- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Valósággá vált a Tecno szupervékony telefonja
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kis méret, nagy változás a Motorolánál
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
Új hozzászólás Aktív témák
-
VGYke
addikt
Nem nagy probléma, hogy a MIMO 2.4 + 5GHz + 6Ghz csak 2x2 + 2x2 + 2x2 (max sebesség: 688 + 2 882 + 5764 Mbps)?
-
ilor14
tag
válasz
Dragon3000 #50 üzenetére
Jogi okokból írják ezt jóval alacsonyabbra.
-
Rick4
félisten
válasz
Dragon3000 #50 üzenetére
Ahhoz képest, hogy mi van leírva, mindig ennyi.
-
Dragon3000
nagyúr
A 2000/1000-res netnél meg 1100/550 ez az érték, a minimum meg ott is 300/50, de ez a gigabites nettől ennyi, ettől függetlenül nem nagyon hallottam azt, hogy ne lenne meg a sebesség. Arra leszek kíváncsi, hogy a one válaszol e valamivel ezen csomag ellen, nekem már az is elég lenne, ha a 300Mps feltöltési sebességet emelnék 500-1000 közötti tartományra.
-
ilor14
tag
válasz
E.Kaufmann #47 üzenetére
Igazad van, kurva gáz, de ahogy nézem a DT Németországban is ugyanezt csinálja, szóval ott kellene megoldani.
#48: Nem tudom mennyit tud, de az a teszt attól még szar volt az a teszt. Fent már említettem, hogy én nem is vennék ilyen routert, inkább valami Ubiquiti megoldást.
Apróbetűs rész vagy sem, azt azért írják, hogy saját magukat védjék, a gigabites netem jelenleg simán hozza az 900/900-t. Minden szolgáltató a töredékét vállalja annak, mint amennyi az elméleti maximum, nem tudom ez neked miért is meglepő.
-
Kaiku
senior tag
Meg az apróbetűs rész.
"melyből "rendes körülmények között" 2200 és 1100 Mbps-t biztosít a Telekom."
"A minimális le- és feltöltési sebesség ennél a konstrukciónál 300 és 50 Mbps lesz majd."Amúgy te sem gondolod komolyan, hogy az ASUS RT-BE86U le tudja kezelni rendesen a 10Gbites tartományt.
-
ilor14
tag
válasz
E.Kaufmann #45 üzenetére
Mondjuk ott routing problémák vannak, szóval a válaszidő a nagy, mert kerülőúton jut el a kérés (végülis az vezethet kisebb sávszélhez is).
-
E.Kaufmann
veterán
Telekom ősztől kínál majd 4/2 gigabites netet...
Ez derék, és a Cloudflare-es oldalak hány kilobittel lesznek elérhetőek ezen keresztül? -
ilor14
tag
A router teszt ezen részének amúgy semmi értelme sincs (max azoknak akiknek fontos az USB sebessége, de ők nem ennyiért vesznek routert), nem is a 10 gigabites portot tesztelte gyakorlatilag.
10 gigabittel semmi parasztvakítás nincs és amúgy CAT6-os kábel 55 méterig képes átvinni a 10 gigabites sebességet, egy átlag magyar lakásba/házba teljesen elég a CAT6 (vagy ha nagyobb távokhoz kell akkor a CAT6a).
Amúgy a Telekom ősztől kínál majd 4/2 gigabites netet, amihez a 2.5 gigabites hálózati eszközök kevesek lesznek (ha nincs rajta legalább 10 gigabites WAN).
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Dragon3000 #41 üzenetére
5-6 GHz esetén inkább tartanék attól, hogy az olcsójános gyártó valami szélessávú antennát szerzett be, ami elvileg "jó" mindkét sávra (de valójában egyikre sem igazán
)
Annyival nem nagyobb az a frekvencia, hogy a terjedése jelentősen rosszabb legyen, így laikus szemmel nézve. Amúgy 5GHz esetén is érdemes már faltól függően akár 1-2 helyiségenként letenni 1-1 AP-t, helyiségen belül meg totál mindegy lesz. -
Kaiku
senior tag
válasz
Dragon3000 #41 üzenetére
Ezt most viccnek veszem.
-
Kaiku
senior tag
De pont ezért kell a routerre után egy jó switchet rakni, mert egy jó L2/L3-mas switch bármelyik routert leveri kapcsolási teljesítményben! Nem tudom, de nem lennék meglepődve, ha ezen a routeren a switch software-esen lenne megoldva, nem pedig egy dedikált switch chippel.
Amúgy meg el kell felejteni, hogy jóárban lehet jót kapni. Köszi COVID-ezt is, ja nem.
-
Kaiku
senior tag
válasz
Dragon3000 #34 üzenetére
A wifi-je biztos, hogy jobban fog teljesíteni mert tudja a 6GHz-et is.
Nyílván ide ilyen eszköz is kell. -
Dragon3000
nagyúr
Én mindig úgy voltam, hogy minimum 3 gyors port legyen, 1 wan, és kettő lan részen, hogy a nas és a pc is hozzáférjen a gyors nethez, illetve a kettő közt legyen gyorsabb kapcsolat is, a többi eszköz úgyis csak gigabites lannal rendelkezik. De mivel nálam csak gigabites net érhető el, így a gyorsabb router és switchek árát nézve inkább külön össze van kötve a pc-m és a nas 10Gbe kapcsolattal az előzőek töredék áráért.
-
TeeJay
félisten
válasz
Dragon3000 #36 üzenetére
Láttam valamelyik routeren tökéletes megoldást
1db 2,5gbit WAN mellé 1db 2,5gbit LAN és még külön 4darab 1000-es LAN is.
Így ha gyorsabb a net mint 1gbit akkor legalább egy eszköz kábelen keresztül ki tudja hajtani a többinek meg elég a gigabites. Ha több eszközzel szeretnéd a gyors portot akkor meg 5-ös 2,5gbit switch és kész is -
Dragon3000
nagyúr
Szerintem az is elég lenne, ha 2-3db 2,5Gbe port mellett lenne még 1-2db gigabites is, mert nem mindennek kell gigabitnél több, sőt van aminek még gigabit sem kell. Pl nálam 4 pc van a routerre kötve és jól jött volna még 1 port a hálózati nyomtatónak, így az végül a nasra lett kötve és ott van megosztva.
-
TeeJay
félisten
Én továbbra is csak azt sérelmeztem hogy jó drága router lesz és csak 3darab 2,5gbit-es LAN került rá pedig ennyi pénzért lehetett volna 4darab is sőt akár 5darab is a WAN port mellett (összesen 6)
A 4 magos procik simán tudnak 2,5gbit-et WAN to LAN és fordítva át tolni
Senki sem mondta hogy egyidőben kell az összes 2,5gbit LAN-t megtápolnia.
Itt az a lényeg ha van egy TElekom 2gigás neted és rá nyomod a routert 2,5gbit WAN porton akkor a többi LAN-on lógó gép is ki tudja hajtani a maxot ha kedve tartja de nem mondtam hogy ezt egyidőben is kell mindre.Ha valakinek mint pl nekem 4darab eszköz lóg LAN-on a routeren (3db PC és 1db router AP módban) akkor egy 3LAN portos router esetén vennem kell még egy switch-et is hogy mindet be tudjam dugni
Ennyi, szerintem beférne az árba de mostanában a 3LAN port lett a trend -
Dragon3000
nagyúr
Azt gondolom nem figyelted, hogy ott a router usb részére volt kötve egy ssd és itt igazából az usb szokott a korlátozó tényező lenni, ahol a hálózati részt tesztelték ott 6Gbps körüli sebességet értek el, de még mindig a kínai szereplők általi 4 helyet csak 3 lan volt a fő rész.
A wifit írtam is, hogy nincs 6Ghz, a cikkben lévőről meg semmit sem tudunk, lehet semmivel sem teljesít jobban, elvégre még teszt sincs róla. -
Kaiku
senior tag
válasz
Dragon3000 #29 üzenetére
Csak egy apró észrevétel!
[router teszt]
Az általad említett ASUS RT-BE86U routernél lényegesen drágább BE96U is max 213Mbyteot tud a 10Gbites porton. Tehát teljesen felesleges a 10Gbites parasztvakítás.
Főleg, hogy oda már CAT8-as kábel kell. Arról nem is beszélve, hogy a BE86U nem tudja a 6GHz-et és elég gyenge a [teszt] eredménye.Szóval azt nem mondhatod, hogy a BE86U jobb mint a cikkben szereplő!
-
Victorio
aktív tag
Egy otthoni hálózaton nem jellemző, hogy az összes végpont egyidőben csúcsra járatva tölt lefelé vagy felfelé a WAN kijáraton át. Nem kell a WAN végpontnál összesített maximális LAN áteresztésre méretezni, többnyire időben eltolva megy a forgalom. Pl a TV-n megy egy Netflix film ami bufferelve van, anyu receptet olvas a mindmeggete-n, a gyerek meg online játszik, szóval nem egy időben vannak a WAN gatewayen a csúcsok.
Viszont ami lényeges, hogy a belső hálón ha pillanatnyilag is, de a lehető legnagyobb sávszélen tudjon menni a forgalom, bármilyen (pl NAS irányú) végpont-végpont adatmozgatásnál. Így gyorsnak tűnik a saját háló, amikor áttolja valaki a napi mentését, vagy a 100 db 50 Mpix fényképeket amit a kiránduláson csinált. Ehhez viszont akkor is jól jön 2.5G (neadj' isten 10G) rezes meg a gyors WiFi kapcsolat ha csak gigás a WAN.
Ráadásul már a WiFi 6-nál is a szűk keresztmetszet a gigás rezes port a túloldalon, nemhogy a 7-nél. Ott már akár 10G is jól jön.
De itt is időben eltolva van a csúcs, itt se az összes porton egyszerre megy ilyen forgalom, ezért nem kell bazi áteresztőképességű site-switch, elég ha egyszerre 2 pont között megvan a sávszél. De legyen meg a megfelelő sebességű port ha kell.Szóval van létjogosultsága a sok 2.5G (vagy nagyobb) rezes portnak hiába csak gigás a net, meg nem ipari a belső hálózat.
-
válasz
Dragon3000 #29 üzenetére
Ahogy sok gyártónál, úgy az ASUS-nál is vannak olyan megoldások, amikben az X termékük az egyik oldalon erősebb, míg Y termékük meg a másik oldalon. Dönthetsz, hogy melyikre van szükséged, és olyant veszel. De azért lenézni/lehúzni egy terméket, mert nem az általad preferált oldalon erősebb, hanem egy másikban, az nem korrekt. Szerintem.
Vagyis mondd azt, hogy neked nem éri meg, mert számodra fontosabb a csatoló sebessége; de ne nézd le azt, akinek meg a stabilabb, gyorsabb wifi a fétise (mert itt ránézésre ezt fizeted meg a harmadik sáv használatával és a kétszeres mennyiségű antennával). Ő azt szereti, te meg ezt. De ettől nem lesz egy adott termék sz@r, csak nem neked való. -
Dragon3000
nagyúr
A cikkben szereplőt csak átváltva és áfát számolva 145e körüli ár jön ki. Itt az említett router, de találtam olyant is, amin a wan is csak 2,5Gbps, sokkal olcsóbban. Igaz mindkettő esetében a wifi összesített sebessége kevesebb, mert nincs 6Ghz, de nem hiszem, hogy otthoni környezetben ez bárhol is korlátozó tényező lenne.
-
Kaiku
senior tag
válasz
Dragon3000 #26 üzenetére
Kérlek írd már le annak 10Gbit-es routernek a típusát.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Acélfarkas #1 üzenetére
Csak elírtam, összesen van rajta négy port.
-
Dragon3000
nagyúr
Hol írtam, hogy kellene 10Gbites internet? Azt írtam, hogy az asus kínál olcsóbban olyan routert, ahol 10Gbps a wan és van mellé 4db 2,5Gbps-es lan, akkor hol is éri meg a cikkben lévő router? Miért jó az ára, ha drágább és kevesebbet nyújt? Tapsoljunk annak, hogy kevesebb lan van rajta és még ki tudja mi, ez mellett meg még drágább is? Az egészben az a vicc, hogy az is asus, nem egy olcsóbb márkát néztem.
-
Kaiku
senior tag
válasz
Dragon3000 #21 üzenetére
Legalább te ne állnál be a hülyeségbe! Hol a f@szomb@ jut hozzá egy átlag ember bárhol a világon 10Gbites internethez?
A 10Gbites internetnek, meg jelenleg azért nincs értelme egy otthoni környezetben mert nem tudod kihasználni, ugyan is a túloldalon lenne a sokszor a limit.
Ennek csak site to site kapcsolat esetén volna valami realitása, be nem otthoni környezetben. -
Kaiku
senior tag
Baj az, hogy nem vágod sem a router se a switch pontos koncepcióját és csak a számokkal vagdalkozol és hülyeségeket beszélsz.
Ha van egy 2.5Gbit-es WAN-nal épített router, akkor hiába raksz egy 8portos 2.5Gbit-es switchet még bele, nem fogja tudni full duplexben egyszerre mindet kiszolgálni, mert 8 portra fog a 2.5Gbit eloszlani. Tehát ez a router 3 gépet sem tudna 1Gbit-en fullduplexben egyszerre kiszolgálni és ebben még a WiFi benne sincs.A 10Gbites portnak is akkor van értelme, ha a router-t kötöd össze a switchel magyarán uplinkelsz vele.
Egy 8 portos 1 Gbit-es switchnek 16Gbitet kell tudnia ahhoz kapcsolni, hogy mind a 8 portot egyszerre ki lehessen full duplexben használni! Vágod 16Gbit!
Tehát a routerben a 3 portos, 2.5Gbites switchet is csak max a LAN-ban lehet kihasználni, de azt is csak akkor ha van hozzá több erős PC.
A 2.5Gbites WAN arra jó, hogy pl az 1Gbites Interneted ne legyen hardware limites, de az is csak akkor lesz ha szolgáltató szarját átrakod modem üzemmódba.
Sajnos akkor az IPTV nem szokott működni, de lehet, hogy ez a router már azt is ki tudja váltani. -
Victorio
aktív tag
Ez már majdnem olyan amire vágyok, csak drága, ránézésre meg fog főni ha meghajtjuk, és kevés rajta a port.
Szóval tovább várok egy Mikrotik RB5009 szerű routerre, csak 2.5G portokkal, 100eFt alatt. Veszek hozzá egy WiFi 7 AP-t föl a plafonra, és a következő 8-10 évre le lesz tudva az otthoni hálózat fejlesztés.
Addig marad az öreg csataló RT-AC68U a kínai kicioccó 2.5G switchemmel. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Dragon3000 #20 üzenetére
Azért, hogy semmire se jó, az túlzás, stabilabb lesz a kapcsolat, kisebb a késleltetés, több felhasználó tud egymás zavarása nélkül együttműködni. Szóval nem teljesen hülyeség, pláne az MLO.
-
Dragon3000
nagyúr
Közben megy a semmire se jó 10000Mbps wifi hülyeség, aztán sokan erre ugranak, közben ez a több sáv összevonása szokott lenni, illetve ha gigabit felett tud a wifi, akkor is kellene valami, amivel gigabit felett lehet is etetni, ilyenkor vicces, ha csak gigabites a vezetékes része a routernek.
-
Ixion77
addikt
válasz
E.Kaufmann #17 üzenetére
Meg az hogy a felhasználók >90%-a nem használja a LAN portokat.
-
TeeJay
félisten
Ja hogy annyi pénzért rendben van hogy csak 3 LAN port fér rá?
Mindjárt megsajnálom szegény gyártót...
Kínai brand fele áron tudja majd adni ezt is
Amúgy is vicc hogy 2025-ben mibe kerül egy olyan Asus router amin van 2,5gbit LAN miközben már 5-6 éve el kellett volna felejteni az 1000-es pontokat.
Mondjuk mit várok amikor mai napig van még 100-as LAN portos cucc -
ilor14
tag
Ránézésre a Dream Router 7 jobb vételnek tűnik, ugyanúgy 4 darab 2.5 GbE RJ45 port van rajta, plusz van egy 10G SFP+ portja is, 4 magos, 3 giga memóriával.
Plusz nem ilyen csúnya
-
E.Kaufmann
veterán
Szerintem nem hiába próbálgatják sokan az x86-os RouterOS-t, mert jó-jó az ARM, de ami tényleg gyors az már drága és nem is olyan hatékony. X86-t meg kap az ember kéz alol jó áron, passzív hűtéssel, vagy ha van elég helye, egy bacott nagy házban akkora bordát tesz rá, amekkorát csak akar, szép nagy de csendes ventikkel megspékelve.
-
Kaiku
senior tag
válasz
E.Kaufmann #10 üzenetére
A nedves álmot arra értettem, hogy egyesek a szóban forgó ASUS routernek milyennek kellene lennie #2 hozzászólás, de természetesen ugyan ebben az árban.
A rendundáns tápot leszámítva amúgy a CCR2004-16G-2S+ miért jobb mint a CCR2004-16G-2S+PC ami passzív hűtésű?
-
A gyári honlapján látni a 'szétszedett' belsőről is képet (az oldal alján) - vagyis belül van egy méretes hűtőrész (már nem hívnám azt bordának), szellőzésre meg van felül és hátul perforált rész. Hogy mennyire működik, azt nem tudom, de az ASUS a drágább termékeire oda szokott figyelni minden téren. Az olcsóbb variánsoknál szoktak alkalmazni kompromisszumos megoldásokat, de a kiemelt modelleknél nem nagyon.
Egyébként a procit sem mondják meg, hogy milyen, csak annyit, hogy 1,5GHz-es, 4 magos és 1GB RAM van mellette valamint 256MB flash tároló.Szerk.: na, melóban lassan írom, erre hirtelen megszaladnak a hozzászólások.
-
E.Kaufmann
veterán
-
Kaiku
senior tag
válasz
E.Kaufmann #8 üzenetére
Köszi, a tájékoztatást és az ötletet, de meg van a rendszerem. Én nem vennék ilyen egybe routert, de ennek ellenére a leírás miatt technikailag tetszetős.
Ha már Mikrotik, akkor itt van egy példa arra, hogy az egyesek nedves vágyálmait milyen [Mikrotik] router tud kiszolgálni, igaz a switch-e ennek is gigabites, ami persze teljen elég. A kapcsolási sávszélességet írja, de a csomagszámot nem találom a leírásában.
-
Kaiku
senior tag
Azért kíváncsi lennék, hogyan muzsikál, ha rendesen meg lenne hajtva, mert nekem ez a szellőzés, hűtőborda nélküli műanyag ház nem túl bíztató.
Amúgy a 2.5Gbit mellé igazán odaírhatnák, hogy egységnyi idő alatt mennyi adatcsomagot tud kezelni a CPU-ja.
Nagyon sok jó szolgáltatást tartalmaz! Arra is kíváncsi lennék, hogy IPTV az menne e a helyi szolgáltatókkal vagy sem. Ha minden úgy van ahogy írják akkor ez eléggé best-buy.
Bár én nem szeretnék a sok nagyteljesítményű antenna tőszomszédságában ülni. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Acélfarkas #1 üzenetére
Engem az ára jobban zavar, az én összes ilyen "rúterem" csak AP, az L3-at meghagyom a Mikrotik-nek
és van még külön switchem is.
-
Kaiku
senior tag
És legyel leakciózva mondjuk bruttó 50.000-re.
Amúgy meg bilibe lóg a kezed...Teljesen jó az ár érték aránya ennek a routernek. Egyébként ha gondolkodnál, akkor rájönnél, hogy miért bőven elég a 2,5Gbites WAN mellé egy 3portos, ha minden igaz 3x2,5Gbites switch. Számold már ki a és oszd már el az össz sávszélességet.
-
válasz
Dragon3000 #3 üzenetére
Sőt, a hivatalos honlapon is csak 4 portról (3 LAN + 1 WAN) írnak, vagyis itt, a hírben lesz elírás.
-
TeeJay
félisten
válasz
Acélfarkas #1 üzenetére
Jól látod sajnos. Egyre nagyobb divat hogy nem sikerül 4 LAN portot rakni a routerekre.
2,5gbit LAN esetén még nincs is gond mert nem vészesen drága egy 5portos 2,5gbit portos switch de azért ennyi pénzért beleférne még 1 darab
Sőt mondhatnám 6port lenne az igazi
10gbit wan 10gbit LAN meg még 4darab 2,5gbit-es -
Vagy én látok rosszul, vagy a kép hibás, de én csak 3 LAN-portot látok a WAN port mellett a router hatsó részén.
Új hozzászólás Aktív témák
- I7-11700K-Gigabyte Z590 Aorus Ultra
- Szuper áron eladó Lenovo ThinkPad T14 Gen 1 Touch /Ryzen 5 PRO 4650U/16GB/256 SSD/FHD/IPS
- Bontatlan Lenovo ThinkPad T14s Gen 4
- Samsung UE40NU7192 101 cm / 40 4K UHD Smart TV 6 hó garancia Házhozszállítás
- LG 65NANO81T3A 165 cm / 65 4K UHD NanoCell Smart TV 6 hó garancia Házhozszállítás
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 +ROG XG RTX 3070- i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050Ti 4GB + RTX 3070 W11
- Xiaomi Redmi Note 10S 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3350
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E744 - i7-4GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD+ I DP I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest