- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
reweptor
csendes tag
válasz
Tomitosz #3978 üzenetére
Tök jó ez a Projó kalkulátor! de ugye a kijövő fényteljesítménynél belekalkulálja, h benne van egy LCD ugye? (so a kijövő 5-10%-os fény az már LCDvel együtt értendő)
Megvan esetleg valakinek ennek egy exceles verziója? (úgy könnyebben ki lehetne számolni az ideális távolságokat)Van valami hír a fresnel rendelésről?
Az elvi felépítéssel kapcsolatban lenne még kérdésem.
Ugye sokan csinálják, h simán rárakják az LCD panelt az írásvetítőre, és kész.
Miben jobb a 2 fresneles megoldás az 1-esnél?
Miért kell triplet lencse, és miért nem jó, ha simán egy lencsét rakunk be fókuszáláshoz? (mint az írásvetítőnél)Üdv
-
Songo
senior tag
válasz
Tomitosz #3978 üzenetére
Köszönöm
Ez alapján kb letisztult hogy 10x8x50cm-be nagyjából belefér talán még kisebbe is. cserébe kb 1,3-1,5mes képátló amivel több mint elégedett lennék. Ez nem háimozi célra lenne hanem mobil szórakozásra. Bulikhoz nyaraláshoz tv helyett telefonról nyomatnia filmeket.
-
MaBaker
csendes tag
válasz
Tomitosz #3910 üzenetére
Én is nézegettem kis lcd hdtv-ket. Nekem ez volt a legszimpibb [link]
Van DVD-s kivitele is, ha az a fontos, és korrekt árban van.Szóval az optolife is drágán szállít
De legalább elfogad paypal-es fizetést? Huh nem biztos, hogy kibírom türelemmel március-áprilisig a rendelést...
-
arpii
tag
válasz
Tomitosz #3906 üzenetére
Nem rossz! Azon gondolkodtam, hogy még jó 20% fényerő növekedést érhetnénk el egy jó vászonnal. Itt egy példa: [link]
Márkás vászonra aligha futná, főleg fal méretben, kíváncsi vagyok mivel lehetne jó eredményt elérni.
-Natúr kissé durván csiszolt, de többnyire egyenletesen meszelt fal: ez eddig a legjobb és legegyszerűbb.-Lepedő: valamivel több fényt nyel el, mint a fal.
-Sima nyomtatópapír (olcsó fajta): nagyjából megegyezik a fénye a fehér fallal, talán mintha fehérebb lenne a fehér, ennyi.
-Fényes papír: mintha némi plusz fényerőt jelentene, azonban a tükröződésnek köszönhetően rosszabb az élmény.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Tomitosz #3901 üzenetére
Lehet hogy butaság, de "hassal" felfelé leteszed egy sík felületre, asztalra, bármire, majd hajszárítóval, vagy esetleg messzebről hőlégfúvóval finoman megmelegíted. Lehet hogy kilapul. A gond ott lehet, hogy mivel megnyúlt az anyag, ezért nem fog visszatérni az eredeti formára, csak mondjuk a közepe behorpad, és olyan lesz, mint amikor követ dobsz a vízbe.
Tervezek ismét rendelni, mert kellene építenem még kettőt
de csak márciusban. Ha érdekel, egyeztessünk majd akkor, most egy darabig nem leszek elérhető.
J.
-
Tomitosz
aktív tag
válasz
Tomitosz #3883 üzenetére
A vetítő mondhatni elkészült első tesztjére. Hihetetlen nagy képe van. 185cmx170cm. Hihetetlen éles a kép. Sajna színekben nem bővelkedik de ezerszer jobb mint az írásvetítős megoldás. Viszont ez sem működik tökéletesen.
Az első probléma az volt hogy az izzó alatti fényterelő alatt szó szerint porrá szenesedett a pozdorja. Most beraktam alá egy alumínium lemezt amin elvezetődik a hő, ideiglenesen ez jó lesz.
A másik problémám hogy van egy üveg aminek hőszigetelőként kéne működnie, de a hűtés ellenére is sok hőt nyom át az utána 2 centire lévő fresnelre. És mivel nálam függőlegesen vannak a szintek ezért a fresnel közepe kissé hasat eresztett, szerencsére még mindig fókuszál. Most azon töröm a fejem hogy esetleg az első fresnelt is üveglapra kéne rakni mert akkor nem esne jobban össze, de akkor az is lehet hogy a hő hatására ki simulna a bordázat. Vagy talán új felfogatás vagy még több légbeömlő nyílás kéne. Vacillálok mert nem akarom minden próbálkozásomnál agyon fúrni a vázat. -
Tomitosz
aktív tag
válasz
Tomitosz #3882 üzenetére
Egyre jobban haladok. Már felkerült a falra egészen bravúrosan mert nehéz volt. Teljesen be van vezetékezve. Most már csak új anyát kell vennem mert az előzőben van olyan műanyag szorító és nem tudom feltolni a meneten, meg a fene akar erőlködni. Reményeim szerint holnap este már ezen fogom nézni a Star Trek mozikat amit leszedtem.
-
haligábor
tag
válasz
Tomitosz #3850 üzenetére
sziasztok.
most határoztam el magam hogy én is szeretnék egy ilyen házi projektort csinálni.
valaki letudná nekem irni hogy mi kell hozzá
és hogy milyen monitorral érdemes el kezdeni vagy mivel érdemes meg csinálni..
milyen izzót tegyek bele ??? (led izzó lenne a legjobb az továb birja, ha nem igy van cáfoljatok meg)
monitor típusokat is kérnék
előre is köszönöm
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Tomitosz #3870 üzenetére
Tomitosz, tudsz majd feltenni egy olyan képet, amin látszik, hogy mit vetít a falra? Úgy értem vagy LCD nélkül, vagy kikapcsolt LCD-vel, csak hogy látszódjon a fehér kép, középpont-szélek eltérése, meg az élek élessége?
Zsír lesz egyébként, szépen össze van rakva!
Köszi!
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Tomitosz #3871 üzenetére
Igazából én nem tisztítom, illetve nem koszoltam össze
Az utolsó pillanatig a fóliában tartottam, plusz én plexi keretbe tettem, tehát nem volt forgács / kosz. Lefujkáltam és kész. A másik része a dolognak, hogy az enyém 4 mm vastag és nem ragasztott, anyagában metszett, tehát nem tartok a szétválástól. Zárójelben megjegyzem, hogy elég csúnya lenne, ha tiszta vízzel szét lehetne szedni.
Könnyen mondom, de lehet hogy egy öblítést törlés nélkül meg lehet kockáztatni, de inkább várj a többiek véleményére.
J.
-
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3854 üzenetére
Sziasztok!
Én az elektronikával szívok! Kicsit elszámoltam magam, több időt kellet volna rá hagynom....
Legfelyebb nem 24.-én debütál a kicsalád előtt.Tomitosz:
A hód levágja ingyé mm. pontosan
Alig várom a képeiteket az elkészült projikról.
Az utóbbi időben egy kissé behalt a fórum ezen topikja, hátha ettől majd feléled! -
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Tomitosz #3849 üzenetére
Tükörtartó fülek? Hmm, nem is rossz. Az én tartóm tulajdonképpen 3 feketére festett plexi lap lesz, amiből ki van vágva az "ablak" a frensel-nek és az LCD-nek. Az egészet a 4 sarkon lévő furatokkal felteszem egy menetes szárra, így anyákkal könnyen állítható lesz a két távolság. Több helyen láttam már, gondoltam az állíthatóság nem egy hátrány
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Tomitosz #3850 üzenetére
Igazán nincs mit, ha kell még valamit boltolni, szólj csak bátran
Minimális eltérés van az enyémen is, de elfér a méret miatt. Sajnos még nem tudtam rendesen összeállítani, mivel a keretek még készülnek, de kézzel tartva is jelentős a különbség.
A két ünnep között lesz időm bütykölni, remélem be is tudom fejezni.
Tomitosz, ha lesznek képek, ne habozz feltenni
J.
-
-
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3840 üzenetére
Ha, ezt szavazásra bocsájtod, akkor én a kisebbikre szavazok, habár nem egészen ilyen kiképzésűre gondoltam, amikor ezt tanácsoltam.
Mert, ha jól látom akkor az edények alja több szögben meg van préselve.
Ki is próbáltad őket?
Esetleg a próbákról tudsz feltenni képet?
Egyébként, ahhogy elnézem ezeknek az edényeknek elég lenne egy kis fémtisztító és polírozó. -
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3783 üzenetére
Nos, nekem a nagy távolság a kondenzátor lencse miatt van, mint mondottam ez csak ideiglenes megoldás. Majd egy másik kondenzátor lencsét kell szerezzek és egy power ledet..
Egyébként a az izzó tartó ház hűtés nélkül 65 fokos..
Így nem nagyon kell neki hűtés, de azért egy chpset hűtővel megtámogattam és így már csak langyi. -
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3780 üzenetére
Ebben, teljesen igazad van. Mármint a hűtési elgondolásodban.
Csak azt ne feledd, hogy ez fizikai akadályt képez a fénynek is.
De, egyébként én is hasonló elrendezésen gondolkodtam az elején. Ki tudja lehet, hogy nekem is hozzá kell nyúlni a bontott scanner-em üveglapjához. -
Grabovsky2
tag
válasz
Tomitosz #3777 üzenetére
Igen, majdnem minden lcd panelen van ilyen, ez alól az úgy nevezett clear type kijelzők a kivételek, de ezek csak mostanában váltak nagy "sikké" a noti és tv piacon.
A leg egyszerűbben úgy tudod megállapítani, hogy ha a kijelződ felülete kikapcsolt állapotban matt és nem csillog. Tehát nem olyan mint mondjuk egy üveg felülete.
Kb. olyan, mint [ez]Természetesen nem feltétlenül kell leszedni, mivel úgy is működik a proji, ha rajta hagyod.
De szerintem érdemes leszedni.
A hőpajzzsal kapcsolatban:
-Ne várd, hogy ezek az edzett, hőálló üveglapok megfogják neked a kibocsájtott hőt, mivel a látható fényen kívül még jelen vannak az infra fény hullámok, melyek a legtöbb hőt szállítják. Gondolj bele az infra lámpákba amik például a lacikonyháknál tartják melegen a kaját
Ezt csak spec filterrel lehet kiszűrni. Ha jól tudom.
Persze még talán így is van értelme beépíteni a házba... -
Achilles209
tag
válasz
Tomitosz #3725 üzenetére
Még annyit tennék hozzá a helyes használathoz, hogy a fémhalogén is olyan, mint egy Nikkeles akku, ki kell sütni első indításra. Vagyis legalább 1-1,5 órát célszerű járatni elsőre, hogy a fémgőz rendesen eloszoljon, és amúgy minden indításnál legalább 0,5-1 órát menjen. Így maximalizálható az élettartam. Ezt is Ödön mondta még naon naon régen.
-
Sraff
tag
válasz
Tomitosz #3725 üzenetére
A függőleges tuti nem jó! Nézd meg ezt az adatlapot!
E szerint az égetési helyzet: HORIZONTAL +/- 45DEG
Azért még nézz utána más oldalon is.
-
Achilles209
tag
válasz
Tomitosz #3714 üzenetére
Nah, megnézni nem tudtam, mert elfelejtettem
De olyan izzóm van, mint a képen a bal oldali:
Amit tudok 250W, 25.000 lumen, 7.000 óra üzemidő helyes használat mellett.
Sajnos Ödön azt mondta nekem, hogy kb az utolsó darabokból kaptam én is, és többet nem is gyártanak, pedig a mérete, és fényereje alapján ez az egyik legjobb.
Arra már nem emlékszem, hogy milyen a színhőmérséklete, de azt biztosan tudom, hogy 4600 és 5000 között van. Ezt úgy próbálgattuk ki anno a többiekkel, hogy melyik a legjobb. A túl alacsony értéknél kékes lett a kép, a túl magasnál, sárgás pirosas. Ha találkozok valamelyik vinyómon a projekt mappámmal, akkor megnézem, és közkincsé teszem ezeket az adatokat. -
-
Sraff
tag
válasz
Tomitosz #3705 üzenetére
Szerintem felesleges. Már ha kérdez valaki.
Érdemes nézegetni az allinbox-on az elkészült vetítőkről a képeket. Nem nagyon láttam még ilyen üveget berakva.
Szerintem - ahogyan Achilles209 is mondta - okosan kell megválasztani a ventillátor(ok) helyét.
Ráadásul ha nem tökéletesen átlátszó az üveg, akkor még ez is tovább rontja a vetített kép fényét.
-
Achilles209
tag
válasz
Tomitosz #3681 üzenetére
Az írásvetítőben is két féle fresnel van összeragasztva. A következő miatt:
- A felső ábrán a helyes elrendezés látható, azért van a kis fókuszú fresnel az izzó előtt, mert így kisebb hely kell, valamint a nagyobb szög miatt a fresnel több fényt tud összegyűjteni. A nagyobb fókuszú fresnel pedig a kisebb szög miatt nem vetít 60 méteres képet a falra.
- Az alsó ábrán az előző ellentéte van, tehát a dobozunk ugyanakkora lesz, viszont kisebb lesz a fényerő, valamint sokkal nagyobb képet kapunk, ami miatt még kisebb lesz a fényerő.
Amúgy lehetne ugyanakkora fókuszú fresneleket is alkalmazni, de a felső ábrán látható megoldás a leghatékonyabb.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Tomitosz #3670 üzenetére
Hi,
szóval eddig:
1x Product: BHPA330-2-5
1x Product: BHPA500-2-1
2x Product: BHPA220-2-2Tényleg, ha a két fresnel azonos, rendben lesz? Én ezt használtam számoláshoz:
http://www.gothicdarkness.hu/projo/
Ha kitaláltuk hogy ki kér még, akkor megdumáljuk hogy legyen, fizetés, átvétel, stb. Bp.-n oda is tudom adni, I. ker. hétköznapokon, de ez már a jövő
J.
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Tomitosz #3650 üzenetére
Lehet, hogy az lenne a legjobb. Mondjuk tényleg nem értem, hogy egyesek hogyan képesek 1-2 ventilátorral lehűteni a 250W-os fémhalogén izzót. Az lcd-mnek semmi baja egyébként, gyorsan kell cselekedni és akkor megszűnik a feketedés.
Most olyan távolságban van az izzó, hogy nincs feketedés, de a sarkokba meg nem jut elég fény. Meg a hat venti zúg eléggé, a hangrendszert szoktam feltekerni.
-
Tomitosz
aktív tag
válasz
Tomitosz #3643 üzenetére
Találtam egy webáruházat ahol lehet fresnert rendelni [link] . Látom kétfajtát kéne rendelni mert külön van nekik az LCD elé és mögé. Mondjuk vicces lesz a tükrözéssel együtt kiszámolni a megfelelő fókusz távolságot.
Meg felmerül bennem a kérdés hogy amit optikát belinkeltem abban 3 lencse is van és az megfelel vajon a célra? 2db gyűjtő és 1db szóró lencse középen. Mert látom hogy mindenkinek 1 lencsés variáció használ. -
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Tomitosz #3637 üzenetére
Kapcsolási rajz alatt azt érted, ahogy a fémhalogén izzót, a gyújtót, a fojtótekercset és a fázisjavító kondenzátort kell összekötni? Ennek elvileg a gyújtón rajta kell lennie, a kondenzátor kivételével, amit a legelejére kell bekötni a 0 és a fázis közé, de enélkül is működik.
-
válasz
Tomitosz #3009 üzenetére
Üdv itt Tomitosz!
A sima halogén izzót felejtsd, a színhőmérséklete nem megfelelő(torzítja a színeket).
A fémhalogént főként ezért használják, a fényerő csak másodlagos szempont.Egyébként kibírná a trafó a 275W -os izzót mert ezeket többnyire túlméretezik valamennyire, főleg ha nem mai kihegyezett kínai tömegcikk trafóról van szó, de ezekbe a régi írásvetítőkbe még jó cuccokat raktak. Ha jól emlékszem én is használtam ilyen izzóval nagyon régen az írásvetítős trafót, csak akkor még a diszkólámpás korszakomat éltem.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NBA és kosárlabda topic
- Milyen autót vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Diablo IV
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- BestBuy topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Windows 10
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest