Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keresztapper
senior tag
válasz vikla007 #54798 üzenetére
Pécsi Kávét mindenképp, egyébként meg Block Coffee Room, Filter.
http://palscoffeetech.com/
-
vikla007
aktív tag
Pécsen (esetleg környékén) melyik újhullámos kávézót érdemes felkeresni?
-
mdav88
aktív tag
Fontos szolgálati közlemény:
Sokan rendelkezünk itt Compak k6 darálóval, találtam egy kontaktot, ahonnan tudnék gyári kést szerezni.
Első körben leinformáltam az árat, de még nem kaptam pontos visszajelzést rá.Ha elfogadható a gyári kés ára, akkor van aki szeretne rendelni belőle?
-
adp
őstag
válasz sz.zs. #54790 üzenetére
A taraly nincs veletlen napon?
Nekem akkor volt ilyen az oscar hasznalatakor.
Aztan atalltam arra, hogy nem a taratlyban hanem egy befottesuvegben lagyitottam.
Igy kave szemcse sem ment a zacsiba. Ami amugy tudott piszkolni.
Viszont tenyleg erdemes lenne a tartalyt kifertotleniteni. Domestossal szoktam en havonta, viztol fuggetlenul.Viszont en nem lepnek vissza a zacsira. Sokkal elobb tud algasodni, trutyisodni. Az izrol ne is beszeljunk, hogy sokkal gyengebb
[ Szerkesztve ]
-
Wolfy999
tag
válasz sz.zs. #54790 üzenetére
Szerintem valami betelepült a tartályba nálad, az enyémnek majdnem 3 literes a tartálya és egybe be szoktam borítani a 2 litert, nem várom meg míg teljesen kifogy, szóval egy hétig simán áll benne a víz, mégsem büdös vagy nyálkás. Mosd ki alaposan a tartályt valami fertőtlenítővel is, aztán jó alaposan vízzel is, hogy semmi vegyszer ne maradjon benne és figyeld meg úgy is jelentkezik-e a probléma. A palackozott ásványvízben nincs semmi ami megromoljon, szóval az "élővilág" már nálad kerül bele.
-
Bazsee71
őstag
Inkább keresd meg fragolát, és rendelj tőle egy 58,6-os tampert, az a tuti. Árban nem sokkal több, de pontos méret.
Az, hogy mennyi, azt a szűrő és a kávé pörkölési szintje határozza meg. Nekem 17-19g között mozog a jelenlegi kosárral (Reneka), utóbbi ha világos kávéval van dolgom. Úgy szoktam próbálni, hogy tömörítek, felhúzom a kart, majd leveszem, és ha a felsőszűrő csavarja nem érte el, akkor nálam jó.
PID nagyon függ magától az eszköztől, beépítéstől, és aztán a kávétól, ezt ki kell tapasztalni. Én 88 °C alá nem szoktam menni, átlag ~92 °C körül mozgok, de ez a Te gépeden nem jelent semmit, tök más kilépő vízhőfok is lehet.
Szűrő nyugodtan lehet használt, szerencsére nem könnyű elrontani.
Leírom az én eljárásomat, nem szemetelés ez itt.
1. Zaccot kiütöm a szemetesbe, elmosom a kosarat és a kart egy ikeás kefével, de van aki erre fogkefét használ.
2. A gépen engedek egy kis vizet (ezt egy pohárba szoktam, hogy ne a tálca teljen), utána egy mikroszálas törlőkendővel (aldi vagy lidl volt nálunk a legolcsóbb) áttörlöm a felsőszűrőt, majd egy kefével (ilyet is kapsz expolynál) átsöpröm a kartömítést is.
3. Ezután vakszűrőzök, majd ismét törlök egyet a mikroszálas kendővel.Most ez így elég macerásnak tűnhet, de kellő rutinnal nincs egy perc az egész.
Én Oscar Blit 90-es tasakot használok, így tartom magam ahhoz, hogy évente max. egyszer citromsavazom a gépet, akkor is híg oldattal. Tersonetes vakszűrőzés ajánlott hetente, én eddig lusta voltam és kéthetente-havonta csináltam, de most hogy Brikkáztam, érzem hogy pár használat után milyen kis vékony film képződik a felületen, így ráállok a heti egyre.
Tersonetezés:
1. Víztartály feltölt.
2. Fél kávéskanálnyi tersonet a vakszűrőbe, 6-7 másodpercig járatom a szivattyút, majd lekapcsolom.
3. 15 perc után megint elindítom a szivattyút 6-7 másodpercre, leállítom, majd leveszem a kart, elöblítem.
4. 2-3. lépést ismétlem 3x.
5. Kiengedek 1 dl vizet a gépből, majd vakszűrőzök, megint egy deci víz, vakszűrő és végül 1 deci víz, megtörlöm a fejet mikroszálassal és kész.Sokféle módja van ennek, de nálam ez a bevett szokás.
sz.zs.: nálam Oscar tasakkal nincs nyálka, Nordával meg nincs tapasztalatom.
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #54789 üzenetére
nekem is az van, nincs gond vele
sz.zs: ne töltsd tele, csak kevés víz legyen benne és kész
amúgy ez a "nyálkásodás" mi?[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
"Duplába mennyi kv javasolt?"
14 gramm a "standard" dupla eszpresszó, de nem véletlenül vannak 16-18-22 grammos szűrők. Váci úton a Bean Busters pl. 20g-ból készíti a duplát. Szerintem nem érdemes véresen komolyan venni; amennyi jólesik, ahhoz állítsd be az őrlőt. A tamperolási erővel szórakoztam az elején, mérlegen gyakorolgattam, de visszatekintve inkább röhejes volt :-)
Volt régebben itt egy ábra a tömörítés ereje és kioldódás kapcsán, nem oszt, nem szoroz, persze szükséges tömöríteni. Nekem sima 58-as tampi van adp kollégától, ennél marad egy vékony réteg a falon, sajnos. Szerintem ha teheted, érdemes az 58,4-58,5-ös tampikból választani, egyébként jó a sima 58-as is, bár szerintem inkább a szűrővásárlás utánra halaszd, hogy bele tudd próbálni. Hajrá :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
mgy
senior tag
válasz adriankoooo #54781 üzenetére
Én szoktam csinálni hűtőben filternek való kávéból, filteres arányoknak megfelelően, egész éjszakás áztatással hideg italt, szeretem. Van aki szerint ez pazarlás az alapanyaggal, szerintem meg egy másik egyensúly, amit szintén lehet szeretni.
-
L4D1K
őstag
válasz Bazsee71 #54770 üzenetére
Köszi a hosszabb választ is
Akkor egyenlőre maradok a duplánál. Ehhez való az 58-as tamper? 4e látok árulva egy használt lelit pl 100 plust. Megfelel kezdésnek, vagy inkább keressek mást?
Duplába mennyi kv javasolt? Illetve PID-et milyen hőfokra érdemes alapnak belőni? (Most 85ön van.)
Mérő pohár nincs, ékszer mérleg van. Vak szűrő nincs, se tisztítószerek. Ezek használatát ha leírod privátban, megköszönöm Nem szeretném tele "szemetelni" a fórumot.
# ANTAL Tuning #
-
adriankoooo
senior tag
French press cold brew mennyire eletkepes dolog?
-
-
mdav88
aktív tag
Szeretném leszigetelni a bojlereimet, rákeresve a témára különböző anyagokat használ mindenki, változó eredményességgel.
Az lenne a kérdésem, hogy mi a leghasználhatóbb anyag, nagyjából milyen vastagságban kell gondolkodni, illetve, hogy hol érdemes beszerezni ezeket?
Köszi! -
senior tag
Sziasztok!
A GC podos szűrője pont beleillik a 4 sz. Brikkába. Annyi, hogy nyilván így nem lehet teljesen összetekerni.
Szerintetek mi történhet ha megpróbálom?
Most nem arra gondoltam, hogy milyen lesz a végeredmény, hanem hogy lehet-e valami baja?Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Bazsee71
őstag
No akkor sorban:
1. Az elején én is csak a duplázást javasolnám, sokkal egyszerűbb. Aztán ha a szimplázás felé húznál, akkor érdemes beruházni - szintén fragolától - egy szimpla tölcsérre és egy 41mm-es tamperre. Egyébként kezdésnek egy IMS B68 2T H24.5 M jelű szűrőt javasolnék, ha jól tudom expolygonnál és danettinél is kapható. Ez még elfogadható áron megy, de már mérföldekkel jobb a gyárinál, kezdőként is fel fog tűnni.2. Tampert írtam korábban, ehhez még annyit, hogy nekem 58,6mm-es normál és Palmtamp van, utóbbit már 58,5-es méretben gyártja fragola. Ha simát veszel, akkor mindenképpen az 58,6mm-est ajánlom, passzol minden kosárba, és nem kell játszadozni, hogy mindenhol megfelelően tömörítsen.
3. Kezdésnek mérőpoharat, 0.01g-os mérleget ebayről, vakszűrőt, fejtisztító kefét, tersonetet, citromsavat és gyantapatront vettem. Utóbbit megbántam, nekem állásában szétnyílt, és kifolytak a golyók, meg furán nyálkás volt mindig a vízcső. Aztán tavaly vettem egy Oscar Blit 90-es tasakot, azóta öröm és boldogság. Közben kétszer kapta szét fragola a gépet, mindkétszer totálisan vízkőmentes kazánról számolt be. 14 hónapja van nálam a gép, de eddig csak egy finom citromsavazást kapott novemberben, nem akarom kínozni az alu kazánt.
-
soldier2
őstag
Ha megy az angol, akkor a home-barista.com oldalon van nagyon jó leírás az espresso alapokról, gyakori hibákról, stb. Sajnos innen linkelni nem tudom, de könnyen megtalálható az oldalon. Ha nem megy az angol, akkor eszpresszo.com, de itt van pár mára idejét múlt dolog is. Ezen kívül olvasd el az összefoglalót, különös tekintettel a daráló részre. Mini mill és hasonló kézihajtányok sajnos nem elég jók, a beugró a Graef 702. Valaki hirdetett egy használt Iberitalt az Index kávéológián pár napja, olvass vissza ott kicsit, az is ajánlott daráló.
+1 a dupla szűrőhöz. Könnyebben jön a sikerélmény az elején, és az sokat számít. A gyári szimpla szűrő elég esetleges eredményt ad, a podoson meg van egy "c" betű, az semmire nem jó.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
And06
aktív tag
1) a duplaszűrővel érdemes tanulni, mivel a) a szimplát nehezebb húzni b) a gyári szimpla semmire sem jó (LM szimpla kell majd). a PODos szűrőt lehet nehezéknek használni, másra nem jó. PODot podos géppel kell húzni. idővel majd úgyis fogsz venni VST/reneka/IMS trióból valamit, izlés szerint
2) a szűrő méretéhez passzoló kell: 58mm-es (58,35-58,5 is lehet, pl VSThez, gyárihoz mind1) egyesek kikóstolják azt a 0,3mm-t, de tény hogy az 58,35össel nemigen lehet mellélőni és pontosabb. ami fontos, a sik acél talp, fa nyél. később lehet beruházni pl maroktamperre, de most ez ne zavarjon össze.
3) vakszűrő, tersonet, citromsav. vizet ne kezdjük el, mert megint lesz róla 300 hozzászólás 1 óra alatt dióhéjban, mivel valószinüleg a csapviz túl kemény lesz nálad is, érdemes vagy gyantát használni, vagy forrásvizzel (pl norda) itatni.
+1) az őrlőt nem irtad, remélhetőleg van valami, mert annélkül az első három pont semmit sem számit
[ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
Barista Szaküzletben vásárolt, eddig nem használt, 58mm-es tamper 5990 Ft-ért eladó.
[acél talp, gumi nyél]
Budapesten átvehető.[ Szerkesztve ]
-
L4D1K
őstag
Sziasztok!
Szeretném elkezdeni az ismerkedést a GC vel. Mivel sosem volt még kotyogóson kívül más gépem, kezdjük az alapokkal.
1. Több kosár/szűrő is van a géphez. Melyik mire való? Ahogy olvastam, az egyik az podhoz van, többi meg különböző mennyiséghez ?
2. Tamperem nincs. Merre érdemes beszerezni? Egy használt Lelitre próbálok most lecsapni. Ajánlott márkák, típusok?
3 . Egyéb kiegészítők, tisztítószerek, víz amit érdemes lehet beszerezni?
Köszönöm!
# ANTAL Tuning #
-
Kávé Kálmán
tag
Nem kellett még szétszedjem, mert tökéletesek a tömítések is. A józan paraszt meg az orphan-os képsorozat azt mondatja velem, hogy egy dugattyút lefelé mozgatsz a karral, ami a nyitott bojlerből beereszti a vizet a dugattyútérbe (a dugó fölé!!). Közben feszíted meg a rugót, a víz pedig temperálódik. Kart szép lassan engeded felfelé, a bojler nyilván szeleppel zár a víz pedig a fej felé áramlik. A többi meg a már szokásos sztori.
[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
válasz Rendo84 #54747 üzenetére
SCAA ajánlás én választanék valami szimpatikus ásványvizet, és azzal keverném. Csinálj egy cuppingot különböző keverési arányokkal, és rájössz hogy a legfinomabb.
-
Rendo84
senior tag
válasz fragola.6035 #54750 üzenetére
Köszönöm, ki is próbálom a héten.
-
And06
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #54751 üzenetére
ez hogy müködik?
-
Csápájev
őstag
válasz Kávé Kálmán #54751 üzenetére
Milyen kv?
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #54748 üzenetére
kösz, na ezt lehet, hogy kiprószálom!
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
-
Rendo84
senior tag
válasz fragola.6035 #54748 üzenetére
25g keserű só nem sok egy kicsit?
Illetve ha bekeverek egy ilyen 500 ml-es koncentrátumot és 2,5 g-onként mindig öntözgetem a tiszta 500ml-es deszt vízhez, akkor igen lassan fog elkopni, nem lesz baja a bekevertnek idővel, nem fog romlani az állaga, stb...? -
Rendo84
senior tag
Érdeklődni szeretnék, hogy vannak-e tapasztalataitok, illetve szoktatok-e alkalmazni kávéfőzéshez desztillált vizet? Ha csak napi 1-2 kávét iszom, akkor tisztán iható egy az egyben szerintetek?
Olyan helyen dolgozom, ahol RO víztisztítóval PW vizet állítunk elő, illetve ezt a tisztított vizet WFI desztillálóval tovább kezeljük. Ezt a vizet használják fel az injekcióba. Szóval tökéletesen tiszta desztillált vízről van szó, melyben zéró ásványi anyag, szennyeződés, baktérium és vírus mentes, stb...
Szóval tisztán iható kis mértékben, vagy pedig akár vegyíthetem boltban kapható 300-400 mg/l ásványi anyag tartalmú vízzel? Ha igen, akkor milyen arányban, koncentrátumban?
Én nekem laikusként az utóbbi lehetőség a szimpatikus, csak az a nagy kérdés, hogy mi az ideális arány, hogy ízre is és egészségügyileg is megfelelő eredményt kapjak+ a kávéfőző rendszer se vízkövesedjen?
Szóval ha már van ilyen lehetőségem, hogy ingyen hozzájuthatok, akkor szeretném is kihasználni, csak okosan.
Minden véleményt és segítséget szívesen fogadok, köszi előre is![ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz bajnokpityu #54745 üzenetére
szinte ingyen van
-
bajnokpityu
félisten
válasz simi.esp.28 #54741 üzenetére
nagyságrendileg mibe fáj egy ilyen gép?12.000AUD a szimpla, és dupla ennyi a dupla
[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
válasz simi.esp.28 #54741 üzenetére
A Slayer nyitott egy kávézót Pesten?
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz fragola.6035 #54740 üzenetére
Bizony az, még nem láttam itthon sehol ilyen gépet. V. kerületben nyílt tegnap egy kávézó Dose Espresso néven.
Elfelejtettem a nevét bécsi pörkölő kávéi vannak az őrlőkbe kenya meg el salvador meg egy square mile blend. Én kenyát kóstoltam, valószínűleg mosott volt. Jól volt elkészítve, habár egy kicsit üresnek éreztem, lehet később jobban belövik a receptet. -
fragola.6035
aktív tag
-
sturmanek
újonc
Tudnátok mondani valakit , elérést aki csinál Gaggia Baby ba PID et ?
Köszönöm! -
L4D1K
őstag
Beigazolódott a félelmem, nagy falat nekem brikka után a GC. Szűrők karok...finomabbra őrölni, hőfok állítás stb.... És még kávét sem kapok a végén... Lehet utána kellett volna olvasnom .
# ANTAL Tuning #
-
Bazsee71
őstag
Jártam ma a Danettinél, hoztam is egy TT 8020-ast, illetve egy guatemalait. Volt szerencsém éppen pörkölés közben érkezni, kaptam is egyből egy 1 órás adagból kóstolót. Egy új etióp kávé, a nevét meg sem jegyeztem, de meglepő módon még így frissen is egy testes, gyümölcsös ital lett a végeredmény, még biztosan visszatérek rá. Sefcsik Tamással (Block Coffee Room) egyből sikerült elbeszélgetni, nagyon lelkes, mutatott egy burundit, ami még zölden is gyümölcsös illatot árasztott (persze a többi zöldhöz mérten).
Elmondta, hogy a 8020-as egy igazán olaszos blend, míg a 7030-ast kicsit világosabbra vették, illetve a későbbiekben tendálnak majd a világosabb pörkölés irányába.Remélem hétvégére megérkezik a GC, és akkor beszámolok majd az első tapasztalatokról. Az viszont biztos, hogy PY Aricha kell még. A napokban Aramoval etettem a Brikkát, és még így elkészítve is ott van az a jellegzetes íz.
[ Szerkesztve ]
-
accu
csendes tag
Igen ez single bojlerhez van. Ennek figyeled a hőmérsékletét a piddel, illetve vezérled a fűtését a relén keresztül. Egy külső táppal kivátod a pid vezérlést, így az alarm-nál beálított hőmérsékletig fűt majd megszakítja az áramkört.
A másik bojlerhez külön szenzor kell, és gondolom külön pid is. Ennél mélyebben nem mentem még bele, mert nekem nincs is rá szükségem. -
accu
csendes tag
Én is így csináltam meg és hibátlan lett. Egyedül az igért 1 tizeden belüli beállítás nem sikerült még.
Az ssr, amit én kaptam 3V-tól müködik, így én egy leselejtezet USB töltővel oldottam meg, elvégre csak a kapcsoláshoz kell, amihez bőven elég az 5V és 1A, és legalább kis helyet foglal. -
verti1
tag
válasz mdav88 #54714 üzenetére
Ezek a kína vackok még lehet jobban bírják, mint a "márkás" társai. Én is megvettem az Aubert és eddig bírta. Ismerősömnek pont ilyen van mint amit zolnagy linkelt. Ugyan akkor rakta bele a gépébe mint amikor én az aubert, az övé még mindig megy....Egyébként meghekkeltem a gépet amíg nincs PID. Beraktam a gőz helyére a 107-es termosztátot, gőz bekapcs és indul a temp-surfing...van egy kontroll hőmérőm, azon tudom követni...a semminél sokkal jobb..nehogy már ne igyak kávét....
-
accu
csendes tag
Sziasztok!
Beépítettem a PID-et. Sestos D1S maradt. Tud valaki segíteni, hogyan kell beállítani, mert akár manuálisan, akár automatán probáltam +-0,5c-nál közelbb nem jutottam a beállított értékhez.
A kiinduló alapot innen szedtem: http://sestosd1s.blogspot.hu/Az egyik használható beállítás:
m50: 1116
P: 46
t: 29
ctl: 7
oPH: 50
Ezzel 97c-ra beállítva 96,7-97,5 között van.A másik:
m50: 78
P: 156
t: 4
oPH: 5
ctl:7
ezzel: 97c-ra beállítva 96,3-97,3 között van.Még két kérdésem van:
1. Bár a pumpához (ez még a gyári Eaton CP2) nem nyúltam, de mióta összeraktam zakatoló hangja van. Működik, de hangosabb, mint volt. Lehet közel a vége?
2. Szétszedtem a solenoidot is, mert csepegett kicsit. Megáztattam vizkőoldóban és érezhetően jobban átenged a visszaöblítésnél,de a csepegést nem oldotta meg. Lehet a benne lévő záró gumi adta meg magát?[ Szerkesztve ]
-
hatillah
újonc
Faema Emblema-val van mar valakinek tapasztalata ? Véleménye ?
Ez is oldalanként változtatható hőmérsékletű Smartbojleres. -
verti1
tag
Nincsen valakinek elfekvőben 1 soros PID szabályzója? Ez a jó Auber feladta a küzdelmet...meg se mukkan. Jó lenne valami amíg megjön az új.
-
weinmaker
őstag
Rancilio elkelt! Köszi mindenkinek az érdeklődést!
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
And06
aktív tag
válasz Csápájev #54703 üzenetére
erről jut eszembe, múltkor jártunk egy helyen, ahol a kantinban egy nagy lacimbali gép meg mellette 2 ipari őrlő feszitett. épp áltam sorban a teáért, és azon gondolkoztam, hogy lehet átpártolok a kávéhoz, csak nem lehet olyan rossz. szerencsére valaki előttem kávét kért, igy láttam, ahogy a felszolgáló elővesz a pult alól egy nagy müanyag dobozt tele őrölt kávéval, és abból szépen átkanalazza az őrleményt a szűrőtartóba maradtam a teánál...
-
Csápájev
őstag
válasz simi.esp.28 #54704 üzenetére
Köszi!
-
mester6
tag
válasz mézespálinka #54699 üzenetére
Akkor a hallásod biztos jobb mint az enyém!
Én a színeződés figyelem nagyon!😎[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest