- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
python1
veterán
válasz
Dagidög #182286 üzenetére
Mi az, hogy el van mászva a két front egymástól?
Multkor éppen erről volt szó, hogy a hozzád legközelebbi hangsugárzóhoz igazítja az összeset, nálam sem egyforma távolságot mért a frontoknak, igaz csak centiméterek, de a valós távolsághoz képest azért kevesebbet mért. -
-KP-
addikt
válasz
Dagidög #180320 üzenetére
35m2-es dedikált mozihelyiség tv-vel? Szerintem epic fail. Másrészt hiába nem túl magas a belmagasság, 35m2 mérettel azért nagyon nem kevés légköbmétered lesz.
A Triangle egyébként nálam alapba az egyik nem ajánlott márka, főképp a magaskiemelésük miatt. Bár ennél a modellnél már visszább fogtak belőle más modellekhez képest, de még mindig meg van. Az tény, hogy külsőre szépek.
Szerintem én inkább keresnék mást. Ha mindenképpen új kell és hasonló áron pl. egy Monitor Audio Silver szett jobb lenne. Pl. ez: [link]
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Dagidög #180217 üzenetére
Pont az a jó benne, hogy rengeteg részlet van a sötétben is, teljesen reálisak a szintek, ahogy arra a HDR-t kitalálták. Nagyon meg tudja edzeni a vetítőket, főleg az extrém kontrasztjaival, amikor egy minimális fényerejű jelenetben lámpát is gyújtanak. Nálad valami beállítás lehet rossz, de ha dinamikus a célfényerő (a fehér rámegy a feketére), az is megöli.
Mindenképp Dirac kell legalább ilyen környezetre, az nagyon megemeli az árminimumot. Esetleg MiniDSP-vel tudsz olcsósítani.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Dagidög #179472 üzenetére
A legjobb ellenőrzés az ismételt mérés. Akkor megmondja, hogy mennyire ment félre. A Cavern sajnos nem fér hozzá annyira a rendszerhez, hogy tökéletesen egymáshoz időzítse a mikrofont és a hangszórókat, a REW viszont igen, így abban is lehet impulzus késleltetést számítani valahogy (kézzel, Audacityben számolva, hogy hányadik minta a 100%).
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Dagidög #179155 üzenetére
1. De, csak itt fixen tudod, hogy mennyivel vezérel(het)ed túl a szoftveres procit, vagyis mekkora kompressziót látsz a lehető legrosszabb esetben.
Azzal tudsz sokat nyerni, ha előbb kiszintezed prociból/AVR-ből, és utána raksz rá EQ-t PC-ről. Így -6 alá garantáltan nem eshet.
-
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Dagidög #179044 üzenetére
1: ezzel nem vagy egyedül, én is hatalmas hangerőt vesztek.
Igen annyit hozzá adhatsz a preampra.
2: azt nehéz elképzelnem, én amiket hallottam, pont hogy még a harsányból is egy nagyon egységes, megfogott felső tartományt hoz létre
3: mérd vissza rew-el a frekinentet, ott láthatod mennyivel van a többi felett a mély -
denesdr
addikt
válasz
Dagidög #178843 üzenetére
Igen, de szabadtéren nem szobakorrekciót alkalmazunk, hanem hangsugárzó korrekciót, mivel gyakorlatilag nincsenek visszaverődések. Ahogy írod is: "rajtuk egy korrekció" azaz a hangsugárzókon. Egy szobában viszont a hallgatói pozícióból (és környékéről) a legtöbb esetben nem lehet csak a hangsugárzót korrekciózni.
-
denesdr
addikt
válasz
Dagidög #178839 üzenetére
"A pontos, steril hangzás általában nem tetszik az embereknek, mert nem vagyunk hozzászokva."
Nem tudom, én többször hallottam már a rendszeremet szabadtéren (ahová ugye nem kell szobakorrekció, főleg nem a magastartományban) szólni, de nálam a Cavern korrekcióval szobában sem a magastartomány, sem a középtartomány nem úgy szól.
Megintcsak azt tudom mondani, hogy szobában a közép- és magastartományban a hangsugárzónk hullámfrontja (azaz a szobai visszeverődés nélküli direkt hangzása) nagyon fontos, ezt egy utólagos szobai korrekciózás haza tudja vágni, a hallgatói pozícióban mért jó átvitel elérése érdekében.
Persze biztos van az a mennyiségű szobai visszaverődés, ahol már szükség van a magassáv korrekciózására is. Ez a meglátásom. -
python1
veterán
-
Dagidög
senior tag
válasz
Dagidög #178784 üzenetére
Mélyek kivasalva, a Rythmikek megtáltosodtak. Kalibrálatlan < YPAO < Audyssey XT32 < Cavern+EQAPO
Egyelőre csak zenével tesztelek.
A közepek és a magasak élénkebbek. Magas tartomány a megszokotthoz képest nekem harsány még room curve-vel is, de még szokom.Ami fura, hogy a frontok között a frektartomány egy része elhúz balra, pl. olyan vokál enyhén balról szól, aminek biztos, hogy középről kéne, így a sztereó tér nem kerek.
Mérek újból. Egy hallgatói pozícióhoz hány mérési pont ajánlott? A mikrofont hogy helyezzem el? -
-
Quetz
őstag
válasz
Dagidög #177614 üzenetére
Bika erősítő kell neked. Tovább itt kalkulálhatsz: https://www.crownaudio.com/en/tools/calculators#amp_power_required
-
-KP-
addikt
válasz
Dagidög #177620 üzenetére
Az hogy 0-hoz közel csavartad semmit nem jelent. Nullához csavarni a 40w tudó avr mellett, vagy a 300W tudó végfok mellett teljesen más. Ahogy semmi nem jelent, hogy nulla, vagy -10 vagy -20. Milyen gain és milyen végfok mellett? Ráadásul a különféle márkáknál a hangerőskála még véletlen sem összevethető. Van ami 0-nál ér véget, van ami +20-nál. Van ami -100-nál kezdődik, van ami -80-nál.
-
-
VoidXs
nagyúr
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dagidög #173782 üzenetére
Ennyire gyász a hang? Azonkívül, hogy magamat szörnyű hallgatni, én úgy értékeltem, hogy nem jó, de nem is tragikus. Nem hallotad az első verziót amit webcam mikrofonnal rögzítettem. Pedig most emiatt vettem egy K669B-t. Legközelebb megírom a szöveget és felmondja más!
Szerk.
Ja vagy hogy Neked kellene mérőmikrofon. Most esett le.
Amúgy szívesen.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Dagidög #171173 üzenetére
Én nagyjából 15 KHz-g hallok....
A hangerőt feljebb csavarva 16-20 KHz-nél a fiam ( 14 éves ) a fülét fogva jött be hozzám,hogy mi a túrót csinálok?! Vegyem lejjebb a hangerőt mert rettentően bántja a fülét! Ő hallotta ....én nem.
Sok volt ifjú koromban a hangos zene és a munkahelyi zaj sem használt neki. -
denesdr
addikt
válasz
Dagidög #170424 üzenetére
Nyilván nem minden pro szub egyforma, ahogy Tamoo is írja, 30Hz körüli hangolású pro szub teljesen jó otthonra, egy ilyennel 30Hz alá is lemegy a használható tartomány szobában, meg a mellbevágás amúgysem 20Hz körül van, hanem 50Hz fölött. Jó példa a nemrégiben emlegetett RCF S 8028 II vagy 8018 II. Egyébként ezek utánépíthetők, ha valakinek van kedve hozzá és spórolni szeretne. A hangszórójuk kapható kisker forgalomban, aztán kell hozzá egy hangszórónként 150-200 literes doboz 30Hz-re hangolva és kész, na meg egy jó erősítő.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dagidög #170424 üzenetére
Én olyat néznék aminek 30Hz körül van a hangolása.
Nem kell 140dB-el hallgani és akkor nem süketülsz meg.JBL EON618S volt téma a napokban, erre kíváncsi lennék én is, hogy milyen ennyiért.
A 15"-os zárt Ultimaxom frekimenete is esik 37Hz-től, igaz nem olyan meredeken mint egy reflexesé, meg a room gain ráerősít meg az EQ is, de azért na ... -
denesdr
addikt
-
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dagidög #168108 üzenetére
Kérdezd meg esetleg python1-t, neki van/volt/lesz UPA is és T.AMP is, én nem tudom megmondani a tutit, hogy mivel jársz a legjobban.
15e-ért van most az apróban egy Xonar D2X ... szerintem arra érdemes most lecsapni. Én is elgondolkodtam, hogy megvegyem tartaléknak, mert ha a HDAV beadja a kulcsot bajban leszek.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Dagidög #167841 üzenetére
T.AMP [link] (De nem én találtam igazából hanem Python mutatta nekem is.
)
9cm-es venti van benne, azt ki kell cserélni mert hangos illetve ha a "világosabb hangot" kedveled ez nem a Te erősítőd. Ár/értékben nagyon jó, de nyilván találni jobbat is, csak nem ebben az árban.#167840 Quetz: Bírnám, de már amit tervezgettem az is ingerküszöb fölött van méretben.
De a Faital-nak se lenne rossz nagyobb doboz, mert így kb. 26Hz-re jön ki a port tuning. Ez nettóban kb. 108 liter (port, merevítés, hangszóró nincs beleszámolva persze)
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Dagidög #167841 üzenetére
Végfokból Tamoo talált egy nagyon jó vételt, hangkártyából a régi Xonarok a felső-haladó, az újak pedig az ultra high-end házimozis cuccok szintjét hozzák, mikrofonból az UMIK-1-et ajánlom. Ha külön akarod EQ-zni a két subot, akkor 7.1-es hangkártya kell mindenképpen. Ezek így bőven 200k alatt jönnek ki, még akkor is, ha minden csatornád bridge-ben lenne, de arra nyilván nincs szükség.
-
ada19
senior tag
válasz
Dagidög #167114 üzenetére
1. Úgy emlékszem VoidXs korábbi hozzászólásai alapján hogy egyértelműen megéri mert így lesz a legjobb minőségű a dekódolás. + ugye a PC-s EQ-nak is követelménye. Viszont így bukod pl. az Atmos-t.
2. Kipróbáltam, majd még aznap megrendeltem a miniDSP UMIK-1-et.Nincs kalibrációs fájl, + mélytartományban minden mérésre teljesen mást adott.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Dagidög #166754 üzenetére
"... megkérdőjelezted a nagy teljesítményű mélyládákat."
Ha visszaolvasol, akkor látod, hogy nem a nagy teljesítményű ládák szükségességét kérdőjeleztem meg önmagukban, hanem az aránytalanságot a többi hangdoboz erősítéséhez képest. Ez is csak azért lényeges, mert a gain staging rovására megy."Az aránytalanság adódhat a szoba kiemeléseiből vagy a hangszórók tulajdonságaiból is."
... meg ha egyesek a rendszer elemeinek a kiválasztásakor túlzásokba esnek.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Dagidög #166735 üzenetére
"Minél mélyebbre mész frekvenciákban, annál inkább hatványozódik a hangsugárzó meghajtásához szükséges teljesítmény. A csöves erősítő biztos helytáll bizonyos helyzetekben (mondjuk zenén lefelé 40Hz-ig, filmekben 80-ig), de filmekben kell a külön erősítővel rendelkező mélyláda, ami kisegíti azt az alsó frekikben."
??? Köszi,de ez még alapszintű házimozis topikban sem kérdés.
"Azért vesszük vissza a böszme mélyládákat, mert az átlag jelszint túl magas, onnan meg jöhet a bemérős korrekció. Hogy neked ez utóbbi nem tetszik, már egyéni dolog."
Valamit nem értettél. Az átlag jelszint azért túl magas, mert nincs arányban a többi hangsugárzó és az ahhoz tartozó erősítők teljesítményével. Ezért kell visszavenni, hogy szintben legyenek. Ha arányos lenne, nem kéne visszavenni.Elektronikus korrekciót meg alkalmazzon az, aki szükségét érzi.
-
gab1ka
senior tag
válasz
Dagidög #166339 üzenetére
Köszi, egyáltalán nem fontos, csak meglátva hogy te is kalibráltál ténylegesen, nem pedig szemre hogy "mi a szép", ezért beugrott ez az anomália, gondoltam hátha mást is zavart.Én a Calman szoftverét használtam a colorchecker miatt, illetve ott aztán tényleg leellenőrizhető elég sok anomália.A következő kijelzőmnél már szeretnék olyat, amit adatkábellel össze lehet kötni a pc-vel és egyenesen a 3D LUT-ot feltölteni, mára ez már nem nagy kuriózum ha jól tudom.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Dagidög #166353 üzenetére
Az impulzus-kód moduláció ( PCM ) egy olyan módszer, amelyet a mintavételezett analóg jelek digitális ábrázolására használnak .
Idézet a wikipédiából ...
Ezt én is olvastam. F&szán meg van fogalmazva. OK. Hülyeséget írtam.
Szóval a PC-ben az akárhány bites tömörített (egyszerűség kedvéért DD, DTS) többcsatornás jelfolyamot átalakítanak egy veszteségmentes LPCM-é, azt jól meggyötrik EQ-val, majd áttolják az AVR-be, alakítsd át analóggá és oszd szét... szép. Aha köszi most már értem. Asszem.
Ma már nem kéne több kv-t innom. Szerintem.
-
Dorian
félisten
válasz
Dagidög #166342 üzenetére
Amelyikben szar minőségű a DA, abban a végfokok is azok lesznek, úgyh mindegy. (Inkább fordítva van, adott gyártó procija = AVR - végfokok.)
Sokan azért sztem nem vesznek hangkártyát, vagy ha igen, akkor külön végfok a cél, nem AVR.
A legtisztább, ha az EQ-t és ezzel együtt az adatállomány kitömörítését a PC végzi, majd ez digitálisan HDMI-n átmegy az AVR-be. -
Tamoo
nagyúr
válasz
Dagidög #166342 üzenetére
Pl. a 4308 EXT IN bemeneten (amit én használtam hangkártyával) kikerüli a DAC-DSP részt ha jól értelmezek mindent. Nincs is hatással rá ilyenkor semmiféle beállítás, ezt tapasztaltam.
De pl. a Crown XLS amit használok annak nincs digit bemenete, de mégis minden esetben végez konverziót mert átmegy a jel DSP-n.
-
-
gab1ka
senior tag
válasz
Dagidög #166335 üzenetére
Csak azért kérdeztem, hogy te nem találkoztál e a grayscale-on a 2-3-4-5%-os patterneken egy fura kékességgel? Értsd, a nagyon sötét szürke a panel háttérvilágítása miatt kb inkább sötétkéknek hat mint sötét feketének.Nekem is i1 Display Pro van, elvileg 30 IRE alatt kicsit pontatlan, de ezek a patternek fekete háttér mellett szemmel láthatóan is a kékbe húznak.Leginkább az IPS paneles monitor mellé téve szembetűnő, már megszoktam, de eleinte eléggé zavart, illetve 2.4-es gammára kalibrálva eléggé minimalizálódott.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Dagidög #165917 üzenetére
Ha ugyanabban a szobában méred, akkor igen, csak hozzáadódik a szobád lecsengése.
gab1ka: A hatásfok maximális teljesítményen számít, nem éri meg ezzel az évi 3 forintnyi árammal spórolni. Ha hatásfok alatt a zajszintre gondoltál, ami tényleg változik a digitális hangerővel, arra meg azt mondom, hogy a 130+ dB-re képes (és ez PC-n az egyik legolcsóbb belépő) hangkártyámnak aztán teljesen mindegy, hogy ebből 10 veszik-e el vagy 20. Úgy sem fogja elérni a szobám zajküszöbét, persze ezt az AVR-ek nem mondhatják el magukról, ott kell ezzel játszani a 80-90 dB-s zajszintek miatt. Mit értesz az alatt, hogy "zavaróan későn triggerelődik?" A triggert elég egyszer megkapni, utána kb. negyed-fél órát szoktak élni, addig pedig biztos lesz akció. Az én DIY subom BASH erősítője (amit rengeteg bolti darab is használ) maxon van.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
Dagidög #165779 üzenetére
Szerintem pontosan értjük egymást, csak az a különbség köztünk, hogy mást keresünk a filmben, mástól fogjuk jónak értékelni a filmet.
"filmes hatás" : én pont nem akarok ilyet, én a valóságot akarom a filmben látni / hallani (kivéve a forgatás kellékei nyilván)
"filmben megmutatás" : ezt se akarom. Azt akarom nézni a filmben, amit szeretnék, mert a valóság is ilyen. Ha lemaradok valamiről, akkor nem morgok, hanem megnézem mégegyszer. Pl. 3D filmekben nagyon illúzióromboló tud lenni a mélységélesség, félrenézek, és tiszta homály, amire nézek. Egyből széthullik az illúzió (arról nem beszélve, hogy a szem is kikészül attól, hogy a homályt próbálja meg fókuszba hozni)...
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Dagidög #165754 üzenetére
Ha elég nagy képfrissítést használsz, ugyanúgy összerakja a szemed a motion blur-t, mert annak pont az a biofizikai jelensége, hogy amennyiben az adott pontot érinti a mozgás, ideiglenesen kiégeti a szemed. Természetesen a 120 Hz ehhez nem elég, ugyanis ott még mindig darabos a mozgás. Tudatosan már nem veszed észre, csak azt látja a szemed, hogy ez a stimuláció elmarad a mozgás pályájának egy részén.
A 360°-os záridő sem megoldás erre, mert nem tud átmenetet képezni, simán lehet, hogy egy pontig elhaló elmosódása van egy pályának, ami onnan a következő képkockán szintén halványan indul, így végül ugyanígy kimaradnak részei. Erre a 24 Hz azért volt "megoldás", mert egyszerűen annyira szakadozik, hogy az ebből fakadó legkisebb probléma is nagyobb kárt okoz a mozgással, nem azért, mert korrekt lenne a motion blur.
Amúgy van egy nagyon jó megoldás, különböző technikákra alapozva lehet utólagos motion blur-t adni a képre. A Gemini Man-nél néhány snitten volt is rá példa, ha képkockánként jársz, akkor láthatod, hogy néhány mozgást olyan módon nem tud rögzíteni kamera, mert átfedés van az elmosások közt.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
Dagidög #165754 üzenetére
"Az interpolációval az a probléma, hogy olyan dolgokat számol ki, amik a forrásban soha nem voltak ott, ami hibákhoz vezethet."
Ezért kéne fordítva működni a rendszernek, publikálni kéne a filmet 60Hz-en (vagy 120Hz-en), aztán a TV-kbe (mozikba) lehet "film effekt"-et rakni, ami elmossa, eldobál képkockákat, stb. Ezt sokkal könnyebb, mint interpolálni, és mindenki boldog lenne. Egyébként ugye nem gondolod, hogy 50 év múlva is 23Hz-el fogunk bénázni?"A filmiparban - többnyire - tudják, hogy mit csinálnak."
Ne legyél naív, ott azt nézik, hogy tömik meg jobban a zsebüket..."Próbáld ki, hogy egy fix pontra nézel, majd az arcod és a fix pont között gyorsan elhúzód a kezed - akármit csinálsz, el fog mosódni a mozdulat."
Nem igaz, ha a szememmel követem a kezem, akkor élesnek látom. Ha egy pontra nézek, akkor elmosódik. Vagyis ha a filmben egy pontra nézek, akkor a gyors keresztmozgást elmosódottnak fogom látni akkor is, ha az egyébként éles. A szem megoldja ezt a filmben is, nincs szükség mesterséges elmosásra.Játékoknál az első, amit kikapcsolok, az a motion blur, mélységélesség, meg az ilyen fasságok.
#165760denesdr: ott akkor más probléma lehet, mert feltételezem, a való élettől nem fájdul meg a fejed.
-
Dorian
félisten
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- World of Tanks - MMO
- Tesla topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest