es képernyőnél ez:
28/1280=0,021875
21/1024=0,020507Tehát kisseb a képet alkotó pixelek mérete... Mivel adott távon belűl több képpont tud felvillani.
Így a kép is kontúrosabb és finomabb, tehát minnél nagyobb a képpont szám az adott szélesség és magassághoz képest, annál finomabb, tisztább képet kapsz....Remélem így érthető!
-
Grabovsky2
tag
Srácok!
Ki tudja, hogy hol lehet venni felül foncsorozott tükröt? -
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3792 üzenetére
Johny!
Ezeket menyiért szerzed be? Csak azért, mert bebuzdítottam jó pár embert és rendelni akarnak tőlem projikat.
Köztük egy 4"-os mp5 ből akar ilyet. Ehhez még meg is lenne a tripletem meg minden más.Illetve, hol tudnám megnézni a teljes kínálatukat?
-
Grabovsky2
tag
Örömmel jelentem be, hogy elértem a 70% os készültséget!
[KÉPEK]Nem bírtuk ki tegnap, ahogy készletem szét tévéztük, moziztuk az agyunk az asszonnyal!
-
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3783 üzenetére
Nos, nekem a nagy távolság a kondenzátor lencse miatt van, mint mondottam ez csak ideiglenes megoldás. Majd egy másik kondenzátor lencsét kell szerezzek és egy power ledet..
Egyébként a az izzó tartó ház hűtés nélkül 65 fokos..
Így nem nagyon kell neki hűtés, de azért egy chpset hűtővel megtámogattam és így már csak langyi. -
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3780 üzenetére
Ebben, teljesen igazad van. Mármint a hűtési elgondolásodban.
Csak azt ne feledd, hogy ez fizikai akadályt képez a fénynek is.
De, egyébként én is hasonló elrendezésen gondolkodtam az elején. Ki tudja lehet, hogy nekem is hozzá kell nyúlni a bontott scanner-em üveglapjához. -
Grabovsky2
tag
Itt vannak a beígért képek.
Mindenki döntse el, hogy leszedi e vagy sem az AG fóliát.
DE!!!
Ha leszeded, akkor úgy vigyázz a felületre ami megmarad, mint a hímestojtásra!
Én nem figyeltem és az egyik kis kilógó sorja megbarmolta a polárfóliát....
Eredmény:
Azon a helyen, ahol megsérült nincs kép!!!! A szerencsém a szerencsétlenségben, hogy ez a kivetített képen nem jelenik meg.AG leszedése előtt: [kép]
AG leszedése után:[kép]
Talán a képek nem adják vissza, de sokkal élesebb és fényesebb a kép. Lehet, hogy ez csak ilyen kevés fényerőnél jön elő ennyire, de hatalmas a különbség. Ha megfigyelitek a régebbi képek széle el van mosódva és halványabb egy leheletnyit (ez az optika hibája, gondoltam én) , de most, hogy jóval több fény megy át az lcd panelen így eltűnt ez a csík a kép két szélén. Itt jegyezném meg, hogy a proji ugyanarra a távolságra van és nem változott a szöge sem.
Tehát:
Akinek van vér a pucájában, vagy két lcd-je van próbálja meg leszedni az AG-t. Nem fogja megbánni.Az általam használt kotyvalék, ami bevált (saját fejlesztés) 50% víz és 50% ablaktisztító az alkoholos fajtából clin universal felirattal.
Nekem más nem szedte le a fóliát, de így kb 45 perc ázás után feltudtam szedni a sarkát egy varró tűvel és kb. 90perc ázás után erőlködés nélkül le tudtam húzni...
A visszamaradt ragasztót tömény ablaktisztítóval és konyhai papírtörlővel letöröltem.Sok sikert mindenkinek aki belevág!!!!
-
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3777 üzenetére
Igen, majdnem minden lcd panelen van ilyen, ez alól az úgy nevezett clear type kijelzők a kivételek, de ezek csak mostanában váltak nagy "sikké" a noti és tv piacon.
A leg egyszerűbben úgy tudod megállapítani, hogy ha a kijelződ felülete kikapcsolt állapotban matt és nem csillog. Tehát nem olyan mint mondjuk egy üveg felülete.
Kb. olyan, mint [ez]Természetesen nem feltétlenül kell leszedni, mivel úgy is működik a proji, ha rajta hagyod.
De szerintem érdemes leszedni.
A hőpajzzsal kapcsolatban:
-Ne várd, hogy ezek az edzett, hőálló üveglapok megfogják neked a kibocsájtott hőt, mivel a látható fényen kívül még jelen vannak az infra fény hullámok, melyek a legtöbb hőt szállítják. Gondolj bele az infra lámpákba amik például a lacikonyháknál tartják melegen a kaját
Ezt csak spec filterrel lehet kiszűrni. Ha jól tudom.
Persze még talán így is van értelme beépíteni a házba... -
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3772 üzenetére
-
Grabovsky2
tag
A mai projekt: Clear type -osítani a az antiglare-s kijelzőmet. Már próbálkoztam vele, de nem akart feloldódni a deszt-vízben a ragasztó.
Ma akár hogy is, de leszedem...
Majd írok az eredményről és persze képek is lesznek... -
Grabovsky2
tag
Athiss!
Nem sokkal kisebb a hő kibocsájtása fém-halogén izzónak, inkább a hő és a kibocsájtott fény aránya jobb, mint a sima halogénnek.
Figy:
Ha Achilles209 -nek a bútorlap pörkölődött, mivel bevallása szerint karácsonyfa szagot ontott magából a projektora, akkor a te esetedben simán el fog lágyulni a műanyag..
De ez csak az én véleményem...Esetleg fém hőpajzzsal el tudod vezetni a hőt...
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3766 üzenetére
Johny!
Lenne hozzád egy kérdésem, hogy kipróbáltad e, hogy olyan távolságra teszed a ledet az lcd-től, hogy a led fénycsóvája beterítse az egész, vagy még több részét az lcd-nek? Milyen volt a kép? Középen fényesebb, kijjebb pedig halványabb? és ekkor milyen távra volt a led?
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3764 üzenetére
Szia, sziasztok!
Válaszok szépen sorban:
-Igen 7" -os lcd -ből építettem. Pontos adatokat nem tudok mondani mert a gyártó már régen befejezte a gyártását és nem közöl adatokat a weblapján.
- Bárkit is óva intek az allinboxos és egyéb ilyen kiszámolós oldaltól. Több okból is.
-1- A valós beállítások "szemre" jobb eredményeket tudsz elérni.
-2- Ha szétszeded a fresneled és felcsavarozod óhatatlanul is megfeszül, megváltozik az íve, persze ha nem hajlított és rendelted külföldről és teljesen sík akkor ez nem áll fenn. De eltolódik a fókuszpontja....
-3- A fresnel egy folár típusú írásvetítőből származik, így a fókuszpontok ismertek. (igaz ingyé volt, de karcos a kicsike
és álló képeknél sajna látszik)
-4- Adatok:
fresnel szendzsó: fény forrás felé eső fresnel és lcd táv 5mm. Lcd és optika felé eső fresnel 18mm ( így nekem nem látszik a fresnel körkörös vonalai).Optika és fresnel távolsága az optika gyűjtő lencséjének a közép vonaláig változtatható (csavaros menet, az optikát forgatva), de ahogy lemértem ez nálam 281-280 mm, de szerintem ez a vetítő optikától is függ, sajna az enyémen nincs feltüntetve a fókusz pont, Zeis-ék lehagyták..
A fényforrás és a fresnel távolsága még változni fog, jelenleg 500 mm, ami a kondenzátor lencsének köszönhető, mivel 60 fokban szórja a fényt. Ebben az esetben a legjobb fényerő és az egyenletes megvilágítás volt a cél. Egyébként egy film vetítő optika része volt, nagyon profi kis cucc, de nem ide való.
Kb enyi...
-
Grabovsky2
tag
Nos, nézz körül a környékeden ,ahol inox edényeket árulnak. Talán ezzel lenne a leg kevesebb gondod. De csodákra képes a víz és az 1000- es polir vászon (barkács bolt) is. Ha ezzel felület kezeled a fémet és lefújod hőálló színtelen lakkal (festék bolt) akkor kapsz egy gyönyörű tükörfényes felületet. Melyről nem pereg a foncsor.... [link]
-
Grabovsky2
tag
A váz elemei 15mmx15mmx8mmx1,5mm -es i profilból lett összeállítva szegecseléssel.
A fresnel szendvics (fresnel, lcd, fresnel) szintén ebből az anyagból és 15mm X 15mm es sarok profilbol lett összeállítva és csavarozva van a jobb beállítás miatt.
A lapok amik az optikát és a fresneleket, valamint az lcd-t tartja az mattított plexi lapból van.
Rengeteget szívtam a méretre vágással és a rögzítésekkel. De örömmel jelentem, olyan masszív, hogy rá is tudok nehezedni.
Igen az oldalborítást 0,8mm -es alu lapból tervezem, csak legyen meg mindennek a helye. Utána lesz levágva és rögzítve.
Itt jegyezném meg, hogy idáig az egész projektorom 11850Ft -ba fájt csak...optika 5000.-
lcd tv 4000.-
idáig megvett alu anyag, szegecs és csavar: 3000.-
A külső borítás ahogy kiszámoltam 3750 lesz, de ez még változhat.
Illetve még kell a led amit rendelnem kell, de elvileg egy 5000.- lesz az is.
Az erősítő és a táp már elkészült a ledhez korábban itthon talált cuccból, csak a végfok tranyókat kellett megvennem az pedig 1255.- volt.Már csak a csatlakozók kellenek.. na ezt még vennem kell.
Így talán tartani tudom a 25000.- max határt, amiért egy lámpa nélküli projit tudtam volna venni...
De így lesz egy multimédiás tv nézős projim, ami 2.1 es hangrendszerrel lesz ellátva. (200W)Ha minden jól megy karira már együtt mozizik a család!!!
-
Grabovsky2
tag
Egyébként ki mit szól az épülgető gépecskémhez?
Mert nem nagyon jött vélemény, vagy kérdés.. -
Grabovsky2
tag
Nos, nem tudom, hogy menyi idő alatt ég le a foncsor, de ha belegondolsz az autókban ha erősebb izzót raksz bele mint, ami megengedett, akkor előbb be mattul, majd elkezd leperegni a fémről. Lehet, hogy órák, de lehet, hogy napok....
De mivel itt nem egy 12V 55W os izzóról beszélünk, hanem egy 400W vagy 250W os fém-halogén izzóról, így inkább előbb, mint később.A legtöbb megoldás amit, láttam az a rozsdamentes konyhai tálak, edények és szűrők felhasználása volt, melyek anyagukban vannak polírozva. Ezeknek az alakja viszont, gyakorta tökéletlenek ilyen célokra. Próba szerencse....
Egyre kell feltétlenül vigyázni, hogy az izzó körül nagyobb legyen a kivágás mert a közvetlen hő sugárzása ezeket is el feketíti. És mindenféle képpen hűteni kell, de ez esetben ez megoldott lesz, mivel a projit is hűtöd ventilátorokkal...Sok sikert a vadászathoz...
-
Grabovsky2
tag
Sziasztok!
Na. haladtam a gépecskémmel. Elég sokat matekoltam, hogy milyen anyagból legyen, mivel a cél a könnyű szerkezet és hordozhatóság volt.
Így esett a választásom az alumínium mellett.Szerkezet anyaga 15X15x2 i-profil.
A beállítást igénylő részek csavarozva, a fix tartó elemek szegecselve vannak.
A gépház borítását is alumíniummal tervezem.
Méretek:
magasság: 160mm
szélesség: 220mm
hossza: 600mmA méretek miértje: mivel az lcd egy kis tv-ből származik így arra gondoltam, hogy bele integrálok egy 50W 2.1 es erősítőt, melyet későbbiekben építek meg, hogy ne legyen panasz a mozizás, tv nézése közben. Így ezekkel a méretekkel nem lesz gond az erősítő ic-inek a hűtésével sem.
A fényforrás egy 50W-os power led lesz. A led tápját és az erősítőt pedig házilag készítem el a helykihasználás miatt.
Jelenleg a szerkezet váza és az optika tartója, valamint a fresnel "szendvics készült el.
Képek: [link] -
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3741 üzenetére
Az egész kijön max 500 pénzből. Viszont, ha gond merűlne fel a hűtésnél lenne tartalék a jobb légkavarásért. Gondolom kapcsolással nem lesz gond. De ha kell hát itt van:[link]
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3741 üzenetére
Én a helyedben LM317 t vel építenék neki egy szabályozható tápot a ventilátornak.
Így belőheted azt a feszültséget ami még nem teszi hangossá a hűtést, de jó hatásfokkal teker. -
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3734 üzenetére
Én is ezt az elrendezést választottam. Nem félsz, hogy megmakkan a gyári tápjával? Valahol olvastam, hogy nem tökéletes az élesztése ezeknek a kapcsoló üzemű tápoknak. Viszonylag hamar megadják magukat és ha a kivezetés oldalon szál el, viszi magával a ledet is.
Milyen proci hűtőre esett a választásod, ha szabad kérdeznem?
Az oldal, amit belinkeltél több modult is felhoz, te melyiket rendelted?
Na, mesélj a tripletről is!
Küldtem pm-et.
-
Grabovsky2
tag
A védő földelés mint olyan a 230-as dugalyban az a két szabad szemmel is látható fém nyúlvány. Háromeres hálózati csatlakozó kábelen a sárga zöld csíkoos vezeték az.
De ha nem kötöd be akkor sem történik semmi, mivel a legtöbb háznál be sem kötik, kötötték a földelést az aljzatokba....
Elméletileg a kóboráram és az érintés védelem miatt kell.De javítsatok ki, ha tévedek.
-
Grabovsky2
tag
Szia!
Honnan rendelted? Ebay? Menyi volt a szálítási költséged? Vám volt rajta? Menny idő alatt jött meg? Hány wattos? Mivel fogod hűteni?Bocsesz a sok kérdésért, de én is rendelés előtt állok.
-
Grabovsky2
tag
Szerintem a harmadik.
3 REX-MH250 csőbúrás fémhalogén izzó 250 W,E40,Működtető feszültség: 230 V4200 K 20500lm Vízszintes helyzetben szerelhető csőbúrás fémhalogén izzó!
Legtöbb esetben ezt láttam beépítve. (lumenlab, és itt.)Ami biztos kell:
-leválasztó trafó
-gyujtó
- a fázisjavító kondi elhagyható, de ezáltal csökkented az izzó élettartamát.Az első kettő minden esetben kell a fém-halogén izzó hoz.
-
Grabovsky2
tag
Ismétlem önmagam..
Akkor nem tom, hogy honnan szedtem.Az igazság az, hogy ebben a méretben többszörösen beigazolódott, hogy a fémhalogén ami a legjobb választás. Kérdez őrült Ödönt !!!!!
Ha van rá pénzed választhatod a xenont is.
A lumenlab oldalán az archívumban találsz is olyat, amiben két xenont építettek be egymás mellé és egy kondenser lencsével és egy hideg tükörrel fókuszálták a fényét. -
Grabovsky2
tag
Utána olvastam a lap vagy könyv nagyítónak. Ez is egy fresnel lencse csak az anyagában és az gyártási eljárásban különbözik. Ez a fajta lencse [link] flekszibilis optikai pvc anyagból van és sajtolással gyártják.
Az igazi fresneleket marással és csiszolással gyártják egy merev optikai műanyagból, mint a szemüveg lencsék esetében. Illetve bors szilikátból is gyártják főleg a világosító lámpák esetében, mivel tűrniük kell a magas hőt.Ebben az esetben itt a hajlékonyságon van a hangsúly... Szerintem mivel változtatni tudja az alakját így folyamatosan elmászna a fókuszod a projiban...
Talán egy próbát megér.... Az ára sem durva.Egyébként Lassan készül a végleges változata a projektoromnak. Ha gondoljátok majd még teszek fel képeket.
-
Grabovsky2
tag
válasz
JohnyDeMarco #3677 üzenetére
Szia! Sziasztok!
Én a rendelésekkel kapcsolatban kérdeznék. Mégpedig, hogy hogy is megy a csomagküldés?
Mert gondoltam, hogy rendelek az ebay-ről 50W-os Powerledet. De az ismerősöm elcsigázott a vámmal és az adóval....
Maga a led 8500.- de erre még rájön az adó 25% é a vámilleték, ha kiszabják....
Nos, próbáltam rákérdezni, hogy hogy is alakul a vám de nem jutottam semmire. Egy emberke azt írta nekem, hogy a plusz költség elérheti magának a modulnak az árát.
Tehát így 17000.- ba fájna...Egyébként a ledről:
Nem drága! Több okból is:
-maga a fogyasztás: 50W teljes feszültségen hajtva... ekkor 4000Lm fényerőt produkál, de el kel vezetni a hőjét, ellenkező esetben szétég a modul. Olcsóbb CPU hűtők is elboldugúlnak 85W tdp-s processzorokkal. így eléri a 20000 vagy 22000 óra üzemidőt. Tehát a fogyasztása még mindig ok.
- Nem 100 fokot kell üzemi hőmérsékleten tartani csak 60 fokot. Ergó kevesebb zajkeltő ventilátor kell.
- Az lcd-nek esélye sincs túlmelegedni.
És itt jön a trükk:
- Mi van ha "alulfeszeled" a ledet?
-1- Még kevesebb hő.
-2- Nem csökken túlzott mértékben a kibocsájtott Lumen érték.
-3- Az élettartama a led esetében még több! Egyes számítások szerint majdnem a duplájára nő. Csak legyen aki leücsörgi ezt az időt.
-4- Logikusan még kevésbé fog a villanyórád ringlispielezni...
Gondolj bele az össz fogyasztásod az lcd-vel és az alulfeszelt led-del kb 60W...
-Aki pedig nappal akar vetíteni az:
-vagy nem dolgozik
-vagy nem telik sötétítőre...
Viszább megtalálod a projim teszt példányát. Ott egy 50w os halogén izzó van 150Lm -el beizzítva, ezzel ellentétben a led 4000Lm.... Persze nem 15'' moncsival. Ez az én esetemben 7''. Szerintem ebben az esetben bőven elég.A led ára kéz alól pedig 9500.- Szerintem ez se egetverő. Az elektronika pedig 500.-ft persze sk elkészítve. A trafó ami ellátja az lcd-t és a ledet táppal az pedig 3500.-
Ebben a tekintetben teljesen rendben van. Hosszú távon szerintem 1 év használat után meg lehet takarítani a teljes árát a lednek.... -
Grabovsky2
tag
Amit elfelejtettem,
a triplet mérete:
- vetítő lencse mérete: 80mm,
- fókuszlencse : 75mm
-fókusztáv: 150mm
-sulya: 924g
Szóval nagy!
Egy diavetítés: [link] -
Grabovsky2
tag
Sziasztok!
Félig kész a projektorom, már csak dobozolás és egy 50W -os led vezérléssel, valamint a kábelezéssel kell megbirkóznom....
Adataok:
-Jelenlegi izzó halogen gu9 12V 50W
-optika: Carl Zeiss Jena 10x triplet
- tft panel: egy mini lcd tv 7" (aktív mátrix)
Idáig az egész 9,000 Ft-ba került..
Ehhez még jön majd egy 50W -os power led ( magában a led 8700.-, vezérléssel együtt 10900.- ) majd még a hűtését kell megoldanom egy bitang cpu hűtővel. Illetve szükségem lesz két fresnel-re, mert a jelenlegiek karcosak
Addig is [link] -
Grabovsky2
tag
Sziasztok!
Honnan tudnék megfelelő optikát venni a diy projektoromhoz?
Esetleg egy gyári projektor optikája megfelelne? -
Grabovsky2
tag
Sziasztok! Ismételten.
Nos,sajnos elakadtam,így több kérdésem is lenne.
-1- Mi határozza meg a fényforrás és a fresnell távolságát?
-2- Az optikának a fresnel gyujtópontján kell elhelyezkednie?
-3- A fényforrás középpontja a fresnel középpontjában kell lennie, vagy nem számit az eltérés?
-4- Mi a külömbség a tripletlencse és a fokuszlencse között? -
Grabovsky2
tag
Nos ezért választottam inkább powerledet. Nem melegszik, kevesebbet eszik..
És egész jók a paraméterek:
30W max 10000 FT
Cool White 8000°K / 2300lm
Pure White 6000°K / 2300lm
Nature White 4000°K / 2185lm
Warm White 3300°K / 2070lm
50Wmax 15000Ft
Cool White 8000°K / 3735lm
Pure White 6000°K / 3735lm
Nature White 4000°K / 3650lm
Warm White 3300°K / 3360lmA you tube-on van fent egy 30W-os ami 1800Lm- es led van bene és gond nélkül tud vetíteni....
A fogyasztásrol meg ne is beszéljünk 20V 1400mAazüzemora pedig, de hát ezt tudjátok...
Ígértek nekem egyet ingyé szerdára, ha nem jön össze beszélünk. Rendben!
-
Grabovsky2
tag
A kijelző egy 7'' -os tv ből származik.
A nettet már végigböngésztem és csak üvegből találtam, ami nekem nem ok mert méretre kell vágnom (vatera, olx, express).A power leddel kapcsoltban pedig, a forrás oldalon találtam egy min diy projectort és ott az illető egy 50W- osat használt és nappali fény mellett tudott vetíteni élvezhető minőségben, melyet fel is töltött a netre.. (youtube)
Nos ezért én bizti, ami bizti alapon 100W-ra gondoltam, amit egy áramgenerátoros feszültség szabályzással fogok müködtetni, így elkerülhetem a dióda elöregedését.
Csak még mindig áll, hogy mi az ideális lumen és kelvin érték????????
Ha valaki tud ebben segítsen, ha tud.
Köszönöm! -
Grabovsky2
tag
Sziasztok!
Több kérdésem is lenne, mivel én is projector készítésre addtam a fejem!
-1- Hol tudok beszerezni fresnel-lencsét, amit a megfelelő méretre vágok.
Körülnéztem a neten és csak üvegből találtam, ami nekem nem jó.-2- Régi fényképező gépből kioperált obiektív megfelel-e az épülő gépem számára?
-3- Mivel a gép kis mretü lenne így írjátok meg nekemlegyetek oly kedvesek, hogy hány lumen illetve mekkora Kelvin szám az ideális a vetítőgéphez, mert egy 100W os poverledet készülök felhasználni..
Előre is köszönöm a választ!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged