- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 400 Pro - gép a képben
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sraff
tag
Szia Skót!
A legfontosabb: HoD ruilz.
Nagy lépést tettél a működő projektor felé. Remélem a következő állomások is ilyen részletességgel lesznek bemutatva. Néhány ( = sok
) képet a belsejéről szívesen megnézénk. Természetesen kikapcsolt izzónál.
Az LCD-F2 távolság mekkora? Közben arra jutottam, hogy a sötétedő sarkok a kisebb F2 fókusztáv miatt lehetnek (Az 550-esnél laposabb szögben érkezik a tripletbe a fény.). Az enyém csak 330mm.
Ha rendesen le lesz burkolva, akkor sokkal több lesz a fény. De a meleg is nagyobb lesz bent.
A sajátomhoz tavaly év vége óta nem nyúltam hozzá, mivel az a helyiség ahol csinálom az fűtetlen. De ilyen képeket nézegetve megint megjött a kedvem hozzá.
Üdv, Sraff
-
Sraff
tag
A 400W-nak bőven elég kell lennie. De ha akarsz, nyugodtan tegyél bele nagyobbat, persze klimatizálva.
"Holnap letesztelem a lencse fókuszát úgy, hogy letakarom az egyik felét. Lehet, hogy "L" alakban fogja tovább vinni a fényt?
"
L alakban a tükör fogja vinni.
"A kontraszt ilyen fényerőnél is ugyanúgy viselkedik? Jó kontrasztú lcd-nél a fekete mennyire lesz fekete mondjuk 1000wattnál?"
Szerintem szürke lesz, de az a biztos, ha kipróbálod. Az mindenesetre várható, hogy ekkora teljesítménynél a kép közepe nagyon világos lesz.
-
Sraff
tag
Szia!
700x470? Szép kis darab. Egyik oldalra jó is lesz, ha körbevágod.
Eddig én csak olyan megoldást láttam, ahol a fresnel középpontja az lcd középpontjával egybe esett. Úgyhjogy szerintem számít a közepe.
1000W?
Nem lesz az egy kicsit sok? Rögtön klímát is szerelj be mellé.
Habár nem írtad, hogy mekkora az lcd mérete, de szerintem 400W a maximum, amit érdemes beépíteni. Már az is fűt eléggé.
Sraff
-
Sraff
tag
Van egy 14-es ventillátorom tartalékba. Ha nem lesz elég a hűtés, akkor berakom a lámpa fölé.
A hőálló festék: semmi különleges. A boltokban kapható spary-ből vettem egyet. Matt fekete. A lámpa körüli elemekre pont elég lesz.
Más. Múltkor beszéltünk a lencsékről. Találtam egy pesti céget - UNIOPTIK Bt - , akik talán tudnak segíteni. Lehet, hogy a variofókuszosságot is meg tudják oldani. Csillagászati eszközökhöz csinálnak optikát. Remélem az áraik nem csillagászatiak.
Nem tudom, hogy útba tudnád-e ejteni őket? Személyesen lenne jó megbeszélni velük. Ha nem, akkor majd telefonon rájuk kérdezek.
Sraff
-
Sraff
tag
Szia!
A felvetésekre válaszolva:
Amúgy a hőmérő pontosan hol mér?
A hőmérő vagy az első fresnel vagy az lcd tetején lesz, középen. Természetesen csak tájékoztató értéket de, de legalább jól néz ki.Az lcd-t és a fényforrást külön-külön hűtöd?
Csak az lcd-t tervezem direkt hűteni. A lámpának csak felül lesznek szellőzőfuratai. A lámpa melegedhet nyugodtan, erre van tervezve. Gondolj bele, hogy a lámpatestekben sincsen hűtés.A tesztvetítésed óta nem is foglalkoztál egyébként vele?
Nem.Tavaly év végén nagyjából összeraktam, megcsináltam a tesztet és szédszedtem festeni. Idén meg az első négy hónapban rá sem néztem.
Lassan, de biztosan halad. Fel már tuti nem adom.
Az elmúlt két hétben is csak annyit haladtam, hogy az izzó, a fényvisszaverő és a kondenzor lencse tartóját lefújtam hóálló fekete festékkel. Ahogy rakom össze majd mindig teszek fel képet.Sraff
-
Sraff
tag
Sziasztok!
Teszek fel pár képet, hogy a hétvégén mennyire jutottam. Hátha ez ad erőt másoknak is.
Alsó forgácslap festve, kopoltyúlemez felszerelés:
Ugyanez a másik oldalról, a porszűrőkkel:
A két alsó ventilátor közös vezetékkel:
A légterelő lemez alá be kellett egy magasítót tenni, mivel a porszűrő beleért a ventilátorba:
Hátsó panel laminált parkettából, lealapozva, felcsiszolva:
Hátsó panel a bele való elemekkel (főkapcsoló, világítás/LCD kapcsoló, VGA csatlakozó; ventilátor fordulatszám szabályzó; LCD hőmérsékletét mérő hőmérő):
Sraff
-
Sraff
tag
Szia!
Az én képméretem már tapasztalati érték, igaz a vetítő lencsém 316mm fókusztávú. Nagyobbal sajnos nem tudtam eddig kipróbálni.
A 400W meleg lesz, hidd el.
Főleg, ha állítva lesz a projektor, azaz a fresnelek és az lcd fektetve. A meleg pedig ugye felfelé szál. Én úgy fogom csinálni, hogy két 12-es venti alulról nyomja be a levegőt és egy 14-es felül szívja ki. Ezek a fresnel-lcd-fresnel szendvicset hűtik. Vettem egy fordulatszám állítót, amivel majd be tudom lőni a legjobb beállítást. Egy autós hőmérő fogja mérni az lcd tetején a hőmérsékletet.
A fresnel egyébként képes eldeformálódni a hőtől. Van olyan írásvetítős fresnelem, ami a szélén kb. fél cm-nyit megnyúlott. Kis projektorhoz jó lenne még.
Episzkóp lencse: Egyszerűen nem látta a teljes lcd-t a közepe a képnek éles volt, a szélei meg nagyon elmosódottak. Utánajártam, ennek az episzkópnak a munkafelülete 19 x 19 cm volt. És ez bizony kevés. Lehet egyébként, hogy még az A4-es episzkóp objektíve is necces lesz.
Fix módon nem növelhető a fókusztáv. Az átcsiszolást pedig tényleg egy optikustól kell megkérdezni.
Nem budapesti vagyok, hanem szabolcs-beregi.
Ha lehet tőlük online rendelni, akkor majd úgy fogok venni egyet.
Egyébként ma folytattam én is az enyémet. Meghoztad hozzá a kedvemet. Legutóbb tavaly decemberben nyoltam hozzá. Az elemek kb. harmada már készre van festve.
Kitartás!
Sraff
-
Sraff
tag
Szia!
Légy üdvözölve a projektorépítők körében.
A 17"-os monitor jó alap, habár a doboz mérete picit nagy lesz. 3,5m-ről a 2m x 1,5m méteres kép szerintem egy picit alá van lőve még akkor is, ha nagy a fókusztávolsága a lencsének. Szerintem ennél biztosan nagyobb lesz. Ha egyszer kész lesz az enyém, akkor az fog tudni 2,5m-ről egy kb 2,5m x 1,25m-es képet.
-Episzkóp vetítőlencséje (triplet) 3,6/415 (12cm-es átmérő)
A kérdés az, hogy milyen episzkópból származik. Ugyanis, az episzkópoknak nem egyforma a tárgyfelülete. Általában A4-es méretűek, vagy kisebbek. Tehát, ha a monitoron lévő kép nagyobb, mint A4, akkor a lencse sajnos nem lesz jó. Tapasztalat.-400w-os fémhalogén a világítás
Fény az lesz dögivel, na meg sok hő is. A megfelelő hűtésről nem árt majd gondoskodni.-Fresnel lencsék.
Az írásvetítős sajnos csak 15"-ig használható. Ha ez nem jó, akkor marad külföld, vagy esetleg olyan fórumtárs, akinek van eladó. Általában az egyik nehéz része az építesnek a fresnel beszerzése.-Hűtés
Minél nagyobb átmérő annál nagyobb légszállítás és kisebb hang. Hűteni csak az fresneleket és az lcd-t kell, azt meg megoldja pár darab ventillátor. Sokat számít még az elemek és szellőzőfuratok átgondolt elhelyezése. A 400W-os lámpa igényelni fogja a rendes hűtést. Az én 250W-osom is fűt rendesen.Kérdés: érdemes-e felhasználni a „parabola” tükröt az episzkópból? Érdemes. Több fény jut az lcd-re a használatával.
Kondenzor lencse
Hasznosságáról megoszlanak a vélemények. Az enyémben lesz. Kb. akkora méretű, mint a tiéd. Egy nagy teljesítményű lámpában volt előtte.A vetítőlencse átcsiszolása egy picit rizikós, nem tudom ki vállal be ilyesmit. A variofókuszost szerintem nem lehet belőle csinálni, fix-et talán. A kérdés az, hogy mennyiért. Ugyanis 500-as HD vetítőlencsét lehet külföldön is venni. LINK Kíváncsian várom, hogy mire jutsz vele.
Az IKEA-s roló használhatóságáról én is várok tapasztalatokat.
Üdv, Sraff
-
Sraff
tag
Sziasztok!
Először is minden projektorépítőnek eredményekben gazdag boldog új évet kívánok. Bízom benne, hogy idén is lesznek kész és jól működő projektorok, köztük az enyém is.
nooker
Üdv a csapatban.
Ezt a német céges fresnelt nem igazán értem. Azt meg pláne nem, hogy mi lenne a jogsértés. De mindegy. Ez a titokzatoskodás eddig nem volt jellemző a társaságra.
A kérdéseidre válaszolva:
1. Nem kell feltétlenül 21-22"-ban gondolkodni. Van sokkal kisebb méretű, nagy felbontású panel. Például itt. Kérdés, hogy mennyi pénzed van rá. A kisebb panel méret kisebb projektort is eredményez.
2. 19"-os méretű monitorból láttam eddig a legnagyobb projektort. Ezekhez is bőven elegendő egy 400Wos fémhalogén. Okosan elhelyezett ventilátorokkal nem fog melegedni az lcd.
3. A monitor kontrasztaránya és a fémhalogén fényereje adott paraméterek. Szerintem nézegess már elkészült projektorokat az allinbox-on, és ott láthatod, hogy miből mit lehet kihozni.
Sraff
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4247 üzenetére
Szia!
Alakul, alakul. Hátha még nem fog ennyi fény elszökni. Akkor lesz a látványos javulás.
Nem értettem pontosan, hogy milyen fresnel kellene, de írásvetítősöm van 2db is, az egyik félig meg van nyitva, de még nincs szétszedve. Ezek fókusztávját nem ismerem. Ha érdekel, akkor dobj egy pm-et.
Sraff
-
Sraff
tag
Sziasztok!
Sikerült ismét haladnom a projektorral. 90%-ban rögzítve vannak az elemek, a burkolat és a festés van már csak szinte hátra.
Ilyen képeket vetítettem ma délelőtt:
"Színes" képek
"Fekete-fehér" képek:
A sarkok sötédedése:
Az izzó fényessége egy fekete kép közepén:
A héten szétszedem és lefestem feketére a belső elemeket. A burkolat egy 1mm-es lemezből lesz meghajtva U alakban.
Hátra van még az állvány készítése is, úgy hogy bele kell húznom. Karácsonykor mozizni akarok. Ilyen jó esélyem még nem volt erre.A legnagyobb gondom most már az, hogy milyen színű legyen a burkolat?
-
Sraff
tag
válasz
Grabovsky2 #4241 üzenetére
Szia!
Nem vált be az épített projektor? Megoszthatnád a tapasztalataidat.
Sraff
-
Sraff
tag
válasz
Grabovsky2 #4239 üzenetére
Ez így kevés információ. Méret? Fókusztávolság? Ár (pm-ben is jöhet)?
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4236 üzenetére
f = 310-360mm (http://diyprojectorkits.com)
Ha esetleg rendelsz valamelyik külföldi oldalról, akkor írj már egy pm-et, mert lehet, hogy engem is érdekelne egy-kéz dolog.
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4234 üzenetére
A fix fókuszosnak mindig ugyanakkora a fókusztávja, vagyis minél hátrébb viszed a projektort, annál nagyobb a kép. Az állítható fókusztávolságúnál a lencsék egymáshoz viszonyított távolsága változik és így változik a triplet fókusztávolsága is. Tehát ha hátrébb viszed, akkor adott esetben tudod csökkenetni a képméretet.
Én azt tapasztaltam eddig, hogy a fixnél is szerencsésebb, ha eltolható páér centit a triplet, mivel ez kell az élesség beállításához.Kb. ugyanakkora az LCD-énk. Én 2,5m-ről fogok kb 2,6m x 1,5m-es képet vetíteni. Ahhoz, hogy 5-6m-ről vetíts 2x3-as képet saccra kellhet egy 500-600mm-es triplet. Olyat még csak külföldi oldalon láttam.
-
Sraff
tag
Ha az allinbox.com-on megnézed az elkészült projektorokat (kb 100-200db), akkor láthatod, hogy bizony majdnem mindnél fennáll a sarkok sötédedése. Nálam is így van. De igazán a gond ott van, hogy ha nagyon jelentős az eltérés a közepéhez képest. De hátha a nagyobb izzó segíteni fog.
Az elmosódottságot a sarkokban a második fresnel domborításával lehet csökkenteni, ezt is ki kell kísérletezni.Ha jól gonodolom, akkor csak az lcd és a triplet között van fresnel. Az lcd és a lámpa közötti fresnel feladata az lenne, hogy párhuzamos fénysugarakkal világítsa át az lcd-t. Ez általában a kisebb fókuszpontú, így a lámpát közelebb kell rakni az lcd-hez, tehét több fény jut rá, jobbnak kell vele lennie a képminőségnek.
(Tudom, hogy ez már szinte fétis, de a te projektorodat és a vetített képet is szívesen megnézném.
)
-
Sraff
tag
Szia!
Általában elmondható, hogy a szélek felé csökken a fényerő. Nyílván, nem mindegy milyen mértékben; az egyes elemek pozíciójának állítgatásával nagyjából meg lehet találni az optimális beállítást.
A 400W-os izzó biztosan több fényt ad, de ha nem extrém nagy (17"-19") monitorból csináltad, akkor nem feltétlenül kell ekkora méretű. Lehet elég lenne egy 250W-os is.
Arra figyelj oda, hogy a nagyobb izzóhoz más fojtótekercs, gyújtó, kondenzátor kellhet. És persze több hő is fog termelődni.
Két fresnellel miért nem működött? Jól volt összerakva (recés oldalak a monitor felé néztek)?
Mekkor LCD-ből csináltad?Sraff
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4227 üzenetére
Akkor változtatható fókuszos tripleted van? (A triplet tekerésével lehet a fókuszpontot változtatni.) Vagy kézzel változtatod a távolságokat? Nem igazán értem.
Pár képet tényleg dobhatnál fel valahová, én már nagyon kíváncsi vagyok. -
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4225 üzenetére
Gratula! Képeket a népnek.
Én meg arra jöttem rá a napokban, hogy a 1,5-m-re nagyjából beállított projektorom a 2,5m-nél nem jó képet ad (homályos). Úgyhogy most próbálom az arany középutata megatlálni.
Sraff
-
Sraff
tag
Sziasztok!
A hosszú hétvégén is sikerült egy kicsit haladnom a saját projektorommal.
Átalakítottam a triplet tartóját állíthatóra (esztergáltam egy fix és egy csúszó gyűrűt), így az élesség beállítása könyebbé vált. Ma estére össze is szereletem, csináltam egy próbát.
A próba tanulsága alapján módosítanék azon, amit valamelyik nap írtam. Eddig a lámpa közepe és az első fresnel távolsága a frersnel fókusztávolságával egyezett meg. Viszont a sarkok elég sötétek voltak. Ezért próbaképpen elkezdtem a lámpát a fresnel felé tolni, ami sokat jelentett a sarkok fényerejében. Holnap tovább csiszolom a beállítást. Az alábbi képen egyébként a fókusztávolságnál 15mm-el bentebb van a lámpa.
Néhány kép a jelenlegi állapotról:
Látszik, hogy elég sok fény elszökik még, minden csupa por és ujjlenyomat, AG is fent van még. Úgyhogy, ennél csak jobbanak kell majd lennie.
Sraff
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4222 üzenetére
Szia!
Egy-két képet dobhatnál fel valahová, lehet, úgy könnyebb lenne segíteni.
Először mindenképpen a kondenzor lencse nélkül kell megcsinálni. A távolság az izzó tengelye és az első fresnel között akkora legyen, mint a fresnel fókusztávolsága. Így 100%-ban jónak kell lennie. Utána kell az izzó elé betenni a kondenzort és nézni, hogy javít-e rajta. Nekem fényerőben csak egy kicsit javult, de sokkal homogénebb lett a kép. Az izzó lámpa nem látszik annyira.
A belinkelt kép egy kicsit zavaró így, mivel esetünkben egyáltalán nem pontszerű a fényforrás, a kondenzor lencse fénygyűjtőként funkcionál.
Sraff
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4213 üzenetére
Annak jónak kell lennie.
Én egy 15,9"-os 16:9-es monitorhoz egy kb. 110mm-es kondenzor lencsét fogok használni. Az már lefedi a teljes vetítési felületet.
Sraff
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4211 üzenetére
Szia!
Ezt a lencsét nevezik kondenzor lencsének. Feladata, hogy minél több fény gyűjtsön össze az első fresnel számára.
Mekkora az lcd-d mérete?
Nekem egy ilyen van éppen eladó.
Sraff
-
Sraff
tag
válasz
viktor0312 #4205 üzenetére
Szia!
Ha le tudod biztonságosan szedni az AG-t, akkor szerintem szedd le. Mindíg javít a képminőségen, ha le van szedve. De csak óvatosan és csak az utolsó lépésként, hogy utáne ne nagyon karcolódjon a képernyő.
A fresnelt vágd nagyobbra, mint a képernyő, de ez azt hiszem értelemszerű. Ha előtte és mögötte is lesz egy fresnel, akkor arra figyelj oda, hogy a két fresnel középpontja egybeessen.
Sraff
-
Sraff
tag
-
Sraff
tag
válasz
kovi831 #4191 üzenetére
A külső átmérője kb. 50-60mm. Nagyonjó lencse, csak nekem a 16"-os lcd-hez már sajna kicsi volt. A kép sarkai sötétebbek voltak, viszont a középső résznél sokkal élesebb volt a kép vele, mint nélküle. Így vettem egy 110mm-est.
Az már brutális.
Estefelé rakok fel fényképet róla.
-
Sraff
tag
válasz
kovi831 #4185 üzenetére
Szia!
Dehogy halott a topic, csak mindenki dolgozik serényen és nincs ideje beszámolni róla. Legalábbis remélem.
Azért, hogy tartsam a lelket a még építőkben adok egy helyzetjelentést.
A vetítő eleje és hátulja nagyjából kész, néhány apró simítást kell még a héten megcsinálni. Utána jön az alsó és felső lap a hűtőventillátorokkal együtt. Kis szerencsével egy hónap múlva már lesz egy teljesen bedobozolt, de még le nem festett projektorom. Utána szétszedem darabjaira, lefestem, majd ismét összerakom. Tehát október végére kész is (vagy nem).
Mindenesetre a héten rakok fel képeket.
(Lassan a végéhez közeledve látszik, hogy mely alkatrészekre nem lesz már szükségem. Így miután kész lettem nagy valószínűséggel lesz eladó fresnelem, triplet lencsém (2db, az egyik variofókuszos), kondenzor lencse, hidegtükör, stb. Ha valaki érdekel valami, akkor keressen meg privátban.)
-
Sraff
tag
válasz
attila1990 #4182 üzenetére
Szia!
Az írásvetítődet akarod javítani? Mert ha nem, akkor van 310x310-es fresnelem 2db. A hasznos mérete 300x300mm, a sarkai le vannak törve.
De végül is lehet belőle csinálni 280x280-ast is, csak akkor vágni kell.Ha érdekel, akkor keress meg pm-ben.
Sraff
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4166 üzenetére
Nem valami bőbeszédű az oldal, de legalább az kiderül, hogy a postával vagy a GLS-sel is tudják küldeni a csomagot.
Szerintem az a legegyszerűbb, ha beregisztrálsz, elkezded a vásárlást és nézed, hogy a fizetés előtt mennyi szállítási költséget írnak. De csak óvatosan a nyomkodással, nehogy megrendeld véletlenül.
Mindenesetre szerintem 2-3-4000 Ft-os költséggel lehet számolni.Mit szeretnél rendelni? (Lehet, hogy van nekem is.
)
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4161 üzenetére
Szia!
Amit fent linkeltél az biztosan nem jó. Fresnelt írásvetítőből tudsz kinyerni, vagy veszel külföldről. Például: DIY-Beamer.com
Ha nem kis méretű projektort építesz, akkor 2db kell belőle. (Az írásvetítős fresnel lencse szétszedhető, úgyhogy az is két darabnak tekinthető.)
Egy pici off és jó tanácsok az új építőknek:
1. Használd a szerkesztés gombot, ha még megteheted.
2. Olvass vissza a fórumban, mert ezekről már sokszor volt szó, ráadásul ötleteket is lehet szerezni a későbbiekre.
3. Az lcd-t közrefogó két lencse az fresnel, a vetítőlencse az triplet. (Elnézést a nyelvtannáciskodásért, de ezek zavarják a szemem.) -
Sraff
tag
válasz
kakarotto24 #4156 üzenetére
Szia!
A 17"-os méret elég nagy, írásvetítős fresnel lencsét biztosan nem fogsz találni hozzá. Legjobb emlékeim szerint kintről mlehet beszerezni 400x400-as méretű fresnelt, annak már elégnek kell lennie. Vagy pedig használod kisebb fresnellel és vagy kicsinyíted a képet, vagy lesznek lelógó részek.
Keress vissza a fórumban, volt már ez a téma. Például így.
Az lcd és a fémhalogén megtáplálása mehet egy tápról. Nem kell két dugó hozzá. Majd teszek fel róla fénylképet.
Mindenki csak akkor fogjon hozzá a villanyszereléshez, ha teljesen biztos a dolgában. Az árammal nem érdemes játszani, mert a végén mi húzzuk a rövidebbet.
-
Sraff
tag
Sziasztok!
Ma sikerült egy rendes próbát csinálnom. A vetített kép mérete kb. 2,5x1,5m; 2,6m távolságról. Íme az eremények:
(Egyébként hogy kell ide rendesen képet linkelni?)
Ennél már csak jobb lesz a helyzet (remélem).
Amiben bízok:
- jelenleg a fresnelek elég koszosak (ujjlenyomat, por, stb.)
- AG le lesz szedve (a legeslegutolsó lépésként)
- objektívet meg fogom tisztítani, valamint még a távolságán is kell módosítani, mert az élességgen lehet még szerintem lehet javítani.
- ha kész a doboz, akkor ennyi fény nem szökik el.A jelenlegi állapot alapján úgy saccolom, hogy legkésőbb az év végére kész kell, hogy legyen.
A távolságokon még finomítok kicsit. Most már jöhet a hátlap építése, majd a készre dobozolás, hűtés és az elektronikák rögzítése. Feladni már tuti nem adom fel.
És ti?
-
Sraff
tag
Sziasztok!
Ma ismét sikerült előre lépnem egy kicsit. Csináltam egy tesztvetítést. Nem mondom, hogy teljesen meg vagyok elégedve, de azért elkeseredve sem vagyok.
A főbb egységek összeállítva:
A vetített kép:
[]
Sajnos a DVD lejátszóm, amivel próbáltam, megadta magát, így csak a gyártó logója jött be.
Holnap kipróbálom egy másikkal, egy jóval. Elvileg az viszi az allinbox-ról letöltött tesztképeket is. Igazándiból azokra vagyok kíváncsi. -
Sraff
tag
válasz
szbalogh #4138 üzenetére
Szerintem 2-3 órának elégnek kell lennie. A polár fóliára vigyázz!
Más. Ha esetleg valaki olyan téved erre, akinek már kész a projektora az legyen már szíves megosztani velünk az egyes elemek távolságát. Persze a lencseméretekkel, LCD mérettel együtt.Ma csináltam egy próbát, de koránt sem vagyok megelégedve. A széleken túl kevés a fény. :S Remélem holnap már többet tudok vele foglalkozni és hátha összejön.
-
Sraff
tag
válasz
szbalogh #4135 üzenetére
Hali!
Ha jól emlékszem, akkor én vettem meg tőled a fresnelt. Ha érdekel, akkor keress meg privátban, mivel vissza tudom adni. Ugyanis vettem egy nagyobbat, méretesebbet (majdnem 16:9-es).
Állapotjelentés: villamosság összerakva; a menetes szálakra felfűzve, rögzítve minden. Talán ma már csinálok egy próbavetítést.
Egy jó tanács azoknak, akik ilyen menetes szálakra fűzik fel az elemeket, mint én: bármilyen hihetetlen a sima hatlapfejű csavaranyát könnyebb és gyorsabb felcsavarni, mint a szárnyas anyát. Tanácsos azt használni.
Sraff
-
Sraff
tag
Üdv Kollégák!
Ki hogy áll a projektor építéssel? Eléggé elcsendesedett itt az élet, ez azt jelentené, hogy már senkit sem érdekel a buherálás?
Én viszont egyelőre nem adtam fel, előbb vagy utóbb kész is leszek.
Az elmúlt hetekben sokat haladtam (az alapjaitól kezdtem újra az építést.)
Egyelőre így állok:
* a fresnel keretek készen vannak, a fresnel lencsék beszerelve, rögzítve,
* az LCD és triplet tartók is készen vannak, LCD beszerelve, az AG egyelőre rajta hagyva,
* izzó, izzó foglalat, "parabola tükör", kondenzor lencse összeszerelve,
* számítógép tápegység átbuherálva (kapcsolókkal kiegészítve).Nagyjából ennyi, egy kevés villamossági munka van hátra a jövő hétre. Ha minden jól megy, akkor a négynapos ünnep alatt össze tudom rakni és valamilyen (remélem éles
) képet kicsiholni belőle. Ha ez összejön, akkor egy hátlapot kell még csinálni, utána szétszedni megint, lefesteni feketére a belsejét és a külső dobozt megcsinálni. Szerintem most kb. 50-60%-os a projekt. Ha érdekel valakit, akkor majd teszek fel fényképeket.
Üdv, Sraff
-
Sraff
tag
Adok egy kis helyzetjelentést és legalább felhozom a topicot.
Ma este sikeresen szétszedtem a monitort. Pár napon belül megcsinálom neki a tartót és kis szerencsével akár már a héten is tudok próbavetítést csinálni.
Ha összejön, akkor képekkel is jelentkezem.
-
Sraff
tag
válasz
D33juice187 #4104 üzenetére
Szia!
A lepucolt LCD panelnap mennyi a hossz és szélességi mérete?
-
Sraff
tag
Szerintem az írásvetítős tripleteknek jónak kell lenniük. Az allinbox-ot megnézve az ilyen kis lcd-ékhez is simán használják őket. Viszont ezeket lehet, hogy távolra kell elhelyezni az lcd-től (fókusztávolságuktól függően).
Viszont van egy másik ötletem. Mivel kicsi az lcd mérete, ezért lehet, hogy jó lenne egy crt projektor objektíve is. Ezekben a crt projektorokban az objektív elég közel van a panelhoz, így távolságot is lehetne nyerni vele. Lehet érdemes kipróbálni.
Ha érdekel, akkor keress meg privátban, van mindkét fajtából egy-egy (crt objektív, triplet).
-
Sraff
tag
válasz
D33juice187 #4104 üzenetére
Amit én fogok használni az egy kb 50mm átmérőjű variofókuszos triplet.
Van egy fix fókuszos tripletem is, azt kb 65mm átmérőjű.Úgy tervezem, hogy csak akkor fogom szétszedni, ha már csak az marad, úgyhogy megvárom a képeidet.
-
Sraff
tag
válasz
D33juice187 #4100 üzenetére
Nem olyan nagy kunszt az a triplet (mondjuk, csinálni nem fogsz tudni). Viszont biztosan találsz valahol használt írásvetítőt. Ha csak egy lencsést (simplet) találsz, az sem gond, sokan úgy csinálták az elején. Azzal is szép képet csinálni.
A 35W-os xenon nem tudom, hogy mekkora fényt tud produkálni, de ha megnézed az Allinbox-on, akkor azt látod, hogy az ilyen méretű lcd-hez 250W-os vagy 400W-os fémhalogént használnak.
A monitor szétszedés elején a külső burkolatot a hol és mennyire kell megfeszíteni, hogy lejöjjön?
-
Sraff
tag
válasz
D33juice187 #4097 üzenetére
Ááá, még szét sem szedtem.
Sok a munka, kevés időm van a projektorral foglalkozni.
Egyébként hogy oldottad meg az LCD panel rögzítését? (fényképet tehetnél fel róla)
Triplet ügyben korábban írtam pm-et.
-
Sraff
tag
válasz
D33juice187 #4090 üzenetére
Szia!
Teljesen véletlenül én is egy ilyen monitorból csinálok projektort. Hogy ment a szétszedés? Leírhatnád, hogy mire figyeljek. Esetleg képeket nem csináltál közben?
r0leee: Miért nem fejezed be? Vettél gyárit?
-
Sraff
tag
válasz
reweptor #3985 üzenetére
Szia!
Két eset van:
1. Írásvetítős fresnelt használsz. Ekkor azt a fresnelt, ami az írásvetítőben van azt ketté szokták szedni, mivel össze van ragasztva. Az egyik fele talán 330 mm, a másik talán 220 mm fókuszú. Ezért írtam, hogy ami egynek látszik az tulajdonképpen kettő.
2. Rendelsz fresnelt. Magától értetődően ekkor két fresnelt veszel két különböző fókusztávval.
A melegedéssel kapcsolatban sajnos még nincsenek tapasztalataim. Hűteni mindenesetre kell. Én 3db 120-as ventillátort fogok használni.
Az írásvetítős fresnelek 15"-os vagy kisebb lcd panelokhoz jók. A fresneleim kb. 295 mm x 295 mm méretűek.
-
Sraff
tag
válasz
reweptor #3981 üzenetére
Szia!
Az írásvetítőre való rápakolás nem valami jó megoldás, mivel az írásvetítő izzója fűt nagyon, ráadásul a színe sem a legjobb. Ezért használnak főként az ilyen projektorokba fémhalogén izzót.
A két fresnel tulajdonképpen nem két fresnel, hanem egy fresnel szétszedve. Tehát, ami az írásvetítőben van az van kettészedve. Általában a kettészedett megoldás vált be a legjobban. Ilyenkor közel párhuzamos fénynyalábok mennek át az LCD panelon.
A triplet lencse pedig egyszerűen jobb képet ad, mint a simplex. Ez tény, el kell fogadni.
Ha valakit érdekel, akkor van 2db írásvetítős fresnelem. Ebből az egyik félig szét is van szedve. Ezzel kapcsolatban privátban keressetek.
Egyébként hosszú kihagyás után (majdnem 4 hónap) ma ismét foglalkoztam a projektorommal. Remélem, hogy lesz időm most már foglalkozni vele.
-
Sraff
tag
Kösz a válaszokat! Pedig mennyi munka volt benne; és most kezdhetek új megoldást keresni.
Achilles209: Neked akkor most nincs is az izzó mögött fényvisszaverő? Kap elég fényt a fresnel?
Egyébként amik ezek után szóba jöhetnek:
Szűrőtál: geometriája, felület tükröződése kérdéses, lyukak vannak rajta, továbbá sok munka, amivel átalakítom.
Hajlított lemez: sok allinbox-os fényképen láttam, hogy csak egy sima - gondolom parabola alakú - hajlított lemezt raktak az izzó mögé. Ezt viszonylag egyszerű kivitelezni viszont csak horganyzott lemezt tudnék használni, amit még valahogy fel kellene polírozni.
Esetleg valakinek más ötlet? Mindenki, aki már kész van tehetne fel képeket, hogy okosodjunk.
-
Sraff
tag
válasz
Grabovsky2 #3749 üzenetére
Autó.
Tapasztalat, hogy leég? Kb. mennyi idő után? Esetleg javaslat, hogy mivel pótoljam?
-
Sraff
tag
válasz
JohnyDeMarco #3737 üzenetére
"Kap a 12V-os DVD lejátszó tápról egy Zener-t, és már meg is van az 5V."
Ezt kifejtenéd részletesebben is?
Hasonló dolgot kellene csinálnom nekem is, csak én egy PC táp 5V-os kimenetéből akarok 1,5V-ot.
-
Sraff
tag
Villamosságban jártas kollégától kérdezném: védőföldelést be kell kötni valahova?
-
Sraff
tag
válasz
Tomitosz #3725 üzenetére
A függőleges tuti nem jó! Nézd meg ezt az adatlapot!
E szerint az égetési helyzet: HORIZONTAL +/- 45DEG
Azért még nézz utána más oldalon is.
-
Sraff
tag
Szia!
17"-os kijelzőhöz szerintem minimum 250W-os fémhalogén kell. Ezeknek E40-es a foglalatuk. Semmi különleges nincsen benne, nem értem, hogy mit nem tudsz kivitelezni rajta.
Csinálsz egy tartót hozzá és kész (ügyelve az izzó működési helyzetére).Nekem lassan összeáll a világítás, már csak a vezetékelés van hátra. A hét vége felé rakok majd fel képet róla, hátha segít, hogy megjöjjön az ihlet.
(Mondjuk az már látszik, hogy módosítanom kell az alkatrészek elhelyezésén /túl hosszú lett/, de már muszáj kipróbálnom.)
arpii
Az UV és IR hullámokat vajon az első fresnel nem szűri ki?
-
Sraff
tag
válasz
Tomitosz #3705 üzenetére
Szerintem felesleges. Már ha kérdez valaki.
Érdemes nézegetni az allinbox-on az elkészült vetítőkről a képeket. Nem nagyon láttam még ilyen üveget berakva.
Szerintem - ahogyan Achilles209 is mondta - okosan kell megválasztani a ventillátor(ok) helyét.
Ráadásul ha nem tökéletesen átlátszó az üveg, akkor még ez is tovább rontja a vetített kép fényét.
-
Sraff
tag
válasz
Dr Smoke #3641 üzenetére
Pontosan így.
THX
Neked hogy van megoldva a hűtés? Mert ahogy nézegettem a már megépült vetítőket általában 2 ventit használnak. Neked van 6 és még ez sem elég?
Én 3 12cm-es ventit akarok berakni (kettőt a fresnelekhez, egyet az izzóhoz). Érzésre elégnek kell, hogy legyen. De majd a hőmérő megmutatja.
Viszont amilyen tempóban haladok, idén nem lesz kész véglegesen.
-
Sraff
tag
Bocs a dupla posztért, de nem ment a kép rendes beillesztése.
Tehát elvileg az izzó bekötése látszana a képen (forrás).
-
Sraff
tag
[URL=http://www.kephost.com/][IMG]http://www.kephost.com/images3/z5m9styd9hzo0tay96rb.jpg[/URL]
-
Sraff
tag
Én valamikor nyár végén "beszéltem" vele, azóta nem.
Urak! Lenne egy kérdésem.
Elkezdtem a világítást összerakni. Az izzó, amit vettem az csak vízszintesen üzemeltethető. Ez még rendben is volna. De.
Van-e jelentősége, hogy az izzó a tengelye körül milyen pozícióban van? Nekem most úgy áll, hogy az izzón belüli kerámia rész függőlegesen áll. Jó ez így?
Más.
Szert tettem egy 3M 4300 típusú írásvetítőre. Ma szétberheltem, csomó dolgot tudok belőle hasznosítani.
Ami nagyon jó benne az az, hogy variofókuszos triplet van benne. Nagyjából megmértem, kb. 410-550 mm között változik a fókusztáv.Remélem jó lesz majd a vetítőbe.
-
Sraff
tag
válasz
Grabovsky2 #3625 üzenetére
Szia!
Tripletre gondolsz? Mert azt vagy írásvetítőből, vagy külföldről tudsz beszerezni.
Gyári projektor tripletje szerintem nem jó. Nekem van egy CRT projektor objektívem, de annak sokkal kisebb a fókusztávolsága, mint a tripletemnek.
Sraff
-
Sraff
tag
Nem tudom, hogy mekkora kijelzőből építed, de általában a jó tripletek kb. 90-100 mm átmérőjűek és a fókusztávolságuk 320-500 mm. Amiket felsoroltál valószínűleg kicsik.
De egy jobban hozzáértő majd biztosan megmondja, mi az igazság.Este próbáltam a fresnelt egy tapétavágóval szétszedni, de nem ment. Úgyhogy egy fűrészlappal próbálkoztam. Így már megy, csak lassan.
-
Sraff
tag
Üdv közöttünk!
Lehet, megint lesz élet a fórumon. Miből építed és hogy állsz? Képek is jöhetnek.
Én picit megakadtam, mivel nem volt időm.
Sajnos továbbra sem tudom, hogy a fresnelt hogy vágjam. Az a lap élénél bevágva, vagy a lapra merőlegesen körbe?
Aki csinálta már az igazán felvilágosíthatna. Nem akarom elszúrni, nehéz volt beszerezni.
-
Sraff
tag
Sziasztok!
Nagyon nagy a csend építés ügyben.
Mindenki nyaral? Vagy feladtátok?
Én viszont kérdeznék tőletek, hátha tudtok segíteni.
szbalogh kollégának hála
sikerült szereznem egy írásvetítő fresnelt, ami még egyben van. A kérdés az, hogy miként kell kettévágni a ragasztásnál? A lap élénél, vagy arra merőlegesen?
Továbbá kérdés még, hogy a fresnel domborulata az szándékos, vagy csak a hő deformálta el egy kicsit?
Sraff
-
Sraff
tag
Esetleg egy ilyen? Samsung projektor lencse
-
Sraff
tag
Sziasztok!
Nem lenne véletlenül valakinek eladó fresnelje?
A fő alkatrészek közül már csak ez hiányzik. De ha minden kötél szakad, akkor rendelek külföldről. Kár, hogy az exclusive-online.com-on most nincs (ott volt a legolcsóbb), úgyhogy valószínűleg a diy-beamer.com marad.
Esetleg más céget ismertek, ahonnan jobban megéri rendelni?
-
Sraff
tag
Sziasztok!
Egy kis szakmai segítséget kérnék.
A felülről világítós írásvetítők fresnel lencséi használhatóak?
Épített valaki ilyen írásvetítőből?
Üdv.: Sraff
-
Sraff
tag
Nah, úgy néz ki, hogy lassan én is elkezdhetem a tervezést, az építgetést.
Ígéretet kaptam egy írásvetítőre (3M), csak sajnos még nem tudom, hogy milyen állapotú, és milyen lencséje van.
Az aukciós oldalakon sem találni írásvetítőt, habár valaki a napokban vitt el egy Folar I. típusút 20,5 eFt-ért. Remélem megérte neki.Az urak hogy állnak az projektorokkal?
-
Sraff
tag
Szia!
Egy 15"-os panelban gondolkodom, egyelőre írásvetítős fresnel lencsékkel. Jó lenne egy 16:9-es arányú monitort kifogni (kár, hogy ez a monitort már nem lehet kapni, újonnan is megvenném), de ahogy néztem erre nem sok az esély.
Így marad egy 4:3-as 15"-os monitor. De ez még tényleg csak terv, mert az akaraton kívül még semmi nincs meg.
-
Sraff
tag
Sziasztok!
Egy mazsola jelentkezik projektort építeni.
Egy hét alatt átrágtam magam a majd 3500 hozzászóláson, így az elmélettel szinte tisztában is vagyok.
Látva a jobbnál-jobb megoldásokat úgy döntöttem, hogy én is építek egyet. El is kezdek most már alkatrészeket keresni.
De előtte a tisztelt fórumtársakat kérdezném, hogy van-e esetleg olyan felesleges alkatrészetek amitől megválnátok. Ha van, akkor pm-ben jelezzétek.
Remélem minél hamarabb meglesz minden alkatrész, és hozzákezdhetek alkotni.
Eredményes barkácsolást mindenkinek!
Sraff
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest