- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Minden téren tudott fejlődni a Motorola Razr 60 Ultra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Magisk
- Nothing Headphone (1) – nem kell ide idézet
- Milyen okostelefont vegyek?
- Az iPhone a mobilpiac katalizátora
- Akciófigyelő: Megnyílt a Xiaomi hivatalos magyar webáruháza
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dni
őstag
Sziasztok!
Onkyo TX-NR809-es erősítőnknek menni kell, így utódját keressük.
Házimozink jelenlegi elemei:
Hangfalak: B&W CDM7 Special Edition front, Center, B&W DM305-ös háttér. 2 Sub láda.
Forrás: HTPC
Technics DA-A10 DVDAudio lejátszó
Digi Set-top box
Megjelenítő: JVC DILA-X3
5m x 5m-es szoba, tehát hatalmas teljesítményre nincs szükségMost már inkább csak filmet nézünk rajta és csak nagy ritkán kerülnek elő koncert felvétek, DVD-Audio lemezek. Multiroomra, netes "okos" funkciókra nincs igazán szükség, eddig sem használtuk ezeket. Hangfaéaink 7.2-re bővítését nem tervezzük egyenlőre. Eddig főleg Onkyo HM erősítőink voltak a 6-os 8-as szériákból, de akár más márkára is jöhet, ha passzol hangfalainkhoz.
300e Ft környéki árkategóriában új és használt is szóba jöhet, miket érdemes számításba venni?Válaszaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm.
-
Quetz
őstag
válasz
ctrlaltdel13 #154993 üzenetére
Megvallom, féltem, hogy a Panasonic plazma után nem lesz jó... de jó
Mondhatni k**** jó
Aki egyszer az írta nekem, hogy 2 millióig bezárólag nincs jobb ennél, igaza volt. Ráadásul jelenleg csak egy felhúzható funscreen vászonra vetítek, aminek a széle befele pöndörödik, a falak pedig vanília színűek. Kipróbáltam, milyen lenne 3m széles 16:9 kép, hát Imax érzés a szobában
. Mivel most jött ki a 9400, gondolom majd lesz 9300 a használt piacon, csak ajánlani tudom. Ráadásul annyira halk, hogy csak akkor hallani, ha néma csend van a filmben.
-
powerup2
addikt
Ez vajon milyen lehet lézeres projektor xiaomi álltal.
-
windlord
őstag
válasz
Borisz76 #154987 üzenetére
Felejtos hidd el.Nem csak ilyesmit epitunk, uzemeltetunk, hanem rendszergarancia miatt merjuk Fluke dtx muszerekkel, amely a kivalasztott szabvanyokat meri.
Cat5e eseten 50-60m a gigabit.
90m a nevleges hossz ami szabvany, afolott mar nincs hiteles vegpontmeres.De ez mar nagyon off
-
Borisz76
nagyúr
válasz
windlord #154986 üzenetére
Cat5e 100m-ig tudja a gigabitet.
Otthoni hálózat és internet megosztás fórum hasznos lehet.
-
windlord
őstag
-
Daywalker
addikt
válasz
Dorian #154978 üzenetére
Mindenképpen csövezni kell-ene a külső részen. FTP teljesen felesleges (inkább védőcsövezés) ahogyan az optika is. Ha elterjed a 10 Gb, az otthoni megoldások, azaz eszközök rezesek lesznek (10GbE). Az optika drága és drága is lesz, macera otthon bármit csinálni vele (szálhegesztő kell hozzá - max bérelni tudsz, drágán, és gyakorlat is kell hozzá, vagy hívsz valakit, szintén drágán), nem javaslom. Inkább Cat7, majd ha kell...
-
Borisz76
nagyúr
-
Dorian
félisten
válasz
rootmin #154972 üzenetére
A házba optikai kábel áll be, de az emeletre. Úgy tervezem, hogy ott lesz egy router, és onnan a netet, tévét az UTP-vel juttatom le a fsz-i nappaliba (meg persze fent is kell). Úgy látom, most is így van, de az UTP kábel kívül a tetőn meg az ereszcsatornán kevereg és lent jut újra be, nem tartom jónak, hogy eső veri, nap szíjja...
Vmiért lenti nappaliban a falban se TV és net kiállás, konnektor se nagyon.
FTP kábelt más is javasolta majd rákeresek miben más.
-
-
Daywalker
addikt
válasz
python1 #154971 üzenetére
A Powerline és Ethernet jeleknek nem sok közük vagy egymáshoz, úgy értem nem az Ethernet hálózatra küldött jel kerül egy az egyben a villamoshálózatra, hanem teljesen más metódus szerint működik, így más a védettsége és a hibajavitás is - ha nagyon hasonlítgatni akarod, akkor inkább a vdsl-hez hasonlít. Amúgy jó a Powerline, én is szeretem.
-
TazLeacher
nagyúr
Sziasztok hozzáértők!
Lenne egy kérdésem tapasztaltabbakhoz: HDMI hiba okozhat-e fagyást a lejátszóban. Konkrétan Dune lejátszóval van gondom, és felmerült HDMI probléma. Szétesik, villódzik a kép, és szétfagy a lejátszó. Nem csak filmlejátszásnál, hanem akár indításkor főmenüben is előfordul.
Pusztán logika alapján én nem értem, hogy hogy okozhatna fagyást a HDMI. Ha csak szimplán képhiba lenne, akkor elfogadnám, de így a józan eszemmel nem értem...az egy kábel, ami továbbítja a jelet a kijelzőnek. Ha szar, akkor szar lesz, amit látok (vagy semmit sem látok), de mi köze ennek a készülékhez?Kérném olyanok véleményét, akik egy "kicsit" konyítanak a házimozi témához. Ha ti mondjátok, hogy lehet, elfogadom.
-
rootmin
tag
válasz
Dorian #154964 üzenetére
Alapvetően egyetértek a válaszolókkal, ettől függetlenül, a maximalista hozzáállást követve, ha van rá lehetőséged, azt javaslom tetesd külön csőbe az erősáramot, úgy "illik".
(talán szabvány is van rá, de passz, nem vagyok villanyszerelő)Illetve, az se árt, ha CAT7 (SFTP) kábelt húzol sima CAT5e helyett. Ez ad egy extra védelmet bármilyen interferencia ellen, illetve megfelelő kivitelezés esetén 10G is simán átmegy majd rajta.
Mondjuk ha én most építgetnék, tuti raknék optikát is a falba (vagy legalább hagynám meg a helyét a csőben), az a jövő az otthonokban is.
-
Dorian
félisten
OK, köszi mindenkinek. Valahonnan 5 cm javasolt védőtáv rémlett. Max tényleg külön csőbe tetetem.
-
python1
veterán
Biztos, hogy nem.
-
Dorian
félisten
Ha UTP kábel ~9-10m-en erősáramú kábel mellett fut, abból lehet bármi adatátviteli probléma?
-
nuke7
veterán
hello, esetleg tudja valaki, hogy hogy lehet kikapcsolni a motion interpolation-t egy 65xt900-as hisense tv-n..?
-
Dißnäëß
nagyúr
Hát vagy azt mondod, hogy igen, ahogy sokminden egyébben még rengeteg hülye van az audio-ban, vagy azt mondod, hogy igazából nem is annyira vész el infó ezen esetekben, vagy szépen ki van korrigálva, vagy a picsa se tudja.
Ami nekem itt és most ebben nagyon kényelmes és egyben kézmosó jellegű dolog, hogy én nem mondtam ilyet
Szerintem Ear001 az embered inkább. Majd válaszol, beszélgessetek, ha izgat a téma. Én amiért nemrég jöttem, arra választ kaptam.
Apropó, írt Anthem. Egy procijuk sem tudja azt, hogy vászon alatt 1 center, felette a másik center és ebből alkot egy "fantom" centert a hallgatóságnak a képernyő közepére. Azt javasolták, ha nem akarok vásznon keresztül közepet, keverjem a balba és a jobba. Szóval a téma itt nálam lezárva, feszegessétek, ha gondoljátok
(Amúgy megoldhatnák igazán ezt az apró kis malőrt centerre, igazán...)
-
szaki1986
tag
válasz
Dorian #154955 üzenetére
Igen, talán én is így gondolnám. Azaz szerintem érdemes lenne először egy szobaakusztikai bemérést csináltatni, ahol mondjuk megmondják, hogy ide és oda kéne ilyen és olyan paneleket felhelyezni. Majd ha ezt túlzónak találom - ergo nem akarnám, hogy a nappali úgy nézzen ki mint egy stúdió - és mondjuk csak a javasolt panelek 60-70%-át tudnám/akarnám elhelyezni, akkor utána lenne értelme az Audyssey Pro-s bemérésnek, amivel lehetne tökéletesíteni, finomítani a hangzáson. Jól gondolkodok?
-
szaki1986
tag
Van aki próbálta már közületek ezt a Home Movie-s Audyssey kalibrálást? Megéri az árát? Jelentős a különbség? Nem tudom mondjuk, hogy vidéki kiszállást vállalnak-e, max. jó pénzért gondolom...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Ear001 #154948 üzenetére
Nem is csak arról beszéltem, de az elsô és legnyilvánvalóbb az.
A DSP meg egy külön másik könyv, mesélhetsz róla a többieknek, ha ennyire benne vagy..Pontosan ezek miatt nem szeretnék sem akármilyen vásznon át hangot sugározni, sem középmagasat DSP-zni. De ha okosan helyezem el ôket, talán mélyet sem. Meglátjuk.
-
Ear001
addikt
válasz
Dißnäëß #154936 üzenetére
Na, hát ha vannak érdekes könyveid, akkor nézz beléjük ismét.
Kezdjük ott, hogy nem csak frekvenciaátvitel van a világon,egy hangszóró elé rakott akármi más tulajdonságokba is belenyúl. 3dB emelés egyáltalán nem biztos, hogy kétszeres erősítőteljesítményt kíván, sőt.
A flat hangzás, vagyis a DSP-vel kisimított frekvenciagörbe csak egy paramétert optimalizál, és egy csomó másikat el tud rontani.
-
BBéci
legenda
válasz
Dißnäëß #154943 üzenetére
Összefoglalva: olyan mértékben csillapít, hogy a hallgató számára elveszettnek teknthető.
(#154944) makkai
Mert nincs kellő tapasztalatod, összehasonlítási alapod. Nekem sem volt mindig, nem úgy születtem.
Számos szobában csupaszok a falak, a tulajdonos, az ott lakók nem tudják, mennyivel jobb lenne élni, zenét hallgatni, filmeket nézni egy megfelelően csillapított, visszhang-mentesített helyiségben. -
Hohocali
aktív tag
válasz
Dorian #154910 üzenetére
Két esetben lehet túl nagy egy kép:
1. gyenge felbontás, homályosnak látod
2. túl nagy a tartalom rajta = a normál (való életben levő) képhez képest erős nagyításban van minden.A TV/projektor témához: én hiányolom a TV-k egymás mellé tételének lehetőségét, pl. 4db 55"-os FHD TV egymás mellett 110"-os 4k TV lenne. Ára is kedvező lenne, csak a "keresztet" kellene eltűntetni valahogy középről (a TV-k kerete). Elektronikusan is lehetne támogatni, nem hiszem, hogy ma már ez kihívás lenne (egy db HDMI vinné a képet, és a TV-k továbbadnák egymásnak).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
BBéci #154940 üzenetére
Hááát ez nehéz téma. Igaz is lehet és nem is.
Alapból azt mondanám, az amplitúdóját csökkenti minden egyes frekvenciának (bármilyen picire is szeljük azt). A részletet maga a hangsugárzó határozza meg elsődlegesen, hogy a membrán mit képes lemozogni, hogyan reagál tranziensekre, stb (most ami mögötte van elektronika, ne nézzük). Ha már egyszer levált róla a hang, egy ilyen "függöny" keltheti bennünk azt az érzést, hogy nincs meg a részlet, holott ott van az, csak amplitúdót csökken, mire átjut az anyagon. Energiát veszt, ha így tetszik és az anyag szerkezetétől függően csillapodik mondjuk a 15238 Hz-es hullám kicsit jobban, mint a 15239-es .. ésígytovább. Van amit meg tökelnyel valszeg. Ha így nézzük, összességében kevesebb részlet jön át, igen, de valójában "mindössze" az amplitúdót bukjuk.
(Az megint más, hogy ha egyetlen hangra tekintjük és ezt az egyetlen 10kHz-es hangot megfogja, akkor eltűnik MINDEN infó).
Szóval szigorú értelemben akkor vész el infó, ha van akár csak egyetlen olyan Hz-is, ami a vászon mögött még ott van a hangszóró által keltve, előtte pedig már komplett hiányzik, vagy hallásküszöb alá megy. Ez meg totál anyagfüggő és nyilván mind a ~10-ezer felsőfrekis Hz-nyi amplitúdót egyesével nem nézzük végig, mert megöregszünk, egy gépi frekvenciamenet mérés szépen rá tud erre világítani.
Innentől kezdve a kérdés az, totálisan elnyel-e a vászon, vagy csak csillapít. A jó vászon csak csillapít, mert így nem vész el az infó és DSP erősítve azt mögötte pont arra a szintre csillapodik, ami elöl már illeszkedik a vászon nélküli hangzásba.
Ha vannak frekik, amiket TOTÁL elnyel a vászon, vagy nagyon hallásküszöb alá csillapít, azon nem segít DSP sem, mert bár emeléssel adhat a hanghullámnak annyi energiát, hogy áttörje az anyag szerkezetét, ez is máshogy és máshogy viselkedhet kicsi, közepes és nagy hangerő állásban (nem lineáris az anyag tompítása, így mérőmikrofonnal és DSP-vel sem lehet egyetlen X hangerejű mérés során kikorrigálni, mert lehet, kis hangerőn több korrekciót kér, nagy hangerőn meg kevesebbet). Felharmonikusokról, szórásról (miután átjutott), irányon, stb. nem is elmélkedve még.
Bonyi téma ez. De egy biztos, ha a vászon a gyakorlatilag Hz-ekre lebontott pontossággal géppel mérve sem csillapít egyetlen ponton sem durvát, csak szolídan, az egyrészt jó vászon, másrészt korrigálható. 100%-ban, infóvesztés nélkül. Ha a gép akárcsak egyetlen Hz-re is azt méri, hogy nem nagyon jött át értelmes infó arra az 1 icikepicike lesugárzott hangra, az fail, akkor igen, elvész az infó.
Mint az audio-ban minden, ez sem fekete-fehér
Jó vászont kikorrigál a processzor. Gyenge vászont meg az Isten sem..
De ez eggyel több lehetőség a hibázásra. Egyszerűbb kiküszöbölni azzal, hogy nem hangáteresztő vásznazunk és direktben sugárzunk centerből is a jónépre. Ügyesen, mert - ismételten - ez sem triviális, úgy látszik. (Pont ezen rugózok)
-
python1
veterán
válasz
Dißnäëß #154936 üzenetére
Akkora problémát nem okoz az áteresztő vászon, hogy ne élvezd a mozit. Sajnos én csak nappali mozit tudok összehozni, de erössen él bennem, hogy vászon mögé rejtsem a dobozokat,még képlékeny a dolog. Csak a centersugárzó miatt feleslegesnek tartom, bár lehet hozna a közvetlenebb érzékelésben,de biztos nem vagyok benne, mert a hallásunk szemből eléggé érzéketlen, főleg 3m távolságtól.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
python1 #154929 üzenetére
Ezt nagyon jó hallani, köszi
@ BBéci: ezzel azért nem egészen értenék egyet. Ez nem fekete-fehér műfaj, hogy vagy van ott valami, vagy nincs. Például ha akár még egy jó áteresztő vászon is - csak mondok egyet hasra - tompít mittomén, 14600 - 15200Hz között, egy kis völgyet okozva, akár csak 3dB-nyit is, ez máris korrigálható a DSP-vel és meg is teszi egy mérőmikrofonos processzor (ha jó).
Egyébként margóra: 3dB emelés = 2x akkora teljesítményt vesz fel adott frekipontban az erősítőből a hangszóró (és egy szimpla 3dB-s, vászontompítás miatti kis völgyet illik korrigálnia).
Margó2: papíron jó a flat hangzás, mégis sokan utálják az agyon-DSP-zett hangot. Mások erre esküsznek. Hallani kell, embere válogatja, én például Picasso-t nem tudom értékelni, Dali-t meg imádom, de valljuk be, mindkettő elég messze esik ugyanazon csendéletről alkotott DSLR fotótól. Ilyen ez is.
Egyetértek Veled abban, hogy ami nincs, azt nem pótolja semmi, de ami van, csak kicsit csillapít rajta az anyag, azt szépen helyrerántja egy jelszintű korrekció. És így jutunk Margó3-hoz: lehet, nem is szükséges, Margó1 miatt
Nálam is csak mélyen lesz szobakorrekció - indulásnak legalábbis. Az a nagyon muszáj kategória. Közepet és magasat nem bántom, szól natúrban. Ha tetszik, úgy marad.
-
makkai
aktív tag
válasz
BBéci #154934 üzenetére
Sajnos fentebb nem nagyon tudom tenni a vásznat. 2 m a belmagasság. A Projektor adott, egy Benq W2000. Gyakorlatilag már így is a falapra lesz rögzítve nem konzolra, ami 3 db rövid, menetes dűbellel lesz rögzítve a VB. födémhez, hogy ki tudjam vízszintezni a falapot. Még annyit tudok "csalni", hogy marad a jelenlegi rolós 100"-os vászon, csak házi barkáccsal kifeszítem.
Szerk:
"Kerámia padlóburkoló és a házimozi egymásnak ősi, halálos ellenségei. Számomra eszement ötletnek minősül. Haladó topikban vagyunk, nem a dedóban! "
A laminált padló is ősellenség? Mert jelenleg ilyen helyíségben van kiépítve és semmi zavarót nem tapasztalok a hangminőségben. Mert akkor a klikkes vinyl burkolatnál maradok, igaz minimum 2x drágább.
-
BBéci
legenda
válasz
makkai #154922 üzenetére
Emeld meg a vásznat, amennyire lehetséges, akkor az alja 50 centire lesz a padlótól és máris megoldódott a centersugárzó elhelyezésének problémája. Nézési szempontból is kellemetlenül alacsonyan lenne az eredeti elképzelésed szerint.
A kipróbálás megtörténhet a végleges bekötés, csövezés előtt. Sőt, az a normális, szabályos eljárás.Kerámia padlóburkoló és a házimozi egymásnak ősi, halálos ellenségei. Számomra eszement ötletnek minősül. Haladó topikban vagyunk, nem a dedóban!
Nem szívesen pingpongoznék olyan helyiségben, ahol csak 2 m a belmagasság. Nem lehet egy erőssebb ütést visszaadni.
-
python1
veterán
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen, L-R-be kevert center jó, de szűk a "lobe" és ahogy mondod, csak a belőtt pozióra pontos, ezért kellene vagy kellett volna felülről nézve dedikált center, ami középről szórja szét a nézők fele annak hangját. Na majd kutakodok még.
Szakértő ? Ki az ? Szerintem nagyon kevés emberről állapítható vagy mondható el, hogy szakértő.
Nem tartom magam annak. Van egy villamosmérnök apám, aki a földön tart, van egy elképesztően jó, nagyon támogató diy audio külföldi fórum közösség, hihetetlen jó megoldásokkal (ahova érdekes módon sok high-end gyártó ceo-ja is bejár fórumozgatni), vannak értékes könyveim és hát sok építés és sok tapasztalat (és akikkel beszélgetek, azok tapasztaltai természetesen). Meg egy raklap eszköz, műszer, minden, ami kell.
Mindez sztereóban eddig. A mozi nekem új terep, a hardver részét megoldom, de azért gondoltam, bedobom a nagy kérdést, mielőtt tényleg nekiállnék 1 helyett 2 centert építeni, felesleges lenne, ha amúgy a mai komplikált digi és processzoros világban hülye eredményt produkálnának. Akkor még mindig jobb az, amit Te javasolsz, hogy dedikált center be a vászon mögé és megfelelő vászon + a processzor korrekciója hozzá és jó lehet. Nekem pedig "csak" arra kell ügyelni, hogy bírja a teljesítmény többletet, ha épp megtolná a proci mondjuk a magassugárzó jelét a vászon miatt egy mikrofonos mérés után X decibellel.
Szóval a "vas" oldal nem gond, digiben és mozi-képességekben pedig minden tanács hasznos, amit itt mondtok.
Amúgy annyira untam magam, hogy az előbb írtam az Anthem-nek, megkérdezve tőlük a dolgot. Kiv vagyok, mit mondanak.
-
-KP-
addikt
válasz
Dißnäëß #154923 üzenetére
ez a duál center rendszeresen felmerül, keresgess a neten. Főképp a lobing effektust szokták emlegetni. A két hangfal nem egyforma távra lenne tőled, mono jelet sugározva pedig bizonyos frekvenciákon kioltás lenne, más frekvenciákon meg egymást erősítené a jel.
Én moziztam sztereóban az utóbbi hetekben elég sokat. A Goldenear frontjaim olyan szinten jók, hogy nem hiszem el, hogy nincs center. De ez csak egy üléspozícióra igaz, jobbra vagy balra tőlem már borul az egész.
Vegyél egy AT vásznat, és csinálj 3 egyforma LCR hangfalat és csókolom
Bár az építést illetően is vannak kétségeim. Szakértője vagy a dobozméretezésnek, mérésnek, hangváltóknak, hangszóróknak és mindannak ami ezzel jár?
-
Dißnäëß
nagyúr
Fogalmam sincs, én építem a hangfalakat, nem veszem, dobozból pedig pedig annyit építek, amennyit nem szégyellek, olyan térfogatra, amilyet csak akarok, oda rögzítve, ahova csak akarom. Amit nem tudok építeni, tehát Atmos/DTS-X proci, vászon, projektor, az az, amit veszek készen.
A visszajelzésed (hogy nem igazán szokott működni) sejtésem szerint pont ezért nem megy valszeg, mert hiába egy alsó és egy felső hangszóró, tökugyanazt a "mono" center jelet adják ki, így nem hozzák létre azt a féle "színpadot" vertikálisan a fejünknél, ami sztereó esetben vízszintesen (két eltérő jelnél) megvalósul és ami elhitetné velünk, hogy középről szól 1 center. (De proci lehet ki tudná ügyeskedni, ha erre fel lenne készítve, de szerintem csak vízszintes szétszedést tudnak centerre, azaz L-R-be belekeverni, úgy nem, hogy center marad center, csak nem tökközépen van, hanem vászon alatt és felett).
-
makkai
aktív tag
válasz
zsoika #154921 üzenetére
És az nem gond, ha alulra teszem a centert, akkor a frontok síkja alá kb 100cm-el kerülne, ha fölé menne, akkor meg csak kb. 65cm lenne. Még a 65cm-el is bőven kívül van a 7 fokos szögön a frontokhoz képest.
"Próbáld ki lent és fent is a centert és kiderül melyik tetszik neked jobban"
Előtét fal készül, akkor védőcsövezzem be inkább fentre és lentre is?
-
zsoika
addikt
-
makkai
aktív tag
Még nincs semmi csak a beton, de allergia miatt a szőnyeg felejtős. Kerámia, vagy klikkes Vinyl padló lesz. Meg mivel a ping-pong asztal is ott lesz, a kopás miatt sem lenne praktikus a szőnyeg, bár a burkolat váltóval válthatok burkolatot a helységen belül, vagy a vászon elé teszek esetleg egy hosszú szálú szőnyeget.
A mennyezeten egyébként 50x50 cm -es nikecell dekor van végig felragasztva. -
zsoika
addikt
válasz
makkai #154914 üzenetére
Hangáteresztő vásznat oda és akkor egy vonalba a frontokkal. Hagyományosnál inkább tenném alulra, mivel a vastag padlószőnyegen (remélem az van ) kevésbé pattan a hang mint a csupasz mennyezeten.
#154916) Dißnäëß: Érdekes ötlet. Viszont magassági frontok bekötése lehetséges. Igaz az a frontokból generálja a hangot, de megemeli a teret......lehet segítene ez esetben.
-
Dißnäëß
nagyúr
Csak a közepet takarná ki. Nincs erre 1-soros mozi esetén olyan megoldás, hogy alulról és felülről adja 1-1 hangszóró a közepet úgy beforgatva a nézők fejmagasságára, hogy pont ott hozza létre azt a "nyalábot" ami miatt a vászon közepéről hallják jönni a közepet ? (Mint sztereónál a színpad). Ez sokat segítene, csak miért áteresztő vásznaznak mégis.. (oka van, gondolom. Sztereónál van a két csatorna között pici eltérés, így jön létre pontos színpad, most hirtelen arra tudok gondolni, hogy két hangszóróval, amik viszont ugyanazt játsszák, mivel a center az 1 csatorna, nem 2, nem vagyunk bentebb, nem képződik egy fantom center a "vászonban" az alsó-felső centerekből).
-
-
-KP-
addikt
-
htw
tag
válasz
arcitec #154904 üzenetére
Talán azért mert egy mozi nem 1-3 soros. Mint ahogy a hangnál is itt is megvan az ideális távolság. A látómező kitöltése. Egy nagy mozinál nem lehet mindenkinek ideális a helye hanem egy tűréssel van meghatározva. Ha beírod a kerseőbe pl a thx ajánlást biztosan megtalálod.
-
arcitec
addikt
Azt lehetne kielemezni,hogy miért is oly nagy a vászon egy moziban? Miért pont akkora, miért nem kisebb,esetleg nagyobb? Mihez képest van méretezve? Csak azért mert 3m-ről, khümm 100" vagy nagyobb speciel engem nem dob fel.Nem széleslátószögű a szemem.Annyit megjegyeznék,hogy amikor a mozi annó megjelent,nyilván nem volt 65" vagy nagyobb plazma,lcd,oled!
Tehát nem-e csak egy retró az egész - otthonra... - 1895-ből
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
python1 #154895 üzenetére
Az áteresztő vásznak mennyire szólnak bele a hangba ? Van erre valami "görbe" (frekimenet), mikortól hogyan csillapítanak, kb. milyen frekin ? Mondjuk a proci/DSP kikorrigálja, nem téma, de azért kíváncsiságból érdekel, hogy a finom anyag mondjuk 2kHz körül fog egy picit, vagy 15k körül, vagy hol is, függetlenül attól, ennek mekkora a mértéke és meghallja-e a földi halandó. Tényleg csak érdekesség képpen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Formula-1
- E-book olvasók
- BestBuy ruhás topik
- TCL LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen házat vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Minden téren tudott fejlődni a Motorola Razr 60 Ultra
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lebegj el a Sebességgel! Ryzen 7 5800x Most Elérhető Kamatmentes rèszletre is!
- Prémium gépház most fantasztikus áron!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3318
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest