- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
charlyl
csendes tag
Nálunk nincs jelentősége, normális kiépítettség mellett.
Egyes fejlődő országokban pl USA, főleg azok elmaradottabb részein nem divat a földelt otthoni hálózat, a földelt fali aljzat használata, ezért az elektromos készülékek egy jó része sem földelt.
Az ottani erősítőkön illetve SUB-on van egy földelési pont ahova ezek a saruk csatlakoztathatók.
Nálam az AVR és a SUB is földelt csatlakozóval csatlakozik egy földelt fali aljzatba illetve a ház elektromos hálózata is földelt
A kábelen lévő sarukat ha nem akarod, hogy figyegjenek szigetelő szalaggal leragasztod a kábelhez vagy durva megoldással levágod -
Quetz
őstag
válasz
Mauddip #168194 üzenetére
Vegyél HDMI splittert, mint például: https://www.delock.com/produkte/G_1109_Splitter.html
-
bteebi
veterán
válasz
Mauddip #168194 üzenetére
A TV-d majd felskálázza a FHD-t, persze nyilván nem lesz olyan, mint a natív 4K. A nézési távolságtól függően persze lehet, hogy ennek semmi jelentősége nem lenne. Ki kell(ene) próbálni így is, úgy is, hogy lásd, mekkora a különbség.
Én hangkártya helyett akkor már amúgy inkább egy újabb erősítőt vennék
. Tegyük hozzá, az még használtan is jóval drágább, mint egy hangkártya újonnan.
-
a347
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy láma kérdésem felétek. Egy Yamaha RX- V4a erősítőt kötnék össze egy Polk Audio TL1600 aktív mélynyomójával. A sub kábelen ( Audioquest black lab)van egy külön föld kábel is. Bel kell azt is kötnöm? Ha igen, hová? Meglazítok egy-egy csavart az eszközökön és betolom alá?
köszi -
Mauddip
aktív tag
válasz
bteebi #168192 üzenetére
Egyedüli problémám a HDMI-vel csak az, h a Yamaha erősítőn "csak" 1.4es van, nekem meg legalább 2.0-ra van szükségem, viszont kábelben már 2.0b-set vettem. Ez főként azért lényeges számomra, mert a pc-men és a ps4pro-n is 4k hdr-ben játszom, és amint első alkalommal ezt kipróbáltam, hogy az erősítőn keresztül küldök mindent, sajnos ott csak sima FullHD volt a legnagyobb felbonrás.
Ezért küzdök sajnos azzal, h ne a videókártyámon keresztül menjen a hang, hanem ez a 3 lehetőség maradt:
- hangkártyáról analóg módon, jack-rca, de úgy csak a Yamaha RX-V 772-esen összesen egy sztereó bemenet van
- veszek egy új hangkártyát, és optikával kötöm össze a Yamaha optikai bemeneten
- veszek egy új hangkártyát, és coax bemeneten kötöm össze a Yamahaval.Ezért is kérdeztem, h ha már vennék új kártyát, melyiket érdemes.
Lehet egyelőre maradok a már leírt módnál, és a Tv-ig megy majd hdmi-vel, aztán a tv optikai kimenetét kötöm rá a Yamahára, tesztre így 3.1ben szólt, viszont a hátsó hangfalakon halkabban hallottam ugyanazt, mint az első kettőn. -
hajraolaj1
tag
Üdv.
Adott egy Panasonic SC-PT250 házimozi rendszer az eredeti hangfalakkal plusz DVD-lejátszóval. Olyan kérdésem lenne, hogy tudom rákötni a hangfalakat úgy a TV-re, hogy 5.1-ben szóljon a TV? PC rá van kötve a TV-re, ha abba tudnám átvinni az 5.1-et, az is jó volna, de ez olyan régi rendszer, hogy fogalmam sincs, hogy lenne megoldható. Arra rájöttem, hogy a music porton keresztül ha egy jack kábellel összekötöm a DVD lejátszót meg a TV-t, akkor 2.1-ben szól TV-nézés közben is a házimozi-rendszer, mivel ugye a jack csak stereo hangot visz át. HDMI nincs a DVD-lejátszón, tehát azzal nem tudom összekötni a TV-t. Jelenleg úgy nézek filmet PC-ről, hogy HDMI-vel van összekötve a PC meg a TV, a DVD-lejátszót a TV-vel jack-jack kábel köti össze, így szól 2.1-ben. Hogyan tudnék 5.1-et varázsolni a lehető legkisebb pénzbefektetéssel, ha nem szeretnék új házimozirendszert venni, max valami új típusú DVD-lejátszót, amibe ezeket a régi hangfalakat valahogy beletudnám kötni. -
bteebi
veterán
válasz
Mauddip #168190 üzenetére
Ha tudod, akkor HDMI-n küldd ki a hangot (videokártyán át, ami lehet akár IGP is). Itt tulajdonképp meg is lehetne állni, de azért írok az S/PDIF-ről is.
Az S/PDIF (is) egy digitális csatoló, amibe beletartozik a TOSLINK (optikai) és az RCA (koax) is. (Vagyis amikor te S/PDIF-et írtál, akkor valószínűleg az optikai (TOSLINK) csatolóra gondoltál, de a koax is S/PDIF.)
A What Hifi? a koax S/PDIF-et jobban dicséri, szerintük szebb a hangja (elvben 24 bit/192 kHz-et bír, az optikai csak 96-ot). Ritkább az S/PDIF koax, mint az optikai, de van. Mindenesetre ne használj hozzá analóg RCA kábelt, mert az 50 ohmos, a koax S/PDIF meg 75. Az optikai (TOSLINK) nyilván nem lesz érzékeny az elektromos zajra, cserébe elég könnyen tönkremegy a kábel.
Akár ez, akár az, az S/PDIF nem viszi át a nagyfelbontású (lossless) hangsávokat, lévén nem bír el akkora sávszélt. A régifajta 5.1 (AC-3/DTS) átmegy rajta, sőt a 7.1 is, de ennyi, PCM csak 2 csatornáig. A HDMI ezzel szemben visz mindent.
Wikipediáról: "Unlike HDMI, TOSLINK does not have the bandwidth to carry the lossless versions of Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, or more than two channels of PCM audio."
De javítsanak ki az okosok, ha valahol hülyeséget mondtam.
-
Mauddip
aktív tag
válasz
bteebi #168129 üzenetére
Akkor a kérdés adott, ha veszek hangkártyát a gépembe, melyik formátumra érdemesebb beruházni ezen a szinten?
S/PDIF vagy Coax -ot válasszam?
Melyik tud majd digitálisan többet, akár ha 7.1be akarom a hangzást majd (írtad, h nem biztos, h tud nagyobb felbontású térhangzást az optika, de akkor minek raknak minden mai kütyüre ilyet?) Meg amúgy Pc-be/médialejászónak szánt gépekben mennyire elterjedt a coaxos hang technológia? (tudom hülye kérdés)
-
Dudee
senior tag
Sziasztok!
próbálgatom a rew-es mérést, most csak audyssey mikrofonnal, nincs más és alap megfigyelésekre bőven jó ez.
Az 5.1es setup subja nem túl combos, de mégis egy dedikált sub.
Azt gondoltam teszi a dolgát. Eddig az erősítőn a frontokra Small beállítást használtam, Audyssey a crossovert 40Hz-re állította be, alatta dolgozzon a sub.Rew-vel megnéztem mi történik akkor, ha a frontokat Large-ra állítom, és kiiktatom a subot.
Az alábbi eredményt kaptam. Már fülre feltűnt a mérés során, hogy ha csak a frontok szólnak, sokkal hamarabb megjelenik a mély.Rosszul mérek valamit, vagy ez tényleg azt mutatja, hogy többre képesek a front hangfalak?
A mérést úgy végeztem, hogy audysseyvel kalibráltattam, tehát elvileg a sub szintjét ő határozta meg, majd a mérés során kikapcsoltam az Audysseyt.Kipróbáltam, hogy kézzel feltekerem a subot -bár ettől meglepetést nem vártam. Minimálisan megemelkedett a hangnyomás kb 30-55 Hz között, de ennyi:
egyszerűen ennyire sovány a sub, azaz kb jobb nem is használni...?
-
gab1ka
senior tag
Én másfél hónapja vettem egy Palit GTX 1050TI-t, passzívat.25e volt garanciával, 30at sokalltam érte.80ezrekért én sem igazán értem ki vesz ilyet.
-
-KP-
addikt
válasz
bteebi #168182 üzenetére
Hogy jön ide venezuela meg amerika?
Konkrétan Németországról beszélek, ahonnan értelmesebb boltokból kb. 3-4 nap alatt megérkezik az áru.
Elvileg haladó házimozis fórumban vagyunk,nemde? itt egyáltalán nem réteg igény a madvr.
Első német bolt amit megnéztem: RX5500XT 300 eur és van raktáron. Ez sem épp egy jó ár, de ezerszer inkább ez, mint 1050Ti 70-80 ezerért. RTX3070 280.00 és van raktáron.
1660 nincs raktáron. Második német bolt: 1660,1660Super,166Ti 320-400 eur között és van raktáron. GTX1650 200 eur és van raktáron.Tudom, hogy nem ideális a helyzet, de most is lehet kártyát találni, csak kicsit keresgetni kell. Sajna vannak pofátlan kereskedők, akik megpróbálják kihasználni a helyzetet és irreális áron adni mindent. De lehet találni kártyákat, csak kicsit keresgetni kell.
Végül, de nem utolsó sorban. Joe Biden és kabinetje épp most készül seggbe rúgni a bitcoint. Január 8-hoz képest 25%-ot esett vissza az árfolyam mindössze két hét alatt.
-
bteebi
veterán
Venezuelában meg olcsóbb a benya, hozassunk onnan...
Az 1060/1080-nal spec. te példálóztál, nem én, azért azokhoz próbáltam árat keresni, akármennyire is régiek.
Nyilván lehet találni olyan területeket, ahova egy 2080, sőt egy 3090 se elég, de pl. a felbontások kezelése, hardveres gyorsítás az az azonos architektúrájú videokártyákon azonos lesz. A madVR meg szerintem eléggé rétegigény, bár nyilván vannak olyanok, akiknél ez (is) szűk keresztmetszet.
A magyar árak meg sok esetben nem, vagy nem sokkal drágábbak, mint a nemzetköziek (a UK-ben éltem 4 évig), bár területfüggő. A UK-ben pl. a Denon X4500H talán 300 ezerbe került akkor, amikor itthon 450 körül volt. Viszont minden TV drágább volt, és pl. a HDD-k is.
Oké, Amerikában, a newegg-en minden olcsóbb lesz (pláne nettóban), meg biztos ki lehet fogni Ebay-en, de az Amazon se lesz érdemben olcsóbb, mint egy olcsó magyar webshop. De hogy ne a UK árakba köss bele, itt van neked Amazon.de. 640-700 euro az 1660 (igaz, legalább Ti), az 230-250 ezer Ft a mostani árfolyamon. Tényleg sokkal olcsóbb. A szürkeimportot, kamionról lepottyant cuccokat, meg a Béla bazárját ne keverjük ide.
-
-KP-
addikt
válasz
bteebi #168180 üzenetére
Te inkább ne magyarázz el semmit
Igen, továbbra is drágállom, 80 ezerért 1050Ti-t. Ezt a kártyát ajánlani böszmeség és balekság ennyi pénzért. Pont. Nem mellesleg kinyílt a világpiac, az internet már jó sok éve. Ausztriából vagy németből egy kattintással lehet vga kártyát venni és jó eséllyel hamarabb kézbe kapod, mint mire a magyar bolt felocsúdott, hogy jött egy rendelés
Nem mellesleg nincsenek annyira elszállva az árak. De végül is csinálhatunk úgy 2021-ben, hogy a világ véget ért a Budapest vége táblánál,meg az árukeresőnél, és a 1050Ti jó vétel 80-90 ezerért.
Az is hatalmas tévedés, hogy a 1050 ugyanazt tudja, mint egy drágább kártya. Nem, rohadtul nem tudja ugyanazt. Bőven padlóra lehet küldeni madvr-el még egy rtx2080-ast is.
A napi árakkal pedig kösz, de tisztában vagyok. Nemcsak a magyar árakkal, de a német, angol árakkal is.
Azt pedig nem értem miért nem tudod felfogni, hogy ezek már rég kifutott kártyák. A gyártást kb. 3 éve leállították a 10-es szériánál, miután kijött a 20-as széria. Pont ezért nem is fogsz 1060-at vagy 1070-et találni újonnan és teljesen irreleváns az árukereső által mutatott ár. Mert az idők végtelenségéig azt az árat fogja mutatni, amennyibe került, mikor utoljára kapható volt. Jelenleg ott van helyette a 1650/1660 vonal. Az pedig, hogy még kapni 1050Ti-t annak max. egy oka lehet. Korábbi beragadt készlet a kereskedőknél. Esetleg felhalmozódott chip, amit már nem tudott értékesíteni az nvidia eddig. Vajon miért ?
-
bteebi
veterán
Nem kérdezem meg, hogy láttál-e mostani árakat, mielőtt a múlt alapján reflexből elkezdtél f.ságokat beszélni. Mert nyilván nem láttál. Ki nem szarja le, hogy mennyi volt 2016 végén a GTX 1050, ha most 80-90 ezer? Sőt, a GTX 1660 Ti is volt 70-80k körül 2019 decemberében (majdnem vettem is egyet a bátyámnak akkor), most viszont majdnem a duplája (másik példa) a nem Ti verzió, ami nemrég még csak 90k körül volt.
Ha most akarsz videokártyát venni újonnan, akkor pont rohadtul mindegy, hogy mennyibe került másfél éve, 2 hónapja, vagy hogy 3 hét múlva mennyi lesz, mert az a meghatározó, hogy most mennyi. Használtan nyilván minden olcsóbb, de a használtpiac is (idővel) leköveti a piaci árakat. Ha szerencséd van, és valaki nem figyel eléggé (a kártyája új árából kiindulva lövi be a használt árát, figyelmen kívül hagyva az aktuális piaci árakat), akkor persze kifoghatsz egy olcsót. Ha azonban valaki szemfüles, akkor használtan is drágábban adhatja el, mint amennyiért újonnan vette.
Hiába volt egy RX580 újonnan mondjuk 70 ezer, használtan meg mondjuk 40 ezer, ha a bányászok most 150 ezerért is megvennék használtan is (nyilván nem egy valós példa).
A problémakör tisztázása végett: alapvetően IGP leváltására, házimozihoz ajánlottam videokártyát (olvass vissza, ha nem hiszed), nem pedig a legújabb AA címek 4K 120 fps-es futtatásához.
Elsőre egyébként inkább valami low profile, budget, passzív VGA-t javasoltam volna, mert videólejátszáshoz - nem játékhoz! - az is ugyanazt tudja, mint egy ötször annyiba kerülő RTX 20 giga RAM-mal. Viszont alapvetően ódzkodom a passzív kártyáktól, és úgy voltam vele, hogy ha már nem passzív, akkor legyen valami olyasmi, ami alapszintű játékra is megfelelő lehet.
Javaslom nézd meg az aktuális árakat, és képedj el. Nem tudom, hogy meddig lesz így, de most minden GPU megdöbbentően drága. 1060-ast kb. alig láttam újonnan, Árgépen jelenleg nincs is, Árukeresőn pedig a legolcsóbb 145 ezer, a legdrágább meg 174. Ezek fényében továbbra is drágállod a GTX 1050-et 80k-ért?
Amúgy nyugodtan szólj, ha valami esetleg továbbra sem világos, és akkor elmagyarázom érthetőbben.
-
denesdr
addikt
Pl itt egy teszt, ahol az látszik, hogy hiába a matematikai xmax, a korlátozó tényező a felfüggesztés, konkrétan még a matematikai xmax felét sem éri el a hangszóró, de már túllépi a meghatározott torzítási értékeket, a valós xmax tehát ennél a hangszórónál +/- 2.8 mm.
[link]Ez csak egy példa, de ennek az ellentétjét is meg lehet találni, amikor a matematikai xmaxon túl is lineáris marad a hangszóró, ehhez nagyon jó felfüggesztés (is) kell, ami ezt lineárisan tűri.
-
denesdr
addikt
válasz
Khaosz55 #168176 üzenetére
A tekercs hossza 58 mm, a pólusvas vastagsága 36 mm, tehát matematikailag marad 22 mm teljes lineáris löket azaz +/- 11 mm. Bár ettől még lehet ennél nagyobb kitérés esetén is lineáris, de az is lehet, hogy pont a megadott 10,5 mm xmax értékig lineáris csak, ezt csak méréssel lehetne leelenőrizni.
Pl a Faital sem a száraz matematikai xmaxot adja meg, hanem egy másik formulával számolnak, aminek a magyarázata ott van minden adatlapon, és úgy tűnik, hogy elég jól be tudják evvel lőni az igazi xmaxot, tehát ahol még ténylegesen lineáris a kitérés a szuboknál meghatározott tűrések szerint, legalábbis a mérések ezt mutatják. -
Ha már fizika, meg tekercs és hangszóró méret... Ezt láttátok már? 2*16.5 centiseel operálnak... azért megnézném hogy szegény hangszórók mennyire szenvednek
-
Tamoo
nagyúr
-
Khaosz55
addikt
válasz
Tamoo #168171 üzenetére
Adatokat sem értem, ránézésre sem 10mm az xmax ennél a hangsugárzónál. Videókat látva meg főleg nem. Várok az ultikra.
A klímámat rezgéscsillapítottam sikeresen bitumenlappal amit autók ajtajában szokták használni. Megmaradt elég sok. Az a kérdésem, hogy bele rakjam az ultik dobozába bellülre oldalfalra és a hátfalra? Van értelme vagy felesleges? -
Tamoo
nagyúr
válasz
Saughassy #168165 üzenetére
Ilyenkor azt azért tudd, hogy amit afterra mutat, az távol áll a valós kapott eredménytől.
Ennyi infóból sajnos nem sok semmit lehet mondani. Látni kellene a szobát, milyen komponensek milyen elhelyezéssel, több mérést, RT60-at stb.
De lehet megszokás kérdése is, hogy egyelőre nem vagy elégedett az újjal. -
Tamoo
nagyúr
válasz
Khaosz55 #168164 üzenetére
Már 550W-al Xmax-on van a winISD szerint (20Hz-es vágás nélkül meg már 250W-al). 80 liter nettót adtam meg neki amúgy. Dehát ez az Xmax annyira kicsi ahhoz a gumiperemhez nézve, hogy nyilván úgy van kitalálva, hogy fölötte is bőven dolgoztatja az ember.
5000W-al 31mm a kitérése, ez az Xmax kb. háromszorosa. De ki a fene akarna ennyivel etetni otthon egy hangszórót.
A Faital itt 1200W-on van Xmax alatt.(De az is elbír csúcsban 3200W-ot spec szerint.)
Én nem kaptam kedvet ehhez a Peerless-hez. -
denesdr
addikt
Talán azért raktak bele ekkora tekercset, mert tudják, hogy nagyon kéri a Wattokat ez a hangszóró és kevésbé kompresszáljon a maximumtól alacsonyabb terhelésnél is, csak ugye a nagyob tekercs nagyobb tömeggel jár, és a nagyobb tömeg tovább gyengíti a hatásfokot...
Az egész hangszórónak az a lényege, hogy kicsi dobozban is mélyre menjen, csak hát a fizikának vannak határai. -
denesdr
addikt
válasz
Saughassy #168165 üzenetére
"Sokkal jobban hallom a rossz minőségű sávok tomoritesi hibáit, a Marantznak vagy volt valami javító eljárása, vagy csak kevésbé volt részletező. ;)"
Na igen, amikor az objektíven jobb minőség szubjektíven mégsem úgy csapódik le. Ez az egyik "átka" pl egy jobb SINAD-nak, a xar hanganyag mégxarabbul tud szólni, a hibák jobban előjönnek, sokszor nem is tudja az ember, hogy hol lehet a gond.
Nem tudom ki hogy van vele, de nálam a Sony filmek jól szoktak szólni, azokkal érdemes lehet tesztelni. -
-KP-
addikt
válasz
Khaosz55 #168164 üzenetére
Nem csak az érzékenység, meg a wattok számítanak. A legmélyebb frekvenciákon maga a dobozméret ugyanannyit dob a latban.
Egyébként nem egyértelmű a dolog. 8+8 ohmra adták meg a hangszórót. Ha párhuzamosan kötöd, lesz egy 4ohmos ellenállásod. 2,83v-ra van megadva az érzékenység, de 4 ohmon az pont hogy a 2W. Le kell vonni 3dB-t az 1W-ra jutó érzékenységből.
Mindig jókat szoktam mosolyogni, mikor 12-13 inches apróságokra ráírnak kilowattokat, aztán a 46 meg 54 centis hangszóróra ráírják, hogy 800W, meg 1000W.
-
Saughassy
aktív tag
Sziasztok,
Lecseréltem a Marantz Nr 1504-em egy Denon AVR x3700h-ra és valahogy nagyobb durranást vártam. :)
Igaz az első mérés eredményét használom még, szóval valami félre is csúszhatott. Az oké, hogy jóval kevesebb (de tisztább) a mély, azt könnyű korrigálni ha úgy tetszik. De a hangkep valahogy hidegebb és a térérzet ugyan sokkal nagyobb, mégis a Marantznak valahogy "sűrűbb" volt a levegője. Ott jobban benne ültem a dolgokban, most mintha távolról szemlélnék egy nagyzenekart. Nem mondom hogy ez rosszabb, de feltűnően más.
Sokkal jobban hallom a rossz minőségű sávok tomoritesi hibáit, a Marantznak vagy volt valami javító eljárása, vagy csak kevésbé volt részletező. ;)
És a lényeg: a frontok erositoit tényleg csak annyi lekapcsolni, hogy az amp assign nal 11.2-re kapcsolok?
A nappali egyelőre nem tartalmaz akusztikai elemeket, mennyire rossz ez a mérés?Előre is köszönöm a választ.
-
Khaosz55
addikt
-
Khaosz55
addikt
1050TI-nak még tápcsatlakozás sem kell. Van nekem egy oldscool gépben netezésre használjuk pont az van benne. Ős régi a vele egy idős 1060 tényleg 40%-al többet hoz. 65-öt az életbe nem adnék érte. Az más, hogy most semmi VGA-t nem jó venni a chip válság miatt mindennek brutális az ára itt vannak sebességtesztek. [link] .
-
-KP-
addikt
válasz
bteebi #168157 üzenetére
Hát látszik halvány lila gőzöd sincs a videókártyákról. A hiba ott van, hogy a GTX1050Ti egy közel 5 éves konstrukció, 2 teljes generációval járunk előtte. Nagyjából az induló ára volt 55-60 ezer körül 2016 végén. Ez a kártya pedig már akkor is csak alsókategóriás volt. Felette volt a 1060,1070,1070ti,1080,1080ti. Aprón az ára 30 ezertől indul. Miközben rx480/580/gtx1060-at lehet venni 40-60 ezer körül,memóriamérettől függően, ami kb. 60%-ot ráver erre a kártyára. Aki 2021-ben megvesz egy 1050Ti-t akár 65, de ne adj isten 90-95 ezerért az szó szerint egy balek. Ha pedig nem akarunk apróról vásárolni, új árakat nézve ennyiért 1660-as kártyákat szoktak venni ami 2 generációval újabb, és kb. 2x olyan gyors.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Khaosz55 #168160 üzenetére
800W-on mind (3m-re), 20Hz-en HPF. A három közül egyedül a Peerless van ilyenkor Xmax fölött.
A zöld az Ultimax, a Faital (piros) egyébként már 400W-al is nagyobb hangnyomást produkál tőle.Peerless és Faital 1500W. Utóbbi itt körül éri el a max lineáris kitérést (a tervezett dobozommal), előbbi pedig már bőven fölötte van.
-
Khaosz55
addikt
válasz
Tamoo #168139 üzenetére
Érdekes ez a hangsugárzó nekem. 3 féle különböző adattáblát találok hozzá, más-más paraméterekkel nem kis eltéréssel. Nem vagyok nagy Winisd guru csak hébe hóba használom, de az adatok alapján laposabb rosszabb görbét ad mint egy UM15. Ráadásul dupla teljesítmény kell ahhoz, hogy elérje az ultimax hangnyomását. Lehet valamit rosszúl csinálok, de számomra az jön le, hogy hiába 3500W RMS terhelhetőség a hatásfok gyenge. Biztos jó hangsugárzó de 1,75X drágább az ultinál és akkor még erősítőben is dupla-tripla akkora kell, de majd megkérdem másik topikban nekik mi jött ki szimulációba.
-
denesdr
addikt
Tud valaki esetleg jó minőségű 3d nyomtatással foglalkozó céget/személyt? Gondoltam összedobnék egy Revel M106 klón dobozt és ha valaki akarná, akkor megépíthetné magának is, a gyári ár töredékéért.
Persze legjobb lenne, ha valaki szeretne is ilyen dobozt magának, mert akkor nem nekem kellene finanszírozni a hangszórókat a tervezéshez.
De akár egy F208-at is klónoznék szívesen, ha valakinek az tetszene inkább, bár ez azért még így is belekerülne 4-500 ezer Ft-ba.
A 3d nyomtatás a magas waveguide-jához kellene. -
törölt tag
válasz
bteebi #168135 üzenetére
ismerem, de asszimmetrikus kártyára gondoltam, 1650s vagy picit jobb..70-90-ért elérhetőek voltak csak mire öszejött, eltüntek mint a kámfor
viszont megfelelő hangdobozok se igen vannak, Dali, elac nem elérhető,se monitor audio nincs 100 alatt, olyanra gondoltam amit jövöre kibővithetek több.1-2re tehát pl centere is van, KEF-Heco-tol se zárkózok el, jamo, taga kizárt wilsonokat nemigen hallottam...Onkyo mellé hallatlanba nem vágnék bele. -
Khaosz55
addikt
válasz
Tamoo #168139 üzenetére
Azért is írtam ide, a paraméterek alapján nem tudom megmondi jó lehet-e. Mert ha eszméletlen sokat késne az ultimax, akkor megkérdezném az soundimprorts-ot, hogy a Tymphany mikorra lehetne szállítani. A méretek alapján passzol az UM15-höz, annyi hogy a 90 literes ládám, de gondolom láda belő térfogatát lehet csökkenteni. Vagy winisd-ben megnézni mit mutat 90 literre. Viszont ez drágább is jóval és ehhez kell még 1 végfok ha ki akarom használni. Nem néztem át részletes és mintha itt másmilyenek lennék a paraméterek [link] (data sheet1) ehhez képest [link] (data sheet2).
Annyi, hogy csikit elgondolkodtam. -
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #168148 üzenetére
Pont, hogy kb. csak PA-ban prioritás a hangminőség, míg házimoziban a haszon. Tudják, hogy a PA-t úgyis havonta kukázzák, mert az idióta koncertezők pusztítják, nem kell azzal pörgetni a piacot, hogy "hoppá, hatalmas munkával 0.1%-ot javítottunk a hangminőségen". Ezért van az, hogy például a JBL Pro máig 20 éves modellekből él, mert megalkották a legjobbat a jelenlegi technológiákkal, és nem hazudják azt, hogy van tovább a dinamikus hangszóró vonalán.
#168147 denesdr:
Driverek értéke: $2400.
Doboz értéke: nemes becsléssel $100.
Kábelek és csatalkozók értéke: $5.
Munkadíj: 2 nap, amerikai bérekkel az kb. $480.
Összesen: $2985.
Piaci ár: $4845.
Le se tagadhatják, hogy házimozi a cél. -
denesdr
addikt
válasz
BBéci #168149 üzenetére
Nevezhetem hangszórónak is, de angolosan drivernek nevezik az összes olyan hangszórót ami beépítésre vár, legyen az mély, közép vagy magas hangszóró.
Itthon terjedt el inkább PA hangszóróknál, hogy a "driver" az a magashangszóró, de ez is csak a Compression Driver rövidítéseként jött létre. -
denesdr
addikt
válasz
BBéci #168143 üzenetére
Az a tekercs valóban nagy, már csak azon kell elgondolkodni, hogy PA-ban, ahol a legnagyobb erősítőkkel dolgoznak, miért nem használnak (vagy csak nagyon ritkán) ekkora tekercset? Sajnos minél nagyobb a tekercs átmérője annál kisebb szokott lenni a pille hasznos sugara, így sokkal nehezebb egy nagykitérésű lineáris felfüggesztést megvalósítani mint egy nagyobb sugarú pillével.
A legdurvább mélynyomó ami hirtelen eszembe jut is "csak" 153-as tekerccsel rendelkezik, 21" névleges átmérőhöz:
[link] -
denesdr
addikt
-
-
-
Khaosz55
addikt
Soundimports-on találtam ezt a 15-ös mélynyomót. Igaz ez sincs raktáron mint ahogy az ulti sem, 3500W RMS, és ha jól olvasom, akkor 60 literes zárt láda kell neki. Kíváncsi lennék egy ilyenre. Ez a tekercs a 188mmm-es átmérővel kb nagyobb mint lefolyócső.
[link]
Spec: [link]
Le kéne modellezni winisd-ben mit mutat. -
dino_m
senior tag
-
törölt tag
válasz
bteebi #168132 üzenetére
Ahhoz hogy házimozi legyen vagy aktiv hangfal (amiket nem igazán kedvelek, pl hangositás macerás egy több,1 rendszerben) vagy végfok és hangfalak kelleenek. jelenleg LG megy rajta -Onkyo 9210- de érezni hogy ettől több kell, jelenlegi hd 6670-től viszont jobb kártyára lenne igény igy ugy döntöttem, -és lehet rosszul, hogy először vidkártyacsere, majd házimozi erősitő beszerzése lessz a cél de érdeklődő hiányában megmaradhat front végfoknak.. egyszer videokártyák pedig eltüntek az értelmesek.
-
törölt tag
válasz
bteebi #168126 üzenetére
Talán van (relatíve újonnan) olyan Intel proci is, amiben nincs IGP,
Pl az enyém (i5 9400F) de minden -F vagy KF végű prociból hiányzik az IGP. (szigoruan magánügy de épp azért adtam volna el az erősitőt mert kellene egy jobb -1650S, 1660, 1660S- , avagy 580, 5500XT- videokártya, de most nincs a piacon megfelelő VGA, ha van, drága ) -
bteebi
veterán
válasz
dino_m #168127 üzenetére
Szép összeállítás.
Nálam egyelőre "jobb híján" optikai kábel megy a TV-re az erősítőtől, mert az ARC-on valamiért nem tudtam megoldani a hangot. Lehet, hogy a kábel hibája volt, mert valahol olvastam, hogy az ARC-hoz (és/vagy az eARC-hoz) "fast HDMI" kell, ami talán csak 1.4+, de ezek szerint van régebbi HDMI kábelem is. Vagy nem tudom. A PC meg DP átalakító/HDMI kábellel van rákötve a TV-re. (Az a kicsit több hely a faltól az én esetemben bő 20 centi lett; sajnos nem mindig, nem mindenkinek fér bele.)
Idén már remélem befigyel majd egy TV csere, mert egy 6 éves, enyhén artifactelő, edge LED-es, bár még 3D-s (!) LG TV-nk van. Majdnem vettem tavaly helyette egy 65"-os QLED TCL-t, de végül az asszony lebeszélt róla. Idén lehet, hogy OLED lesz helyette, pláne ha az LG új "A" szériája nem lesz nagyon sokkal gagyibb a B-től, de árban azért olcsóbb lesz. (Kisgyerekek mellé lesz, szóval nem akarok - most még - csilliókat rákölteni. Egy ismerősöm LCD TV-jét betörték a gyerekei, és nálunk is sokszor meleg volt a helyzet.)
#168128: Az S/PDIF-en átmegy az 5.1 (AC3, DTS), de a nagy(obb) felbontású térhangzások már nem.
-
Mauddip
aktív tag
válasz
bteebi #168126 üzenetére
Ja már értem, integrált vga, így már tiszta, köszönöm!
Sajnos még mindig úgy vagyok vele, h nem vga.n keresztül szeretném a hagot vinni.
Egyelőre azt teszteltem most, h amit előbb írtam, tvből jövő optikán keresztül megvan-e az 5.1 legalább, de csak a 2 front+center+ talán a mélynyomóm szólt külön, a hátsók valamiért az elsőkkel együtt szóltak. Nézegetem még a Yamaha menüjét, de szerintem itt az nvidia driver lesz a ludas és végereményben az előbb említett hangkártyát fogom idővel szerintem megvenni. Jelenleg még nem égető szükségű ez nekem, de tegnap érkezett meg az "új" erősítő és ki szerettem volna tesztelni mindent rajta, h rendben van-e?!
Úgy tűnik a kimenetek mennek, a többi dolgon meg szoftveresen kell a beállításokat.
Köszönöm a sok segítséget srácok!
ÜDv -
dino_m
senior tag
válasz
bteebi #168126 üzenetére
Valóban kicsit több hely kell a faltól, de nem vészes, amúgy is arra felé tolja ki a meleget a hátsó ventilátor. Ez a kis kütyü elég masszív, bár igaz, hogy nálam a földön van a gép és akkora súllyal azért nem húzza le a kábel. Nálam az egy HDMI a monitor felé megy a másik a TV-be és a DP-ből egy HDMI kábelen megy a hang az erősítőbe. Ez azért lett így megoldva, mert az erősítőm úgy döntött, hogy többé nem ereszti át a képet csak a hangot HDMI-n keresztül. A TV felől meg ARC-n keresztül valahogy gondja van a Dolby több csatornás hangokkal. Te hát a TV felől a több csatornás hangok optikán mennek az erősítőre. A PC felől meg a megosztott DP/HDMI kábelen megy a hang. Így viszont a sima DD/DTS-től kezdve a DDTH/DTSHD, DD+ hangokig semmiről se kellett lemondanom.
-
bteebi
veterán
válasz
dino_m #168123 üzenetére
Az ilyen merev átalakítókban az a rossz, hogy növeli a "beszerelési mélységet" (több hely kell a faltól, és/vagy egy 90°-os HDMI kábel), lehúzza a (HDMI) kábel súlya, és eltörhet. Nekem egy hasonló - igaz, kínai, gagyibb - átalakító eltört így, és mivel rögzítő tüskéi voltak a DisplayPort-ban, ezért vért izzadtam, mire nagy nehezen kioperáltam a gépből.
Aztán találtam helyette ilyet, flexibilis kábellel, ez viszont - mint véletlenül kiderült - nem tud 4K-t.
Persze lehet venni DP-HDMI kábelt is. (Nem esküdnék meg rá, de illene tudnia a 4K-t, talán még 60 Hz-cel is.) Egy kicsit drágább, de azért nem olyan vészes, még mindig egy relatíve budget kábel.
#18124: Az IGP a processzorodba integrált GPU. Talán van (relatíve újonnan) olyan Intel proci is, amiben nincs IGP, de a tiédben jó eséllyel van, HD Graphics valami néven. Ahhoz van az alaplapra integrált HDMI csatlakozó.
-
Mauddip
aktív tag
válasz
dino_m #168123 üzenetére
Köszönöm, viszont ezt nem feltétlenül egy video porton keresztül szeretém megoldani. Ezért lett volna jó, ha a mai világban az új alaplapok mindegyikére raknak optikai hangportot.
Egyre jobban hajlok inkább afelé, h ha nem jön össze az előbb említett PC > hdmi > Tv > optika > erősítő dolog, akkor veszek egy hangkártyát, legalább azon már van egy minimális szintű kezelőfelület, ami jól beállítható: -
Mauddip
aktív tag
válasz
MasterMark #168122 üzenetére
Az IGP sajnos nem tudom micsoda, google alapján se egyértlemű számomra!
Egyelőre most azt találtam ki, hogy ugye a Tv-mbe 2.1-es HDMI kábellel kötöm rá a gépem, általában a tv hangszóróján szólnak a hangok, csak mozizáshoz vagy játékhoz használnám az 5.1-7.1 hangrendszert. Ezért most a TV hátuljába dugtam be az optikai kimenetre az erősítőt, és a tv-n át tudtam arra a portra váltani. Na most még azt kéne valahogy kitalálni, h ez így átviszi-e nekem (nvidia driver) az 5.1et legalább? Próbálta már ezt valaki?
Legvégső esetben amúgy lehet veszek egy ASUS Xonar AE 7.1 PCIe hankártyát, aztán az már mindent tud, minden beállítható rajta, amire nekem szükségem van, és van rajta az a k..va optikai hangkimenet is! -
Mauddip
aktív tag
válasz
MasterMark #168116 üzenetére
Sajnos a videokartyamon 1 db hdmi meg 3 db display port van, így nem lesz jó szerintem, esetleg megprobalom ma az alaplapi hdmi - vel, hátha külön tudja választani.
-
denesdr
addikt
válasz
Mauddip #168113 üzenetére
Úgy néz ki, hogy eddig többcsatornás analóg összekötést használtál a Sony-val. A Yamahán viszont csak sztereó bemenetek vannak analógból. Ha a HDMI nem játszik, akkor szerintem marad az optikai vagy koax összekötés, viszont ilyenek meg a pécéden nincsenek ahogy látom.
Egy hangkari amin van a két utóbbiból valamelyik, megoldhatná ezt a dolgot, leginkább optikai kimenet szokott lenni rajtuk. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Rumcsaka #168112 üzenetére
De, megoldaná. Egy megoldást ismerek rá, amit én írtam shadert. Ebben találsz ívelgetést, teljesen szabad négypontos trapézkorrekciót, és a felülről/oldalról vetítés miatt torzuló pixelméretváltozás elleni megoldást is. Ez még csak nem is olyan dolog, amihez dedikált kártya kell, nagyon kis költségű dologról van szó.
-
Mauddip
aktív tag
Sziasztok!
Először vagyok itt, kérlek nézzétek el nekem, ha hülyeséget kérdezek.
PH!-s kollégától vettem egy Yamaha RX-V771 típusú erősítőt, házimozihoz meg zenehallgatáshoz főleg. (Előtte egy Sony str-de497-t (képen a bal alsó sarokban van az a bemenet, amit eddig használatam) nyüstöltem, még mindig megvan, szépen teszi a dolgát, de valami nagyobbat szerettem volna.)
A problémám viszont a következő:
Ahogy ma kézhez kaptam az erősítőt, akkor vettem csak észre, h az eddig (gépemből) jack-rca kábelekkel összekötött rész hiányzik a Yamahából (vagy én nem találom, hogy is kéne), ha úgynevezett Multi Channelbe akarom kötni. Ez ugye volt a Sony-n, de ennél sajnos ebben a formában nincs.
2.0-n a bemenetre rendben rá tudom kötni, ezt ki is tudom küldeni az 5 hangfalra egyszerre is, de sajnos ez nekem így nem felel meg.
Hdmi-n megint csak nem jó, mert ennek a típusnak még nem 4k-s (HDMI 2.0) a be/kimenete.
Optikai hangkimenet meg nincs a gépembe, ahhoz vennem kéne egy másik hangkártyát, így meg vagyok lőve.
Esetleg valami ötlet ezzel kapcsolatban?
(alaplapomon (gigabyte z490 gaming x) 7.1es hangkártya van, jack kimenetekkel, ezt szeretném főként használni):
Köszönöm!
Üdv -
Rumcsaka
tag
válasz
VoidXs #167857 üzenetére
Ez a korrekciózás gondolom nem oldaná meg PC-n keresztül egy átlagos domború lencsével rendelkező vetítővel a vetítést (megtartva az éles képet) egy 16:9 ívelt vászonra ugye?(mert speciális lencse nélkül a 16:9 ívelt vásznon is hordó torzítás lép fel...a speckó lencse/prizma meg drága)
-
VoidXs
nagyúr
válasz
MasterMark #168106 üzenetére
Itt most nem a TV számít (nyilván késik, akinek ez számít, gamer monitort vesz), hanem hogy már az úton is rakódik rá késleltetés az AVR miatt, ami elkerülhető lenne. Ha ezt megoldják, akkor már szinkronban lesz a VRR (ahhoz az kell, hogy a GPU és a monitor is megbeszélje a saját Vblank-jét). Most az történik, hogy a forrás megbeszél valamit az AVR-rel, mert megjelenítőnek hiszi, az pedig továbbadja, amit tud, teljesen más metával. Ezzel csak annyi a gond, hogy VRR-nél mi fog történni, mit válaszol az AVR a kijelző állapotáról, amikor még ki sem adta a képet, a forrás pedig azonnali választ vár? Emiatt nem lesz VRR, amíg nem hajlandóak egy opcionális kizárólag sniffing alapú hanglevételt bevezetni, amivel viszont már az a gond, hogy ha a TV-t látja a másik oldalon, az nem fog PCM 7.1-et fogadni, ami a legtöbb játék. Ehhez a teljes láncon újratervezés, vagy nagyon ügyesen tippelő hardver kell.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dagidög #168108 üzenetére
Kérdezd meg esetleg python1-t, neki van/volt/lesz UPA is és T.AMP is, én nem tudom megmondani a tutit, hogy mivel jársz a legjobban.
15e-ért van most az apróban egy Xonar D2X ... szerintem arra érdemes most lecsapni. Én is elgondolkodtam, hogy megvegyem tartaléknak, mert ha a HDAV beadja a kulcsot bajban leszek.
-
Dagidög
senior tag
válasz
Tamoo #167846 üzenetére
&VoidXs:
Kösz a tippeket.
Egy Onkyo TX-NR818-at váltana a szett. Előrelépés lenne? 3 db ilyen T.AMP helyett 1 db Emotiva UPA500 vagy más ötcsatornás végfok nem lenne jobb és kezelhetőbb?
Ha részletezőbb hangot vagy jobb teret szeretnék, a hangkártyára vagy a végfokra érdemes több pénzt locsolni?
-
MasterMark
titán
válasz
VoidXs #168105 üzenetére
akkor is késnek, mert
Nem ez a lényeg ennél.
A tévé is késik, hiába van low latency módban. Azért csak low latency mód és nem no latency mód.
A lényege, hogy törekedjen minden a minimális késleltetésre, és ezt ne neked kelljen kézzel benyomogatni, hanem a HDMI-n keresztül szól.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
MasterMark #168103 üzenetére
Sajnos tényleg nem, még olyanok is késleltetést adnak, amiknél nincs rá jogos indok, például a kontraszt korrekciója. Már emlékszem az ALLM-ra, de az AVR-ek hiába reagálnak rá egy OSD tiltással, akkor is késnek, mert reinterpreter módon működik a HDMI, nincs bypass.
-
MasterMark
titán
válasz
VoidXs #168102 üzenetére
Valamit keversz szerintem. A tévéknél egyáltalán nem szempont a minimális késleltetés, az új HDMI auto low latency mód pedig nem magára a HDMI átküldésre vonatkozik, csak egy jel a tévének, hogy lesz szíves átállni low latency (régebben gaming) módra, mert most olyan tartalmat kap, ahol ez számít.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Filmgyűjtés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- EA Sports WRC '23
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- TCL Qled 55coll 10BIT Android hibátlan dobozában
- Samsung 65" QLED 4K Q7F Vision AI Smart TV (2025) Bontatlan / 2 év gari
- Pioneer VSX-521-K + Jamo Sub 210 + Videoton B32
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Új, bontatlan dobozos Bose Smart Soundbar 2 év garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest