- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz
body007 #4586 üzenetére
Nem a szűkítő, hanem az OPV (over pressure valve). A víz egy részét visszavezeti a elvezeti (csepptálcába, vagy a pumpa elé a vízkörbe) a lényeg, hogy a szelep után a nyomás max a beállított érték lehet.
A csatornák nem mindig látszanak szemmel, de ha olyan karral készítesz kávét aminek levágták az alját (látszik a szűrő) akkor spriccel veszettül. A lényeg azonban hogy a kávé ízén érződik. Azt azért hozzáteszem, hogy ez vsz egy bolti szemes kávénál annyira nem nagy különbség, ha nem szeretnél világos pörkölésű kávékkal foglalkozni, és elmélyülni az egészben, ezért ne fájjon a fejedHa meg előre darált kávét használsz, akkor végleg értelmetlen a gépen bármit fejleszteni/cserélni.
-
soldier2
őstag
válasz
body007 #4582 üzenetére
15bar a pumpa max nyomása, de ez több a kelleténél, ezért profibb gépekben 9 bar köré van állítva a nyomás egy plussz eszközzel, vagy a még profibb gépekben állítható a nyomás (akár 6 bar is elég bizonyos kávéknak, de ez már a hardcore topic témája lenne). A lényeg, hogy a 15 baros varázsszó mögött egy 5-10 000 ft-os alkatrész megspórolása áll (amit a gyár nagy tételben még olcsóbban venne meg, de még be is kell építeni), cserében a magasabb nyomás hajlamos csatornákat kialakítani (mint árvízkor a gáton a buzgár
), emiatt az elkészült ital is rosszabb ízű.
-
soldier2
őstag
válasz
#85578752 #4432 üzenetére
Ahol a leginkább bukik a "budget" kávé az az alapanyag. A boltok polcain régi kávék közt válogatunk, abból semmilyen géppel nem lesz finom ital. Ellenben egy 7-8000ft/kg-os friss kávéból már egy Hario Mini Mill/kotyogó kombóval jobbat készítesz mint bolti kávék + szuper gép párossal.
-
soldier2
őstag
Pár csepp mindig kifolyik előre nekem is, de esélye sincs ráégni, mivel annyira nem melegszik fel a felsőrész. Klasszikus sötét pörköléssel különösebb plusszt nem ad, de egy közepes pörkölésű etióppal néha felüdülés a testes otthoni presszók után.
. A trükk: az ajánlottnál picivel kevesebb víz, így alaconabb hőfokon készül a kávé, kevesebb a keserű íz.
-
soldier2
őstag
válasz
viktorhu #3730 üzenetére
Ha nem jön be az ízvilága akkor felejtős valóban. Személy szerint eléggé presszó vonalon mozgok, de nyaraláskor inkább iszok kotyogóból frissen darált világosabb pörkölést, mint random kávézóba betérjek, de ez már másik fórum, ne menjünk bele
#3731body007: igen, valami hasonlóra gondoltam
Kory24: brikkába nagy kedvencem a Pallyotz Yirga. Más mint presszógépben, de nekem nagyon bejön Brikkával készítve is (a hazai pörkölőket inkább azért ajánljuk, mert könnyű tőlük vásárolni, ismerjük a kávéikat stb. Ha mindenképp rendelsz a Cseh pörkölőtől, akkor egy világosabb pörkölést kóstolj meg onnan, de ismeretlen helyről 250g-nál többet nem vennék elsőre)
-
soldier2
őstag
válasz
body007 #3728 üzenetére
A kézi darálót gondold át. A belépő kategória (pl Hario mini Mill) esetén annyit kell tekerni egy kávéért, hogy előbb-utóbb a csudába kívánod. Ebből a keretből talán egy 2 és egy 4 személyes kotyogót vennék egy olcsóbb (de nem propelleres) elektromos darálóval (és jobbfajta friss kávéval etetném, így biztos lenne afejlődés, bár a presszókávé krémessége hiányozni fog, még aBialetti Brikka esetén is ).
-
soldier2
őstag
Az automaták sajnos csak arra jók, hogy gombnyomásra kávét adjanak. A specialty kávék lényege, hogy a pörkölés ne fedje el a kávé természetes ízét. Ha valamelyik paraméter mellé megy (egy automatánál valami mindig mellé megy) akkor a gyümöpcsösségből savanyúság lesz. Automaták leginkább a sötétebb pörkölésű akár kis robusztát is tartalmazó kávékkal hozzák a legjobb formájukat.
-
soldier2
őstag
Több tényezős a dolog, leginkább a kávé fajtája (pl kenyai szinte mindig savas), pörkölés intenzitása (minél enyhébb a pörkölés annál savasabb), a víz hőmérséklete (minél alacsonyabb annál savasabb), meg a te ízlelőbimbóid és ezek kombinációi határozzák meg a kávé savasságát.
-
soldier2
őstag
válasz
RetepNyaraB #3587 üzenetére
A Baby minden generációja OK, a Classic 2015-18 kerülendő, ha tuningolni szeretnél. Alapesetben egy OPV-vel bőven vállalható kezdőgép, inkább az a baj vele, hogy a klasszikus "Classic"-nak csak a fémházát kapta meg.
-
soldier2
őstag
válasz
vtechun #3558 üzenetére
"semmiképp sem annyival, amennyivel többe kerül egy 10-15 ezres alap DC géptől" van olyan kávé amiből igaz lehet, másokra meg nem. Épp ezért kár is ezen vitatkozni. Ha te elégedett vagy a végeredménnyel, akkor tényleg fölösleges váltanod, hisz ez is leginkább arról szól hogy saját magunknak jó legyen. A vendégek véleménye másodlagos, a fórumozóké meg a kutyát sem érdekli, ha nem célunk a fejlődés. Akit meg elkap a gépszíj az úgy is végigolvas mindent.
-
soldier2
őstag
válasz
dugesz77 #3508 üzenetére
Gaggiával (Baby) próbáltam régebben, nagyon rosz lett
Ese pod Gaggiával podos géppel, és egy szimpla enyhén robusztás blendbőlNekem nem sikerült, igaz nem is több százezres
géppel próbáltam mint a tesztelő. -
soldier2
őstag
Csak azt nem értem mi szükség rá. Ha már nem töltöd tele a kosarat nem mindegy, hogy üresen hagyod, vagy félig megtöltöd vattával? Bár a fél töltet nem jó a kávé ízének szempontjából, ha már így csinálod, akkor inkább Aeropress filterpapírt javasolnék a kávé tetejére. Olcsóbb, és eleve arra találták ki, hogy a forró víz ne oldjon ki belőle semmi károsat. Bár kotyeszban annak sem látom sok értelmét. Simán kevesebb kávé és "jónapot".
-
soldier2
őstag
A világos pörkölésű kávékkal mindig lesz egy savassága a kávénak, ha ez nem ízlik akkor sötétebbet keress, eltüntetni nem tudod (és nem is kell, azért hagyják világosabbra a pörkölést, hogy a savak is érvényesüljenek). A Brikkán én nem "üldözöm" a habot. Az íze legyen jó, a többi nem érdekes. Azt próbáld ki, hogy ha kevesebb vizet tesztel bele akkor alacsonyabb hőmérsékleten készíti a kávét, ha többet akkor melegebben. Így tudsz játszani a kávé ízével is nem csak a mennyiségével.
-
soldier2
őstag
válasz
Ketchup2020 #3398 üzenetére
Kávéfüggő, hogy mivel jobb. Pl egy világos pörkölésű kávé egy gyenge presszógéppel (belépő Lelit v. Gaggia Clasdic/Baby alatt bármivel amivel próbáltam) élvezhetetlen, de pl kotyogóval számomra bőven iható kategória. Nem presszó persze, nincs olyan testes, de ettől finom. A nyomásfokozós gépek nyomásfokozó nélkül egy olaszosabb, enyhén robusztás blendel már a valódi presszóélmény belépő szintjét adják. Ki mit szeret, kinek mi a "finom".
-
soldier2
őstag
válasz
pető bá' #3391 üzenetére
Volt Brikkám egy DeLonghi kg 79 őrlővel, az kb a gvx2 szintje. Ha belefér a Graef akkor ok, ha nem vedd meg a gvx-et, a kotyesz mellé kezdésnek jó (ha jó áron jutsz hozzá csak akkor, szinte eladhatatlan használtan). Csak próbálj ki vele drágább, friss kávékat is (Kapucziner, AVX, Pallyotz). Más élmény, nekem nagyon ízlik Brikkával a világosabb pörkölés is.
-
soldier2
őstag
válasz
ANDROID??? #3314 üzenetére
Arra figyelj ha kapszulást adsz, hogy az kb olyan mintha egy hitellel lepnéd meg őket (értsd. annyival többe fog kerülni egy kávézó családnál a különbség a szemes kávé/kapszula esetében).
-
soldier2
őstag
-
soldier2
őstag
válasz
viktorhu #2942 üzenetére
Ez így igaz, nem is írtam hogy krémes lesz (mint ahogy a Nespresso sem az, de azért töményebb a brikkánál ez tény). De sokkal élvezhetőbb az az ital amit írtam, mint nyomásfokozós karral valami bolti téglából amit kihozol. És a képigénye 100 euro alatt van (egy motoros DeLonghi kg 79, 89 stb őrlővel)
-
soldier2
őstag
válasz
koxkids #2937 üzenetére
Sajnos bolti kávék terén nem vagyok otthon, előre darált (ún tégla, az alakja miatt) téren még annyira sem. Szerintem a bolti tégla + nyomásfokozó párosnál jobb egy daráló + kotyogó (nekem Brikka van, de tudnak ajánlani mások mást ha ez nem szimpi) + valami friss szemes kávé. A presztízse alacsonyabb, de az ízvilág köröket ver rá.
Bár az is igaz, hogy már egy fris pörkölésben nem extrémnek számító 7000Ft/kg kávéval is 100Ft körül jön ki egy brikkányi kávé, ami csak névleg 2 adag, sokkal inkább 1 (bár annyi koffwin azért van benne mint 2 Nespresso kapszulában, ha így nézzük fél áron van) -
soldier2
őstag
válasz
koxkids #2917 üzenetére
Ahogy írod. Általában 1689-1690 szem kell egy adaghoz vagy mérleget használok, az ötletet az angol bankból loptam (nem számolják, mérik a pénzt mérlegen)
A mondanivalóm lényege viszont úgy tűnik elveszett és zavar keletkezett az erőben: Graef kis műanyag edénykéjébe darálva egy olasz blend esetében szemre megmondod mikor elég, nem kell időzíteni (akár filcel bejelölheted a párodnak). Csak az időzítőért nem adnék plusz pénzt. (a babtartályban azért ne tarts hetekig kávét, elég pár napi adagot beletenni egyszerre.
-
soldier2
őstag
-
soldier2
őstag
válasz
Mosqu!to #2727 üzenetére
"5-6 kávét főzött le mire egyre azt mondta hogy az jó lett" az elején előfordul az ilyesmi, aztán már csak 2-3 kávé kell a beállításhot ha kávét váltasz. (igaz az a 2-3 kávé is jobb többnyire mint az automatás)
A gombnyomásos automata jó lehet ha nem akarsz elmélyülni a dologban, de ha jót akarsz a jó kávé árát nem úszod meg (5000 Ft és fölötte). -
soldier2
őstag
válasz
Ketchup2020 #2692 üzenetére
Világos pörkölésből is lehet egész jókat összehozni. Próbálgatni kell.
-
soldier2
őstag
Ha szereted a gyümölcsösebb, savasabb kávékat és az AVX-től remdelnél próbáld ki az Etióp Guji-t (azt hiszem közepesen világos pörkölés, akármit is jelent). Nekem nagyon bejött presszóban és Brikkával is, de filterkávénak is megállja a helyét. A Kenyát most bontottam, de Brikkával még nem próbáltam.
-
soldier2
őstag
válasz
#49155328 #2616 üzenetére
Én vettem törökkávénak való kávét Sarajevo-ban, és próbáltam presszónak elkészíteni. Sikerült elég finomra darálni a presszóhoz, de olyan sz.rt azóta sem ittam. Ha púderre daráltam simán befullasztotta a gépet. Szerintema török kávé élvezetéhez szümséges az adott környezet/hangulat, ha pedig lefőzik presszónak (mert pl félig rakja a kosarat, vagy annyira döglött, hogy úgy is lejön, akkor jó eséllyel élvezhetetlen)
-
-
-
soldier2
őstag
válasz
dugynok #2446 üzenetére
Nem gyártják máshol, így annyiban választhatsz, hogy megveszed vagy nem
. Volt egy mélyrepülés, én még abból a korszakból fogtam ki egy hibátlan kétszemélyest, de egy ideje újból kevés a panasz, szerintem vedd meg bátran. Azt tudnod kell, hogy eléggé zabálja a kávét (a másik brikka is), és nem tudsz vele fél adagot készíteni.
U.i. A hardcoreban is ok a Brikka. Legalábbis nem olyan régen még az volt. -
soldier2
őstag
válasz
Matada2.3 #2397 üzenetére
Ha a daráló megvan akkor kipróbálnám azzal, ha nincs még meg akkor egy DeLonghi Kg79 v bármi hasonló (nem propelleres). Mellé egy jófajta kotyogó, amit úgy használhatsz ahogy korábban írtam (itt a betöltött kávé mennyiségével nem tudsz játszani, csak a vízzel. Én évekkel ezelőtt ezzel kezdtem, a darálót váltotta egy olcsóbb kézi így szabadság alatt most is viszem magammal (pedig elborultam kávéügyileg rendesen). A lényeg, ha már lejött a kávé azonnal le kell venni a tűzhelyről, hogy a keserű égett lőrét ne fújja bele a gőz. Szinte bármilyen kotyesz megteszi (nekem Bialetti Brikka van, de az pl indukciós tűzhelyen nem megy).
Innen felfelé határ a csillagos ég, de jó kávéval ez már érezhető előrelépés. -
soldier2
őstag
válasz
Matada2.3 #2390 üzenetére
A szintlépés legegyszerűbb módja valami jó és friss kávé vásárlása (az előttem író linkelt párat). Frissen őrölve egy kotyogóval óriási az előrelépés, csak vigyázz ne tegyél bele túl sok kávét (ne tömörítsd, csak húzd le a fölösleget jó lesz legközelebb), ha több vizet teszel kesrűbb, forróbb kávét kapsz, kevesebbel pedig más ízek jönnek elő (itt azért ésszerűség határain belül kell próbálkozni természetesen).
Milyen daráló? -
soldier2
őstag
válasz
#64905664 #2380 üzenetére
Olyannyira lenézett műfaj odaát, hogy a legtöbben szabadság alatt kotyogót használunk az otthoni presszó helyett (vagy hogy rosszul elkészített kávét igyunk sok pénzért vendéglátóhelyeken). Amit sokkal inkább lenéznek(zünk) ott a sárga Tchiboés társai kávék amikből semmivel nem készítesz iható kávét. Fagyasztás, adagonként tárolás stb már valóban fekete öves szint, és nem is igényli minden kávé (de ha már 16000 ft-ot adok 1 kg kávéért szvsz nem vagyok hülye, hogy némi macerát bevállalok, hogy az utolsó adag ismajdnem olyan legyen mint az első). A kapszulással személy szerint csak egy bajom van (nem is annyira a kapszula mennyisége mint a jelképezett szemléletmód miatt), hogy jellemzően nem csak az kerülgeti aki kidobja, hanem az ükonokái is.
Félreértés ne essék, nem vitaindítónak szántam, csak megszólítva éreztem magam
.
-
soldier2
őstag
Ismerős volt az alátét probléma, így figyeltem, hogy ne dobjam ki, de nem volt mit. Sokpénzért küldtek volna, de kollégának útbaesett, így pár százasért elhozta. Előfordul, hogy hiányzik, és sajnos ingyen nem pótolják (tényleg megérdemelték volna, hogy éljek az elállási jogommal, de egyszerűbb volt így).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- BestBuy topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Óvodások homokozója
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- iPhone topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- body007: Magyarország kifosztásának története
- Windows 11
- További aktív témák...
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged