- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
k-rock-atona #12891 üzenetére
Ez ha jól tudom még nem teljesen megoldott.
Itt vannak erre irányuló törekvések, de jelenleg még elég macerás működésre bírni. -
lapa
veterán
találtam még neked egy szimpatikus John Cleese imitátort, aki kicsinyített modellen elmagyarázza milyen jópofa dolog ez. a teljes méretű berendezésekhez 2km magas kéményt álmodtak meg, aminek már jelentős energiatermelése lenne. meg jelentőset is puffan, ha ledőjti a szél.
ebben a főpláne az, hogy (kissé szeles) melegház is van alatta. de hasonlóan "melléktermék" a hő, mint a notinál.
-
lapa
veterán
válasz
BobChemistry #12894 üzenetére
ha a gépen csak egy kimeneti nyílás van, akkor nem biztos, hogy célszerű befújni. ha van látható be- és kimeneti rács, akkor jó lehet rendszeresen kicsit átfújni.
-
BobChemistry
őstag
Ezeket a hűtéssel kapcsolatos hsz-eket olvasgatva azon gondolkodtam, hogy vajon mennyire lehet eltömődve a portól, szöszöktől a hűtés a gépben. Szét lehet szedni valahogy, vagy csak simán fújjak be a rácson egy sűrített levegős spray-el?
-
lapa
veterán
tudom, hogy költői kérdés volt, de csakazértis:
passzív hűtés kb. úgy lenne lehetséges, hogy a venti nyílására ráraksz egy függőleges csövet. mondjuk egy noti esetében az 50-es és 100-as pvc lefolyócső közül választanék.
ha a T61-et nézem, ott mindkét oldalon van rostély, tehát eleve problámás induláskor elmondani a levegőnek, hogy a kéményed felé induljon. elvileg persze megindul egy kényszeráramlás, de időbe telhet.
a másik gond, hogy a rács nagyon sűrű, nagyon nagy nyomásvesztés van a bordákon a kialakuló légnyomáskülönbséghez képest. sokkal nagyobb és ritkásabb borda kell. szemléltető ábrának itt van hasonló 2 3, bár ez nagyjából 60-80w tdp-re van méretezve. anno raktam felülre gombostűn forgó alufólia-ventit, ment.
a kémény a lényeg, az abba alul bejutó melegebb, azaz könnyebb levegőt nyomja a másik rostélyon keresztül a hideg levegő a kémény teteje felé.
a kémény munkavégző képessége a benne lévő meleg levegő és egy ugyanakkora térfogatú szobahőmérsékletű levegő tömegének különbsége. tekintve, hogy egy litér levegő 1g, a meleg meg a hideg különbsége ennél jóval kevesebb.
egy nagyon magas és nagyon jól szigetelt kéménnyel sem nagyon lehetne megpörgetni a ventilátort, mert a kémény falával súrlódva a felfelé áramló levegő lelassul.
mindazonáltal ezek a ventik nem hagyományos elvűek, ha jól értem nem lehetséges őket dinamóként használni.
a stirling természetesen elvben jó lehet, de nagyon kicsi a hőmérséklet-különbség (azaz nehezen gyűrné le a belső súrlódást).
egyébként fűtési szezonban 100% hatásfokkal fűtesz a notival, az ellenállást nem érdekli merre megy és milyen vastag a vezeték, ami a procidban számolgat.
-
lapa
veterán
válasz
rauschie #12876 üzenetére
amit írsz a levegő áramlásáról természetesen igaz, csak kb. két nagyságrenddel kisebb méretben történik. azok a bordák nagyon sűrűk, meg rendes kéményed sincs. vagyis nem szívja semmi ki az egyik oldalon a meleg levegőt, hanem legfeljebb a borda általad is látható csücskeinél keletkezik egy minimális mozgás, ahogy belenyal oldalról a luft.
mondom, az egész házon jó, ha 1w eldisszipálódik. persze ez is attól függ min áll a noti. egy bekormozott 3 centis réz asztalon lehet, hogy 1,4w, míg egy farostlemezen talán csak 0,9w.
hasonló dolgokat lehet számolgatni is, egy atx ház belsejét koromfeketére festve +1w hőt nyel el.
-
k-rock-atona
csendes tag
Sziasztok!
Még régebben érdeklődtem Tőletek az ubuntu telepítéséről T500-ra, s javaslatotokra belevágtam. 10.10-est tettem fel, nem bántam meg, minden szépen muzsikál. Egy dolgot nem tudok elintézni benne, ez pedig a következő. Ugyebár két vidikártyám van. Egy Intel, meg a HD3650-es ATI. A BIOS-ban elsőre intelt állítottam be, fel is ment a rendszer rendesen. Aztán ATI-t állítottam be, feltelepítettem a driver-t (ati honlapról leszedettel jobban mentek dolgok, mint a zárt meghajtó engedélyezése úton), s minden, ami kell, szépen működött. Mikor azonban ezek után cserélgetnék boot-kor, meghal az egész, hol fekete képernyő, hol nem, széthullott splash screen, nem induló X, stb. Biztos, hogy egy-egy vidikari belemászik valami beállításba, amivel a másik pedig nyilván ütközik, vagy ilyesmi... Nem bírok rájönni, mi lehet, s gugliban sem találok semmit...
Találkozott már valamelyikőtök ilyesmivel? Esetleg két xorg.conf-ot kellene csinálnom, vagy mi lehet a megoldás?
Előre is köszönöm, ha tudtok esetleg segíteni, üdv,
k-rock
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
^Clown #12882 üzenetére
Ok, majd megnézem. Bár nem adok sok esélyt a javítás lehetőségére...
TOZ: Építs egy Stirling motort a procihűtő helyére, amink a tengelyét egy kis dinamóval kapcsolod össze, és lesz egy kis energiatermelési képességed, akkut ugyan nem kell vele tölteni, de talán egy ledes kulcstartós zseblámpát feltöltene pár óra alatt.
-
TOZ
addikt
Napkozben nem volt erkezesem raterni a kerdesre... Szoval... Tapasztalataim nekem is ezt tamasztjak ala. T7500as procival a T61 cpubrunnal megterhelve 63-65 fokig melegszik. Persze ilyenkor a venti mar ezerrel porog.
(lapa: a termelodo hot illetve a venti forgast valami modon nem tudnank hasznositani, mondjuk akkutoltesre? ;-) ) -
^Clown
addikt
válasz
CPT.Pirk #12881 üzenetére
Szintén zenész, az X41 akkuról üzemelve sistereg (terheletlenül). A ThinkWiki-n elég jó leírás van erről a problémáról ( high pitch noise néven keressetek rá ), illetve a lehetséges gyógymódokról. Elég szerteágazó kérdéskör ez, mert a tápellátástól kezdve a procin keresztül az usb portokig elég sok minden okozhatja. Nekem eddig nem volt türelmem utánajárni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rauschie #12871 üzenetére
Sajna gyakran ilyenek a kapcsoló üzemű tápok, főleg terheletlen állapotban. Tekercsek, trafók szokták okozni ezt a jelenséget, sokat nem tudsz vele kezdeni, maximum ha behatárolod az alkatrészt, akkor valami rugalmas anyaggal megpróbálhatod fixálni, mint pl. sziloplaszt. Ragasztót ne használj, mert az merev kötést alkot, és kicsatolja a rezgést, amitől még hangosabb lesz utána.
Egyébként jellemző jelenség más téren is, pl. silent PC tápokból is gyakran kihallani, vagy akár alaplapon a proci tápköre is csinálhat ilyet, de még videókarin a gpu táp is, utóbbi kettő konkrétan előfordult nálam.
Nekem T60-am van, az is magas hangon sípol, ha akkuról megy, és nem csinál semmit a gép. Terhelve megszűnik...
-
audi100td
nagyúr
válasz
BobChemistry #12879 üzenetére
Notiknal ilyesmit altalaban nem lehet allitani, olyan RAM-ot vegyel bele ami minimum olyan gyors mint ami gyarilag elö van irva, egyebkent az idözitesnek amugy sincs sok jelentösege, csak nagyon keves program profital belöle.
Amugy max. ~60MB/s nem valami sok, de azert nem is veszesen keves, hasznalhato kategoria. Vista eleve agyonkinozza a vinyot, en Xp-böl indultam ki oda eleg egy mai 5400-as, de meg Win7-hez is szerintem. Egyebkent SSD sokat dob a rendszeren, nem muszaj intel, pl. az OCZ Onyx szeria nagyon jo ar/ertek arannyal rendelkezik es az is joval gyorsabb barmilyen vinyonal.
-
BobChemistry
őstag
A hétvégén kicsit barangoltam a BIOS-ban, meglepődve tapasztaltam, hogy a memória időzítéseket nem lehet változtatni
Így ha bővítem a memóriát, nincs értelme gyorsabb ramoknak? -
brd
nagyúr
válasz
rauschie #12876 üzenetére
Közben indítottam megint egy orthost, hogy a hőmérséklet görbe screenshotjával igazoljam magam és tényleg nem áll be 63 fokon, valamit benéztem a múltkor.
Ezt én is nagyon furcsálltam volna, mert ha jól terheli az az Orthos a gépet, akkor még ventivel sem nagyon áll meg 63-on.
(Ill. pont akörül alakul a max. ventifordulaton a hőmérséklet ilyen terhelés alatt.)
-
rauschie
senior tag
válasz
adorjant #12872 üzenetére
Ez nem az ssd. Nem onnan jön a hang, hátulról, a proci környékéről, kicsit hátrébbról. Gondolom, mivel arra van az akksi, a tápáramköröknek is valahol ott kell lenni.
lapa: Nem vagyok egy hőtani zseni, de miért ne lehetne? Kifejtem:
100%-ra terheltem a procit orthossal, tpfannnal pedig manuális módban lekapcsoltam a ventit, figyelve a hőmérsékletet. folyamatosan emelkedett, aztán63 fokon egyszerűen megállt.Természetesen a hőtermelés folyamatos, tehát a processzor a megtermelt hő legnagyobb részét ideális esetben átadja a rátaknyolt réz blokknak, ami pedig a levegőnek kéne átadja, és ezt meg is teszi, attól függetlenül, forog-e a venti, vagy nem. Gond ugye akkor van, ha a levegő is fölmelegszik ami benne van, ekkor kellene a venti, hogy kicserélje a meleg levegőt szobahőmérsékletűre. Viszont úgy gondolom, hogy ha nincs venti, akor is működik a folyamat, csak lassabban, ugyanis a meleg levegő térfogata nagyobb, mint a hidegé, ezért távozni fog a házból, viszont törekszik a nyomás kiegyenlítésére, így a helyére vissza kell, hogy áramoljon a hideg levegő. Természetesen így lassabb a csere, tehát magasabb lesz az a hőmérséklet, amin a körfolyamat fenntartható, de ha ez tolerálható határon belül marad, akkor miért ne?
Közben indítottam megint egy orthost, hogy a hőmérséklet görbe screenshotjával igazoljam magam és tényleg nem áll be 63 fokon, valamit benéztem a múltkor.
BobChemisrty: az ezen oldal alján található verziót használom win7 alól, megy 64 és 32 bites win7 alatt is, vistával sem szabadna hogy baja legyen.
-
BobChemistry
őstag
O&O Defrag-ot ráeresztettem a gépre, dolgozott vagy egy órát - vagy többet - de a boot ugyanannyi idő, és a gép működése sem lett sokkal gördülékenyebb.
Ha hazaértem, megnézem a HD Tune tesztet újra, mert nem vártam végig. (A 63,3 MB/s max. érték az jónak számít? Onnan folyamatosan csökkent.)SSD: Az Intel SSD-i elég jók a tesztek alapján, de gondolom egy kevésbé gyors - és lényegesen olcsóbb - is nagy előrelépés lenne ehhez a vinyóhoz képest.
Ja igen, még valami: van Vista alatt működő TP Fancontrol verzió? Mert ami XP alatt ment, az Vista SP2 alatt nem működik
-
lapa
veterán
válasz
rauschie #12871 üzenetére
valamit benézhettél. olyan nem lesz, hogy a cpu csak úgy megáll valami hőmérsékleten álló ventivel. legalábbis tartósan nem.
ha belegondoldz nyilvánvaló, hogy a gép teljes fogyasztása hővé alakul, a burkolaton meg legfeljeb 1-2 watt ha eltávozik. vagyis a ventid előbb-utóbb el fog indulni. még idlében is van 8-10w maradék (nvidia gpu-val meg + 3-4), amit a ventinek ki kell nyomnia a dobozból.
-
rauschie
senior tag
Rajtam kívül van valakinek olyan problémája, hogy a gép beépített tápja egy rendkívül idegesítő frekvencián cicereg?
Egy t61-ről van szó, most került bele ssd, már beleéltem magam a tökéletesen néma gépbe, mivel úgy vettem észre, hogy ha áll a venti és 100%os a prociterhelés, akkor is megáll a hőmérséklet 63 foknál, így ha megmondom a ventinek, hogy csak 65-nél kapcsoljon be, akkor tökéletesen néma lesz a gép. Ehelyett most az a helyzet, hogy amióta nincs vinyó feltűnőbb ez a cicergés és jobban idegesít mint a vinyó, komolyan azon gondolkodom, hogy elpasszolom az ssd-t és visszarakom, seekeljen csak, addig sem hallom ezt. Nincs valakinek tippje, mit kell körbenyomni ragasztópisztollyal, hogy megszűnjön? -
ZSOOLT2
tag
Üdv! Gondolkodom használt laptop vásárláson, 50k környékén, emiatt lenne egy kérdésem:
Az IBM Thinkpad T43 Radeon X300-as GPU-s változatában alapból a "hosszú" hűtőblokk van, ami a CPU-t és GPU-t is hűti, vagy csak a rövid?
Mert láttam videókat a youtube-on, amiken T40-41esek Radeon 7500as GPUi leváltak az alaplapról a gyakori hőmérséklet ingadozások, és a GPU hűtés hiánya miatt.
-
audi100td
nagyúr
válasz
mazsonpopo #12865 üzenetére
A billentyüzet meg van kopva, azon nem lehet mit javitani, amugy nem nagy ügy csak esztetikai dolog, ha lecsukott allapotban függölegesen van 0,5-1mm jateka teljesen normalis.
-
mazsonpopo
tag
No, üdvözletem mindenkinek, tegnap vettem mobileman fórumtárstól egy T61-et! Eddig nagyon tetszik, de lenne két kérdésem:
(1) Kicsit fényes a billentyűzet, ezt van lehetőség valahogy szebbé varázsolni?
(2) A fedél, lecsukott állapotban, lötyög. Másnak is ilyen? Lehet ezen orvosolni valahogy, vagy ez gyári "extra"?Köszönöm előre is!
-
-
lapa
veterán
válasz
laci1128 #12857 üzenetére
az "éget" persze nem szó szerint értendő. hosszabb távú gépelésnél, mikor folyamatosan rajta tartom a csuklóm belső felét, akkor nagyon kényelmetlenül meleggé válik. mivel a csukló belső fele érzékeny, ez nem feltétlenül jelent igazi forróságot.
más: volt egy olyan felvetés, hogy a dvd fogyaszt használaton kívül is. most mértem egy kört a T61-gyel, 0,1-0,3W körül van a fogyasztás (ubuntu alatt).
megmértem a T61 fogyasztását megint. nvidia 140 gpu, ubi 10.10, akksi, usb nélkül, ssd-vel, U7600 procival, phc kernellel, jellemzően 20 wakeup / mp.
slim adapter 12v dc:
bedugva, gép kikapcsolva 0,27A@12,01V = 3,24W (anyád)
standby centire ugyanez (pláne anyád)
idle min fényerőn 1,56A@11,88V = 18,53W (lásd előző kommentek)
idle monitor kikapcsolva 1,33A@11,9V = 15,83W
idle max fényerőn 2,03A@11,84V = 24,03W (hujujuj + előzőek)persze a mainstream ac adapterrel ennél szebbek a számok, ami az én szempontomból talán még bosszantóbb. itt hozzáteszem, hogy szándékomban állt mind a 65w, mind a 90w adaptert külön megmérni, de a 90w adapternél a fogyasztásmérő idle terhelésen gyakorlatilag 0 értéket írt.
kicsiny 65w ac adapter:
bedugva, gépből kihúzva: 0,0W (jé, megy ez)
bedugva, gép kikapcsolva: 0,4W (megint nem 3W ez se)
standby: 0,6W (kifejezetten szép érték)
idle minimum fényerőn: 16,7W (ez önmagában 2W mínusz a dc táphoz képest)a minimum fényerő akksiról megáll 12,8-13W körül.
ez azt jelenti, hogy az ac táplálás eredő hatásfoka ennél a típusnál 77%, a dc táplálásé pedig mindössze 70%.
mindig oda lyukadok ki, hogy az akksit kéne kitrükközni valahogy. ha közvetlenül a cellák helyére kötném a betápot majdnem jó, csak egy-egy drót még az sor egyes celláit is külön méri. azaz ha jól értem 4 meg 8 voltot is külön meg kéne mutatnom neki, hogy elhiggye az akksi elektronikája.
vagy megnézek egy használt dell dc adaptert, hátha az nem ilyen béna. bár illúzióim nincsenek.
-
fairi
őstag
válasz
Napfénysüti #12848 üzenetére
minden driver feltelepült elvileg ,de nem látok olyan menüpontot amit mondasz..
Van power manager,ott kattintatok mindenfélére,de melyik ami a kártyák közt vált? -
audi100td
nagyúr
válasz
BobChemistry #12859 üzenetére
Egy HD Tune teszt lenne jo, abbol ki lehet deriteni milyen adatsürüsegü korongokkal szereltek, WD-nel sajnos több generacio egy neven fut. Amugy szerintem is töredezett lehet a fajlrendszer es pont a kis fajlokkal gyülik meg a baja egy vinyonak. O&O Defrag nevü progit szoktam hasznalni, az eleg szepen rendbe tudja hozni.
-
laci1128
tag
válasz
BobChemistry #12859 üzenetére
Az is lehet, hogy a lemez és a lapozófájl (Windows esetén) túlzottan töredezett.
A Windows ha automatán kezeli a lapozófájlt, vagy a mérete keretek közé van beállítva, akkor képes gyönyörűen elhelyezni a darabokat, széttördelni a fájlt. Ez értelemszerűen nem egy szerencsés felállás egy merevlemez esetén. Tehát bőven okozhatja a lemez "kaparását" mondjuk 2 GB fizikai memória és megfelelően sok alkalmazás egyidejű futtatása esetén. -
lapa
veterán
válasz
adorjant #12851 üzenetére
felejtsd már el, hogy megkérdőjelezed más tapasztalatait.
nekem a T61-ben szenvedés volt a 7200 hita travelstar, rendesen égette a csuklóm.
a mostani meg a várható árak ismeretében biztos nem vennék másra hdd-t, csak bakup vinyónak. még a V intel is akkora hihetetlen különbség egy 7200-eshez is, hogy hű.
más kérdés, hogy a 40 giga nekem nem elég, a 80 gigán mondjuk pont elférek. de azt csiripelik, hogy nemsoká lesz 80 gigás V a mostani 40-es árában.
szóval én azt mondom, hogy ha van rá lehetőség, akkor (intel) SSD, meg nagy 5400-es mentésre meg filmeknek meg ilyesmi az ultrabayba.
mondjuk a T61-ben esélye se volt vinyónak túlhangoskodni a ventit, de az idleben passzív x-ben már fájna azért. egy 500 gb-s 5400-as samum van, annak búg a teteje (ujjad rárakod elmúlik). egy másik 500 / 5400 blue wd hallhatóan seekel, de annál nem tűnt fel súgás. a 320-as szerver szériás 7200-es travelstar csendes.
-
laci1128
tag
válasz
adorjant #12853 üzenetére
Szerintem sincsen gond a 7200-asok hangjával.
Ha nem forog éppen a ventilátora a TP-nek, akkor csendes környezetben hallani, hogy működik a Scorpio Black, de szerintem nem vészes. Kb. ennyi hangja van a TravelStar-nak is, ami gyárilag volt a TP-be szerelve.
Szóval nekem eddig kellemes tapasztalatom volt a 7200-asok orgánumával kapcsolatban.
Ha a szenzornak hinni lehet, akkor töredezettségmentesítés alatt elérte a 40 fokot, ami szvsz nem rossz, annak fényében, hogy a nem megfelelően szellőző asztali gépházamban semmiféle terhelés nélkül ~38-40 fokot adnak le a lemezek. -
audi100td
nagyúr
-
audi100td
nagyúr
válasz
BobChemistry #12849 üzenetére
Ezt igy nehez megmondani, jo lenne tudni pontos tipusokat, de amugy ha nem tul regi az 5400-as vinyod, nincs nagy különbseg, viszont a 7200-asok joval zajosabbak es eleg rendesen melegszenek is, inkabb vennek egy SSD-t, annak mar lenne ertelme.
-
BobChemistry
őstag
T400, 160 GB/5400 rpm WD vinyóval
megérné - érezhetően gyorsulna - lecserélni egy 320 GB/7200 rpm típusúra? -
fairi
őstag
vettem egy thinkpad w500, és még két dologra nem jöttem rá..
két videokártya van és elvileg switchable, eddig ok..
de működő operációs rendszer alatt hogy lehet váltani? Win7 van rajta,így elvileg lehet.
Biosból meg tudom oldani,de jó lenne ha vhogy működés közben is levezényelhet lenne...van benn intergált kamera, hogy lehet aktiválni, hogy ha nárcisztikus hajlamaim előjönnek magamat fotózhassam(nézhessen a laptop kijelzőjén)
-
salieri.
őstag
-
fricc_
tag
Első körben, egy másik laptop "XP"-je volt rajta, mert csak arra voltam kiváncsi hogy elindul-e egyáltalán. Legfeljebb az XP dob egy hátast de az nem probléma.
Második körben már a régi vinyoról ghostoltam át csak a rendszer particiot, de úgy is csak fekete képernyőt kaptam.
Harmadik körben letörltem mindent, és felhúztam rá egy XP-t ami tökéletesen ment.
Negyedik körben leghostoltam ez az XP-t és vissza töltöttem a régi rendszer hátha a telepítéskor beállít valami olyan flag-et amire nem gondoltam, de ismét csak fekete képernyőt kaptam.
Itt tartok most. Majd napközben valamikor visszatöltöm a működő új installt, kiváncsi vagyok elindul-e. Ha nem akkor a ghost valamit nem ment le rendesen, megpróbálom más progival. Ha megy akkor meg passz :-)
-
atus72
őstag
Megoldódott a backup usb probléma. Ha az ultrabase-ről bootolok Hiren 10.5 cdről akkor nem megy, nem látja az usb meghajtót. Most ultrabase nélkül egy hiren 10.0 sd kártyáról bootolok és így tökéletesen tudok a trueimage-el backupolni. Lehet hogy a 10.5-ös Hiren szar bár nem hiszem mert mintha ugynaz a trueimage lenne rajta, inkább arra gondolok hogy itt a cd kezelés és az ultrabase zavarta meg a működést.
-
^Clown
addikt
válasz
hatizsak #12837 üzenetére
Íme egy videó róla. A gép többi részéhez a videókat itt találod.
A Hardware Maintenance Manual - ThinkPad R60, R60e, R61, R61i pedig itt található.
Maga a szerelés egy kicsit nagyobb művelet, de minimális műszaki érzékkel 10 perc alatt megvagy vele.
-
hatizsak
tag
Sziasztok!
Egy R60-as-sal lenne a következő problémám:
a gép a leírása szerint és a típusszám szerint (9457) rendelkezik wifi-vel. Most kaptam, volt rajt egy xp, és nem jelzett ki wifi kapcsolatot. Az eszközkezelőben is csak a lan kártya volt. Gondoltam, hogy újratelepítem (újra xp), de így sem jelenik meg a wireless kártya. Biosban engedélyezve van, az laptop elején a kapcsoló be van kapcsolva. Ha megnyomom az fn+F5-t, akkor kiírja, hogy nincs telepített wifi eszköz. Van ezekkel még valamilyen varázslat? Eszközkezelőben nem jelenik meg a wifi, és nincs ismeretlen eszköz. Ráment már egy napom, de nem találom a hibát. Ötlet valakinek?
Kösz: I.
-
^Clown
addikt
válasz
Devastator #12830 üzenetére
Csatlakozom audi100td-hez, plusz még ajánlok néhány gépet: R51e, R52, R61
-
audi100td
nagyúr
válasz
Devastator #12830 üzenetére
Szerintem X40, X41, X60(s), X61(s), X200(s), T43, T60, T61, T400.
-
Devastator
tag
Üdv. Ha régébbi thinkpadot akarok venni, mely konkrétan modelleket érdemes nézni? Sok jót hallottam a thinkpadokról, de egy vadi újra nincs pénzem.
-
atus72
őstag
"Más ötlet: cseppet sem elegáns megoldás, de ha máshogy nem megy: notiból ssd ki, PC-be be, helyi lemezre lement. ssd notiba vissza."
Erre gondoltam, de ezt sokszor nincs kedvem eljátszani, rohadt macera.... -
atus72
őstag
Szia,
Milyen Ghost-ot használtál?
Én HirenCD-ről próbálom a Ghost-ot de ha kiválasztotm a Ghost USB support-ot akkor feljön egy valag opció hogy milyen USB drivert akarok de eddig egyik sem mukődik...
Nem lehet a Lenovo-tól dos-os USB driver tölteni? Kerestem de nem találtam.... -
mv
aktív tag
válasz
atus72 #12823 üzenetére
Szia,
Ebbe én is belefutottam, amikor az x61t -t először ghostolni akartam. Ghostnál van olyan opció, hogy töltse be az USB drivereket is. Ezután látszanak az USB-s meghajtók.
Más ötlet: cseppet sem elegáns megoldás, de ha máshogy nem megy: notiból ssd ki, PC-be be, helyi lemezre lement. ssd notiba vissza.
-
dane
senior tag
Az X61s-be való akku kompatibilis az X61-el?
-
atus72
őstag
Sziasztok
Adott egy x201 amit ssd-vel használok és most szeretném lebackupolni a teljes rendszert.
Usb drive-ra próbálnám (mivel az ssd "csak" 50gb-os másik hdd meg ugye nincs a gépben) Acronis Trueimage-el menteni de az usb drive meg sem jelenik.
Úgy gondolom ez nem trueimage probléma hanem valami általános jelenség a thinkpad-nél. Bios-t átnéztem semmi utalás nincs erre, ott max a boot sorrendet lehet állítani de ez most nem érdekes.
Van valakinek ötlete hogy miért nem látja a drive-ot?
(usb hdd-t is meg pendrive-ot is próbáltam)
Mivel most installálom a gépet azért ezt a mentést viszonylag sűrűn szeretném megcsinálni mert sokmindent ki kellene próbálnom és nincs kedvem összeszemetelni a rendszert inkább incrementális backuppal szépen lépésenként menteném... ha tudnám...
Más ötelete van valakinek a mentésre?
Segítségeteket előre is köszönöm.. -
laci1128
tag
válasz
fricc_ #12815 üzenetére
Lenovo Support oldaláról természetesen le lehet tölteni a Rescue and Recovery-t, amely feltelepíti magával együtt a predesktop area-t is. Azaz lemez kicsérélése után feltelepítve a RnR-t ismét elérhetővé válik a ThinkVantage gomb segítségével a predesktop area.
Persze most már nem egy külön partícióról indul, hanem valamelyik képfájlról a boot partícióról. Azt sajnos nem tudom pontosan, hogy Linux vagy Windows XP esetében működik-e a móka, még nem próbáltam ezekkel, bár Windows XP sanszosnak néz ki, a Linux sajnos kevésbé (mivel a predesktop are egy kibelezett Windows ha jól láttam). -
Jag
senior tag
Biztos csak nekem új, de ha úgy kapcsolom ki a vasat, hogy hálózaton van és a póver' mánágger' ON, akkor kikapcsolva sem tölti fel az aksit.
Eddig mindig kihúzkodtam éjszakára. -
salieri.
őstag
sziasztok! R60-ban morog magasabb fordulaton a Cpu hűtő ventije ! Van valami ötletetek ,hogy orvosoljam? Illetve itt külön ventit nem lehet cserelni csak egybe a komplett hőcsővel?
-
TOZ
addikt
válasz
Flashcash #12814 üzenetére
A sokat emlegetett Almoskonyv szerint a BIOS downgrade nem egy szerencses dolog.
A T61em is valahol 3000 RPM korul fuj minimum. Linuxon a tpfancontrol tutti, hogy kepes internal fokozaton jartani a ventit (piciket fujkal, pulzal, nem adja ra a teljes 3000-t), ez sokszor eleg is, hangja meg alig. Picipuha Ablakok alatt nem tudom van-e ez az opcio. -
fricc_
tag
Sziasztok!
Ismét kérnék egy kis segítséget :-)
Adott egy ThinkPad R50 1830-48G típusú masina.Eddig sikeresen vettem az akadályokat, került bele egy wi-fi kártya, megközdöttem a 1802-es üzenettel, tettem bele új memcsit, és most a winyót szeretném kicserélni.
A gyári már eléggé kattog, meg elég idős is.
Tettem bele egy 120 gigás winyót, de amikor elindítom a gépet nem akar bootolni róla, csak egy fekete képernyőt kapok.
A biosban látom a winyót, CD-ről bootolva látszik a winyó tartalma, tudom olvasni, bele lépni a könyvtárakba, szóval ugy látszik szépen tudja kezelni a wincsit, de ennek ellenére ott a fekete képernyő. (a boot partició persze aktiv)
Mit lehetne tenni? Vagy csak nem szereti ennek a gyártónak a winyóját?A másik kérdésem:
Azzal hogy kivettem az eredeti winyót eltünt az "Access IBM Predesktop Area" Az acces IBM gombot benyomva csak a sima BIOS jön be.
Ha új winyót teszek bele, ezt el is felejthetem? A régi vinyót a korábbi tulaj legyalulta, így azon nincsen már semmi gyári előtelepített partició.
Köszönöm. -
válasz
viskund #12812 üzenetére
Állítólag kétféle T60 létezik a 4:3-as képarányú változatokból.
T60A: Core Duo T2XXX processzor.
T60B: Core 2 Duo T5-7XXX prociA T60A és a T60B hűtése eltér, a T60B-ben levő processzorok 1-2fokkal jobban melegszenek és a hűtőjük alapjárata kb. 3000RPM és hangosabbak mint a T60A.
A T60A 2.xx-es BIOS-szal szintén 2800-3000RPM-en megy alapjáraton, viszont 1.XX BIOS-szal elérhető az 1900RPM-es alapjárat.
Ezt mondjuk én kipróbálnám mert nekem T60A-m van, de már 2.XX-es BIOS van rajta. Nem tudom Thinkpadeknél elérhetőek-e a régebbi BIOS verziók valahol.
-
brd
nagyúr
válasz
viskund #12812 üzenetére
Ja', kb. így alakul, bár nálam az 1-2 fan level inkább 2800 RPM (már nem nálam van a volt T60-asom, de én gyógyítgatom, ha a tulajnak bármilyen baja van a géppel, HW/SW szinten is), legalábbis a saját fordulatszámmérője szerint. Viszont az majdnem hangtalan (én utálom az oktalan zajongást, nekem nyugodtan elhiheted
), még ha állandóan úgy megy, akkor sem fog zavarni, legalábbis, ha egyébként jó állapotban van a venti'.
-
viskund
csendes tag
allo!
belemásztam én is ebbe a ventilátor mizériába. a thinkwiki szerint soha nem tudok 1800rpm ventilátorfordulatot beállítani a T60nál
ThinkPad T60 (fan levels RPM: 1-2 = 3000-3100, 3-5 = ~3600, 6-7 = ~4500; disengaged mode works at ~5500) , ha ezek az adatok helyesek. -
g.gergo
senior tag
válasz
SpongyaBob #12807 üzenetére
Tökéletesen megy, az egyik laposomban ilyen van, és nincs gondja vele.
-
audi100td
nagyúr
válasz
SpongyaBob #12807 üzenetére
Tudtommal megy rajta az Aero.
-
audi100td
nagyúr
válasz
SpongyaBob #12805 üzenetére
4GB bele megy, de a chipset csak 3GB-ot tud kezelni: [link]
-
SpongyaBob
veterán
Sziasztok!
Egy IMB X60s mennyi memóriát kezel maximum? Úgy néz ki, hogy egy ilyenem lesz. Angol fórumokon 2GB-ot írnak, de állítólag megfelelő BIOS-szal kezeli a négyet is. Igaz ez?
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xbox Series X|S
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- EA Sports WRC '23
- Elektromos cigaretta 🔞
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- HP Probook 640 G2 (14/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- ThinkPad P1 Gen3 15.6" 4K IPS i7-10850H Quadro T1000 32GB 1TB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest