- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Honor 200 Pro - mobilportré
- T Phone 2 Pro - majdnem mindenben jobb
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- 8000-es akksi került az IQOO Z10 Turbo+-ba
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lasersailing
senior tag
válasz
zsolti75 #117865 üzenetére
A milyen notebook-ot vegyek? topicban lehetett régebben mindenfélét olvasni olyanoktól aki (velem ellentétben aki csak egyszerű vevő vagyok) sokkal mélyebben ismeri a piacot...
trükközés: áfacsaláshoz használják a laptopot (kicsi, drága, olcsón meg lehet EU-n belül utaztatni, majd az áfát "elfelejtik" befizetni, bezzeg a másik cégük szépen visszaigényli. Az adós céget (akitől a vevő megvette a laptopot) meg szépen felszámolják/hagyják bedőlni.
Bár a garit Lenovo adja, én azért nyugodtabb vagyok, ha az eladó cég is létezik még...
(már amennyire megynutató érzés a lehetősége egy 3-4-5 évig tartó pereskedésnek...)Én pl. az usanotbooknál vettem az enyémet, ahol jó is volt az adott modellnek az ára, de milliárdos árbevételű cég sok-sok éve működik (azaz van remény, hogy nem "dobják el" a céget 3 éven belül)
Másik lehetőség: olyan felszereltségű lapost is lehet kapni bizonyos helyeken, ami hivatalosan nem forgalmazott Magyarországon. Ekkor gari esetén állítólag gondot jelenthet a gyártónál, hogy azt a gépet itthon nem vehetted volna meg. Ne adj isten a billentyűzete sem magyar...
Szerencsére ezt is csak halottam, nem tapasztaltam még, de nem is szeretném...Mindenesetre bárhol is veszed én ajánlom, hogy e-beszámolón nézz utána az adott cégnek. (mióta létezik a cég, normális árbevétele van-e)
Ha meg előre is utalnál, akkor e-cégjegyzékben lehet ellenőrizni, hogy a bankszámlaszám az adott cégé-e, vagy sem. Bár a fenti listán szerintem ezzel nem lehet gond, de sose lehet tudni... -
Tim82
félisten
válasz
zsolti75 #117784 üzenetére
Az újjak már nem csavarosan rögzülnek, hanem ragasztani kell a fedlaphoz, de megéri a plussz munkát szerintem
A témához picit kapcsolódva, biztosan van ilyen 15,6" kijelzőkhöz is (csak mivel engem 14" notik érintenek, ezért az ehhez való változat van watchlist-ben nálam).
Hátha hasznos valakinek.
-
-
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #117577 üzenetére
Amúgy borzasztó furcsán működik, mert egy ideig van a sleep jellegű instant on, de ha ott nagyon reggeliga akkor olyan mintha hibernálta volna magát, amit nem értek, ilyenkor a wifi nagyon sokáig tart mire visszakapcsolódik. És csak azért mondom, hogy nem hibernálás, mert mert lid felnyitásra bekapcsol és nem kell semmit nyomjak, mint normál hibernálásnál. És csak S0 aktív minden másra aszt írja, hogy nem támogatja az FW.
The following sleep states are available on this system:
Standby (S0 Low Power Idle) Network Connected
Hibernate
Fast Startup -
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #117557 üzenetére
Nem látok rá semmi lehetőséget.
Fórumokon azt írják, hogy 1.25 alattival még van S3, után a nincs.
Downgrade jelenleg még nem gond, de már lettek sérülékenységek javítva 1.25 óta.Most használom így aztán meglátjuk hogy lesz-e battery drain issue. Kopp kopp, még nem tapasztaltam. Kifejezetten jó volt a sleep drain 16óra alatt szinte semmi.
Most megy fel W11 gyári recoveryből (ugye W10-zel jött), aztán meglátjuk hogy muzsikál, a teszteket a gyári W10-zel lefuttattam mint a többin, úgyhogy az már a táblázatban. A Pluton bekapcsolásán még gondolkodok.
Vicces azért látni a BIOS-ban, hogy Canonical és a Debian cert alapból tiltva van és külön kell engedélyezni.
Amúgy vannak érdekes új BIOS feature-ök mint, a BIOS log, cert based BIOS auth, és TSME alapból be volt kapcsolva, amin azért meglepődtem. -
azbest
félisten
válasz
zsolti75 #117467 üzenetére
A feszültség emelésével érnek el nagyobb wattot. 5A fölé nem mennek.
A 100W jellemzően 20V*5A.A PD 3.1 már fel tud menni 240W -ig: 48V * 5A. [link]
Számomra továbbra is az a bosszantó, hogy nincs rendesen leírva kb egyik készüléknél, egyik donglenél sem, hogy pontosan mit tud, miben korlátoz. Nem írják ki, hogy paraszt, neked venni kell új tápegységeket, hogy használhasd a készüléket, ha bármit rádugsz. Épp ellenkezőleg, olyat olvastam, hogy dugd csak be a gyári töltőt és meglásd jó lesz - nem. Perze a gyári laptop + dokk + töltő kombó üzleti sorozatnál lehet megy, mert adnak mellé töltőt, amire nem sír.
Lehet már meséltem, hogy 12th gen asusommal végigszoptam, hogy type-c dokkoló és gyári táp kombókkal kevés a töltő. Gyári töltő 90w 20v 4.5A, utángyártott töltő 87W 20v 4.35A. A különböző dokkolók meg 10-15W-ot vonnak le, amiket próbáltam. Próbálgatással kiderült, hogy 80W alatt sír a gép a tápra.
Most az egyik irodai dell gépnél futottam ebbe bele, hogy a 65W töltő + kis dongle már "slow charger". Pd diagnosztika dongle szerint 8W-ot von le a dongle az átmenő áram riportálásából és 57W már kevés a laptopnak. Az asusomnál meg 80W kell minimum, hogy ne sírjon. Működnek kisebb töltővel "slow charger" módban, de lelassítja a procit és az akku is lassan, de merül használat közben.
-
Tim82
félisten
válasz
zsolti75 #117454 üzenetére
Én pont a kábeles részletek miatt gondoltam, hogy mégsem járható út, olvasva egy-két sikertelen (nem pont L380-at érintő) OLED upgrade sztorit a reddit-en, hivatkoznak valamilyen extra DC-kábelre, aminek kellene lennie. Mondjuk a panelméret miatt számításba vehető, Asus Zenbook-okba szerelt 13,3" OLED paneleken nem látok a megszokott 30 pines eDP-n kívül más csatlakozót.
T420(s), T430(s) sem volt gyárilag 1080p vagy WQHD IPS panellel szerelve, aztán csak megoldották 3rd party oldalról egészen remek módon (LVDS-eDP adapterrel), hogy lehet beléjük tenni ilyen adaptereket, de ha jól sejtem, hasonló 3rd party megoldás az én esetemben nincsen.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #117395 üzenetére
Hmmm, "certified only, available in late 2022", ezt nem vettem észre.
Szóval pre certes, tehát lesz benne HW elem amit támogat, de pl. Linux BIOS update még nincs. Furcsa...
RH-nál már szerepel a cert és mindent működőnek ír.@HSM: Hivatalos image-et ugyan úgy csak úgy kapsz ha azzal volt a gép. Legalábbis én még nem láttam sose hogy elérhető volt másik image.
Az egy nagyon jó kérdés hogy mit ad a hivatalos image még sose láttam.
Elvileg mindegyikben van OEM specifikus kernel verzió, szóval abban lehet extra driver, bináris. Ez elrakható minden telepítésre, csak kernelt kell válts.Épp most rendeltem magamnak és gondolkodtam, hogy Linux-szal legyen-e, de aztán úgy gondoltam kevesebb gond van, ha van benne Win Pro licence...
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #117393 üzenetére
Mivel a P16 teljesen támogatott és Linux certes.
Distrotól függően próbálj egy adott CPU-ra optimalizált kernelt keresni, BIOS sleep setting to Linux alap, bár megint csak distro-tól függően lehet hogy megy a Modern standby. AMD's gépek esetén az optimalizált kernelek kb. ég és föld különbség...
-
azbest
félisten
válasz
zsolti75 #116884 üzenetére
A lényeg az volt, hogy dellnél még lehet országos onsite szerviz (ahogy írtam nem szegedi jött második esethez). Mondjuk az irodista lányok intézték, első körben valsz a boltot hívták és onnan kaptak kontaktot a szervizhez.
Lenovonál ezek szerint meg talán van, és talán feláras. Utóbbi szomorú. 5 éve még volt a kolléga t450 -eséhez.
-
azbest
félisten
válasz
zsolti75 #116877 üzenetére
"A helyszíni gari 2021 február óta csak Pesten működik (ugyan úgy mint Dell-nél)"
Úgy látszik már szegedig tart pest delléknél. Sima basic szolgáltatást ír és "Onsite Service After Remote Diagnosis" szöveget a Vostróinknál. Alaplapcsere és kijelzőcsere volt egy-egy gépben. Sima br 250 ezeres alapárú gépek a bolt által felbővítve több ramra és nagyobb ssd-re.
#116876 az albérlő
lehet más láncon át szerzik be a különböző boltok a gépeket és ezért a magyar szervizhálózat is másképp kezeli őket?Ahonnan a delljeinket vesszük mostanában, például a thinkpadeknél nincs ott a plecsni a termékképen, hogy helyszini gari. Ugyanakkor náluk nem csak az üzleti vostrora, hanem a consumer inspironra is odatették a plecsnit a helyszini garival.
#116882Tikakukac
a support oldalon a garis popupnál van egy szerződési feltételek legördülő és ott írja hogy on site. A második lehet újpestről utazott le az itt hagyott munkalap másolat szerint, az előzőt nem tudom, de meglepődtünk, mert elvileg van szegedi partnerük is.Ha ehhez képest lutri, hogy thinkpadre milyen a support és nem onsite, akkor nem lesz céges beszerzésen
-
válasz
zsolti75 #116373 üzenetére
Köszi még 1x!!
Nem néztem még a P53-hoz, h mi van. Kaptam egy Lenovo M900 Tiny-t, meghajtó(k) nélkül. Azt próbálom feléleszteni. Ahhoz kellet. Most meg az ESET Internet Security nem enged néhány file-t felmásolni, mert vírusnak látja és dobálja karanténba. Újra kellett indítani, úgy, h kikapcsoltam a védelmet. Csak remélni tudom, h nem vírusos a cucc. -
Dr. Akula
félisten
válasz
zsolti75 #116353 üzenetére
Ahogy elnézem, ez is valami alumíniumpapír rávasalva a műanyagra.
Tikakukac: Azért ez régen még nem volt agysebészet, csavar és annyi. Ebből az egyszer már "kifejlesztett" alapállásból süllyedtek idáig. Érdekes, hogy a Fujitsu még tudja ezt. Nem gondoltam hogy mégegyszer lesz TP-m, és elég hamar meg is bántam. Pedig volt egy pár régen. Igaz ott még a Lifebookhoz hasonlított.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #116326 üzenetére
A 7600p-tal meg én nem találkoztam, mert az meg csak P-ben volt.
(Intel kiszállt az SSD üzletből főleg ezért nem ajánlanám.)
Személy szerint Samsung párti vagyok, abból is OEM, az általad említett melegedés miatt, utána WD és SK Hynix épp. SK Hynix amúgy biztos lesz majd P-kben mert az jött Intel helyére.@Surfym@n: Csak arra figyelj, hogy 1oldalas legyen ne 2. Sajnos nem tudom fejből, hogy Samsungból volt-e kétoldalas verziók nagy kapacitásnál. Ezért voltak a méret korlátok.
-
Surfym@n
senior tag
-
válasz
zsolti75 #116326 üzenetére
Kiegészíteném annyival, hogy volt még P51-em gyárilag Toshiba XG5 vagy XG6-al, már nem is emlékszem pontosan, az is jó volt, csak az élettartam százalék valahogy jobban csökkent mint a mellette lévő Samsung-é.
Egy szó mint száz, azt vesz mindenki, amire futja a mostani horror árak mellett, jó márkák esetén nagyon nem lő mellé, főleg ha van garancia is. -
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #116324 üzenetére
Intelből a 660p és a 670-as sorozat volt, SK Hynix-ból PC711. Intelet semmiképp nem ajánlanám azok már nagyon lassúak a a modernekhez képest.
Gyárilag sokkal több fajtát adnak. Futottam már össze saját márkás Lenovo-val is, de a "kedvencem" a P14s-ekehez adott Union Memory volt...
Amúgy ez egyetlen dolog amire tényleg figyelni kell hogy egy oldalas legyen mert a 2 oldalas nem fog belemenni.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #116322 üzenetére
Erős tévhit hogy a PM981a ugyan az mint a 970evo+. Lehet, hogy a vezérlő és a NAND-ok ugyanazok, de maga az FW teljesen más és nagyon más at overprovisioning is, a OEM drive-ok jó 50GB-vel nagyobbak valós méretben. Az OEM valahol a PRO és az EVO között van, de biztos nem egyezik egyikkel se.
Szóval én nem ajánlanál az 970evo+-t a OEM-hez képest.Amúgy Gen4-esnek annyi előnye lehet, hogy ha viszi tovább akkor ki tudja majd használni.
-
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #116183 üzenetére
"A 45%-os panel egyébként egy büntetés 2022-ben."
Azért ez panelfüggő is. Találkoztam jópár 60% sRGB modellel, és akad köztük alap feladatokra kellemesen használható is, de valóban akad pár erősen büntetés kategóriás is. Nem mindegy, mi is hiányzik a színek közül, és mik is a panel egyéb tulajdonságai... (Írom ezt jópár ~DCI-P3 tudású panel mellől.) Persze, tényleg jó lenne, ha 2022-re elértünk volna oda, hogy egy prémium üzleti notebooknál legalább egy 90% sRGB meglegyen, amit irodai belépő IPS monitorok lassan 10+ éve magabiztosan tudnak, de úgy tűnik ez az elvárás túlzó...#116184 zsolti75 :
A régebbi típusoknál egyébként amiket láttam konzisztensen NTSC-ben adták meg a PSREF-ben, úgy tűnik akkor bekerült egy újabb pont, amire figyelni kell....
-
Tikakukac
titán
válasz
zsolti75 #115814 üzenetére
Mondjuk ezt a Win10 is tudta anno.
Ha tudnád hány géppel sz0ptunk és adtuk fel, mert valami miatt megborult a rendszer később
De voltak userek, akik nagyon szerettek bétateszterek lenni ingyér, bácsi Samsung notihoz lerakott 50k-t, srácok, amennyi idő ebből kijön, nyomjátok. Nyilván mindig lett egy összeomlás, így jó 6-7 óra kiszámlázódott a semmire.
-
carr
őstag
válasz
zsolti75 #115703 üzenetére
Köszi!
OFF
Csak (oké, oké, offtopik) a Ziedapaddal kapcs. lett volna pár tisztázatlan ügy. de remélem hamarosan kézbekapom, és választ kapok a kérdésekre. Pl. hogy asszem alapból 4gb memó van a lapra forrasztva, és van 1 üres ddr4 slot, mennyivel tudom megtámogatni a dolgot, hogy legyen több mint 8 északi híd a prociban kezel többet, azt hiszem.
Illetve, hogy az az M.2 SATA ami jelenleg benne van az helyére tudok-e tenni M.2 NVMe-t?
ON -
válasz
zsolti75 #115485 üzenetére
2025 októbertől nem kap biztonsági frissítéseket a windows 10, ezáltal sebezhetőbb lesz, vírusokat könnyebben benyeli a rendszer, adatokhoz hackerek könnyebben hozzáférnek. Önmagában a hardver még bőven 10 évig is szerintem használható lenne. Továbbá a szoftverek, driverek windows 10 supportja se biztos hogy lesz utána. B opció a linux használat, de aki windowst kénytelen vagy akar használni, annak sajnos elég problémás lesz ez a support végét jelentő dátum.
-
-
válasz
zsolti75 #115381 üzenetére
Részben egyetértek... az a bajom, hogy jelenleg USB-C-n egy 4K monitorral használom. Egyedüli kijelzőként, tehát a gép saját kijelzője nem is megy... Így viszont az Nvidia akítv, és a legkisebb terhelésre is felvisít. Gép tiszta, paszta rendben...
Ha monitor nélkül használom iGP-vel, akkor nincs probléma. -
totron
addikt
válasz
zsolti75 #115381 üzenetére
Milyen megkötések és anomáliák vannak modellek és TPFC verziók között? Modellenként hogyan változik az alapbóli hűtésprofil? Nekem a néha jól, mégis élhető hangot keltve felpörgök és elvégzem dolgom szimpatikusabb a lagymatagabb, de időben elnyúló hűtögetés helyett. Erre is, arra is van példa, van erről egy táblázat valahol?
Táblázat kijelző fronton is elkélne, ide nem értve természetesen a szubjektív tényezőket, de kiegészítésként akár azokat is. Fényerőszabályozásban DC-vezérelt ThinkPad modellek, ide lőjetek. Ha csak 1 mód van rá, ezt az utat választanám, mert magas Hz számok ide, nemlátás oda, nálam mégis mindig látásban, fej- és szemfájásban végződik a nézés. Az meg nem jó. Nem szívesen fordulnék az Acerhez, náluk elég sok modell DC-vel boldogítja a tulajdonosokat. -
zsoltip
őstag
válasz
zsolti75 #115311 üzenetére
Erről konkrétan van tapasztalata valakinek?
SK hynix PE8110 M.2 2TB 22110Esetleg óva intenétek tőle?
-
-
válasz
zsolti75 #115163 üzenetére
Többnyire az antimalyware ül rá a cpu-ra Win10 alatt akkor is, ha nem mutatja magát.
Igazi kín kigyomlálni, sem vezérlőpult, sem registry, sem group policy, nem engedi hogy véglegesen kiirtsd.
Legközelebb azzal jutottam hogy ezek mellé safe mode Win indít, take ownership a folderükön, shift-del.
De úgy hogy elvileg már nincs is meg az exacutable, így is fel-feltűnik a folyamatok között, de sokat gyorsult a gép, úgyhogy valamit csinált. -
Francia91
veterán
válasz
zsolti75 #115069 üzenetére
Csak ezt szoktam meg az elmúlt 5-6 évből, mióta ilyen WorkStation laptopjaim voltak
Majd idén elválik, hogy lesz-e keret egy P5x szériás TP-re, külsőre és tudásra mindenképpen tetszenek, valamint az, hogy 2 db NVME SSD mellé egy 2,5"-os hely is van benneAzért is volt lényeges a kérdés, hogy ha M1000M-eset fognék ki, azt tudom-e később M2000M-re cserélni. De akkor nem. Ez már segít abban, hogy mindenképp csak az erősebb GPU-sat nézegessem, nem úgy, ahogy a korábbi Precision gépeimet, hogy majd fél/egy év múlva veszek bele egy erősebb MXM-es GPU-t
-
válasz
zsolti75 #114480 üzenetére
Mondjuk speciel nem tudom mit csinál a gyári recovery, mert az X270-en konkrétan vagy 2 óráig futott mire megkaptam a szokásos windows install next-next-es felületét. A sima windows install kb. 20 perc.
(#114482) FoxiestFox Visszakaptam hugomtól a T420-at, gondoltam kipróbálom a Windows 11-et. Na már ott elbukott, hogy nem lehet a tálcát balra rakni
Rohadvány MS, szerintem ez kb. a tálcával egyidős feature. Mind1 úgyis Linuxos gépnek terveztem
-
válasz
zsolti75 #114480 üzenetére
...teljesen hibamentesen fut a Win11 a gépen, azzal semmi anomáliát nem tapasztaltam még.
Nem okoz problémát "levadászni" a drivereket, csak ne lenne annyi "segítség" Lenovo-éktól. Igen, köpködöm, mi francnak kell akkor a LSU, az online gép felismeréses frissítés?? No, nekem ezzel van bajom nem mással! Ja, majdnem kifelejtettem, a Vantage frissítési metódusa xintén xar! -
válasz
zsolti75 #114385 üzenetére
Gondoltam rá, de nem mertem!
Pedig van is itthon MX4. Egy kicsit azért el vagyok keseredve. Mi az, h nem indul egy Q...va MEM csere után!!!!
Ami még meglepő volt, h az aljából alig vettem ki pár csavart, de nem egyforma méretűek voltak! Azért ez szerintem már alap lenne. Majd jövőre pasztázom, és megint jövök sírni, h nem indul. Meg RESET gomb! A f@...om!!
Itt tartunk?? Ez szégyen!
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #114243 üzenetére
Jó csak nem értem, hogy ez hogy függ össze, hogy egy nagyker kirakja a kiskertárasan a készletét, mert miért ne? Nem veszik nekik nem fáj, lényegtelen kb.
Többen is voltak már itt a fórumon akik rendeltek USAnotebooktól egyedi configot, egyáltalán nem 1-2-ről van szó hanem még magánemberek oldaláról is 100-as nagyságrendek, kis cégektől eg még több lesz, de azok már ha nem hülyék kedvezményt kapnak. -
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #114232 üzenetére
MySoft nagyker, így nyilván cégeknek tart raktáron gépeket. De már nem csak cégeknek árulják, mert online 0 befektetéssel kirakhatják és nem kerül semmibe. Mint írtam a kisker nagyker dolog megszűnőben van teljesen.
MySoft 1000% Lenovo-tól veszi, a többieknél ha jól tippelem, pár gépet tartanak és a többi MySoft lesz, mint külső raktár. USANotebook kínál egyedi konfigot, ezt csak úgy tudják, ha direktben Lenovo-tól rendelik. (Hidd el egy X1 Titánium-hoz csak úgy lesz magyar világítós bill, ha Lenovo adja.)
Amúgy mind több milliárdos forgalmú cég a kicsitől és csórótól elég messze vannak. -
-
thgergo
tag
válasz
zsolti75 #114232 üzenetére
Magyarítják annyi, hogy kicserélik a billentyűzetet? Más külömbséget nem nagyon látok, ennyi szerintem belefér. Inkább azt láttam, hogy megjelenik egy nagykerben egy széria 16Gbram/L14 jön magyarországra (azonos Modelszám)és minden kis bolt ezt készletét rakja ki.
Szervízgarancia 3 éves on-site, Ship-To Location: Hungary most néztem meg lenovo oldalán, tehát léteznie kell magyar szervízhálózatnak mást nem kiszervezve. -
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #114228 üzenetére
Nagyker/kisker dolog kezd megszűnni, és az online világ miatt a nagykerek is értékesítenek végfelhasználónak, ez kb. minden országban lezajlott. MySoft hivatalos Lenovo partner így biztos, hogy direktben kapják és hivatalos magyar lesz.
Laptop.hu, notebook.hu és usanotebook.hu is mind Lenovo partner szóval ők is direktben tudnak rendelni. -
Tikakukac
titán
válasz
zsolti75 #114212 üzenetére
Forrasztott, nem.
De amúgy megoldottam, kevés volt a cirmost kikapni, kellett neki a magic trick, aztán vissza, magic, aztán táp és ha F1-ezel vadul már beenged a biosba. Ha nem, akkor nekilódulna és post után be is fagy, mert az alapérték a switch.
És amúgy szerintem az egyik RAM modul is kuka.
Tényleg patika a gép, de ha jót akarok, akkor kéne egy másik donor lappal... sok kedvem azért ennyire nincs hozzá, ennyire nem kell a W500
FoxiestFox: Igen, írtam is, hogy opció, ilyenkor az a para, hogy ha más baja is van, akkor nem F1 és aztán a fenti sor a sorrend. Csak kijelzőtörött gépen ez mindig tuti, ilyenkor félős. De mindegy, már megvan, azért kösz
-
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #114184 üzenetére
"válts 4K-ra, használd, majd rájössz"
Kösz kihagyom.Volt lehetőségem látni már 4K-t ilyen méretben több ismerősnél, kollégánál, én személy szerint semmi hasznát nem láttam, azért kérdeztem meg, számodra mit nyújt, miután külön kiemelted, hogy van értelme. Csak kíváncsi lettem, nem számonkérésnek szántam.
Amúgy semmi bajom a 4K-val, remekül mutat a 1440P asztali monitoromon. Egy 32" vagy nagyobb monitoron bármikor bevállalnám, ha egyszer majd kinövöm a 27"-os 1440P-t. -
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #114182 üzenetére
Tényleg, ott már alap a 100% sRGB, el sem hiszem.
Már csak a kontrasztot kellene megugraniuk.
"utána visszatérni FHD-ra kb olyan mint FHD-ról HD-ra"
Na ez az, amit nem hiszek el.Egy akár korabeli, viszonylag pici "HD" panelen is kb. meg tudom számolni a kis kockákat szabad szemmel, anélkül, hogy belemásznék a kijelzőbe. A 14" FHD-t is 100% nagyításban használom, de nemhogy a pixeleket nem látom, még ha a kelleténél jobban bele is bújok, de pl. PH-t olvasni már kényelmesebb egy pici (10-20%) nagyítással....
"sehol máshol nem kell már utólag nagyítani semmit."
Irigylem a látásod, hogy ennyi már elég, hogy el tudd olvasni. És a gyomrod is, hogy el bírod viselni, amit windowsos nagyítás művel a képpel."ami számomra fontosabb az a színtér"
Így már értem. De ez nem a "4K" érdeme, hanem hogy a drága "prémium" panelre összekapják magukat a gyártók, semmi akadálya nem lenne nagy színterű FHD panelt is gyártani. -
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #114172 üzenetére
"Kb most értünk oda a Gen2-nél hogy a belépő panelok is tudják amit írsz."
Hááát... Én még mindig többnyire 60% sRGB és vegyesen 6/8 bites panelokat látok sajnos (T14/T15 Gen2), alulról 300-as fényerővel, hivatalosan 800:1-hez kontraszttal. Egy fokkal jobb, mint a T460 idejében, de még mindig nem az igazi."Létezik lcd-nél is hidd el, igaz nem észre vehető."
Őszintén szólva, a nem észrevehető kijelzőhiba különösebben engem nem zavar, amíg nem észrevehető...#114174 Tikakukac : Én sem. Főleg, ha az ember bemákolt egy jobb beszállítói mixet, azt érdemesebb lehet megvigyázni.
#114175 zsolti75 : "és van értelme"
Micsoda, azon kívül, hogy minden emberi fogyasztásra szánt tartalmat erősen nagyítani kell, és többet fogyaszt?Talán azt tudom még elképzelni, hogy bizonyos köztes felbontásokat jobb rá interpolálni?
-
Ghoula
senior tag
válasz
zsolti75 #114178 üzenetére
Igen, ismerősnek kerestem notit és belebotlottam ilyen kijelzős Legion Pro-kba.
Ja én a 120as panelre mondtam a P53-ba, mert az is van éppen egy, csak céges, így ha nem muszáj, nem birizgálom. Szerintem már egy ideje nem szarakodnak a whitelist-el, de ha az van akkor szívás, mert ezekben már a bios mókolás sem megy.
X2xx modellekben van divatja a 16:10 modnak, de kétlem, hogy tesztre tudok szerezni egy ilyen kijelzőt. -
Ghoula
senior tag
válasz
zsolti75 #114175 üzenetére
Nem tudtam rájönni, mi az
De ettől még másnak bejöhet.
Én sem, de talán az az arany középút, amihez nem kell nagyító ebben a méretben, de mégsem colostokkal méred a pixeltávolságot. 16:10 meg melóhoz nagyon tetszene.Nem olvastam vissza annyit, de akkor szerintem neki sem állok belepróbálni
-
Ghoula
senior tag
válasz
zsolti75 #114163 üzenetére
Ha 40pin-re kell upgrade-elnem akkor már inkább megnéznék egy 2560x1600ast, még ha a kamera bánja akkor is.
4K-nak 27 collon se volt értelme, el is ajándékoztam, ellenben 55-ös méretben már jó.Amúgy a P53-ban nézted már ezt a típust? Mert elsőre nem látom, hogy miért ne menne.
@#114160Picco Szívesen. A .4 végű modellre azt írták redditen, hogy azzal nem megy a fényerő állítás. Erről a típusról volt már tapasztalat P50-el, szóval jó esélyekkel indultam.
Bár az első példány hibás volt, villogott egy backlight led, de ebay ellenére flottul ment a cseréje, meglepett. -
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #114167 üzenetére
Telefonban filmezni nagyon szeretem, de olvasgatásra, általános használatra csak fenntartásokkal volt jó. Főleg, ha az ember még kíméli is, ne égjen be a jó drága, szeretett panelje....
Én amúgy már annak nagyon örülnék, ha lassan eljutnánk oda, hogy legalább egy egyszerű (~100%) sRGB-t megütnének stabilan az IPS panelek, valós 8biten, legalább magabiztos 300Nit-el, 1000:1-hez kontraszttal, lehetőleg versenyképes pixel-sebességgel.LCD-n tudtommal csak a CCFL-esek "fakultak". Legalábbis a ~20 000 órát futott sokéves asztali LED-esemen nem vettem észre ilyesmit.
Illetve ha csökkenne is, az is töredék olyan idegesítő lenne, mint amikor pl. egy ikon körvonala beég valahova az OLED-en, és folyamatosan szellemképként kísért. -
válasz
zsolti75 #114125 üzenetére
ok! Köszi a segítséget. Szét kell szednem úgy is, mert a RAM-okat cserélni fogom. Nem merek hozzá fogni, mert a két szélső gombot, ami alatt a billentyű rögzítése van, valami spec szerszámmal kell szétszedni:
[link]
Amit már megrendeltem, majd ha megjött akkor nekiugrok.
Lehet, h azért olyan érzéketlenek a gombok, nyomni kell őket mint süket az ajtót. A régi T430s-emen azok nagyon faxák!
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Opel topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- TCL LCD és LED TV-k
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Projektor topic
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad Universal és Hybrid USB-C dokkoló, töltővel + USB-C kábellel!
- AKCIÓS áron eladó HP ZBOOK STUDIO G8 WORKSTATION! i7-11850H/32GB/RTX A2000/15,6"FHD/IPS/GARANCIA
- Asus TUF Dash F15 Gamer Laptop szép állapotban (RTX 3070, i7)
- AKCIÓ! Dobozos új Lenovo Yoga Slim9 Laptop! / i7-1165G7 16 GB 1 TB SSD UHD IPS TOUCH Garancia/
- 30+ típus!!! Lenovo ThinkPad, X1 carbon, X1 Yoga 5-12. gen 12,5-15" all-in-one, Workstation, stb.
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- 2 TB-os Kingston NV3 M.2 SSD - 6000 MB/s olvasás
- HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 256GB 13" FHD Áthajtós érintős 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3055
- LG 27UP850NP-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest