- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Garmin topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Francia91 #40258 üzenetére
T60-on mikor először raktam XP-t, volt rendes hangkártya driver a Lenovo oldalán, később mikor újra kellett raknom, már csak valami UAA driver cucc volt, 2 napba telt, mire lett hangom vele. A ThinkVantage egyáltalán nem működött, nem találta meg a gépet így mindent nekem kellett feltenni. Viszont legalább Linux alatt minden ment magától, úgy is c és fpga progi miatt kellett a gép, azokra meg nem célszerű a Win.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Abból indultam ki, hogy normál kiépítésű T42-ről van szó, mai viszonyok közt gyenge proci és lassú, kis HDD-vel.
Van valami speciális program, amit ezeken a gépeken futtatnotok kell Win alatt? Azért érdekes ez a kérdés, mert egy Win7 licensz ára összemérhető a T40 széria jelenlegi használt árával.
Ez kb. olyan, mint amikor karburátort kellett szerelni a Trabantba h. forgalomban maradhasson, de többe került a karburátor, mint egy Trabant használtan... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Francia91 #39930 üzenetére
Azért furcsálltam a dolgot, mert egy ilyen gépen még játszani sem lehet, így kiesik minden előnye a Winnek. A 7-hez meg a 2G ram is kevés egy kicsit, egy jó ideig azzal toltam az asztali gépen, érezhetően gyorsult, mikor meglett végre a 4G ram, mindezt lelőtt UAC és kinyomott widget platform mellett, mert ezekkel még plusz 2-400MB volt a ram fogyasztás, nélkülük olyan 1G körül mozog.
Akkor lepődtem meg igazán, mikor a T60-ra felraktam a Manjaro disztrót, teljes KDE-vel megállt a ram használat 300-320 megánál, a gép meg szárnyalt vele. Volt a gépen még egy XP ez mellett, de az mintha csiga lett volna.
Nemrég eladtam a gépet egy teljesen hozzá nem értő fiatal lánynak, megmutattam a KDE dolgait a több asztalos munkafelülettel, meg aztán az XP-t is, erre azt mondta, hogy na ezt az XP-t hagyjuk, menjünk vissza a másikra. Facebook, filmezés, Skype, ilyenekre megy a gép, azóta is ezt küldi és nagyon tetszik neki, magam is meglepődtem.Chaser: mi a gond az SP3-al? Amúgy technológiai elavultságán már nem lehet változtatni, a netes kártevők nagy többsége meg fel van készítve az összes létező hibájára, így egyértelműen ön és közveszélyes.
T60-amon is már csak azért volt fent, mert a Win7 el sem fért volna a hdd-n. Vagyis elfért volna, de akkor nem marad szinte semmi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Chaser #39766 üzenetére
Így van, nem IPS-es volt, plusz még a fénycsövet is cserélnem kellett benne, mert elégett a műanyag keret, aminél a betápot kapta egyik oldalon a zsanér mellett. Egyszerűen szép lassan elolvadt. Aztán csere után már nem lett 100%-ig homogén a fényeloszlás, képtelenség volt még egyszer úgy összerakni, mint a gyárban ahogy volt.
lapa: oké, azt is megnézem. Smplayer szimpatikus volt korábban is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Chaser #39763 üzenetére
Nekem a 2*2GHz-es verzió volt a T60-ból, az is kitolt mindent prociból. Mondjuk nem erőltettem rajta a hd filmezést, meg annyira a simát sem, mert a kijelző minősége nem volt valami csúcs.
Én win alatt az MPC HC-t használom mindenre, Linuxon meg VLC. Utóbbival majd eljátszogatok a T400-on, hogy legyen gpu gyorsítás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
azbest #39585 üzenetére
A gép 4G ram ellenére egy már felrakott 32 bites W7-el jött, ott rögtön kidobta az MC, hogy nincs openGL támogatás, nem is indult el. Rögtön utána felkerült a gépre 64 bites W7, annak az alap driverével (amit nemtudom honnan szerzett, mert nem az updateről jött, ott nem volt ilyen) már elindult, de borzalmas sebességgel. Aztán felraktam a lenovotól a hivatalos drivert, de pont ugyanolyan borzalom, talá 1-2 fps-el lett jobb.
Ezt a mesa dri-t meg ki fogom próbálni. Valami másik oldalról szedtem én azt amit fordítottam, csak ott elég kusza volt minden, egyszerre volt fent 5-6 különböző Intel dirver értelmes leírás nélkül, de azt hiszem a mesa dri-t szedtem le onnan is. Olyan laza fél óráig fordult a driver a T60-on.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
azbest #39571 üzenetére
Dobsz erről egy linket? Azt én is figyeltem, hogy keményen megy a driver frissítés, a T60-on én is fordítottam mesa drivert.
Ami igazán meglepett, hogy Win7-en gyak 3 fps alatt maradt az MC, aminél a sokkal gyengébb és régebbi, még HW-s T&L egységgel sem rendelkező GMA950 is többet csinált.
amargo: a nagyobb L2 sokat számít, de nem ezekben az alkalmazásokban. Az erősebb T400-at pont megvettem előled.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kinek milyen tapasztalata van az x4500MHD driveres támogatásáról? Ma jött meg a T400-am, leváltani a korábbi T60-at.
Gondoltam már nem lesz probléma a Minecraft, de csak Linux alatt tudok 30fps fölé menni, Windows7 alatt jelentősen kevesebb az FPS. Mondjuk ez nem baj, mert csak azért került rá win, hogy legyen, nem akarom magam kínozni, de a driver képességein megrökönyödtem kicsit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tönkre tud menni úgy a pöcök egér annak a 3 nyomógombja, hogy közben a billentyűk mennek T60-on?
Biosban nincsenek letiltva, de se Linux se Win alatt nem megy egyik sem. Volt némi szerelés nemrég, de mivel azonos szalagkábelen mennek a dolgok és nem is igen érintette a szerelés a billentyűzetet (fénycső elégette a műanyag keretét), kétlem h. ott lenne a gond.
A sima touchepad és alsó gombok mennek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
14,1"-es T60-ba keresek működő invertert, akinek van eladó, keressen meg PM!-ben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Chaser #24186 üzenetére
Az is oda vitt. Ellenben ott végre megtaláltam az Atheros wifimhez való drivert, aztán ha googleben rákerestem h. t60 audio, akkor a lenovo egy másik driver letöltő oldalára jutottam, ott sokkal kulturáltabban vannak a driverek listázva és ott van a soundmax audio driver is. Így már kb. minden megvan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A T60 masinámra került most a Linux mellé XP, de megakadtam a driverekkel. A systemupdate progi szerint nincs a platformomra elérhető csomag.
A support.lenovo.... oldalon az online thinkpad beazonosító sem tudja, milyen gépem van.Persze az aljáról beírva a számsort, 1951-CTO vagy 1951W6Z, mindkettőnél ugyanarra az oldalra dob, ott van egy halom driver, de nincs audio driver, meg VGA driver sem jó a géphez. Ez utóbbit feltettem máshonnan, de most a hang és wlan driver még nincs meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valaki említette egy másik topicban, hogy ne várjunk Liano-s ThinkPadet, mert szabvány problémák vannak.
Nem tudom, hol olvastam és kitől. Mit takarnak ezek a problémák? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mint T60 tulaj, most olvastam ezt a gyönyörű mondatot egyik T60 apróhírdetésében:
"Az IBM nem népmárka mint az acer, fusi stb. Kimondottan bitfejüek
használják." - 5 perce röhögök már rajta, hatalmas! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Integra #17246 üzenetére
Letöltesz egy Ubuntu CD-t, alapból ha beteszed a gépbe, rögtön indíthatod a memtest86+ -t. A telepítős ilyen-olyan memtestek nem érnek semmit.
Ezen menüpont mellett ott van az Ubuntu kipróbálása, ütsz rajta egy entert, ő elindul, és megnézed, mi van a pöcökegérrel. Ennyi az egész. Wint telepíteni 2x bonyolultabb.
Lacus MD: jellemzően a tápköri alkatrészek (tekercsek) valamelyikének a minősége nem megfelelő, és alul terheltségnél sípolós hangot ad ki. A jelenség bár zavaró, de ártalmatlan. Volt már ilyen alaplapom, vidkarim, PDA-ból is hallottam már füllel ilyet, meg persze a T60-am is ciripel, ha aksiról megy, és nincs terhelve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
audi100td #16907 üzenetére
Legfeljebb a boot, meg a progi indulások gyorsabbak. Igazából csak azért van windows is a gépen, mert kell futtatni egy rakás régi progit a pollackon, pl. a Maplenek az ősrégi verzióját, mert csak arra van licensze a sulinak, azt meg nagyon nehéz működésre bírni W7 alatt, így maradt az XP, azon egyből megy.
Gyak. a Maplen kívül csak 1-2 játék, mint pl. az Unreal Tournament a magyar káromkodással, ami miatt el van indítva a win, egyéb esetben Linuxozok.Integra: Nem arról van szó, hogy kevés a 40G neki, hanem hogy elveszi a helyet minden mástól. Jelentősen kevesebb helyen elfér egy XP, mint W7.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Integra #16904 üzenetére
Mire nem elég? Ahová kevés a 2G, oda már a gép kompletten is kevés. Játszani nem lehet rajta (ami elfut, annak elég), irodai progik sem zabálnak ennyi ramot, valamint tervező progikat sem hiszem, hogy ezen futtatna valaki. Ami esetleg megeheti a ramot maga alatt, az a maple program rettenetek...
Nálam 60G-s vinyó van a T60-ban, így win7 alapból kizárva, van rajta egy XP, meg egy Linux, mindkettőnek teljesen elég a 2G. W7-et nem is nagyon tennék rá, a gépben nincs kvázi semmi, ami miatt megérné azt feltenni, a VGA már 6 éves benne, stb...
szerk: túrd végig az egész aprót itt ph-n, anno az enyémet az utolsó oldalon találtam meg, mert a feladója nem uppolta a hirdetést.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Integra #16901 üzenetére
W7 x64 nem megy el rajta, mert a CoreDuo proci csak 32 bites. Arra már Core2Duo kell.
A gép nagyon pici, mindennapos használatra szerintem már kényelmetlen a 12-es kijelző, oda inkább egy T60 kellene, még az is elég kicsi.
Proci mindenre elég benne, de azzal a vga-val szaggat a Minecraft... (tudom szentségtörés játékot elindítani TP-n)
Vinyó és akku nagyon jó benne, de csak csikló egér van. Az árat ahhoz mérd, hogy 50-60k között van T60, de jellemzően kisebb vinyóval. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azért haladnak ők is, a mostani driverben már végre be lehet kapcsolni, hogy megszűnjön a tearing jelensége.
HW gyorsításon a nyílt driveresek is dolgoznak, a gyári driverrel és egy működő libva-s ppa-val, friss xvba-video csomaggal VLC-ben kendek megcsinálta az Ubuntus topicban, most fogja megpróbálni a hw-s flash gyorsítást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SG3rg0 #15652 üzenetére
Ennek speciel Textar féktisztító spray a neve, elvileg bármelyik autós boltban árulnak ilyesmi féktisztító sprayt. Pl. a Bárdi autóban kapni ezt, valamint létezik sima folyadék változata is, azt a wurthtől lehet rendelni.
De csak óvatosan vele, mert könnyen okozhat kárt is!
TayRol: ez annál sokkal agresszívabb anyag. Ha valamit nem old meg az ablakmosó, akkor érdemes ezt megpróbálni.
Saint: érted, na!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó eredményeket értem el egy féktisztító alkalmazásával, hát valakit érdekel a dolog, leírom.
Kipróbáltam a féktisztító folyadékot a T60-on. Ez ilyen Texar féle, fékek felületére való, nagyon gyorsan párolgó tisztító anyag, extrém zsíroldó képességgel.
A külső gumis anyagot nagyon szépen megtisztította. A billentyűzet gombjainak felületéről meg az újakról odakerült, fénylő zsíros réteget leszedte, így csak a kopásból megmaradt matt csillogás van.
Ezeket a szereket úgy kell használni, hogy egy kis anyagra, mondjuk Szilvia, rá kell fújni, és azzal megdolgozni a felületet, nem magát a felületet lefújni a cuccal. Valamint először egy nem látványos helyen kell kipróbálni, mert jártam már úgy, hogy magát a műanyagot is megbontotta a cucc egy cd lejátszó előlapján.
Autószerelő ismerőstől, v. autósboltból be lehet szerezni, jó még pl. prociról a paszta lemosására is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, most megint megnéztem, valahogy job minőséget adott ma a videó, neki nincs ott törés, csak úgy nézett ki.
Gondwana: böngésztem a linket, de nem sikerült meglelnem.
Krissz22: gyere át a HD-s topicba, kitaláljuk. Viszont analóg vga kábellel ne várj sokat képminőség terén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nézzétek meg ezt a bill.vízráöntős videót a T60-nál. [link] Az Fn és a shift mellett az a kis hosszúkás törés az típus hiba? Mert ugyanilyen T60-am van, és pontosan ugyanott van egy ugyanolyan törés.
Csak nem az vettem, ami a videóban van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Miért csak a T61 kerül mindig elő a T széria kapcsán? Drága T60-am egy nyikket nem hallatott még a hónapok alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, Aro ablakmosó szer bevált.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
TayRol #14963 üzenetére
Tűrhető eredményt adott, ha vízzel lemostam, de valami szappanos dolog jobb lenne, csak azért nem szeretném, ha valami netán leoldaná a bevonatot is.
Nekem még az a bajom, hogy pici apró karcok vannak benne, nem olyan mélyek, hogy látsszon a fém, de attól még vannak karcok, előző tulajnak munkaeszköz volt (vigyázott is rá), de 5 év azért nyomot hagyott. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mivel érdemes tisztán tartani a T60 olyan fekete gumis tapintású bevonatát? Kissé gyűjti a port és az ujjlenyomatokat.
JamesHolden: az nem igazán Thinkpad, van neki külön topicja. Egyébként biztos van rajta 3,5-ös jack kimenet, a TV-n meg sztereó RCA bemenet. Vagyis egy egyik végén jack, másik végén RCA kábel kell nektek, kapni bármelyik TV-t árusító boltban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
audi100td #14443 üzenetére
Amit alkottak most a brazos platformmal, annak a területén nincs ellenfele, már most bevállalnék egy olyan alapú TP-t. (csak nem 10-11 col méretben) Amivel viszont még tényleg bizonyítani kellene, az a nyamvadt Linux support. Most már ott tartunk, hogy pl. az aktuális stabil kernelen fel sem lehet rakni a drivert, meg sem említve még az ilyen-olyan bugokat, megoldhatatlan problémákat.
A kis T60-ból csináltam most multimédiát, oda az Intel VGA-ra bezzeg van frankó Linuxos driver is, ami nem is gyengébb a wines társánál, vettem bele DVB-T tunert, így még a FullHD TV műsort is tudom nézni vele. Már csak pár nap, és még a tuner is menni fog Linux alatt, amint kijön az új kernel.
Egy kis APU-s TP viszont megenné reggelire. De fincsi lenne. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha már multimédia van említve, az x120e-n kívül van valami hír nagyobb méretű, fusion alapú gépről? 13-14 col körül elég jó lenne egy ilyesmi, benne egy APU-val.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
adorjant #14311 üzenetére
Az én 14,1-es T60-amnál a jobb zsanér picit mozog vízszintesen, ha ki van nyitva, talán olyan 1-2mm-t mindössze. Persze ez nem befolyásol semmit. A venti halk, minden kézre áll, minden frankó vele. Kicsit a kijelző betekintési szögei lehetnének jobbak, de más bajom nincs vele. 1951-CTO
yanna: I need TP for my bunghole!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Napfénysüti #12931 üzenetére
Mi C programozásra használtunk Linuxot, akkor szerettem meg a dolgot, plusz a tanár mindig megmutatta, hogy mennyivel több szopás ugyanazt win alatt csinálni, és igaza is volt.
Most ott vagyok, hogy T60-on egy XP SP3 telepítés után fel kellett raknom kb. 20 drivert, mire minden ment, meg 10 alapvető progit, aztán felraktam mellé egy Mint9-et (Ubuntu10.04 féle Linux), és rögtön minden ment, élmény volt használni, semmihez nem kellett drivert hegeszteni.
Érdemes egy próbát tenned pl. Ubuntuval, azt simán win alá is felrakhatod, szal nem kell neki külön 2 partíció, vagy az is elég, ha live módban elindítod a lemezéről és megnézed.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tegyél be egy Linux cd-t a gépbe, és live módban indítsd el, pl. egy Ubuntu 10.10-et. Ott ki tudod próbálni a wifit, elvileg szakértelmet sem igényel a dolog, mert az Ubi fogja ismerni magától a wifit, és a wifi beállító is a grafikus felület része.
Ha ott is vacakol a kapcsolat, akkor valszeg a kari a rossz. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
^Clown #12882 üzenetére
Ok, majd megnézem. Bár nem adok sok esélyt a javítás lehetőségére...
TOZ: Építs egy Stirling motort a procihűtő helyére, amink a tengelyét egy kis dinamóval kapcsolod össze, és lesz egy kis energiatermelési képességed, akkut ugyan nem kell vele tölteni, de talán egy ledes kulcstartós zseblámpát feltöltene pár óra alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rauschie #12871 üzenetére
Sajna gyakran ilyenek a kapcsoló üzemű tápok, főleg terheletlen állapotban. Tekercsek, trafók szokták okozni ezt a jelenséget, sokat nem tudsz vele kezdeni, maximum ha behatárolod az alkatrészt, akkor valami rugalmas anyaggal megpróbálhatod fixálni, mint pl. sziloplaszt. Ragasztót ne használj, mert az merev kötést alkot, és kicsatolja a rezgést, amitől még hangosabb lesz utána.
Egyébként jellemző jelenség más téren is, pl. silent PC tápokból is gyakran kihallani, vagy akár alaplapon a proci tápköre is csinálhat ilyet, de még videókarin a gpu táp is, utóbbi kettő konkrétan előfordult nálam.
Nekem T60-am van, az is magas hangon sípol, ha akkuról megy, és nem csinál semmit a gép. Terhelve megszűnik...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az én T60-am ventije is mindig forog, a tpfancontrollal csak lassítani lehet, egmállítani nem, se win, se Linux alatt. Én sem értem, 35 fokra hűlt procit miért kell levegővel fújatni, elég lenne akkor, mikor 45-50 fölé megy...
Egyébként rezonancia nincs nálam, tegnap szétszedtem a gépet, kivettem a ventit kompletten, elé masszív, komoly tákolmány, nem láttam még laptopban ilyesmit, csak gagyi szélvészeket...Amúgy enyémnek is utángyártott akkuja van, panasonic cellákkal elvileg, de ezért nem szólt még a gép, hogy nem eredeti az akku. mondjuk windózból csak XP-t raktam a gépre, annál újabbat feleslegesnek tartok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tölts le egy Ubuntu Linuxot, az fut lemezről is, úgy nem kell telepíteni, és elvileg magától fel fogja ismerni a wifidet, aztán ha ott nem szakad meg a kapcsolat, akkor a wines drivereddel lesz gond.
Nálad XP van a gépen? A driver a hivatalos, IBM oldalról [link] származó xp-s driver [link]?
XP alatt a T60-ban nálam nem használom a wireless utility-t, simán megy minden az XP sajátjával.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nézd meg, hogy kap-e elég tápot a router. Itthon van egy mindössze B-s routerem, amihez nem elég a 12V 400mA-s táp, gyakran eldobja a wifit (konkrétan resetel) vele. Rátéve 2A-s tápra, mindjárt nem dobta el a wifit.
Milyen oprendszer alatt dobja? Van más oprendszered egy próbára? Míg kapcsolódott, van net?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
adnoctum18 #12653 üzenetére
Vinné, csak mi értelme? Ugye vga csak DX9-es, meg a vinyó is csak 60G. Most ha egy W7-et felküldök, 15-20G rögtön elmegy csak a windowsnak, valamint ha eléggé kikapcsolom a fölös szolgáltatásokat, akkor a ram használat talán megáll 6-700 megánál. A már belakott XP most foglal mindössze 8G-t, és tud mindent, amire szükségem van ezen a gépen, valamint én spec jobban is szeretem a 7-nél (hogy egy tanáromat idézzem, kevesebb fasság van benne
), meg több erőforrásom marad mindenre.
Mennyire volt gördülékeny a win7 nálad?
Amúgy ha éppen nem játszani akarok, akkor indul a Linux, sokkal jobb élmény vele használni a gépet. Egyébként Atherosos a wifi, B/G-s. 1951-CTO a gép pontos száma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, lassan 1 hetes lesz a T60 nálam, leírok pár dolgot, hátha pont erre kíváncsi valaki.
Tehát, a 14 colos (1024x768), 945 -ös intel VGA-val szerelt változat van nekem. Összességében: a billentyűzet kényelmes, trackpoint is jó, minden kézreál. A gép 5 éves, előző tulaj aktívan használta munkaeszköznek, két apró műanyag rész törését kivéve nincs semmi gond, mindene úgy működik, mintha új lenne.
Után gyártott aksi van bennem, elvileg 100 cikluson túl van, kicsit több mint 2 órát bír, ami nem rossz.
A gépben lévő 7200-as vinyó kitesz magáért, sebessége príma, valamint az 1 magos, de két szálon dolgozó 2GHz-es Core Duo proci is elég kb. mindenre, aminek értelme van egy ilyen laptopon.
A gép maga nem könnyű, de persze ez nem bűn, tekintve h. nem X szériás gépről van szó.
A kijelző színei jók, és a fényereje is, de a betekintési szöge nagyon kicsi, el kell találni a megfelelő pontot ---> érdemben csak 1 ember használhatja.
Melegedéssel nincsen gond, a proci venti mindig megy, és bár hallani a hangját, nem süvít magas hangon szerencsére, így nem zavaró különösebben. A procit hidegen tartja, igazából a jobb tenyér alatt lévő HDD-től melegebb lesz a gép, mint a procitól.OS-ek:
Linux Mint 9 Isadora
Linuxot mindenképpen akartam a gépre, föl is került egy Mint 9, ami egy Ubuntu (Debian) alapú Linux, egy szavam sem lehet, telepítés után minden működött, semmi drivert nem kellett telepíteni, és még gyors is. Mondjuk az infra portot, meg az új-lenyomat olvasót nem próbáltam, de ezeket nem is akarom használni. Így Linux alatt a gép még éppen viszi a youtube-os FullHD videókat, picit akadnak, de nem csúszik el a hang. 720p persze simán megy, mkv fájlból is.
A 3D alapból működik, a glxgears szerint 3200 frame-et tud 5 másodperc alatt, ez annyit jelent, hogy kicsit szaggat az Alien arena nevű linuxos fps (szoftverközpontból telepíthető), meg a Minecraft.
Tettem fel egy új driver, vagyis egy git-es repositoryból [link] fordítottam egy új Mesa drivert, így most 4200 képkocka van 5 sec alatt, ez már elég az említett két game folyamatos játszásához. Nem volt egyszerű feladat a Mesa fordítás, mert egy csomó még tesztelés alatti csomagot használni kellett (be kellett szerezni), de nem megoldhatatlan.OS X Leopard
Ezzel jött a gép, igazából sokat nem tudok mondani, előző tulaj tette rá, és rá bírta szedni, hogy minden működjön vele. Elég erőforrás igényes, lassan indult, mindössze 64Mb ramot kezelt a vidkariból, és a Youtubon 460p fölött minden akadt. Hamar törlésre került.
Win XP SP3
Még a driverpacks.net-es sata driverekkel megtámogatott XP sem ismerte fel a laptop sata vezérlőjét, így ahci kikapcs után lehetett telepíteni, majd pedig követve a Lenovo oldalán lévő leírást, fel kellett tenni a megfelelő sata drivert, így már mehetett az ahci mód.
Sok örömöm nem leltem XP-n, gyakorlatilag semmit nem ismert fel a gépben, kb. 10 féle dolgot kellett telepítenem, aztán még lassabban indul jóval, mint a Linux.
Itt kipróbáltam pár játékot, AVP2 és Unreal Tournament 1024x768-ban max beállításokban tökéletesen ment, szóval még játszani is lehet...
Vistát nem akartam a gépre rakni, az állatkínzás lett volna.Összességében elégedett vagyok a géppel, ezt ha kinyitom valahol, akkor már ránézésre látszik, hogy nem egy Atomos hulladékkal rohangálok, plusz még rajta a szép IBM logó, ami magáért beszél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Meglett a T60, nagyon príma!
Viszont OSX Leopard van rajta, amit szívesen megtartanék, de a használat miatt kell nekem egy Debian alapú linux a gépre, mondjuk a mint, meg egy XP is. Ezek pont elférnek, de nem lesz egyszerű ezt a 3 dolgot összehozni. Lehet törölnöm kell majd az OSX-et, majd megnézem mit tehetek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
audi100td #12526 üzenetére
Igen, nem is akartam nehéz gépet venni, de a szükség törvényt bont. Ez ilyen félig közös gép lesz, család is böngészni fog rajta, így kicsit engednem kellett pl. a képernyőméretből, stb.
Meg nem találtam jó áron hibátlan X40,41,32... gépet. Nem iszok előre a medvére, mert megint befürdök, de talán holnap már Thinkpad tulaj leszek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, az X40 nem lesz, most nem részletezem miért, helyette egy T60-at veszek, imádkozzatok, hogy odaérjek holnap érte, és ne legyen semmi gond!!!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#95590400 #12453 üzenetére
No, egyenlőre úgy néz ki, hogy nem fog kiderülni számomra, hogy mit is tud az edge 11, mert egyrészt franc tudja, mikor óhajtják árulni, másrészt épp most egyeztem meg egy szép IBM logós X40-re.
Amúgy nézve a fejlődést, ez a Geneva kódnevű amd még akár jó is lehet, de jövőre itt lesznek a fusion alapú cuccok, ott szerintem lesz meglepetés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#95590400 #12439 üzenetére
Más szóval az élményed már nem releváns.
lapa: nem rossz szerintem az a 15W tdp (a széira többi tagja 9W, 12W -vel is elvan), pl. ha jól néztem, az inteles belsőnél pl. SU7300-at lehet kérni, annak 10W-t írnak, kérdés h. mennyire lehet összevetni a két tdp-t, az Inteles gyakran avrage tdp érték miatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#95590400 #12374 üzenetére
Mekkora TDP-s volt az az AMD-s noti, amit kipróbáltál? Ezek az edge11-ek elvileg nile platformmal készülnek amd terén, ott a max tdp 15W, az új, 45nm-es Geneva prociknak köszönhetően. ha minden igaz.
Viszont h. hol/mikor lehet egyáltalán edge11-et venni, az jó kérdés...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#95590400 #12372 üzenetére
Persze, van inteles beles is, de az meg vga-ban gyengébb kicsit. Oliverdával sokszor egyetértek, ettől független írd le, h. mit gondolsz, tényleg érdekel. Persze ha kultúráltan le tudod írni.
Járt a hétvégén nálam egy hp pavilon dv5, benne egy 2*2000Mhz-es Athlon proccal, sebességgel nem volt gondom, de baromira fűtött a cucc. Régebbi, 2 éves lapos topos volt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
delibab #12360 üzenetére
Megszűnt a terhelés a kapcsoló üzemű tápon (nagy frekvenciás kapcsolóeszköz van bennük), kvázi normális jelenség, pc, monitor/tv tápja is tud ugyanilyen jelenséget produkálni. Hogy ezt nálad a töltőben lévő gagyi alkatrészek / szerelés, vagy esetleg természetes elhasználódás következtében jelent meg, az jó kérdés.
Baja nem lesz tőle, csak többnyire megszüntetni sem lehet és mivel hibátlanul tölt a töltő, cserélni sem fogják cicergés miatt...-----------------------------------------------------------------
ThinkEdge 13 colos példányairól mi a véleményetek? AMD belsős példányok nekem nagyon szimpatikusak, olyan 160k körül vannak. [link] - ezekhez hozzá lehet jutni win7 nélkül?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A nemrég "megjelent" Edge 11-ről lehet tudni valamit? Még a Lenovo oldalán is csak a sablon szemét van kint, semmi érdemi infó róla. Az AMD-s verzió érdekelne, ha valaki tud róla érdemi információt, az megírhatná.
Vajon mikor lehet kapni boltokban? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szóval akkor nem fog szaporodni elvileg.
Egyszer régen már volt lehetőségem használni valamelyik, szerintem T szériás hasonló korú Thinkpadet, már akkor nagyon tetszett a dolog, a pöcökegér vitte a prímet, véleményem szerint minden laptopban ott lenne a helye valami ilyen kontrollernek.
Amúgy majd ha meglesz esetleg, akkor xp + linux dual boot lesz, xp csak megszokásból, linux meg mert egy nagyságrenddel könnyebb a programozás linux alatt, és egész megszerettem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sziasztok!
Igyekszem szerezni egy Thinkpadet, sajnos kell valami laptop, villmérnök hallgató létemre a programozás miatt...
Mindenképpen valami használt thinkpadban gondolkodok, x30-31, x40-41-41tablet széria tagjai között keresgélek, ezeket kapni még számomra megfizethető áron. Most lenne lehetőségem egy X31 beszerzésére, de a képernyő tetején a "fájl" menüsor magasságában van egy vízszintes hibás pixelsor.
Ezt túlélném, nincs zavaró helyen, de az érdekelne, hogy ez típushiba, vagy csak egyedi meghibásodás és h. kell -e több ilyen hibás pixelsorra számítani később? Mert ettől független a gép teljesen jó lenne nekem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik
- TABLET / TARTOZÉK beárazás
- Mini-ITX
- Milyen okostelefont vegyek?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Lenovo Ideapad 330S-15IKB / I5 /20GB RAM / GTX 1050 / M.2 SSD
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged