Hirdetés
- Magisk
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Csápájev
üzenetére
viccet félretéve, köszönjük a tapasztalatod.
engem cimborám meghívott 2 alkalommal frei kávézóba, hogy az aktuális térítőkávét kóstoljam meg, de mind ócska volt, tele hasonló műízekkel. Ezek után nem bíznék a zacskózott vezióban se. Nekem ilyen eszembe se jutna, h vásároljak tőle..
-
Peti...(16v)
tag
-
Csápájev
őstag
Mivel már több ismerősömtől is hallottam,hogy milyen finom a Frei féle Dohány kávé, ma úgy döntöttem megkóstolom és vettem egy zacskóval.

Az baristától (bár lehet ez kicsit erős kifejezés) nem kaptam túl sok tanácsot az elkészítést illetően, csak a 15 baros nyomás fontosságát ismételgette, így engedett utamra.
Hazaérve a zacskó szemügyre vételével kezdtem és bevallom bizonyos dolgokat most sem értek.
Az, hogy gagyi, szelep nélküli zacsiban van a kávé, az egy dolog…
DE! hogy a „Nicaraguai Dohány-kávé” származási helye hogy lehet Magyarország, eredete pedig Peru azt végképp nem értem.Az még ok,hogy hazai pörkölés,de az eredete sem Nicaragua?

Namindegy...
Mielőtt beizzítottam volna a Gaggiat, jött a gyomros!
Hiába beszélt az eladóbarista nekem 15bar nyomásról és hiába olvastam az egyik blogon,hogy „Kiváló választás délutáni beszélgetések kísérőjeként espressoként szervírozva (ahogyan a kávéház is készíti)”, a zacsin az áll, hogy semmiképpen se készítsük nagynyomású eszpresszó gépben.
Sőt, tovább olvasva titkokat is elárul Frei „úr”:
„A titok és egyben alapszabály, hogy otthoni kávénkban csak az édesített, meleg tej kelti életre az almába áztatott dohány ízeit.”
Itt picit megnyugodtam és felnyúltam a polcra a mukka expresszért, tökéletes választásnak tűnt ehhez a kávéhoz.Amíg a kotyogóra vártam picit megpróbáltam utána olvasni a Nicaraguai kávékra jellemző ízeknek, a kávé-dohány párosításnak,de nem sokra jutottam, kávés könyvemben egy megveszekedett betű sincs a nicaraguai dohány-kávéról...
Teljesen más, virágos és tejcsokis ízeket említ csak.Neten sem volt szerencsém,bár nem töltöttem vele órákat,de a kulcsszavakra keresve csak Frei reklámszövegeit dobja fel a gugli.
A dohány aromát elméletileg úgy kapja a kávé, hogy:„A közép-amerikai országban a dohányleveleket lédús almareszelékbe áztatják, amiből egynapos pihentetés után krémes esszenciát főznek. A kávészemeket ebbe a sűrű krémbe forgatják bele, hogy minden egyes szem átvegye az egzotikus dohányízt és a különleges illatot.”
(Mégiscsak lesz valami köze ennek a kávénak Nicaraguához, mert se Magyarország, se Peru nem közép-amerikai ország tudtommal…)
Így utólag azt mondom ez a leírás valami óriási marketing bullshit.
Az elkészült kávénak iszonyú mű íze volt, illatra - és valószínűleg ízre is – egészen pontosan olyan, mint az az alma illatú kávé, amit Törökországban vettem a vízipipámhoz.
Frei korrektségét ismerve még azt is el tudom képzelni, hogy ugyanattól a beszállítótól veszi az aromát, mint a dohánygyár.
Iszonyú mű íz, nem tudtam elvonatkoztatni az említett alma dohánytól.
Végül csak nem bírtam magammal, készítettem belőle egy cortadot is.
Egész korrekten jött le, de az íze így is penetráns, iszonyú mű szerintem.
A magam részéről itt be is fejeztem a Frei féle szirszar aromás kávék próbálgatását.
Nem,hogy a szűrőt, de még a vízterítőt is azonnal elmostam, a darálót kiporszívóztam, konyhát fertőtlenítettem és megittam fél liter vizet,hogy megszabaduljak ettől az íztől.
Baromi kíváncsi lennék, hogy ezek az aromák pontosan mit tartalmaznak, nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy nem olyan természetesek, ahogy az a zacskón szerepel. -
Sinisi
senior tag
Hát azt nem tudom, hogy nálad a vízterítő mit művel, de itt akár mit csinálhatok a pogácsával mindig kis kráterek tarkítják... és már agyam sincs rá, hogy ennek a mértéke mitől függhet, olykor mélyebek, olykor kevésbé, és van hogy (biztoms csak mert már ösztönösen figyelem, úgy, mint egy megszállott) épphogy (de) látom az "elmosódott" felszínen is :-)... mintha önálló életet élne a főzőnek ez a része...
(az aeropress papírra gondoltam megoldásként, de félek, hogy azzal csak elkendőzném a problémát... azaz tartok tőle, hogy ezt nem intézzük el egy-két apró nyisszantással, ide mélyreható sebészi beavatkozásra lesz szükség)
-
Karavik
veterán
válasz
Csápájev
üzenetére
A kérdés az, hogy mi a legihatóbb kávé ~2000ft/kg árkategóriában ami közönséges boltban, áruházban is beszerezhető.
(#53278) Toobee:
Segafredo Intermezzo-ra gondolsz? Esetemben is szüleimnek lenne rá szükség, olcsó kávé, ami még iható és amit én is megihatok, amikor megyek hozzájuk...
Mindenesetre köszi a javaslatot, teszek vele egy próbát.
-
Toobee
veterán
Valaki befelez velem egy Riedel kávés kübli készletet? Bp 11. és 20. kerület jöhet szóba átadási pontnak.
-
Karavik
veterán
válasz
soldier2
üzenetére
Nagyon jól tudom, hogy hol kezdődik a jó kávé, és azt is hol kell beszerezni. Számomra eddigi legjobb ár/értékű szemes kávé a Molinari ORO és Veronesi blendek általában (sokáig nagy kedvencem volt az Alta Caffetteria) de mutterék nem áldoznak ennyit kávéra. Most kaptak tőlem egy Saeco Syntia-t, ahhoz kellene, valami jó, de olcsó kávé amit ők is könnyedén be tudnak szerezni bárhol az áruházak választékából...
Szemes kávék közül ezt az olcsó szegmenst nem ismerem, de valami olyat szeretnék javasolni nekik, amit én is megiszok amikor megyek hozzájuk vendégségbe...szal' ez a háttértörténet...
-
Karavik
veterán
Spar-ban lehet kapni Cafeland szemskávét, ezt kóstolta már valaki? Esetleg a Lidl-s Bellarom Classico-t? Továbbá érdekelene, hogy ~2000 ft/kg árkategóriából mit érdemes választani.
-
jolti
senior tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Nekem bevált, de nem muszáj úgy. Lehet egy fél csepp loxealt is oda tenni, kizártnak tartom, hogy a tejjel érintkezni tudjon. Feltéve, ha nem litert nyomsz oda, hanem mondjuk fogpiszkálóval egy fél cseppet.
(#53268) Csápájev
Jaja.
És az mind user-error volt...(#53267) Sinisi
Egy Ecm Casa 2-re. -
bacskait
tag
Nna, úgy látom, hogy rendelnem kell webshopon, ha kipróbálni szeretnék egy Reneka szűrőt.
Hiába jelentkeztem be rá másodikként vagy harmadikként mint a csoportos vásárlás egyik tagja, ha nem volt időm a fórumot olvasni 1-2 napig. 😑
Mindegy, csak most bosszant egy kicsit. -
mézespálinka
senior tag
Köszi a tippet, az alapján fogom felrakni(mivel kiszedtem a gőzcsövet de csiszolni kell, nem megy bele), csak még nem jutottam el egy áruházba csiszolóvászon/papír/valamiért.
Mindenképpen írni fogok, hogy/ha sikerült(-e).
Ha pedig a tejes megoldásra gondoltál, ott még nem tartok a dolgokkal, de ha ereszteni fog lecserélem, engem a tejbe mártás nem győzött meg, sry. -
Sinisi
senior tag
Lemaradtam... menet közben mire nőtte ki magát az a baby?
Személy szerint nem magamnak hekkelem a gépet (pid, rézcső, szűkítő... ilyesmivel nem kísérleteznék, mert szerintem megvannak azok a kis apró fogások, amikről, akik gyakorlattal rendelkeznek tudnak én pedig nem), persze tömítéscsere, vagy egy ilyen gőzcsapos műveletsor nem riaszt el. Csodálkoztam is hogy megrepedt a csavar. Eszembe is jutott, hogy ez bizony ha tömegesen előforduló jelenség, akkor anyaggyengeség okán (rejtett hiba) és akkor garis... dehhh... nem vagyok műszaki szaki (szerényen:-)) szimplán csak jó érzékem van hozzá, legalább is meghagyom magam ebben a hitben ;-) )
-
soldier2
őstag
válasz
kaligula
üzenetére
Csak hogy aktívan tartsuk a témát. A Hg1 úgy tűnik ott lesz, és ha minden jól megy, jön egy Combat is. Kinukra is van halvány esély, de sajnos nem sok. Gépnek meg egy olyan kéne ami tud több shotot egymásután, ez nem az én gépem erőss oldala, de ha nem lesz jobb akkor borogatjuk.
-
jolti
senior tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Ennyi...
Már 80x elmondtam ezt én is.
A múltkor leírtam mézespálinkának is, de még reagálni sem reagált rá, hát akkor teszek rá, nem fogok itt senkinek könyörögni, hogy mit csináljon.
Azért mert valaki(k) balfék volt ( bocs Surdi
) és szétcseszte az anyát, még nem kell rásütni, hogy nem ajánlott...
Azóta mindenki retteg a nemlétező problémától. Illetve létezik, ha user-error van. De egy kis odafigyeléssel simán meg lehet csinálni.
A Bébimen is azóta is tökéletesen teszi a dolgát. Decemberben beszéltem az új tulajával, aki nagy megelégedéssel használja azóta is a gépet. ( Bár azzal hívott föl, hogy elromlott a szivattyú, de tudtam, hogy elvileg nem lehet, mert új, és kértem, hogy írja le a hibát. Naná, hogy a háromjáratú volt eltömődve. Egy alapos vízkőtelenítés után újra a régi.) -
Sinisi
senior tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Ennyi. Engem meggyőztél (ha aktuális lenne nálam a gőzcső transzplant, ez alapján már csinálnám is).
-
Csápájev
őstag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Jolti azt írta ő gond nélkül használja.
Egyébként nem nagy kunszt kicserélni, szerintem egy próbát megér. -
simi.esp.28
csendes tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Srácok, szerintem kicsit túl van már magyarázva ez az olcsóbb silvia gőzcső problémája.
Én már felraktam vagy 10-15 ilyen gőzcsövet, semmi bajom nem volt vele. A végét valóban méretre kell csiszolni, a fúvókát meg nem kombinált meg vízpumpa fogóval kell agyonhúzni, hanem óvatosan menettömítővel. A belső menetes változatba is bele lehet úgy tekerni a gőzcsővéget, hogy megrepedjen.Kicsit kezd átmenni ez a gőzcső téma is olyan komoly mítosszá, mint a citromsav szétmarja az alukazánt meg halásos stb..
-
Sinisi
senior tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Értem, Surda korábbi hsz-ére gondolsz, ott kb. mindent le is írt. Így nincs más mint sz.zs. javaslata. Illetve felkeresheted még a fórumos szakikat is ez ügyben. Vagy amit írtam, hogy valami izmosabb közelemet nézel hozzá (kikérve a boltosok véleményét).
-
vicces
addikt
válasz
bajnokpityu
üzenetére
se kutya, se macska. és még a gyereknek sincs sem igénye amit a fagyóba kéne rakni. kis dió nagyanyámtól, fagyasztott zsemle, fagyasztott rosejbli. néha egy kis hús.
és semmi szag.
a kávés fiókban van az sos-pizza is. a kávékat meg egyszerűen bevágtam a paljócos csomagolásban a fiókba. minden alkalommal kimérek annyi gramm kávét amennyi kell és aztán megy vissza a fagyóba. szerintem jó igy is. én biztos nem fogok mézesüvegezni. ennyire azért már nem vagyok ....
-
Sinisi
senior tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Nem kapható hozzá adapter? Kérdezd körbe a boltokat. (esetleg rögzítéstechnikai, víz/gáz-szerelvény üzletek, ha mákod van akkor valamelyik elemmel egyezni fognak a szabványok ha kv-s(szervizes/alkatrészes) boltokban nem találnál)
-
sz.zs.
őstag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Én az amazonról rendeltem, ez már át van alakítva a Gaggiához.
Megpróbálhatod feltenni, lehet, hogy neked szerencséd lesz?!
-
sz.zs.
őstag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Nálunk sem sokminden fér a kávén és kutyakaján kívül
mindkettőt én intézem, szoktam is kapni néha.... dehát ha egyszer eljön a világvége, az eb tudjon enni, én meg kávézni, ez a lényeg! 
-
mekkora meló egy daráló összerakása a darabjaiból? egyáltalán meg lehet csinálni precízen vagy esztergályos is kell hozzá?
-
sz.zs.
őstag
válasz
mézespálinka
üzenetére
A lényeg, hogy ilyen legyen, mint a videoban , hogy az anyamenet a csőben legyen és abba lehessen bele tekerni a véget. Ha az anyamenet a végben van és nem bele, hanem rátekerni lehet a csőre, az a gagyi és a vég el szokott repedni, mint Surda (Csápájev) fórumtársnak is sajnos.
-
mézespálinka
senior tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Akkor buktam is a steam wand upgradet a classicra ezzel ? :/(ez nem jó annyira mint egy drágább? )
bocsi lejárt a szerk. idő
-
mdav88
aktív tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Korrekt, de dolgozni kell még rajta.
Műszakilag jó, működik szépen, viszont belülről el lett áztatva, rozsdás. Ára ennek megfelelően elég nyomott volt. Lehet hogy nem egy e61-es vagy hx-es masina, de a jelenlegi kávés igényeimet szépen ki fogja tudni szolgálni, jó eséllyel az emberek 99%-nál jobb kávét fogyasztok/fogyasztunk így is.Magam minden lényeges dolgot meg tudok rajta csinálni, pid után meglátom hogy kap-e rézcsovet, de azt is meg tudom magam oldani.
-
Sinisi
senior tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Mivel rögzítetted a házra?
Adp: Amit írsz arról valamiért az jut eszembe mint amit Öreganyám használt gyermekkorunkban a lekvárok cimkézésére. Kettő fajta volt. Egy kör és a szallag. Mindkettőbe az volt a közös, hogy nyalni kellett mint a bélyeget :-).
Bazsee71: Hát ez is egy jó ötlet, de a mosogatógép miatt ezt sem szívesen vállalnám be (bár szerintem az alkoholos filcet nem nagyon mosná le...).
soldier2: Még az egyfajták dobozba rakás jutott eszembe de helyhiány miatt gyorsan elvetettem az ötletet.
-
soldier2
őstag
Sima "maszkoló" szalag. Pont az a lényege, hogy felragad, de nyom nélkül leszedhető, mellesleg bármivel lehet rá írni.
Mosogatógépbe rakni én sem szoktam, csak ha már nagyon gáz. Egy időben számokat írtam rá, és azokat társítottam az egyes kávékhoz. De már ahhoz is lusta vagyok. Szatyorba velük és kész
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
a 3,5 deciseket tényleg kevésbé éri meg, azok amúgy is jobbak egy duplánál. igazából konstrukciója válogatja, ki kell mérni a kilépő vízhőfokot, mert tökre függ a gép felépítésétől. a gaggiánál egyértelműen bizonyított, ott én mindenképp kifizetném a felárát.
-
adp
őstag
válasz
Sinisi
üzenetére
Papir ragasztoszallag. Nem tudom ez e a neve csak gondolom. Hat ez olyan egy gagyi valami, hogy alig ragad. Ha papirra is teszem sem tepi fel az alatta levo reteget. Kb cimkezesre alkalmas mag 1-2 dolgot osszefogni. Nagyon kicsi a ragaszto ereje.
Amugy minek mosogatogepbe tenni az uvegeket? Nem eleg csak vizzel elobliteni? -
sz.zs.
őstag
válasz
Sinisi
üzenetére
Az egy Ikeás húshőmérő, ami már csak stopperként működik, mert szét...sztam az érzékelőjét

-
bajnokpityu
félisten
válasz
Sinisi
üzenetére
mondanám, h kóstold össze őket, ahogy a hifisek kábel tesztelésnél teszik, de gondolom itt se egyszerű.
sztem semmi értelme. csomó dualbojleres méregdrága gépben is csak 3.5decis bojler van, sose panaszkodtak, h ne lenne eléggé hőstabil, rézcső nélkül se.sztem ez csak egy paraméter a sok közül, és csomó más dolog van, ami viszont könnyen ABzhető, és egyértelműen más KVt csinál. felsőszűrő, nagy takaritás, stb.
-
Toobee
veterán
válasz
Keresztapper
üzenetére
3 decis rézbojlerre lépnél vissza? Kétlem, hogy hozná azt a minőséget.
-
Sinisi
senior tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Ok! akkor nem mondok le a rézcső tuningról.
Ha jól értem ezt a vízes témát akkor végül is a környezet az ami elvonja a hőt a víztől? Szóval nem melegedett eléggé át a fej, vagy ilyesmi? A víz a kv. pogival való érintkezésekor peidg ez hatványozottan igaz?
Sz.zs.: a videót nézve mi az a háromgombos lcd-s csoda a kapcsolósor alatt?
-
Sinisi
senior tag
válasz
soldier2
üzenetére
Bevásárló zacskó féleségbe, amit egy amolyan gyüjtűként használsz és amibe helyet kap az eredeti zacsi is?!
Igen, ezt, hogy most elolvastam már kézenfekvőnek tűnik
! hogy nem jutott ez eszembe?! Mindent, de mindent a kényelemért!Adp: Celluxozni azért nem szeretnék mert használat után mosogatógépbe rakom, az meg ragsztót nem szedi le maradéktalanul. Eredeti zacsiban már azért nem fagyasztok mert a szelepen keresztül beáramolhat a levegő nem? Egyébként már kezdem megszokni ezt a befőttesüvegezést (főleg a nagyobbakat szeretem, de ha nem fér bele az adott fajta mind egybe, akkor egy-kettő kicsi is szükséges + ha csak próbából veszek pl. 250,125g-sokat... és ha már egyszer megvettem ezeket a kisebbeket is akkor...)
Szerk.: Félreolvastam vagy szerkesztetted a celluxot? Mindegy. Tesa papír ragasztószallagra gondolsz?
-
soldier2
őstag
válasz
Sinisi
üzenetére
Nem rossz, én külön zacskókba teszem, üvegek mellé a saját zacsi, amire a daráló állást is felírom. A tied jobban néz ki, de macerásabb is.
A papír ragasztószalag nálam is működött, majd celux csík alá ragasztottam a vékonyabb papír csíkot, de a lustaság nagy úr, így maradt a fent vázolt módszer. -
Sinisi
senior tag
válasz
Sinisi
üzenetére
De addig is. A fagyasztós vonalról: járt már valaki úgy, hogy több fajtát fagyasztott egyszerre és mellényúlt? Mármint nem az került ténylegesen csapra mint amit hitt, hogy éppen cspol? Most, hogy velem ne forduljon (ha lehet) többet ilyen elő, nyomtattam kis cimkéket, amiket az üvegcse belsejébe helyeztem el. Úgy tűnik, hogy működik a dolog. (Attól tartottam, hogy a hirtelen hőkülönbség esetleg az üveg belsejében is megviseli a papírost). Egy kicsit hoszabbra hagyva a csíkokat, könyedén megtalálják a helyüket az üveg falán.
Nem a legművészibb fotóalkotás de a lényeg látható: -
-
Sinisi
senior tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Hogy?! Ha rézcsövezve van a gép akkor többet esik a kilépő vízhőmérséklet mint nélküle?
-
mdav88
aktív tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Koszi! Ascaso steel bar, meg az elso szeriabol.
-
Sinisi
senior tag
-
mdav88
aktív tag
válasz
Toobee
üzenetére
Korai.

A gőz/forróvíz része, hogy azonnal ott van, baromi kényelmes és jó. (nem is tudom hogy voltam meg eddig kisgéppel
)A kávé része még kérdéses, most lett kalibrálva az opv, érkezik hozzá új vízterírtő, pid, későbbiekben lehet rézcső...
Ha sokat hűtőcsapolok egész jó kávé tud kifolyni belőle, de még nem tudom elérni vele az előző gép szintjét (nyilván vakon repülök), illetve a vízterítése és a terítő pozíciója sem jó (ez lehet hgoy nem gyári már), de hétfőn ez is orvosolva lesz.
-
vikla007
aktív tag
Ismerősöm szeretne e.s.e. pod-os kávéfőzöt. Milyen típusok az ajánlottak?
köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Csere-Beszamitás! Playstation 5 Slim Disc Edition! Lemezes
- Dobozos! Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3896, 95% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Üdv! Két POD-os dupla blokkos gép keresi gazdáját, egy

Nagyon szerethet Téged az asszony, hogy egy egyész rekeszed van a fagyóban ;-)!