Hirdetés
- Képek és Geekbench eredmény a Red Magic 11 Airről
- CES 2026: Makrókhoz is jó táplálkozáskövetőt jelentett be a Garmin
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- CES 2026: Bemutatta a világ legkisebb aktív zajszűrős fülhallgatóját a JLab
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Magisk
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
spiky03
veterán
Ha valaki most szeretne T12 szubot venni nézzen át az AVX-re.
Van most egy jó pár eladó.
-
BBéci
legenda
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
alphamooncam
üzenetére
Kérlek nekem bejön a stílusa az úriemberek, a szakmai felkészültsége, ahogy mondod is, példás

A beszolasai Nemir Ombe úrnak, nálam aláírás értékű
-
claire78
senior tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Ne haragudj, nem figyeltem, kiről beszélsz? BBéci??

-
Nemir Ombe
addikt
válasz
Lacielvtárs
üzenetére
De szerintem inkább a második lesz .... a jelek szerint már azt sem veszem észre, ha tévedtem ....

-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
alphamooncam
őstag
válasz
Lacielvtárs
üzenetére
Eddig is láttam, hogy van egy-két "rajongója" , de azért bizonyítottan Ő sem tévedhetetlen.
Tulajdon képpen a tárgyi tudásával semmi bajom, csak hajlamos "magas lóról" beszélni, ami viszont nem mindenkinek jön be -többek között nekem sem...
Ettől függetlenül, amit a közösségért tesz az példás ( pont ) .
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
Lacielvtárs
üzenetére
Vagy valamelyik, vagy mindegyik, de az egyik biztos ....

arcitec:
Jól teszed ....

-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Immunis lettél vagy 'öregszel'
-
arcitec
addikt
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Én bánthatnálak , de nem teszem

-
arcitec
addikt
válasz
BBéci
üzenetére
Ha korábban az itt utolsó mondatod leírtad volna, egész másképp hangzott volna. Tarol mint a tekében, a direkt jobb lett volna.Ezt egyébként csak azért írtam , mert azért tudsz TE is odabökni ám, nem csak nekem. Ombe meg azért próbál korrekt lenni, meg egyébként nagyon sokszor sziporkázik ami nagyon jópofa, nem kell bántani.Egyébként a RUBICON az "rendes" center az OPTICON-hoz képest.
-
BBéci
legenda
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Védi, mint tigris a kölykeit.

-
BBéci
legenda
válasz
arcitec
üzenetére
Taroló? Az mit jellent?
A RUBICON cikkeket én írtam és szintén nem tartottam fontosnak megemlíteni a féloldalasságot, mert ha mindent beleírnék, duplája lenne a terjedelme.
OPTICONT nem én írtam, csak korrektúráztam, de a szerzője szintén hallotta a féloldalasságot. Apróság, amit sokan észre sem vesznek. -
python1
veterán
válasz
arcitec
üzenetére
Ez elég sok centersugárzót érint,de lehetne sorolni a többi (front,surround)sugárzó hibákat is,mert akad bőven a szoba akusztikáról ne is beszéljünk.
Ahogyan azt Nemir is megfogalmazta,minden réteget kiszolgálnak a gyártók,vannak gyengébb és vannak jobb sugárzók amik kisebb kompromisszummal illeszthetők.
De mivel te eddig észre sem vetted,és a felhasználók 98% sem,így ez elhanyagolható a gyártók,tesztelők részéről.
De azért van haladó fórum,hogy ezeket megemlítsük,és van is rá orvosság,mint fentebb írtam. -
g.osseus
csendes tag
válasz
Patice
üzenetére
Köszönöm, a médialejátszó kérdés egyelőre letisztult számomra, ill. az is, hogy sztereó irányba kell indulnom.
Köv. lépés részemről a hangszóró és erősítő + CD játékos együttese. Mozi esetén az 1:2 arány érvényes az erősítő és az 5.0 szett árára. A sztereó topikban nem találtam ilyet, ott mivel lehet számolni?
-
dunkel
őstag
válasz
Nemir Ombe
üzenetére

-
dunkel
őstag
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Visszhangot megoldja az AVR? Mesélj még

-
nubreed
veterán
Mindenkinek köszönöm a válaszokat! Elgondolkozom a dolgokon. Egyelőre olcsóbb megoldásokkal próbálkozom, mint pl. 1-2 új cserepes növény, esetleg nagyobb szőnyeg, stb. Aztán meglátom, pontosabban meghallom.

-
python1
veterán
válasz
nubreed
üzenetére
Amint Quetz is említette ez egy igen bonyolult projekt. Az 500hz alatti hangokat igen nehéz kezelni a magasabb kiemeléseket vastag függöny,virág képnek álcázott,amit Quetz említett fali elemekkel tudsz.
A basszus csapdák(rezonátorok) már kicsit bonyolultabb Szendvics szerkezetű elemeket igényelnek,de ha van rá affinitásod magad is elkészítheted.Léteznek diffuzorok amiket a hallgatási tér mögé ajánlatos tenni,ezek annyit tesznek,hogy a nagyobb hullámokat megtörik kisebb darabokra,amit már könnyebb kezelni,de erre megfelelő lehet egy nagyméretű könyvespolc is. -
Nemir Ombe
addikt
válasz
nubreed
üzenetére
A "viszhanggal" és a magasabb frekis "anomáliákkal" a normálisabb AVR-ek bemérő rendszerei egész jól boldogulnak, a "mélyebb részeken" szoktak inkább "megoldhatatlan" problémák lenni .... viszont ha, sztereózni is akarsz (vagy mozin is akadnak problémák normális beállítás mellett) akkor egy helyi mér(et)és mindenképp javasolt .... utána lehet tovább menni ....

-
Quetz
őstag
válasz
nubreed
üzenetére
A szoba akusztika annyira advanced topic, hogy még itt sem esik szó róla, nemhogy a kezdőben. Ha jól akarod csinálni, akkor be kell mérned/méretned a szobád, ha meg rosszul, akkor akár bármit is csinálhatsz.
Tipikusan 5-10cm vastag kőzetgyapot vagy üveggyapot lapokat szoktak fa keretbe rakni és kiporzás ellen szövettel borítani, majd a szobában elhelyezni. De ez így nagyon általános. Az avx.hu-n van több topic is ami ezzel a témával mélységeiben is foglalkozik. -
python1
veterán
válasz
arcitec
üzenetére
Ez a kérdés nem egyszerű,mert a hallgatói pozíció sem minden esetben a szimmetrikus megfelelő,tehát a "féloldalas" hangzást megélheted másként is pl kusza,érthetetlen dialóg,vagy éppen nem megfelelően a cselekménye mutat a térben.
Régebben írtam is itt,hogy mennyire kevés a jó centersugárzó,csak nem fejtettem ki.
De ha egy gyártó figyel a részletekre,hangváltóval korrigálható valamennyire ez a hatás,az akusztikát pedig neked kell helyrehozni valamennyire. -
Nemir Ombe
addikt
válasz
arcitec
üzenetére
A Vocal kb. olyan, mint ha egy állványos dobozt az oldalára döntesz és centernek használod, a több hsz-s (fekvő) centerekkel meg más "gondok" vannak .... de egyik sem akkora probléma, hogy "pánikrohamot" okozzon inkább csak "elméleti" a dolog (mivel a legtöbb rendszerben ennél nagyobb gondok is akadnak általában
) és csak megfelelő körülmények között, erre figyelve hallható a dolog .... 
-
nubreed
veterán
Ilyet fel lehet tenni ebben a topicban, vagy menjek a kezdőbe? Tehát a kérdés: Ti mivel teszitek minél visszhang-mentesebbé a szobát, amiben van a rendszeretek? Milyen trükkök vannak? Pl Minél több szőnyeg? Sok növény? Könyvek, könyves polcok? Léteznek jól kinéző (nem egyszerű szürke szivacs), falra feltehető és nem horror áron beszerezhető hangelnyelő anyagok, dolgok?
-
arcitec
addikt
válasz
python1
üzenetére
Köszönöm. De most belezavarodtam talán egy kicsit, mivel eleddig pont az egy hangszóró volt az úgymond egyoldalas hangzású. Ami TE fejtegetsz, ha jól értem a középen ülő mást hall mint mondjuk a szélen ülő. Na de az nem derült ki hogy .1) Mi a hangzási hiba, melyik ponton ülőnek. 2.) Az 1 hangszórós megoldásnál akkor
lobing meg nem lehet, holott ez meg mint kritika hangzott el, na de azon meg egyformán szól mindenhonnan. A részletekben van a finomság nyilván ... na de akkor ...mi jó, mi nem, mondhatni kis bibi, mert azért bizton nem nagyon kirívó dologról van szó.
-
python1
veterán
válasz
arcitec
üzenetére
A centersugárzókban általában horizontálisan helyezkedik el 2db mélyközép,és itt kialakulhat,és ki is alakul a lobing hatás.
Ezt úgy kell elképzelni,hogy a centersugárzóból,vagyis a benne lévő hangszórókból egyszerre indulnak el a hanghullámok,az egyik hullám csúcsban érkezik a füledhez a másik hangszóróból pont az alsó fele érkezik,így kioltják egymást,és nem hallasz semmit,vagy inkább összekuszált frekvenciát.
Ezt lehet elkerülni,csökkenteni ha nem fektetve helyezed el a centersugárzót hanem állítva.A tesztelése egyszerű,szépen indulj el a centersugárzó tengelyétől bármelyik oldalirányban,és máris hallod.

-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
természetesen vicc volt

-
Nemir Ombe
addikt
válasz
arcitec
üzenetére
Először is; nincs különösebb bajom az Opticon-nal (vagy a Dali termékekkel a legkisebb kategóriákat leszámítva) a szokásos "agyonárazáson" túl .... az Optikon centerét nem egy alkalommal hallottam már és ez a "féloldalasság" többé-kevésbé mindig meg volt .... de eleinte nem is értettem/tük, hogy mi a "probléma" csak valami "fura" volt és csak később esett le a dolog .... a 2 1/2 utas centereknél (vagy a 3 hsz-s 2 utas tipusoknál) ez azért nincs meg (általában) mert a leggyakrabban centerre kerülő frekvenciák legnagyobb részét mindegyik mély/közép tudja és ezt a komolyabb daraboknál a gyártók ugy "lövik össze", hogy a "maradék" esetleges különbség meg ne legyen hallható/feltűnő (a 2 utas, 3 hsz-sok esetén meg értelemszerü) .... de pl. "érdekes állatfaj" a Kef Q 200 center is, ahol az egyik mély/közép pl. passzív, de ez meg nem igazán hallható .... az meg, hogy nem hallod az esetleges "félodalasságot" lehet a korábbi hsz-ben írtak valamelyike (mindegyike) miatt vagy csak egyszerüen szerencsés vagy .... de ha eddig nem volt feltűnő, akkor most már ne állj neki erre figyelni, mozizz inkább a "hibakeresés" helyett, nem annyira hallható ez a dolog, mint amennyire sikerült "kiélezni" itt ....

(amugy a Vocal-nál ha pl. a center közepe van "középen" akkor feltünőbb a dolog, de ha pl. a magas hsz(ek) vannak (maga a doboz aszimetrikusan van) középen, akkor kevésbé, de ugy meg "nemszép" az elhelyezés
.... de itt jóval kisebb különbségekről van szó, mint azt gondolod ....) -
arcitec
addikt
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Köszönve! (Szegény OPTICON azért közbe közbe kap tőled) (Csak halkan mondom
) Amatőr kérdés , de szeretném ha válaszolnál(ha már itt lehet feltenni) . Ha mondjuk az általad linkelt centerek egyike lenne azon hogy szólna a párbeszéd, (azt nem tudom ha 2 center hangszóró van u.a hangtartomány megy mindkettőn?) Egyszerűsítve technikai a kérdés és a gyakorlatban mit hallanék esetleg másképp. No meg annyit kénytelen vagyok megjegyezni, hogy ezen tényt (egyoldalas) még egy teszt sem közölt, pedig egy igazán tényszerű tesztnek egy ilyen jelenséget(főleg ha feltűnő) jelezni értékelni esetleg bírálni kellene.Minden hol, itthon , nyugaton kiemelkedően jókat írtak a Vocal-ról. Egy egyszerű felhasználó ilyet hallva meg néz mint a moziban. Egyébiránt pl az előzőhöz - ami igaz ugyan a belépő alja volt - képest nem érzek hallok semmi rosszat.
Pl itt külön kiemelten elismerték pont az "1" hangszóró okán : [link]
Köszönve.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
Lacielvtárs
üzenetére
Mondjuk (remélem
) viccnek indult a "bögrézés", de pl. akár egy Focal Sib "bögreszettel" sok "látványos" rendszer kiváltható lenne "hangilag", de ugye az meg nem lenne akkora "vizuális élmény" ....

-
Nemir Ombe
addikt
válasz
python1
üzenetére
"Főznek" a gyártók jobbat is, de ugye a felhasználók többsége azt "nem akarja" megfizetni.... vagy a marketingnek bedőlve megfizetik a túlárazott és szépen "dizájnolt" alsó/alsóközép kategóriát, amit a gyártó "feljebbmarketingelt" és felárazott.... de ezért általában nem lehet a felhasználókat "megkövezni", mert egy modern nappaliba az elsődleges választás a kinézet, utána jön az ár és a végén kullog csak a hang, de ezt a gyártók is tudják, így vannak a szép - megfizethető - nem igazán jó hangú, a szép - kevésbé megfizethető - de jó hangú és a tökmindegy hogy néz ki - megfizethetetlen - high end "kategóriák" ....

arcitec:
A beszédhangot (főként a magasabb tónusut) kissé mindig az egyik oldalról hallod, tök mindegy hol történik a "cselekmény" a képernyőn/vásznon .... erre a korábban linkelt Opticon center pl. jó példa.... de ha elég messze vagy tőle és/vagy az elhelyezésnek/kábelezésnek/elektroniká(k)nak köszönhetően "szép teres" a hang, akkor ez nem annyira tud feltűnő lenni, de ettől még hallható, ha figyelsz rá ....
-
Quetz
őstag
válasz
Lacielvtárs
üzenetére
Választhatod őket is. A szállítás tudtommal ingyen van

-
python1
veterán
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Viszont odafigyeléssel és kellő tapasztalattal.lehetne jobbat is "főzni" a kőleves helyett. A gyártókkal semmi probléma,inkább a felhasználók készülékeiben van a hiba.
Természetesen nálam is több sebből vérzik a mozi,de már azért alakulgat a hang,kis odafigyeléssel,trükközéssel lehet ám sokkal magasabb szintre emelni az élményfaktort. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
A bögreszettek nagy részének ugyanolyan mind az 5 szatellitje, azokból elkel több tízezer.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
python1
üzenetére
Hát igen .... csak mivel az általad vázolt rendszerből eladható cca. 5-10 szett évente, addig a "nem tökéletesből" meg több tízezer .... a gyártók meg nem a "tökéletességre" törekednek, hanem az eladhatóságra, így "abból kell valamit főzni" amit vesz a nép ....

VoidXs:
Egy komoly studio/mozitechnika, akár lehet egy "techdemo" is, de az ilyenek alkalmazása egy átlag nappaliban elég korlátozott (mind fizikailag/ mind anyagilag).... ezért (is) van sokszor, hogy a "népek" telerakják minden sz@rral a nappalit, ami elég ha jól nézki és nagynevü gyártó rak(at)ta össze, majd nyugodtan kijelentik, hogy ez egy micsoda jó kis házimozi ....

-
VoidXs
nagyúr
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Vannak olyan rendszerek, ahol még a sub és a többi hangszóró mély egysége is egyezik. Hárman gyártanak tudtommal ilyet (JBL, QSC, Christie), és legközelebb Salzburgban lelhető fel ezt használó mozi (CineplexX Dolby Cinema). 18 sub van a vászon mögött, három darab embernagyságú racknyi erősítő szolgálja ki. Eszméletlen egy moziterem.
-
python1
veterán
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Ott a pont.

Egy ilyen rendszert hallottam,még az atmos hangsugárzók is álló frontokból voltak,amit a plafonra erősített az illető,és minden hangsugárzó megkapta a teljes tartományt + 2 subos rendszer. Eddig amit hallottam ez adta a legtökéletesebb mozihangzást.Viszont a szobát gyakorlatilag másra nem lehetett használni,de nem is tipikus nappalibarát megoldás.
-
python1
veterán
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Bizony lehet "féloldalas",azért ezeket érdemesebb lenne állítva elhelyezni,ami természetesen körülményes lehet.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs
üzenetére
Olyat ne is vegyél ....

.... de amig valaki azt próbálja "bizonyítani", hogy egy centernél (ami most legyen csak 2 utas, 3 hsz-val, a 2 egyforma mély/középnél egyforma "frekvenciamenettel" az egyszerűség kedvéért), ha az egyik mély/közepet kikötjük, akkor "elvékonyodik" ha visszakötjük akkor "megvastagszik" a hang az "akusztikai sajátosságok" miatt (és véletlenül sem a hangváltó "beállításának" köszönhetően), akkor "érdemben" érdemes e vitát folytatni erről vagy akár "további" dolgokról .... ?? ....

-
VoidXs
nagyúr
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Soha nem vennék olyat, ami hallhatóan féloldalasan szól. Az már koncepcióban rossz darab.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs
üzenetére
Fogalmam sincs, hogy előnyös vagy nem, de ha pl. ezek a gyártók ezekbe a centerekbe meg "merték" igy oldani, akkor akkora baj nem lehet ....

(de pl. ennél tisztán lehet hallani, hogy "féloldalasan" szól .... [link] ....
).... és amig az "alapok" nincsenek tisztázva szerintem tök felesleges a többit "feszegetni" ....

-
VoidXs
nagyúr
Vannak itt érdekes gondolatok.
(#140034) alphamooncam:
"Nos, kedvenc zenédet betöltöd az első ( egy hsz modellezése ) sávba, aztán a másodikba és a harmadikba is bemásolod ugyanazt.
A másodikat és a harmadikat összekevered ( két hsz modellezése ), majd ezt követően egy szintre állítod a amplítúdókat.
Szólóba teszed először az eredetit, aztán a kevertet és figyelsz hogyan változik, vastagszik-vékonyodik a hang, ahogy váltogatsz."Na ez mindenhogy rossz. Először is ha a közepek közül kikötöd az egyiket, vajon miért "vékonyodik" (feltételezem, azt érted alatta, hogy magasabb lesz) a hang? Az Audacitys történet még furább. Ha jó amplitúdóegyezést csinálsz, akkor miért változna bármi? (x+x)/2 = x. Nem érzésre lövünk be ilyen nyilvánvaló értéket, abban az esetben ez a mese érvényes.
(#140035) Nemir Ombe: Szerinted ha egy szimmetrikus hangszóró két oldala más tartománnyal dolgozik, az előnyös, vagy inkább káros? Vannak falba építhető, függőleges centerek, amikre ez nyilván nem érvényes, továbbá mindkét oldalon dupla (mély)középpel rendelkező darabok, de itt most nem azokról van szó.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam
üzenetére
Nem "illik" visszadobni a labdát, ha nem tudunk vele mit kezdeni .... tessék utánajárni ....

-
alphamooncam
őstag
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Sokkal tapasztaltabb vagy, mondd el te...
Aztán mondjuk kíváncsi lennék mi a véleményed a hang elvékonyodásáról, megvastagodásáról tett tapasztalásaiddal kapcsolatban.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam
üzenetére
"Felteszem elérhető számodra egy hm. centersugárzó, amiben van általában két egyforma hangsugárzó, és egy magassugárzó.
Nem kell mást tenned, mint kikötni az egyiket a két egyforma hsz közül, és figyelni, hogy ezt követően a jól ismert hangszín hogy vékonyodik el"Tényleg nem akarok semmit hozzáfűzni "tetemes" írásodhoz, de azt azért megkérdezném, hogy szerinted egy (normálisabb) centerben (vagy akár egy pl. 3 hsz-s, 2.5 utas dobozban is) csak azért mert 2 db (ránézésre) tök egyforma mély/közép van, azok tök egyforma frekvencián dolgoznak .... ??
Ha ezt sikerült "megfejtened" utána rátérhetünk a többire ....

-
alphamooncam
őstag
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
"1, mert eddig feltehetőleg csak "gagyi" polcsugárzókat/dobozokat hallottál .... (mellesleg nem igazán értem mi köze ennek az Elac sub-hoz)...."
Igazad van, én kizárólag gagyi polcsugárzókat/dobozokat hallottam veled -ellentétben. Köszönöm a megtisztelő megjegyzésedet ! Tőlem folytathatjuk ebben a stílusban is...
"2, a #140013-ad hsz-ből valahogy ez jött át, de én kérek elnézést, hogy nem tudtam kitalálni "mire is gondolt a szerző" ....
"Ugye ez itt a haladó hm topic, ahol tanácsokkal látod el az érdeklődőket. Feltételezem hozzáértő vagy, amit persze nekem eszem ágában sincs megkérdőjelezni, minden tiszteletem a Tied, hogy tudásoddal segíted a többséget.

".... mellesleg tudsz még pár ilyen "szakkifejezést" ...??
....mert pl. ez (is) nagyon tetszett;"amely jelenséget úgy nevezzük, hogy megvastagszik a hang" ....
"Ezen a szinten alap dolgokról fogok pár szót ejteni, amit magad is könnyen ellenőrizhetsz.
Felteszem elérhető számodra egy hm. centersugárzó, amiben van általában két egyforma hangsugárzó, és egy magassugárzó.
Nem kell mást tenned, mint kikötni az egyiket a két egyforma hsz közül, és figyelni, hogy ezt követően a jól ismert hangszín hogy vékonyodik el.
( Tele vagyok feltételezéssel Veled kapcsolatban
)Na de azt is felteszem annyira azért annyira nem vagy kiváncsi, hogy a szerelés során véletlenül kárt tegyél drága berendezésben, ezért létezik egy másik megoldás, is amivel lemodellezed. Ez nem kerül kb. semmibe, csak egy kis időbe:
Tehát, felteszem rendelkezel sztg-el.
Ha még nincs DAW-od, akkor beszerzel egyet, megteszi az ingyenes Audacity is. Emlékszel még erre ?!
Nos, kedvenc zenédet betöltöd az első ( egy hsz modellezése ) sávba, aztán a másodikba és a harmadikba is bemásolod ugyanazt.
A másodikat és a harmadikat összekevered ( két hsz modellezése ), majd ezt követően egy szintre állítod a amplítúdókat.
Szólóba teszed először az eredetit, aztán a kevertet és figyelsz hogyan változik, vastagszik-vékonyodik a hang, ahogy váltogatsz. Ja, és nem szégyen tanulni én is azt teszem...
-
-
nubreed
veterán
válasz
Vikthor
üzenetére
Hát a TrueHD -hez vagy DTS-HD -hez eddig is a videokártya hdmi kimenetén továbbítottam a jelet az erősítőhöz, volt AMD is, most nVidia 1070 van, de a célnak ugyanúgy megfelel. Azért érdekel ez a hangkártya, mert elég jó fejhallgató erősítő van rajta, és szoktam használni a fejest is (Audio Technica ATH-A700), hogy mást ne zavarjak mondjuk este. RCA azért, mert egyszerűen a jelenlegi hangkártyán is és a kiszemelten is RCA -s a digitális kimenet.
Zenére szerintem jobb egyébként az analóg kimenet, a bitstreamet csak mozizásra használnám. -
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam
üzenetére
Akkor sorban:
1, mert eddig feltehetőleg csak "gagyi" polcsugárzókat/dobozokat hallottál .... (mellesleg nem igazán értem mi köze ennek az Elac sub-hoz)....
2, a #140013-ad hsz-ből valahogy ez jött át, de én kérek elnézést, hogy nem tudtam kitalálni "mire is gondolt a szerző" ....

.... mellesleg tudsz még pár ilyen "szakkifejezést" ...??
....mert pl. ez (is) nagyon tetszett;"amely jelenséget úgy nevezzük, hogy megvastagszik a hang" ....

-
nubreed
veterán
válasz
Vikthor
üzenetére
Köszönöm, előszőr próbálkozom majd a fellelhető budapesti szalonokban, ha nagyon nem akarna összejönni, amit amúgy kétlek, akkor legfeljebb szólok.

Más, általános kérdés: digitális koax RCA kábelből létezik valahol 4 vagy 5 méteres kiszerelés? Most még nem kell, de lehet, hogy majd kelleni fog. Jelenleg egy 3m -es van, ezt még a Kácsában csináltattam, de lehet, hogy hangkártyát is cserélek a gépemben és akkor kevés lesz a 3m -es valószínűleg (jelenleg az SB Audigy 2 ZS Platinum Pro külső dobozának koaxális SPDIF kimenete van rákötve az említett kábellel az erősítő SPDIF koax bemenetére). Viszont az új hangkártya belső, PCI Express -es lenne (Asus Xonar Essence STX II) és így a gép és erősítő közti távolságot már nem nagyon tudná a mostani kábel áthidalni, ezért kellene hosszabb kábel.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Akkor fussál neki még egyszer ! ( A szavaiddal élve )
Miért tetszik jobban pl. egy átlagos polcsugárzó ( két különböző hsz ) hangjánál jobban egy olyan doboz hangja, amiben két vagy több közel azonos hsz. van, és mondjuk ezek frekvencia lesugárzása között min. átfedés van.
Igen azért, mert pl. a hangszereknek így lesz teste, és amely jelenséget úgy nevezzük, hogy megvastagszik a hang.
Ezt alkalmazták az általad említett Elac 2090-esben is.
Mégis hol olvastad abban amit írtam, hogy a 2070-es és 2090-esnél alkalmazott megoldások egy sub esetén teljes mértékben alkalmasak a szobában keletkező kioltások és kiemelések eliminálásárára?
-
nubreed
veterán
válasz
Vikthor
üzenetére
Igen, aszem igazad van, ha már ennyit vártam, az a néhány hónap ide vagy oda már tök mindegy. Nem egy évre vesz az ember hangfalakat, legalábbis én biztos nem, mint látható a példámból. Minimum 10 évre tervezek az újjal is. Szóva érdemes összegyűjteni a pénzt az A7-re. És mindenképp el akarok majd menni meghallgatni őket, netdepo, octogonaudio vagy extremeaudio -nál, tök mindegy, ahol lehet.
-
válasz
nubreed
üzenetére
Nem hallottam azt a JBL-t amit írtál, viszont ha 16-18 évente cserélsz hangfalakat és ennyit "vártál" vele, akkor tényleg ne hamarkodd el a döntést és menj az A7-re.sokkal jobb konstrukció mint a TSi vagy TSx. Ráadásul mindig ott lesz az oldaladban a tény ha nem az RTi-re esik a választásod, hogy tényleg jobb lett volna azt venni és kiböjtölni a difit...
-
nubreed
veterán
Szóval megvan, milyenek a jelenleg front hangfalaim, a pontos típusra nem emlékeztem.
JBL Northridge N38, kb. olyan 16-18 évesek lehetnek. Ezeket cserélném le. Akkoriban ez talán középkategóriának számított, de emlékeim szerint nem is volt akkora választék hangfalakból és szettekből mint manapság, néha úgy érzem túl kínálat van. Tehát ehhez képest mérve a TSx sorozata a Polknak mennyire számítana feljebblépésnek? Tudom, megbeszéltük, hogy inkább az RTi, csakhát az anyagiak, ugye... -
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam
üzenetére
Akkor gondold végig mégegyszer .... de segítek egy kicsit .... 1 vs 2 sub esetén sem akkor fogsz különbséget hallani, ha a 2-őt egymásra (vagy közvetlen egymás mellé) teszed, hanem ha egymástól megfelelő távra .... ettől a pontól kellene újra nekifutnod ....

-
dunkel
őstag
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
A mélnyomó elhelyezése mióta alap? Eddig kb. 2 helyen jártam ahol nem a frontok környékén volt lerakva ahol épp maradt hely hanem a hallgatási pontnak megfelelő helyen. De még ha egy viszonylag jó helyre van rakva, egy átlagos méretű szobában, mint amiről szó is volt (20nm) mindhárom alapmódus a hallható tartományba esik és valamilyen mértékben bele fog rondítani az átvitelbe.
Innentől kezdve pedig te csinálsz amit akarsz, a lehető legkevésbé szar helyet megkeresheted, de az EQ nem fog neked rendet tenni és nem lesz lineáris átviteled 0,3mp RT60-nal.
Szoftverrel nem tudod a fizikát kikerülni.
-
Quetz
őstag
válasz
csuszi
üzenetére
Ha Angliai beszerzés is játszik, akkor a Peter Tyson bundle oldalán Denon 6300 mellé Monitor Audi Silver 6 5.1-t adnak. Az már Monitor Audio Silver W12 subwoofer-rel jön. De van ott 3K font alatt yamaha rx-A3060 5.1 bundle is.
-
csuszi
aktív tag
válasz
nadtom
üzenetére
Quetz, nadtom mindkettotoknek koszonom a valaszt.
20nm szoba.
Quetz, nem 2070 et adnak hozza, hanem Q Acoustics 3070S-t
ertem az okolszabalyt, olvastam a kezdo hozzaszolasban, de akkor tudtam volna venni az erositot kb 1000 funtert es a hangfalakat 2ert. azota ez a lehetosefg elszallt

akkor mi a velemeny errol?
Q Acoustics Concept 40 5.1 Speaker Package
plusz
Denon AVR-X6300Herrol azt irtak, hogy a zeneben se rossz.
koszontem

-
alphamooncam
őstag
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
"Hallottam egy ugyanazon helyen pl. 2 és 4db gyengébb (Kef q400) és 1db db komolyabb (Elac 2090) sub-ot és nem az volt a véleményem, hogy a 2 vagy a 4 jobb lett volna, mint az az 1 .... de kinek mi tetszik ....
"Gondolkodtam azon amit írtál, hogy hogyan lehetséges ez, és amikor nézegettem a 2090 felépítéséről készült "röntgen" képet, hirtelen belémhasított, de hát hiszen ez nem 1 hanem 2 sub egy dobozban ! Nem hiszem el hogy csak nekem nem szúrta ki a szemem, hogy ez két subként viselkedik, amikor nagy betűkkel hirdetik hogy nem push-pull hanem push-push módban működik. .
ZSENIÁLIS !
Így már érthető, miért hallottad jobbnak az egy szem ELAC2090-et, hogy miért győzhetett 1 (!) sub 2 subbal szemben.
Viszont igazat kell, hogy adjak Dunkelnek is, mert az elmélet a 140002 számú hsz-ban írtakat igazolja.
-
válasz
nubreed
üzenetére
Nem ajánlom személy szerint a TSx szériát, az a TSi utódja, belépő polkok azok. Nekem TSi 500 volt anno és az RTi A7 hatalmas előrelépés ahhoz képest, jóval jobb hosszútávú beruházás. Ráadásul sokkal életszerűbbek a hangok mozin, nekem a TSi valahogy olyan merev volt. Én szeretem a polkok hangzásvilágát, felsőbb Denon remek választás mellé, mondjuk célom az LSiM707, meg a hozzávaló center. Addigra kitudju mi fogja leváltani azt, messze van az még, addig marad az RTiA7
-
Quetz
őstag
válasz
hajnalbros
üzenetére
Több lehetőséged is van:
- Ráütsz egy jó nagyot, épp akkorát, hogy többet ne halkuljon el.
- Még ennél is nagyobbat ütsz rá, hogy többet ne jöjjön vissza a hangja, ezzel is állandósítottad az állapotát
- Elviszed szervizbe, ahol távráolvasás helyett meg is tudják javítani. -
Nemir Ombe
addikt
válasz
dunkel
üzenetére
Bakker .... ne sarkítsunk már ennyire ....
.... legyen már "alap" a hsz-k megfeleő elhelyezése, elvégre a "nagyobbik" topikban vagyunk .... ha a "lehető legjobb" elhelyezés meg van, jöhet a beállítás, finomhangolás és ami ezzel nem megy, azt kell/lehet "hardveresen" kezelni .... nem "mindenremegoldás" egy eq/room correction/stb sw, de az esetek többségében (a személyes tapasztalataim alapján) már ezekkel is sokak rendszerén lehet (akár jelentőssen) javítani, a panel/szivacs/egyéb kiegészítők "random" vásárlása helyett .... 
(.... ja, és ugye ezekben a rendszerekben nem csak "eq" van, azért a csatornánkénti fázisállítás lehetősége, a visszaverődő hangok és az állóhullámok kezelése, stb. nem egy hátrány, melyek egy részét "panelezéssel" körülményesebb megoldani, mint sw-esen .... de ugye egy függ a sw "minőségétől" is ....
) -
nubreed
veterán
Ha az erősítőm 8 ohm -os speakerek rákötését ajánlja, de a kiszemelt speaker pár 6 ohm -os, meg szabad kockáztatni? Lehet belőle bajom vagy túl terhelé esetén úgy is lekapcsol automatikusan a beépített védelem miatt az erősítő?
-
hajnalbros
tag
Sziasztok! Adott egy Pioneer vsx 916 os házimozi erősítő, kb 30perc filmnézés után a center meg a bal oldali csatorna elhalkul de ha picit ráütök a tetejére megjavul! mindegy milyen jelforrást kap ugyanezt produkálja valakinek vmi tipp?? üdv
-
alphamooncam
őstag
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Igen tudom mekkorára gondolsz, de van más alternatíva is.
Esetleg ez a membránlapos rezonátor?
Én nem erőltetek senkire semmit, de ha valakinek van hozzá affinitása, miért ne?
-
nubreed
veterán
válasz
Vikthor
üzenetére
Hát reméljük nem te leszel ebben az univerzumban az egyetlen aki meg akar válni tőlük.

Egyébként más, bocs, hogy jövök a hülyeségeimmel még, de nekem a Polk Audio temék vonalain egyelőre felfedezetlen terület, de szimpatikus, ezért érdeklődöm irántuk. A mostani JBL Norhtridge front speaker -eimet cseréném le, és lépnék feljebb, most láttam elérkezettnek az időt. Tehát a kérdés a Polk Audio TSx 440T és 550T is ajnálott lenne amúgy erre a feljebb lépésre? Másik termékvonal, picit olcsóbb mint az RTi A széria...
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
alphamooncam
üzenetére
Van ami "csak" eq-val (és a többivel) nem tüntethető el, de javítható .... ellenben mégis érdemes(ebb) itt kezdeni, mint ész nékül paneleket vásárolni .... tudod pl. mekkora egy 50-60hz en (valóban) hasznos "basszuscsapda" .... ?? .... mert a legtöbb esetben a mély(ebb) részeknél van probléma, a közép/magasakkal ritkában és azokat könnyebb is "orvosolni" ....

-
dunkel
őstag
válasz
Nemir Ombe
üzenetére
Ezzel az EQ-val a hangsugárzó hibájából eredő hangerő szintek korrigálhatók. Minden más csak félmegoldás.
Ha a szoba kiemel 40Hz-en a hallgatói pontban és EQ-val leviszed lineárisra az nem ugyanaz a hang lesz mintha nem emelne ki a szoba. A direkt hang gyorsabb, pontosabb mint a szoba zengésével dúsult hang. Hiába ugyanazt mutatja a hangerő szint mérő mindkét esetben.
Ha beszakadás vagy más néven kioltás van a hallgatási pontban azon az EQ nem tud segíteni. Hiába tolod rá a kakaót, az ellenfázist ugyanúgy erősíted, végeredményben nem jutsz előrébb, cserébe terheled a hangsugárzót és annak erősítőjét.
A szubot tologatni kell a megfelelő helyre vagy a hallgatási pontot kell a szubnak megfelelően kiválasztani. És/vagy kell egy jó szoba.
Amit EQ-val lehet kezelni, az ha tudjuk, hogy a szub kiemel vagy gyengébb egy frekvencián azt korrigáljuk vele. De ez csak akkor működik, ha az a szub hibájából fakad nem a szobáéból.
-
nubreed
veterán
Norbi72, Vikthor: köszi a válaszokat! Elgondolkozom rajta. Talán használtan ki tudok majd fogni egy pár A7 -et, újra most tuti nincs pénzem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen széket vegyek?
- Milyen routert?
- Steam topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Netflix
- További aktív témák...
- Samsung S24D330 FullHD monitor, számlával!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3849, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3747
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Apple iPhone 14 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

.... esküszöm már fel sem tünik ....