- Íme az új Android Auto!
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Fotók, videók mobillal
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
viktorhu #6193 üzenetére
Semmi baj az olasz kv-val természetesen.
Minden a maga helyén. Ha olasz kv-t akarsz, arra Olaszország bármelyik random betérője 95%-ban sokkal jobb lesz, mint máshol a világon (kivéve esetleg Baszkföld, én ott nem tudtam még mellényúlni; Firenzében és Róma turistaközpontjaiban sajnos már igen).A többiek arról beszélnek talán, hogy a kvzás másból is áll, mint olasz típusú kv fogyasztása. Ott meg az olaszok sehol sincsenek és ez is tény. Más a vonal. Almát a körtével nem érdemes hasonlítani.
Peace. -
-
válasz
viktorhu #6006 üzenetére
Nem általános, de a Gaggia alubojlerének biztosan nem tesz jót. Meg ugye egészségi szempontból is fontos, hogy még a kávé pogácsa kiszűri az alumínium 90 százalékát, addig a gőz csapon szabadon távozhat. Automatánál nem tudom hogy miért mondanak ilyet, nem ismerem az automata gépek felépítését.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
viktorhu #5650 üzenetére
A Dedica EC685 nem automata, hanem karos gép. Minden defaulton van, nem játszottam még semmivel. Darálásra vettem egy Graef CM702-t, azzal állítottam be a mostani szemcse méretet. A következő, ami aliról jön majd az a nyomásfokozó nélküli szűrő. A tejhabosítón még gondolkodok, hogy lecseréljem e azt is másikra. Igazából normál tejet nem használok már, a rizstej meg nem habosodik. Kakaóvajjal, lecitinnel megpróbálom egyszer, hogy tudom e habosítani mielőtt végleg elengedném a cappuccinot.
-
inf3rno
nagyúr
-
törölt tag
válasz
viktorhu #5636 üzenetére
Nálam még az szokott segíteni, ha minél finomabbra van őrölve és maxra van az aroma téve. Gőzölés után már átmelegszik a termoblokk, van amikor elegendő így a közepes hőfok is, nálam bevált. Ha meg csak egy kávé kell gyorsan, akkor érdemesebb maxra állítani a hőfokot és bekapcsolás után rögtön lehet főzni.
-
Osynho
addikt
válasz
viktorhu #5599 üzenetére
Szerintem jobb, mint a Roast Master. Persze, nagyon nem mindegy milyen géppel és hogy készíted el. Nem mondom, hogy abszolút értelemben jó kávé, de kb annyival jobb, amennyivel drágább.
ribarszki: Azért kicsit megvédeném a Roast Mastert. Lehet 1-2 hónapos pörkölésűt kapni általában, úgy nem döglött. GC-vel simán jól viselkedik.
-
ribarszki
őstag
válasz
viktorhu #5604 üzenetére
Értem amit írsz, és egy nyomásfokozós kosárral talán valami cremát is ki tudszbpréselni ezekből, de hidd el.. döglöttek. Egy nyomásfokozó kosár nélküli gépen lefőzve átzubog egy fekete lé. Gondolod nem próbáltam? Nem tudsz annyit zárni a darálón, hogy befulladjon.. aldi, lidl, segafredo, mind-mind döglött. Múltkor megörültem egy frissebb lidl kávénak. Vettem, kipróbáltam, kidobtam. Mérföldekkel ezek fölött áll at alza cafe. Már csak a friss pörkölés miatt sem versenyezhetnek vele. De nem azbén tisztem védeni. Ha neked nem jött be, vedd az aldis kávét. Milyen gépen próbáltad? Nyomásfokozós?
-
ribarszki
őstag
válasz
viktorhu #5599 üzenetére
Fogalmam sinics, hogy mivel főzöd le, de köszönő viszonyban sincs az általad említett bolti vackokkal. Már csak azért sem, mert kivétel nélkül döglöttek. Nem egy CasMo, de ár értékben kiváló. Tisztességes klasszik arabica vonal, semmi több. Nyilván gyümölcsöt ne ebben keress. Étcsokit, mogyorót annál inkább. Mindig friss 2-3 hetes pörit kapsz. Eszpresszónak kívánja a nagyobb kosarat(20-21gramm kávé) az 1:1.5 kivonatolást és a 87fokos vizet. Lehet megégeted és az a gond. Lattenak teljesen jó, de eszpresszónak is tök jó csokibombát lehet húzni belőle. Magasan az általad említett kávék fölött van.. ha hasonlítani akarod, akkor olcsóbb hazai pörkölők friss kávéival lehet.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
viktorhu #5246 üzenetére
Erre tudnál valami linket adni? Nekem úgy rémlik, hogy enzimaktivitást mértek, és nagy eltérések voltak benne, de már régen volt, és lehet, hogy neked van igazad. Azt tudom, hogy volt belőle valami EUs botrány szerűség, hogy a keleti országoknak gyengébb minőségű termékeket hoznak, és nem csak mosószerről, hanem rengeteg más termékről is szó volt.
-
Libretom
aktív tag
válasz
viktorhu #4951 üzenetére
Érdekes adatok. Különösen a "készülékből kilépő víz hőmérséklete", ami (gondolom) kb. azonos a PID-en beállított hőmérséklettel. 88 +- 2 fok. Én alig találkoztam olyan kávéval, ami 90 fok alatt finom lett volna. Persze van ilyen, de hogy 88 fok lenne a középmérték...? Vagy nem jól értelmezem a "kilépő víz" fogalmát?
-
válasz
viktorhu #4951 üzenetére
igen, olvastam, értem is - viszont a crema térfogata csökken, ha 25ml-nél állítom le a gépet, akkor abból másodpercek alatt csökken a kávé ml-ben mért mennyisége. A crema mennyisége pedig nagyban függ a kávétól. Nem ezért használunk mérleget mérőpohár helyett?
De értem, ez az official italian espresso doksi
Dorian: duplát én is 17g-ből készítek, közepes vagy sötét pörköléssel 34-37g a kávé amit várok. Térfogatra hatalmas a szórás (szemre is) pl egy Velencei gondolás (blend) és egy honduras vagy etióp sidamo között (arabica)..
-
GRatta
újonc
válasz
viktorhu #4227 üzenetére
A munkahelyemen automata gép van (valami DeLonghi). Ehhez pl a Costa kávék beváltak, elég stabilan jó, iható kávét főz belőle. Sőt, néha még ízek is vannak benne
De azért őrlő+karos géppel ezek is jobbak.
Előtte csibóval próbálkoztunk az automatában, de ebből időnként szörnyű dolgokat alkotott. A legalja persze a Segafredo vot, attól egyhangú döntéssel gyorsan megszabadultunk -
Osynho
addikt
-
törölt tag
válasz
viktorhu #4227 üzenetére
Próbáltad már hogy presszó finomságúra őrölsz külön őrlővel és azt főzöd le automatával?
Gépfüggő, a Jura eldobja az egészet ha befullad, de a befulladás határán korrekt presszót főz, nyomásfokozós fajtát az igaz, de nagyon közel van a karoshoz, olyan 80%.
Philipsnél pumpacserével vagy szűkítőzve jön meg a varázslat, de kell neki extra nyomásfokozó még így is. Viszont így van értelme saját pörkölésnek, vagy olcsóbb kis pörkölők kávéit használni, ugrásszerű a különbség, kár lenne kihagyni.
-
looser
addikt
válasz
viktorhu #4111 üzenetére
Az igaz, de ha alubojleres géped van, akkor abba is bele fog kóstolni, nem csak a vízkövet szedi le, mivel ezek savas cuccok. Én is vízkőtelenítek étkezési citromsavval, de csak évente egyszer. Ha valaki áldoz az alacsony ásványi sókkal rendelkező vízre, akkor hajrá, valószínűleg a bojlere is tovább marad ép. Egyébként csapvizet használok :-)
-
soldier2
őstag
válasz
viktorhu #3730 üzenetére
Ha nem jön be az ízvilága akkor felejtős valóban. Személy szerint eléggé presszó vonalon mozgok, de nyaraláskor inkább iszok kotyogóból frissen darált világosabb pörkölést, mint random kávézóba betérjek, de ez már másik fórum, ne menjünk bele
#3731body007: igen, valami hasonlóra gondoltam
Kory24: brikkába nagy kedvencem a Pallyotz Yirga. Más mint presszógépben, de nekem nagyon bejön Brikkával készítve is (a hazai pörkölőket inkább azért ajánljuk, mert könnyű tőlük vásárolni, ismerjük a kávéikat stb. Ha mindenképp rendelsz a Cseh pörkölőtől, akkor egy világosabb pörkölést kóstolj meg onnan, de ismeretlen helyről 250g-nál többet nem vennék elsőre)
-
betyarr
veterán
válasz
viktorhu #3720 üzenetére
és konzumpro: átgondolandó mind a kettő.az automata,mert nem kellene szaladgálni a konyhába a munkahelyen,a kotyogós meg az ára miatt
és milyen szemes kávé az ajánlott?nyilván valami finom (tudom,ízlés kérdése,de csak van ami közkedvelt) és pénztárcabarát.gondolom,mivel annyit őrlök belőle,amennyit egyszerre megiszok,így nem kell azzal törődnöm,hogy könnyen elmegy az aromája.vagy tévedek?
-
válasz
viktorhu #3681 üzenetére
El kellett venni valamivel a "friss citrusos, kicsit savanykás, ilyen könnyű, igen, érzem, hogy savanykás, különleges" ízét a cuccnak, amit csak azért nem köpött ki, mert tesztre kapta. A Szarvasival, aminek a szűrőjét szemmel láthatólag az életben nem tartotta csap alá, nehogy kimenjen belőle a jó kis kv íz (anyám fejéből se tudom ezt a marhaságot kiverni). Ez sznobéria nélkül valami borzasztó mélység. 15k követője van a hölgynek. Vagy mind Monty Python rajongó, vagy sokkal nagyobb a baj, mint gondoltam
-
ServerWorks
aktív tag
válasz
viktorhu #3673 üzenetére
Bolti téglának nevezni az összes őrölt kávét fajta, származás, márka figyelembevétele nélkül szánalmas dolog...
ez olyan, mintha az összes szemes kávé egyforma lenne
Egyébként ha már itt tartunk, hány uS vezetőképességű, milyen pH értékű és mennyi ppm illetve cfu szennyeződést tartalmazó vízzel főztök?! -
törölt tag
válasz
viktorhu #3651 üzenetére
Megmikrózni a kávébabot Hoffmann módra?.
-
válasz
viktorhu #3649 üzenetére
Nestlé Vera; attól is kövesedni fog rendesen, de az íze azért jobb, mint a random csapvízé.
Automaták nem a különleges (világos pörkölés, spéci afrikai arabica és barátai) kávékra készülnek többségükben, hanem gyorsan és kényelmesen csinálsz vele egy jó robusztás presszót, ha kicsit foglalkozol vele akkor jobbat, mint a kapszula.
-
dm1970
aktív tag
válasz
viktorhu #3592 üzenetére
Köszi a választ!
Nektek is Mr.Csizmás és soldier2!ami a te eszközöddel és a ti ízlésetekkel beválik
Pont emiatt írtam, mert keresgélek, csak próbálok segítséget kérni a jó irányhoz.
S kiindulásnak már kaptam is.
Akkor most olyanokat fogok választani, ahol a roast érték magasabb. Ha van rajta érték, akkor a savassággal ne is foglalkozzak, nem azért savanyú, mert savas?
víz hőmérséklete
Ezt már alapból a legmagasabbra állítottam.Pont ezt is akartam kérdezni, de a minél drágább sajna nem az én világom, próbálok 4e körül megállni/Kg.
-
-
Petyuska111
tag
válasz
viktorhu #3262 üzenetére
De, ez pontosan így igaz. Hiába rendeled meg a Nesp. kapszuládat, az ugyanúgy 5g marad, nem lesz belőle 7g. A gépen sem tudsz változtatni, ugyanúgy 10mp alatt lezubog rajta. A Nespresso rendszer több sebből vérzik, ha a rendszer egyik elemét kicseréled, a többi még ugyanaz marad. Emiatt a Nesp. - mint rendszer, technológia - eleve alkalmatlan jó kávé készítére. Ez tény. Nespresso-val lehetetlen jó kávét készíteni, poddal lehetséges. Próbáltam mindkettőt, tudom (a N. nem saját volt, ismerősé). A sznobság nem az ese pod gép tulajokra jellemző éppen, hanem a Nespresso tulajokra, ese gépeknél ez nem is értelmezhető, széles fogyasztói körben annyira ismeretlen és marginális ez a rendszer (szerinted hányan tennék ki instára, hogy: 1.ese podot vettem 2. Nespressot vettem??). A podok valóban nem jól tömörítettek, ez 2x3mp alatt megoldható, nekem nem nagy ár egy jó kávéért. Összegezve: Nesp.gépet azért vesznek, mert kúl, szép a színe, meg a főnök feleségének is az van, másodlagos, hogy milyen kávét főz (rosszat), na ez az igazi sznobság, pod-ot meg azért, mert nagyon jó kávét csinál (ezt nem mondanám sznobságnak). A frissen őrölt kv+karos gép kombóhoz meg ne hasonlítsuk már, de nem is kell annyit vacakolni vele.
-
Petyuska111
tag
válasz
viktorhu #3234 üzenetére
Ja persze. Arról az "apró" tényről megfeledkezve, hogy a Nespresso kapszula 5g kávét tartalmaz, az ese pod meg 7g-ot, vagyis közel 50%-kal többet. A Nespresso közepes minőségű vagy annál rosszabb kávét tesz a kapszulába, podban meg egészen jók is vannak. A Nespresso-n lezubog a kávé 7-10 másodperc alatt, a pod - ha előtte tömöríted egy üvegpohárral - 30-40 másodperc alatt jön le - na ez nagyon nem mindegy ám! Nespressoból olyat fogsz kapni, amit 6-12 hónapja gyártottak, podból tudsz olyat rendelni, amit 1 hónapja gyártottak, pörköltek. Ésatöbbi ésatöbbi. De meghagylak abban a boldog tudatlanságban, hogy az ese pod ugyanolyan, mint a többi kapszulás. A többieknek: hát nagyon nem, más kategória. Csak éppen hogy rosszabb a marketingje, mert ha jobb lenne, akkor sokan ezt vennék, nem a szutyok kapszulásokat.
-
-
-
válasz
viktorhu #2975 üzenetére
Az 50 centes olasz kv-k többnyire 100% rommá égetett robuszták, amit valljuk be nem túl nehéz reprodukálni és nem kell hozzá James Hoffmannak lenni. Pár fok, pár tized gramm ide vagy oda, tökmindegy, a sötét pöri robuszta miatt úgyis brutál crema lesz a tetején, 3-4 kanál cukorral még iható is.
-
soldier2
őstag
válasz
viktorhu #2942 üzenetére
Ez így igaz, nem is írtam hogy krémes lesz (mint ahogy a Nespresso sem az, de azért töményebb a brikkánál ez tény). De sokkal élvezhetőbb az az ital amit írtam, mint nyomásfokozós karral valami bolti téglából amit kihozol. És a képigénye 100 euro alatt van (egy motoros DeLonghi kg 79, 89 stb őrlővel)
-
törölt tag
válasz
viktorhu #2942 üzenetére
Parancsolj: https://9barista.com/
-
válasz
viktorhu #2942 üzenetére
15 bar soha nem is kellett a jó eszpresszó elkészítéséhez, az csak a parasztvakításos marketing szöveg a gépek gyártójától. ~9 bar a megfelelő nyomás a jó kávéhoz. [link]
Ezzel nem azt akartam mondani, hogy a kotyogós képes ezt előállítani, de egy 9 barra beállított karos gép produktumától, amibe nem döglött kávét teszünk, a Nespresso is fényévekre el van maradva... de a Brikkától is! És igen, ahogy Koxx is írja, a Brikka súlyszelepes, így még crema is van a kávén. [link] -
törölt tag
válasz
viktorhu #2760 üzenetére
Kb. egy évig használtam az előírt vízszűrőket, de már több mint 3 éve Laica Bi-Flux Coffe & Tea betéttel szűrt vizet teszek a kávéfőzőbe, valamint napi szinten a vízforralóba (teához), a vasalóba és a gőzfelmosó tartályba hetente egyszer is ezt a vizet használjuk. Ezért a gép leglágyabb vízhez van állítva és semmi vízkövesedést nem tapasztaltam eddig. Az íze sem lett rosszabb emiatt a kávénak.
A hátrányok: meg kell venni a kancsót és havonta foglalkozni vele, de a kávéfőzővel (Saeco PicoBaristo) sokkal sűrűbben. A vízszűrőbetét nekem 1500-ba jön ki havonta. -
mekker
őstag
válasz
viktorhu #2760 üzenetére
Broscience szaga van. Otthon nyári szezonban Balaton víz folyik a csapból, azt 20 fok felett konkrétan mazochizmus rendszeresen fogyasztani. Ahol rendes karsztvíz van, ott mondjuk csak rontani lehet rajta.
A kávé azért lehet jobb a kezelt víztől, mert lejjebb megy a ph érték - a kemény vízhez képest -, jobban kijönnek az ízek. Mint amikor citromot raksz a teába. -
válasz
viktorhu #2760 üzenetére
Brita nem ajánlott; undorító, zselés lerakódásokat csinál a kazánban
Csap alatti komoly szűrő, ha van rá hely és pénz.
Az a fajta változás, amit visszafelé veszel észre leginkább, ha nekiállsz pár hónap szűrt/kevert után csapvízzel főzni a cuccot. Mármint azon túl, hogy a kevert/szűrt víz nem teszi tönkre a gépeidet, a csap meg igen. -
Petyuska111
tag
válasz
viktorhu #2732 üzenetére
Meg tudnád mondani nekem, hogy az automatából kijövő kávé minősége milyen az ese podoshoz képest? Olaszos presszóról beszélünk, feltételezve, hogy mindkét gépet kb. hasonló kategóriájú kávéval etetjük.
Egyébként nem olcsó a pod, ez igaz. Viszont nálam napi 1 kávéhoz talán túlzás lenne egy automata gép.
-
Peterhappy
őstag
válasz
viktorhu #2612 üzenetére
Egyszer ittam életemben török kávét, még Szegeden, úgy tíz-tizenkét éve. Annyira emlékszem, hogy "nagyon zaccos" volt. Utánaküldtem egy török teát, volt vagy hat-nyolc csészényi, annyira erős volt, hogy higítás nélkül még én is alig bírtam meginni. De finom volt.
Mindenesetre volt időm megfogadni, hogy ezt a kombót soha többé, frankón átvirrasztottam az egész éjszakát, több mint 40 órát voltam ébren úgy, hogy sem a teaházas látogatást megelőőzen, sem azt követően nem ittam koffeintartalmú italt
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
viktorhu #2605 üzenetére
ezt 10 éve ittam szarajevóban. lehet találgatni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- OLED TV topic
- Formula-1
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Assassin's Creed Odyssey
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A52s 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest