Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• lapa

veterán

válasz TOZ #12884 üzenetére

tudom, hogy költői kérdés volt, de csakazértis:

passzív hűtés kb. úgy lenne lehetséges, hogy a venti nyílására ráraksz egy függőleges csövet. mondjuk egy noti esetében az 50-es és 100-as pvc lefolyócső közül választanék.

ha a T61-et nézem, ott mindkét oldalon van rostély, tehát eleve problámás induláskor elmondani a levegőnek, hogy a kéményed felé induljon. elvileg persze megindul egy kényszeráramlás, de időbe telhet.

a másik gond, hogy a rács nagyon sűrű, nagyon nagy nyomásvesztés van a bordákon a kialakuló légnyomáskülönbséghez képest. sokkal nagyobb és ritkásabb borda kell. szemléltető ábrának itt van hasonló 2 3, bár ez nagyjából 60-80w tdp-re van méretezve. anno raktam felülre gombostűn forgó alufólia-ventit, ment.

a kémény a lényeg, az abba alul bejutó melegebb, azaz könnyebb levegőt nyomja a másik rostélyon keresztül a hideg levegő a kémény teteje felé.

a kémény munkavégző képessége a benne lévő meleg levegő és egy ugyanakkora térfogatú szobahőmérsékletű levegő tömegének különbsége. tekintve, hogy egy litér levegő 1g, a meleg meg a hideg különbsége ennél jóval kevesebb.

egy nagyon magas és nagyon jól szigetelt kéménnyel sem nagyon lehetne megpörgetni a ventilátort, mert a kémény falával súrlódva a felfelé áramló levegő lelassul.

mindazonáltal ezek a ventik nem hagyományos elvűek, ha jól értem nem lehetséges őket dinamóként használni.

a stirling természetesen elvben jó lehet, de nagyon kicsi a hőmérséklet-különbség (azaz nehezen gyűrné le a belső súrlódást).

egyébként fűtési szezonban 100% hatásfokkal fűtesz a notival, az ellenállást nem érdekli merre megy és milyen vastag a vezeték, ami a procidban számolgat.

Új hozzászólás Aktív témák